Засновник стартапу Better.com звільнив відразу 900 працівників по відеодзвінку (ВІДЕО)

Вішал Гарг, засновник Better.com — стартапу, що спрощує оформлення іпотеки — звільнив одним відеодзвінком приблизно 900 співробітників (9% від усього штату стартапу). Причиною такого рішення називають очікуване скорочення ринку іпотеки в США, повідомляє TechCrunch.

Тим часом невдовзі компанія має намір вийти на біржу з оцінкою в понад $6,9 млрд.

Про кадрову політику стартапу

За даними видання, останнім часом Better.com серйозно розширила свій штат, найнявши приблизно 7000 нових співробітників. Загальна чисельність персоналу компанії становить 10 тисяч працівників. Тепер же керівництво вирішило звільнити приблизно 9% штату, що після підрахунку складе приблизно 900 осіб.

«Я прийшов до вас із не дуже гарною новиною. Ринок змінився, як ви знаєте, і ми повинні рухатися з ним, щоб вижити, щоб, сподіваюся, ми могли продовжувати процвітати та виконувати нашу місію. Це не та новина, яку ви хочете почути. Але, зрештою, це було моє рішення. І я хотів, щоб ви почули від мене. Це було дуже складне рішення. Я роблю це вдруге в кар’єрі, але не хочу цього робити. Востаннє, коли я це робив, я плакав. Цього разу сподіваюся бути сильнішим. Ми звільняємо близько 15% компанії з низки причин — ринок, ефективність і продуктивність», — заявив Гарг під час одностороннього відеодзвінка.

Мало того, після його виступу відеозустріч раптово закінчилася, і комп’ютери звільнених співробітників нібито автоматично вимкнулися.

Водночас згодом представник компанії уточнив виданню, що Гарг помилково назвав невірний відсоток скороченого персоналу. Замість озвучених ним 15% нібито буде звільнено 9% робочої сили. При цьому скорочення переважно зачеплять команди в США та Індії.

Які причини масового скорочення

Тим часом обізнані з внутрішніми подіями в компанії люди пояснили виданню, що рішення про скорочення персоналу викликано кількома факторами. Насамперед, очікуваннями скорочення ринку іпотеки в США, який останні 18 місяців швидко зростав через низькі відсоткові ставки.

«У компанії зараз забагато людей у ​​неправильних місцях», — стверджують співрозмовники.

Ще однією причиною вони називають впровадження технології, яка замінює людську працю. Зусилля Better по автоматизації означають менше ручних процесів і бізнес, який більше керується машинами, отже, є потреба в меншій кількості людських ресурсів.

У виданні не виключають, що однією з причин масових звільнень могли стати великі інвестиції. Адже раніше стало відомо, що компанія отримає грошові вливання від своїх спонсорів раніше, ніж очікувалося. Компанія Aurora Acquisition Corp. і SoftBank вирішили внести зміни до умов своєї фінансової угоди, щоб надати Better половину з обіцяних $1,5 млрд негайно замість того, щоб чекати, поки угода буде закрита.

«Better матиме близько $1 млрд на балансі до кінця тижня. Можливо, звільнення були умовою для схвалення цієї угоди», — припустили в TechCrunch.

UPD. Згодом стало відомо, що після скандалу з масовими звільненнями компанію Better.com покинули керівники відразу трьох підрозділів: із маркетингу, піару та комунікацій.

Раніше троє співробітників Reface анонімно повідомили DOU, що в компанії масове скорочення. Зокрема звільняють одразу 70 спеціалістів, щоб зробити оптимізацію. В Reface нам підтвердили, що скоротили 18% співробітників, реорганізовуючи їх у суміжні компанії.

Перед цим у Rust-ком’юніті виник гучний скандал: команда модераторів цієї мови програмування в повному складі оголосила про звільнення з проєкту. Причиною такого кроку вони назвали неможливість впливати на основну команду розробників (Rust Core Team), яка «не підзвітна нікому, крім самої себе».

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

До речі, компанію Better.com після скандалу з масовими звільненнями покинули керівники відразу трьох підрозділів: із маркетингу, піару та комунікацій. Пруф-лінк — www.businessinsider.com/...​ign-after-layoffs-2021-12

TechCrunch отмечает, что это уже не первый подобный конфликт, связанный с главой Better.com. В прошлом году издание Forbes опубликовало сообщение, разосланное сотрудникам компании от его лица. Он называет работников «тупыми дельфинами» и «слишком медлительными», призывая их «проснуться» и начать работать быстрее. Также сотрудники компании жалуются на частые перепады настроения, агрессию и сложный характер Вишага.

Кроме того, с главой Better.com связано несколько судебных исков, в которых его обвиняют в мошенничестве, растрате полученных от инвесторов средств и использовании их на сторонние цели. В том числе бывший партнёр по бизнесу Раза Хан заверил, что Вишаг незаконно вывел $3 млн со счетов компании по разработке, которую они основали отдельно от стартапа. Хан также обвинил его в неправомерном использовании технологий, разработанных этой компанией. По информации Forbes, во время дачи показаний в ответном иске Вишаг настолько разозлился, что обещал заживо сжечь бывшего партнёра по бизнесу.

Источник:
habr.com/ru/news/t/594189

Та норм вихідний бенефіт дали: поточні виплати + бонуси + зарплатню за 3 місяці наперед. Є шанси за 3 місяці щось нове знайти.

чувакам в ЮС наскільки я зрозумів :)
ЗІ: Але то не про зарплатню а про медстрахування наскільки я зрозумів. Бабла за 4 тижні + місяць бенефітів + ще 2 страхування.

Без різниці, хто заплатить ці гроші — компанія чи страхова. Все одно ж саме компанія за свої гроші страхувала своїх робітників від звільнення.

Красивый, тактический ход. Уволить 900 голов сразу перед двумя невыгодными для компании финансовыми событиями:
1. Выплатой годовых бонусов оным сотрудникам.
2. Исполнением сотрудниками своих опционов после экзита компании через SPAС.

Ну он хотя бы снизошёл до видео-обращения, и довольно корректного и тактичного. А не как с недавним нашумевшим случаем, где людей уволили хамским сообщением в чате «знач так, тут биг-дата подсчитала, что вы тут все невовлечённые, короче все уволены, удачи».

Чуваку надо было назвать контору Bettor :)

массовый выпил весляров

Со стороны выглядит как крайне тупое и эмоциональное решение. Людей уволили посреди рабочего дня, не дав завершить свои текущие задачи... Имел один похожий случай в карьере, когда новый эффективный менеджер решил «оптимизировать» отдел разработки, получив огромные инвестиции со стороны, и так же за пару недель уволил всех девелоперов, прислав письмо, «мы с вами прощаемся» без объяснения причины. Как потом оказалось, решили отдать разработку совта полностью на аутсорс, типа это сэкономит денег. А еще чуть позже оказалось, что по контракту, они должны еще месяц платить ЗП после новости об увольнении.

аутсорс контора 100% откат этому менеджеру хороший накатила, очень хорошее решение (для менеджера).

Звучит абсолютно бесчеловечно. Я сразу представил себе более человечную альтернативу — с каждым встретиться лично, провести час, вспомнить все хорошее что было пережито вместе, лично провести экзит интервью, и подбросить на машине домой. Ну или в крайнем случае выстроить их 900 в шеренгу и каждому лично посмотреть в глаза, пожать руку, и сказать «Спасибо. Был рад поработать. Вы уволены». И так 900 раз.

По 30 человек каждый день в течении месяца

При этом объявлять об увольнении только 30 уволенным сегодня, не оглашать никаких эстимейтов сколько процентов ты увольняеш, а в перерывах между этим расхаживать по офису хихикая и плотоядно посматривая на оставшихся :)

Думаешь, ему на работе нечем заняться?

Да не надо, лично. Объявить можно так же было, но заранее, чтоб было время найти работу

Заранее такие решения не объявляют не из особого садизма, а потому что они не принимаются заранее — в большинстве случаев они пожарные и принимаются по факту очевидной невозможности иначе сбалансировать кешфло (ну или как гипотеза в статье — что это было требованием инвесторов и окно для принятия решения было узким).

Ю маст би джокинг.
Никто никогда такого не делает. Самый «человечный» из возможных вариантов это нагнать каких-нибудь ХР (можно специальных консультантов по увольнению) на личные встречи и делигировать рукопожатие им или прямым менеджерам, при условии, что их самих не уволили.

Банально 900 рукопожатий это очень и очень долго. А плохие новости незачем растягивать, их надо доносить одним пакетом и желательно всем одновременно.

ЗЫ: ну и физический контак с людьми испытывающими стресс может принять неожиданный оборот.

звільнив одним відеодзвінком приблизно 900 співробітників (9% від усього штату стартапу)

Ни...чесебе стартап, в 9000 человек...

Із великою імовірністю це співробітники на рівні таксистів в убері.

таксисти в убері не є співробітниками

Тим часом невдовзі компанія має намір вийти на біржу з оцінкою в понад $6,9 млрд.

Ну-ну. От тільки після такого кроку нехай не здивуються, коли їх туди не пустять, вимагаючи повторної оцінки.

Вихід на біржу це де-факто продаж компанії. А кому вона треба після того як виявили рак моску? Спочатку набрати 7000, потім звільнити 900, і все демонстративно — виглядає як самодурство на фоні приступу непомірної жадоби.

Чи ви б хотіли стати акціонером компанії, яка може вилетіти в трубу по відеодзвінку?

Капитализм во всей красе )))

Это самодурство а не капитализм. Руководство не имеет представления что оно делает и куда идет. Очевидно что через полгода — год компания загнется

Руководство не имеет представления что оно делает и куда идет

А вы, надо полагать имеете? Сколько успешных стартапов вы уже построили?

Це ж Слак на відео? Там здається ліміт 15 учасників на коллі. Він 60 колів зробив? :)

Может он ролик просто всем отправил в канале.

Заголовок though:

звільнив відразу 900 працівників по відеодзвінку

В исходнике используются слова вебинар и митинг.
ничего про звонок нету.

у назві відео на ютубі вказано zoom meeting

900 співробітників (9% від усього штату стартапу).

це точно стартап?

900 працивникив — а кто они? Все программисты?

Загальна чисельність персоналу компанії становить 10 тисяч працівників

Омг, зачем столько? У привата около 30 тыс, но это ж банк!

под продажу обычно раздувают штат. То-то они после сокращения заговорили про выход на биржу, пахнет что сделка по продаже накрылась и ...

Я там трохи поклацав — вони багато чого роблять. По-перше агрегують ставки по іпотеці по всім банкам. По-друге роблять фінансову перевірку покупців і пропонують індивідуальні програми. Можна у них підібрати нерухомість, замовити агента. По суті вони роблять все те, що робить банк + все те, що роблять агенції нерухомості. Але ще й трохи зручніше, і в масштабах всієї країни. Я можу зрозуміти, навіщо там 9000 людей.

А ставки по іпотеці у них, до речі, десь біля 2.4% для людей «просто з вулиці». Індивідуальні для фінансово стабільних можуть бути і менші.

«-От нам би так!
-Вам так не буде.»
Кіт Мурзік

Підписатись на коментарі