«Перегнати Одесу», змінити освіту та збудувати ІТ-осередок: як відбулися збори Вінницької ІТ-Асоціації

Наприкінці вересня Вінницька ІТ-Асоціація зібрала представників усіх своїх компаній-учасниць, щоб презентувати результати роботи за 2021 рік, а також поговорити про стратегічні цілі на майбутнє десятиріччя.

Менш, ніж за рік, ряди компаній-учасниць зросли до 18 офіційних членів, що дозволило охопити більш, ніж 70% індустрії міста. Що саме сприяло таким швидким темпам росту?

Цьогоріч Асоціації, за підтримки МОЗ та IT Ukraine, вдалось організувати масову вакцинаційну кампанію, що дозволила отримати свою дозу Pfizer більш, ніж 2 тисячам вінницьких ІТ-спеціалістів.

Не обійшлося в 2021-му і без внеску до реформування ІТ-індустрії та дотичних до неї галузей. Так, протягом весни та літа ІТ VN в альянсі з IT Ukraine та ключовими регіональними кластерами змогли пролобіювати рішення, що стару систему взаємодії з ФОПами держава, як мінімум до канденції існуючої влади, не чіпатиме. А для тих компаній, що все таки зацікавились Дія Сіті, ми внесли ключові поправки в законодавстві і наразі триває боротьба за податкову частину, що є ключовою.

Спільно з Мінцифри та МОН , ми долучились також і до реформування української технічної освіти для шкіл та ЗВО. Наразі дана інформація доступна лише робочій групі проекту та вже зовсім скоро буде анонсована через міністерство.

«На наступне десятиліття Вінницька ІТ-Асоціація поставила амбітну мету — ми хочемо обігнати Одесу за кількістю ІТ-фахівців,- коментує Дмитро Софина, СЕО ІТ VN. — За нашими розрахунками та, враховуючи темпи зростання Одеси, нам потрібно забезпечити приріст у розміри 180 ІТ фахівців на місяць протягом 8 років. Це в 3 рази більше, ніж є зараз, проте наш план є досить комплексним».

За словами Дмитра, план вже на наступні 5 років включає в себе 3 основні програми:

А) Relocation (+50 фахівців в місті щомісяця):

В межах цієї програми планується позиціонувати Вінницю, як одне з найкомфортніших українських міст, максимально ввести місто в національне інформаційне поле, частіше презентувати його в контексті великих подій. А також продовжити боротьбу за те, щоб у всіх дослідженнях та звітах наше місто додавали в перелік з Києвом, Харковом, Львовом, Дніпром та Одесою.

В) Hold on (втримати 99% працівників індустрії в місті):

В межах цієї програми планується лобіювати покращення якості умов життя у Вінниці, з аргументуванням, що це приносить місту нові податки, а також лобіювання швидкого завершення реконструкції аеропорту у Вінниц: загрузка пасажиропотоку та появи лоукостерів з можливістю повноцінного подорожування. Поруч з тим, спільно з забудовниками, банками та компаніями буде організовано запуск програм з легким отриманням житла для молодих фахівців, якісних дитячих садочків та шкільних програм, щоб мотивувати фахівців залишатись у місті, де у їх дітей є майбутнє.

С) Education (+130 фахівців щомісяця):

Цей аспект стосується реформування місцевої освіти: цільові програми з усіма ЗВО Вінниці (стажування, конференції, інформування, зміни в програмах, допомога в наборі абітурієнтів, профільні заходи, підвищення доходів викладачів, прокачка скілів за рахунок масового створення власних продуктів та турнірів, з пропозиціями роботи). У школах та ІТ-Академіях планується запуск спільних програм по співпраці з місцевими ІТ-компаніями.

А через інкубатори стартапів, масові стажування і через постійні профільні безкоштовні навчальні івенти для молоді (хакатони, воркшопи, мітапи) ми зможемо створити сприятливі умови для прокачки скілів Junior спеціалістів.

«По кожному з цих пунктів, буде сформована окрема програма, а також робоча група з метою обговорення та внесення змін, після чого завдання ІТ VN Association впроваджувати всі ці заходи, щоб задовольнити кадрові потреби компаній учасниць», -коментує СЕО Асоціації.

А наразі ми завершуємо свої проекти на 2021 рік.

Так, у вересні стартувало перше комплексне дослідження регіону «IT VN Research-2021», яке допоможе дослідити технології, кадрові запити, інфраструктурні потреби, економічний ефект індустрії та сформувати портрет ІТ-фахівця міста. Надалі такі проекти проводитимуться щорічно.

Паралельно розпочалась реалізація проекту «Технологічне Майбутнє Вінниччини» — серія заходів з грантовим бюджетом 6,5 млн. грн., що передбачає навчання школярів області основам робототехніки, програмування та інноваційного підприємництва«

Разом з тим IT VN Park, в який навесні перетвориться колишня фабрика «Вінничанка» вже планує прийняти перші офлайн-заходи від Асоціації. Так навесні у стінах ІТ-парку пройде величезна ярмарка вакансії, кілька конференцій улітку, а восени міжнародна конференція з ШІ, робототехніки та стартапів.

Слідкуйте за каналом Вінницької ІТ-Асоціації, щоб завжди залишатися в руслі подій!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я в цьому не експерт і мало вірю що знаю чого треба Вінниці краще чим десятки місцевих.
Але. На правах переселенця маю певну юзер сторін і можу поділитись деякими висновками.

1. Ціль про чисельність ІТшніків сформована неправильно. Для розвитку індустрії заманити сюди 100 активних мудрих і при цьому скілваниз людей рівня Гугл наприклад це краще чим заманити 1000 галерних черв’яків.
Бо 100 гуглерів нароблять тут бізнесів, поназаманюють ще повно народу, причому класних людей. А 1000 галерних черв’яків лиш з ще кислішим лицем будуть на все дивитись і ще сильніше все отруювати. Попри числа.
2. Про переманювання ІТшніків. З одного боку, Вінниця і справді значно комфортніше місто за ту ж Одесу, прям сильно сильно. І аеропорт звісно ж буде жирним плюсом. І ком’юніті і т д зручності розвивати теж правильні кроки. То класні плани. Однак далеко не всі люди такі легкомобільні як наприклад я. Навіть 21річному хлопцю який постійно пам’ятає про тимчасовість буття і старається душою не прив’язуватись ні до якого місця і прожив в Одесі всього 4роки, це було не просто так сильно змінити контекст. Людині з сім’єю це буде прям тяжко, особливо хто схильний прив’язуватись і хто там живе все життя. Тому цей напрямок реально дуже тяжкий.
2.1 того краще робити акцент на покишо легкомобільних молодих роками фахівців
2.2 в будь-якому випадку класними будуть різні центри щодо імміграції. Переїзд це дуже нелегко. Починаючи від «матері лихо, шо це за район, а шо це за район, а це що таке. Де краще орендувати квартиру?» до «де постригтись?». Класно буде якщо буде інформаційний сайт з рядом порад і інструкцій які будуть детально і чітко пояснювати шо у Вінниці как і допомагати іммігрувати максимально безболісно. Більше того, рекламувати «Отримай безкоштовний гайд з переїзду у Вінницю» значно крутіше чим «Чому тобі варто переїхати у Вінницю». Бо другий варіант зразу ж ламається об ряд складнощі, які перший варіант зразу ж пропонує вирішити. Також круто буде мати у Вінниці центри підтримки де прям реальні люди зможуть прокунсультувати ІТшніка, організувати йому оглядову екскурсію містом очима потенційного іммігранта. Всякі там програми типу: «приїжджай на вікенд у Вінницю. І дізнайся як сюди переїхати та зрозумій чи воно того варте». Плюс подальший супровід в плані допомоги знайти житло і т д.
2.3 І головне що слід пам’ятати. Вінниця це все ще частина України. У Вінниці все ще ряд проблем з імпотенцією поліції, конченвстю паркування на дорогах (особливо біля старих будинків де не чекали шо стільки людей матимуть машини), з культурою людей. І особисто я поки не планую прожити тут все життя. Я приїхав сюди на рік два три бо тут навчається моя кохана дівчина і покишо я не готовий до забугорної еміграції. Але з часом коли я буду готовий — то скоріше всього я поїду і буду повертатись чисто в гості. Сенс жити в просто кращій за Одесу Вінниці якщо можна жити в умовному Берліні?
2.4 виходячи з цього дуже логічно розвивати ІТшніків серед місцевих і утримувати місцевих ІТшніків. В т ч вкладатись в школи, в університет і робити ряд ініціатив для уже не школярів. Ці люди уже тут живуть і це якраз то їм то й же Берлін має запропонувати щось дійсно вартіше уваги щоб вони захотіли покинути рідну (а не тимчасову як для мене) Вінницю
3. Аеропорт це круто. Але мало вірю що хтось літає в подорожі частіше 5 раз на рік. А для 5 раз на рік можна й витратити 4год до Борисполя. Це не так важливо. Хоча впринципі класно.
4. Транспорт. Я от чесно вражений наскільки тут все краще з паркуванням чим в Одесі. Але всеодно видно що місто плавно йде до того що в Одесі (бо розмір росте, а клепок дітям села не прибавляється). І навіть на даному етапі тут хоч і хоча б можливо переміщатись по місту. Але не комфортно. Ні на громадському транспорті, ні на авто навіть (бо доїхати то доїдеш. Але не особо то й є де свою машинку припаркувати. Так щоб по закону, а не на клумбі). І само собою що на авто ніколи не буде зручно переміщатись. Це вже доказано не раз. Але громадський транспорт не відповідає достатнім вимогам комфорту. В часи пік все ще є жосткі тисняви в трамваях. Вони ходять порівняно рідко. І покривають дуже малу частину міста. Маршрутки тим паче. І все туговато з пересадками. Покишо тут з цим раза в 2 краще за Одесу, але ще повно роботи яку слід робити. Це ніби банальний момент, але дуже важливий момент з яким кожен постійно стикається.
5. Події. Я був здивований побачити тут навіть більше класних івентів у фб чим у Одесі. (В Одесі в основному ресторани і мистецтво. Мене таке мало цікавить, я більш прикладні речі люблю). Але фейсбук кончена помийка де навіть банальні фільтри за датою глючать. Там супермега незручно орієнтуватись. Хотілося б щоб була якась людяна зручна платформа де можна зручно орієнтуватись в подіях і щоб там вони всі були.
6. Ком’юніті. Це одна з ключових штук. В Одесі з цим ще гірше (крім data science), датасаєнтісти там більш менш рулять. Але у Вінниці теж хочеться більше можливостей. Ком’юніті це штука яка як ніщо допомагає адаптуватись в новому місті і як ніщо інше тримає від переїзду. Мені особисто з цим відчувається тугість і хочеться щоб сильніше розвивалось.

Я вже годину це пишу, основні речі які хотів сказати сказав і того роблю паузу. Але ви можете зі мною зв’язатись відповім на всі інші питання якщо у вас виникнуть.

Супер дякую. Цікаво почути різні думки.

Лайк від ІТшніка який місяць назад перебрався з Одеси у Вінницю♥️

Місто й справді значно комфортніше, при цьому із-за десятків поїздів всі київські можливості завжди поряд за 2-3 год їзди

Скорочу до змісту: з грантовим бюджетом

Ти невпинно продовжуєш дивувати мене тупістю своїх коментарів. В тебе це класно виходить🔥
Побачимось в наступних топіках, маю надію ти мене там не розчаруєш♥️

Дартаньян-тян зі смайликами, нема в тебе надії

Спільно з Мінцифри

Сумнівний партнер!

А також продовжити боротьбу за те, щоб у всіх дослідженнях та звітах наше місто додавали в перелік з Києвом, Харковом, Львовом, Дніпром та Одесою.

То могли б додати ваше місто в цей перелік одразу.

«На наступне десятиліття Вінницька ІТ-Асоціація поставила амбітну мету — ми хочемо обігнати Одесу за кількістю ІТ-фахівців,- коментує Дмитро Софина, СЕО ІТ VN. — За нашими розрахунками та, враховуючи темпи зростання Одеси, нам потрібно забезпечити приріст у розміри 180 ІТ фахівців на місяць протягом 8 років. Це в 3 рази більше, ніж є зараз, проте наш план є досить комплексним».

Навіщо CEO Dmitriy Sofyna пише хвалебні відгуки до своєї компанії на DOU /companies/winstars-technology/reviews/? (копія).
Навіщо взагалі писав відгуки про свою компанію і навіщо два? Чому відгуки беззмістовні?

The best team in Ukraine ;)
Nice team & people.

Ви можете розлякати ваших вінницьких фахівців вашими діями, будете напружуватись то місто перестане бути комфортним.

Дякуємо за коментар, Ярославе.

Щодо Мінцифри-то все ж це діючий орган держвлади України. Як зазначалось в статті, ми берем активну участь у складі робочої групи щодо Дія Сіті. Звісно ж, без численних правок не обходиться з обох боків. Лупаймо цю скалу, поки усіх все не влаштує!)

А щодо відгуків Дмитра-то вже його особиста справа, тож тут я не коментуватиму.

Гарного вам дня!

«Навіщо CEO Dmitriy Sofyna пише хвалебні відгуки до своєї компанії на DOU /companies/winstars-technology/reviews/? (копія).
Навіщо взагалі писав відгуки про свою компанію і навіщо два? Чому відгуки беззмістовні?»

Пане Ярославе, дякую за коментар.

Пане Ярославе, дякую Вам за коментар ;)

То могли б вже відповісти на запитання!

Ну жарти жартами, але багато людей цінує в стосунках (в т ч бізнес стосунках) чесність. І спроби шось накрутити десь змахлювати трошки напружують

пане Андрію та пане Ярославе, ну Ви ж не серйозно?

Існує сторінка для відгуків, чому я як працівник цієї компанії немаю право писати коментарі? Чи я не можу написати коментар вдруге через рік чи два?

На маю думку дана дискусія приречена з самого початку. А надаю відповіді лише з поваги до Вас шановні колеги.

Підписатись на коментарі