Релокейт і життя в Чехії — AMA (Ask Me Anything)

Всім привіт!

Живу в Празі з 2014 року, до цього мешкав майже 10 років у Києві. Родом з західної України.

За 7 років попрацював айті менеджером у великих корпораціях та маленьких стартапах, відкривав (та закрив) свій бізнес, подорожував по Європі та шукав (і продовжую) сенс життя.

Готовий відповісти на будь-які питання, навіть самі зашкварні :-)

• По цінах на житло: дивитись тут чи тут;
  • По gross salary: рекомендую щорічне опитування Hays Salary Guide (за 2021 тут);
  • Порахувати net salary (після податків): гугліть salary calculator cz або тут.

Попередні AMA / життєвий досвід:

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Привіт, як відкрити аналог фопа в Празі ?Які документи потрібні і який порядок? Хто може допомогти?

Привіт!

Потрібно мати ПМЖ, для цього треба прожити не менше 5 років безперервно у країні.

Далі процес займає кілька годин — по місцю прописки подається форма на відкриття ФОПа і після сплати мита (близько 1300 грн) можна працювати одразу на наступний день.

Форма є доступною онлайн і проблем там наче немає, але є спеціальні нон-профіт організації, що допомагають з консультаціями та сплатою податків.

Де сенс життя шукали і не знайшли?

Сьогодні вийшла перша з трьох частин інтерв’ю зі мною про життя та айті в Чехії:
highload.today/...​ikiv-i-de-shukati-robotu

Дякую за цікаву тему! А чи реалістично виглядають ці цифри для американських компаній у Празі? (там можна по компенсації посортувати)
www.levels.fyi/...​re Engineer&search=prague

Так, доволі реалістично. Якщо взяти $87 000 — це приблизно 2 млн крон в рік, що означає 160 000 CZK в місяць. У випадку Java dev, це вище середнього по ринку для FTE і типовий старт для контракторів. Я ще писав про ЗП окремий коментар трохи нижче.

Майкрософт платить одну з найвищих ЗП по ринку, але потрапити туди дуже і дуже нелегко. Плюс вони щедро відсиплють акціями :-)

Мои пять копеек.
— 160 тыс кронн в мес на HPP — это маловероятно, хотя возможно сейчас что-то изменилось.
На контракт реально, но для того чтобы вас взяли на контракт надо иметь хотя бы ПМЖ.

— Вы уверены что именно Microsoft лучший вариант в плане зарплат? Я слышал что лучший вариант это Barclays и Novartis.

— 160 тыс кронн в мес на HPP — это маловероятно, хотя возможно сейчас что-то изменилось.
На контракт реально, но для того чтобы вас взяли на контракт надо иметь хотя бы ПМЖ.

Для девелоперів у міжнародних компаніях — цілком реально. Для контракта, звісно, потрібно ПМП.

Вы уверены что именно Microsoft лучший вариант в плане зарплат? Я слышал что лучший вариант это Barclays и Novartis.

Я трохи неправильно виразився. Майкрософт дає акції, тому сумарний дохід набагато вищий. Барк і Новартіс — не дають, з того що я знаю.

160 тыс кронн в мес на HPP — это маловероятно

Это же не просто зарплата $87к — там $67k собственно зарплаты, на $13k/год акций и $7k годового бонуса. А на контракте наверняка нет оплачиваемого отпуска и прочих плюшек.

Дуже дякую! Так, я читав коментарі і посилання стосовно зарплат, просто цікаво було чи дійсно у вас в американських компаніях стільки платять щоб знати на що розраховувати у кращому випадку.

Зараз кордони Чехії зачинени для іноземних туристів?

Ситуація постійно змінюється, але на даний момент кордони відкриті для всіх з low-risk countries.

Умови в’їзду без само-ізоляції:
— повністю вакцинований
або
— хворів ковідом за останні 180 днів

В інших випадках, потрібно здавати тест і сидіти в ізоляції певний час.

Детальніше тут:
www.mvcr.cz/...​s-information-of-moi.aspx

А не підкажете який treshold для віднесення країни в червону зону? Тому шо ФРН вже в жовтій зоні, і відчуваю шо досить скоро буде в червоній. А є забукані квитки в Чехію через 2 тижні.
koronavirus.mzcr.cz/...​ing-to-the-level-of-risk

Как у правительства пятка зачешется

Ситуація постійно змінюється, але на даний момент кордони відкриті для всіх з low-risk countries.

Для Украины:
Чехія
В’їзд громадян України до Чехії заборонено (!) за винятком тих, які мають дозвіл на проживання в Чехії або візу, видану органами Чеської Республіки. Громадянам України, які мають дозвіл на проживання в іншій країні ЄС — відповідну пластикову картку (УВАГА! Довготермінова віза таким дозволом не вважається), дозволений в’їзд при умові наявності підтвердження мети поїздки.
tripadvisor.mfa.gov.ua/?location=cz

Україна з 23 серпня входить до списку з зелених країн, в’їзд для щеплених осіб дозволено з туристичною метою

koronavirus.mzcr.cz/...​ing-to-the-level-of-risk

також 25 серпня оновилася інформація на сторінці

tripadvisor.mfa.gov.ua/?location=cz

Режим тимчасового в’їзду
В’їзд до Чехії дозволено окремим групам громадян України.

Громадянам України, які пройшли повний курс щеплення вакциною, що була сертифікована Європейською агенцією з лікарських засобів, а саме: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Janssen, Covishield та отримали на порталі або в додатку «Дія» сертифікат про проходження вакцинації встановленого зразка.

Да, Вы правы. Есть одно расхождение на чешском и украинском сайтах. Обязательное наличие QR кода. У чехов ЕС или признанный ЕС сертификат. У нас: та отримали на порталі або в додатку «Дія» сертифікат про проходження вакцинації встановленого зразка, а також можливості віддаленої перевірки вказаних у письмовому підтвердженні даних (через QR-код).

Про темперамент местных девушек правда?
Ну, если понимаешь о чем я.

Здається розумію, але з чешками не зустрічався. Не мій тип :-)

Плюс тут доволі багато словачок, яких часто плутають з чешками.

Перефразую питання, чи дійсно вільна любов в Чехії така доступна як це показують у їхніх фільмах для дорослих?

Так, абсолютно доступна, на будь-який смак та гаманець. Фішка в тому, що проституція в Чехії згідно закону не дозволена і не заборонена, тобто перебуває в «сірій» зоні. Це дозволяє відповідним закладам працювати без необхідності переховуватись та стежити за дотриманням «санітарних» норм серед працівників.

Одна з прогресивних празьких партій (називається «Пірати») вже з десяток років пробує добитись повної легалізації проституції, в першу чергу для нормальної сплати податків та захисту людей, задіяних у цьому бізнесі. Поки що без успіхів.

У мене досвіду немає, але можу проконсультуватись у знайомих експертів, якщо цікавлять деталі :-)

А что у них с темпераментом если не секрет?

Вам вряд ли понравиться.
Не хочу говорить за всех девушек, однако мне кажется что у чешских девушек в среднем наблюдаются проблемы с гигиеной и стилем одежды, что делает их не такими привлекательными.
Нечесанные волосы или веник обесцвеченных блеклых волос у вполне внешне привлекательной девушки в порядке вещей.
Есть ли симпатичные? да есть.

Как по мне это так только в начале, потом привыкаешь и уже и не такие страшные :)

Как с травой(которую курят, а не по которой ходят)?

З травою трохи неоднозначно, але як і за більшість речей, всім пофігу :-)

Якщо дивитись з точки зору законів:

1) Для медичних цілей: лігалайз відбувся декілька років тому. Лікар може виписати для певних видів захворювань. Відповідно, вирощувати, вживати, розповсюджувати і продавати марихуану в лікарських цілях цілком законно.

2) Для особистого використання:
— вирощувати до 5 рослин законно, більше 5 — кримінальна стаття;
— продавати та розповсюджувати — заборонено;
— вживати у публічних місцях — заборонено;
— носити з собою до 10 грам — цивільна відповідальність (можуть оштрафувати на суму до 15 000 CZK), більше 10 грам — кримінальна.

На практиці: (сам не знаю, мені друг розказував)
— вживають всі бажаючі й повсюди :-) В розумних межах, звісно: на дитячому майданчику чи в офісі мало хто ризикне, але в парку на галявині, на концерті чи в кінотеатрі під відкритим небом — це буденність;
— купити теж можна практично повсюди, починаючи з туристичного центру закінчуючи будь-яким нічним клубом. Ціна коливається: до $10 за грам у «своїх», від $10 до $30 — для туристів;
— поліція час-від-часу робить рейди по всіляких закладах, де є підозра. Хтось варить вдома концентрат і його здають сусіди. А хтось вирощує цілі плантації для продажу і теж попадається, періодично це проскакує в новинах.

Щоб пов’язали якогось айтішника за те, що він носив косячок чи вживав під час прогулянки — я особисто не чув :-)

Цікавий факт: у Празі проходить найбільший у Європі ярмарок по технологіям для вирощування марихуани (ух, як же солідно звучить!). Одного разу я туди ходив — в пізнавальних цілях — а продавали там тільки освітлення, грунт, добрива та системи зволоження... Були ще печеньки, але їх швидко розкупили :-)
www.cannafest.com/en

Не знаю як там з травою, але коли був в Празі і спускався в підземний перехід біля центрального залізничного вокзалу то бачив двох хлопців, які собі кололи щось в жили. Підозрюю, що то були не ліки :D

центрального залізничного вокзалу

це мiсце взагалi краще обходити 10-ю дорогою. Там завжди багато всiляких неадекватiв, бомжiв i кримiналу.

Вакцинировались еще до того, как это стало мейнстримом.

вопроса два:
— у вас есть дети?
— на долгом промежутке вы планируете оставаться в Чехии?

— у вас есть дети?

Ні, немає.

Є пару знайомих child-free пар — цікаво було послухати їх аргументацію, дізнатись як воно «по ту сторону барикад». Не можу сказати, що я їх підтримую, але досвід цікавий.

— на долгом промежутке вы планируете оставаться в Чехии?

Планую ще 3-4 роки — для отримання громадянства. Дуже хочеться попрацювати там, куди мені, на даний момент, доступ закритий. Ще з чеським паспортом (начебто) легше поїхати у США — жити я там не планую, але разок глянути хотів би.

Спасибо.

Дуже хочеться попрацювати там, куди мені, на даний момент, доступ закритий.

Швейцария?

Ще з чеським паспортом (начебто) легше поїхати у США

поехать туристом легче, но поработать нет.

Швейцария?

В тому числі. А ще у штаб-квартирі Євросоюзу (колега на роботі працював в Брюсселі айтішником), у Празі є EU Agency for the Space Programme. Деякі компанії (Accenture, Deloitte, PwC і т.п.) наймають консультантів для роботи над проєктами ЄС.

Може десь у міській раді :-)

Был почти пол-года в Люксембурге — тоже один из городов в котором расположены офисы EC.
Но летать каждые две недели на выходные домой малоприятное удовольствие.
Местные коллеги жаловались на заоблачную цену аренды жилья.
Некоторые ездили каждый день вскладчину на авто из соседней Бельгии.
Один вообще жил в какой-то деревухе, куда в свою очередь наезжал переодически из Франции.
Так что с арендой жилья там просто жопа.
К гадалке не ходи, но в в Брюсселе все тоже самое только в квадрате.

Добрый день. Тоже есть вопросы)
Подскажите насколько хорошо работают страховки в случае серьезной болезни, той же онкологии. Все ли покроет страховка иностранцу?
Если ты гражданин ЕС надо ли покупать страховки детям или тогда они как вехами бесплатные?
Можете ли подсказать качество садов и школ? В школе сколько стоит продленка? Стоимость садов? Детские кружки и детский спорт?
Какие зп после налогов в целом по Праге не у программистов, в тех же офисах или в магазинах, средняя зп по стране так сказать.
Как быстро выучили язык?
Качество медицинского оборудования в больницах?
Планируете ли вы двигаться в другие страны? Ваши знакомые в основном остаются в Праге или уезжают?
Удобен ли общественный транспорт?
Если переезжает семья с двумя детьми и работать будет один папа, хватит ли зп на всю семью? Не работающему члену семьи, жене нужна страховка или на нее действует страховка мужа. И для детей?
Сколько нужно денег на проживание семьи из 4 человек примерно?
Знаете ли что-то про город Брно? Мы рассматривали его для переезда. Насколько там зп ниже?
Ипотека дается иностранцам под такой же процент как местным?

Привіт!

Можна одразу на «ти» :-) Почну з питань, на які точно знаю відповідь.

Подскажите насколько хорошо работают страховки в случае серьезной болезни, той же онкологии.

— За онкологію не в курсі, але думаю, що страхівка покриє витрати, як і на будь-які іншу серйозну хворобу. Єдине «але» — якщо обманути страхівку і не розповісти про хворобу під час підписання договору.

— Те ж саме стосується прихованої вагітності — для прикладу, якщо дружина переїхала на 3му місяці, а їй оформили звичайну страхівку, а не для вагітних — виникне купа проблем.

— Це справедливо і для будь-якої хронічної хвороби, діагноз якої був поставлений і людина в курсі під час заповнювання анкети, але свідомо вирішила приховати. Тоді витрати на лікування цієї хвороби можуть не покрити.

Все ли покроет страховка иностранцу?

Перебуваючи у Чехії, страхівка для працюючого на фулл-тайм іноземця не відрізняється від страхівки для чеха за переліком послуг чи лімітом покриття. Вони відрізняються тільки кольором — у іноземців карта зелена, у чехів — синя (EHIC — про це нижче).

Якщо говорити про поїздку за межі країни, то ситуація трохи інша. Так як Чехія є членом ЄС і для всіх його громадян діє EHIC (читати тут ec.europa.eu/...​n.jsp?catId=559&langId=en). Це дозволяє безкоштовно отримати невідкладну медичну допомогу в будь-якій країні ЄС під час тимчасового перебування. З отриманням ПМП, страхівка з «зеленої» переоформляється у «синю», як у інших «білих» людей :-)

Какие зп после налогов в целом по Праге не у программистов, в тех же офисах или в магазинах, средняя зп по стране так сказать.

Дивіться посилання на Hays Salary Guide в оригінальному повідомленні.
Якщо коротко, то:
(у CZK, gross salary)
— median по країні: 38 525
— median по Празі: 42 989
— median по Празі для айті: ~60 000

З того, що бачив на вулиці:
— касир в магазин: 27 000
— на склад Амазона: 160 в годину
— водій трамвая: 32 000
— поліція: від 35 000
— медсестра: від 32 000
(звісно, в останніх трьох ще купа плюшок від держави)

Ще трохи зарплат по категоріях:
www.platy.cz/en/salaryinfo

Как быстро выучили язык?

Займався з репетитором двічі на тиждень протягом одного року для здачі екзамену. Щоб отримати ПМП, треба показати сертифікат володіння на рівні А2. Екзамен здав, продовжую вчити приватно раз на тиждень.

Активно вчити почав на 4й рік перебування і це було однієї з моїх найбільших помилок :-)

Удобен ли общественный транспорт?

Надзвичайно! До сих пір не купив автомобіль, якраз по причині домінування громадського транспорту.

У Празі:

— По-перше, є один квиток на всі види транспорту (автобус, трамвай, метро, міська електричка, навіть човен через Влтаву!);
— По-друге, всюди безбар’єрний вхід. Перевіряють наявність квитка контролери, час-від-часу;
— По-третє, наземний транспорт практично весь з кондиціонерами (окрім старих трамваїв, але їх з кожним роком все менше і менше).

Оплатити можна через паперовий квиток у кіоску-магазині (такі переважно є поряд з входом у метро), смс, мобільну аплікуху, онлайн сайт, проїзний та безконтактні автомати на вході. А ще транспорт працює 24×7: тому з нічного клубу я їду трамваєм, а не таксі :-)

За Прагу:
— Є державна залізниця і приватні компанії (RegioJet, LeoExpress). Державна возить всюди по країні і за кордон. Приватні компанії — це як у фільмі майбутнього: заходиш у поїзд і просто в шоці :-) Але у них обмежена кількість напрямків, хоча ціна не надто вища від державної.
— Велика кількість різних автобусів: як державних, так і приватних. Дешево і сердито (без вай-фай і туалету) або дорого і комфортно.
— Ну і купа лоу-костерів по всіх напрямках ЄС, які я теж вважаю «громадським» транспортом :-)

Ипотека дается иностранцам под такой же процент как местным?

Різниця буде у десятих процента (типу місцевий оформить під 2.24%, а іноземець — під 2.34%).

Іпотеку дають тупо всім, тут зараз справжній бум покупки житла — бо воно дуже швидко зростає у ціні.
Вимоги для іноземців дуже сприятливі:

1) пропрацювати в одній компанії не менше 6 місяців;
2) не бути на випробовувальному терміні;
3) мати 20% вартості власних коштів*;
4) платіж по іпотеці не повинен перевищувати 45% від чистого доходу усієї сім’ї**.

* на 10% вартості житла можна оформити будівельний кредит, а на решту 10% — споживчий. Це не зовсім законно, але всім пофіг (банк закриває очі).
** ось для прикладу розрахунок для покупки нової квартири:

— Purchase price: 5 000 000,00 Kč
— Property acquisition tax: 0,00 Kč
— Own financial resources (rounded): 500 000,00 Kč

Mortgage loan (80 % of purchase price):
— Amount: 4 000 000,00 Kč
— Addional loan (max. 10 % of purchase price): 500 000,00 Kč
— Fixation: 5 or 8 years
— Loan maturity: 30 years
— Interest rate (estimated): 2,89%

— Mortage loan payment (monthly): 16 705,00 Kč

Additional loan (10% of purchase price)
— Amount: 500 000,00 Kč
— Fixation (years): 6
— Loan maturity (years) = maximum: 18
— Interest rate: 5,15%
— Addiotional loan payment (monthly): 3 618,00 Kč

Sum payment (monthly): 20 323,00 Kč

Тобто, для покупки квартири за 5 млн крон вам потрібно заробляти чистими ОРІЄНТОВНО $2 тис. в місяць і мати ~$25 тис власних коштів або взяти їх у споживчий кредит під 6-7% річних :-)

Зібрати 20% для власного вкладу (down payment) для багатьох це непосильне завдання, тим більше, що у вас у Празі дуже дорога вартість 1м2.

Натомість у нас в Польщі іпотечний кредит можна отримати і з 10% власного вкладу від загальної суми кредиту.

Це правда, у Польщі житло набагато дешевше й доступніше.

Натомість у нас в Польщі іпотечний кредит можна отримати і з 10% власного вкладу від загальної суми кредиту.

В останній час все важче — менше банків готові видавати, а якщо і видають, то % буде вище.

Отвечу за автора, т.к. у меня ребёнок с 1 класса в чешской школе.

В школе сколько стоит продленка?

Зависит от школы. Погуглите «školní družina cenik» — там прямо в результатах увидите цены.

Стоимость садов?

Точных цифр не знаю. Есть государственные сады и есть частные — в частных сильно дороже.

Детские кружки и детский спорт?

Полно на любой вкус и цвет. Есть бесплатные в так называемых DDM(Dům dětí a mládeže — дом детей и молодёжи) в каждой части Праги, но там обычно их быстро разбирают. Есть и наши где преподают русскоговорящие.

Не работающему члену семьи, жене нужна страховка или на нее действует страховка мужа. И для детей?

Всем зависимым нужны страховки на весь срок пребывания. Со 2 августа в силу вступил очень дерьмовый закон согласно которому все неработающие иностранцы с ВНЖ обязаны покупать страховки у одной компании pVZP. Монополия так сказать — остальные страховые компании уже готовят иски в суд и уже есть обращение в ЕС.

у меня ребёнок с 1 класса в чешской школе

А как определяется какие школы лучше и что нужно сделать чтобы в эти лучшие школы попасть?
Есть ли частные школы и если да то чем они хуже/лучше государственных?
Можно ли без проблем забрать ребенка на несколько дней посреди школы в отпуск или что-то типа того?
Делают ли домашку в школе или на продленке или ее нужно делать вместе с ребенком?
До скольки можно оставлять ребенка в школе?
Знал ли ребенок чешский до этого и как прошла/идет его интеграция?
Как учителя, отношение к ребенку, подходы к решению конфликтов?
Что нравиться и не нравиться в подходе к преподаванию, в программе, в организации школьного процесса?
Насколько сами знаете чешский в контексте хватает ли его для походов на всякие родительские собрания и т.п.?

А как определяется какие школы лучше и что нужно сделать чтобы в эти лучшие школы попасть?

Фиг знает как, я честно говоря не сильно исследовал этот вопрос т.к. мы пошли в самую обычную школу по прописке прямо у дома. У каждой части Праги есть список школ и улиц которые к ним привязаны. Но от некоторых родителей я слышал что есть какие-то крутые школы с углублённым обучением чего-нибудь и туда без прописки/собеседования никак не попасть. Это именно государственные школы.

Есть ли частные школы и если да то чем они хуже/лучше государственных?

Есть. У коллеги, например, дочка ходит в такую, платят около 40000 крон за полгода. У них там обучение нескольким иностранным языкам в целом программа плотней чем в обычных школах.

Можно ли без проблем забрать ребенка на несколько дней посреди школы в отпуск или что-то типа того?

Да, вообще без проблем. Пишешь запрос на имя директора, тот его без вопросов подписывает.

Делают ли домашку в школе или на продленке или ее нужно делать вместе с ребенком?

Обычно все уроки дети делают в школе, дочка очень редко делает что-то дома. Обычно просто просит поставить подпись в тетради о том что я ознакомлен с выполненной домашкой. По сравнению с 1-м классом который мы закончили в Харькове это просто сказка — там мы по несколько часов сидели над домашкой.

До скольки можно оставлять ребенка в школе?

В школах обычно 2 так называемых «дружины», то-есть продлёнки. Есть ранняя с 6:30 до 8:00 и есть поздняя до 17:30.

Знал ли ребенок чешский до этого и как прошла/идет его интеграция?

Дочка прилетела в Чехию в субботу, а уже в понедельник пошла в школу. Язык не знала, единственное как мы готовились это посмотрели знаменитое видео Jozin z Bazin www.youtube.com/watch?v=FuOhQZP821o и какие-то стендапы. Мы до самого переезда не были уверены что вообще переедем, поэтому языком не занимались. Через полтора месяца она защебетала по-чешски. Но это индивидуально, некоторым кто постарше язык и через полгода не давался. На текущий момент дочь отличница и учителя говорят что чешский она знает лучше самих чехов.

Как учителя, отношение к ребенку, подходы к решению конфликтов?

Учителя в конкретно нашей школе замечательные, мы до сих пор дружим с нашей первой классной руководительницей и ездим к ней в гости. Есть немного странные, но не совсем отбитые наглухо. В чём заключается странность — учительница Природоведения, возрастом за 50, периодически во время онлайн-обучения называла всех одним именем(хз почему), или задаёт вопрос, пока ребёнок дотянулся до кнопки Unmute она уже спрашивает другого человека. Конфликты у нас бывали с одноклассницей, обычно учительница звонила и просила родителей обеих детей поговорить и разобраться в проблеме. В школе так же есть психолог с которым ребёнок может обсудить проблему и найти выход из ситуации. В целом школа очень толерантно относится к иностранцам, у нас их довольно много. Но от других мам я слышал что присутствует ксенофобия среди учеников и учителей — могут занижать оценки, плохо себя вести с учеником, одноклассники обзываются и всячески задевают(и кстати сказать это чаще случается с русскими). Но таких обычно попускает после 1 визита к директору, главное не спускать всё на тормозах.

Что нравиться и не нравиться в подходе к преподаванию, в программе, в организации школьного процесса?

Как по мне программа в начальных классах очень расслабленная. Первые 3 класса дочка иногда даже скучала. После 5-го класса можно пойти в гимназию, но со знаниями обычной школы туда не попасть, нужно нанимать репетитора. Но зато у детей больше свободного времени, первые годы их больше развивают как личностей. К школьному процессу вообще нет замечаний ни у меня ни у ребёнка — она туда ходит как на праздник.

Насколько сами знаете чешский в контексте хватает ли его для походов на всякие родительские собрания и т.п.?

Чешский знаю на уровне достаточном для общения во всех нужных организациях, в работе мне он не нужен совсем — всё по-английски. Мне в целом иностранные языки даются очень легко, поэтому я не показатель. Жена учит язык несколько лет, но говорит что идёт тяжело, хотя я вижу что всё у неё хорошо. При этом она сменила несколько работ и везде работала только с чехами. В этом году планируем заняться обучением языка более глубже т.к. через год будем подаваться на пмж. Хотя тестовый экзамен я сдал на отлично, но всё равно иногда чувствуется недостаток словарного запаса, как собака всё понимаешь, а сказать ничего не можешь.

Так як у мене немає дітей, на наступні питання залюбки відповів мій друг Ярослав. Він переїхав з дружиною та 2 дітьми десь 4 роки тому. Я копіюю його оригінальні відповіді, трохи підправивши форматування.

Если ты гражданин ЕС надо ли покупать страховки детям или тогда они как вехами бесплатные?

Страхівки треба купувати, і вони не дешеві. Особливо з серпня місяця цього року, тепер вони коштують 28 000 CZK на рік на дитину.

Можете ли подсказать качество садов и школ? В школе сколько стоит продленка? Стоимость садов? Детские кружки и детский спорт?

Про якість шкіл важко судити — я думаю що просто залежить від школи, як і усюди. Бувають школи класні, бувають простіше. Відверто поганих тут я не знаю (можливо поки що).

Всі садочки і школи безкоштовні, якщо навчання іде чеською мовою. «Продленка» теж безкоштовна. Платити треба тільки за харчування, приблизно 500-1 000 CZK в місяць на дитину. Є приватні школи, в тому числі з навчанням англійською, але це не дешеве задоволення, орієнтовно $600 в місяць.

При школах і садочках є свої кружки, до пандемії нам їх майже вистачало. Коштують (кожен) недорого, приблизно 1 500 CZK за пів року. Інші кружки, не при садочку-школі є, але будуть дорожче.

Если переезжает семья с двумя детьми и работать будет один папа, хватит ли зп на всю семью? Не работающему члену семьи, жене нужна страховка или на нее действует страховка мужа. И для детей?

Залежить від зарплати батька. Якщо батько айтішнік, то повинно вистачити, багато хто так і живе.

Медстрахівка батька ні на кого не розповсюджується, якщо дружина не працює — 28 000 CZK в рік, і так само на кожну дитину. Один нюанс, як тільки хоча б один із батьків отримає ПМЖ, страхівки на всіх дітей відразу стають безкоштовними.

Сколько нужно денег на проживание семьи из 4 человек примерно?

Ну тут хто як живе. Як на мене, можна на їду витрачати близько $1000 в місяць, але краще більше. Ну і хата буде ще десь так само (~$1000 в місяць). Але це ж для кожного по-різному.

В цілому, ціни на їжу тут не сильно вищі, ніж в Україні.

Один нюанс, як тільки хоча б один із батьків отримає ПМЖ, страхівки на всіх дітей відразу стають безкоштовними.

Как это работает:

1. С гражданами ЕС?
2. Резидентами ЕС другой страны которые работают в ЧР?

Громадянам ЄС точно не потрібна страхівка при короткочасному перебуванні, тому що їх покриває EHIC. За решту не в курсі, не хотілось би поширювати невірну інформацію.

Можете написати в приват деталі, я відправлю до адвоката пояснити (це безкоштовно).

Громадянам ЄС точно не потрібна страхівка при короткочасному перебуванні, тому що їх покриває EHIC

А если не краткосрочное? Что с членами семей? Что с не-ЕСными членами?

Спасибо большое за такие развернутые ответы, за то что даже потревожили своих друзей. Узнали много полезной информации😉

Качество медицинского оборудования в больницах?

Я би сказав, доволі висока. З того, що я бачив чи використовував (напр. МРТ, рентген, гастроентерологія, різні лабораторії) — це небо і земля у порівнянні з українськими :-)

А ще тут приватні лікарні практично не закуповують власне обладнання: для аналізів чи специфічних досліджень вони відправляють у державні. Воно й не дивно, враховуючи вартість тієї ж МРТ установки.

З отриманими результатами повертаєшся до приватного лікаря і він уже ставить діагноз та призначає лікування.

це небо і земля у порівнянні з українськими

А як празькі лікарні у порівнянні з київськими приватними лікарнями?

Чисто по інтер’єру — різниця мінімальна.

У Празькій приватній лікарні, як у і державній, всеодно треба йти спочатку до GP. Черга на спеціалістів набагато довша, ніж у київських (деякі — за тиждень-два, інші — місяць-два). Але для термінових випадків, у кожного спеціаліста є особлива годину прийому, куди пацієнт може записатись протягом 24х годин.

Підхід у лікуванні, з мого досвіду, кардинально інший.

Наприклад, у Health&Happy в мене часто складалось враження, що під час лікування лікар призначає як можна більше візитів до суміжних спеціалістів та\або аналізів широкого спектру. У Verum я приходив раз на рік і казав — хочу пройти повний огляд та переконатись, що зі мною все гаразд. На мене дивились круглими очима і казали, що такої послуги у них не передбачено, але мене запишуть до всіх можливих спеціалістів. Спеціалісти, в свою чергу, після того як чули, що скарг у мене немає — не розуміли чи були розгублені провести хоча би загальний огляд і це мене сильно дивувало. У Medicom (Оболонь) я робив профілактичний огляд серцево-судинної системи і там теж це було якимось шоком.

Тут медицина більше превентивна. Тобто, раз на 2 роки проходиш обов’язковий огляд у державній за кошти страхівки. У приватній можна щороку. Будь-який лікар може запросити в будь-якої лікарні історію лікування, їм не потрібно робити всі аналізу з нуля. Відповідно, у приватній лікарні я приходжу, даю номер медстрахівки і лікар бачить мою історію (або відправляє запит), бачить аналізи і призначене лікування. Далі він робити лиш потрібні йому аналізи і розповідає, що потрібно змінити. Наприклад, у мене були проблеми з травленням та алергія — в першу чергу, говорять про дієту, зміну режиму дня, заняття спортом і тому подібне. Питають, що вдома є алергічного. А в кінці призначають курс лікування з повторним оглядом по потребі.

Найбільше моє здивування було при лікуванні простуди. Пам’ятаю, як вперше прийшов з температурою та закладеним носом, а лікар каже — попий чаю та полежи кілька днів у ліжку, максимум за тиждень само пройде. Якщо температура за 2-3 дні не спаде, запишись на повторний прийом. Виписав вітамін С та морську воду промивати ніс. І все :-)

Антибіотики — тут це взагалі рідкість, в той час як у Києві мені їх виписували при найменшій простуді. Може зараз ситуація змінилась, я останній раз був у київській лікарні в 2018.

Те ж саме дружина розповідає про гінекологію. Які тільки київські лікарі не їй призначали процедури та хірургічні втручання за тисячі доларів :-) У Празі приватний лікар сказав, що вона абсолютно здорова, а призначений діагноз з Києва — повний абсурд, як і призначене лікування — його не практикують у Європі від слова взагалі.

Ну і останнє — це ціни. Думаю, вони відрізняються і, можливо, доволі суттєво. Один прийом коштує від $100 і вище. Тому вигідніше брати контракт на рік з місячною вартістю $100 — туди одразу входить кілька прийомів, здача аналізів і тому подібне. У дорожчих тарифах є щорічний сеанс у психолога, хоча я не пробував. Ось тут можна подивитись детальніше:
www.canadian.cz/en/membership

Планируете ли вы двигаться в другие страны? Ваши знакомые в основном остаются в Праге или уезжают?

Найближчі 3-4 роки не планую, відповідав трохи вище.

А знайомі завжди кудись мігрують :-)

— Зараз багато людей виїхало з Праги за місто, щоб жити у власному будинку та працювати звідти, а раз-два на тиждень їздити в офіс.
— Є пара друзів з Італії, вони повертаються додому, бо чоловік знайшов там кращу роботу, а дружині легше буде з його батьками дивитись за новонародженою дитиною.
— Є знайомих чех, який поїхав у Швейцарію, бо він фанат скелелазіння.
— Є знайома чешка, яка закінчила навчання на лікаря та переїхала в Австрію, бо там більше платять.

Хтось мігрує в Німеччину, бо там краща соціалка і вища пенсія. Хтось мігрує в теплі краї, бо там сонце, море та морепродукти :-)

З близького кола спілкування, на даний момент, переїжджати ніхто не планує. До ковіду були розмови про Каліфорнію та роботу в FAAGN. Поки що це неактуально. Ну і каліфорнійські компанії тепер частіше розглядають Прагу для своїх центрів розробки та\або підтримки. Не здивуюсь, якщо Гугл відкриє тут свій айті хаб, на зразок Дубліна.

Що чехи кажуть про словаків?

Словаки для чехів — це найближчий родич, молодший брат, дуже близька людина — коротше кажучи, вони не вважають їх іноземцями.

Словаки дивляться мультики та серіали в своїй країні на чеській мові, приїжджають сюди вчитись та працювати, створювати сім’ю та відпочивати. А ще словачки красивіші чешок, це визнають чехи теж :-)

Куди б ви не поїхали на ПМЖ з України, ви завжди будете чуркою для місцевих

Залежно в скільки разів він буде заробляти більше від середнього місцевого.

С таким мировозрением вам даже не надо никуда ехать чтобы быть «чуркой».

Ну якщо поводить себе як чурка — не вчить мову, не розбиритсь в традиціях — то звичайно пмж вам не допоможе.

Ты даже в Украине для большинства чурка)

Какое мне дело что я там буду для местных? Я общаюсь с конкретными людьми, их мнение важно. На остальных мне болт положить

Дякую за питання! А то я вже почав переживати, що ми тут зовсім без філософських тем спілкуємось.

Бути чуркою не залежить від країни проживання, це залежить (в першу чергу) від ставлення до самого себе і (в другу чергу) від ставлення до оточення.

Коли я тільки переїхав, теж думав, що буду чуркою: мову на рівні native speaker вивчити не зможу, історії не знаю, місцеві звичаї та жарти не розумію. За кілька років зрозумів, що це мої таракани в голові заставляли мене так почуватись. А навколишні вважали мене чуркою, бо я поводився як чурка :-)

Але вивчивши мову, пізнавши історію, місцеві звичаї та завівши друзів серед місцевих та інших експатів — я така ж сама одиниця соціуму, як і решту адекватних людей.

p.s.
У Києві я теж зустрічав чурок з українським паспортом :-)

На мою думку, головна відмінність між ЄС та Україною, що європейці бояться законів та їх порушення, а українці бояться усіляких привілейованих персоналій (чиновників, олігархів, суддів, ректорів), перевертнів-правоохоронців, кримінальних елементів при владі та їх свавілля.

Особливо це відчутно на перефирії та провінції.

В Києві життя доволі цивілізоване, бо тут все і у всіх на виду, багато посольств, міжнародного бізнесу, організацій. Тут безчинствувати та займатись свавіллям важко. Люди це відчувають і активно мігрують в Київ. Думаю, що населення Києва понад 4 млн (в 1991 було 2.6 млн), якщо не 5 млн, враховуючи всі пригороди та міста-супутники.

А от в Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, обласних центрах, індустріальних містах — там ситуація вже суттєво інша. Місцеві еліти авторитарно-мафіозного типу + кругова порука на рівні суди-поліція-прокуратура-медицина.

Тому якщо певний індивід не в когорті «своїх» в Україні, то для місцевих правлячих еліт — він «чурка», лох, з яким можна робити все що заманеться. В Україні в південних областях навіть випадки реального рабства трапляються в 21-ому столітті.

Ця практика «своїх» (наших) та чужих існує з часів Російської імперії. Де одним можна все, а іншим лише те, що дозволили перші. Тому в очах місцевих князьків та царьків (часом з відвертим бандитським / корупційним минулим) більшість народу — це розхідний матеріал.

І ще, думаю важливо додати. Якщо ви платите податки в ЄС і є економічно автономним, то можете ставите на місцевих аборигенів при першій потребі. Вони зразу адекватизуються.

А стосовно інтеграції, нормальні та кончені, позитивні та негативні люди є всюди. Якщо ви корисні місцевій громаді (як творча особистість чи професіонал), цивілізоване суспільство буде вас цінувати будь-де.

В Украине ты чурка — для любого чиновника, мента, прокурора, судьи.

А в странах запада — от чела зависит.

Дозвольте запитатися, а де б вам добре жилося в Україні?

У Харкові, Києві чи Львові ?

Эх, если бы тему создал Иван — тогда другое дело, а так не взлетит, даже несмотря на пятницу

Не надо сюда ехать, в Праге ощущение, что местных меньше, чем понаехов.

Без обид :)
Почему, несмотря на более высокий доход населения, Чехия выглядит и ощущается намного хуже Польши? Последняя в сравнении выглядит «как звездная империя» — слова моего товарища. Но и я в этом году, побывав в обеих странах, очень остро ощутил разницу — Польша показалась намного более развитой и динамичной.

Чекав цього питання, без образ :-)

Сам часто буваю в Польщі, бо там живуть друзі і регулярно вони приїжджають сюди. Є кілька нюансів:

1)
У Чехії є Прага і є все решту. Вибачте, якщо хтось читає це з Брно :-)
У Польщі є Варшава, але ще є Краків, Вроцлав, Познань, Гданськ, Катовіце і все решту.

Інфраструктура Польщі більш розвинена: як у великих містах, так і в середньому по палаті. У Чехії розвинута Прага і ще кілька курортів (Карлові Вари, Шпиндлерів Млин, Чеський Крумлов). Брно ще куди не йшло, а от Острава, Пільзень та їм подібні — для роботи та щоденного проживання не дуже придатні.

Я думаю працювати водієм фури в Польщі набагато комфортніше :-) Або їздити в гості в Україну. В Чехії з немагістральними дорогами біда, але до Німеччини, Італії чи Австрії — рукою подати. Тут кому що цікавіше.

2)
У Празі проживає та відбувається набагато більше міжнародних тусовок, ніж у будь-якому місті Польщі. Тут реально багато іноземців, при чому з самих різних країн. Вони постійно організовують всілякі ярмарки, зустрічі, фестивалі чи тому подібний «двіж».

У моїй першій команді після переїзду працювало 11 різних національностей на 15 людей. Великі корпорації (SAP, Apple, IBM, Amazon, MSD, Novartis) привозять сюди спеців з усього світу.

3)
Якщо порівнювати 2 столиці, то Прага на 30% краще платить при тих же 30% вищій вартості покупки житла та одягу, але при всього 2-16% вищій вартості аренди, приблизно однакових витратах на транспорт та ~10% дорожчих продуктах, ніж у Варшаві.
www.numbeo.com/...​ech Republic&city2=Prague

Тому поляки їдуть сюди працювати, а чехи — в Польщу купувати одяг :-)

4)
Тут дофіга і трохи продуктових компаній. Як невеличких місцевих стартапів, так і успішних міжнародних відділень інших стартапів. А ще чехи дуже сильні патріоти і вони мають власні успішні стартапи (maps.cz замість google maps, seznam.cz замість google search).

Можете заради цікавості проглянути www.startupjobs.cz

5)
(суб’єктивно) У Чехії більшість населення — атеїсти. У Польщі — релігійні. Не те, щоб мене напрягали релігійні, але з атеїстами якось легше дихати чи що.

maps.cz

mapy.cz
Супер мапи — я з ними катаюсь на велосипедi, гугл мапи не дають такого рiвня деталiзацii.

Последняя в сравнении выглядит «как звездная империя» — слова моего товарища.

Без образ, в якому місці?
Був в Кракові і Познані.

Тот же Краков мне показался ухоженней и приятнее Праги.
Ну и в этом году я был на автобанах + заценил польские и чешские села.
В Польше есть жизнь — куча машин, людей, все куда-то едут, чем-то заняты.
Дороги в Чехии — как сонное царство, села — еще хуже. Реально как будто даунгрейд вышел как въехал из Польши. Потом въехал в Австрию — опять все ок — люди, машины, не чувствуешь себя посреди нигде.
Поэтому мне и интересен такой контраст, хотя Чехия богаче Польши. Ну и хуже себя ощущал только в Словакии.

Після Італії польські автобани здалися порожніми, нема фур і рух не динамічний.

Прага як центральноєвропейська Барселона — за тлумом туристів світу Божого не видно. В Кракові їх теж багато, але в розумних межах.

В Чехии тоже есть жизнь на дорогах, это я вам как постоянно путешествующий по всяким природным красотам велосипедист говорю. На выходных люди массово выезжают из городов на прогулки, дачи. Куда не плюнь увидишь машины или людей гуляющих по лесам, полям и горам.

Польша в своем развитии ориентируется на Германию, Англию, скандинавские страны.

Чехия в своем развитии связана с Германией и странами бывшей Австро-Венгерской империи, которые довольно разные (Словакия, Венгрия, балканские страны менее развитые, тянут назад).

Польша одна из самых сбалансированных стран Европы (лучше может быть только Германия), где есть сильные города во всех частях страны. Гданьск, Вроцлав, Краков хоть и уступают Варшаве, но не являются периферией.

В Чехии есть Прага и все остальное. Провинциальность в Чехии выше. Хотя это не есть минусом, скорее особенностью.

Расположение Польши лучше с экономической точки зрения, так как есть выход к морю и идут огромные транзитные потоки ресурсов и товаров из России в Германию (ЕС) и наоборот.

Польша была и есть большим союзником США (англосаксов) после исторических изнасилований Россией и СССР там есть аллергия на все «русское». Так что, думаю, США содействовали и поддерживали развитию Польши.

Наскільки гарячий зараз ринок праці? І чи останнім часом він також почав ставати дещо жвавішим з ростом зп?

Як в середньому ж лайф/ворк балансом?

Якщо розглядати місцевий ринок праці, які є компанії варті уваги по умовах взагалі і зп?(знаю, що є Microsoft, Splunk, ще декілька з каліфорнії, але цікаво думка особи, що явно краще знається на місцевому ринку)

Також читав десь, але не зміг знайти нормальної інформації відносино доступності державної медичної страховки відразу по переїзду, зустрічав інформацію, що тільки після отримання ПМЖ, чи це так, чи відразу все доступно як тільки працедавець починає платитт внески?

Дякую!

Наскільки гарячий зараз ринок праці? І чи останнім часом він також почав ставати дещо жвавішим з ростом зп?

Ринок праці у айті завжди був надзвичайно жвавим. За девелоперів та девопсів тут йде серйозна боротьба, при чому навіть серед джуніор позицій. Знайти сеньйора чи архітекта — практично нереально, ми шукаємо по 6-9 місяців в середньому.

Як в середньому ж лайф/ворк балансом?

Це на 100% залежить від компанії, контракту та домовленості у команді.

В середньому, о 17 офіс на 99% пустий. Більшість приходить між 8 та 9 ранку, бо треба завезти дітей до школи\в садочок, а між 16 та 17 — їх (дітей) забрати. Стендапи — по домовленості, в основному між 9:00 та 10:00. У нас в 11 дня, бо ми з командою домовились мати зранку пару годин focused work.

Є виключення, наприклад я чув багато негативу про баланс у Амазоні. Платять вище середнього, але потрібно овертаймити без доплати.

Тут ще такий момент: закон чітко визначає овертайми. Є просто овертайм (+10%), є нічний овертайм (+25%), є овертайм у вихідні (+25%-+35%), є овертайм у державні свята (+100% або +1 вихідний на баланс, як бажаєш). Це ж саме стосується і онколлів — якщо чергуєш з телефоном, отримуєш надбавку.

Розмір виплат по овертаймах та онколлах вираховується по базовій зарплаті. Якщо на місяць у мене випадає 1 тиждень чергувати 24×7 онколл (stand-by) та кілька годин доведеться реально попрацювати (overtime work) — виходить солідна надбавка в кінця місяця :-)

Звісно, працедавець за цим ретельно слідкує — і ніхто не сидить в офісі після 17 без дозволу менеджера. Є компанії, які цим нехтують — але вони одразу попереджають і пропонують вищу, ніж в середньому по ринку зп. Або не пропонують, тоді треба звідти звалювати :-) У будь-якому випадку, цей момент прописується у контракті заздалегідь та проговорюється на співбесіді.

Якщо розглядати місцевий ринок праці, які є компанії варті уваги по умовах взагалі і зп?(знаю, що є Microsoft, Splunk, ще декілька з каліфорнії, але цікаво думка особи, що явно краще знається на місцевому ринку)

Якщо коротко: ті компанії, які пропонують акції. Видають їх траншами (щороку, наприклад), одноразово (по досягненню якихось визначних результатів або як частина sign-on бонусу) або пропонують купити зі знижкою (наприклад, за 40-50% від ринкової вартості).

На які компанії я би радив звернути увагу:
— Microsoft
— Purestorage
— Barclays
— Oracle / Netsuite
— Red Hat / Suse
— Avast / Ataccama / Wrike / Productboard
та ще тонна відомих продуктових стартапів...

Загалом, якщо є ПМП, то в ЛінкедІн пишуть з усієї Європи. Я недавно проходив співбесіду у ProtonMail (чуваки, які працювали в коллайдері та створили свій VPN сервіс з поштою). А загалом, раз на місяць пишуть з пропозицією працювати на 100% ремоут на Німеччину чи якусь країну Західної Європи. І це я навіть не девелопер :-)

Загалом, якщо є ПМП...

...то в первом приближении можно иметь на руки приблизительно ту сумму, которую получает рядовой мидл на самой захудалой киевской галере)

Якщо я правильно дивлюсь, то June-July 2021 / Kyiv / Software Engineer / Java median = $2500
55 000 CZK / month net тут можна отримувати і без ПМП. Ось тільки я не впевнений, що на «захудалой киевской галере» дають 4-5 тижнів оплачуваної відпустки та інші плюшки.

Вроде уже по 4 недели и на захудалых дают...плюс дни без необходимости брать больничный. За 55к сидеть в Чехии ну это прям вода и хлеб ..уж лутше здесь. Стоимость жизни как бы прилично више

Ще додам Citrix, Workday, Medallia, SentinelOne.

Також читав десь, але не зміг знайти нормальної інформації відносино доступності державної медичної страховки відразу по переїзду, зустрічав інформацію, що тільки після отримання ПМЖ, чи це так, чи відразу все доступно як тільки працедавець починає платитт внески?

Без страхівки працювати не можна — якщо дізнаються, то можуть оштрафувати компанію — щось типу на 10% від річного обороту. Все доступно одразу, як оформлять VZP (це найбільша страхова компанія). Займає, в середньому, не більше 2х місяців з моменту перетину кордону. Якщо станеться страховий випадок раніше, то лікар просто буде змушений телефонувати для підтвердження, що страхівка в процесі оформлення.

Якщо читали, то мабуть про проблеми у другої половинки. Непрацююча дружина немає права оформити VZP та змушена користуватись pVZP: спеціальна приватна страхівка для «понаєхів» без роботи. Тобто, у екстреній ситуації вас прийме будь-яка державна лікарня та надасть невідкладну допомогу. Але нормальне обслуговування в GP чи інших спеціалістів — та ще морока, потрібно звертатись до певних «авторизованих» для роботи з pVZP або йти у приватну лікарню за додаткову плату.

дуже дякую за настільки детальні відповіді, на ці та всі інші питання!

Как чешки? Красотки? Я много фильмов смотрел с чешками :-)

Чешки есть норм, есть не очень, в Украине количество красивых девушек гораздо больше имхо. Я одну «актрису» из фильма встретил на улице как-то, она по взгляду поняла что я её узнал, заулыбалась.

«актрису» из фильма

Намекаете на тот фильм, музыка из заставки которого, прозвучав в общественном месте, вызывает улыбки у окружающих?

Відповідав чуть нижче. Якщо коротко: словачки красивіші :-)
dou.ua/...​rums/topic/34495/#2208221

Зйомки фільмів — думаю, що мали би вже повернутись у доковідний режим :-)

А полячки красивей чешек и словачек вместе взятых :)

Ви в Чехії по Синій Карті?

Так, переїхав по синій карті. Отримав ПМП минулого року.

Портал синьої карти — це скоріше фінальний етап, ніж початковий. Я отримав оффер напряму, а коли погодився — запустили процедуру релокації.

З точки зору відкриття вакансії, процедура наступна:
1) Компанія виставляє вакансію в місцевому уряді. На неї, в першу чергу, розглядають чехів;
2) Якщо чехів немає, то громадянів ЄС. Для цього на порталі синьої карти виставляють цю ж вакансію, по якій можуть податись громадяни ЄС.
3) Якщо протягом 30 днів з ЄС бажаючих немає, то жителів країн ІІІ сорту (Україна, Росія, Білорусь, Казахстан і т.п.)
4) Коли взяли людину через портал, то у міністерство внутрішніх справ подається запит на відкриття синьої карти для конкретного спеціаліста з кодом конкретної вакансії на порталі. Якщо візу одобрили, то компаніє подає інформацію в місцевий уряд, коли людина виходить на роботу.

Все це займає доволі багато часу (в середньому 2-3 місяці), тому компанії або тримають кілька універсальних вакансій постійно на сайті синьої карти, або відкривають вакансію з вимогами під навички кандидата, який уже пройшов інтерв’ю (щоб легше було відмовити решті бажаючих).

А ще у кожній вакансії обов’язково вказують зарплату «від» або зарплату «від і до». Тому, якщо ваша компанія помилково вказала «70 000 — 100 000», а вам дали оффер на 120 000, то взяти вас зможуть лише на 100 000.

Подивитись можна тут:
www.uradprace.cz/...​web/en/vacancies-search-2

а смысл?

Переїзду? Створення теми для обговорення? Чи чогось іншого?

Чеченський кримінал в Празі досі потужний?

Взагалі без поняття :-)

нiт. Чогось гучного давно не бачив, живу тут з 2017. Але чув про це.

Ви ще про фільм «Чужая» спитайте ;-)

Как с медициной? Особенно следующие темы:
— нужно ли направление к специалистам и что по очередям
— что компенсируется страховкой, за что нужно платить
— есть ли рецепты/история болезней в электронном виде

Медицина загалом

100% страхова: як державна, так і приватна.

Державна: оплачується компанією, де працюєш. Або оплачуєш самостійно (близько $1000/рік).
Приватна: тільки при наявності державної, можна піти у приватну лікарню. Вартість від $100 за прийом або від $100 за місяць при підписанні контракту на обслуговування. Орієнтовно можна подивитись тут: www.canadian.cz/en/membership

— нужно ли направление к специалистам и что по очередям

Так, в першу чергу завжди йдеш до GP (general practioner). Він робить огляд і видає направлення далі, якщо необхідно. Знайти адекватного GP — квест не з легких, нам в цьому плані дуже пощастило. Більшість GP приймають живою чергою, у приватних — через запис по телефону. Час очікування — від 5 хв у черзі посеред робочого дня до години під час піку.

Зі спеціалістами туго, але я би не сказав, що критично. Більшість чеських лікарів тут навчається, отримує практику та їде працювати в Австрію, Німеччину чи Швейцарію. Ті, що залишаються на місці — мають суттєві черги. З тих, що я звертався:
— гастроентеролог — від 1 до 2 місяців;
— ортопед — до 1 місяця;
— дерматолог — від 2 до 3 місяців;

Дружина додала, що чекала на прийом окуліста 2 місяці і близько 6 — шукала нормального гінеколога. Тепер у неї заплановані профілактичні огляд двічі на рік в конкретні дати.

Найбільша біда — це стоматолог.
По-перше, дуже дорого: одна (!) пломба — від 750 до 2 000 грн. По-друге, якість роботи гірша від українських. По-третє, чекати потрібно від 1 до 2 місяців на прийом. А якщо зуб заболить вночі, то цілком ймовірно, що ваш стоматолог не приймає термінових пацієнтів і потрібно звертатись до іншого.

З позитивних моментів — раз на рік чистка зубів від нальоту безкоштовна (оплачується страхівкою). А ще будь-які косметичні процедури робить не стоматолог, а стоматолог-косметолог. Тобто, якщо хочеш брекети — не потрібно чекати на звичайний прийом. Звісно, ціна дуже і дуже «цікава». Я не орієнтуюсь, скільки зараз поставити брекети в Україні, але для цікавості питав: тут це коштує від $1 000 до $4 000.

— что компенсируется страховкой, за что нужно платить

У державній платити ні за що не треба, максимум 10-20 грн за якусь одноразову пробірку. В незалежності від складності звернення. Мій друг мав проблему з хребтом, у нього защемило один з нервів і була небезпека паралічу всього тіла нижче тазу. Лікар дав направлення на операцію. За місяць його виписали з лікарні і до його будинку в селі за Прагою доставляли... гелікоптером... бо хірург сказав, що подорож асфальтованою дорогою небезпечна в його стані. Після цього, він ще кілька місяців лежав без можливості встати з ліжка, тому до нього ходив соціальний працівник. Заплатив він за це все 0 крон. Зараз все гаразд: бігає і ганяє на вєлі, як нічого не бувало.

У мене була історія з головною біллю, лікар захотів отримати знімок МРТ. З історій про Німеччину, я готовий був чекати десь півроку. На моє здивування, одна з лікарень погодилась прийняти мене на наступний день після звернення. Знімок зробили десь за годину, на щастя нічого не знайшли. Заплатив я десь 50 крон за якусь одноразову фігню, яку вдягав перед процедурою.

У приватній лікарні: якщо без контракту на обслуговування, то платиш за все. Прийом у спеціаліста — від $100 і вище. Будь-які аналізи — або оплачуєш і робиш на місці, або їдеш у державну лікарню і робиш за рахунок страхівки.

— есть ли рецепты/история болезней в электронном виде

Здається з 2019 року повністю перейшли на електронні рецепти та історію захворювання. Але бачив, що деякі лікарі користуються паперовими — не знаю, по інерції мабуть. В такому випадку, просто говориш, що достатньо скинути смс чи емейлом і все. Наш GP відносно молодий віком і по замовчуванню кидає емейлом.

Ще прикол — приватна лікарня взяла з мене 1000 грн за експорт історії лікування, коли в мене закінчилась у них підписка.

І останнє — обов’язково потрібно робити профілактичний медогляд двічі на рік. Беруть аналіз крові, ECG, сечу, калл, оглядають з ніг до голови, перевіряють слух та зір. Все безкоштовно.

При кожній зміні роботи — потрібно робити швидкий огляд, щоб лікар дав підтвердження про придатність для роботи в офісі. Звучить страшно, а насправді — чисто формальність, займає хвилин 15.

Брекеты от 16К были пару лет назад, самолегирующиеся или как там они 32К грн, + по 600 грн за смену дуги раз в три месяца. Пломбы у нас давно по таким же ценам.

Я не орієнтуюсь, скільки зараз поставити брекети в Україні, але для цікавості питав: тут це коштує від $1 000 до $4 000.

4 года назад жена ставила за 1500 евро в Украине, но типа качественные и 2 года она больше ни за что не платила. Так в принципе у нас достаточно большой диапазон цен, знаю и за 10К грн ставят

По-перше, дуже дорого: одна (!) пломба — від 750 до 2 000 грн. По-друге, якість роботи гірша від українських. По-третє, чекати потрібно від 1 до 2 місяців на прийом.

Ой-йой, у нас в Кракові можна запломбувати зуб у день звернення або хоча б поставити тимчасову пломбу

На чистку зубов у VZP оплата всего лишь 300 крон. Или речь идёт о не-дефолтной страховой?

О, крутяк. Був би вдячний якби ви розказали про такі теми:

— Як взагалі враження від чехів? Яке ставлення до українців та інших понаїхів? Як звичайних, так і в державних установах. Наскільки легко завести контакти серед місцевих? Як місцеві дівчата?

— Як експатам дається чеська мова? Наскільки важко без неї?

— Які враження від клімату?

— Що скажете про місцевий аналог ФОПа з ефективним ~6% податком (15% податку з 40% оподаткованого доходу, бо 60% можна списать в розходи)? Можна користувать для удальонки на інші країни \ фріланс біржі? А для локального оформлення на контору як «контрактор»?

Попрошу одразу на «ти» :-)

Так як кожне питання досить об’ємне, почну з найлегшого: про клімат.

Він досить помірний, взимку снігу мало або майже немає, температура нечасто опускається нижче −5. Як згадую київську зиму 2009 (чи 2008?), коли було в районі −30, аж мурашки по шкірі :-) Але зимове взуття з України я не викидав — беру з собою на лижі взимку чи коли їду на Різдво в Україну відвідати батьків.

Влітку досить спекотно, особливо останні роки. Може бути весь тиждень +30, може бути +16-+20 (як цього тижня), у поєднанні з раптовим дощем чи затяжними грозами.

За вологість не скажу: суб’єктивно, така ж сама.

Що відчувається надзвичайно сильно: це відносно чисте повітря, у порівнянні з Києвом. По-перше, саме місто набагато менше (в Празі близько 1 млн мешканців), по-друге, більшість людей віддає перевагу громадському транспорту, бо це швидше і набагато дешевше (паркування в центрі коштує немало).

А ще тут легше дістатись до парків та зелених зон. У мене є пару недалеко від будинку (пішки чи на вєлі), а 15-20 хв міською електричкою відкриває ще більше можливостей.

Як взагалі враження від чехів? Яке ставлення до українців та інших понаїхів? Як звичайних, так і в державних установах. Наскільки легко завести контакти серед місцевих? Як місцеві дівчата?

1) Враження від чехів

Я би виділив 2 кардинально протилежні групи місцевих. Одні з них вчились чи проживали деякий час за кордоном (читай були в шкурі експатів). Вони більш лояльні до місцевих експатів, без проблем розмовляють англійською та менш ксенофобні у поглядах.

Інші, що не мешкали за кордоном: тут як пощастить. Деякі досить адекватні (як описано вище), інші вважають ЄС коренем всіх проблем (в тому числі, кризі іммігрантів з Середнього Сходу), а Китай та диктатуру — нормальним явищем.

Більшість з тих, що я зустрічав особисто, негативно ставляться до Росії та російськомовних. Українців вони вважають а) дешевою робочою силою; б) класними майстрами в будівництві; в) абсолютно непатріотичною нацією.

Справа в тому, що найбільша частина наших співвітчизників працює на будові, складах, заводах та інших сферах, куди чехи йти працювати не хочуть.

А ще вони завжди дивуються, чому в тому ж Києві розмовляють російською, якщо на сході ми воюємо проти окупантів.

2) Як ставляться до понаїхів?

Якщо з України, то я би сказав адекватно. Якщо з Росії, то з деякою підозрою. Фішка в тому, що чех не відрізняє російськомовного українця від росіянина. А інколи навіть від україномовного українця (вони не дуже добре розрізняють мови). Тому на початку буде з підозрою, а коли скажеш, що з України — то уже краще :-)

Якщо темношкірі і/або зі сходу, то з деякою відразою (часто її приховують, але це помітно).

Є ще окремий прошарок в’єтнамців, які переїхали сюди багато років тому і виростили цілу діаспору. Вони прекрасно інтегрувались у чеське суспільство і деякі з них розмовляють чеською краще, ніж корінні чехи.

3) В держустановах я не можу сказати про негативне ставлення, так як більшість питань за мене (по довіреності) вирішували компанії, в яких я працював. Якщо я ходив самостійно, то проблем не виникало (при умові, що розмовляєш чеською, звісно).

Тут хотілось би зазначити про спеціальну організацію, яка фінансується ЄС і допомагає експатам адаптуватись у Чехії. Ця організацію допомагає вирішувати будь-які питання та робить це абсолютно безкоштовно. Ось тільки доводиться чекати на прийом 2-3 тижні, інколи місяць.

О, стосовно ставлення місцевих, це схоже всюди такий розподіл. В Естонії ті що були закордоном чи спілкуються з експатами — open-minded, няшки і взагалі схожі на нормальних людей. А зовсім місцеві це морзне «тоомас, я вчора бачив на вулиці негра, хутчіш обираймо націоналістів щоб вони нас не з’їли!» Українці — або айтішники або працюють на будівництві\трускавці. Зовсім місцевих пече в стилі «they took our jobs», а потім коли українці нарешті не їдуть через локдаун, то теж пече «ааа все гниє, місцеві не хочуть працювати за такі гроші».

Гм, мені чеська рекрутерка казала, що у них цізинська поліция спеціально вставляє палки в колеса експатам тим що не вчить англійську (в Естонії поліцаї розмовляють мінімум на трьох мовах).

О, стосовно ставлення місцевих, це схоже всюди такий розподіл

Начиная с Украины.

Гм, мені чеська рекрутерка казала, що у них цізинська поліция спеціально вставляє палки в колеса експатам тим що не вчить англійську

Така проблема дійсно була, але за останні 2-3 роки ситуація кардинально інша. Я займався оформленням ПМЖ самостійно і практично всюди була можливість перейти на англійську, коли зовсім не знав, як пояснити. Це ж саме чув і від інших людей, які переїжджали недавно.

Гм, мені чеська рекрутерка казала, що у них цізинська поліция спеціально вставляє палки в колеса експатам тим що не вчить англійську (в Естонії поліцаї розмовляють мінімум на трьох мовах).

Я самостоятельно хожу с семьёй по всем инстанциям и никогда не имел проблем с языком. Но в последние пару лет действительно ситуация улучшилась — в некоторых министерствах повесили таблички «Вас обслуживает человек умеющий говорить по-английски», при звонке в министерство внутренних дел появилась опция выбора английского языка. Некоторые интересуются почему не говоришь по-чешски, я всегда отвечаю что я работаю в англоязычной компании, поэтому нет достаточной практики чешского, пардон за мой суржик.

Наскільки легко завести контакти серед місцевих?

За 7 років я близько подружився лише з кількома чехами. Тобто, ми разом проводили час, подорожували, ходили один до одного додому чи їздили до батьків у гості. Усі з них жили за кордоном раніше.

Завести контакти серед місцевих доволі легко, а вийти на близький рівень — практично нереально. Як на мене, єдиний варіант — одружитись чи вийти заміж за місцевого і тусити з його/її друзями.

Як місцеві дівчата

Якщо говорити про чешок, мені візуально більшість не дуже подобається. Як рисами обличчя, так і вмінням одягатись. Вони практично не використовують макіяж, що звісно круто. Але мало звертають увагу на зачіску, манікюр чи відповідність кольору сумочки до кольору взуття :-)

З іншого боку, вони достатньо самостійні (платити за дівчину у ресторані не потрібно), цілеспрямовані (висіти у чоловіка на шиї — це не по чешок) та активні (люблять спорт та подорожі), а ще орієнтовані на спільне проживання (часто без вступу в шлюб, хіба що при народженні дитини) та обожнюють домашніх тварин.

Досвіду зустрічання з чешками у мене немає.

Якщо говорити про дівчат-експатів, то вибір досить великий. Суб’єктивно, мені подобаються дівчата з Скандинавії, Латинської Америки та Франції. Вони гарно вдягаються, добре розмовляють англійською та вміють веселитись :-)

Звісно, тут проживає величезна кількість дівчат з України, Росії, Білорусі, Казахстану та інших пост-радянських країн. Помітити можна одразу: тонна макіяжу, кричущий одяг та інші ознаки привертання уваги. Не всі такі, але більшість.

Якщо є ще питання по цьому напрямку — уточняй.

Що скажете про місцевий аналог ФОПа з ефективним ~6% податком (15% податку з 40% оподаткованого доходу, бо 60% можна списать в розходи)? Можна користувать для удальонки на інші країни \ фріланс біржі? А для локального оформлення на контору як «контрактор»

При річних об’ємах до 2 млн крон (грубо кажучи, до 100 тис. доларів/рік) переважна більшість бізнесу (як айті так і не айті) працює через ФОП.

Що це означає для експатів у айті? При отриманні ПМЖ (після 5 років проживання) переходиш з full-time employee (FTE) на contractor’a. Замість щомісячної зарплати та близько 30% податків, починаєш отримувати щоденну зарплату з ефективним податком близько 10-15% (всі 60% списати на розходи не завжди є можливість).

Плюси контрактора:
— набагато вищий чистий дохід: для прикладу я FTE senior java developer і отримую gross 100 000 CZK / month (net ~70 000 CZK / month ), то contractor senior java developer я можу мати 140 000 — 200 000 CZK / month (~ 120 000 — 160 000 CZK / month, допоки не вийду за ліміт 2 000 000 CZK / year)
— можна почати працювати хоч завтра і звільнитись в будь-який день;
— можна працювати на кілька компаній одночасно, міняти проєкти кожні 1, 3, 6 чи 12 місяців. типовий контракт — це на 1 рік.
— можна працювати на будь-яку компанію в Чехії чи будь-яку за кордоном. типова схема — живеш у Чехії, працюєш на Німеччину чи Швейцарію. Можна і на США, але там трохи складніше з податками, я досвіду в цьому не маю.
— списуєш частину розходів на особисті потреби (наприклад, купуєш айфон на компанію і це виходить без ПДВ, тобто на 20% дешевше ціни в магазині).

Мінуси контрактора:
— можуть звільнити в будь-який момент;
— не оплачують вихідні, лікарняні чи будь-які курси;
— все обладнання для роботи купуєш за свої гроші (крім специфічних токенів для авторизації у мережі компанії);
— медстраховку потрібно оплачувати зі своєї кишені (близько 1000 доларів на рік);
— важче отримати іпотеку;
— будь-які бенефіти компанії недоступні для контракторів (наприклад, якщо компанія оплачує сертифікати чи надає дитсадок безкоштовно).

Ну і звісно, маючи ФОП можна працювати не тільки у айті, а відкрити свій ресторан чи (онлайн-)магазин.

Дякую! А в яких випадках можна користувати 60% розходів?
Якщо що, я кажу про оцю штуку:
alexio.cz/...​_general_information.html

Не впевнений, що зможу адекватно пояснити тонкощі чеської бухгалтерії. Мало того, кожного року ці положення можуть змінюватись.

Як для FTE, так і для ФОП, більшість чехів наймають для цього бухгалтера. Я — в тому числі :-) Грубо кажучи, один раз на рік платиш 2 000 — 3 000 CZK за послуги, відправляєш всі документи і отримуєш у відповідь заповнену декларацію.

З того, що я знаю точно і що працює для FTE:
(всі цифри у CZK, за рік):
0) до 27 000 можна повернути просто так — за те, що працював і платив податки;
1) якщо дружина не працювала або отримала менше 68 000 за рік, то повертають ~25 000;
2) за першу дитину ~15 000, за другу ~20 000, за третю і наступну ~24 000;
3) якщо платити не менше 12 000 в рік на приватний пенсійний рахунок, можна отримати назад до 24 000;
4) за приватну страхівку життя (не плутати з медстрахівкою) теж повертають до 24 000;
5) за іпотеку з 2021 повертають до 150 000 (до 2021 ліміт був до 300 000);

Окрім цього, є ще бонуси по інвалідності, для студентів, для навчання та підвищення кваліфікації, здачі крові та благодійних пожертвувань і тому подібного.

Замість щомісячної зарплати та близько 30% податків, починаєш отримувати щоденну зарплату з ефективним податком близько 10-15%

Так все-таки, сколько налогов нужно платить с условных 10к в месяц — 10 или 15%? Где-то мне попадалась статья про налогоэфективные страны для айтишников — наряду с Украиной и Грузией, в том списке там была и Чехия, хотелось бы понять насколько это соответствует действительности вообще

Так все-таки, сколько налогов нужно платить с условных 10к в месяц — 10 или 15%?

Грубо кажучи, 15%.

— Як взагалі враження від чехів?

Тут ещё стоить разделить самих чехов и понять что с ними не так. Очень хорошо описано здесь lexar001.livejournal.com/148202.html
Я работал в команде с пражаками и 1 парнем с Моравии. И он действительно выглядел гораздо приятней на фоне остальных — более дружелюбный и открытый, легко идёт на контакт.

Работал с брненцами. Достаточно дружелюбны и открыты.

Как отдыхаете на выходных? Жена, дети или сам?

Є дружина, без дітей. Відпочиваємо по-різному. При потребі, на роботі без проблем можна взяти п’ятницю (цілу чи половину) як вихідний (це називається extended/prolonged weekend).

Головна відмінність у відпочинку — це планування заздалегідь. Тобто, влітку бронюється готель для катання на лижах взимку, а взимку — готель біля моря влітку. Більшість вихідних теж плануємо місяць-два наперед. По-перше, не треба думати, що робити. По-друге, таким чином більший вибір готелів чи способів доїхати до місця призначення.

Якщо не брати до уваги ковід, то приблизно так:

— Вибираємо рендомне місто за кордоном або в межах Чехії та бронюємо квитки на лоу-кост переліт\поїзд автобус. Дивимось архітектуру (тут в околицях багато замків), ходимо по музеях та ресторанах, їздимо на шопінг. Нічого надзвичайного, «лінивий» відпочинок.

— Якщо говорити про щось активніше, то влітку тут займаються hiking (ходити по горах), kayaking/canoeing (сплавлятись по річці), bouldering (лазити по скелях), biking (спускатись на вєлі) чи в будь-якій комбінації з вищепереліченого. Ми пробували все, окрім bouldering. Взимку — традиційно — лижі чи сноуборд.

— В межах міста: шопінг, food festivals, всілякі міжнародні ярмарки, вистави, кіно під відкритим небом, концерти і тому подібне. Взимку — те ж саме, тільки в закритих приміщеннях. Я великий фанат коктейль барів, мабуть відвідав більшість наявних до початку ковіду :-)

Однією з моїх улюблених залишається щорічна ніч музеїв, коли величезна кількість закладів робить тематичні виставки. Регулярно ходив на так званий undeground theater, де аматори та напівпрофесіонали виступають перед публікою. Зараз починають відновлювати цю діяльність.

— Друзі/експат тусовки: так як в Празі мешкає багато іноземців, у нас є близьке коло спілкування та більш віддалені групи по інтересах серед інших експатів. Наприклад, збираємось грати у настольні ігри чи покурити щось, дивимось футбол чи ходимо кудись на барбекю. Ну і звісно, всі активності, що я писав вище.

— Друзі/родичі з України: ну тут стандартна тема — в сотий раз йдемо показувати Карловий міст, гуляємо по історичному центру та дегустуємо як можна більше пива зі свиним колєном або свічкова (en.wikipedia.org/...​Czech_cuisine#Meat_dishes)

Інколи мене це все задовбує, хочеться тупо посидіти вдома і нікуди не виходити :-) Під час ковіду ми максимально сиділи в самоізоляції та звели до мінімуму рух по місту. До кінця серпня отримаємо по 2 дози вакцини та плануємо з вересня більш активно кудись їздити.

— Друзі/родичі з України: ну тут стандартна тема — в сотий раз йдемо показувати Карловий міст, гуляємо по історичному центру та дегустуємо як можна більше пива зі свиним колєном або свічкова (en.wikipedia.org/...​Czech_cuisine#Meat_dishes)

Ой як це знайомо :))

Кстати, вопрос в догонку, а где в Чехии классные места для хайков? Был несколько раз в Богемской Швейцарии и в Гигантских горах (Krkonoše), интересны еще классные места, просто супер если недалеко от немецкой границы.

Несколько интересных трас в Чехии видел на этом тур. блоге: hasajacezajace.com/czechy
Правда описание на польском. :)

Ух, важко порадити, не знаючи ситуації (рівень підготовки, сам чи з сім’єю, з дітьми чи без).

Якщо ви облазили все Krkonoše, то поряд можу порадити Český ráj та Broumovsko (Чехія) чи Narodowy Gór Stołowych (Польща).

Якщо біля північного кордону не принципово, дуже рекомендую Šumava (ближче до південного кордону зі сторони Мюніху) та Třeboňsko (ближче до Відня).

Park Narodowy Gór Stołowych прекрасний! Я знайшов більше інформації тут: weekendowka.pl/...​laki-atrakcje-na-weekend

Дякую за такий розгорнутий коментар. Я також сплавляюсь на надувному каяку по мiсцевiй рiчцi Сейм. Гарна змiна контексту.

Підписатись на коментарі