Який Linux дистрибутив порадите початківцю для розробки?

Який Linux дистрибутив (щось з Centos, чи інший аналог) порадите початківцю для розробки (на ноуті встановлено Windows 10, і є порожній розділ диска для нової ОС)?
Звісно, розглядаю також і варіант встановлення Linux на віртуальну машину, — в середовищі Windows 10.
Але, хотілось би встановити її в окремий розділ диска.

Це буде мій перший досвід використання Linux «в домашніх умовах» (раніше практикував його тільки під час навчання у виші).
Раніше мені радили встановити CentOS.
Але, наразі бачу, що в них стались деякі зміни, й тому, як я розумію, з цих двох ОС (Centos Linux та Centos Stream) мені краще підійде Centos Linux 7:
— вона вже «перевірена часом» (тобто, стабільна версія, з потрібними виправленнями);
— в найближчі три роки матиме тех. підтримку;
— до того ж, вона — безплатна.

Якщо ж Centos Linux 7 не є кращим варіантом на сьогодні, — тоді, порадьте будь ласка якийсь інший Linux-дистрибутив.

Що ви скажете, наприклад, щодо Alma- та Rocky-Linux?
Або ж, Ubuntu?

Буду вдячний вашим порадам та підказкам

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Update:

Дякую вам всім за поради)
З ваших порад, я зробив деякі короткі висновки (може, вони стануть в нагоді новим читачам, які теж матимуть таку проблему).

Якщо розподілити ці ОС від найлегших до найскладніших (зліва направо), для новачків, тоді це буде виглядати т.ч.:

Ubuntu / Linux Mint / Manjaro KDE -> Debian -> Arch / Gentoo

Отже, я буду пробувати ставити собі щось з цього списку:
Ubuntu
Linux Mint
Manjaro KDE

Бо, поки не маю часу та бажання, щоб заглиблюватись в ці системи на рівні професіонала, — мені спершу треба взагалі запустити їх, та працювати.
А деталі вивчати, — то вже потім буду.

Останні 16 років я працюю з Windows (XP -> 7 -> 10).

Чому в мене з’явилась потреба встановити Linux/Unix?
Через те, що я зараз починаю активно шукати роботу з програмування (раніше мав трохи невдалий досвід з такого пошуку, — через те, що на той час мав недостатньо досвіду з розробки).
А в деяких вакансіях вимагають досвіду роботи з Linux, — тому я й вирішив почати набиратись досвіду роботи з цими ОС.

Розробляти планую на Python + MySQL (пізніше — на JS та PHP).

Апаратна частина мого ноуту:
Intel Pentium CPU 2020M
Два ядра по 2.40GHz кожне
x64

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ubuntu однозначно, так як більше всього питань відповідей по цьому дистрибутиву, askubuntu.com Я сиджу з 14.04 версії, а зараз вже на 20.04 і скажу, що навіть батько нею користується без проблем, бо мені набридло перевстановлювати вінду, що чесно придбав, яка перетворюється на цеглину після кожного квартального оновлення. Як освоїш убунту, далі можеш пробувати centos/fedora/debian/arch/mint але я залишився на убунті, бо вона мейнстрім — не ідеальна, але для роботи просто пушка

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Debian на перший час, потім arch

практически у всех дистров есть livecd скачай несколько какие нравятся или что посоветовали выше, попробуй каждый, что больше зайдет то и ставь, со временем перепробуешь разные дистры и остановишься на том что больше подходит под твои задачи.

п.с. сам на дебиане тестинг

Я б радив ставить у віртуалку будь-який популярний серверний дистр без десктопа — дебіан. Раніше написав би центос/дебіан, але зараз, зважаючи на невизначену долю центоса та міграцію піпла від гріха на дебіан, я раджу дебіан.

В продакшні десктопів не буває — впн на джамп-хост, а звідти ссшом у два хопи до потрібної машинки — типова картина. А там, на машинці, не те, що десктопа з гуєм, подеколи і скріна с міднайтом нема. І вся робота через комстроку — vi, grep, find, sed, diff, ps, git, vmstat, tar, awk — вот ето вот всьо. В продакшні нікому не потрібні віджети десктопа, композитинг чи звукова карта, чи екзотичні вайфаї з блютусами.

Лінуксовий десктоп — це класно, але не додає вартості на ринку праці :)

В продакшені декстопа не буде, але працювати простіше, коли на сервері і на десктопі більш-менш одне й те саме.

Десктоп затуляє від юзера ОС, підміняючи систему віконцями. Я б радив початківцю починати саме з командної строки.

Чом би й ні? Можна подумати, є якась концептуальна різниця між хтермом та путті.

Если как десктоп — Ubuntu
Если как сервер — Centos 7 или Oracle.

Краще залишитись на Windows 10 і встановити wsl

А какая разница начинающему какой это будет дистрибутив?

Якщо ж Centos Linux 7 не є кращим варіантом на сьогодні, — тоді, порадьте будь ласка якийсь інший Linux-дистрибутив.

Если нужен какой-то серверный дистрибютив, то наверное лучше всего будет Debian, ИМХО.
Если же нужен дистрибютив для широкого круга задач, то можно практически любой популярный — главное знать, как его ставить/настраивать/компилить(про компилить — это если генту и ей подобные).

Лучше всего — это в режиме LiveCD/Live-usb (или на виртуалке) посмотреть поюзать несколько разных дистрибютивов с разными оболочками и выбрать тот, который больше всего понравился и был наиболее понятен.

Вот например мне больше всего зашли дистрибютивы на основе дебиана (так например на стареньком ноуте стоит Q4OS с оболочкой Trinity, на компе — на данный момент SparkyLinux) и на основе арча (в частности Manjaro, EndevaourOS и ArchBang). А вот RPM-дистрибютивы как-то не зашли, а генту со слакой как-то толком не смотрел.

Ubuntu — це мейнстим десктопного Linux. Багато документації і сторонньої інформації в мережі, стабільні версії, великий вибір пакетів. Я б обрав цей дистрибутив для початку роботи із Linux.
Якщо лаптоп дозволяє (RAM >= 8Gb, CPU >= 4 threads), то краще поки не гратись в клони Ubuntu (Linux Mint, *ubuntu, etc.), чи в вільний дистрибутив Debian Linux. Це все можна при бажанні подивитись пізніше.
CentOS — це Community ENTerprise Operating System, дистибутив для підприємств (і свого часу дуже популярний на некритичних серверах), побудований на основі комерційного RedHat Enterprise Linux, зараз розвивається дуже складно, має проблеми із підтриманням останніх оновлень і доволі розмиті перспективи розвитку.
Fedora — цікава система для тих, хто хоче працювати із найостаннішими версіями ядра та пакетів. Може бути вибором розробника після того, як засвоються основи Linux. Найсвіжіші версії Fedora менш стабільні, ніж найсвіжіші версії Ubuntu. Зате, наприклад, дистрибут перейшов на використання podman замість docker, має lightweight systemd-контейнери із коробки, тощо.

В дебиане не проблема подключить репы из sid и иметь самое свежее хоть каждый день. А центос не для десктопа, это чисто серверная ОС

якщо б Ви вказали що розрябляється та для чого то тоді можна було б більш чітко щось рекомендувати. взагалі якщо розробка для мака то макос, якщо для вінди — зрозуміло що вінда, якщо веб, кросплатформ. то лінукс. Тут на кожен смак ... Якщо це перший досвід використання, як Ви написали то тоді мабуть Debian — саме він, а не Ubuntu.
Якщо розуміння в лінуксі є /буде то можна і варто придивитись до соурс-бейсед дистр на основі слакі , а краще генту (наприклад RedCrore)

Для новачка — все, що на основі Ubuntu. Бо це самий розповсюджений дистрибутив, і про нього є багато інформації в інтернеті (той же askubuntu.com). Якщо є досвід роботи з Windows — то Linux Mint краще за звичайну Ubuntu.

все современные продукты кросплатформенные.
нет никакого смысла сидеть на линухе.

Менше вірусів, безкоштовно, швидше працює, зручна консоль.

на лінуксі є два віруса — один не працює, а другий не компілиться :)

А третий за монитором сидит ;)

«сидеть» надо на стуле, а пользоватся адекватной ОС (linux, *bsd), а не эмулятором ос предназначеном для игр (поделка от мелкософт)

Это то мейкрософт что зарелизил линукс дистрибутив и почти купил убунту?

Юпитеру больше не наливать (ц)

Для домашнего использования если ноут/комп не дохлые то (K)Ubuntu если же производительность хромает то Lubuntu или Mint.

Зараз KDE по споживанню пам’яті десь на рівні Cinnamon та Mate, це Гном почав жерти як не в себе (мабуть вінду наздогнати хоче, хоча у вінди за останні півтора — два роки з цим набагато справи покращились). Так що на досить середнячковому обладнанні (а но теперішнім міркам його назвати слабким варто) Kubuntu буде працювати досить непогано. Світ міняється і KDE втратив звання ненажери, зараз цю естафету підхопив Гном ))))

Гипертрофировано, но не далеко от правды.

CentOS дуже стабільний і це його великий в порівнянні з Ubuntu плюс. Був. Наразі ж з ним є декілька проблем:

1. CentOS 7 вже застарілий, він ще підтримується, але апдейтиться-фікситься вже мало
  2. CentOS 8 не знаю як зараз, але навіть рік тому ще був сирим, там були конфлікти між пакетами в базі та EPEL (а CentOS без EPEL тупо непридатний для використання)
  3. Таке враження, що IBM/Red Hat систематично працюють над знищенням GUI. З сучасним CentOS тупо незручно працювати
На тлі оцього всього сучасна Ubuntu LTS здається не такою вже й поганою
CentOS 7 вже застарілий, він ще підтримується, але апдейтиться-фікситься вже мало

а как серверная ОСь, он — норм?
или лучше тоже что-то другое?
Что?

Я більше по розробці, але зараз швидше за все ставив би Ubuntu Server LTS. CentOS 7 буде отримувати критичні баг фікси до середини 2024 року, а потім треба буде переходити. Стандартного оновлення між мажорними ревізіями у нього немає (є у ще одного RHEL-клона, в Oracle Linux, і, можливо, буде в якихось нових клонах CentOS 8). Натомість Ubuntu LTS живе 5 років і в кінці періоду можна провести оновлення на актуальну LTS версію штатними засобами.

Щодо CentOS 8, то в зв’язку з переходом на Stream-модель, на сервері не став би. Можна використати один з форків RHEL, тут цікавим видається Oracle, бо в них є штатний перехід між мажорними версіями, але сам я ним не користувався, радити не буду.

Спасибо за подробный ответ!

Тільки Debian, тільки хард) Взагалі рекомендував би мінт.

в чем там хард? в пару кликов инсталлятор запустить?

То по старій пам’яті, ще в 10-му році намучився із ним. Тоді інтернет в мене був тільки через 3g модем. Добряче я тоді з дровами повозився. Після того ні разу не встановлював, зараз тільки планую глянути що там.

Ну там робота з пакетами, репозиторіями, вільним та пропрієтарним ПО. Іколи і самому збирати треба потрібний пакунок.
Деякі команди працюють не так, як в убунту — потребують більш точних налаштувань.
А пляска з бубном для встановлення старої відеокарти... Або вайфай...
Це дистр не для новачка.
Майнт, убунту, елементарі. Тільки потім Дебіан.
Але якщо вже розібрав на гвинтики дебіану — інші дистри то дитячі іграшки.

Майнт, убунту, елементарі. Тільки потім Дебіан

это все дистры базирующиеся на дебиане и юзающие пакеты из его же репозитория))) в дебиан только ДЕ (гном, кде и т.д.) доустановить и будет таже требуха, что вы перечислили

смотря что под разработкой подразумеваеццо. Типичный бекенд на джаве, пистоне, итд все ставиццо из докера, котрый на винде и так работает, и отдельная ось кагбы и не нужна.
Если чисото шоб попрактикаоваться то вроде как дебиан все еще один из самых популярных домашних\серверных дистров (на котором убунта и основана).

Я хз как счас но когдато центос это был очень консервативным — все старье из коробки, и для домашнего использования плавно превращался в неподдержуемую слакварь. Федора куда ближе к телу.
А вообще — будь мужиком, ставь арчь.

Ubuntu, а ещё лучше — Debian.

Дело в чём:
Ubuntu — это не о простоте использования, а скорее о наиболее удачной идеологии Linux-дистрибутива Debian. Дистрибутива с бесчисленным кол-вом спиноффов и сборок. Изучить который для вас будет задачей must-learn. Так как с Ubuntu и Debian придётся плотно иметь дело на локальных машинах, в «облаках» на Амазоне и проч.

Если вы занимаетесь разработкой, то, скорее всего, окружение для работы будете ставить не через стандартный менеджер пакетов типа apt, и даже не через бекпорты или подключение тестовых/нестабильных веток, а через кастомные менеджеры версий интерпретаторов типа nvm, rvm, rustup, lein, boot, renv и прочая. Таким образом, ИМХО, в качестве основной системы для работы вы придёте к системе типа Ubuntu LTS или Debian Stable или даже Old Stable, поверх которой будете городить виртуальные окружения для проектов.

Хотя изучить Archlinux или даже некоторое время поработать в нём — это тоже своего рода must-have experience. И понять, что значит «не было печали, апдейтов накачали..»)

В нас убунта 16.04 LTS. Робе. Ну і Raspbian/Debian на Raspberry Pi. Крос-компіляція працює, хоча можна і без неї.

Yocto на i.MX6 якось розглядали і пробували, але наразі нагальної потреби не було.

я вже декілька років користуюся Pop!_OS від system76
на базі Ubuntu але трохи допиляної =), сумісна повністю з нею, є дві гілки LTS і current, єдине може трішки відставати в релізах, останній 21.04 вийшов пізніше на 2 місяці

Все залежить від того, яка мета встановлення. Якщо вивчити лінукс то все залежить від глибини бажаного занурення (тут від Генту та Арч якщо глибоко і щось простіше якщо не дуже). Якщо просто щоб працювало як настільна система, то мабуть таки щось із сімейства Ubuntu. Менше мороки буде з пошуком необхідних пакетів (наприклад для багатьох прог є deb пакети, а rpm немає). А вибір конкретного дистрибутиву залежить від того який DE більше подобається (Якщо Cinnamon, то це буде Mint, якщо KDE, то KDE Neon або Kubuntu, якщо гном то класична Убунту). Різниця буде лише в зручності налаштувань робочого стола. Консоль та решта компонентів системи будуть однаковими.
Сам починав з Mint, потім якийсь час сидів на Ubuntu, були і Fedora, Manjaro та останнім часом OpenSUSE, на слабких машинах ставив Lubuntu, а на зовсім слабкому залізі Puppy Linux, колись навіть пробував FreeBSD використовувати як настільну систему )))
Зараз знову використовую Mint, бо воно просто працює та хороша інтеграція Flatpak (Snap пакети мені не подобаються, але то вже особисті вподобання).
Резюмуючи: якщо потрібна настільна система яка просто працюватиме і потребує найменше додаткових налаштувань, то моя порада — Мінт. А взагалі ніхто не заважає поставити по черзі кілька систем і поюзати їх по кілька днів щоб визначитись зі «своєю» , або виділити по 20 −25 гіг і поставит одразу декілька )))) Я свого часу так і зробив тримаючи вінду як резервну систему.

П.С. А ще подивіться який дистрибутив буде найкраще дружити з вашим залізом, бо в кожному дистрибутиві може бути свій набір драйверів та кожен дистр збирає для себе ядро зі своїми нюансами.В OpenSUSE KDE, наприклад, мій Rizen 2500U з вбудованою графікою не дуже хотів дружити з драйвером amdgpu та віконним менеджером Kwin, що вилилось в рандомні фрізи графічної системи.

Если нвидия стоит в ноутбуки хорошая для новичков Pop_os!. Если нет то можно и LTS версию убунты, Fedora и недавно вышла Debian 11. Сейчас они все неплохи, убунта наверное худшая из-за слишком агрессивного продвижения снап пакетов. А так же возможно на дебиан и федоре если производитель вайфая Broadcom если не ошибаюсь. Так как они из коробки только открытые драйвера ставят.

Определенно Manjaro KDE, мощь arch Linux в идеальном обличии. Большое количество кастомтзации(для новичка будет определенно интересно покопаться) но подано очень приятно. Гайдов в интернете достаточно, комьюнити отзывчивый).snap, flatpack, arch (AUR). Большой список поддерживаемых компонентов)

для новичка будет определенно интересно покопаться

Шутка дня.

Убунту. Все есть, большое сообщество, легко настраивается)

Був в такій само проблемі рік тому. Поставив убунту 18.04. Потім провтикав слеш і зламав права. А тут як раз онова вийшла 20.04. Короче оновився нехотячи)))

найбільш юзерфрендлі:
1) Ubuntu
2) Linux Mint
3) Manjaro

ще є WSL
там правда трохи танців з бубном після кожного перезавантаження якщо домен відвалюється

фейспалм.жпг Жадность фраера сгубила. rip RedHat

Ubuntu однозначно, так як більше всього питань відповідей по цьому дистрибутиву, askubuntu.com Я сиджу з 14.04 версії, а зараз вже на 20.04 і скажу, що навіть батько нею користується без проблем, бо мені набридло перевстановлювати вінду, що чесно придбав, яка перетворюється на цеглину після кожного квартального оновлення. Як освоїш убунту, далі можеш пробувати centos/fedora/debian/arch/mint але я залишився на убунті, бо вона мейнстрім — не ідеальна, але для роботи просто пушка

Ubuntu

вариант

набридло перевстановлювати вінду, що чесно придбав, яка перетворюється на цеглину після кожного квартального оновлення.

сказки, раз только вайфай от интела перестал работать, вставил панду (usb wi-fi) и накатил патч

сказки, раз только вайфай от интела перестал работать

Залежить від заліза. Я на ноуті Офтопік ще з Windows 8 не перевстановлював, тільки оновлення. А у сусіда то синій екран, то циклічний бут.

так, згоден
в моем случе встрял только один ноут от дел с вайфаем от интела

>>сказки
вам казки, а мені батько в іншому місті кожні 3-4 місяця дзвонить, каже що система пішла оновлюватись і переходить у бутлуп, доводилось викачувати образ з уже інтегрованими оновленнями і переставляти, одного разу мені набридло, я вирішив поставити убунту як експеримент, не піде, то через пару тижнів приїду поверну вінду — але убунту виявилось працює набагато краще — старі принтер та сканер та вебкамера працюють без проблем, щезли проблеми з usb на материнці — it just works, система працює швидше та займає менше місця — от вже три роки коли мій батько сидить на лінуксі хоча зовсім не розбирається у системах і йому вже 65 і проблем не має

каже що система пішла оновлюватись і переходить у бутлуп

скорее всего старое железо
ну тут да (в виндовз тоже отменяются апдейты, даже в 10 если что)

вот тут хороший пример про «компьютер маме»
www.youtube.com/...​tch?v=j7XFeXcOZgU&t=1558s

але ж чисте встановлення працює, мене цей індусський код просто задовбав, і проблема була вирішена радикально
PS
думаю мій батько не зрозуміє відео про sql server на англійскій)

Моя мати, яка прожила 86 років, взагалі не помітила нічого крім більш надійної і швидкої роботи комп’ютера, коли я замінив їй Windows на Linux Mint. Комплект Chrome/Skype/Viber для пенсіонера — та сама Дуня, навіть у тому самому сарафані.

Дивно, В мене скайп після встановлення чомусь не додається в меню, а просто в автозапуску. При чому, після завантаження ОС, постійно просить пароль. Тепер взагалі якесь системне вікно вискакує, де потрібно ввести пароль від профілю скайпа (при завантаженні ос), а якщо відмовитись, треба заново вводити логін і пароль. Так було на убунті, тепер так само і на кубунті.

Мама померла більше року тому, мабуть за цей час «прогрес» не стояв на місці, бо «все события и процессы имеют тенденцию развиваться от плохого к худшему» ©

Співчуваю. На рахунок прогресу, десь тоді й почалось таке.

Вимушений користуватись. Мені не головне чи він є в меню чи немає, просто факт.

Скиньте пароль до gnome-кeyring (воно ж «зв’язка ключів») на пустий, тоді пароль в системному віконці не вискакуватиме )) а автозапуск прибирається в самому скайпі.

Я сиджу з 14.04 версії

Чому не оновлюєте?

як не оновлюю, сиджу на всіх lts, зараз на 20.04

а с плагинами я хз что хорошо что плохо и что есть стандарт среды разработчика..
Для меня это семая большая проблема, как и с VS Code (нет стандарта на плагины, кожэн дрочэ як хоче)

вот попробавл Ubuntu Mate в рюшечками — завитушечками и вернулся к просто убунту

Gentoo, LinuxFromScratch, Slackware

Centos Linux 7

1. какахи мамонта
2. половина софта ставиться через EPEL (и совсем чуть-чуть — через rpm fusion)
3. именно семерка — уже EOL

LFS для задротов, слакварь тоже от мамонта

Не гони на слаку, сынок. Слака 15 RC1 вышла пару дней назад

Fedora — а взаглі із дистрибутивами як з улюбленим коліром, улюбленою їжею тощо.

Я б обирав у такій послідовності
1 Linux Mint Cinnamon
2 Ubuntu
3 Manjaro
P.S. якщо ти тільки починаєш — можливо тобі вистачить windows subsystem for linux

Колись дотично працював з кількома дистрибутивами — Ubuntu, CentOS, OpenSUSE.
Серед них найкраща для мене Ubuntu.
П.С: якщо потрібно буде тестувати на безпеку свій сервіс і тд, тоді найкраще вибрати Kali Linux

Manjaro очень хороша

Підписатись на коментарі