Який вплив матиме війна на європейську технологічну сцену та міжнародні компанії
Я Гергі Орош (Gergely Orosz), радник в mobile.dev, автор текстів у The Pragmatic Engineer.
Росія почала повномасштабний наступ на Україну в четвер, 24 лютого. Ця подія стала початком найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни та є найбільшим геополітичним інцидентом в Європі після розпаду СРСР у
Дисклеймер: текст є перекладом англомовної розсилки Гергі Ороша від 27 лютого, підготованим командою DOU
Цей текст висвітлює наступні теми:
- Вплив війни на технологічну галузь. Які компанії та наскільки сильно відчувають вплив війни?
- Компанії, які намагаються підтримувати персонал в Україні та Білорусі. Що вони роблять саме зараз і чи можуть вони ще чим-небудь допомогти?
- Технологічні компанії впроваджують власні санкції проти Росії. Винятково, що компанії не чекають на національні мандати, а вже самостійно накладають санкції, часто йдучи всупереч власним економічним інтересам.
- Міжнародні технологічні компанії з великим представництвом у Росії в напрузі. Чи зможуть успішні технологічні компанії з переважною кількістю клієнтів з різних країн утримати присутність на російському ринку, або ж їм доведеться зазнати значних змін?
- Можливості прискореної міграції для українців, білорусів та росіян до Європи. Як ви можете допомогти мешканцям України та що порадити колегам зі Східної Європи чи Європи загалом.
Я намагаюся бути неупередженим у своїх статтях. Проте в цій ситуації мені особливо важко зберігати нейтралітет. Ця війна не просто якась далека історія, ця ситуація сильно зачіпає мене на особистому та професійному рівнях. Я родом з Угорщини, а мої прадіди та бабусі з дідусями пройшли через Другу світову війну, й історії про жахіття війни переходили з покоління в покоління. Угорщина також межує з Україною, і багато моїх друзів наразі допомагають деяким з 62,000 біженців, хто дістався з України до Угорщини протягом перших чотирьох днів.
На професійному рівні, я знаю декількох розробників з України, й усі вони наразі переживають за власне життя та життя своїх близьких. Дмитро, який є одним з моїх найкращих працівників, якого я винаймав для Uber в Амстердамі та з яким я працював в одній команді понад рік. У ці дні, коли його родина в Україні — матір і бабуся — зазнавали бомбардування, Дмитро телефоном розповідав, як переховуватися під час повітряних ракетних атак. Новини про бомбардування та вбивства громадян для мене не просто звістки, позбавлені емоцій: з кожним випадком існує ймовірність, що хтось, кого я знаю особисто і знаю добре, зазнав безповоротних втрат.
Щоб отримати оновлену версію цього допису, включаючи «Великий технологічний відтік мізків з Росії» та більше деталей про евакуацію Booking.com та EPAM, читайте статтю «Українська криза та її вплив на галузь технологій».
Вплив на галузь технологій
Ця війна буде значно ближчою для багатьох людей, які працюють у сфері технологій — особливо в Європі та США. Українську діаспору — українців та їхніх нащадків — дуже поважають у світі. Такі компанії, як PayPal, Whatsapp, Affirm, Grammarly були засновані або співзасновані українськими розробниками.
Україна стала найулюбленішим напрямком для багатьох компаній як для наймання штатного персоналу, так і для отримання контрактів з нею. Україна набула такої популярності, оскільки в ній багато класних кандидатів, а ще там, на відміну від більшості європейських країн, короткі строки оформлення. При наявності привабливого бюджету досить легко найняти технічних талантів відносно швидко.
Ось лише декілька найбільших і найвідоміших компаній.
EPAM — велика українська технологічна компанія зі штатом понад 12 000 людей, більшість з яких є програмістами. Це аутсорсингова компанія високої кваліфікації, що співпрацює з такими американськими та британськими компаніями, як Google, Expedia, Microsoft, Barclays, Oracle, UBS, SAP та Thompson Reuters. Будь-хто з цих компаній перетинався з розробниками, які зараз перебувають посеред зони бойових дій.
Серед інших аутсорсингових технологічних компаній, які варто зазначити згідно зі списком «Топ-50 найбільших IT-компаній в Україні», є наступні:
- Softserve: 9 000 IT-працівників в Україні. Аутсорсинг.
- GlobalLogic: більше як 6 000 IT-працівників. Висококваліфікована аутсорсингова компанія зі штаб-квартирою в Кремнієвій долині, що працює з великою кількістю тамтешніх стартапів.
- Luxoft: більше як 3 500 IT-працівників. Аутсорсинг. Серед клієнтів — Boeing, Dell, IMB та Deutsche Bank.
Як сильно ця війна вплине на індустрію розробки програмного забезпечення? Для будь-якої компанії, у якої переважна кількість персоналу працює в Україні й чиї компанії не мали підготовки до цієї події або ця підготовка не була на достатньо високому рівні, вплив буде потужним, допоки не нормалізується ситуація.
Проте я б очікував, що у випадку великих компаній, які співпрацюють з місцевими командами в Україні, видимий ззовні вплив буде незначним. Всередині компаній робота з командами розробників з України в деяких випадках майже зупинилася. Однак для будь-яких критичних процесів готові інші команди на заміну. Будь-які некритичні процеси позначені пріоритетними та не будуть розроблені в першій чверті поточного року.
У своєму Твіттері засновник школи Lambda Остін Олред поділився своїм спостереженням про те, скільки компаній з Кремнієвої долини мають відділи розробки в Україні, як багато з цих компаній розробили плани для надзвичайних ситуацій, щоб допомогти людям з переїздом, а також хто їх виконав:
Two things I’ve found interesting this past week:
— Austen Allred 🇺🇦 (@Austen) February 26, 2022
1. I knew a lot of Silicon Valley companies had engineering hubs in Ukraine, but I still underestimated how much of the work in Silicon Valley happens there
2. Many of those companies anticipated this and had planned well
Я дійсно очікую, що станеться «технологічна міграція» з України до європейських країн. Однак важко передбачити, чи ці переміщення людей будуть мати видимий вплив навіть на європейський ринок технологій. Я більш детально освітлюю цю точку зору в розділі «Можливості прискореної міграції» нижче.
Компанії, які намагаються підтримувати персонал в Україні та Білорусі
Кілька IT-компаній з офісами в Україні переїхали заздалегідь і почали перевозити своїх працівників до того, як росія атакувала 24 лютого. Серед таких були Wix, AppsFlyer, Fiverr, Cimpress та Ciklum. Ієн Мартін написав 17 лютого у статті Forbes «Технологічні компанії Сполучених Штатів та Ізраїлю евакуюють український персонал з ймовірної передової». Це лише декілька прикладів:
«Загроза подальшого військового конфлікту з Росією спонукала компанію Cimpress зі списку Nasdaq запропонувати евакуацію її 500 українських працівників з країни або з метою безпеки переїхати далі на захід України. Ізраїльський конструктор сайтів Wix запропонував його 1 000 місцевих працівників та їхнім родинам тимчасово евакуюватися до Туреччини, в той час, як деякі інші IT-компанії, наприклад, аутсорсингові гіганти Ciklum і AppsFlyer зі штаб-квартирою у Сан-Франциско, мають плани перевести український персонал у безпечні зони. (...)Ізраїльський маркетплейс Fiverr зі списка New York Stock Exchange стверджує, що планував евакуювати київський персонал і підтримував тих, хто залишився в Україні.»
Починаючи з четверга, 24 лютого, Україна перетворилася на воєнну зону. Багато компаній швидко відповіли на вторгнення. Деякі перевели місячні бонуси наперед та зобов’язалися виплачувати повну компенсацію будь-кому з працівників, хто долучається до збройних сил України на період служби.
Наприклад, стартап Lemon.io зробив усе з наведеного вище, а також надав безпечне житло на західній Україні. Як пише «The Information»:
«Lemon.io надіслав працівникам компенсацію наперед за 2 місяці та подвоїв розробникам частоту виплат. На додаток до пропозиції релокейту тим працівникам, хто зробив такий запит, компанія запровадила нову політику, яка гарантує, що будь-який співробітник, який долучиться до Збройних сил України для боротьби з росією — за контрактом або власним бажанням — отримуватиме повну винагороду у воєнний період, а ті розробники, хто застряг в атакованих регіонах, збережуть робочі місця та отримуватимуть повну компенсацію.Lemon.io також надав безпечний будинок у Львові — місті, розташованому на Західній Україні, де працівники зможуть отримати допомогу та знайти житло у випадку, якщо у країні буде відключено інтернет і зв’язок.»
Такі компанії як Snap, Lyft, Cloudflare, Grammarly, відділ Amazon Ring, додаток для спільних поїздок Bolt, маркетплейс для пошуку проєктів Fiverr налічують різну кількість українських працівників або підрядників у сфері розробки ПЗ, від десятків до сотень. Як я дізнався, безпека працівників є пріоритетом для всіх цих компаній, що підтверджується джерелами у Fast Company.
Нова інформація про заборону чоловікам покидати Україну з’явилася 25 лютого. Українцям віком
Не всі українці хочуть покинути Україну: деякі повертаються додому. У перший день війни приблизно 30,000 людей перетнули кордон з Польщі до України. Дехто з них повернувся, щоб забрати свої родини, у той час, як інші вчинили так, щоб боротися за свою батьківщину, як це зробив цей ветеран української війни. Декілька польських IT-компаній запроваджують для працівників необмежені вихідні дні без поважної причини, навіть якщо вони й не розголошують цей факт.
Підтримка для білоруського персоналу також є необхідною. Оскільки Білорусь долучається до активного ведення війни в Україні, зростає страх, що чоловіки будуть змушені приєднатися до армії.
IT-компанії в Білорусі планують евакуювати працівників, які хотіли б переїхати до таких країн як Грузія або Польща. Усі працівники, з якими я розмовляв, повідомили, що вони побоюються можливої військової мобілізації та примусового призову і планували виїхати потягами або літаками до будь-якої країни, куди вони зможуть дістатися.
Технологічні компанії впроваджують власні санкції проти Росії
Деякі технологічні компанії почали накладати власні заборони, не чекаючи державних санкцій, одразу після нападу на Україну. Ось деякі найбільші:
- Facebook заборонив російським державним медіа розміщувати рекламу або монетизувати контент. Компанія пішла на такий крок після того, як росія почала обмежувати Facebook у відповідь на запровадження фактчекінгу для України.
- Google заборонив російським державним медіа розміщувати рекламу та монетизацію на кількох російських YouTube-каналах.
- Apple Pay припинив роботу росії.
- Intel та AMD призупинили продаж процесорів до росії.
- Twitch та Onlyfans заблокували можливість виводити гроші на російські карти або до російських банків.
- Скейлапи масово приєдналися. MesssageBird — голландський скейлап і конкурент Twilio — закрив API-доступ російським клієнтам.
- Стартапи. Omnisend — платформа автоматизацій для email та SMS маркетингу — припинила обслуговування в росії та білорусі. Литовський фінтех Paysera та лондонська компанія з переказу платежів TrasnferGo призупинили перекази до та з Росії.
- Невеликі технологічні компанії долучилися навіть активніше. Постачальники Atlassian такі як Rozdoum, CollabSoft, Softlist та eazyBI зупинили обслуговування російських клієнтів. Польська компанія PartsBox, яка надає програмне забезпечення для управління інвентарем, зупинила підписки російських клієнтів.
- Також приєдналися і майнінг-пули криптовалют. Наприклад, Flexpool — п’ятий за величиною у світі майнінг-пул Ethereum, зупинив сервіс у росії.
Чи є блокування російських клієнтів найкращим рішенням у цьому випадку? Звісно, дуже спокусливо піти шляхом санкцій, які накладають різні країні. Проте чи матимуть такі дії той ефект, на які сподіваються компанії, а саме — допоможуть швидше зупинити конфлікт?
Інформація від російського друга з галузі технологій:
Я бачу, що деякі люди у моїй стрічці прибирають свої додатки з російських магазинів. Хочу поширити наступну точку зору мого друга з росії:
Seeing some people on my feed removing their apps from Russian stores. Wanted to share this perspective from a Russian friend. pic.twitter.com/ibA5PzTQNu
— Jordi Bruin (@jordibruin) February 26, 2022
У мене немає відповіді щодо того, який підхід вірний. Все ж, чому б замість накладання санкцій на російських клієнтів не допомогти біженцям та вдатися до гуманітарних зусиль? Наприклад, розробник ігор CD Projekt Red пожертвував 1 мільйон злотих ($240 000) для гуманітарної допомоги.
Безпрецедентним є той факт, що так багато технологічних компаній настільки швидко зайняли геополітичні позиції — через 3 дні після початку російської агресії. Темп, з яким технологічні компанії оголошують «санкції» щодо росії також визначають наскільки швидко росія зазнала повної ізоляції від світу, їх єдиним союзником лишається білорусь. 25 лютого навіть Казахстан, один з найближчих союзників росії, відмовив у заклику доєднатися до наступу на Україну.
Навіть Ілон Маск вдався до, здавалось би, неможливого вчинку. Після того, як Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, написав у Твіттері Ілону Маску з проханням надати станції Starlink. Десять годин потому запит був виконаний.
Міжнародні технологічні компанії з великим представництвом у Росії в напрузі
Усього лише за три дні стан Європи та Штатів змінився з розгубленого на об’єднаний проти росії. У раніше немислимому обсязі російські банки почали відключати від міжнародної платіжної системи Swift. Також була накладена серія санкцій на росію, наприклад, заборона банківських депозитів більше ніж у 100 000 євро російськими громадянами.
Я перевірив, що кілька компаній, популярних на міжнародному ринку і з великим представництвом в росії — у деяких випадках, вони мають там головні офіси — зараз у стані паніки, оскільки вони бояться, що санкції вдарять по них особливо сильно. Організовують екстрені наради щодо опцій переведення офісів або їх частин з росії, можливість переміщення штаб-квартир та інші способи пом’якшення санкцій.
Мої джерела відкрито попросили не оголошувати назви. Це відомі технологічні компанії, про які можна сказати, що це історії успішних стартапів, які було засновано в росії. Однак переважна більшість їх бізнесу наразі знаходиться поза межами країни-агресора — в Європі, Сполучених Штатах та по всьому світу.
Можливості прискореної міграції для українців, білорусів та росіян до Європи
Компанії з представництвами та працівниками в Україні, білорусі або ж росії зараз розмірковують над наданням пропозицій своєму персоналу переїхати до інших європейських офісів — якщо компанії їх мають.
Компанії, розташовані в Україні, очевидно мають мало шансів, оскільки тут йде повномасштабна війна. В той самий час білорусь та росія видаються нестабільними місцями для роботи, і я очікую, що більше компаній з працівниками галузі технологій у цих країнах щонайменше почнуть відкривати офіси в Європі та відправляти туди охочих співробітників. На тлі війни багато хто має погодитися.
Кілька європейських країн послабили правила в’їзду для українців. Більшість країн, що межують із Західною Україною, приймають українців часто навіть без паспорта. Польща є основною точкою в’їзду та пропустила більш як 124 000 українців у перші 3 дні війни. ООН оцінює, що від 1 до 3 млн українців можуть приєднатися у Польщі до нинішньої української діаспори, яка вже сягає приблизно 2 млн.
Ірландія та Португалія скасували попередні візові вимоги до українців, таким чином відкриваючи кордон для біженців. Ще до кінця невідомо, яким чином працюватиме процес міграції у цих країнах: однак я сподіваюся, що сусідні країни нададуть на це дозвіл, і до них приєднаються інші країни.
Перегляньте це джерело для українських біженців і тих, хто їх підтримує для ознайомлення з загальними відомостями та інформацією щодо надання притулку.
Компанії розпочали ініціативи для забезпечення робочими візами тих біженців, які працюють у галузі технологій. У Нідерландах засновник необанку Bunq, Алі Нікнам, оголосив ініціативу допомоги в міграції до Нідерландів, на основі візи високої кваліфікації. Ці правила досить суворі, оскільки вони не дозволяють надавати статус високої кваліфікації мігрантам, коли вони знаходяться в ЄС. Тому за нинішнім планом людям допомагатимуть дістатися до Грузії і звідти податися на цей тип візи. Користь від такого підходу полягає в тому, що люди мають право працювати з першого ж дня і можуть облаштовувати нормальне життя на противагу до проходження більшої кількості раундів, якщо прибувати до країни на основі пошуку притулку.
Науковці також вдаються до ініціатив з надання допомоги. Бельгійський доцент започаткував ініціативу допомоги з
Чи будемо ми очевидцями «великої міграції українських талантів» до Європи? Навіть якщо припустити, що війна скоро закінчиться, Україна продовжить жити в тіні майбутнього конфлікту з росією, яка буде підготовлена ще краще. І якщо війна пошириться, то у багатьох країн не буде ніякого іншого виходу, окрім як евакуюватися з України.
Очевидно, що ми станемо свідками великої імміграції українців до інших європейських країн. Оскільки ті люди, хто працюють в сфері технологій, зазвичай претендують на отримання віз високої кваліфікації в деяких європейських країнах, багато хто з досвідчених працівників матиме великий вибір можливостей переїзду всередині Європи. Додайте до цього випадку спрощені візові вимоги, які європейські країни мають надати українцям, і очевидно, що ми побачимо «технологічний відтік мізків» з України до всієї Європи.
Дотепер українці мали родини, низькі податки для IT-сектору і відносну стабільність, крім територій сходу України. Тепер стабільності більше немає, а низькі податки навряд чи компенсують поточну загрозу війни багатьом людям.
Проте це не перший раз, коли українці у великій кількості мігрують до інших європейських країн. Так, Польща, країна з населенням у 38 млн людей, налічує 2 мільйони українців, які там проживають. Більшість з них переїхали після російсько-української війни у 2014 році.
Чи стане Росія свідком пришвидшеного «російського технологічного відтоку мізків»?
Існує велика кількість компаній з офісами в росії, які б хотіли поїхати з країни, в якій усі російські ЗМІ змушені називати найбільшу в Європі війну з часів Другої світової війни «спеціальною військовою операцією» і де затримують десятки тисяч тих, хто протестує проти війни.
Проте на час написання статті найбільш ймовірною причиною, що може змусити російських IT-професіоналів отримувати компенсацію в USD/EUR або розглядати переїзд за кордон — це можливий обвал рубля, що слідує за фінансовими санкціями та відсторонення російських банків від глобальних платіжних систем. Я розмовляв з московським розробником, який розповів, що російська валюта сильно втратила у вартості за минулі кілька днів після закриття ринків.
В інтересах Європи та ЄС надати умов для легкої міграції висококваліфікованих працівників та навіть біженців з Росії. Ці дії також допоможуть Європі отримати затребуваних розробників посеред найспекотнішого ринку найму. Такий хід також завдасть шкоди Росії, оскільки вона втратить технологічних експертів, яких важко замістити.
Однак ми вже бачимо і протилежні речі. Згідно з інформацією від засновника Nomadlist Пітера Левелза, яка ще офіційно не підтверджена, Португалія забороняє видачу віз усім російським громадянам. Мене не здивує такий розвиток подій, враховуючи санкції, і я очікую, що більшість, якщо не всі члени ЄС, доєднаються до них.
І все ж таки, Європа повинна зробити якраз протилежне: зробити дуже легким переїзд до Європи для висококваліфікованих російських працівників, оскільки для них є очевидним технологічний напрямок.
На момент написання статті Іспанія та Дубай є двома найрозумнішими альтернативами для отримання візи громадянами росії. Ми будемо спостерігати, чи залишиться Іспанія доступною для росіян, чи вона повторить шлях Португалії і зачинить двері для висококваліфікованих російських техпрацівників.
Я очікую, що відбудеться «великий російський технологічний відтік», але він пошириться на глобальні напрямки. Ті, хто працює в галузі технологій в росії є одними з найпрацездатніших людей і тими, хто має певні заощадження. Багато з них тікатимуть, поки ще можуть. ЄС, як місце призначення, поки що недоступний, але можуть розглядатися інші напрямки.
Я спілкуюся з кількома розробниками програмного забезпечення в росії, чиї міжнародні компанії рішуче підтримують переїзд до інших офісів — нехай ці офіси знаходяться в США, на Близькому Сході, в Азії чи навіть у Європі.
Як допомогти у цій трагічній ситуації
Щоб допомогти тим, хто в Україні:
- Допоможіть біженцям, якщо ви перебуваєте в Європі. За оцінками ООН, з України виїдуть до 5 мільйонів людей: усі, хто виїхав за короткий термін, майже без заощаджень і з невеликою кількістю базових речей. Можна надавати притулок для проживання, допомогу в купівлі продуктів і предметів першої необхідності, надавати медичні товари, допомогу з транспортуванням, здачу крові та пожертвування грошей на благодійні організації для вищезазначених заходів.
- Твій голос. Висловлюйте підтримку України та засуджуйте російську агресію в соціальних мережах або на вуличних акціях протесту. Кожен голос має значення.
- Пожертвуйте. Надішліть гроші українській армії. Більшість моїх друзів-українців вважають, що це найкраща підтримка, яку вони можуть використати негайно. Пожертвувати можна за допомогою банківського переказу або за допомогою криптовалюти. Є офіційні банківські рахунки, навіть криптовалютний.
- Поширюйте. Розширюйте ініціативи, які допомагають людям в Україні чи то постачанням, чи то виїздом.
- Шукайте офіційні джерела на підтвердження даних, перш ніж ділитися суперечливими статтями, і перевіряйте інформацію, що надходить з надійних джерел. Шириться багато неправдивої інформації, особливо в соціальних мережах.
- Закликайте свій уряд діяти. Якщо ваш уряд ще не вживав достатньо рішучих дій, зверніться до своїх депутатів і закликайте ввести економічні санкції та допомогати Україні.
- Якщо у вас є колеги в Україні: сподіваюся, ваша компанія вже докладає зусиль для підтримки чи евакуації співробітників та їхніх сімей. Їхня безпека понад усе.
- Якщо у вас є колеги з України: зрозумійте, що всі вони, ймовірно, переживають найважчий період свого життя, і робота може бути останнім, про що вони думають, з усією навколишньою невизначеністю. Дайте їм більше простору. Якщо ви займаєте керівну посаду, з’ясуйте і зрозумійте, що допоможе їм найкраще, і використовуйте свій авторитет, щоб це забезпечити.
- Якщо у вас є колеги з білорусі чи росії: знайте, що більшості з цих людей буде дуже важко, навіть якщо їхнє життя не постраждало — або, принаймні, не постраждало поки що. Однак вони, безсумнівно, будуть налякані перспективами у майбутньому і, можливо, їм доведеться підготуватися до гіршого сценарію.
- Для жителів росії: вони стикаються з повною невизначеністю через міжнародні санкції та загрозою зникнення їхніх заощаджень. Для жителів білорусі: чоловіки, імовірно, побоюються, що будуть призвані в армію або що на них також поширяться міжнародні санкції. Для російських громадян: швидше за все, вони потраплять під санкції, деталі яких вони не знають, навіть якщо вони тривалий час не проживали в росії. У майбутньому можуть виникнути проблеми з візою.
Ось корисний тред у Twitter про те, як ви можете зареєструватися для допомогти — це не тільки для студентів і докторантів, а для всіх.
- Якщо ваші колеги зі східної та центральної Європи, особливо, з країн, що є сусідами України або росії (Фінляндія, Польща, Румунія, Молдова, Словаччина або Угорщина) — знайте, що більшість з них будуть переживати за те, чи пошириться війна на них, яким чином і який матиме вплив на них. Найбільш імовірно, що вони будуть зосереджені на новинах і менш сконцентровані на робочих процесах. Про це розповів мені один польський керівник з розробки на другий день війни:
ЦИТАТА"Мені лячно, і я відчуваю, що ситуація така ж погана і для Європи. Вона значно гірша за COVID. Це найгірша геополітична подія за моє життя."
Через кілька перших днів війни та ж сама людина розповіла, наскільки краще вони морально почуваються після прибуття біженців, і ця людина разом з друзями і колегами допомагають їм. Деякі розробники пропонують використовувати їхні бюджети та вільні дні для допомоги біженцям замість витрат на командні події, а компанії їх підтримують.
Якщо ви маєте колег у Європі — знайте, що багато з них будуть схвильовані та невпевнені у майбутньому. Ці новини будуть для них особистими, а країни оголошуватимуть заходи підтримки України. Люди можуть мати друзів в Україні, росії або білорусі, за яких вони хвилюються. Будьте добрими до них.
Якщо ви не знайомі з геополітичною історією України, росії та що призвело до цього конфлікту, я наполегливо рекомендую переглянути відео професора Джона Дж. Міршеймера з університету Чикаго.
Дякую Яцеку за перевірку цієї статті.
Найкращі коментарі пропустити