ФОП фермер сплачує в середньому на 30% більше податків, ніж ІТ-ФОП

Фізичні особи-підприємці зі сфери інформації та телекомунікацій (в цю ж групу входять і програмісти) за 2020 рік поповнили державний бюджет України на 7,8 млрд грн. Це — 21,1% від загальної кількості податків від ФОП за минулий рік, свідчать дані Опендатабот.

Причому в перерахунку на одного підприємця у цій сфері припадає 28,3 тисяч грн податків на рік. До вказаного виду діяльності належать IT-спеціалісти, видавці, творці кіно й телевізійних програм, радіо- та телеведучі.

На першому ж місці за кількістю сплачених податків у 2020 році знаходяться ФОПи, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею — 11,6 млрд грн податків або 31%. Проте кількість цих ФОПів найбільша: зараз в Україні їх понад 825 тисяч. Тож у середньому кожен ФОП, який займається торгівлею, сплатив 14 тисяч грн на рік.

Замикають ТОП-3 за рівнем сплачених податків підприємці, які займаються професійною, науковою та технічною діяльністю. Від таких ФОПів держбюджет отримав 3,2 млрд грн податків або 8,8% від їх загальної кількості.

Загалом торік фізичні особи-підприємці сплатили 52 млрд грн податків, із них 37 млрд грн — платники єдиного податку.

Скільки сплатив кожен конкретний ФОП

Натомість, якщо подивитися, скільки приніс кожен конкретний ФОП, то рейтинг найприбутковіших ФОПів зміниться.

Найбільше податків на одного ФОПа сплачували підприємці, які займаються постачанням електроенергії, пару та газу. Кожен із них сплатив понад 46,7 тисяч грн на рік. В Україні ФОПів із таким видом діяльності зараз 211, а загальна сума податку за 2020 рік — 9,8 млн грн.

На другому за прибутковістю місці — підприємці, які займаються будівництвом. Середня сума податку від одного такого ФОПу — 42 тисячі грн. Усього ФОПів, які займаються будівництвом, близько 31 тисячі. Загальна сума податку — 1,3 млрд грн.

І треті за середньою сумою сплаченого податку за ФОП — фермери — підприємці, що займаються сільським господарством. 29,9 тисяч ФОПів сплачували в середньому по 37,6 тисяч грн податку. Загальна сума склала 1,1 млрд грн.

Водночас ІТ-ФОПи за цим показником опинилися лише на 7 місці (28,3 тисяч грн). Для порівняння, сільськогосподарський ФОП сплачує більше податків в середньому на 30%, ніж ФОП зі сфери інформації та телекомунікацій.

Відомо також, що в порівнянні з минулим роком кількість ФОПів в Україні суттєво не змінилася. Станом на грудень 2020 року активних ФОПів нараховувалося 1 млн 911 тисяч 921, а нині їх зареєстровано 1 млн 967 тисяч 959.

Читайте також Скільки ІТ-спеціалістів в Україні: +29 тисяч за рік згідно з Мін’юстом

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Порівняння не коректне.
Якщо ви дійсно хочете порівняти, давайте озвучимо, скільки держава витрачає аби отримати хоча б щось від аграрія та скільки від айтішника.

З айтішниками все просто — Нуль витрат, тільки сиди рівно, не заважай(Але Федоров з Борняковим умудрились і тут налажати) і стрижи податки.

Аграрії: Повернення ПДВ, Компенсації за посухи, пожежі, неврожай, Компенсації кредитів аграріям, Постійні гранти і програми фінансування проблемних аграріїв і мабуть можна ще щось згадати.
Залишаємо поза увагою сірі та нелегальні схеми імпорту/експорту, так як це порахувати неможливо, а також не будемо згадувати те, що аграріямо, опосередковано звісно, знищуються щороку дороги через перевантажені фури які за раз пруть по 50-80 тон зерна і буряків. А на ремонт скидаємось всі разом.

Однозначно підтримка і розвиток агробізнесу потрібна, бо ми є Аграрною країною, але некоректно порівнювати те, що впало тобі з неба(податки з ІТ в держбюджет) і те, що всією країною тягнеться за руки і за вуха аби не загнулося.

Хочете рівні податки — давайте рівні умови!
Так вже й бачу, як держава компенсує втрати через зірвані дедлайни чи відмову замовника або видає дешевий кредит для найму команди джава девелоперів.
Так як цього в принципі зробити неможливо і нетреба, то процитую Митця: Від’Їбіться від нас.

Це якась тупа і маніпулятивна методика порівняння, прив’язана до абсолютних цифр сплачених податків. З одного боку фермер з десятком найманих робітників та оборотом під граничні сім лямів (насправді більше, але надлишок іде на інші ФОПи, оформлені на дружину та тещу фермера). З іншого боку айтішник, який працює один, та оборот якого не дотягує навіть до одного ляма.
Тоді вже давайте порівнювати сплачені податки ФОПа з яким-небудь ДТЕК або Метінвест, різниця буде ще більша.

Аграрії наче добре відбивають бабки на схемах з поверненням ПДВ

Знаю одного такого «агрария» — за 2 последних года поменял уже 3 машины.Каждая следующая классом выше предыдущей.Из обзора занятно, что у нас газом Фопы торгуют

Опять пришли небегать с раскуркуливанием.
А налоговая нагрузка учитывает, что кто то тут истощает народные природные ресурсы и отравляет все вокруг включая воду пестицидами, а от красноглазик потребляет только смузи и максимум эпизодически отравляет воздух в опенспейсе?
И что первым дотации, госпрограммы поддержки, страховки, гос гарантии и локальный монополизм, у которого подсолнечное масло стоит в 2 раза дороже, чем в Польше, а вторым хрен без соли. Что у первого наемные работники, а второй сам своей жопке геморой зарабатывает?
Я считаю за нихрена и так дохрена платим, так что пусть радуются что на ремоуте в «офшоры» не ушли. А так надо уменьшать налоговую нагрузку IT, если разница только в 30%.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Що за дурниці.
ІТ ФОПи це переважно контрактори.

С/Г ФОПи (як і харчування) це ухилення великих компаній від сплати податків

Так галері це теж не підприємці а підміна понЯть

Цікаво намагаються порівняти ФОП з найманими працівниками і ФОПа одинака. Також з тої опери мінімальний дохід/податки з цілого заводу і фопа.

Вони б спробували порахувати питомі податки на 1 людину, що працює. На заводі (або фермі) працює багато людей, а податки рахують разом — розділіть їх на кількість людей, для розуміння хто більше користі (в плані податків/прибутку) приносить.

Також кількість валюти яку ця людина приносить країні (а саме ця цифра впливає на кількість тих же дронів які ми можемо купити, а не скільки ми разів передамо папірці один одному). І вийде, що у фрілансера ІТшника треба рахувати не податки, а всю його зарплату, яку він витратив всередині країни, тому що програміст заплатить за хліб, бензин, цемент і врешті решт через декілька ітерації всі його гроші розчиняться у податках.

Абсолютно всі експортери послуг/товарів зараз надважливі не залежно чи то 1 фоп експортує на 2000$ на місяць чи завод на 1000 людей експортує на 2 мільйона, в перерахунку на 1 людину це ті ж гроші, але у розподілених програмістів набагато складніше попасти ракетою.

Не забудьте, що зерно може зіпсуватись, в нього може попасти ракета і тоді фермер нічого за рік не заробить, тільки передасть купу грошей за кордон.

Я не кажу, що розподіляти гроші які принесли експортери це не важливо, але і порівнювати аграрія який не тільки продав пшеницю, а і купив за кордоном добрива, насіння, трактор і заплатив зарплатню робітникам з програмістом який працює в США, а витрачає тут не корректно.

1) ти хочеш сказати, що наймані працівники не платять податки ? 🙂

2) про валюту... мені здається, що аграрний експорт з України значно більший за айтішний...

3) за кордоном скупляються не тільки фермери, але й всі інші...

1) Платять, але їх записуюсь у велику закальну цифру, в том і суть що треба порахувати за кожного, а не скільки ФОП заплатив за працівників
2) Більший тому що там просто працює більше людей. Також з аграрного треба викреслити все що ці ж аграрії купили за кордоном для врожая
3) Баланс купили/продали за кордоном у експортерів продуктів і експортерів послуг дуже різний

куплений комбайн ділиться на кілька сотень людей...
і працює 30 років...

а на одного айтівця треба гаджетів на кілька тисяч доларів...
і міняти раз на кілька років...
плюс (імпортне) програмне забезпечення

а в аграріїв більша частина добрив і насіння — вітчизняного виробництва...

У мене ноутбук за 500$ один на 4-5 років, з-за війни ще аккумуляторів на 300. Комбайни продаються (тільки що подивився) по 175к 2009 року, це йому вже 15 років, залишилось у кращому випадку 15, це по 12к на рік без обслуговування та поломок, на ферму з 10 людей по 1,2к $ на рік тільки комбайн. Це тільки комбайн — ще треба трактор, сівалка, поливалка, та штука що вспушує землю, вони також багато коштують.

Імпортного програмного забезпечення у мене на 10$ на місяць.

Також подивіться на agroexp.com.ua/uk/semena-pshenitsyi пшеницю, який відсоток української селекції.

Думаю що більшість імпортного, бо у нас ця тема не розвивалася, і за часів СРСР відставання було величезне.

кукуруза

щоб довести що ? 🤔

в тебе є сумніви, що на сьогодні аграрії приносять країні більше прибутку, чим айтівці ?

яка агресія? це ти придумав? 🤔

звичайно ж, оперуй фактами... тримай в курсі, коли знайдеш щось цікаве 🤔

Є якась різниця хто приносить країні більше?

не має різниці воювати будуть всі але є ще питання скубати гусаків тож не всьо так однозначно

Цікаво доречі, хто в темі ферм бо хочу собі таке на старість запилити (залежно від подальшого розвидку подій).
Чув про таку штуку як домашнє господарство із 0% податків. Там можна продавати «надлишки» продукції навіть юр особам при цьому процент надлишків цих не регулюється. Тобто фактично сімейний аграрний бізнес без найманих робітників може в теорії взагалі не сплачувати податки

Без найманих працівників це не ті обороти будуть, щоб можна було себе нормально прогодувати (по крайній мірі після айтішного бекграунду). Або пахати прийдеться як кінь, бо навіть ті ж овочеві теплиці потребують купу ручної роботи, яка не автоматизується, не кажучи уже про тваринництво.

Сирів собі якось наварю, не хвилюйся :-)
Але мене цікавить зараз юридична сторона питання

1) історія 1...
є в мене земельна ділянка (дача)...
років 15 тому особисто приходив у податкову...
кажу:
ось свіжа (!) довідка, підписана міським головою (!), і головою земельного відділу міськради (!) - про те, що в мене є ділянка 0,12 га «для ведення садівництва»...
питаю:
скільки заплатити податків ? 🤔
а в отвєт — тішина... у податковій просто не бачать моєї ділянки ні на карті, ні у будь-яких інших документах...
і досі не бачать... 🙂

(тобто я не проти податків... але... покажіть мою ділянку в себе на карті 🙂)
................................................

2) історія 2...
приміром, зараз земля... нерухомість... впала в ціні...
і ти щось там купив, замутив бізнес... знайшов хорошого юриста... мінімізував податки... усе по закону... не підкопаєшся...
m.youtube.com/watch?v=miMv6qgr_6M

і от проходить деякий час... і тебе обирають депутатом... чи навіть головою місцевої громади...

і задача — як зібрати більше податків 🤔

тобто — з одного боку — добре бути сірим і непомітним, і не платити податків...
з іншого боку — усі так хочуть...

а за які кошти будувати дороги для цих прекрасних автомобілів ? 🙂

і задача — як зібрати більше податків 🤔

У наших реаліях це має продовження: «Як зібрати по більше податків щоб була більша база для розпилу»
А якщо без сірих схем то перебування в Україні не вигідно. Зараз ще й небезпечно, але то подивимось як історія піде.
P.s Якщо цієї ділянки не бачать значить вона не твоя, а належить наприклад садовому товариству. Якщо б була твоя то б податок на землю присилали б регулярно

подивимось як історія піде.

1. якщо невідомо, як історія піде... ніхто тобі не гарантує, які будуть податки, і які ставки в майбутньому 🤔

2. так спочатку садове товариство і збирало податок на землю... потім воно ліквідувалося, і всьо... податки ніхто не платить 🤔

Ну земля від того не стала твоєю. І юридичний ступор :-)
У мене с гаражем така фігня. Формально кооператив давно ліквідовано і невідомо кому платити. Декілька заходів у мерію, бюро технічної інвентаризації і благоустрій міста нічого мені не дали. Усі розводять руками і посилають один до одного.
Ну і фіг з ним — не треба нікому мої гроші не буду платити. Якщо комусь ця земля приглянеться і вирішать знести то хер з ним це не той тип нерухомості за який буду чіплятись. Але скоріш за все розвісять обʼяви що до такого числа оформіть оренду і піду оформлю. Так вже було у нашому місті із тимчасовими спорудами у дворах багатоквартирних будинків що люди самі розмістили.
Десь так і заведено у цій країні — роби так як хочеш, якщо ніхто не просить бабла круто, коли попросять бабла плати і тебе не чіпатимуть.

я просто постарався зафіксувати свій інтерес...
є листування з міською радою... з чого видно, шо їм пофіг...
є копія рішення міськради про виділення мені ділянки, і дозвіл на приватизацію...
будуть пропозиції — пишіть )

мабуть ти про «особисте селянське господарство». Проблема в тому, що майже 90 процентів юр осіб не будуть зацікавлені (з юридично/податкового) в тому щоб купувати у тебе надлишки через те, що ти ж не будеш зареєстрован як юр/фоп особа

Ще одну бідну сову натягнули на глобус.
СКАЖИ НІ ЗНУЩАННЮ НАД СОВАМИ !!!!

Ну... взагалі я не вважаю, що сплата податків показує корисність для держави, наприклад, як це часто намагаються подати. Але...

Найбільше податків на одного ФОПа сплачували підприємці, які займаються постачанням електроенергії, пару та газу. Кожен із них сплатив понад 46,7 тисяч грн на рік.

Хм... Ну давайте рахувати... 46 700 гривень на рік, це оборот 934 000 гривень на рік, це 77 800 грн в місяць, що відповідає ~ $1900 на місяць. Ну... з цього я можу зробити висновок, що ІТ-ФОП, про який мова йде у статі, а саме інформація та телекомунікації, це не тільки IT у звичному розумінні, але й щось інше, на кшталт прокладки кабелів для інтернет-провайдерів, налаштування раутерів, встановлення Windows, тощо.

Звідси у мене досить бридке відчуття, що автор навмисне манипулює цифрами щоб створити певну картинку, і не дає зрозумілих всім показників.

Розходимось і йдемо вирощувати лохину?))) Сайт перейменовуємо в agrarians of Ukraine (aou)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

хіба зараз можна дронами літати ? 🤔

у нашій місцевості він загине через кілька хвилин 😟

інформація та телекомунікації
сума податків 7 835 018 000 грн
В 2020 году в Германии за счет налогообложения владельцев собак в государственный бюджет поступили 380 млн евро (>11.9 млрд грн)

Вау, статистика про те що люди сплачують податки. В бютжет. Грошима. Що далі, ккд порівняння мурашника на дачі і стартапу в сусідньому офісі?

Ок давайте посчитаем 28 тысяч налогов из которых 16 это ЕСВ. Остается 12 или по тысяче грн в месяц 1000/0.05 получаем 20000 грн дохода в месяц. Как-то не выглядит ИТ каким-то особо жирным и зажиточным в среднем.

А что такое ЕСВ? Берёт государство, принудительно — настоящий налог

Странно что здесь еще не написали что ФОПам-фермерам, для того чтобы не платить 30% налогов, нужно просто вайти вайти, с примерами «вотяжесмог» и рекламой курсов как вайти вайти сразу сеньором за 21 день

А шо такого — ну цікава статистика. Програмісти серед ФОПів рулять, ось що я там бачу! Може середній фермер-ФОП заробляє і більше (от тільки в нього розходи там ще), але їх набагато менше. І скоріше за все, якщо відрізати топ ФОП-програмістів, який дорівнюватиме кількості усіх ФОП-фермерів, то ФОП-фермери курити будуть, а можливо і абсолютно всі інші ФОПи.

Так вон же диаграма, нефига не меньше, 11% фермеров против 8.5 ИТ.
Но тут другой вопрос, что фермер нефига не один человек обычно. К тому же претендует на субсидии больше податков.

нефига не меньше, 11% фермеров против 8.5 ИТ.

Це не по скільки яких ФОПів диаграма, а те саме, що табличка внизу, але чомусь у відсотках, мабуть щоб заплутати. Якщо середній фермер на рік платить у 11/8.5 (а точніше 37 687 / 28 357) = 1.32 рази більше податку, при тому ІТ приносить 21.1% усіх ФОП податків, а фермери менше 5.8%. То шо можна сказати про кількість ФОП програмістів проти ФОП фермерів?

врахуйте що у фермерів досить багато видатків на відміну від ІТ

из чего следует что успешный предприниматель в Украине занят сельским хозяйством и при хорошей выручке оставит любого сеньйора джависта далеко позади

Ну так і повинно бути, бо 100% сеньйор джавістів — це просто робочі на ІТ заводі, а підприємець він на те і підприємець.

Де можна купити ті кавуни?

Поинтересуйтесь сколько однушек возле метро стоит например один комбайн или другая СГ техника. Фермеры, даже те которые ФОП люди очень небедные. Сейчас бы сравнивать их с программистами:)

Вітаймо у світі чисел. Якщо подивитися на перший графік то надходження в бюджет із ІТ другі після торгівлі (що є ПДВ який сплачують усі хто йде в магазин, включно із ІТ). А фермерів в цьому графіку зовсім не видно. То розумно зробити що — знизити процент оподаткування фермерам. Що хочуть зробити — підвищити податки програмістам. 100% від 0 це — 0, 5% від 100 000 — 5000. Щодо надходжень, як я розумію не прямі податки з фермерів порахували, наприклад з акцизів на спожите паливо. Як щодо програмістів які сплатили за електрику, обладнання, книжки і навчальні програми, конференції ? Нажаль підхід ясний, як в диких звірів або грабіжників. Там є — то і візьмемо там де є. Робити так щоб було всюди — навіщо ?

Це якась тупа і маніпулятивна методика порівняння, прив’язана до абсолютних цифр сплачених податків. З одного боку фермер з десятком найманих робітників та оборотом під граничні сім лямів (насправді більше, але надлишок іде на інші ФОПи, оформлені на дружину та тещу фермера). З іншого боку айтішник, який працює один, та оборот якого не дотягує навіть до одного ляма.
Тоді вже давайте порівнювати сплачені податки ФОПа з яким-небудь ДТЕК або Метінвест, різниця буде ще більша.

Опять пришли небегать с раскуркуливанием.
А налоговая нагрузка учитывает, что кто то тут истощает народные природные ресурсы и отравляет все вокруг включая воду пестицидами, а от красноглазик потребляет только смузи и максимум эпизодически отравляет воздух в опенспейсе?
И что первым дотации, госпрограммы поддержки, страховки, гос гарантии и локальный монополизм, у которого подсолнечное масло стоит в 2 раза дороже, чем в Польше, а вторым хрен без соли. Что у первого наемные работники, а второй сам своей жопке геморой зарабатывает?
Я считаю за нихрена и так дохрена платим, так что пусть радуются что на ремоуте в «офшоры» не ушли. А так надо уменьшать налоговую нагрузку IT, если разница только в 30%.

И что первым дотации, госпрограммы поддержки, страховки, гос гарантии и локальный монополизм

Есть еще такая вещь как «продовольственная безопасность государства». Все вышеперечисленное к этому относится (кроме «локального монополизма»), ну или по крайней мере должно

продовольственная безопасность государства

Ты ещё вспомни о просто безопасности с одной подводной дизельной лодкой, которая приварена к причалу(была), а сейчас вообще неизвестно где. Или о целой академии медицинских наук, что не может ни создать вакцину, ни даже копировать готовую. Или о любой другой безопасности. И выйдет, что она будто есть, но на самом деле всё это сказки для набивания карманов заинтересованных

Все вот эти вот сказки на Украине попросту не работают

То есть вы щас серьезно сравнили украинскую академию медицинских наук с оксфордским университетом и топовыми лабораториями Германии и США.

А сколько подлодных водок у Эстонии (страны где любая гос бюрократия решается за 5 минут не отрывая попу от компа)?

То есть вы щас серьезно сравнили украинскую академию медицинских наук с оксфордским университетом и топовыми лабораториями Германии и США.

Если её нельзя даже сравнивать, зачем она нужна?

А сколько подлодных водок у Эстонии

Мы всё ещё о безопасности?

Если её нельзя даже сравнивать, зачем она нужна?

Ну что-то же они там делают? Я не в курсе, но то что вакцина им не по зубам это и ежу понятно. Иначе бы вообще у каждой страны была своя своя вакцина сделанная в короткие сроки. Но по факту это осилило только несколько стран с очень мощной экономикой и наукой.

Есть еще такая вещь как «продовольственная безопасность государства».

Я пам’ятаю 90-ті, коли вся ця «продовольственная безопасность государства», як ви кажете, навернулася, усі стали фермерами та вирощували картоплю на дачу. Тобто вона ніби-то є на бумазі, але коли виникає година Х, то її немає. То чого тоді переживати?

У нього наймана праця і клієнти в грвні

У нас для працівника навіть за трудовою найменші податки з усіх країн, які нам так подобаються. Менші за естонські навіть
www.taxes.in.ua/calculator

купи себе петуха и крути ему бейцы, а мне вертеть не надо ©

Там цифри сами собі протирічать.

1. Было бы неплохо отделить группы, потому что 11 млрд со 2 группы, не то же что с 3-ей группы.
2. Брались ФОП-ы, но не учитывалось количество сотрудников на ФОП. Для аграгия — это может 10 человек. Для IT скорее 1.

Знаю одного такого «агрария» — за 2 последних года поменял уже 3 машины.Каждая следующая классом выше предыдущей.Из обзора занятно, что у нас газом Фопы торгуют

Строители ФОПы, это тоже забавно. Что ты построишь за 250 тыс $ в год — 1 дом?

Это все обман самих себя на государственном уровне.Забавные картинки

Я думаю так оформляют бригады застройщики.
как и в телекомах — бригады монтеров как ЧП
Если что случиться, кто травму получит или не дай Бог погибнет — это не у нас, то у подрядчиков ....

Не ну есть просто ремонтники конечно, они правда обычно налом 95% ведут.

Порівняння не коректне.
Якщо ви дійсно хочете порівняти, давайте озвучимо, скільки держава витрачає аби отримати хоча б щось від аграрія та скільки від айтішника.

З айтішниками все просто — Нуль витрат, тільки сиди рівно, не заважай(Але Федоров з Борняковим умудрились і тут налажати) і стрижи податки.

Аграрії: Повернення ПДВ, Компенсації за посухи, пожежі, неврожай, Компенсації кредитів аграріям, Постійні гранти і програми фінансування проблемних аграріїв і мабуть можна ще щось згадати.
Залишаємо поза увагою сірі та нелегальні схеми імпорту/експорту, так як це порахувати неможливо, а також не будемо згадувати те, що аграріямо, опосередковано звісно, знищуються щороку дороги через перевантажені фури які за раз пруть по 50-80 тон зерна і буряків. А на ремонт скидаємось всі разом.

Однозначно підтримка і розвиток агробізнесу потрібна, бо ми є Аграрною країною, але некоректно порівнювати те, що впало тобі з неба(податки з ІТ в держбюджет) і те, що всією країною тягнеться за руки і за вуха аби не загнулося.

Хочете рівні податки — давайте рівні умови!
Так вже й бачу, як держава компенсує втрати через зірвані дедлайни чи відмову замовника або видає дешевий кредит для найму команди джава девелоперів.
Так як цього в принципі зробити неможливо і нетреба, то процитую Митця: Від’Їбіться від нас.

Повернення ПДВ, Компенсації за посухи, пожежі, неврожай, Компенсації кредитів аграріям, Постійні гранти і програми фінансування проблемних аграріїв

Інформація не коректна, не треба плутати ФОП-аграрія з косюком чи ще якимось подібним лайном.

Да, у фермеров даже с получением кредита проблема. Нечего заложить как гарантмю. Бывают кредиты в залог будущего урожая с диким процентом. Плюс еще куча проблем.

Аграрії наче добре відбивають бабки на схемах з поверненням ПДВ

не всі аграрії фоп обирають 3 групу з пдв. багато хто сидить на такій ж 3 групі без пдв як і ІТ. відновідно повертати нічого

Ну так, такі аграрії не платять більше податків тоді

В аграріїв свої схеми

Сейчас аграрный сектор Н1 по экспорту в стране и соот. кто в нем занят, что крупные холдинги что мелкие ФОП Н1 по налогам.
С Другой стороны к ИТ подмешали и телекомы, а там очень любят именно как ФОПов оформлять людей с малыми денежными активностями, к примеру 2-3 монтера ...

С третьей ИТ платит 5% с дохода, а фермер в зависимости от количества земли и т.п. Ну просто несравнимые налоговые схемы.

Безусловно. Но и в ИТ также не все так просто.
там есть варианты и 40%, как пример:
dou.ua/forums/topic/33603

ИТ бывают и джунами)

Вони просто вже на все поклали свої лапи та встановили власний контроль в аграрній сфері.

Якщо зайти на OLX, то досить важко знайти с/г землю у вільному продажу за нормальною ціною в регіонах, яку платили місцевим селян поточні власники.

Те, що відбувається в державі в сільському господарстві нагадує суцільну темряву та мутні схеми.

Интересно что за ФОП «державне управління»?

Поставки товаров и услуг на нужды гос. управления.

Підписатись на коментарі