Айтішник на ремоуті цілий рік байдикував і отримав $90 тисяч зарплати. Як йому це вдалося
Один із анонімних користувачів на Reddit розповів незвичний кейс, як йому вдалося протягом року пандемії здійснювати робочі обов’язки з дому та стабільно отримувати зарплату, однак фактично нічого не робити при цьому. Він зумів повністю автоматизувати процес виконання своїх робочих завдань, пише пише AIN.
Зокрема дописувач під ніком Throwaway59724 опублікував допис із заголовком: «Я автоматизував свою роботу понад рік тому і нікому не сказав». Він стверджує, що працює в ІТ-відділі невеликої юридичної фірми. При цьому протягом карантинного року майже щодня в робочий час робив усе, що заманеться: грав у відеоігри та займався власними проєктами.
У чому полягала робота ІТ-спеціаліста
Як розповів айтішник, на юрфірмі він займався всіма цифровими доказами для різних справ клієнтів: компанія щодня стикається з тисячами фото, ілюстраціями, документами тощо. При цьому їх завантажують у локальне сховище. Натомість робота IT-спеціаліста полягає в тому, щоб перевести все це в хмару і перевірити.
Користувач на Reddit зауважив, що лише йому одному були надані права адміністратора до цього хмарного сервісу (решта працівників компанії мали права лише на перегляд). Перед цим подібні завдання виконували вручну: співробітники надавали таблички з файлами, які вони завантажили в локальне сховище, а адміністратор мав їх перевірити та помістити всі файли до хмари.
«Я зрозумів, що це єдине завдання, якого від мене очікують під час8-годинного робочого дня. Однак це точно не було задачею на 8 годин, тому більшість часу я просто робив вигляд, що працюю, коли ще ходив до офісу», — зізнався він.
Згодом ІТ-фахівця перевели на ремоут-формат роботи. Автор посту стверджує, що приблизно за тиждень написав і протестував простий скрипт, який міг повністю перебрати на себе його робочі обов’язки. Зокрема, програма сканує сховище на предмет нових файлів, генерує для них хеші, пересилає до хмари та знову генерує хеші.
Таким чином кмітливий айтівець щодня логінився до робочої системи, а потім проводив час на свій розсуд. Лише в кінці робочого дня він переглядав логи, щоб перевірити правильність роботи скрипту. Автор допису зізнався, що проводив за роботою по 10 хвилин на день, при цьому отримав за рік майже $90 тисяч зарплати.
Які наслідки
Водночас ІТ-працівник сказав, що спочатку відчував певну провину за свої дії.
«Якийсь час я відчував себе винним, ніби обдурював юридичну фірму, але врешті-решт переконався, що поки всі задоволені і нікому не завдано шкоди, я роблю саме те, для чого вони мене найняли. Адже вся робота виконана вчасно, і я отримую задоволення від свого життя. Усі сторони у виграші», — написав він.
За його словами, можливе звільнення або ж викриття його діяльності він не боїться.
«Якщо вони захочуть позбутися мене, я просто позбудуся скрипту. Він працює на моєму обладнанні, тож якщо вони втратять мене, то й можливість для роботи теж втратять. Перестраховуюсь таким чином», — пояснив автор кейсу.
Цікаво, що ця історія на сайті Reddit стала вірусною. Станом на момент публікації топіка тема набрала майже 90 тисяч апвоутів і понад 5 тисяч коментарів.
Раніше британське видання Financial Times опублікувало колонку редактора Каміли Кавендіш під назвою «Настав час визнати, що гібрид не працює».
Як повідомлялося, корпорація Google оголосила про намір надати додаткову премію у розмірі $1600 своїм співробітникам у всьому світі до кінця 2021 року, оскільки відкладає свій план повернення в офіс. Тож ці виплати вважаються бонусом за віддалений режим роботи.
Улітку 2021 року Google скоротила зарплати співробітникам, які хочуть залишатися працювати віддалено та переїхали далі від офісу, де вони працювали раніше. Відтепер заробітна плата працівника напряму залежатиме від локації. Для деяких співробітників зниження зарплат сягне
Найкращі коментарі пропустити