Сайд-проект. $70,000 за рік
Вітаю, ДОУ.
Не особливо слідкую за нашим ринком, бо давно живу в США. На форум привело обговорення Дія Сіті — прогресивної на мій погляд штуки, що не знайшла позитивного відгуку, як мінімум серед коментаторів ДОУ. Та топік не про це.
Ринок в Україні зробив нереальний стрибок за 10 років — кількість вакансій, нових продуктових компаній, сенйори по $8к. Всіх вітаю.
Інше спостереження — багато обговорень про ЗПшки, зайчизм, і як віджати з ринку максимум. Гроші явно всім цікаві.
Варіант про який мало говорять — пиліть та монетизуйте сайд-проекти. Поділюся своєю статою за 2021 рік:
Страйп (пеймент провайдер):
Гітхаб (проект запилено в 2020, тому і стата звідти):
Так буде не завжди, не всі сайд проекти вийде так монетизувати — у мене ще пара є які запилив, не вийшло монетизувати. Заоупенсорсив.
Тут мабуть важливіша тема, що свій продукт це єдиний спосіб отримувати гроші плюс-мінус пасивно. Звісно треба буде вкласти час, і потрібна удача, але вона зазвичай усміхається тим, хто щось робить.
Сфера та сам проект нерелевантні — гроші є всюди. Трохи деталей, якими готовий ділитися:
Бізнес модель? Софт за підпискою
Інвестиції? Час
Звідки ідея? Щось, що потрібно було мені як девелоперу
Конкуренти є? Є, але у мене є унікальні фічі, які краще ніж у інших реалізовані (імхо)
Як просував? Поділився з іншими девелоперами на форумах/producthunt/twitter/reddit
Витрати? $500/міс
Як пилив? Код сам, дизайнив теж сам (крім лендінгу і форми оплати не було що дизайнити)
Скільки пилив? Десь годин 500 до версії коли зупинив розвиток по фічам. Цей рік на сапорті.
Як додавав фічі? Показав людям і отримував фідбек ще на прототипі. Запустив платну десь в жовтні 20го.
Сапорт? Десь 10годин в місяць. Нових фіч в цьому році не пилив
Яка ціль? Звільнитися з фултайму
Коли? В 2022 зрозумію чи зможу розвити так, щоб зістрибнути з фултайму
Доповню, якщо треба буде конкретика додаткова.
Найкращі коментарі пропустити