Лукашенко роздумує, чи не настав час «поставити айтішників у рівні умови»
Президент Білорусі Олександр Лукашенко роздумує над тим, чи не настав час поставити білоруських айтішників у рівні умови: на підприємствах, в Академії наук, Парку високих технологій (ПВТ) тощо. Про це він заявив під час щорічного послання до білоруського народу та Національних зборів, пише dev.by.
Про участь айтішників у протестах
Зокрема Лукашенко пригадав, що представники ІТ-сфери були в авангарді білоруських масових протестів у 2020 році.
«Я власноруч створював ПВТ, підтримав розвиток ІП. І чому вони вивалилися на вулиці? Треба було просто слухати спеціалістів та експертів. Вони про це говорили. В основному вийшли айтішники з ПВТ. Парк, який я створював та удосконалював. Відповідь проста. ПВТ створює продукт, будучи філією великих підприємств США та інших підприємств. Гугли, майкрософти та інші. А тут їхні філії. Там материнські компанії, вони фінансували та давали команди — на вулиці, ламати, скидати, трощити», — вважає президент.
При цьому він зізнався, що дедалі більше починає замислюватися на тим, чи ПВТ приносить більше користі або ж шкоди.
Про майбутнє ПВТ
«Ні, я не ухвалив жодних рішень, і навіть доручень не віддавав. Самому треба осмислити процеси, які є. Ми не рубатимемо з плеча, не порушуватимемо норми законодавства, які були мною підписані. Але, може, нам вдасться домовитися про більш вагомий внесок ПВТ для народу та держави. Чи не настав час поставити наших айтішників у рівні умови? На підприємствах, в Академії наук, ПВТ тощо», — сказав Лукашенко.
Водночас він висловив переконання, що йому вдасться домовитися з представниками ІТ-галузі.
«Якщо ні, вчинимо по-американськи. Хочете взяти спеціаліста в Академії наук — заплатіть. Нехай Microsoft, Google заплатять хорошу ціну», — резюмував політик.
Як відомо, Білоруський парк високих технологій (ПВТ) має спеціальний податково-правовим режим, метою якого є створення сприятливих умов для розробки в Білорусі програмного забезпечення й інформаційно-комунікаційних технологій.
Раніше повідомлялося, що в Білорусі з 2023 року хочуть скасувати «спрощенку» і єдиний податок для індивідуальних підприємств (ІП — аналог українських ФОПів).
Найкращі коментарі пропустити