«Я повертався в понеділок вранці з відчуттям, що взяв тижневу відпустку, але насправді нічого не пропустив: всі інші теж відпочивали». Розробник з Ірландії розповів про 4-денний робочий тиждень
Business Insider опублікував статтю Міка Махаді, програміста з Ірландії, який працює чотири дні на тиждень з тих пір, як його компанія Buffer почала таку практику в травні 2020 року.
Ми переклали головні тези його розповіді.
❓ Читайте і розповідайте в коментарях, чи скоро, на вашу думку, чотириденний робочий тиждень з’явиться (і стане нормою) на українському ІТ-ринку?
Про самопочуття, пов’язане з чотириденним робочим тижнем
Мік Махаді розповідає, що не відчуває себе втомленим і що йому потрібен ще один день для відпочинку.
Спочатку він був здивований, що компанія вирішила перейти на чотириденний робочий тиждень. Наближався запуск продукту, а пандемія додавала хаосу.
«Я, безперечно, нервував, тому що у нас були великі цілі та проєкти, і я просто не розумів, як ми все ще збираємося досягти цього, працюючи на день менше щотижня. Але всі повідомлення від керівництва підкреслювали, що якщо в кінці цього року ми зазнаємо втрат, але люди почуватимуться краще від цього, це буде перемога.
Перехід на чотириденний робочий тиждень був методом проб і помилок. Коли ми спочатку розпочали чотириденний робочий тиждень, я брав вихідний у середу — тож я працював у понеділок, вівторок, четвер, п’ятницю.
Це було неприємно: багато інших людей працювали у середу, тому в четвер я хотів наздогнати те, що сталося в середу.
Після того, як ми перейшли на вихідну п’ятницю для всієї компанії, стало трохи простіше. Знаючи, що всі інші офлайн, і ніякі рішення не будуть прийняті, мене ніхто не потребуватиме, стало дуже легко просто „вимкнутися“. Я повертався в понеділок вранці з відчуттям, що взяв тижневу відпустку, але насправді я нічого не пропустив, тому що всі інші теж відпочивали в цей період», — ділиться автор.
Про те, чи працював більше, ніж раніше, у робочі дні
Мік пише, що не відчуває, що працює більше. Так, у нього був страх, що доведеться все ж працювати у вихідні, вечорами, щоб надолужити пропущений день, але зараз він дуже строго ставлюся до завершення роботи о 18:00 щодня.
Разом з тим, ніхто не забороняє працювати у п’ятницю: «Якщо ви відчуваєте, що протягом тижня відволікалися, не зробили достатньо, або хочете наздогнати якісь справи, ніхто не скаже, що ви не можете працювати у п’ятницю. Але ніяких мітингів цього дня не буде».
Автор востаннє працював у п’ятницю в вересні. Він наголошує, що хоча вважає її вихідним днем, йому комфортно розуміти, що це «запасний день».
Що не так
«Мені не вистачає часу для спілкування з колегами», — говорить Мік, — «Зараз у нас менше зустрічей. Я, безумовно, все ще серед людей і досить регулярно зустрічаюся з ними, але коло спілкування стало меншим. Це, мабуть, одна з речей, за якими я сумую: можливість навмисно виділити час для спілкування з більшою кількістю людей і не відчувати, що це вплине на продуктивність».
Чи повернувся б до п’ятиденного робочого тижня
Було б складно повернутися до п’ятиденного робочого тижня. «Я по-справжньому полюбив додатковий вихідний день. Якби я коли-небудь залишив Buffer, щоб піти в інше місце, мені знадобилося б щось справді особливе в цій компанії, щоб змусити мене працювати п’ять днів. Було б дуже важко переключитися — не неможливо, але важко», — пише Мік.
«Вигорання зазвичай виникає там, де ви перевантажені, не робите достатньо перерв, не піклуєтеся про себе, але також відчуваєте: „Мені просто потрібно провести тут ще годину“. А відповіді на питання „Чому це не працює?“ або „Чому я не можу знайти цю помилку?“, приходять швидше, тому що ви більше відпочили, не перевтомлені, ваш мозок працює краще, і ви щасливіші. Люди роблять роботу найкраще, коли вони щасливі», — додає він.
Раніше повідомлялося, що українська ІТ-компанія mcpk. переходить на
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів