Як я створив і продавав курс про Playwright
Привіт усім! Мене звати Олексій Остапов, я більше 13 років працюю тестером в Infopulse, автоматизую, трохи програмую і разом з колегами веду блог про тестування — QA Mania (підписуйтесь, у нас цікаво 😁). Також я доволі довго займався викладанням — вів курси, викладав у КПІ. Мені це цікаво, тому я шукаю нові підходи, як ділитись своїми знаннями.
Минулого року я познайомився з інструментом для автоматизації тестування — Playwright. Він дуже мені сподобався, я став його вивчати і робити нотатки. Написав про нього в блозі, статтю на DOU, виступив на конференції. Playwright одразу підкорив мене можливістю перехоплювати мережеві запити браузеру — те, про що я міг тільки мріяти, користуючись Selenium.
Я заглиблювався у вивчення, робив все більше нотаток і жадав перевірити всі фічі, що були заявлені в інструменті. В певний момент довелося зупинитись і написати свій невеликий додаток на Django, щоб зручно було випробовувати фічі Playwright. Я навіть довго не думав, що це має бути за додаток. Вже давно мріяв (і все ще планую) написати власну систему для керування тестами, тож зробив примітивну її версію — можна створити тест-кейс, «пройти його», редагувати та видалити, а також подивитись загальну статистику по тестах. Плюс, окрема сторінка для взаємодії з різноманітними компонентами і ajax в складних умовах.
Як я створював курс
І приблизно в цей момент я зрозумів, що хочу розказати та показати Playwright людям. Статтю написати... чи відео зняти. І краще не одне. І почав записувати відео.
Головний критерій був: 1 відео — 1 тема. Максимально коротко. Сам дуже важко сприймаю навчальні курси з відео по
Далі довелось скорочувати курс, бо він виходив вже дуже величеньким, а деякі ідеї заслуговували на окремий курс (як налаштування тестів в Docker). В певний момент я навіть злякався, що ніколи його не закінчу. Тому зібрався і твердо вирішив, де варто спинитись.
Коли більша частина відео була вже записана, прийшов удар, звідки я не чекав. Я почав вивчати інструмент і записувати відео ще на етапі бета-тестування, оскільки він вже був досить надійний. І ось, стався реліз, і розробники змінили API багатьох методів. Дуже вибачались, казали, що це один-єдиний раз і більше так не будуть (по суті, привели всі назви до pep8). Але мені довелось переписати частину відео, щоб всі показані приклади гарантовано працювали.
І ось, нарешті, через півроку роботи (не безперервної — робив у вільний час, але досить трудоємної — написати сценарій, код, зняти, озвучити, змонтувати) — курс готовий! Для того, щоб його протестувати, створив клас в Google Classroom (ми з колегами почали ним користуватись ще в ті часи, коли це не було мейнстрімом), виклав туди всі відео та запросив друзів та колег. Зворотній зв’язок отримати та й похизуватись трохи 😊
Сумарно назаписував 2 години відео!
Спроби монетизувати курс
Паралельно став думати — а що з ним робити? Викласти у вільний доступ чи спробувати монетизувати? Вирішив спробувати друге — дуже вже було цікаво, що з того вийде. Плюс в голові тримав такий аргумент: коли курс безкоштовний, люди додадуть його в закладки «на потім» і ніколи не подивляться (сам так роблю 😒). Заплативши ж гроші — слухачі отримають додаткову мотивацію вивчати матеріал. В якості платформи обрам Udemy (сам до кінця не знаю чому — про цей вибір вже встиг пошкодувати). Платформа велика, міжнародна, надійна. Виведення коштів налаштував на Paypal-акаунт. Про те, як потім отримати гроші в Україні, навіть не думав — на серйозний прибуток не розраховував. Подумав, що потім куплю щось на Amazon.
Опублікував курс без домашок. По-перше, хотілося автономності, а перевірка вручну забирає багато часу. Udemy має механізм автоматичних перевірок коду — можна створити завдання і написати на нього моки та юніт тести, і тоді слухачі курсу можуть писати код і перевіряти його самостійно, але мокати весь Playwright — ще та задача.
Прорекламував курс в блозі. Вау, перші слухачі! Я заробив $15! На радощах накупив рекламу на Facebook на $15. Скажімо так, пустив зароблені гроші в обіг :)
Тим часом, отримавши перші гроші, Udemy повідомив мені, що так просто він мені їх не віддасть — для початку треба заповнити спеціальну податкову форму — вказати купу своїх персональних даних, гарантувати, що я не резидент США, не фінансую тероризм і ще півсотні питань (десь тут я починаю думати, нащо я взагалі почав то робити?)
Висновки
Дуже непомітно пройшло півроку (я виклав курс влітку). І пройшов рік з того моменту, коли я почав робити курс. Думаю, вже можна зробити певні висновки. Поїхали!
- На Paypal я так і не отримав жодного центу. Написав в підтримку Udemy — вони кажуть, що Paypal відхиляє всі спроби оплати (про що мені ніхто не повідомив — розбирайся сам, Льоша). Створив обіковий запис Payoneer, переналаштував виведення коштів і вже отримав перший прибуток!
- За півроку я отримав (потенційно, їх ще нема на моєму рахунку) трохи менше $130. Курс почало проходити 40 слухачів. Якщо говорити про сухі цифри — я так і не зрозумів, як формується ціна курсу. Встановив ціну 30 у.о. (в залежності від регіону ціна може складати $30, €30, £30), при цьому Udemy сам може надавати акційні знижки, я можу надавати знижки, купони і т. д. Я отримую частку від вартості... якби я жадав комерційного успіху, напевне, треба було б детальніше вивчати умови. А мені був більш цікавий саме досвід взаємодії з платформою. Дуже вдячний всім, хто курс купив ❤️
- Заробляти на курсі в режимі «зробив і гроші самі трохи капають» — не працює. Продавати — постійна робота. Реклама, просування. Або витрачати гроші на комерційну рекламу, або постійно писати у всі можливі тематичні групи, канали, блоги, або наймати людину, що буде робити це.
- Найбільш простим способом збільшення аудиторії (а з нею і прибутку) я бачу переклад курсу англійською мовою. Все ще маю в планах, але це теж не миттєвий процес.
- Власне, цікавий досвід я отримав, з вами поділився, тепер можна і самим курсом поділитись. Сподіваюсь, він буде для вас корисним. Викладаю його поступово на Youtube (посилання нижче). А ще тестую новий вид монетизації — донати 😁 Уявіть собі, вони вже є. Коли назбираю статистику, обов’язково нею поділюсь.
Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів