«Я повертався в понеділок вранці з відчуттям, що взяв тижневу відпустку, але насправді нічого не пропустив: всі інші теж відпочивали». Розробник з Ірландії розповів про 4-денний робочий тиждень

Business Insider опублікував статтю Міка Махаді, програміста з Ірландії, який працює чотири дні на тиждень з тих пір, як його компанія Buffer почала таку практику в травні 2020 року.

Ми переклали головні тези його розповіді.

❓ Читайте і розповідайте в коментарях, чи скоро, на вашу думку, чотириденний робочий тиждень з’явиться (і стане нормою) на українському ІТ-ринку?

Про самопочуття, пов’язане з чотириденним робочим тижнем

Мік Махаді розповідає, що не відчуває себе втомленим і що йому потрібен ще один день для відпочинку.

Спочатку він був здивований, що компанія вирішила перейти на чотириденний робочий тиждень. Наближався запуск продукту, а пандемія додавала хаосу.

«Я, безперечно, нервував, тому що у нас були великі цілі та проєкти, і я просто не розумів, як ми все ще збираємося досягти цього, працюючи на день менше щотижня. Але всі повідомлення від керівництва підкреслювали, що якщо в кінці цього року ми зазнаємо втрат, але люди почуватимуться краще від цього, це буде перемога.

Перехід на чотириденний робочий тиждень був методом проб і помилок. Коли ми спочатку розпочали чотириденний робочий тиждень, я брав вихідний у середу — тож я працював у понеділок, вівторок, четвер, п’ятницю.

Це було неприємно: багато інших людей працювали у середу, тому в четвер я хотів наздогнати те, що сталося в середу.

Після того, як ми перейшли на вихідну п’ятницю для всієї компанії, стало трохи простіше. Знаючи, що всі інші офлайн, і ніякі рішення не будуть прийняті, мене ніхто не потребуватиме, стало дуже легко просто „вимкнутися“. Я повертався в понеділок вранці з відчуттям, що взяв тижневу відпустку, але насправді я нічого не пропустив, тому що всі інші теж відпочивали в цей період», — ділиться автор.

Про те, чи працював більше, ніж раніше, у робочі дні

Мік пише, що не відчуває, що працює більше. Так, у нього був страх, що доведеться все ж працювати у вихідні, вечорами, щоб надолужити пропущений день, але зараз він дуже строго ставлюся до завершення роботи о 18:00 щодня.

Разом з тим, ніхто не забороняє працювати у п’ятницю: «Якщо ви відчуваєте, що протягом тижня відволікалися, не зробили достатньо, або хочете наздогнати якісь справи, ніхто не скаже, що ви не можете працювати у п’ятницю. Але ніяких мітингів цього дня не буде».

Автор востаннє працював у п’ятницю в вересні. Він наголошує, що хоча вважає її вихідним днем, йому комфортно розуміти, що це «запасний день».

Що не так

«Мені не вистачає часу для спілкування з колегами», — говорить Мік, — «Зараз у нас менше зустрічей. Я, безумовно, все ще серед людей і досить регулярно зустрічаюся з ними, але коло спілкування стало меншим. Це, мабуть, одна з речей, за якими я сумую: можливість навмисно виділити час для спілкування з більшою кількістю людей і не відчувати, що це вплине на продуктивність».

Чи повернувся б до п’ятиденного робочого тижня

Було б складно повернутися до п’ятиденного робочого тижня. «Я по-справжньому полюбив додатковий вихідний день. Якби я коли-небудь залишив Buffer, щоб піти в інше місце, мені знадобилося б щось справді особливе в цій компанії, щоб змусити мене працювати п’ять днів. Було б дуже важко переключитися — не неможливо, але важко», — пише Мік.

«Вигорання зазвичай виникає там, де ви перевантажені, не робите достатньо перерв, не піклуєтеся про себе, але також відчуваєте: „Мені просто потрібно провести тут ще годину“. А відповіді на питання „Чому це не працює?“ або „Чому я не можу знайти цю помилку?“, приходять швидше, тому що ви більше відпочили, не перевтомлені, ваш мозок працює краще, і ви щасливіші. Люди роблять роботу найкраще, коли вони щасливі», — додає він.

Раніше повідомлялося, що українська ІТ-компанія mcpk. переходить на 4-денний робочий тиждень.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тю, в мене дві людини в команді не працюють по п’ятницях (в тому числі ТЛ) і теж в понеділок приходять з відчуттям, що нічого не пропустили... 😆

В этой компании удивительно другое, они публикуют зарплаты своих сотрудников на сайте:
buffer.com/salaries

Мика, герой этой статьи получает:

Mick Engineering Software Engineer (III) Wexford, Ireland $121,005

В то время как его коллега из Индии на той же должности:

Prateek Engineering Software Engineer (III) Bangalore, India $128,411

А если ещё кост оф ливинг посчитать так вообще прогресивненько получается

Неплохо, что для Ирландии, что для Индии
При 4ех дневке

Скорей всего высокие зарплаты объясняются нулевыми бенефитами, т.к. они контрактники все. В зависимости от законодательства стран в эту зарплату могут быть включены sales tax, EI, пенсионные отчисления и ещё может чего, что обычно не видит наёмный работник в штате получая gross зарплату.

Судя по их словам «84% of our team are able to get all of their work done in four days a week
»: buffer.com/...​r-day-workweek-at-buffer — там 8 часовой рабочий день именно настоящий рабочий, никаких чаёчкоф-кофеёчкоф, лайканьев котикофф и ДОУ :D Т.е. спрос за работу повышенный.

Расслоение между айтишниками и простым людом уже не только в зарплате, но и в +2 выходных днях в неделю. Интересно, условия работы улучшатся на постоянной основе, или же это временное явление, связанное с перегретостью рынка?

Мені це пропонували, коли компанія вже була не здатна платити мені мій рейт.
Також зустрічав в лінкендіні версію, коли п’ятницю об’являли вихідним, але багато хто використовує її, щоб доробити те, що не встиг раніше.

«відповіді на питання „Чому це не працює?“ або „Чому я не можу знайти цю помилку?“, приходять швидше, тому що ви більше відпочили, не перевтомлені, ваш мозок працює краще, і ви щасливіші. Люди роблять роботу найкраще, коли вони щасливі»
— це саме те, що відрізняє творчу працю від механічної — результат не прямопропорційний кількості витрачених днів/годин

И еще нужны сезонные каникулы, а летом — 3-месячный саббатикал (да хотя бы месячный)

ну да, как у учителей

їм же зробили зарплати, як в айті, по 4к

не 4 а 6к, только правда в гривнах )

Підписатись на коментарі