Який Linux дистрибутив порадите початківцю для розробки?
Який Linux дистрибутив (щось з Centos, чи інший аналог) порадите початківцю для розробки (на ноуті встановлено Windows 10, і є порожній розділ диска для нової ОС)?
Звісно, розглядаю також і варіант встановлення Linux на віртуальну машину, — в середовищі Windows 10.
Але, хотілось би встановити її в окремий розділ диска.
Це буде мій перший досвід використання Linux «в домашніх умовах» (раніше практикував його тільки під час навчання у виші).
Раніше мені радили встановити CentOS.
Але, наразі бачу, що в них стались деякі зміни, й тому, як я розумію, з цих двох ОС (Centos Linux та Centos Stream) мені краще підійде Centos Linux 7:
— вона вже «перевірена часом» (тобто, стабільна версія, з потрібними виправленнями);
— в найближчі три роки матиме тех. підтримку;
— до того ж, вона — безплатна.
Якщо ж Centos Linux 7 не є кращим варіантом на сьогодні, — тоді, порадьте будь ласка якийсь інший Linux-дистрибутив.
Що ви скажете, наприклад, щодо Alma- та Rocky-Linux?
Або ж, Ubuntu?
Буду вдячний вашим порадам та підказкам
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Update:
Дякую вам всім за поради)
З ваших порад, я зробив деякі короткі висновки (може, вони стануть в нагоді новим читачам, які теж матимуть таку проблему).
Якщо розподілити ці ОС від найлегших до найскладніших (зліва направо), для новачків, тоді це буде виглядати т.ч.:
Ubuntu / Linux Mint / Manjaro KDE -> Debian -> Arch / Gentoo
Отже, я буду пробувати ставити собі щось з цього списку:
Ubuntu
Linux Mint
Manjaro KDE
Бо, поки не маю часу та бажання, щоб заглиблюватись в ці системи на рівні професіонала, — мені спершу треба взагалі запустити їх, та працювати.
А деталі вивчати, — то вже потім буду.
Останні 16 років я працюю з Windows (XP -> 7 -> 10).
Чому в мене з’явилась потреба встановити Linux/Unix?
Через те, що я зараз починаю активно шукати роботу з програмування (раніше мав трохи невдалий досвід з такого пошуку, — через те, що на той час мав недостатньо досвіду з розробки).
А в деяких вакансіях вимагають досвіду роботи з Linux, — тому я й вирішив почати набиратись досвіду роботи з цими ОС.
Розробляти планую на Python + MySQL (пізніше — на JS та PHP).
Апаратна частина мого ноуту:
Intel Pentium CPU 2020M
Два ядра по 2.40GHz кожне
x64
Найкращі коментарі пропустити