Засновник стартапу Better.com звільнив відразу 900 працівників по відеодзвінку (ВІДЕО)
Вішал Гарг, засновник Better.com — стартапу, що спрощує оформлення іпотеки — звільнив одним відеодзвінком приблизно 900 співробітників (9% від усього штату стартапу). Причиною такого рішення називають очікуване скорочення ринку іпотеки в США, повідомляє TechCrunch.
Тим часом невдовзі компанія має намір вийти на біржу з оцінкою в понад $6,9 млрд.
Про кадрову політику стартапу
За даними видання, останнім часом Better.com серйозно розширила свій штат, найнявши приблизно 7000 нових співробітників. Загальна чисельність персоналу компанії становить 10 тисяч працівників. Тепер же керівництво вирішило звільнити приблизно 9% штату, що після підрахунку складе приблизно 900 осіб.
«Я прийшов до вас із не дуже гарною новиною. Ринок змінився, як ви знаєте, і ми повинні рухатися з ним, щоб вижити, щоб, сподіваюся, ми могли продовжувати процвітати та виконувати нашу місію. Це не та новина, яку ви хочете почути. Але, зрештою, це було моє рішення. І я хотів, щоб ви почули від мене. Це було дуже складне рішення. Я роблю це вдруге в кар’єрі, але не хочу цього робити. Востаннє, коли я це робив, я плакав. Цього разу сподіваюся бути сильнішим. Ми звільняємо близько 15% компанії з низки причин — ринок, ефективність і продуктивність», — заявив Гарг під час одностороннього відеодзвінка.
Мало того, після його виступу відеозустріч раптово закінчилася, і комп’ютери звільнених співробітників нібито автоматично вимкнулися.
Водночас згодом представник компанії уточнив виданню, що Гарг помилково назвав невірний відсоток скороченого персоналу. Замість озвучених ним 15% нібито буде звільнено 9% робочої сили. При цьому скорочення переважно зачеплять команди в США та Індії.
Які причини масового скорочення
Тим часом обізнані з внутрішніми подіями в компанії люди пояснили виданню, що рішення про скорочення персоналу викликано кількома факторами. Насамперед, очікуваннями скорочення ринку іпотеки в США, який останні 18 місяців швидко зростав через низькі відсоткові ставки.
«У компанії зараз забагато людей у неправильних місцях», — стверджують співрозмовники.
Ще однією причиною вони називають впровадження технології, яка замінює людську працю. Зусилля Better по автоматизації означають менше ручних процесів і бізнес, який більше керується машинами, отже, є потреба в меншій кількості людських ресурсів.
У виданні не виключають, що однією з причин масових звільнень могли стати великі інвестиції. Адже раніше стало відомо, що компанія отримає грошові вливання від своїх спонсорів раніше, ніж очікувалося. Компанія Aurora Acquisition Corp. і SoftBank вирішили внести зміни до умов своєї фінансової угоди, щоб надати Better половину з обіцяних $1,5 млрд негайно замість того, щоб чекати, поки угода буде закрита.
«Better матиме близько $1 млрд на балансі до кінця тижня. Можливо, звільнення були умовою для схвалення цієї угоди», — припустили в TechCrunch.
UPD. Згодом стало відомо, що після скандалу з масовими звільненнями компанію Better.com покинули керівники відразу трьох підрозділів: із маркетингу, піару та комунікацій.
Раніше троє співробітників Reface анонімно повідомили DOU, що в компанії масове скорочення. Зокрема звільняють одразу 70 спеціалістів, щоб зробити оптимізацію. В Reface нам підтвердили, що скоротили 18% співробітників, реорганізовуючи їх у суміжні компанії.
Перед цим у Rust-ком’юніті виник гучний скандал: команда модераторів цієї мови програмування в повному складі оголосила про звільнення з проєкту. Причиною такого кроку вони назвали неможливість впливати на основну команду розробників (Rust Core Team), яка «не підзвітна нікому, крім самої себе».
42 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів