Від створення до монетизації: історія україномовного YouTube-каналу про програмування

«Всім привіт. Мене звати Рудний Максим, і я займаюсь розробкою програмного забезпечення майже 9 років. Комерційною розробкою» — цією фразою я розпочинаю практично кожне відео на своєму YouTube-каналі. Я веду канал українською мовою і навчаю людей програмуванню.

В цій статті розповім про свій досвід роботи з YouTube українською мовою. Впевнений, що цей матеріал буде цікавим всім, хто планує вести канал, навчати людей програмуванню, а також тим, хто лише починає цікавитись сферою ІТ та програмуванням в цілому.

Свій проєкт я розпочав під час карантину в червні 2020 року, і за майже півтора року став учасником YouTube Partner Program — тобто тепер можу отримувати дохід від показування реклами на каналі. Умови дуже прості: за останні 12 місяців повинно бути 1000 підписників та 4000 годин перегляду контенту. На перший погляд, не дуже складно, але чому на це пішло аж півтора року?

Щоб дати відповідь на це запитання, потрібно зрозуміти початкові мотиви. Вони були дуже прості й доволі меркантильні. Я хочу жити в багатій країні! Для цього потрібно, щоб в цій країні було багате населення. Як цього досягти? Дуже просто — зробити всіх програмістами. Так, звучить дивно, але ІТ-сфера в Україні — одна з найприбутковіших, а програмісти, в середньому, заробляють набагато більше, ніж представники інших сфер.

Що я можу зробити як досвідчений програміст? Можу почати навчати та мотивувати, і робити це безкоштовно. Оскільки я хочу зробити свою країну багатою, то мова каналу виключно українська.

Плюси та мінуси україномовного каналу

Ведення каналу українською має велику перевагу — немає конкурентів. Ніша абсолютно вільна. Є канал Діми Малєєва, але він розповідає більше про життя та новини. Є ще кілька каналів, але в них контент або для початківців, або не навчальний. Я ж вирішив робити в основному курси та туторіали для розвитку. До того ж, контент повинен бути серйозним та актуальним. Під серйозним маються на увазі не лише уроки про HTML та СSS, а й про бібліотеки, на кшталт React, або про системи контролю версій GIT, про best practices чистого коду та тестування, про CI/CD, Юніт-тести, Design and Development принципи, Agile, TypeScript, GraphQL та всі інші сучасні технології, без яких вебпрограмування важко уявити. З цим проблем нема, адже я працюю full-time розробником і використовую всі ці сучасні технології в повсякденній роботі.

Ведення каналу українською має великий недолік — ніхто не шукає контент українською. Пошуковий трафік близький до нуля. Чомусь так повелося, що ми не віримо в себе і в наявність якісного контенту українською. Тому багато хто під час пошуку будь-чого в інтернеті переходить на російську. Отже, успіх каналу буде базуватися лише на впізнаваності бренду — тобто мене. А оскільки в інтернет-просторі я — ніхто, і звати мене ніяк, тобто про мене не знають, то і впізнаваність близька до пошукового трафіку.

Створення каналу

Визначивши мотиви та теорію, рухаймося до практики. Канал створити дуже просто — він у вас є автоматично, якщо є акаунт у Gmail. Такий канал має певні обмеження, тому я створив «брендовий» канал. Єдина різниця — те, що можна додавати адміністраторів. Ну і створювати таких каналів можна безліч.

У створенні відеоконтенту я не експерт. Знаю, що він складається з відео та аудіо, і вони, відповідно, мають бути якісними. З відеочастиною все просто — записуємо зображення з екрана. Ми ж курси й туторіали робимо, отже потрібно показати все наочно. Щоб було більш інтерактивно — записую своє зображення з фронтальної камери ноутбука. Такі відео дивитись цікавіше.

З часом вирішив робити ще й мотиваційні відео, там уже потрібно спілкуватися з аудиторією. Потрібна краща картинка — не проблема — позичив iPhone у дружини. Найважливіша частина на YouTube — це звук. З цим в мене завжди були проблеми. Але для роботи купив мікрофон Blue Microphones Snowball iCE за 2000 грн. Монтаж відео роблю в Adobe Premiere Pro. Весь пакет Adobe купив за підпискою — $30 на місяць.

З червня 2020 року почав записувати відео. До січня 2021 записав сім відео, але це не зробило мене знаменитістю. Кількість підписників та годин були близькі до нуля.

Як я набрав перші 100 підписників?

Перший і очевидний крок — підписати друзів та знайомих, поділитися відео в соціальних мережах. Це додало мені близько 15 підписників. Після цього я згадав, що програміст, і що мені сотні рекрутерів пишуть в LinkedIn. Вирішив це використати. Повідписував усім, навіть тим, хто писав три чи чотири роки тому. Їм приємно, що кандидат відписав, хоч і не зразу, а мені корисно. Текст повідомлення був одним і тим самим, відрізнялося лише ім’я адресата.

Цей підхід дав мені 149 підписників та 70 годин переглядів. Що ж, після семи місяців на YouTube і семи створених відео, в мене аж 149 підписників та 70 годин переглядів. Ще кілька десятків років, і можна розраховувати на монетизацію.

Як я набрав першу 1000 підписників?

І все рухалося б у цьому темпі, якби не наступна історія.

Відомий україномовний канал Geek Journal випустив відео, в якому описував історію одного українського телеканалу. Каналу, назву якого ми не вимовляємо, але вона в сумі дає двійку. За це відео канал отримав три страйки, а отже, скоро його мали закрити за правилами YouTube.

Україномовна спільнота YouTube-блогерів (так, така є) стала на захист авторів. Мережею пронісся хештег #saveGeekJournal. Я теж не стояв осторонь і записав відео на підтримку каналу з цим хештегом. Ситуація виявилася взаємовигідною. Канал вдалось відстояти, а я отримав кілька сотень нових підписників. Використання «хайпових» тем виявилося популярним способом розвитку каналів.

Паралельно я ще створив курс «Мінімальні знання JavaScript для роботи з React». Дев’ять років роботи веброзробником, чотири з яких із React, дають можливість створювати такі курси дуже швидко та без залучення додаткових людей. У кожен такий курс я вкладаю свої теоретичні знання та досвід вирішення реальних практичних завдань. Такий підхід дозволяє не залучати сторонніх людей і далі продовжувати роботу над каналом самотужки. Та й знайти достатньо досвідченого розробника, який переглядав би курси перед публікацією, не так і просто. Перший курс тривав чотири години, а другий вже понад 15 годин. Хто ж захоче все це перевіряти, ще й безкоштовно?

Для набору аудиторії я використав наступний підхід. Знайшов декілька українських груп про програмування і веброзробку на Facebook, де і поширив відео. Цей спосіб найпростіший і найдешевший. Розкидаємо посилання на відео в групах і стежимо за результатом. Цей підхід дав мені близько 300 підписників. Великий плюс — те, що вони є цільовою аудиторією. Навчання програмуванню — це те, що вони шукали.

Найбільшим моїм успіхом стало потрапляння до списку рекомендованих україномовних каналів Сергія Притули. В нього є рубрика «Мобілізація», де він обирає близько 10 каналів і ділиться ними зі своїми підписниками. Рубрика регулярна і доволі популярна. На момент виходу його відео, а це було 25 лютого 2021 року, в мене на каналі було вже 1040 підписників. Вимогу про кількість підписників уже було досягнуто, залишилось досягнути кількості годин перегляду. Рекомендація Сергія принесла близько 1,5 тисячі підписників, і мій канал виріс у понад два рази за один день.

Здається, що все прекрасно, але є одне але. Більшість цих людей були зацікавлені в україномовному контенті, але не в україномовному контенті про програмування. Все-таки ІТ — це доволі вузька та специфічна ніша. В результаті, години переглядів виросли дуже слабенько, а я отримав велику кількість малозацікавлених людей. Для YouTube-каналу — це не найкращий результат. Звичайно, я був радий кожному новому підписнику, і серед них виявилось багато програмістів і початківців, яким мої відео були цікавими.

Не Притулою єдиним. Через декілька днів я випустив новий курс з React. Він складався з трьох частин і сумарно тривав понад 15 годин. Просуванням цього курсу я зайнявся «серйозніше». Поділився посиланнями в усіх українських релевантних групах у Facebook. Склав список з близько 40 груп, куди входили всі від фрилансу і пошуку роботи до викладачів інформатики для молодших класів у загальноосвітніх школах. Підхід спрацював більш ніж чудово. Понад тисяча нових підписників і суттєвий ріст годин переглядів. Аудиторія була більш релевантною та зацікавленою. І все це принесла лише перша частина курсу. Дві наступні уже йшли гірше і дали в рази менше підписників.

Подальше зростання йде дуже повільно, в середньому, по три підписники на день, і то шляхом випуску нових відео, якими ділюсь у соціальних мережах. Пошуковий трафік так само близький до нуля, але вже трішки працює впізнаваність імені.

Важливо зауважити, що я не вкладав грошей у розвиток каналу. Жодної платної реклами. Цікаво було дізнатися, як буде розвиватися канал власними силами. А от наступним кроком уже буде інвестування в рекламу. Тут цікаво дізнатися, як допоможе реклама, і де буде найвищий ROI (коефіцієнт повернення інвестицій). Виділю на це якийсь бюджет. В мене ж монетизація уже увімкнулась, а отже, «грошей — кури не клюють».

Як можна далі розвивати канал? Аналітика показує, що курси цікавіші, ніж звичайні окремі відео, як мінімум за кількістю переглядів, тому буду створювати повноцінні відеокурси. Також можна публікувати статті на популярних ІТ-сайтах України або просто купувати в них рекламу — будь-який варіант буде збільшувати впізнаваність імені. Крім того, ніхто не скасовував співпрацю з іншими блогерами (не програмістами) або Facebook-спільнотами. Знаєте інші способи розвитку каналу? Поділіться в коментарях.

Порахуймо мої гроші

На момент написання статті канал монетизується понад тиждень — 11 днів. За цей час я отримав $0.99, майже цілий долар. На перший погляд, дуже мало. Та й на другий погляд, теж не густо. Погляньмо детальніше на цифри.

Нових відео не випускав, тому переглядів лише близько тисячі, що для YouTube дуже мало. Важливо дивитись не на дохід, а на суми, які платять за тисячу переглядів, так звані RPM та CPM.

RPM (revenue per mille) — сума, яку YouTube заплатить мені за 1000 переглядів, включно з тими переглядами, що не монетизуються.

CPM (cost per mille) — сума, яку заплатили рекламодавці за 1000 монетизованих відео. З цієї суми YouTube вираховує свою частку.

Це реалії українського YouTube. Чи великі це цифри? На моєму англомовному каналі за аналогічний період RPM становить $2.95, а CPM — $10.18. Аудиторія там — переважно Індія (26.6%), США (7.3%), Бразилія (2.7%), Німеччина (2.6%).

Підсумки

Чи варто вести канал українською? Важко відповісти на це питання. З одного боку, це постріл собі в ногу, адже ми відразу зменшуємо аудиторію в рази. Багато хто мені казав, що, змінивши мову на російську, канал ріс би значно швидше. З іншого боку, в мене є конкретна мета, реалізація якої можлива лише українською мовою.

До того ж, зараз україномовний сегмент YouTube переживає певний ренесанс. Кількість каналів та глядачів зростає. Додатковим бонусом є певна лампова атмосфера спільноти україномовних YouTube-блогерів. Їх мало, тому цінність кожного — вища. І не потрібно забувати про вдячних підписників. Мене дуже тішить, коли я можу чимось допомогти.

От нещодавно один з підписників отримав роботу з моєю допомогою — круто ж. Друзі з однієї ІТ-компанії шукали собі стажерів з оплачуваним навчанням та працевлаштуванням. Поділився посиланням в телеграм-групі, де і знайшлась потрібна людина. Вузька спеціалізація каналу дає широкі можливості.

Мій шлях до монетизації — це 17 місяців, 24 змонтованих і випущених відео, 40,7 тисяч переглядів, 4,3 тисячі підписників, одна халепа з чужим каналом і чудова рекомендація від Сергія Притули.

👍ПодобаєтьсяСподобалось36
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

скільки часу в годинах потрачено?

Хто ж рахує ці години. Щоб зрозуміти затрачений час, довжину кожного відео множимо на 2 — це буде час потрачений на запис. Множимо знову на 2, щоб змонтувати усе та відрендирити. Зазвичай рендеринг займає кілька годин, ставимо на ніч. Потім завантажити на YouTube, зробити картинку та опис, додати теги. Це може зайняти ще годину. Ну і після публікації ще ж потрібно поділитися в соціальних мережах.

Годин траться багато, навіть на короткі відео.

Чудова стаття.
Дійсно потрібно забивати ніші українськомовними каналами, щоб люди більше запитували українськомовний контент. Плюс наші хочуть перетягнути аудиторію від московитських та малороських каналів і мають загальне уявлення, що людям треба, а тому зазвичай у відео (та стримів) дуже добра якість.
Успіхів вам з вашим каналом!

P.S. Особисто я більше часу проводжу на Twitch, аніж на YouTube, але то таке.

Максим, позвольте 1 вопрос.
Цитата из Вашей Статьи: «Чомусь так повелося, що ми не віримо в себе і в наявність якісного контенту українською.
Тому багато хто під час пошуку будь-чого в інтернеті переходить на російську. »
Не кажется ли Вам, что процентов 60-70 населения нашей станы не «переходить на російську», как Вы выразились, а просто пользуется родным для себя языком !?

І зареєструвались ви сьогодні, звичайно, щоб це спитати)

На російську?
Inho на англійську.
Особисто я лише так шукаю 🤔😎

Якщо говорити про сферу ІТ, то звісно, англійська єдиний правильний вибір. Але ще є і побудова сфера, наприклад, знайти якийсь рецепт або поради по будівництву. На щастя і тут кількість контенту українською зростає кожного дня.

Доброго дня. Дякую за питання. Я так не вважаю. Згідно з останніми опитуваннями, 78% українців вважають своєю рідною мовою українську. Серед молоді віком 18–29 років українську вважають рідною 83%, з чим цілком погоджуюсь, адже і я потрапляю в цю групу. Детальніше з опитуванням можете ознайомитися за посиланням www.radiosvoboda.org/...​opytuvannia/31551498.html

Та й без будь-яких опитувань, можу сказати що українська домінує практично в усіх сферах. Дивлячись на своє оточення, а я все-таки проживаю та працюю в Києві в ІТ галузі, можу впевнено сказати що відсоток людей які використовують російську дуже малий.

Ми все ще переживаємо наслідки страшної окупації України радянським союзом. Звідси й менший відсоток віри в себе та часте використання російської для пошуку інформації. Все-таки, багатолітня репресивна машина совка майже зробила свою справу. На щастя, ця проблема також вирішується, і найближчим часом ми забудемо про це. Обсяг та якісь українського контенту збільшується.

Якщо Вам цікаво чому ми часто використовуємо російську в спілкуванні? Так це лише через хороший рівень освіти, що дозволяє спілкуватися кількома мовами, такими як англійською і тією ж російською. Ну і повага до співрозмовників, які не знають українську. Ми часто зустрічаємо іноземних гостей.

Тому можу впевнено казати що Ваша гіпотеза що російської мови повністю хибна.

78% українців вважають своєю рідною мовою українську

Класно їм, що отак просто можусь сказати.
Он я — дивлюсь фильм, а через день не можу згадати якою мовою було дублювання :-)
Українська звісно рідна, а як же інакше.
Проте перескоки з мови на язык і навпаки — вельми часто...
То ж обидві рідні, чи що.....

рідна одна, а рівень спілкування іншою — native. Так саме як і з англійською. Дивлюсь фільми чи серіали англійською, і через день не помню якою мовою дивився, все ж зрозуміло було. Але тут я не можу сказати що англійська рідна.

рідна одна, а рівень спілкування іншою — native.

рідна = native
Хіба то не так?

ладно, неправильно написав. Друга мова буде не native, а Proficiency (C2)

Це дуже круто! Успіхів!

Дякуємо вам за ваше починання! У нас канал не повністю україномовний, тому що ми проводимо вебінари та тренінги різними мовами, але україномовного контенту дуже багато

www.youtube.com/...​/UCZvo9jhgokYZFxDeDIdMWzg

Дякую за пораду. Радий що курс Вам сподобався.

Максим,
написав вам в особисті, запропонув співпрацю між каналами.
Мій канал Сімейний Бюджет про персональні фінанси теж україномовний!
www.youtube.com/...​/UCFcnbBzej0nGa-uBbROmOnw

Привіт, Любомире. Я давно Ваш підписник. Буду радий співпраці.

підписався, але ж
на перший огляд — дуже багато для вайтішників взгалі по загалям з 0 практичної цінності
що сподобалось що побачив декларативно-повний курс із Reacr — то мабуть ще, трішки пізніше до вас завітаю

Завітайте. Можливо до того моменту буде ще щось корисне Вам.

Макс, тримайся, з першого разу рідко виходить все добре;)

Вставлю своє ІМХО :)
Український сегмент ютубу більший аніж багато хто уявляє, за останній рік в моєму списку каналів значно побільшало класних україномовних каналів на десятки різних тем. Й, через те що власники цих каналів гарно вклались в рекламу (з того що чув — від 2 до 10 тисяч доларів, в залежності від каналу) багато з них мають досить пристойну кількість переглядів, від 50 тисяч (якщо це щось специфічне) до декількох мільйонів й більше (здебільшого розважальний контент), звичайно менше ніж в рашн-сегменті, проте це вже достойно як для сегменту який багато хто вважає «неперспективним».
P.S. дуже дякую автору канала за вклад в розвиток українського ютуба! :)

Дякую за інформацію. Поки що таких сум вкладати в канал не можу, тому буду більше створювати контенту.

Дякую за розвиток української Титру́би! Щодо монетизації, то, наскільки я розумію, наші фінансово успішні навчальні та наукпоп канали гроші збирають через патреон.

Достойний список. Багато знайомих імен. Себе поки що не знайшов)) Буду працювати над покращеннями.

Себе поки що не знайшов))

В списку «following» є:
s.dou.ua/...​es/Untitled-1_xgZw2mI.png

З огляду на те, що Patreon додав українську мову, наших стає все більше.

Дякую. Так, в основному дохід лише через Патреон. Ще роблять рекламні інтеграції, це теж приносить якісь гроші.

дякую за вашу роботу. вести канал російською не збільшить аудиторію. навіть англійською — це не срібна куля. якість контенту і просування себе вирішують все

Контент — король. Все завжди впирається в якість. Тут і не посперечатися.

Курс по React мені особисто сподобався, я його використовую як туторіал по реакту, за реакт окреме дякую!, а от що дивитись до React i після? Огляд конференцій це цікаво, але на один раз, контент такий як React можна передивлятись до дірок, тому що ти по ньому навчаєшся це дуже цінна інформація, я як учень хотів би бачити контент для навчання. Судячи по Likes під відео, більшу частину лайків набирають відео з простим початковим контентом, де майже на пальцях все пояснюється, чим дальше тим складніше тим менше переглядів і це тенденція спостерігається на всіх подібних каналах. Це моя критика сприймайте її як хочете, я спостерігаю за каналом від цієї весни, вважаю проект дуже цікавим. Поміркуйте над контентом та його подачею. Ще раз дякую.

Дякую. Працюю над новими цікавими курсами. Контент для початківців набиратиме завжди більше переглядів. В них мало досвіду і потрібно читати і дивитись по максимуму. Більш досвідчені розробники уже більше читають документацію та на практиці набивають шишки. Разом з тим, контент для початківців не цікавий мені, більшість з того я уже і забув. Цікаво все-таки розповідати теми з якими працюєш кожен день, свіжі знання, якісна інформація.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Я б порадив колаборацію на суміжні теми: планування кар’єри, правильний відпочинок, англійська мова з іншими подібними, або більш розкрученими каналами.

Дякую. Це цікава та корисна порада. Обов’язково проаналізую як краще можна це реалізувати.

Выложи на Udemy еще свои курсы.

В мене на Udemy є інші курси, англійською. Думав над тим, щоб українською мовою теж викласти. Потрібно перемонтувати лише.

Обзор конференции и блюд на ней — это что-то новое 😅

Просто люблю добре поїсти. І люблю програмування. Ось і співпало))

Збіглося*. Як творцю контенту, вам потрібно добре працювати над своєю українською :)

Погоджуюсь. Вживаю багато суржика та кальки з російської.

Ведення каналу українською має великий недолік — ніхто не шукає контент українською.

Шукають. Українці. Але якщо російськомовної аудиторії в світі десь кілька сот млн, то людей, які спілкуються українською в світі — в рази менше. Я звісно мовчу про те, що справді ті самі українці не всі шукають контент українською. Але спочатку згадав більш глобальну проблему.

Не так вже й багато тих російськомовних.
Мільйонів із 200 загалом. Не перебільшуйте.
Якщо слідувати цій логіці, то все на світі мало б писатись лише англійською.
Адже англійською говорить десь із 3 000 000 000 людей.
Але от ні. Поляки пишуть та говорять польською. А от чехи — чеською. Отак-то.
А ми маємо говорити та писати всередині України — саме українською державною мовою.
Із іноземцями також можна і англійською мовою.

...ам...раз на те пішло, то носіїв рос мови на планеті 300 млн. Це будь яке посилання через гугл, якщо шукати. Не бачу нічого в цьому, що суперечить моїм словам та думці.
А хто що має робити в якій державі — це вже інша тема окремої розмови)
Дякую

Те що ніхто не шукає — це більш аналітика мого каналу. Пошуковий трафік нульовий. А те що шукають українською — це правда. Не так багато і часто, як хотілося б, але шукають.

Максим ти великий молодець.Я шукаю в першу чергу контент на українській мові і дуже радий що знайшов твій канал, підписався зразу, продовжуй, все зрозуміло і досутпно.Моя мета- стати фронтенд розробником і твій навчальний матеріал дуже допомагає в цьому.Успіху тобі і натхнення в подальших проектах.

Дякую. Такий відгук дуже приємний і мотивує далі працювати та допомагати людям.

пізнавально. Успіхів. а як статтю тегнути у телегу ?

Дякую. Статтю тегнути? Та як завгодно. Чи Ви щось конкретне питаєте? Не дуже розумію питання.

Учитесь, господа-мамкины украинизаторы: вот как поступают деловые люди. Не заставляют других, не пишут идиотских комментариев «чому не україньскою» на далёкие от политики статьи — просто создают контент на украинском. Да, возможно заработок будет меньше чем с русскоязычного, но люди знают и согласны заплатить эту цену взамен продвижения своих ценностей.

Молодцы, что сказать!

Коли Кожаєв пише щось на зразок написаного вище, то це окремо заслуговує на повагу.
А заробіток менший, ніж із російськомовного — це явище тимчасове.
По мірі євроантлантичної інтеграції України заробіток буде зростати.
І з часом перевершить заробіток на російськомовних пост-совка.
Як швидко? Не вгадаю. Років через 10-40.

«Куля в лоб, то — куля в лоб.
Я з ганьбою — жити не буду!»

Як швидко? Не вгадаю. Років через 10-40.

За это время умрет падишах, или Ходжа, или ишак©

Або кількість українофобів зменшиться разів у 2-5 із тих же причин. Що значно більш очікувано.

Або кількість українофобів зменшиться разів у 2-5 із тих же причин.

Я не смотрю соревнования по фигурному катанию, ну вот не интересно. Являюсь ли я фобом танцев на льду?
Я очень ограниченно пользуюсь украинским
языком — иногда книги читаю и всё.

Аналогия понятна? Хинди я не пользуюсь совсем, хотя его носителям желаю всего хорошего

Угу, тільки от ти ще й постійно говориш, що держава не має втручатися в мовні процеси. Чи кричиш ти поради танцюристам на льоду? От що цікаво.

держава не має втручатися в мовні процеси.

Держава вообще устарела, особенно национальная. В частности, пусть каждый пользуется языком который нравится, или удобен. Если тебе не нравится — просто проходи мимо

Років 10-40 мені якраз вистачить, щоб створити ще трохи більше якісного контенту.

Років через 10-40.

Ну через стільки років я сподіваюсь кожен Українець володітиме Інглішем на рівні пересічного Скандинава.

Впевнений так і буде.

Годно. З приводу монетизації — думаю для вузькопрофільного каналу набагато вигідніше буде робити продакт плейсменти. Наприклад, реклама якихось курсів всередині відео. Але для цього треба буде ще наростити базу підписників.

В цілому — бажаю успіху.

Дякую. Інтеграції можливо будуть колись, але зараз точно в цьому не зацікавлений.

Зайшов до списку відео. Мовби про програмування, а мова тільки JS... ну окі.
Відео про сліпий 10-пальцевий набір... де приклад набору? Де щоб розповідач показав, що він хоча б 6 пальцями друкує текст наприклад 2 слова в секунду? Ладно, хоча б 4 пальцями? Що можна сказати про канал, на якому розповідач показує, що сам не уміє того, про що каже (а враження буде саме таке)?
Поруч... advanced React — 5 годин... ЩІТО? Розділити на розумні шматки в 1 урок 30-45 хвилин було так складно?
Я не дивуюсь, що в плюсах залишилась тільки мова. Всьому іншому треба вчитись з нуля.

У кожного кухара-кулінара однаковий набір продуктів, але завжди різні на смак справи (борщ, голубці, вареники, медовик, тощо).

Навчальні програми, проекти або канали — це певна унікальна творчість. Кожний викладач математики або хімії — це самобутній фахівець, який презентує по суті однаковий набір знань. Але ж не кожен викладач підійде певному учню.

Добре, що людина наважилась та реалізувала на практиці. А недоліки звісно будуть, як і вдалі моменти. Якщо читати щирі відгуки клієнтів / слухачів, то будуть вдосконалення контенту.

Добре, що людина наважилась та реалізувала на практиці. А недоліки звісно будуть, як і вдалі моменти.

Відважилась на що? Монетизувати? На це не треба відваги :)
Розповідати відео? Так відео — один з найгірших форматів для викладання чогось. Не індексується, складно шукати, складно просто відмотати на конкретне місце. Темп для одних повільний, для інших швидкий. Слідкувати за даними складно. Якщо приклади коду, неможливо скопіювати і редактувати під себе (а це майже найголовніше у навчанні кодуванню — дати якийсь приклад для швидкого старту, а далі щоб над ним можна було експериментувати (та навіть вставити випадкові символи в довільне місце і подивитись, як впаде — уже тренування, хоча і перший крок).
Відео корисне для тих випадків, коли воно дає якесь видовище, що не можна показати в тексті, навіть з картинками.
А тут ще й найбазовіші принципи порушуються систематично.

Якщо читати щирі відгуки клієнтів / слухачів, то будуть вдосконалення контенту.

Відгуки мають бути не ширі, а корисні. Щирі типу «ооо! український контент! ще!!!111» тут нічого не дадуть. Я сподіваюсь, що мої хоча б на 1-2% корисні. Але для контенту краще просто сайт, хоча б як dou (у мене до нього окремі претензії, але учбові статті... можуть гарно піти).

PS: щодо монетизації — монетизація на самому ютубі це для такого контенту безцільно вщент. Вона має іти іншими каналами (як власні курси), а канал — для пригортання уваги.

Дякую за ваш щирий (корисний) коментар / відгук. Практична та конструктивна критика.

У автора каналу буде можливість вдосконалити контент, якщо звісно буде мати бажання, врахувавши ваші слушні зауваження.

Якщо у люди щирий намір створити щось круте в плані контенту, то навіть невеличка підказка (критично-корисна) може вказати правильний шлях. От по вашому відгуку, відчувається, що вам ця тема небайдужа (вже добре) і ви маєте сильну, власну точку зору на те, яким має бути якісний, навчальний контент в програмуванні.

монетизація на YouTube — то лише тема для статті. Її нема сенсу розглядати як джерело якогось доходу. А щодо відгуків — цілком погоджуюсь. Краще конкретна критика, зауваження, поради ніж просто захоплення лише від того що українська мова.

Дякую за зауваження. Є ще чому навчатися. Радий що ознайомились з каналом.

Крутяк. Великий ріспект навчальні курси по React + ще й українською.

Як писав у статті — унікальний контент. Такого в Україні ніхто не робить, а даремно.

www.youtube.com/c/VolodymyrPavlyshyn
Я все ще на відмітці пару сотень. Правда у мене довго не було цілі писати про ІТ
Я більше знімав про мате — це таке атомне пальне для мозку програміста
Потім трішки розказав про релокейт у Берлін — но то тема про яку важко багато знімати й про сам переїзд варто знімати коли в тебе свіже враження
Зараз більше розповідаю про технічні теми й думаю зробити шось про культурні відмінності в роботі у європі

Було б цікаво дізнатися більше про роботу в Німеччині програмістом. Часто пропонують вакансії з релокейтом в цю країну.

Це важлива ніша й ціль. це круто коли є УКраїномовний контент

Погоджуюсь. Успіхів з розвитком власного каналу.

Супер. Спасибі за роботу, особливо за україномовний контент.

Дякую. Сподіваюсь він буде корисним Вам.

Давайте більше україномовних IT-каналів, гарних і різних.

Цілком підтримую.

Макс, так тримати! Дякую за канал, дійсно допомагає людям які тільки починають!

Дякую. Дуже приємно коли моя робота допомагає іншим.

З одного боку, це постріл собі в ногу

Це досить хейтерське висловлювання насправді. Сповнене меншовартості та фаталізму.
купа україномовних каналів розвиваються і процвітають.

Насправді вирішує контент і його якість. ТОй же канал ДМ має більше 130т підписок.
Його часто дивляться і росіяни та інші російськомовні люди. Дехто з них навіть мову так вивчив.
В крайоньому випадку вони просто учтоняють і перепитують у коментах що не зрозуміли.

або навіть та ж RozetkaKids яка перейшла на українську і щось все-одно має майже 200к підписок.

А якщо дійсно надрочувати на кількість підписників то треба одразу на англійській робити контент. Особливо враховуючи що він для програмістів і від програміста

Українська мова — це прекрасний фільтр який відсіює нерелевантну аудиторію (з сусідніх пострадянських країн). Тому ця мова і є основною мого каналу. Я не гнався за кількістю підписників, важливо лише щоб були земляки.

Погоджуюсь що багато україномовних каналів зараз добре розвиваються, але досвід показує, що числа підписників відрізняються в рази, у порівнянні з російськомовними каналами. Я ж моніторив і дивився на інші канали також, і бачу різницю в рості. Не сказав би що в тих каналів контент кращий.

Для боротьби з меншовартістю і працюю над своїм каналом. Потрібен якісний контент в усіх сферах.

ДМ — це канал Діми Малєєва? Так в нього на YouTube лише 62.6к підписників.

ДМ — це канал Діми Малєєва? Так в нього на YouTube лише 62.6к підписників.

Судячи з «130т підписок»
manifest.in.ua/rt
це може бути Дядько Максим.

Так, скоріше за все. Чув про нього, але тематика не дуже цікава мені. Не дивлюсь. Кількість підписників радує.

Цей Дядько Маским ще той рагуль, коли я просив як раз підтримати забанений плюсами канал Geek Journal, а потім і Стерненка, то він наїхав на мене і сказав, що він аполітичний і це канал суто про залізяки, ще й такі самі рагулі на його каналі почали мене лаяти. Не можна бути в україномовному ютюбі аполітичним, для мене це типу, як визнання, що мені пофігу на країну...

Регулярно тепло відзивається про людей по той бік порєбріка

:(

В коментах було писали, що за Слава Україні можуть і забанити, бо політика

Дякую що знайшли посилання.

Ймовірно, варто писати на патреоні регулярніше
i.imgur.com/mztARq3.png
щоб на виникло враження що нічого не відбувається.

Погоджуюсь. Але часу обмаль, аби встигати контент на YouTube створювати.

Я колись давно підписався (Follow) на Patreon, але якби не цей топік то не зміг би ніяк догадатись що цей проєкт ще активний.

Так, Patreon теж є. Це найприємніша частина. Люди витрачають власні кошти на підтримку каналу. Дякую всім трьом своїм патронам. Суми там крихітні поки що. Напевно всі подивились відео про зарплати програмістів і вирішили що і так добре заробляю)). Якщо є бажанні підтримати канал — www.patreon.com/rudnyi Буду вдячним.

Підписався. Уже бачу пару відео, які треба переглянути!

На ютюбі теж записую подкаст Дикого Поля: www.youtube.com/...​wa-uo8aE8GXDVqDBN1gpkzt5i де показую, як розробляв певні фічі в своїх іграх на Flutter :)

Дякую. Сподіваюсь мої відео будуть корисними. Якщо є питання або побажання — залишайте в коментарях або пишіть в телеграм-чаті (посилання на каналі під відео про реакт)

Скорочу до змісту: заробив 1 долар. Запусти донат в цьому топіку, зможеш заявити про стрімкий ріст бізнесу :)

Цілий долар)). Дякую за ідею з донатом в топіку — не знав про таке. В мене є Patreon https://

www.patreon.com/rudnyi

для бажаючих підтримати.

Мужик, почему ты такой тролль? Человек старается, а все что ты понял из статьи, это что он заработал $1. Какой ты молодец, пошутил смешно (нет).

Пеніє — то як Кожаєв на мінімалках.

Вообще-то я не тролю, лишь констатирую факт — те, кто пишет об успехах в понимании как работает система, сами находясь в позиции Даннинга-Крюгера, как правило пишут дичайше одинаковые тексты. Имя им легион.

Верно и обратное утверждение: те, кто понял, как работает система — про это не пишут. А если пишут, то враньё практически абсолютное либо обсуждение абсолютно незначимых деталей. В аккурат для целевой аудитории вечно-начинающих.

великий лайк за розвиток україномовного ютубу!

цікаво було б ще якось почитати про технічну складову: як записували, чим монтували іт.д. просто сам в 20-му році повикладав свої лекції по класичному машинному навчанню і зрозумів, що там граблі на граблях.

З технічною стороною в мене теж не все прекрасно. Ніяк не доходять руки розібратися з усім.

Головне — це звук, купив SnowBall мікрофон (писав у статті) за 2к грн. Зараз не впевнений що USB-мікрофон хороше рішення. Думаю купити петельку, щоб можна було і на вулиці щось записувати.

Відео пишу на фронтальну камеру ноута, або просто запис екрану. Для більш якісного відео, використовую iPhone 11 Pro (той що позичив у дружини).

Монтую у Adobe PremierPro. Купив весь пакет по підписці за $30 в місяць. Не дуже розумна покупка, напевно, але я ще використовую Photoshop інколи, а для обробки звуку Adobe Audition.

Головне синхронізувати всі потоки (аудіо та відео) а потім ще аудіо викрутити погучніше, щоб краще чули глядачі.

я свої в Kdenlive монтував, але його важко назвати зручним

Davinci Resolve хлопці! Для аудіо zoom H1n та петлю. Для відео С922 або будь що але з объективом.

Davinci Resolve

якщо ще колись щось буду знімати, то треба буде попробувати

Автор, ти крутий, не зупиняйся!

Дякую за підтримку. Дуже приємно.

Круто, молодець Максим! Бажаю великого росту каналу)

Дякую, Євгеніє. Радий чути приємні слова від колеги.

дякую за Вашу роботу!

Підписуємось, ставимо лайки, коментуємо.
Ось це робимо все.

Дякую. Сподіваюсь контент буде корисним.

А ось це дуже круто!
Не тільки стаття українською мовою, а й — цілий канал.
Дякуємо за благородну роботу по відновленню вживання державної мови.

Українську потрібно розвивати в усіх сферах. Разом з тим і не потрібно забувати про якість контенту.

Сам развиваю канал на YouTube (тревел-блог) и понимаю как это непросто. Так что искренне желаю побольше активных подписчиков и успехов!

Дякую. Успіхів з розвитком каналу.

а линк на канал? )

Підписатись на коментарі