Випущено ​​бета-версію Ubuntu 21.10 «Impish Indri»: що нового

Розробники відкрили доступ до бета-версії найпопулярнішого Linux дистрибутива Ubuntu 21.10 «Impish Indri». Нині триває процес фінального тестування і налагодження перед офіційним релізом оновленої операційної системи, який запланований на 14 жовтня 2021 року.

Зараз уже готові для завантаження тестові образи системи для Ubuntu/Ubuntu Server, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio і Xubuntu.

Як заявили розробники, Ubuntu 21.10 «Impish Indri» буде підтримуватися до липня 2022 року.

Основні зміни

Зазначено, що в новій версії було повністю здійснено перехід на GTK4 із робочим столом GNOME 40. Віртуальні робочі столи тепер відображаються в горизонтальному режимі і представлені в системі у вигляді безперервного ланцюжка з можливістю перегортання зліва направо.

При цьому за замовчуванням користувачам пропонується світла тема Yaru, хоча в наявності є і темне оформлення. Водночас комбінований режим (темні заголовки і світлий фон) більше не підтримується через особливості GTK4.

Відомо, що система побудована на випуску ядра Linux 5.13 і включає в себе оновлені версії таких програм, як Firefox 92, LibreOffice 7.2.1, PulseAudio 15.0, Thunderbird 91.1.1 та інші.

Своєю чергою браузер Firefox тепер за замовчуванням постачається в якості snap-пакета. Можливість установки deb-пакету залишилася, але, як окрема опція.

Що ще нового

В Ubuntu 21.10 також здійснений перехід на використання алгоритму zstd для стиснення deb-пакетів. Оновлення дозволяє вдвічі прискорити процес встановлення.

Сеанси робочого столу на основі протоколу Wayland тепер підтримують роботу з пропрієтарними драйверами NVIDIA.

Крім того, в PulseAudio додана підтримка кодеків LDAC, AptX і профілю HFP, що дозволяє помітно поліпшити якість звуку, що передається по Bluetooth.

Сам інсталятор Ubuntu Desktop також зазнав змін і тепер написаний на мові Dart із використанням фреймворку Flutter. Зовнішній вигляд вікна установки відповідає сучасним вимогам призначеного для користувача інтерфейсу.

Відомо, що останнє велике оновлення дистрибутива Ubuntu відбулося навесні 2021 року. У версії Ubuntu 21.04 «Hirsute Hippo» користувачі отримали зміну зовнішнього вигляду системи, більш гнучкі налаштування енергоспоживання й оновлення вбудованих програм, що постачаються разом із операційною системою.

Нагадаємо, раніше на нашому Форумі велося активне обговорення на тему, який Linux дистрибутив можна порадити початківцю для розробки.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую! Тут дуже не вистачає статей та новин українською.

бета-версію Ubuntu 21.10

— не LTS версія та іще й бетка... уффф... Так можна і Gentoo іти лапками збирати, надійніше, мабуть, вийде

За надійністю це до Red Hat :)

Своєю чергою браузер Firefox тепер за замовчуванням постачається в якості snap-пакета. Можливість установки deb-пакету залишилася, але, як окрема опція.

Что-то у меня появилась такая чуйка, что каноникал хочет полностью уйти от deb-пакетов на свой snap. Не сразу естесно. а постепенно. Так что не удивлюсь, если через пару релизов убунты установливать deb-пакеты будет либо вообще невозможно, либо через танцы с бубном...

Хз, хорошо это или плохо для убунты, давненько убунту не юзал (в поледнее время я больше по дистрибютивам на основе дебиана, а не убунты).

Так Ubuntu ж це Debian-based дистрибутив... 🤔

Пока еще да. Но у меня почему-то появилась чуйка, что скоро убунта перестанет быть Debian-based, а станет snap-based....

З.Ы. Ну и если говорить о тех дистрибютивах, что я юзаю — AntiX (на компе в дуалбуте с виндой), Q4OS (на стареньком ноуте) и SparkyLinux (стоял до AntiX на компе, но мне захотелось все-таки чего-то еще более легковесного для своего корча 15-летней давности) — все они на основе именно дебиана, а не убунты.

Да в общем винда с WSL тоже ничего :)
(Сказал человек, работающий львиную долю времени на маке)

в новій версії було повністю здійснено перехід на GTK4 із робочим столом GNOME 40

Gtk4 не успользуется в Gnome40.

не скучні шпалери )

Интересно, юзает ли кто здесь не-LTS версии Убунты. И какие впечатления...

Основная причина, почему я променял десктопный танк на Ubuntu на macbook — это постоянно надо что-то чинить, постоянно и убивать на это время, то отвалится аудио, то выкидывает zoom, оперативу жрёт неистово, даже 64 рамы бывает мало. На маке ты просто делаешьработу

Как я Вас понимаю. Именно по этой же причине сам перешел на мак. Но я ловлю себе на том, что теряю навык чинить поломки. Но на десктопе стоит Manjaro, после обновления на Gnome 40, по старому доброму обычаю, немного все поломалось и перестала запускаться система после логина. Тут то я и вспомнил старые добрые времена. Аж захотелось вернуться назад, полностью на линукс))

Віндоузятники — те саме, але пасивні, ще й за гроші.

Не всім хочеться бути енд-юзерами.

© Народні казки маководів
Від авторів «Екосістєма рішаєт», "Пад єпл нет вірусав","Разработчікав епла набірают в другой галактікє і оні всегда всьо делают харашо"

Та не, просто меньший зоопарк, больше разработчиков на зарплате.

И как только тебе нужны свои зверьки, ты прозреваешь от факта, из чьего кармана платят разрабам. И по итогу получаешь [быстро, качественно, недорого] → выберите любые 0.

Від Убунти чекають не «нового», а щоб старе працювало. Бажано, завжди. Убунта перш за все це GUIшна лінуха, вибір № 1 для тих хто хоче GUI на Лінуксі. А гарне GUI — це налаштовуване GUI, яке раз налаштував — і років 10 майже нічого не змінюєш, як календар на кухні.

А коли з кожним новим апдейтом воно розпадається, бо десь шось не так задепрекейтили чи тупо версії не збіглися — хотів би таке щастя, поставив би Windows 10, а краще 11.

Від Убунти чекають не «нового», а щоб старе працювало. Бажано, завжди.

Мне кажется это больше к дебиану относится. Ну или к LTSной убунте.
Походу слышал, что якобы каноникал продлила поддержку (по подписке или ичто-то типа того) для сарых LTS-версий убунты (14.04 и 16.04).

LTS версии фиксят баги безопасности, но не баги удобства пользования. Которые просто именуют в дальнейшем фичами.

Пока что единственной относительно успешной попыткой допилить Линукс можно считать МакОс. Но как и положено проприетарному дерьму, цена допилов оказалась потерей основной ценности — по качеству сильно ниже винды, а вот по способности комьюнити это поддерживать — на порядок ниже. А чего стоят одни только прецеденты торможения железа пользователей ради принуждения их покупать новое...

В общем, ниша хорошего Линукса всё ещё пуста. И как по мне, будет пуста ещё очень долго, пока спонсором не выступит целое государство (любое) с целью послать нахрен американских, российских, арабских, китайских и прочих «друзей», желающих иметь власть за всеми следить и всем подбрасывать «доказательства».

Операционные системы — это как армия. Они должны быть консервативны, мобильны, боеспособны, и дёшевы в обслуживании. А не показушно-парадными генерал-еррорами. Хотя бы потому, что от них нынче весь бизнес зависит, и дальше степень зависимости будет только нарастать.

Пока что единственной относительно успешной попыткой допилить Линукс можно считать МакОс.

Ну вообще-то макось ни разу не линукс) Она больше к BSD.
Т.е. макось условно говоря является «допиливанием» фряхи (а не линукса).

В общем, ниша хорошего Линукса всё ещё пуста.

Исходя из того, что Макось — это все-таки не линукс, то могу предложить в качестве кандидата «хорошего Линукса» (кандидата на «успешную попытку допилить Линукс») дистрибютив от другой «малоизвестной» конторы — github.com/microsoft/CBL-Mariner :-)

И как по мне, будет пуста ещё очень долго, пока спонсором не выступит целое государство (любое) с целью послать нахрен американских, российских, арабских, китайских и прочих «друзей», желающих иметь власть за всеми следить и всем подбрасывать «доказательства».

Эту идею надо Зеленскому предложить — пусть Украина проспонсирует создание ПРАВИЛЬНОГО линукса. :-) Я даже могу забесплатно пару вариантов названия для такого линукса подкинуть. :-)

О, да, Минцифры может много попилить на Ctrl-C+Ctrl-V+GoogleTranslate

Підписатись на коментарі