Російська пропаганда і де її шукати

Привіт, мене звати Галя і я НЕ айтішниця :)

The girl has many faces, від початку вторгнення багато займаюся інформаційним волонтерством — переклади, зв’язки з закордонними організаціями, соцмережі.
Поспостерігавши тренди, які змусили насторожитися, написала про це на фейсбуці. Друзі попросили розширити тему для DOU, тож радо це роблю — для людей, які, серед усього іншого, часто мають безпосередній контакт з колегами з країн, про які йтиметься у дописі, і можуть оцінити, наскільки це серйозно.

Збройна агресія Росії проти України збурила потужну хвилю інформаційної підтримки. Хештег #StandWithUkraine розлетівся Твіттером, його можна побачити у дописах Джоан Роулінг, Пола МакКартні та інших знаменитостей.

Однак, набираючи цей хештег у пошуку, я помітила ще один — #StandWithPutin. Клікнула — і провалилася у багнюку добірної рашапропаганди.

Основні меседжі:

• Захід по лікоть у крові та інший whataboutism

• Путін — герой та захисник свого народу

• бази НАТО в Україні, Казахстані (WTF???) і ще казна-де

• де був Захід, коли бомбили [потрібне підставити]

Власне, про останнє — Росія таргетує цю пропаганду на населення країн, які з тих чи інших причин незадоволені політикою західних держав, тиснучи на їхні больові точки.

Так, індійці постять послужливо заготовлені кимось картинки, де скрупульозно перелічують, в чому їх «зрадила» Україна, а Росія по-братерськи підтримала.

Арабські користувачі форсять меми про підтримку України на тлі нібито нульового засудження війни у Сирії. Китай проголошує плани нової коаліції «країн третього світу» (це не я пишу, це вони, пруф додаю) на чолі з власне Китаєм, Росією та Індією (агов, враховуючи обмеження на Фейсбук та Твіттер у Піднебесній, там ще узагалі залишилися користувачі цих мереж НЕ на зарплаті?).

Гарні новини — те, що охоплення таких твітів наразі низьке. Погані новини — пропаганда працює (зрештою, це ми і так знали).

А що кажуть ваші колеги з Індії, Китаю та решти країн, на які спрямовано цей тренд?

Як ІТ-спільнота України залучається до контрпропаганди?

Чи не настав час об’єднати зусилля і як саме? Спеціальні платформи? Мінцифра?

Діліться своїми історіями та ідеями!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі