Спілкування під час блекауту
Привіт!
Поки всі там бугуртять в темі про хак дії (сцілочка на мій тг канал), вирішив спитати: а як хто буде спілкуватися, коли Почнеться?
Скоріш за все у нас ляже одразу все, починаючи від стільникового зв’язку і до наземного. Тобто інтернету не буде взагалі, ніякого. І ніхто не зможе уже підняти тему про те, куди тікати, чи куди краще уже не тікати і де роздають їжу чи офер по $12k. Будемо жити як 50 років тому: передавати з вуст у вуста.
Але є технології, які дійсно децентралізовані і p2p, взагалі без інету. працюють навіть на блютузі: Scuttlebutt Protocol: scuttlebutt.nz.
Суть технології такова: вас фоловить хтось, ви когось. Весь граф всієї інфи (пости від фолофера вашого фоловера, якого ви не фоловите) вантажиться вам на пристрій. Тому, якщо я буду поруч, то мені з вашого телефону чи компа завантажаться пости іншої людини, навіть, якщо ви її напряму не фоловите. Є локальні центральні хаби, але вони опціональні. Весь протокол описаний тут: ssbc.github.io/...uttlebutt-protocol-guide
До речі, протокол і аапи навколо нього розробляв чувак, який катався на яхті по океану і прямо жив там роками, заодно він ще автор browserify і перших npm.
Також є клієнт під мобільні пристрої: www.manyver.se. Написаний на реакт нейтіві, а не на Flutter, тому...ну ви зрозуміли, маємо те, що маємо.
Також є хаби, звідки можна взяти інвайт в мережу, адже треба , щоб хтось один з членів мережі зафоловив вас, до цього часу ви не частина графу: github.com/...b-server/wiki/Pub-Servers.
Працює все повільно, займає багато місця (вся можлива інфа вантажиться вам прямо на венік). Але це хоч якесь спілкування. Якщо буде багато народу, можна підняти свій хаб, через який видавати інвайти і мати можливість створювати кімнати для спілкувань.
Особисто я там сиджу рідко, бо все що не централізоване як твітор чи доу, дуже не зручне.
Найкращі коментарі пропустити