Син власника МХП Іван Косюк будує власну IT-імперію
Котани , недавно наткнувся на цікаву статтю як будуєтся «успішний» ІТ бізнес в Україні коли твій батько «агроолігарх» і власник Миронівськохлібпродукту (МХП) сидить на дотаціях з бюджету . У
Декілька цитат
Йому тільки 23, але на його рахунку досвід створення ігор, податкового калькулятора, фінансового сервісу, співпраця з реальним бізнесом і гора амбітних планів. Свої перші гроші Іван заробив, продаючи на OLX куплені на AliExpress спіннери.
Іван, всупереч стереотипам про дітей багатих батьків, живе в орендованій квартирі і ходить пішки — машини у нього немає. Більшість часу підприємець проводить на роботі — в офісі коворкінгового простору Lift99.
Тоді парубок прийшов до батьків і сказав, що набрав балів на червоний диплом за американськими мірками, і хоче залишитися в Україні, щоб будувати свій проєкт зі своєю командою. Батьки не заперечували. І оскільки університет повернув гроші за останній рік навчання, Косюк-молодший вирішив почати на них бізнес. Йшлося приблизно про $100 000.
«Зараз в Україні часто застосовують практику аутсорс — реалізовують чиюсь ідею. І ми запропонували послуги під ключ — від розробки ідеї, яка закривала б потребу і біль клієнта, до її реалізації. Ми до аутсорсу додали інноваційний консалтинг», — розповідає Іван.
До речі, каже Косюк-молодший, кілька його домашніх ідей, випадково озвучених за сніданком вдома, вже впроваджуються в життя. «У нас дуже часто, поки я з батьками жив, за сніданком обговорювалися якісь ідеї. І майже завжди батьки мені говорили: та ні, що за фігня. А потім раптово я чую, що в МХП розвивають мої ідеї. Таких було штуки чотири. І ось зараз МХП будує бульйонний завод, це раніше я запропонував батькові ставити вендингові апарати з курячим бульйоном», — не без гордості каже Іван.
«Ми спочатку думали, що візьмемо міддл на ринкові зарплати — $3500-4500. Але, можливо, будемо дивитися на хлопців з меншим досвідом, у яких є вогник в очах. Ми готові їх навчати. Я сподіваюся, що ми зможемо знайти джуна на зарплату в $1000-1500. У нас є хороший ментор — наш СТО», — говорить він.
Для приманки Іван акцентує увагу на тому, що в команді за винятком декількох фахівців, працюють хлопці не старші 25 років. «Вони всі дуже заряджені! Шукаємо таких же», — говорить він.
Косюк хоче створити ефективну екосистему працевлаштування, в якій об’єдналися б великі IT-компанії. І в рамках екосистеми замість фул-тайму в одній компанії співробітник міг би брати участь в декількох проєктах, комфортно розподіляючи свій робочий час і для себе, і для роботодавця.
57 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів