Як працювати віддалено на Америку з України?

Друзі, на форумі є багато людей які живуть у Америці, і я хочу попросити поради на рахунок роботи. Я громадянин Америки і в Україні ніколи не працював, але по особистим причинам хочу пожити деякий час в Україні. Я почав шукати віддалені роботи в Америці, але всі вони вимагають бути особисто присутнім в Америці, навіть якщо самі роботи віддалені (уже поспілкувався більше ніж з 100 рекрутерами на LinkedIn). Чому хочу американську роботу? Неохота відкривати ФОП, 401к, вища зарплата і т.д.

Може хтось знає сайти де можна шукати такі компанії? Я все робив на W2 і не знаю ніяких ні контракторських ні фрилансерських сайтів. Також розглядаю можливість працювати на Європу чи Україну, але прийдеться розбиратися як платити податки, що робити якщо хтось не заплатить зарплату, і всякі другі проблеми.
Щиро вдячний за всі поради.

Мій стек .Net, AWS і трохи фронт-енду, більше як 5 років досвіду.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зверніть увагу на такий фактор, як легальність перебування на території України (що для вас актуально, якщо маєте громадянство США). Законодавством України передбачено обмежений термін, протягом якого можете законно перебувати в Україні, якщо не маєте чинної посвідки на проживання. Можемо допомогти з легалізацією Вашого перебування на території України, а також проконсультувати та запропонувати варіанти співпраці з американськими роботодавцями (замовниками).

Так гражданин украины вьезжает с паспортом украины (с американским может иипоокатит но мы ж про законность)

DMV потрібно інформувати про зміну місця проживання, але до роботи то не має відношення. Основна причина їх повідомляти, щоб штраф прийшов до тебе, а не загубився десь. Якщо загубиться то буде протермінованим і автоматично стане проблемою для продовження або перевипуску ID.
Три роки — період за який береться присутність в США для визначення резиденства. Податкового резиденства. Це потрібно коли частину звітного періоду був резидентом, а частину ні. Щоб знати як платити податки, як резидент, чи не-резидент. Якщо американський громадянин відсутній більше пів року в США, він може подавати податкову декларацію як не-резидент. Між україною та США відсутній договір про уникнення подвійного оподаткування. Раджу проконсультуватись з бухгалтером щодо можливих нюансів. Думаю, невеликі компанії (стартапи) можуть розглянути роботу з індивідуальними підприємцями зареєстрованими в Україні, але зарплати можуть бути суттєво нижчими за зарплати в америці. Великі компанії — скорше за все не схочуть возитись із таким. Вони можуть закрити очі, якщо співробітник тимчасово працює з іншої країни, але якщо це триває понад пів року, то проблем з податковою ніхто не схоче. Єдине, що, податкова не матиме претензій особливих, якщо такий працівник платить і федеральні і місцеві податки. Бо той, хто живе за межами, як правило не хоче їх платити, тому він вказує, що доходи отримані поза межами податкової юрисдикції. Я би сказав, що українські аутсорсінгові компанії з радістю мали би взяти людину з чудовою англійською і досвідом роботи в ІТ, але на українську зарплату. Це якщо кандидат має українське громадянство і зареєстрований індивідуальним підприємцем в україні. Допоможуть з реєстрацією підприємцем в разі якщо не зареєстрований.

Між україною та США відсутній договір про уникнення подвійного оподаткування

неправда
www.irs.gov/pub/irs-trty/ukrain.pdf

але всі вони вимагають бути особисто присутнім в Америці, навіть якщо самі роботи віддалені (уже поспілкувався більше ніж з 100 рекрутерами на LinkedIn).
Я все робив на W2

практически без шансов даже при смене штата уже возникают вопросы но я посоветую заплатить налоговому консультанту / бухгалтеру (certified public accountant CPA) чтобы он нарисовал тебе схему на 1099 и объяснил тебе все риски и как их решать но это не совсем то что w2 и там нет никаких 401k да и вообще ничего нет

чисто теоретически тот же ж консультант сможет нарисовать тебе схему на w2 с учётом рисков но это не точно )) здесь тебе нужен именно налоговый консультант чтобы понимать что именно ты будешь иметь с IRS на случай твоего

хочу пожити деякий час в Україні

плюс надо понимать что

всі вони вимагають бути особисто присутнім в Америці, навіть якщо самі роботи віддалені

может быть прописано где-нибудь мелкими буквами в контракте и разных копроративных требованиях секюрности и просто потому что вот так вот но начинать тебе надо именно с налогового консультанта и тёрок с IRS и если ты порешаешь это то это будет 80+% успеха остальное уже «ну такое»

только консультанта надо очень осторожно и внимательно искать
не те что умеют турботаксить
и консультатн ни за что н еотвечает потом
насоветует

и консультатн ни за что н еотвечает потом

соотв. надо искать сразу консультанта который и есть

certified public accountant

который и поведёт твой (здесь обобщение) кейз с IRS

ЗЫ: плюс я бы б ещё уточнил бы б в местном DMV текущего места жительства текущего штата соотв. не нужно ли случайно с него «выписываться» как раз на случай «уезжуни за кордон на долго» в т.ч. уточнить там же ж возможное местное значение термина «на долго» потому что DMV это штат а их 50 штук и вполне могут быть локальные особенности а где-нибудь в контракте может быть п.п. «за место жительства» и соотв. оповещение сторон на случай его изменений

в общем IRS + DMV это 2 основных места с которыми решать вопросы и если эти вопросы решены точнее есть «схема» то дальше к.м.к. вопросов быть не должно ну разве что там ещё и clearance ))

Работать на амер контору удалённо — легко. Многие работают удалённо и иногда разрешается работать из-за границы недолго неофициально. Но если работа будет осуществляться из Украины более полугода, то вы будете считаться резидентом Украины, а не США. С легальный стороны должно быть оформлено как работа в Украине. При смене вашего статуса резидента всякие 401 идут боком. Большинство брокеров и часть банков просто закроют все счета.

Как вариант работать как контрактор на 1099, все оформлять самому и нигде не светить свой статус. Но такое ..

я не смог нагуглить ни за ни против

но

www.irs.gov/...​quences-of-working-abroad

резидент туда-сюда, но больш про работу на не америанскую компанию не в сша
www.hrblock.com/...​-earned-income-exclusion
www.cnbc.com/...​means-for-your-taxes.html

www.hrblock.com/...​g/status/expat-tax-rules

О. Брент дает интервью
таки лучше жить до полугода в Украине и потом где-то еще
www.nytimes.com/...​ss/remote-work-taxes.html

Много всяких ньюансов, которые нигде толком не описаны.

Например, нужно репортить все свои банковские счета
www.irs.gov/...​d-financial-accounts-fbar

А ещё почитайте почему Fidelity закрывает инвестиционные аккаунты, как только человек меняет статус на не-резидента.

Заморочисто, если в чистую.

как только человек меняет статус на не-резидента.

это самое сложное место если очень грубо обобщать то это сделать не просто «менять статус не резидента» и тут тебе нужны оба два конторы и IRS и DMV потому как у них могут быть в этом месте разночтения и самое простое и самое правильное просто пойти и просто спросить

ЗЫ: так статус налогового не резидента определяется сроком пребывания средним за срок 3 года но это не точно )) а статуса «не резидента всея штатов федерального уровня» вообще нет потому что штаты это федерация

но опять же ж это всё только слова и домыслы а точнее тебе придётся пойти и самому всё спросить

ЗЫ:

Например, нужно репортить все свои банковские счета

а на кой тебе вообще такое делать? ты планируешь открывать счета в Родине? зачем?

Я не знаю зачем это топик стартеру, но платить коммуналку с укр с карты из США не всегда просто и не всегда работает :)
Могут быть и др примеры

А где вы нашли про налоговый статус резидента за 3 года? Интересно почитать

В прошлом руководствовался другими сроками при fed/state tax filing

А где вы нашли про налоговый статус резидента за 3 года? Интересно почитать

у своего налогового консультанта )) а так не помню где уже а искать лень и за что купил за то продаю и всё что мог по теме уже сказал тут действительно нужен консультант а не «форумные советы» и кстати давать налоговые и прочии юридические советы не имея соотв. лицензии не законно ))

Наоборот тоже.
Тооько недавно стало возможно не украинской карточкой платить

Копеечный чекинг без навара иногда нужен

так не менять статус
числиться где-то в трущобах

интигесно интигесно

U.S. Companies can Legally Hire Foreigners Living in other Countries
www.linkedin.com/...​rs-living-other-rich-mba

Працював на декілька гамериканських контор напряму. Я не маю жодних гамериканських документів, грінки етц.

---1-begin—
Компанія з хедофісом в Гамериці, має декілька офшорних офісів, включаючи Філіпіни і Україну, вже давно призвичаєна працювати з гребцями напряму. Свіфт + рахунок фоп, контракт і щомісяця інвойс + annex (так домовилися з українським бухгалтером називати акт виконаних робіт). Робота в офісі, айпі-телефон з гамериканським номером, гамериканський впн. Часом через акцент могли запитати, where are you from, менеджмент проінструктував відповідати «штат такий-то, [гамериканське] місто таке-то»; лише коли запитували «where are you originally from», тоді можна було сказати що з України.
---1-end--

---2-begin—
Власник компанії, американець, спеціально приїжджав в Україну проводити співбесіди, а потім регулярно навідувався під час проекту. Кожен гребець отримував кошти на рахунок фоп в доларах через свіфт.
Щоправда, це тривало лише декілька місяців, потім йому порадили відкрити тут ТзОВ, на який скидали місячну зарплату всіх гребців, яким потім розкидали кошти на їхні рахунки фоп в гривнях. Аргументував, що за кожен swift платиться 50 доларів; а також пачка дрібних платежів для його гамериканського банку більш підозріла ніж один великий.
---2-end—

Тож

уже поспілкувався більше ніж з 100 рекрутерами на LinkedIn

варто продовжувати спілкуватися. Комусь може бути байдуже локація, головне щоб документи гребця були гамериканськими. Комусь достатньо бути на зв’язку через гамериканський номер телефону; можливо потрібно відкрити фізичну поштову скриньку з послугою переадресації в Україну; варто мати впн полюбому, бо логіни з інших країн в будь-який сервіс можуть бути підозрілими, якщо такого сценарію не очікують. Взагалі згідний з попередніми коментаторами, типу «вас прямо не запитують звідки ви плануєте працювати, тоді навіщо про це казати»... Лише уточнити наперед чи це 100% ремоут, чи гібридна робота з необхідністю мельдуватися в офісі час від часу; обирати лише 100% ремоут якщо не хочете часом кататися через океан.

Рекрутери шугаються всього шо не в методичці
Кажи шо в сша
Тим більше якщо громадянин

з гамериканським номером, гамериканський впн

Знайдіть мені будь ласка у словах United States of America букву «g» чи хоча б «h».

Шукати потрібно на початку 90-х, коли вийшла програма «Вікно в Америку», на якій ведучий з «діЯспори» вперто впродовж років повторював на початку «вітаю, це програма Вікно в Гамерику». Пізніше цього ведучого замінили, але народна пам’ять так просто не стирається.

ну з акцентом
например индусы и арабы не могут произнести 2 согласные подряд не вставив хотя бы мягкий знак

Гамерицький край — це Бразилія (на лемківській)

Так кажи шо ти в сша
Громадягство дасть дозвіл працювати
Адресу кума брата свата на крайняк

Можна w2 можна 1099
На спд забий

Я почав шукати віддалені роботи в Америці, але всі вони вимагають бути особисто присутнім в Америці, навіть якщо самі роботи віддалені (уже поспілкувався більше ніж з 100 рекрутерами на LinkedIn)

Чим аргументують? І як будуть перевіряти?

Аргументація така що я більше не резидент , і це забагато проблем для одного мене робити всякі виключення з податками. Друга проблема що треба слати ноутбук, не всі це хотять. Сек’юріті, і так далі, не всі пояснюють.
Як будуть перевіряти? Напевно треба бути в їхній часовій зоні, що я не дуже хочу. Охота вечором своїми справами займатися.

І ніхто не живе з родичів в сша?

Є, і у мене всі документи на їхню адресу. Я ще просто хотів у нашому часовому поясі працювати. Не знаю чи не забагато хочу :)

В мене зараз на гамериканському проекті працює турок, в якого в google calendar i в слаку вказані його звичні турецькі робочі години. Якщо спробувати йому написати або призначити мітинг поза його робочим часом, то відлупує «в цього юзера зараз неробочий час». І нічого, людину тримають на проекті, бо його скіли там необхідні.

Погуглив
Фігурує питання громадянин чи резидент (Грін карта)

На сколько я помню гражданин сша остается резидентом сша на всегда.

Так, при чому навіть як відкриє ФОПа в Україні

Ну ще 5 % Україні
І зайві папірці — перевірки

Як це — громадянин але не резидент ?

Если сурйозно, дето на хабрах (или где) была статья о том как ЛЛЦ открыть. Приезжаеш в штат делавер (или неваду), открываешь там ЛЛЦ, ссн, почтовый ящик, и можеш контрактствовать контрактником сколько влезет.

Так контракт по 1099 любому
И ящик PO не проблема
Даже бумаги собирать не надо.
Только налогов больше на 7 процентов
И стабильности меньше

Я бы искал w2 удаленку

А можно ли вообще W2 для нерезидентов ?
Чет звучит как дичь.

А гражданини всегда резидент.
Что пеально непонятно — привязка к адресу и штату. Может хватит почтового ящика. Может у кого то числиться.

Пока не сильно гуглил.

Вот что то.

www.wfabroad.com/...​k-abroad-for-a-us-company

А ТС разве гражданин ? недосмотрел, вопрос снят.

А наоборот ? Хочу 20к и 5% !

Отут обломись
Но я бы лучше заплатил налог сша и деньги имел не в украинском банке и не в гривне

Деньги можно наменять, юзать карты, итд, потом накупить однушек у метро ©. Чтобы обеспечить пенсию, и вообще.

я задолбался шаритсья по обменникам с рюкзаком гривны

Ну так купи чемодан на колесиках :)

Ты пробовал котить чемодан или тележку на скорости больше 3 км в час?

пробовал, колесики тарахтят по плитке :)

но, вообще — то была шутка: типа, с рюкзаком тяжело — с колесиками будет полегче

можно тележку с супермаркета и прикид соотв. чисто под прикрытием хоть вагон лямов в тележке вози никто не выкупит чистый профитЪ

t.me/FAANG_USA мож там найдешь что-то. я хз

Якщо цікаво комусь, то я колись пройшов до онсайтів у Фейсбуці, Амазоні і Майкрософті. Гугл ніколи не міг пройти перший скрін. Готувався десь півроку, і це мені відбило все бажання ще коли-небудь до них пробувати. Рекрутери до тепер пишуть раз в рік чи не хотів би попробувати ще, але я вже все забув.

там в группе живые люди, можно просто пообщаться на интересующие темы, а не только по ФААНГу

Підписатись на коментарі