Розробляти чи впроваджувати

Інколи мене запитують студенти, куди нам краще податися: у розробку ПЗ чи у впровадження ПЗ. Під розробкою маємо на увазі влаштуватися, скажімо у GlobalLogic і розробляти на Java шматочки якогось продукту. Під впровадженням маємо на увазі влаштуватися, скажімо до партнера SAP чи 1С і впроваджувати їх продукти на підприємствах. Оскільки сам я досвіду ні того ні іншого не маю, то звертаюся до шановного товариства поділитися своїми думками з цього приводу. Пропоную такі критерії «кращості»: середня заробітна плата; попит на ринку спеціалістів; кар’єрне зростання; цікавість проектів (хоча й суб’єктивно, але рівень рутини та цікавих викликів [challenge] оцінити можна спробувати); ризики (можливість залишитися без роботи, якщо раптом твій вендор (типу 1С) йде з бізнесу або Java виявляється непотрібною); соціальний статус (більш поважна професія); перспектива створення власного бізнесу. Можливо, якісь критерії ви запропонуєте. Щиро дякую наперед за дописи!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А ещё добавьте насколько реально попасть на внедрение SAP и в разработку, без опыта. Например на внедрение SAP вообще без знакомства, без опыта, не реально и это было так до кризиса.

это, увы, да — сложно. в разработку пожалуй даже проще, а во внедрения посложнее значительно., но случаются подобные вещи: grc.ua/vacancies/3940705
понятное дело, это ничтожно мало.

grc.ua/vacancies/3940705 это все обман, они уже около 6 месяцев ищут, все никак немогут найти стажера.

За 1С не знаю і казати не буду, хоча свої вигоди є й там. інші масштаби просто... Скажу за SAP.

середня заробітна плата; — м’яко кажучи, непогана. є варіації, але здається до $5000 — реально. залежить, хто, де, що, як:-) проте факт: цифра реальна.

попит на ринку спеціалістів; — цифри не назву, але попит є, навіть в Україні:-) в Росії вже значно більший. У світі — годі й казати. І це величезний плюс.

кар’єрне зростання; — присутнє:-)

цікавість проектів — суб’єктивно, але: різні галузі, специфіка бізнесу, новітні технології. цікавого є чимало. SAP — тру лідер у цій сфері, як не крути.

ризики (можливість залишитися без роботи, якщо раптом твій вендор (типу 1С) йде з бізнесу або Java виявляється непотрібною); — дуже-дуже малі. SAP існує 40 років, і думаю з цього ринку піде останнім (якщо це взагалі трапиться у осяжному майбутньому). форс-мажор розглядати не будемо., а так — нафтогазова, виробництво, фінанси і тд — бізнес був, є і буде, кошти з багатьма нулями, а отже роботи вистачить.

соціальний статус (більш поважна професія); — складно сказати, поважна чи ні. якщо міряти поважність капіталізацією клієнтів, то мабуть SAP поважніше:-)

перспектива створення власного бізнесу — є, але не така райдужна. вдвох із напарником і $1000 бюджету непросто організувати компанію-партнера. хоча з іншого боку — фантастична основа для старту. не знаю, чи це дійсно недолік. просто своя специфіка.

Про 1000$ бюджета не совсем понял, если зарплата была раньше по 5000$ у каждого из напарников.

Есть только один нюанс, который применим ко всем внедрениям — нужно быть готовым к изучению предметной области. А это и основы финансов и логистики и т. д. Без понимая предметной области на внедрениях далеко не уедешь и будешь сидеть до пенсии тем же кодерком на среднюю зарплату.

На вивчення предметної галузі приречені, здається, усі програмісти

Со временем конечно да, возможно просто в меньшей степени.

у впровадженнях SAP цього дійсно набагато більше. Особливо ERP...

Кхем, что-то мне кажется что советчики сами ничего не внедряли. Внедрение не предполагает что один и тот же человек и с конечными пользователями общается и ТЗ сам пишет, а потом реализовывает его. Во внедрении тоже есть кодеры, которые тихо сидят и пилят системы под нужды клиента. Опять же внедрять можно являсь сотрудником клиента, а можно являясь сотрудником консалтинговой компании. Внедрения для внутреннего и внешнего рынков очень отличаются. И т. д. и т. п. Столько параметров у каждого из направлений (разработка и внедрение) что это все гадание на кофейной гуще.

Кхму, кажется greench читать не умеет, что в начальном посте написано.

И что там написано из того что я понял не так? Просветите?

TC обозначил, что понимает под внедрением.

Ну так и я о том же. Конкретный пример я внедряю майкрософтовскую ERP на конкретном предприятии. Я программист. Зачем мне выезжать к клиенту, обсуждать что-то? Для этого есть специалисты в области финансов, производства, логистике и т. д. Это их работа. Программист сидит в офисе и пишет по тем ТЗ, которые ему ставят эти специально обученные люди. Коммуникативных скилов нужно не больше, чем программисту, работающему в аутсорсе.

у розробку — якщо вистачає знань і є тяга до технічної роботиУ впровадження — якщо вистачає «інтерперсонал скілс», якщо наприклад можеш на базарі вторгувати собі добру знижку. І якщо не мутить від слова «відкат»

невдалий приклад. по-перше, у впровадженнях знань і технічної роботи може бути значно більше, аніж у сраній розробці на аутсорс. по-друге, «вторгувати знижку на базарі» жодним чином сюди не стосується. по-третє, відкат мало стосується виконавців впровадження і здебільшого взагалі прихований від усіх сторонніх людей.

Ха 2 рази.

Щодо знань коментувати не буду бо то відвертий холівар.

Щодо «вторгувати знижку» — ще й як стосується. Робота по впровадженню це робота ще й з людьми. І та робота потребує певних скілів, трохи відмінних від галузі програмування і набагато ближчий до сфери торгівлі.

Щодо відкатів... ну є такі реалії бізнеса і не тільки в Україні. І я тебе запевняю що при розмові про впровадження будь-якої інформаційної системи питання про то яким буде відкат звучить нерідко.

Продает Sales manager это его скилы. Причем здесь программист?
Покажи хоть одного программиста, которому дали откат за внедрение? Их на пушечный выстрел не подпускают к заключению договоров и к деньгам.

Не путайте теплое с мягким. Я так понимаю топик стартер спрашивал о том где лучше работать программистам. Так причем здесь чушь об откатах и умении продавать?

З.Ы. Сами хоть один проект внедряли, или так, где-то в интернетах читали?

поддерживаю greench. какое отношение имеет исполнитель внедрения к откату? приведите пример. розмова про внедрение — это одно., а само внедрение — другое. торговля — тоже ни к селу, ни к городу. вообще. абсолютно. это очевидные вещи.

и то что знания и навыки при имплементации не совпадают с знаниями-навыками при программировании — не значит, что их не должно быть. это не холивар нисколько. и правда, если слабо себе представляете решения для крупных предприятий и их внедрение, то не надо громких фраз.

Можно начать с личностных предпочтений. Что больше нравится — сидеть на месте и спокойно программировать или встречаться с людьми, обговаривать детали, выезжать на объект, решать вопросы и т. п.

Підписатись на коментарі