4-денний робочий тиждень: забудьте і не шкодуйте

Привіт, В’єтнам. Я Діма Гадомський, адвокат, більш як 15 років займаюся ІТ, і ще один із засновників юридичної фірми Axon Partners. Ще до повномасштабного російського вторгнення у мене тіпало око від того, як ІТ-компанії винаходили 4-денний робочий тиждень. Я думаю, що і зараз, і після закінчення війни питання 4-денного робочого тижня замнеться і забудеться. Дозвольте розкажу вам на прикладі нашої юридичної галерки, чому ну і *** з ним.

4-денний робочий тиждень

Тут на фотці я 6 років тому. Я дуже добре пам’ятаю той момент: ми сидимо удев’ятьох у кімнаті легендарного коворкінгу Projector на Воздвиженці і проводимо «з***бало мітинг» (далі поясню).

Пів року тому ми створили юридичну фірму, роботи на рік вперед, дедлайни на позавчора, задні чакри у всіх палають. А Бодя такий і каже: а давайте зробимо у середу вихідний? Ок, давай, сказали ми.

Зараз ми трохи підросли, відкрили офіси ще у двох містах і за моїми навмисно гіперболізованими підрахунками супроводжуємо десь третину всіх угод в ІТ, про які ви час від часу читаєте.

Тоді у 2016-му ми точно не були першими, хто перейшов на 4-денний робочий тиждень, бо швидше за все Бодя десь то підслухав. А у 2021 році інтернетами прогулялася новина про те, що в Ісландії запровадили 4-денний робочий тиждень, потім аналогічна новина про Іспанію.

Цей тренд почали поступово підхоплювати і українські компанії. Зараз не буду намагатися згадати всіх, бо у Facebook-стрічці не дуже зручно порпатися. Нашвидкуруч знайшов ось Brighta, ось рекрутери Don’t Panic. А потім вийшла прям шокуюча новина: компанія заявила, що вона першою в Україні перейшла на 4-денний робочий тиждень.

Ви вже пробачте мені за цей мамкин тон, але 4-денний робочий тиждень — це наївний самообман. Ми погралися і зрештою відмовилися від цього захопливого експерименту.

Важливий ритуал «з***бало мітинг»

Я обіцяв пояснити, що таке «з***бало мітинг», і зараз саме час. Отже, в нашій юридичній фірмі є скрам, тобто ми працюємо не «ааааа, проєкт горить», а тижневими ітераціями: щопонеділка робимо планування на тиждень, потім кожної другої п’ятниці ретроспективно дивимося на те, що зробили, а що — ні. Це не класичний скрам, а Agile-шопопало, але для нас це скрам і, будь ласка, не розчаровуйте мене у коментах.

У 2016 році застосовувати скрам у юридичній фірмі було таким же божевіллям, як у 2019 році вибрати президентом Зеленського. Тому наша команда постійно сварилася через те, що або пленінг мітинг був задовгий, або що він — закороткий, але переважно через те, що у всіх нас було дуже-дуже багато роботи.

Щоб не сваритися постійно, ми придумали, як локалізувати конфлікти: домовилися сваритися раз на три місяці і назвали цю зустріч для з’ясовування стосунків «з***бало мітинг». Рівень дискусії на цій зустрічі визначався дуже просто: потрібно висловлювати лише ті претензії, які починаються з: «Мене з***бало те, що ...». Претензії рівнем нижче ми вирішували у робочому порядку.

У чому ідея середи

І от, на такій зустрічі партнер, якого я згадував вище, але не писав, хто він мені (Бодя), запропонував зробити у середу творчий день.

Він збирався у відпустку і мав — пояснював він нам — в останній день перед відпусткою закінчити усі справи, які назбиралися за пів року існування фірми. Бодя помітив у собі якийсь незрозумілий турбо-стан: він закриває всі задачі набагато швидше, ніж раніше, а прокрастинація навіть і не подає голосу.

Ми тоді домовилися зробити такий стан у всіх штучно — зробити середу необов’язковим робочим днем. А для того, щоб у середу не думати про роботу і не читати робочий Slack, потрібно було закінчити всі задачі у вівторок.

Але середа не була вихідним днем. Ми називали це творчим днем.

Google і 20% часу на творчість

Я тоді якраз дочитав книжку Еріка Шмідта «Як працює Гугл» і з неї дізнався про цю формулу: 20% часу працівники Google мають присвячувати не дуже робочим творчим задачам. Ось як це звучало в ІРО листі:

«​We encourage our employees, in addition to their regular projects, to spend 20% of their time working on what they think will most benefit Google.

Кажуть, що AdSense і Google News з’явився саме завдяки цьому правилу 20%.

Що ми планували робити щосереди

Мало у кого робота юридичної фірми асоціюється з творчістю, але вона є, хоча може я і перебільшую, коли називаю це творчістю. У нас незвична юридична фірма, і окрім згаданого вище скраму ми маємо особливу систему управління: пласка організаційна структура, яка називається «холакратія». Оскільки ми піонери у холакратії серед юридичних фірм, то політики та процеси скопіювати немає у кого, все доводиться вигадувати самостійно.

Інша частина нашої промислової юридичної творчості — це автоматизація процесів за допомогою різних no-code/low-code штуковин. Наприклад, ми автоматизували рекрутинг через Typeform + Automate.io + Notion + Google Docs + Slack. Можна заповнити анкету виділеного юриста для е-комерсу — і алгоритм automate.io створить нам резюме на основі відповідей, і ще картку у Notion з потрібними тегами, і ще повідомить відповідну команду у Slack про те, що прилетіло нове резюме.

Інший приклад — автоматичний генератор консультацій щодо прихованих трудових відносин (щоправда, він тупо на PHP).

Саме для народження таких і подібних світлих ідей у головах наших юристів ми і виділили середу.

Що ми насправді робили у середу

Варто, напевно, розказати, хто як використовував цю творчу середу. Чесно кажучи, ми ніколи не говорили про це у команді, тому я показав проєкт цієї статті своїм партнерам (те саме, що кофаундер, тільки по-юридичному) і партнеркам та попросив їх згадати, хто і як існував у ті дні посеред тижня.

Бодя зізнався, що для нього це був просто вихідний, у який він інколи таки працював, інколи готувався до презентацій. Пару раз сходив на пляж. Десь те саме робила і Оксана.

У Дена це був день, гарантовано вільний від зустрічей і клієнтських дзвінків, тобто день, призначений для закривання хвостів, якщо такі були і був на них настрій. Потім він, навпаки, на середу пробував ставити зустрічі та дзвінки, щоб це була єдина робоча задача на такі дні, бо іноді від зустрічей треба відходити, а в інші будні на це немає часу.

«Досі люблю ставити зустрічі в середу і трохи після них шаро***бити» — каже Ден.

Юра на середи теж намагався відрізати себе від зовнішніх комунікацій і зосереджувався на роботі.

Для Ліди це був провальний експеримент і майже звичайний робочий день:

Я любила середу найбільше, бо працювати у день, коли можна не працювати, приносило велике задоволення неокрєпшій моїй психіці 😊 я любила відчуття, що можна не працювати в той день. Коли я розповідала про наші вільні середи — то лише з описом того, що частині з нас, хто класно організовується, вдається використовувати цей день як вихідний, а частині — ні (бо крім мене такі люди були).

Я ж займався редагуванням статей (це мій домен в Аксоні) і сайд проєктами: Спілкою мертвих юристів і Вкурсі. А, ще заенролився на кілька десятків курсів на Coursera, жоден з яких, звісно, так і не пройшов до кінця.

Як це вплинуло

Вплинуло чудово, ми зросли в ефективності, люди стали щасливішими, а бізнес зробив туземун. Я навмисно використовую термінологію мотиваційних тренерів, аби трохи потролити PR-відділи компаній, які розвели браваду щодо чудотворного 4-денного робочого тижня.

Я не можу оцінити зміни в ефективності в абсолютних числах через дуже банальну причину: ми не міряли ефективність ні до початку експерименту, ні після. Не міряли, бо трохи дико міряти ефективність роботи у молодій компанії (ну або стартапі, якщо хочете). Навіть зараз, коли ми обросли процесами та політиками, ми все ще не вимірюємо ефективність людей у годинах.

Але все ще вимірюємо «за відчуттям». І от, за відчуттям, ефективність роботи після старту 4-денного робочого тижня дійсно не зменшилася.

Найбільше ця наша вигадка вплинула на бренд фірми з точки зору пошуку людей: від практикантів і молодших юристів не було відбою. Ну і на піар, звичайно, дуже вплинуло, бо і Бодя, і я, і інші партнери постійно розказували про цей успішний успіх успішної компанії на усіх доступних для цього конференціях і мітапах найуспішніших з найуспішнішими.

Клієнтам про цю нашу творчу середу ми не дуже розповідали. Хтось знав, хтось — ні. Власне, ми й про скрам з холакратією не всім розповідаємо, якщо нас не питають.

Чому ми відмовилися

Ми працювали так десь до 2019 року. Тоді до нас приєдналася нова партнерка Оксана і запитала щось на кшталт: «У нас в компанії й так вільний робочий графік, ми не зобов’язані ходити в офіс, так який сенс називати середу творчим днем, якщо кожен день, по суті, творчий?»

Ну, так і є, — сказали ми і припинили називати середу творчим днем.

Підсумок, власне, такий: скрам і холакратія дисциплінують кожного члена команди бути самостійним і добре робити те, що він вміє. Як би складно не було у це повірити тим, хто працює в ієрархічних компаніях, але це факт. Кількість регламентованих робочих днів у тижні ніяк на це не впливає.

Якщо ж в компанії є функція human resources, то слід визнати, що ви ставитеся до людей як до ресурсів. Відповідно, якщо ці ресурси будуть працювати за 4-денним графіком — а значить, мінус 4 дні на місяць, — ви це дуже скоро відчуєте через втрату частини прибутку.

Я не бачу нічого поганого у тому, щоб ставитися до людей як до ресурсу. Головне, щоб і вам, і людям, було з цим комфортно.

👍ПодобаєтьсяСподобалось32
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ох лол, що за нісенітницю я щойно прочитав...

Так ви ж не зробили 4-денний робочий тиждень? Нісенітниця якась 🤷‍♂️

По темі—я вихідний у п’ятницю вже певне три роки. Зараз в основному я співпрацюю з ізраїльською компанією тому це не створює жодних проблем.

Почуваюсь чудово, частенько ще й четвер роблю вихідним. Всім рекомендую 👍

— Вихідний посеред тижня
— Який насправді не вихідний а творчий день
Це анікраплі не чотириденний робочий тиждень. Автор, виправте заголовок на «Як ми неправильно зрозуміли ідею 4-денного робочого тижня».

ви це дуже скоро відчуєте через втрату частини прибутку.

Ну боже мій, ну власник накопичить на гелік не за три місяці, а за чотири. Трагедія. Співчуваємо всім доу.

Ця стаття дивна у всьому. По-перше, юрист розказує ІТ-шникам як і скільки днів на тиждень їм треба працювати. Я взагалі не знаю специфіки роботи юристів. Думаю, автор так само не знає як працює ІТ.
По-друге, то що було у вас то не 4-денний робочий графік. Люди все рівно відчували, що від них щось очікують в цей день, тому це на продуктивність і не вплинуло, більшість, щоб не морочити голову і не відчувати угризінь сумління тупо працювала ± так же.
По-третє, 4-денний робочий тиждень це взагалі не про збільшення продуктивності. Так, є деякі дослідження, що люди роблять той же об’єм роботи, а інколи навіть більше, але це швидше приємний побічний ефект. Головна ідея така ж як і перехід на 8 годинний робочий день та два вихідних в минулому. Люди тупо ламаються, вигорають. В ІТ це дуже яскраво виражено. Приходить час веб 3.0, хоче цього автор чи ні, але це неминуче. Все більше на перший план буде виходити людина та її потреби, а не благо великих та малих компаній з їх топ менеджментом.

P.S. Якщо вже робиш референс на однойменний фільм, то буде правильно «Добрий ранок, В’єтнам»

«Ми зробили день посеред тижня(!) вихідним, який не був вихідним і в нас нічого не вийшло — тому забудьте про 4-ри денний робочий тиждень.»

— Вам не здається, що ваша схема не про 4-ри денний робочий тиждень, а про незрозуміло що?

Міні відпуску не заплануєш — бо то серед тижня і один день. День наче не робочий але «не вихідний».

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаво, читали “The 4-Hour Workweek: Escape 9–5, Live Anywhere, and Join the New Rich”?

За...ало — ретра, аж до сліз.

не розумію, 4 денний робочий тиждень... а чому не добавити до відпустки 20 ...30 днів, так щоб вона мала 52 робочих дні, і хочеш працюєш 4 дні в тиждень (вибираючи їх з відпустки), а хочеш, то 5 днів,

Я на мене 52 дні то забагато — після такого відпочинку назад мало хто захоче повертатись. А от додаткові 2-3 тижні на новорічні свята, щоб в горах на лижах покататись, було б непогано

52 не одним разом, а розмазувати або +1 вихідний в тиждень, або

2-3 тижні на новорічні свята

чи майскі, але коли влада краде святкові дні в трудяг, взуває на «фіксованому курсі», то роботодавці могли би не жлобитися

Вернутся, куда они денутся. Финансовые потери на отдыхе отбить то надо)

І не тільки, колега з ЄС вернувся аж після лікування переломів.

Очевидно ж, тому що відпустку ще потрібно узгоджувати.

Може ще 52 тижні відпустку?

Дима, тут душат профессионально))).

4-денний робочий тиждень: забудьте і не шкодуйте

Я гадаю час писати позитивні статті про покращення в ІТ:

Опенспейс — стайні: забудьте і не шкодуйте
5 років спати на парах у ВУЗі: забудьте і не шкодуйте
Обіцянки перегляду зарплатні у наступному році: забудьте і не шкодуйте
Аджайл — розводняк: забудьте і не шкодуйте
Робоча п’ятниця: забудьте і не шкодуйте
Легасі проекти: забудьте і не шкодуйте
Жабаскрипт: забудьте і не шкодуйте

ІТ стає «дорослим», «дурних грощей» стає меньше.
Дуже скоро нормою стане платити за результат!
Більшисть задач зараз можно вирішити готовими інструментами: писати простирадла коду чи фронтенд — аплікейшин для кожної задачі — то занадто дорого.
Ти більше платити за підтримку легасі чи безкінечній аджайл процесс.
Гроши буде отримувати той, хто зможе швидко налаштувати готове рішення замість складного легасі.
ІТ команди будуть ак команди встановщиков вікон: приіхали — заміряли — зробили — поставили — отримали гроші.
От тільки ІТ команди зможуть працювати 100% віддалено з будь-якого куточку світу і у зручний для них час.

у світі точніше європа приходять до того що сучасні технології заміняють більше людську працю, переосмислення того що час це найдорожче що є у людини, сім‘я хоббі відпочинки, кіно музика, велосипеди, спортзали подорожі в одних це все є а у автора статті як варіант може не бути або він готовий працювати по 6 днів, хтось вигорає, хтось хоче заробити свій перший мільйон, проводили дослідження що людина ті 5 днів не задіяна і не ефективна, те що колись придумали 5 днів з часом логічно мало б помінятись, якщо є можливість робити 4 дні потрібно це робити і звичайно пн чи пт а не середа.

Основна проблема це власник який не готовий ділитися/найняти більше працівників або дати більше часу іншим, від того вже йдуть дедлайни, думайте більше про людей, цікавтесь психологією, світ набагато ширше аніж офіс біля дому.

До чого Привіт В’єтнам? Чи із за каші в голові переплуталась назва фільму Доброго ранку, В’єтнаме?
4 денний тиждень не зовсім чотириденний, в який вджобувала практично вся команда. Погрався чувак з ідеєю, надоїло, відмінив, і тепер екстраполює свій мікродосвід на індустрію

Я не можу оцінити зміни в ефективності в абсолютних числах через дуже банальну причину: ми не міряли ефективність ні до початку експерименту, ні після.

Дуже системний, грунтовний підхід

Швейцарці спокійно переходять на 80% в індивідуальному порядку — тут в офісі купа людей мають 80% (а дехто навіть 60%, але то більше для навчання) згідно контракту і зафіксований додатковий вихідний день. Я теж про таке подумую, коли буде можливість повернути українське відділення і працювати там (бо наразі не до того, купа роботи).

домовилися сваритися раз на три місяці і назвали цю зустріч для з’ясовування стосунків «з***бало мітинг»

Мы когда-то боролись с пассивной агрессией в команде и поэтому в конце фраз стали добавлять: «пидор», благодаря чему это переходило в активную агрессию, а с ней у нас проблем не было.

По суті там і не пахло 4-и денним робочим тижднем але за пару років їх то «за***ло і вернуть всьо взад»)) Прям в пух і прах розніс статтею таку чудова практику (ніт). Зробили б вихідним ПТ — я б читав зовсім іншу статтю, а так зробили х**ню і такі «гляньте, гляньте воно ніфіга не працює». Просто ЛОЛ)

Зачем вообще работать?) кто это придумал, и главное зОчем?

Зойчем ви тгавите работодателя?

Судячи з коментарів, спробу відмовити айтішників від 4-денного робочого тижня можна вважати невдалою 😉

наскільки я зрозумів, 5й робочий день стали називати «творчим», але вйо тре як і решту 4, тільки добавилася «творчість»

Звісно, імхо, але у моєму розумінні «творчий день» — це коли в цей день проводиться воркшоп із ліпки глиною, в наступний тиждень — воркшоп від барабанщиків, ще наступний — стрільба із лука, ну і так далі. Звісно — відвідування за власним бажанням)

Ребята покрутили наперстки и решили что у них была 4дневная рабочая неделя)
Всем ДОУ ржали)

Один з робочих днів стали називати вихідним, але з часом геть усіх це з***** © і вирішили відмовитися.

Так ви ж не зробили 4-денний робочий тиждень? Нісенітниця якась 🤷‍♂️

По темі—я вихідний у п’ятницю вже певне три роки. Зараз в основному я співпрацюю з ізраїльською компанією тому це не створює жодних проблем.

Почуваюсь чудово, частенько ще й четвер роблю вихідним. Всім рекомендую 👍

Зараз в основному я співпрацюю з ізраїльською компанією тому це не створює жодних проблем

Чому «тому»? Вони усі не працюють по п‘ятницях?

В цій компанії так.

Не чули про Шабат?

я думал он в субботу.
UPD. Погуглил. Пишут, что с пятницы *вечером* и до вечера субботы

в нас виідний субота і неділя, а в них пʼятниця і субота.

так от чому неділя перший день тижня у штатах 🤔

взагалі все походить з Біблії. Перший день тижня там неділя, Бог почав творити світ. А останній — субота, Він відпочивав. Далі Ісус воскрес в неділю і як появилось християнство, вони перенесли день відпочинку на неділю. А потім хтось вирішив сказати що перший день тижня — понеділок (мабуть щоб той хто читає Біблію, думав що 7 день — неділя і християни красавчики що святкують неділю). А потім людство почало відпочивати 2 дня а не 1, тому добавився ще 1 день перед вихідним (ну типу щоб поробити всі домашні справи і в останній день просто відпочивати). Тому в християн добавилась вихідний субота, а в євреїв пʼятниця.

В різних конторах по-різному. Ті що простіші, то працюють і в п’ятницю пів-дня. Тому я зробив уточнення що саме моя контора у п’ятницю відпочиває.

Я зараз, коли бачу, що зариваюся, беру пятницю вихідний, і виходить 4х денна робоча неділя, але днів відпустки мало, тому приходиться через раз

днів відпустки мало

То бери відпустку за свій рахунок, які проблеми?

в році 52 тижні, в мене нема 52 дні оплачуваної відпустки, я ж написав, що беру через тиждень, чукча пісатєль?

Бери неоплачувану відпустку за свій рахунок, «чукча»:

бери відпустку за свій рахунок

))))))))))))))))))

Логіка найманого працівника.

Ніхто не оплатить, лол, зате можна не працювати.

Не все вимірюється грішми, бака. Іноді краще втратити в грошах зате отримати більше свободи.

в нас тут the свободи неміряно:
Я другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек.

днів відпустки мало, тому приходиться через раз

топ кек

насолоджуйся далі своєю «свободою»

Чудова стаття, дякую. По опису — компанія мрії 🙂

*мем «Что ты несешь»*

Народе (це до читачів) — перестаньте сприймати кожну статтю як спонукання до дії. Ніхто не розповідає ойтішникам, скільки їм треба працювати.
Хабир і інші ru.ссійські площадки, для яких писалися статті на кшталт цієї, пішли поперед корабля. Тож доведеться доу взяти на себе роль площадки для непрямої реклами.
Особисто я вважаю цю статтю кращою за ті десятки «тирипити під час війни» і «давайте разом тирипири» (тим паче що для нормального тири-пири навіть функціоналу малувато).
Під філіжанку кави як просто як розповідь якоїсь команди про якусь подію норм буде. От тільки поки що не зрозуміло, навіщо завхозу олегу творчий день, проте, думаю, в подальших частинах це проясниться. Цілком звичний формат подачі матеріалу для будь-якого жанру літератури.

ну такооооє. скільки можна про сири, еміграцію та курс валют?
Картинок, щоб постити цицьки, на доу не завезли, тож хай хоч щось новеньке буде по суботам.

Я особисто так не сприймаю. Більшість зауважень стосується саме структурованності статті. Але не ставлю під сумнів що автор молодець та спробував щось нове

Краще б зробили «творчий день» у п’ятницю — дуже б здивувалися результату

Ця стаття дивна у всьому. По-перше, юрист розказує ІТ-шникам як і скільки днів на тиждень їм треба працювати. Я взагалі не знаю специфіки роботи юристів. Думаю, автор так само не знає як працює ІТ.
По-друге, то що було у вас то не 4-денний робочий графік. Люди все рівно відчували, що від них щось очікують в цей день, тому це на продуктивність і не вплинуло, більшість, щоб не морочити голову і не відчувати угризінь сумління тупо працювала ± так же.
По-третє, 4-денний робочий тиждень це взагалі не про збільшення продуктивності. Так, є деякі дослідження, що люди роблять той же об’єм роботи, а інколи навіть більше, але це швидше приємний побічний ефект. Головна ідея така ж як і перехід на 8 годинний робочий день та два вихідних в минулому. Люди тупо ламаються, вигорають. В ІТ це дуже яскраво виражено. Приходить час веб 3.0, хоче цього автор чи ні, але це неминуче. Все більше на перший план буде виходити людина та її потреби, а не благо великих та малих компаній з їх топ менеджментом.

P.S. Якщо вже робиш референс на однойменний фільм, то буде правильно «Добрий ранок, В’єтнам»

В смислі — угризіння сумління у юристів??

А можна пояснити за веб 3.0 , що взагалі мається на увазі, в контексті блага, менеджмента та корпорацій?

Тобто ви не вимірювали ефективність, але висновок зробили та ще й (!) статтю написали. Круто (нєт). Тому ваш висновок

Відповідно, якщо ці ресурси будуть працювати за 4-денним графіком — а значить, мінус 4 дні на місяць, — ви це дуже скоро відчуєте через втрату частини прибутку.

нічого не значить. Антирекламу собі зробили.

Творчий день != вихідний. І тому, що у вас це так називалось, воно не стало їм. Творчість — це свобода для мозку, коли людина бачить нові зв’язки між різними поняттями у (часто) різних сферах. Є така фішка, як фокус уваги, і коли ти занадто сфокусований на задачі (наприклад, якась таска), то тобі важко вийти з контексту і побачити щось нове outside. Тому так важливі перерви, коли ти ждеш гуляти містом, або просто сидиш і спостерігаєш за світом навколо. Тоді мозок працює у іншому режимі і всі задачі, о котрих ти думав — обробляються також «у фоні». Отож, потрібно зробити так, що обідня перерва була б як частина робочого часу, тому що в цей час людина фактично працює, і без перерви 8 годин підряд показують набагато меншу ефективність, ніж с перервою. Багато нових думок, зв’язків та ідей приходять до людей, які приймають душ, вигулюють собаку або розглядають картину.

Якщо б ви реально зробили 4 денний робочий тиждень, то 3 дні потрібно робити вихідні, коли людина може на них розраховувати, і не додавати ще один дедлайн зразу у вівторок, що робить тільки гірше. Щодо Гугла — то у них не відпочинок, а просто «переключення задач», що теж непогано, але це не те. І чому ви з них берете приклад, ви що, маєте мільярд користувачів?

Ви думаєте, чому вводять реальний 4-денний робочий тиждень? Тому що це банально ефективно, це — бізнес. Тому що люди — не роботи, і коли вони працюють 5 днів, а не 4, то більш розтягують таски і т.і. Раніше 7 днів по 12 годин працювали, зробили 5 днів — продуктивність не впала, а навпаки — виросла (на тих же заводах люди були більш уважні і сконцентровані). А ще це своєрідна реклама, PR та інше. І у сумі дає більший ефект. Але для цього ж потрібно щось розуміти, і бути не лише власником, а й менеджером, який відповідає за команду.

— Вихідний посеред тижня
— Який насправді не вихідний а творчий день
Це анікраплі не чотириденний робочий тиждень. Автор, виправте заголовок на «Як ми неправильно зрозуміли ідею 4-денного робочого тижня».

ви це дуже скоро відчуєте через втрату частини прибутку.

Ну боже мій, ну власник накопичить на гелік не за три місяці, а за чотири. Трагедія. Співчуваємо всім доу.

Перекладу з юридичної на українську. Ефективна команда — забудьте. Зустрічайте Сову — ефективного менеджера!

Судячи по стилю тексту, представники даної контори полюбляють експерименти не лише з робочим графіком, але і з наркотиками, в тому числі.

А ще Axon Partners — це ж та сама конторка, представниця якої втирала, що всіх мужиків треба на фронт, а «ухилянтів» карати пожорсткіше:
dou.ua/forums/topic/37730

Зашкварна контора — зашкварна у всьому. Наркотики і ура-патріотизм до добра не доводять.

Axon Partners

— забудьте i не шкодуйте

А про відпустки не розкрито. Вчасно в такі дні можна додому ліняти або з обіду?

Читати важко. Наче спарвжній договір читаєш, в якому ти нічого не розумієш без юридичної освіти.
Ну і з***бала кількість зірочок в тексті.

І недосконалість світу теж за#бала)

Я Діма Гадомський, адвокат, більш як 15 років займаюся ІТ

Не понял.
Ты адвокат, который думает, что имеет какое-то отношение к IT?
Или ты IT, который иногда адвокат как хобби?
Или у меня был клиент владелец галеры, теперь я в IT?
Или мы крутые адвокаты заказали сайт визитку и теперь мы тоже в IT?

Чого нам бути добрими на вашу думку?

ну написал кто-то херню, прошли себе мимо и все. зачем тратить энергию и в коментах рассказывать автору какой он дол...еб ?)

Крім того, про що вже написали (що це ніякий не 4-денний робочий тиждень) око чіпляється за те, що всі дійові особи тут це:

партнери (те саме, що кофаундер

Дуже дивна вибірка, чесно кажучи. Було б цікаво дізнатися про думку звичайних співробітників на окладі, які просто відпочивали як «Бодя»
Щось мені підказує, що якщо зробити анонімне опитування «Чи варто повернути 5-денний робочий тиждень» усередині компанії, то навіть з такою дивною концепцією «творчого дня» відсоток охочих буде меншим, ніж у Тимошенко голосів на минулих президентських виборах.

Ох лол, що за нісенітницю я щойно прочитав...

4-денний робочий тиждень, який нічим не відрізняється від 5-денного, але вважається 4-денним бо Бодя, Ден і ще хтось там (всіх не запам’ятав) так його назвали. У цій всій історії лише Оксана виглядає людиною, яка називає речі своїмі назвами.

Я не думаю, що те, про що розповів автор, можна назвати «4-денним робочим тижнем». Так само як те, що пропонував Гугл своїм співробітникам, не можна назвати «20% часу на творчість». Тут, до речі, смішно, як автор приводить оригінальну англомовну цитату Гугла і тут же перекладає її зовсім по-іншому, повністю втрачаючи суть — не «20% часу працівники Google мають присвячувати не дуже робочим творчим задачам», а «spend 20% of their time working on what they think will most benefit Google». Там про творчість — ні слова. Там про можливість без покарання 20% часу працювати над тим, що на твою думку (а не на думку твого начальника) потрібно щоб допомогти твоєму проєкту/департаменту/Гуглу. Це може бути навіть і регулярна робота над кодом. Може бути робота на чужим шматком кода, який за#$%ав своєю глючністю. Може бути вичищання технічного боргу. От тільки це ні разу не вихідний. Та і «дозволом на творчість» це назвати важко, бо ж «most benefit Google». Це як сказати «так, ми тут копаємо лопатами траншею довжиною 1 кілометр, 4 дні на тиждень копайте оцією лопатою, з оцієї точки, в оцьому напрямку, а 1 день на тиждень копайте чим хочете і як хочете. Але в кінці має вийти траншея довжиною в 1 кілометр.»

Але в кінці має вийти траншея довжиною в 1 кілометр."

...викопана в визначений термін. а там хоч руками рийте :)

Автор це потік думок, текс абсолютно не комфортно читати, він не структурований, висновок взагалі атас. А ну ще одне, ви не працювали жодного тижня по 4 денному графіку, ви брешете не тільки тут нам, а і своїм співробітникам і самому собі.

нагадує реаліті шоу — якісь люди шось роблять і якось то в них (не)виходить

Ну якби мав місце справжній 4-денний робочий тиждень, то було б про що і розповісти) а так це самодурство, в якому «практикантів і молодших юристів, від яких не було відбою» розводили, як лохів + керівництво відчувало себе дуже прогресивним)))

Вихідний має бути вихідним. А так ви створили додатковий дедлайн посеред тижня, чим збільшили навантаження на працівників + не дали ніякого чіткого розуміння, що взагалі робити в середу. Це не вихідний, тому людина не може просто розслабитися і забити на роботу. Це реально лише напряг, бо коли якась умовна ваша Оксана вирішує херачити весь день, коли в тебе й «не вихідний, але й не робочий день», то ти такий наче теж маєш працювати. Бо хрін знає, що правильно, і чи не буде потім незадоволення з боку керівництва.

Короче, повна дурня це все, а не 4-денний робочий тиждень))

Вихідний посеред тижня — це не вихідний)
Ну і стаття написана дуже дивно, як постік у фейсбуку для своїх. Ми не знаємо тих Юр,Бодь і Кать, нащо воно нам? Читати дуже важко.

Навпаки, мені особисто заходило. Просто коли я зробив робочий тиждень неділя-вівторок та четвер-п’ятниця. З вихідними субота-середа було досить зручно. Але довго працювати в такому режимі не зміг, бо треба все таки два дні відпочинку колись. І тут приходимо до 4-денного тижня.

Спобуйте справжній вихідний зробити в п’ятницю, а не посеред тижня «творчий» вихідний.

1. специфіка роботи нас, юристів, із вами, клієнтами, полягає в тому, що п’ятниця далеко не найспокійніший день тижня в плані очікувань клієнтів, це наш «делівері»-день. переважна більшість клієнтів хоче мати нас на зв’язку під кінець тижня.
2. ви упускаєте кілька деталей — а) у холакратичній структурі не «шеф» спустив ідею про середу, а все ж наші люди, виходячи із розуміння своєї завантаженості і п.1 прийняли рішення, що середа — норм. по суті, йшлося про те, що між двома робочими днями завжди є мінімум один вихідний або вільний день; б) у нас не заборонено робити лонг-вікенди і так, якщо комусь хочеться чи є потреба; в) суть нашого досвіду якраз у тому, що якщо команда побудована за тими принципами, які ми використовуємо, то взагалі без різниці, хто і коли має вільний день чи дні, якщо є результат. Кожна людина сама вільна вирішити, чи в межах означеного дедлайну вона робить таск за 3 години в межах одного робочого дня, чи за 6, але приділяючи йому по 30 хв на день. Так само кожен вільний собі вирішити, в який день він хоче більше попрацювати, а в який — ні.
3. Далеко не завжди і не всім було би зручно мати вихідний саме в п’ятницю (чи інший конкретний день) — наш досвід показує, що це самообман, що третій вихідний гарантовано буде витрачений в задоволення, бо більшість соціальних активностей так чи інакше плануються на вихідні — грубо кажучи, сімейних днів у сімейних людей не виходило в будь-якому варіанті третього вихідного, допоки другий із подружжя чи інший родич не візьме собі відпустку (а ще є школи, садки і т.д., в яких стандартний тижневий графік). Або навпаки — є професії, які працюють за вахтовим принципом і комусь зручніше «переставити» вільний день, щоб провести час із такою людиною.

Автор, не пиши більше статті, в тебе це погано виходить. Складай краще договори, чи чим ви там займаєтеся.

Нє-нє, я тепер не зупинюся. Терпіть)

Не слухайте іх, це ж доу душніли. Чудова стаття.

Діма, контент як завжди топ)
Люди не знають твого стилю, ми їх за це прощаємо😂

Автор вирішив стати зіркою на прекрасному. Теж, свого роду, ціль

Справжній юристи так само й договори складають — нічого не зрозуміло але дуже цікаво :)

Т.е. эффективность не упала, компания стала привлекательнее для найма сотрудников, людям это понравилось — но эксперимент признали неудачным потому что «у нас каждый день творческий». Что?

Да я тоже не понял. Вроде как все было ок, но пришла какая-то тетка и сказала, что каждый день творческий и выходной в среду отменили.Так почему же не оставить его в таком виде, если он приносил пользу?

Він не був вихідним. Сюрприз

«Ми зробили день посеред тижня(!) вихідним, який не був вихідним і в нас нічого не вийшло — тому забудьте про 4-ри денний робочий тиждень.»

— Вам не здається, що ваша схема не про 4-ри денний робочий тиждень, а про незрозуміло що?

Міні відпуску не заплануєш — бо то серед тижня і один день. День наче не робочий але «не вихідний».

Не вихідний зовсім. Працювати треба. Просто працюй як хочеш, але так щоб для компанії. Тобто так як кажуть.

Прийшла пані, сказала, що автор — людина з «прекрасного», автор не зрозумів сарказму.

Оу ноу, у галерного директора горить що раби не хочуть вислати.

зробити середу необов’язковим робочим днем. А для того, щоб у середу не думати про роботу і не читати робочий Slack, потрібно було закінчити всі задачі у вівторок.

Але середа не була вихідним днем.

Це прекрасно. Гарантую появу автора на прекрасному.

Я навіть не звернув увагу спочатку

Привіт, В’єтнам

Який В’єтнам?

Доброго вечора, ми з України

Підписатись на коментарі