Поради щодо інвестицій та накопичення капіталу. Власний досвід айтішника
Всім привіт! Мене звати Володимир Гаврилів, я Senior .Net Developer у компанії Ciklum. У нашому суспільстві зазвичай не заведено говорити про статки та способи ними розпоряджатися. Втім, соціологічні дослідження показують, що більшість вважає гроші тим, що може дати свободу та незалежність. Доходи айтішників стали ледь не мемом у суспільстві. Водночас, чимало колег в індустрії досі стикаются з питаннями щодо ефективного менеджменту власних фінансів — і нещодавня дискусія про накопичення на квартиру це підтверджує.
У цьому матеріалі хочу поділитися власною історією спроб, помилок та уроків у поводженні з власними грошима. Це не рецепт швидкого заробітку та не посібник з накопичення капіталу. Навпаки — це власний досвід, який може стати чи не стати вам у пригоді. Цікавою ця стаття буде тим, хто замислюється про особистий чи сімейний бюджет, прагне краще розпоряджатися коштами і використовувати їх не лише «тут і зараз», але й закладати фундамент на майбутнє. Отже, поїхали!
З чого я починав
Сам я давно почав цікавитись способами отримання пасивного доходу, тому що розумів: активний заробіток — це добре, але я хочу жити на відсотки і більше насолоджуватись життям і подорожами, досліджувати світ і змінювати його. Потрібен був лише інструмент. Таким чином я дійшов до поняття інвестицій як таких. А ще я дуже люблю цифри, графіки, і це був окремий світ, який хотілося зрозуміти детальніше.
Почав дивитися більше інформації в інтернеті, різні YouTube/Telegram канали на тему інвестицій та аналізу. Але, думаю, як і кожному, хто бачить це все вперше, було дуже важко. Тому ось кілька важливих ідей, які варто тримати в голові перед початком інвестування:
- Час — наш друг, а не ворог.
- Необхідно ставити собі конкретну фінансову ціль.
- Ми створюємо капітал на все життя, а не за рік «зриваємо куш».
- Хибно думати, що заощаджувати треба вже після того, як сплатиш усі рахунки. Усе треба робити навпаки! Спочатку — собі, а потім решта!
- Завжди інвестуйте першочергово в себе та свої знання.
- Постійно відкладайте та накопичуйте гроші. Тут потрібно дивитись на гроші зовсім під іншим кутом. Не проінвестовані сьогодні 100$ — це втрачені 500-1000$ через
2-3 роки.
Щоб розібратись детальніше, я почав відвідувати семінари з інвестування. На одному з таких семінарів від Центру Біржових Технологій (ЦБТ) у Львові знайшов курси трейдингу. Добре все зваживши, вирішив спершу інвестувати у свої знання, які мені стали у нагоді і допомогли детальніше розібратись з фінансовим світом і деякими інструментами, а саме FOREX. Пройшовши курс тривалістю кілька місяців, вивчив базові поняття, патерни та психологію ринку і, як результат, виробив власну стратегію. Зробив свій перший депозит в немало-небагато, 3000$, та почав торгувати на валютних парах.
Перші уроки
Міні-порада: потрібно бути психологічно готовим розпрощатися з першою інвестицією. Інакше кожен «плюс» чи «мінус» може буквально «з’їсти» вас ізсередини. За місяць заробив +2000$ до свого депозиту. І звісно, подумав, що так буде щомісяця... Наївний :)
Потім, за декілька тижнів, фактично «злив» свій депозит через власні помилки. Забув одне з найважливіших правил трейдерів — поставити Stop Loss — коли можна розрахувати максимальний збиток/мінус за угодою і не втратити весь депозит, а лиш його частину (так, жадібність, яка переросла в надію до останньої хвилини). Хоча коли залишалось 100-200$, я змирився з втратою грошей. Тому варто пам’ятати, що ринок не прощає і забирає те, що ти йому даєш. Після не надто оптимістичного першого досвіду і зустрічі з інвестиціями, зробив висновки і вирішив не здаватися, а спробувати знову з холодним розумом.
Паралельно з цим я купив франшизу сухої автомобільної мийки Shine Expert та вирішив зайнятися бізнесом з партнером. Модель у моїй голові була доволі простою: я інвестую гроші і мінімум часу на організаційні моменти, а партнер бере на себе всі операційні процеси. Але ми зіткнулися з тим, що у нашому регіоні люди ще не готові до нових технологій, тому цей бізнес-проєкт закрився.
Провівши ретроспективу свого досвіду, вирішив звернутись до спеціалістів до того самого Центру Біржових Технологій. Аналітики за певну винагороду
На мою думку, це найлегша модель для початківців із мінімумом часових витрат: купив акції і чекаєш тиждень/місяць/півроку на відпрацювання. Результати із цим інструментом були доволі хорошими —
Що робити далі?
- Не складати рук у разі втрати своєї першої інвестиції — і розвивати свою фінансову грамотність.
- Диверсифікувати (не тримати всі яйця в одному кошику).
- Створювати декілька джерел пасивного доходу.
- Накопичувати капітал.
Розвиваючи успіх
Далі — більше! Я зустрівся з поняттям диверсифікації і дуже хайповим на той час IPO (Initial Public Offering). Якщо дуже простими словами, то це процес, коли певна компанія стає публічною, тобто виставляє свої акції для купівлі/продажу на біржі. Головна вигода цього інструменту в тому, що ти як інвестор купуєш акції не з ринку, а за день до цього подаєш заявку через брокера і отримуєш частину акцій за попередньо узгодженою ціною. Її визначає банк-андеррайтер, який проводить доволі складну процедуру підготовки компанії до IPO.
Я вибрав компанію Freedom Finance для участі в первинних угодах, тому зареєстрував акаунт саме у цього брокера. Почав тестувати цей інструмент із сумою 4000$. Наростив алокацію до 5/5 за
Розбавляю цей для когось нудний процес інвестування новими подорожами, локаціями. Під час відпустки я більше читаю та відвідую вебінари з інвестування. Іноді сам проводжу такі зустрічі. Таким чином набираюсь натхнення та креативності для того, щоб глянути по-новому на те, як і у що я інвестую. Допомагати іншим розібратись з цією темою і зробити менше помилок, передати свій досвід — не менш важливо, ніж стежити за прибутками.
Після однієї з таких подорожей я наважився зайти на ринок нерухомості за двома моделями: курортна нерухомість в Буковелі під здачу в оренду та купівля/продаж на ранніх стадіях будівництва. Мета — збільшувати пасивний дохід та накопичувати капітал відповідно. Ці два моїх інвестпроєкти поки в процесі, тому не можу поділитись фінальним результатом. Але я веду додатково свою міні-спільноту в Telegram-каналі для інвесторів, де більшість — друзі або знайомі. Там я ділюсь новинами про свої угоди та результати.
Частину свого капіталу я тримаю у криптовалюті (спот та ф’ючерси, щоб підтримувати форму в трейдингу) — високоризикований актив, але з вищою дохідністю. У цілому моя стратегія проста: інвестую більшу частину капіталу в високоризиковані активи, фіксую дохідність і переводжу в менш ризикований актив (нерухомість, «вічний портфель»). «Вічний портфель» — це довготривала гра, на декілька років, десятиліть. Це, по суті, моя пенсія.
Проста стратегія для початківців
Є ще одна дуже класна, проста та дієва стратегія в інвестуванні. Саме її б я порекомендував початківцям у цій сфері та людям з нестачею часу та малим депозитом. Розпишу детальніше на прикладі. Уявімо, що ваш дохід — 1000$. Спочатку платимо собі, тобто відкладаємо/інвестуємо 200$ щомісяця, диверсифікуючи по різних активах. Для прикладу:
- купуємо на 50 доларів BTC /альткоїни (криптовалюта);
- ще на 50 доларів купуємо ETF/акції (фондовий ринок);
- на інші 50$ купуємо золото або срібло (дорогоцінні метали);
- і останні 50 доларів відкладаємо під «подушку» (подушку безпеки). Це наш недоторканний запас грошей на чорний день. Краще в різній валюті (USD, EUR, GBP).
На решту живемо і насолоджуємось життям.
Гроші — це лише інструмент
Інструмент, який потрібно використовувати за призначенням. Не відкрию ні для кого таємниці, але «гроші мають створювати гроші» — певна аксіома управління фінансами. Для того, щоб створити цей інструмент, потрібно відкладати хоча б
Інструмент не буде працювати, якщо не буде фінансової мети та плану для її досягнення. Адже важко йти дорогою, яка невідомо куди веде. Так само і з грошима, без їх можна легко витратити не за призначенням.
Короткий підсумок:
- Створюємо фінансові цілі за SMART.
- Розробляємо детальний план (діаграма Ганта чудово підійде у якості інструмента).
- Ведемо контроль витрат та прибутків.
- Не стоїмо на місці, розвиваємось і ділимось з іншими.
Я рекомендую ставитися до грошей як до інструменту для досягнення мети, а не як саму мету. Для мене гроші — лише одна з інтерпретацій реалізації можливостей, покращення комфорту життя, впевненості у завтрашньому дні. У цьому мені, звісно, допомагають моральні цінності, вища мета та невгамовна жага допомогти іншим. Усім вдалих інвестицій та прибутку!
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
Найкращі коментарі пропустити