Навіщо IT-фахівцю пасивний дохід

На сьогоднішній день українські IT-фахівці вже здобули міцні позиції в світі як визнані професіонали, що здатні швидко адаптуватися. Глобальний запит на digital-трансформацію й далі буде підтримувати тренд на популярність цієї професії та достатньо гідну оплату фахівців галузі. І це дуже добре — тому що в масштабах України IT-галузь — це майже самий ефективний шлях для молоді, та не тільки молоді, забезпечити собі прийнятний рівень життя за порівняно невеликий термін часу.

Згідно з даними різних аналітиків та рекрутингових агентств, рівень рейтів та відповідно заробітків українських IT-фахівців вже наближається до рівня їх західних колег. Але, в той же час, добре зрозуміло, що вартість життя в Україні, в першу чергу в частині базових потреб, все ще значно нижча, натомість якість продуктів та сервісу в багатьох випадках вища.

Вищезазначені фактори — це гарне підґрунтя для українських IT-фахівців заощаджувати певні суми коштів та формувати для себе та своєї родини додаткове джерело доходу — так званий «пасивний дохід».

Але чи переймаються цим українські IT-фахівці, та як це їм вдається?

Проект Financia провів дослідження, згідно з якими зрозуміло, що українські IT — фахівці здатні орієнтуватися в фінансових інструментах для формування накопичень та пасивного доходу. Але з різних причин — обмаль часу, прокрастинація, недовіра до операторів фінансових ринків тощо — не використовують ще масово зазначені інструменти.

Наводимо дані статистики проекту Financia по ІТ-індустрії за 2021 рік:

Отже, найбільш прибуткові інструменти для примноження заощаджень — інший бізнес або акції та інші цінні папери. Світовий тренд для інвестування заощаджень — саме цінні папери. Але найбільший відсоток українських IT-фахівців все ще вкладає заощадження у більш консервативні і менш прибуткові інструменти — банківські депозити та готівку в іноземній валюті. Тобто спостерігається певна інерція...

Так навіщо ж українському IT-фахівцеві замислюватися над формуванням постійного пасивного доходу?

По-перше, розбиратися в фінансових інструментах та ними користуватися — це цікавий та пізнавальний процес, який за рівнем інтелекту та за результатами співставний з програмуванням та запуском IT-проектів.

По-друге, ми всі зараз живемо в дуже волатильному світі та жодному експерту невідомо напевне, що буде найближчим часом з різними галузями, країнами та валютами. Єдиний спосіб хоч якось застрахуватися від невизначеності — диверсифікувати свої заощадження через різноманітні фінансові інструменти.

По-третє, у кожної людини є в житті періоди, коли потрібен відпочинок та перезавантаження. Та ці періоди можуть проходити значно спокійніше, коли є розуміння, що пасивний дохід може бути «подушкою безпеки» для тебе та твоєї родини.

Тому, не чекайте більш зручного часу, він вже зараз — розбирайтесь самі в фінансових інструментах, звертайтесь до фахових консультантів та формуйте розумно свій «пасивний дохід»!

Ольга Долженко

Ex-CEO Bank Familny, FlashPay IPS

Co-founder Financia

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як на мене якщо ця стаття розрахована на залучення інвесторів, потрібно оголошувати одразу, що є надійний пакет де прибутковість від 4 до 8% це так званий консервативний пакет.
Для гравців є більш привабливі, але і більш ризокові вкладення під 10 і більше % , навіть до 50% в деяких випадках.
На мою думку про це потрібно згадувати в першу чергу.
Тому що інвестиційний бізнес новий для України вцілому, і кожен хоче вхопити свій шмат клієнтів.
І також згадати про оподаткування, а це 18+1,5% на сьогодні для фіз. осіб від інвестиційного доходу.

Стаття на форумі розрахована на те, щоб привернути увагу до теми заощаджень та інвестування та виявити чи є інтерес до цього з боку аудиторії. Інтерес є, тому можна, дійсно опублікувати базові портфелі, але їх достатньо й в інтернеті. Набагато краще моделювати під конкретну людину з його ризик-апетитом та можливостями. Оподаткування залежить від інструментів, наприклад, купон (відсотки) від ОВДП та ОЗДП України оподатковується за ставкою 0. Купівля-продаж самих цінних паперів з прибутком, дійсно 19,5%.

Меня постоянно удивляло другое: почему нельзя вкладывать лишние деньги в ту же компанию, где работаешь? Пускай у ИТ компании в Украине 1000 человек, каждый может отложить 500 баксов — вот уже пол-миллиона инвестиций! Неужели ИТ компании это не интересно?
Я неоднократно об этом спрашивал — и до того, как у компании появились свои акции и после. Но никакой поддержики не нашел: сказали хочешь — можешь сам купить акции компании как все (через брокеров или как там оно — хз).
Я уже не говорю про то, что в цивилизованных странах у известных компаний есть своя пенсионная программа, бонусы за выслугу лет и т.д.
К сожалению это лишний раз доказывает что ИТ в Украине — это галеры и «наебизнес». «Выдоить» побольше денег из клиентов, «выжать» побольше из работников — а завтра «хоть трава не рости». И то, что работник вложивший свои деньги в компанию будет более лояльным и мотивированным — это галерам не интересно. Они банально не планируют дальше, чем на год вперед.

почему нельзя вкладывать лишние деньги в ту же компанию, где работаешь?

Купляй акції епаму, в чому проблема.

Неохота разбираться с этими брокерами, как деньги выводить и т.д. И если уже самому покупать акции — то лучше уже тогда Майкрософт какой-нибудь.

это галерам не интересно. Они банально не планируют дальше, чем на год вперед.

Такая специфика ведения бизнеса в Украине. Завтра придет новая власть и захочет все забрать. Поэтому горизонт планирования 2-3 года. Государство не может обеспечить гарантию на соблюдения правил. Поэтому бизнес выжимает по максимуму здесь и сейчас.

Каждый должен заниматься своим делом) построение системы бонусов/опционов внутри компании допнагрузка в части администрирования, поэтому эти инструменты в состоянии поддерживать только крупные компании. Да и с вашей стороны не факт, что небольшая украинская айти компания лучшее вложение.

Вообще то есть механизм ESPP , но в Украине он не сильно распространен.

А в укрооблигации тоже такое себе решение вкладывать по нынешним временам.

Почему вы не хотите работать в зарубежной компании ? С опционами, программой покупки акций компании с дисконтом, и тому подобным? Это уже доступно для украинских программистов, которых высоко оценивают во многих странах мира.
Маленький нюанс: надо переезжать

Точно по пословице «если бы на старуху не проруха — она б за морем жила». Страх — вот что управляет моей жизнью :( Представлю что я один в чужом городе — уже сворачивает в бублик.
А так да: многие коллеги уже переехали и работают в MS напрямую. Всем советую — пока есть желание и возможность — дерзайте.

Очередное поле Чудес для Буратин. Скажи Рекс-Пекс-Фекс и ты в дамках. Только деньги.. деньги сначала отдай. А мы тебе-и гарантированную доходность и луну с неба. Наобещаем хоть мильйон. Иди к нам , наш немамонт

Так навіщо ж українському IT-фахівцеві замислюватися над формуванням постійного пасивного доходу?

На фото Ви, Ольго, дуже молоді аби дати єдину і вичерпно правильну відповідь на це питання: рано чи пізно наступає пенсійний вік, а в цій державі на жаль заробити пенсію вище 200 уе можна тільки чинушам і нардепам :(

не чекайте більш зручного часу, він вже зараз — розбирайтесь самі в фінансових інструментах

Спасєніє утопающіх — :))) По суті, я згоден 100% з попереднім дописувачем: Ви пропонуєте засвоїти людям з абсолютно ненормованим робочим днем ще одну професію. І в мене є знайомі які в тому стали дуже успішними, і відповідно перестали бути девелоперами :) Для дева верх винахідливості в смислі пасивного доходу — це здати свою стару хату в оренду чи передовірити вкласти бабло старому знайомому який стопудов не намахає... стати ментором, чи не-дай-Бо блогером, чи продавати записи своїх навчальних сесій — то вже дохід не дуже пасивний.

чому ви вирішили, що пенсія повинна бути лише державною? В Україні така демографія та міграція, що років через 20 не буде стільки платників податків, щоб сплачувати пенсіонерам хоча б 200 уе. Але ви самі можете забезпечити собі пожиттєву пенсію

Але ви самі можете забезпечити собі пожиттєву пенсію

И каким же это образом возможно?! Только за прошлый год цены на еду в мире выросли на 30%. А на сколько они вырастут и на сколько обесценятся любые деньги за 20 лет?
Даже если сейчас откладывать половину зарплаты в пенсионный фонд — через 20 лет этих денег на хлеб не хватит!

Возьмем 2021 год: инфляция в США 7,5% — это 40-ка летний рекорд. То есть, если 10 000 дол пролежали весь 2021 год в сейфе, то на конец года это уже 9 250 дол. по покупательской способности. В тоже время S&P 500 за 2021 вырос на 27%: то есть, если бы вы вложили эти же 10 000 дол просто в индекс — получили бы 12 700 дол. Если вывести сразу все эти деньги еще минус 19,5% налогов на доход, получается 12 175 дол.
С пенсионным фондом нужно осторожно, 100% откладывать в один — я бы не делала так. Лучший пенсионный фонд для вас — вы сами. Один раз найдите время, составьте низко/средне рисковый портфель на сумму, которую не боитесь потерять (для начала) и забудьте на год о нем. Лучше жалеть о том что сделал, чем о том, что не сделал)

даю хінт задармо: набір гостинок в Києві недалеко до метро як захеджований від інфляції ПФ

Полностью согласен. Лучше вкладываться в твердую валюту — недвигу. Недвижимость может временами расти или падать. Цена ренты — никогда.

А як зросла ціна оренди в Донецьку відносно 2013 року?

Я не вирішував, з мене держава забирала пенсійний податок 35 років. А Ви зараз уточнюєте — фігвам а не державна пенсія.

Зайшов на ваший сайт, а там від 15% мінімум дохід в акціях. Ха-ха)

Середня перевірена прибутковість більш сучасних інструментів примноження заощаджень — акції, цінні папери, індекси фондових ринків — від 15% річних за статистикою попередніх періодів.

Хто тільки не пасеться на доу, фінансові консультанти, психологи, тренери.
Вангую скоро прораби появляться

Вечір в хату. Я прораб, Олександр. Подубую вам дом, зроблю ремонт квартири, швидко, якісно в строк. Дешево, але грощі вперед! :))))

надайте інші цифри з посиланням на джерела

В гугл вбиваєте
s&p 500 yearly returns
Перший ж рядок
The index has returned a historic annualized average return of around 10.5% since its 1957 inception through 2021.

А тепер, будь ласка, покажіть як ви нарахували ВІД 15% річних.

Хоть 10%, хоть 15% — это все равно не покрывает инфляцию! То есть положив килобаксы на 10-20 лет на выходе хватит только на булочку.

Бобер, так вкладай в булочки)

Ти від цього далекий, розбиратись не хочеш а тільки нити про то як все фігово.
Дискутувати з такими як ти немає смислу)

О чем тут дискутировать? У тебе есть вариант куда вложить деньги с гарантией их сохранить? Говори!
А если ты любишь играть на бирже или в крипту — то иди другим хвастайся сколько ты поднял.
Я деньги не люблю и возиться с ими не собираюсь.

Звісно, якщо вкладати тільки в s&p 500 з 1957р. — це в середньому 10,5%, але для цього ну не дуже потрібні додаткові фахівці. Ми на ресурсі Financia кажемо про реальні портфелі інвесторів з середнім апетитом до ризику в продовж крайніх 3-4 х років. Коли в Україні взагалі ця тема почала практикуватися: з’явилась можливість фізичним особам вкладати в українські ОВДП, з’явився порядок отримання е-ліміту для виводу грошей на іноземного брокера. Наприклад, я з 2018 року купую українські ОВДП (облігації внутр держ позики), в 2018 доходність їх була 17-18% річних, зараз знизилась — 11-12%, але податків 0 та нема витрат на вивід коштів за кордон. Місяць тому придбала облігації зовнішньої позики України вже з погашенням в доларах — 13 % дохідність. Портфель іноземних акцій за минулий рік мені приніс 17%, при тому, що там немає ризикових компаній. Тому вдавалося отримувати дохід, дійсно, від 15%.

Кожен раз, коли читаю людей, що пишуть «Я за минулий рік отримав 17% /43% / 287% доходу» — хочеться спитати «Так а у реальних грошах скільки заробили»?

Бо я, наприклад, в 2020 вклався у біткоїн, і заробив за кілька місяців ~40%. 80 долларів. Як бачимо, у відсотках круто, а в реаліях вже не так суттєво.

Тобто, у вас по акціях дані лише за один рік на бозна якому портфелі? І ви порівнюєте це із даними S&P 500 за майже 100 років? Ні, так не працює, вибачте.

По-перше, розбиратися в фінансових інструментах та ними користуватися — це цікавий та пізнавальний процес, який за рівнем інтелекту та за результатами співставний з програмуванням та запуском IT-проектів.

НЕТ !
Если бы это было интересно — то я стал бы финансистом или просто бухгалтером, а не программистом. И ваше исследование доказывает что программистам не интересно разбираться в финансах. СТО и директорам (то есть менеджерам, а не кодерам) — уже другое дело.

Розбирайтесь самі в фінансових інструментах, звертайтесь до фахових консультантів та формуйте розумно свій «пасивний дохід»!

Если вы устали от работы и хотите отдохнуть получая «пассивный доход» ... осваивайте вторую профессию финансиста и инвестора, но

жодному експерту невідомо напевне, що буде найближчим часом з різними галузями, країнами та валютами.

поэтому постоянно нужно следить за своими инвестициями и вовремя

диверсифікувати свої заощадження через різноманітні фінансові інструменти

И вот мы возвращаемя к тому, с чего начали:

Але з різних причин — обмаль часу, прокрастинація, недовіра до операторів фінансових ринків тощо — не використовують ще масово зазначені інструменти.

Потому что не существует «пассивного дохода»! А то, что вы предлагаете, — это нифига не «пассивный» доход — а по-сути «вторая работа». Не удивительно что упахиваясь на основной работе и не имея даже времени потратить заработанное — программисты не спешать заниматься еще и инвестициями что бы получить еще больше денег ... которых и так избыток.
Поэтому программисты если и выбирают какие-то инструменты финансирования: то простые и надежные — вроде депозитов. Отдал — и деньги сами «работают».
Хотите помочь ИТшникам получать пассивный доход? Сделайте ИТ-банк, берите деньги на депозиты, вкладывайте их в акции, облигации, крипту или что вы, как специалисты, считаете более правильным, «крутите» деньги — а программистам отдавайте их гарантированный пассивный доход.
Каждый специалист должен работать в той области, где он профессионал — и не лезть в чужие. Там есть свои профессионалы — вот они пускай и занимаются.

Читаю вас и просто узнаю многих IT специалистов из своего близкого социального круга) 100% не кому не хочется «второй работы». В Украине таких полностью «бесшовных» решений пока нет. Поэтому на моменте исходим из возможного) но идея «ИТ-банка» отличная и она «витает в воздухе».

Не удивительно что упахиваясь на основной работе и не имея даже времени потратить заработанное — программисты не спешать заниматься еще и инвестициями что бы получить еще больше денег ... которых и так избыток.

раз в тиждень.місяць заглянути в портфель ОВДП... і не кажи: вдруг война а я уставший

Согласен от части. Но не все программисты вкладываются в депозиты. Ставка по валютным (гривневые — увольте, сударь, не рассматриваю) до 1,5%. Возможно куда выгоднее чем у мамки дома под матрасом держать. И все же, доход — пшик.

Я много инвестиционных инструментов перепробовал, в такие лохотроны попадал и деньги терял, что стыдно признаться. Поэтому не верю уже в красивые слова и вкладываю деньги в более осязаемые вещи.

Но я нашел для себя выход: недвига. А это носторои, вторичка — рассрочка, ипотека. На любой вкус и кошелек, главное разобраться или специалиста грамотного найти(как я это сделал), чтобы «аля Войцеховского» не купить. Доходность до 20%-30% доходила.
Я в этом уже 4 года кручусь, и главное — времени совсем не отнимает (кроме пару дней просмотров и оформления раз в год). Всем пассивного дохода!

Тому, не чекайте більш зручного часу, він вже зараз — розбирайтесь самі в фінансових інструментах, звертайтесь до фахових консультантів та формуйте розумно свій «пасивний дохід»!

Згодний що до раннього старту, але користь від консультантів, для мене не очевидна. Прийдете ви до якоїсь Кети Вуд, яка пообіцяє вам золоті гори, а результат буде −40%, при +27% S&P500

диверсифікувати свої заощадження через різноманітні фінансові інструменти.

Два роки тому ці експерти рекомендували диверсифікувати акції США, через інвестиції в Китай та золото. Китай з того часу −30%, золото по нулям.

вона не консультант, а фаундер інвестиційної компанії, яка бере гроші у інвесторів та вкладає їх на свій розсуд. Звертатися до фахового консультанту треба за інформацієй для прийняття рішень, прикладами, досвідом, а рішення приймати вже самому

А ви консультант? Гарантувати щось можете?

я можу зекономити ваш час на: пошук інформації про брокерів, про самі фінінструменти, супутні витрати, оптимізувати складання документів — надати послугу супроводження «під ключ». Для складання портфелю можу долучити експерта, що глибоко розбирається в конкретних інструментах та їх відслідковує в режимі 24\7. 100%-х гарантій вам ніхто не видасть, але можна скласти портфель, за яким збережеш хоча б те що вложив в у.е, якщо ринки будуть йти донизу.

Гроші мають працювати. Під лежачий камінь вода не тече

Так, але у стабільній економіці та без ризиків вторгнення.

вірно, тому й вкладати кошти варто в акції компаній США, наприклад, щоб мати доступ з будь-якої точки світу дистанційно

каким образом акции у иностранного брокера спасут от курсовых рисков из-за вторжения или других потрясений?
Держава будет очень рада увидеть что оказывается у вас «громадные доходы» из-за того что официальный курс помножится на иксы.

если вы не работаете трейдером, а накапливаете пассивный доход через рост акций на счете у зарубежного брокера, то это — такой же актив как валюта в сейфе или недвижимость за границей.

Это звучит все очень логично, до тех пор, пока ты не сталкиваешься с ограничениями брокеров, которые молча следуют регулятору.
Тот же IB — ibkr.info/ru/article/3441 . Завести вывести бабки только на тот счет с которого пополняли, и то в условиях каких-то вторжений — я думаю они не побрезгуют заморозить счета.
Уже есть примеры снятий без предупреждения по 150 баксов за разовую проверку пользователей, если не дай бог ты зайдешь с инета который как-то связан с крымом, рашкой и т.д..

Из-за этого я, например, не пользуюсь IBKR, европейские брокеры гораздо лояльнее и более предсказуемы

я по зарубежным покупкам через Freedom Finance работаю. Могу ссылку сбросить, если хотите или контакт толкового менеджера там

вірно, тому й вкладати кошти варто в акції компаній США

например в акции Мета, которые «порадовали» инвесторов обвалом на 25%

у меня Меты, например, нет в портфеле и не было. Но смотреть нужно на периоде 3-5 лет, а не месяц-полгода

Спасибо что есть возможность через e-limit покупать акции через IBKR/FF и отправлять свои деньги в экономику США

именно, но в чью экономику тут вопрос дискуссионный, продукция глобальных акционерных компаний продается по всему миру и supply chain тоже затрагивает экономики разных стран

так, якщо років в 30 купити акцій світових компаній тисяч на 10$, к 50ти рокам може бути 30-40 тис.

Акций или ETF?
Если купить акции мировых компаний, то почему бы не взять ETF?

ETF больше подходят тем, кто не хочет/нет времени анализировать отдельные компании. Создавая свой портфель из отдельных акций по идее можно заработать больший доход, так как ETF усредняет рост по отрасли. Но также усредняет и падение. То есть это менее рисковый инструмент

Создавая свой портфель из отдельных акций по идее можно заработать больший доход

Це ваш особистий досвід чи вашої фірми?
Покажіть портфоліо для прикладу.

П.С. 80+% професійних інвестфондів не можуть досягти рівня S&P500

особистий, але рік на рік не схожий. Портфоліо -це вже не предмет форуму, сорі. Взагалі, моя думка, що дохідність на у.е. більша ніж на банківському депозиті та здачі в оренду нерухомості — це вже ок для пересічного інвестора, який не має часу багато розбиратися з темою. Щоб обігнати індекс треба більше часу, знань та досвіду

Взагалі, моя думка, що дохідність на у.е. більша ніж на банківському депозиті та здачі в оренду нерухомості — це вже ок для пересічного інвестора,

Ось такі фрази наводять на думку що ви в темі не розумієтесь.
На конкретні запитання ви або не відповідаєте або відповідаєте розмито. Чого ви не згадуєте за ОВДП, REIT?

Ви тут в один ряд поставили непорівнюване за ризиком і порогом входу.
Ну і дохід від депозиту 1-2% маскимум і ~10% дохід від нерухомості (бо крім орендної плати сама нерухомість теж дорожчає).

Портфоліо -це вже не предмет форуму, сорі.

А що предмет форуму, реклама трійочниці з дипломом економічного ПТУ?
В чому проблема показати що от купила рік тому акції X, Y, Z. Дохідність 30%, а S&P500 за цей час 26%, тому я молодець хочете і вам складу портфель.
Це буде найкраща реклама

то есть если 20 лет назад, в 2002, купить акций на 1000 юсд, то сейчас это было бы 3000-4000 юсд
вот только косарь доларей в 2002 — это была зарплата айтишной премиум-лиги, то 3-4 сейчас — это ну прям самый нижний предел зарплаты синьора-помидора, который в 2002 еще стрелял из рогатки по голубям
«вкладывание» на десятилетия по полезности примерно равноценно оклеиванию сральника мелкими купюрами

Но как-то же ее надо было приспособить в 2002-м, ту лишнюю тыщу. Золото, недвига... Битков тогда еще не было.

лучше сравнивать сравнимые вещи: если 10ку оставить на 20 лет просто в сейфе — через 20 лет по покупательской способности там будет 5ка, потому что зарплаты в том числе айтишника выросли в разы (как пример) — а с ними и цены, причем в у.е. тоже

За десять лет на депозитах под 10% или на других вложениях с такими же % сумма влодений удваивается. Таким образом за 20 лет можно иметь в 4 раза больше сложенных сумм с меньшим риском. Те же облигации гос займа.
И какие акции покупать, где 100% рост будет, какие взлетят или дадут дивиденды больше?

Судя по всему — пассивный доход нужен для оплаты услуг финансовых консультантов.

І психологів. Тут теж нещодавно намалювалися.

Вложить в онлайн-сервис консультаций гештальт-терапевтов на блокчейне с NFT.

Вложить в биореактор по переработке всей этой нечисти.

не варто цього робити, є ресурси, які консультують безкоштовно

Соседи по гаражу и кумовья тоже консультируют бесплатно, при этом ещё и наливают :)

Що й підтверджують історії Робертів Кайосакі, та інших відомих шахраїв. Не можеш заробляти на рунку фінпослуг, як Бафет, — пиши нісенітниці та продавай платні семінари з консультаціями, як розбагатіти.

Підписатись на коментарі