Засновник проєкту GitLab Дмитро Запорожець покидає компанію. Що він сказав на прощання

Засновник проєкту GitLab Дмитро Запорожець оголосив, що йде з компанії. До цього часу він обіймав посаду Engineering Fellow та керував інженерною складовою роботи. Розповідаємо, як Дмитро публічно попрощався з компанією в офіційному блозі GitLab.

Як розповів Дмитро в топіку під назвою «Особливе прощання з GitLab від Дмитра Запорожця», на старті бізнесу він говорив CEO GitLab Сіду Сібранджі, що хоче присвятити компанії 10 років. Так співпало, що через 10 років, у жовтні 2021-го компанія вийшла на IPO.

Що розповів Дмитро на прощання

«Сьогодні я хотів би розповісти спільноті GitLab, що йду зі своєї позиції Engineering Fellow. Я виконав своє бачення розвитку компанії на 10 років і відчуваю, що можу піти з гордістю за те, чим став GitLab і вірою в його майбутній шлях», — написав він у блозі.

Один із найуспішніших українських ІТ-підприємців також пригадав про те, як змінювалася компанія за цей час і як, відповідно, змінювалася його роль у ній.

«Повноцінно я розпочав роботу в GitLab у 2013 році. Хтось із команди нещодавно запитував у мене, як звучала моя посада, коли я почав працювати у компанії на фултаймі. І відповідь була: Дмитро. У мене не було формальної посади на початку», — розповів він.

За словами Запорожця, перша його офіційна позиція звучала як CTO, і з того часу «досить багато трапилося».

«Я писав дуже багато коду, смержив безліч мерж-реквестів. У мене все ще — найбільша кількість комітів у головному репозиторії. Ми будували все з нуля, я працював у тісній зв’язці з нашим першим фронтенд-розробником та першим UX-дизайнером», — зазначив автор ідеї GitLab.

Як додав Дмитро, до жовтня 2018 року компанія зросла до розміру, коли CTO вже не міг більше писати код, тож він перейшов на роль Engineering Fellow та працював над кількома новими фічами в продукті.

«Це був чудовий досвід — брати участь в еволюції GitLab у DevOps-платформу. Від простого source control-софту до платформи, яка допомагає вам швидше та краще розробляти софт. Я дуже радий, що брав участь у розвитку GitLab [...]. Для мене було честю бути в Нью-Йорку минулого місяця і допомагати Сіду вдарити в дзвін на Nasdaq і бачити, як GitLab стає публічною», — резюмував Запорожець.

Як попрощався з колегою СЕО компанії Сібранджі

Своєю чергою Сід Сібранджі наголосив, що це були неймовірні 10 років із моменту, коли Дмитро заснував проєкт.

«Дякую за створення GitLab і за те, що зробив його open source, за те, що ми разом пройшли цю подорож і за те, що дбав про компанію ці 10 років. Разом дзвонити в дзвін на відкритті торгів у Nasdaq було для мене чудовим досвідом, і мене дуже надихає продовження роботи над тим, що ми створили разом. І хоча ти йдеш з позиції Engineering Fellow, ми все одно залишатимемося на зв’язку, а твоя спадщина житиме в компанії», — підкреслив CEO GitLab.

Редакція DOU звернулася до Дмитра Запорожця за офіційним коментарем щодо його відходу з компанії. Він відповів, що в найближчих планах у нього — відпочинок.

Нагадаємо, 14 жовтня 2021 року GitLab вийшла на IPO на біржі Nasdaq. Нині капіталізація компанії становить $18,4 млрд, а частка Запорожця — 2,5% або понад $450 млн.

Раніше стало відомо, що засновник GitLab українець Дмитро Запорожець після IPO компанії має намір узяти творчу відпустку на рік, а ще він хоче продати частину своїх акцій і планував інвестувати в SpaceX.

Ще в 2019 році представники GitLab заявляли, що планують вийти на IPO в 2020 році. Плани порушила пандемія коронавірусу, тому розміщення акцій перенесли більш ніж на рік.

Засновником стартапу є харків’янин Дмитро Запорожець. Він почав займатися GitLab у 2011 році, маючи постійну роботу. Запорожець вирішив створити альтернативу GitHub, який можна було встановити на свій сервер, так як аналоги були занадто дорогими.

У 2013 році до стартапу приєднався другий фаундер — нідерландський підприємець Сід Сібранджі.

У 2018 році стартап GitLab залучив $100 млн інвестицій у раунді серії D.

У 2020 році оцінка GitLab становила близько $6 млрд.

Тим часом, на форумі DOU триває обговорення на тему «IPO GitLab 2021».

Крім того, радимо почитати велике інтерв’ю зі Staff Front-end Engineer у GitLab Наталією Теплухіною. Вона розповіла DOU про внутрішню кухню компанії, від чого залежать зарплати та опціони, а також про те, чим займається спеціаліст на посаді Staff.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мудаки непобедимы, Стива когда-то тоже съели, как вы помните, до iPod и айфона ещё.

да оно его давно напрягало — писал и писал код, в итоге у сео 20% а у него 2% и чем дальше тем сильнее размывалась доля. За новые фишки никаких акций ему не докидывали. Как только появилась возможность — он ушел и пилите вы дальше свой гитлаб.

А счего так часто говнят не пойму, лично у меня последние неск лет именно гитлаб хоть конторы американские.
Как по мне, вполне нормальная альтернатива гитхабу.

До этого был гитхаб...С обоими проработал несколько лет и вот прям чтобы сказать не могу че там плохо, оба варика вполне себе норм.

Ну мне перегруженность гитлаба не мешала, не переубеждаю никого, а вот сам гит та еще вундервафля, и такие тулзовины мне наоборот упрощают работу с ней.
ХЗ... провел кучу код ревью причем и интернов и мидлов и сеньоров, как простых фиксов так и долгоиграющих рефакторингов с вовлеченностью 2-4 человек пегулярно, все ок было в использовании, как гитлаб так и гитхаб.
Опять таки, не переубеждаю никого, как по мне хороший инструмент, даже оба.

Единстнное что скажу что гитхаб одно время прдзаколупал настройками секьрности каким-то параноевскими, скорее наши секурщики постарались, и то что он не отдупляет что ты не авторизирован в своем энтерпрайз аккаунте и тупо кидает 404, так вот заэкспарились сертефикаты, открываешь хром а у тебя там пачка 404, вместо колревью и прочегих вкладок :-(
Но кейс довольно редкий.

Гитлаб просто мне показался перегруженным разными функциями

Все пізнається у порівнянні. Перейшов у компанію, в якої все в гітлабі замість джири й конфлюенсу, і видихнув.

из всех продуктов с которыми я работал именно гитлаб мне показался наименее удобным

упс....
а мне наоборот — наиболее удобным,
хотя я пользовался далеко не всеми системами контроля

Дайте человеку отдохнуть :-) То интервью то еще шо-то.

Всего лишь 2.5%? Как он умудрился? Мог бы быть первым честным украинским миллиардером.

2,5% або понад $450 млн.

Это ж сколько можно однушек возле метро купить :)

проще уж все метро купить :) (чем однушки считать)

Бо в бізнесі роль CEO в 10 раз важливіша за СТО.

Стив Джобс был CTO — а в качестве CEO нанял Джона Скалли. Последний, будучи опытным карьеристом и интриганом Джобса и уволил из собственной компании. Как и чем потом обернулось в общем всем известно, уже в 1997 стоял вопрос о банкротстве Apple и самого Скалли там давно не было. Правда в том что в технологической отрасли все происходит именно вокруг технических специалистов, маркетологи и прочие торговцы могут быть как очень полезны так и паразитами или баластом. Как раз Скалли и Балмер яркие примеры. Что касается самого Дмитрия то компаньоны безусловно по жадничали, могли просто его отправить в сабатикал.

Стив Джобс был CTO — а в качестве CEO нанял Джона Скалли.

Там історія набагато довша і ширша. І це тільки її кусок. Тому приклад, такий собі.

Правда в том что в технологической отрасли все происходит именно вокруг технических специалистов

Це тільки мрії технічних спеціалістів.

Как он умудрился?

размывание

Так у Сида осталось 20+%

Так может у Сида и были деньги для реинвестирования, чтобы доля меньше размылась. Или на первом этапе больше доля.

Несправедливо.

С точки зрения инженера — безусловно. Но в то же время, чем раньше стадия инвестирования, тем выше риск потерять вложения. Это сейчас мы знаем, что у них всё получилось и они вышли на IPO. А как было 6 лет назад?
Если, к примеру, Дмитрий не вложил ничего, кроме времени и знаний, а Сид продал недвижимость в Нидерландах, чтобы платить ЗП команде (включая Дмитрия), то риск потерять инвестиции несопоставимо выше, за это и больше доля. Живые деньги сейчас стоят больше.

Инвесторы ж не просто так денюжку дают.

Возможно как Стив Джобс, Джоел Спольски или Элон Маск пойдет в серию, только на этот раз без необходимости тащить за собой компаньонов-инвесторов. По существу рынок средств для разработки весьма широкий, с 18 года Дмитрий не писал код гитлаба — наверняка чего-то задумал новенького.

На кожному раунді інвестицій треба продавати % компанії, а його треба звідкись брати.

Это понятно, но 1/40 компании это всё же обидно.

Підписатись на коментарі