Як правильно звільнитися, щоб не заподіяти шкоди компанії і не зіпсувати репутацію собі
Всім привіт, мене звати Денис Ювженко, я працюю в ІТ вже понад 10 років, за цей час пройшов шлях від trainee до team/tech lead з одного боку та до засновника стартапу з іншого.
За 10+ років мені довелося змінити вже 7 компаній, доводилося багато дивитися на процеси найму та звільнення як ззовні, так і зсередини, свої думки з цього приводу хочу викласти у статті.
На написання цього тексту мене надихнула тема і мій найбільш залайканий коментар в ній: «Как уйти из ИТ?». А також останні тенденції ринку, коли рідко який український айтішник затримується на одному місці понад рік, а дехто в своїх стрибках не тримається і декількох місяців.
Описані мною думки для когось можуть здатися банальними та очевидними, але якщо я чогось і навчився за 10 років в індустрії, так це того, що очевидне й зрозуміле для одного може бути темним лісом для іншого.
Перш ніж розбирати сценарії, зазначу, що як в житті, так і в роботі я прихильник Win-Win стратегії, тобто такого підходу, коли кожна сторона отримує свої плюси від співпраці або хоча б збитки кожної за сторін зводяться до мінімуму.
Свою персональну філософію я б описав як «Попередження конфліктів до їхнього виникнення та намагання завжди зберегти хороші відносини». Тому всі описані далі методи я буду розбирати саме з цієї позиції.
Ви вирішили звільнятися, пройдімося по списку причин для пошуку найкращого сценарію, при якому ви та компанія досягнуть поставлених цілей.
Фінансові причини
Хочеться більше грошей. Мабуть, найпопулярніша причина, особливо на сучасному Bull Market. Особливо, коли не абстрактно хочеться, а прямо вже контора через дорогу пропонує +500 чи навіть в рази більше (згадуємо колегу, який за рік виріс з 3,5 до 8 тисяч).
Цей перший пункт буде тією чи іншою мірою підсилювати всі наступні причини, адже коли просто звільняєшся і звільняєшся, знаючи, що майже гарантовано отримаєш підвищення на новому місці, це, як у нас кажуть, «две большие разницы» :)
Бажання більше заробляти є природним і зрозумілим, але я хочу, аби ви поглянули на ситуацію ширше і переконались, чи перехід на +ХХХ дійсно вартує того і чи поточне робоче місце не принесе вам в перспективі більше. Як мінімум, нова робота в тій чи іншій формі може обходитись вам дорожче, що нівелює прибавку.
Більші фінансові та часові витрати на транспорт (якщо ви досі в 2022 році в офісі), відсутність плюшок (обіди, страхування, техніка, масаж, оплата навчання і спорту тощо), за що ви раніше не платили, а зараз будете за свої. Коротше, банально за 15 хв порахувати дебет з кредитом на листочку. Якщо тут все норм, то рухаємось далі.
Потенціал росту в теперішній конторі. Якщо ви сеньйор, який має $5000, і у вас є офер на $6000, але через
Варто брати в розрахунок не тільки поточну ситуацію, а й моделювати можливі сценарії розвитку як на новому, так і на поточному місці.
На етапі інтервʼю в нову компанію варто максимально детально розпитати про проєкт, куди ви йдете. На якому етапі проєкт, стек технологій, розмір та сеньйорність команди, графік роботи, овертайми, хто кастомер тощо.
По-перше, це додасть вам балів на інтервʼю та створить уявлення, що ви дійсно зацікавились проєктом і компанією (навіть якщо це не так), а по-друге дасть змогу скласти обʼктивну картину.
Зважаючи на інформацію, яку ви отримали, може виявитися, що ви йдете з проєкту, що активно розвивається на стадії девелопменту, в
Як на мене, +500 того не варті, тому що дивіться вище, через рік на активному проєкті ви зможете претендувати на +2000, а не +500 зараз. Якщо офер Х2, то можна подумати.
Ну ок, ви зважили все вищеописане і вирішили звільнятися, що тоді? Для початку перечитайте ваш договір (якщо він є), досі існують компанії, які змушують працівників повідомляти за 2 і більше місяців про звільнення, можливо, на новому місці не можуть стільки чекати і від оферу доведеться відмовитись? Можливо, є ще якісь екзотичні штуки, про які ви забули і які ускладнять нове працевлаштування.
Наступним кроком має бути розмова з менеджером або тим, хто виконує функції вашого керівника.
Це, однозначно, не найпростіша розмова. Тут все індивідуально, але я б почав з того, що попросив би менеджера про фідбек про свою роботу і того, наскільки вами задоволені. Якщо фідбек буде позитивним, то варто сказати, що хочете порушити питання підвищення. Цілком можливо, якщо в компанії все гаразд і ви цінний працівник, то вам навіть не доведеться говорити про офер, вам піднімуть ЗП, і все буде чудово, але ми ж розуміємо, що це найпозитивніший з усіх сценаріїв :)
По-перше, апрайзал зазвичай в рамках
По-друге, фідбек менеджера може бути не дуже райдужним, як мінімум, не настільки позитивним, аби підняти вам компенсацію на +20%.
Тут два варіанти:
- Якщо ви цінуєте своє поточне місце, варто попросити розгорнутий фідбек з рекомендаціями щодо кожного пункту, яким менеджер незадоволений. Скажіть, що хочете розвиватися, і це буде на користь як вам, так і проекту в цілому.
В такому варіанті можливе підвищення компенсації «авансом», адекватний менеджер мав би піти на зустріч. Розмову про офер можна також не починати. - Розказати про офер і що ви звільнитесь у випадку відсутності підвищення. Ситуація погана з низки причин, перш за все, тому що в цьому разі не вийде вже зберегти хороші партнерські відносини, і все переходить в площину, яку можна описати цитатою Отто Бермана «Nothing personal, it’s just business». Сьогодні ви викрутили руки конторі і змусили дати підвищення, а завтра ситуація може змінитись і вас можуть звільнити, щойно ви станете менш корисним. В інтернеті й тут на форумі досить багато писали про недоліки контр-оферів.
Ну і по-третє, ви можете отримати найкращі фідбеки і рекомендації, але підвищення може не бути через банальний бюджет. Про те, як менеджеру зберегти працівника в цій ситуації, можу розповісти в наступній статті, якщо набереться достатньо лайків ;)
В цьому разі варто спокійно сказати, що у вас є пропозиція на цікавіші гроші, яку ви змушені прийняти, і ви прийшли обговорити умови вашого виходу.
Звільнення з причини вигорання чи просто моральної незадоволеності проєктом
Вигорання. Про вигорання не писав тільки лінивий, всі ± розуміють, що це таке, хтось навіть відчув своєю власною шкурою.
Коли вигорів, ненавидиш роботу настільки сильно, що твій колись здоровий організм починає ламатися і хворіти, тільки аби не йти в офіс або не підключатися на ранковий стендап, то треба щось міняти.
Якщо ж на проєкті токсична атмосфера, овертайми, вас не цінують або просто робота остогидла — варто звільнятись. Знову ж таки, адекватний менеджер повинен зрозуміти, що ви втомилися і хочете іншого, навіть апрайзал тут не допоможе.
Але є одне «але», про яке треба памʼятати.
Спробуйте максимально обʼєктивно розібратись, чи дійсно ви вигоріли від проєкту чи причина в чомусь іншому? Можливо, ви вже понад рік не ходили у відпустку чи вас кинула дівчина і ви сумуєте через це, а може проблема у вашому організмі й варто відвідати психіатра вже? За запитом «Депресія» тільки на DOU є до десятка статей і тем на форумі, варто памʼятати, що від себе не втечеш і якщо виявиться, що проблема не в поточному проєкті, то ситуація дуже скоро повториться на новому місці.
В будь-якому разі, збираєтесь ви звільнятись, чи ні, але якщо вам некомфортно працювати, щось дратує чи перманентно заважає, раджу якомога скоріше комунікувати про це з менеджментом і шукати шляхи вирішення. Закривати очі на проблему і терпіти, поки вона не стане критичною, це шлях в нікуди, перевірено на собі.
Відсутність професійного та карʼєрного розвитку
В цей пункт я включаю як відсутність технічного розвитку, коли ви довгий час виконуєте одну й ту ж рутинну роботу, не дізнаєтесь і не вчите нічого нового, а також відсутність карʼєрного росту, коли хочеться бути лідом, архітектором, менеджером чи СТО, а в рамках поточного проєкту цього немає і не буде. Цей поінт, як на мене, найлегше пофіксити без звільнення.
По-перше, переконайтесь, чи ви дійсно взяли все необхідне з поточного місця. Навіть в рамках однієї технології можна розвиватись досить глибоко. Переконайтесь, що ви володієте теоретичним підґрунтям того, чим займаєтесь, а не просто копіпастите код зі стековерфлоу і тупо імпортуєте модуль заради однієї функції, не розуміючи, як воно все працює «під капотом». Такі знання ніколи не бувають зайвими і часто допомагають якісно виділитись на фоні групи «формошльоперів».
По-друге багато компаній, особливо великих аутсорсерів, заснували те, що називається «Center of excellence», в рамках якого можна як знайти собі ментора з напрямку, що вас цікавить, так і поменторити самому когось, адже насправді розумієш щось тільки тоді, коли навчив цьому когось іншого.
В будь-якому разі тут також варто поговорити зі своїм лідом чи керівництвом, озвучити бажання щодо розвитку, сформувати мапу і рухатися згідно з нею.
Іншим позитивним аспектом великих компаній є можливість переходу між проєктами, і таким чином рости в професійному й карʼєрному плані.
Підсумовуючи цей пункт, я б радив «витиснути» максимум зі свого поточного проєкту та компанії, і вже потім змінювати дислокацію.
Вас звільняють
На жаль, на домінуючому ринку кандидата про це не прийнято говорити багато, ніхто не хоче розповідати про те, як він облажався чи йому просто не пощастило.
Всяке буває, хтось обвалив сервіс кастомера на проді; хтось цілеспрямовано хотів помайнити бітки на ресурсах замовника; хтось просто лоуперформив; когось продали як сеньйора, коли людина була джуном, і про це дізнались з того боку; все могло бути норм, але проект завершився і нового немає; врешті-решт в компанії могли закінчитися гроші на вас. І це далеко не повний список, чому пересічного айтішника вирішили звільнити.
Мабуть, це найгірший сценарій як для працівника, так і для компанії.
Для працівника — це стресс, негативні емоції, не найкращий досвід. Для компанії — це репутаційні втрати перед замовником, що вони знайшли непідходящого кандидата та фінансові й часові втрати.
Тут, як ніде, необхідна розмова з керівництвом та лідом, аби розставити всі крапки над «і», зрозуміти всі причини, свою роль в усій ситуації, та не потрапляти в таке в майбутньому.
Звільнення і початок власної справи
Мало розповсюджене явище у нас, але тим не менше: ви звільняєтесь, бо відкриваєте власну справу чи засновуєте стартап.
Я все ж виокремлюю це в окремий пункт, оскільки тут є ідеологічна відмінність між переходом від «Робота на дядю» і до «Робота на себе».
Зазвичай, всі все розуміють і тримати вас не будуть, тому що, як каже нам Євангеліє від Луки 16: «Не може слуга служити двом господарям, бо зненавидить одного й полюбить іншого або буде відданий одному і зневажатиме іншого».
Зрозуміло, що ви не будете ефективно працювати, коли горите іншою ідеєю.
Компанія не виконує свої зобовʼязання
Цей пункт — це єдине, коли я не буду радити «притримати коней» :)
Неприємно, що у 2022 році ми досі досить часто чуємо про такі випадки. Систематичні затримки чи навіть невиплати зарплати, постійні овертайми не з вашої вини, продаж одного спеціаліста на декілька проєктів за одну зарплату, навішування багатьох додаткових обовʼязків, які не були обумовлені спочатку, і багато чого іншого. Вважаю, що це причина, аби сказати, що ви відпрацьовуєте два тижні та йдете з компанії.
Особливо, якщо це починається відразу після вашого працевлаштування, памʼятайте, випробувальний термін працює в два боки, і щодо компанії також.
Отож, ви все ж таки звільняєтесь.
Як зробити це, зберегти здорові ділові відносини та враження про себе?
0. Не ухвалюйте рішень імпульсивно та на емоціях. Подумайте декілька днів, зважте всі плюси та мінуси, займіться саморефлексією, визначіть для себе чи дійсно звільнення — це те, що вам потрібно чи причина іншому, й ви насправді хочете іншого. Дуже хорошою практикою є «метод 5 чому». Якщо тут все ок, і бажання валити досі є, рухаємось далі.
1. Поговоріть з вашим менеджментом. Чітко сформулюйте свою позицію та свої цілі, якщо боїтеся відкритої розмови, можна написати лист чи повідомлення в месенджер. Але пишіть весь текст відразу, а не по декілька слів.
2. Домовтеся про комфортний для обох сторін графік вашого виходу з проєкту, аби ви могли передати свої справи. Подумайте, чи зможете/захочете ви консультувати вже своїх колишніх колег щодо вашої роботи, чи зможуть вони писати вам листи або в месенджер.
У мене був випадок, коли колишній роботодавець запропонував погодинну оплату в наступних декілька місяців після мого виходу з проєкту, я витрачав
3. Обговоріть, які артефакти мають залишитися після вашого виходу, що стосувались вашої роботи. Доки, схеми, інші ресурси, доступи, контакти, записи КТ-сесій тощо. Це дуже спростить роботу людям, які залишаться.
4. Зробіть анонімний опитувальник для команди щодо вашої співпраці, наприклад, на базі гугл-форми. Ця форма може містити запитання на кшталт: що вам сподобалось в роботі зі мною, що ні, що покращити, які побажання тощо. Оскільки це анонімно, і ви вже йдете, з великою вірогідністю люди напишуть правду. Розсилати варто в останній день.
Наостанок скажу, що бачив людей, які звільнялись одним днем або просто банально переставали ходити в офіс та відповідати на дзвінки, просто зникали, причому зникали як
P.S. Так, ми досі працюємо над нашим стартапом, все скоро буде, ми просто трохи ліниві :)
Найкращі коментарі пропустити