Який вплив матиме війна на європейську технологічну сцену та міжнародні компанії

Я Гергі Орош (Gergely Orosz), радник в mobile.dev, автор текстів у The Pragmatic Engineer.

Росія почала повномасштабний наступ на Україну в четвер, 24 лютого. Ця подія стала початком найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни та є найбільшим геополітичним інцидентом в Європі після розпаду СРСР у 1990-1991 рр. У цьому тексті, опублікованому 27 лютого, я спробував розібратися, як зміниться глобальна IT-галузь через війну в Європі.

Дисклеймер: текст є перекладом англомовної розсилки Гергі Ороша від 27 лютого, підготованим командою DOU

Цей текст висвітлює наступні теми:

• Вплив війни на технологічну галузь. Які компанії та наскільки сильно відчувають вплив війни?
  • Компанії, які намагаються підтримувати персонал в Україні та Білорусі. Що вони роблять саме зараз і чи можуть вони ще чим-небудь допомогти?
  • Технологічні компанії впроваджують власні санкції проти Росії. Винятково, що компанії не чекають на національні мандати, а вже самостійно накладають санкції, часто йдучи всупереч власним економічним інтересам.
  • Міжнародні технологічні компанії з великим представництвом у Росії в напрузі. Чи зможуть успішні технологічні компанії з переважною кількістю клієнтів з різних країн утримати присутність на російському ринку, або ж їм доведеться зазнати значних змін?
  • Можливості прискореної міграції для українців, білорусів та росіян до Європи. Як ви можете допомогти мешканцям України та що порадити колегам зі Східної Європи чи Європи загалом.

Я намагаюся бути неупередженим у своїх статтях. Проте в цій ситуації мені особливо важко зберігати нейтралітет. Ця війна не просто якась далека історія, ця ситуація сильно зачіпає мене на особистому та професійному рівнях. Я родом з Угорщини, а мої прадіди та бабусі з дідусями пройшли через Другу світову війну, й історії про жахіття війни переходили з покоління в покоління. Угорщина також межує з Україною, і багато моїх друзів наразі допомагають деяким з 62,000 біженців, хто дістався з України до Угорщини протягом перших чотирьох днів.

На професійному рівні, я знаю декількох розробників з України, й усі вони наразі переживають за власне життя та життя своїх близьких. Дмитро, який є одним з моїх найкращих працівників, якого я винаймав для Uber в Амстердамі та з яким я працював в одній команді понад рік. У ці дні, коли його родина в Україні — матір і бабуся — зазнавали бомбардування, Дмитро телефоном розповідав, як переховуватися під час повітряних ракетних атак. Новини про бомбардування та вбивства громадян для мене не просто звістки, позбавлені емоцій: з кожним випадком існує ймовірність, що хтось, кого я знаю особисто і знаю добре, зазнав безповоротних втрат.

Щоб отримати оновлену версію цього допису, включаючи «Великий технологічний відтік мізків з Росії» та більше деталей про евакуацію Booking.com та EPAM, читайте статтю «Українська криза та її вплив на галузь технологій».

Вплив на галузь технологій

Ця війна буде значно ближчою для багатьох людей, які працюють у сфері технологій — особливо в Європі та США. Українську діаспору — українців та їхніх нащадків — дуже поважають у світі. Такі компанії, як PayPal, Whatsapp, Affirm, Grammarly були засновані або співзасновані українськими розробниками.

Україна стала найулюбленішим напрямком для багатьох компаній як для наймання штатного персоналу, так і для отримання контрактів з нею. Україна набула такої популярності, оскільки в ній багато класних кандидатів, а ще там, на відміну від більшості європейських країн, короткі строки оформлення. При наявності привабливого бюджету досить легко найняти технічних талантів відносно швидко.

Ось лише декілька найбільших і найвідоміших компаній.

EPAM — велика українська технологічна компанія зі штатом понад 12 000 людей, більшість з яких є програмістами. Це аутсорсингова компанія високої кваліфікації, що співпрацює з такими американськими та британськими компаніями, як Google, Expedia, Microsoft, Barclays, Oracle, UBS, SAP та Thompson Reuters. Будь-хто з цих компаній перетинався з розробниками, які зараз перебувають посеред зони бойових дій.

Серед інших аутсорсингових технологічних компаній, які варто зазначити згідно зі списком «Топ-50 найбільших IT-компаній в Україні», є наступні:

• Softserve: 9 000 IT-працівників в Україні. Аутсорсинг.
  • GlobalLogic: більше як 6 000 IT-працівників. Висококваліфікована аутсорсингова компанія зі штаб-квартирою в Кремнієвій долині, що працює з великою кількістю тамтешніх стартапів.
  • Luxoft: більше як 3 500 IT-працівників. Аутсорсинг. Серед клієнтів — Boeing, Dell, IMB та Deutsche Bank.

Як сильно ця війна вплине на індустрію розробки програмного забезпечення? Для будь-якої компанії, у якої переважна кількість персоналу працює в Україні й чиї компанії не мали підготовки до цієї події або ця підготовка не була на достатньо високому рівні, вплив буде потужним, допоки не нормалізується ситуація.

Проте я б очікував, що у випадку великих компаній, які співпрацюють з місцевими командами в Україні, видимий ззовні вплив буде незначним. Всередині компаній робота з командами розробників з України в деяких випадках майже зупинилася. Однак для будь-яких критичних процесів готові інші команди на заміну. Будь-які некритичні процеси позначені пріоритетними та не будуть розроблені в першій чверті поточного року.

У своєму Твіттері засновник школи Lambda Остін Олред поділився своїм спостереженням про те, скільки компаній з Кремнієвої долини мають відділи розробки в Україні, як багато з цих компаній розробили плани для надзвичайних ситуацій, щоб допомогти людям з переїздом, а також хто їх виконав:

Я дійсно очікую, що станеться «технологічна міграція» з України до європейських країн. Однак важко передбачити, чи ці переміщення людей будуть мати видимий вплив навіть на європейський ринок технологій. Я більш детально освітлюю цю точку зору в розділі «Можливості прискореної міграції» нижче.

Компанії, які намагаються підтримувати персонал в Україні та Білорусі

Кілька IT-компаній з офісами в Україні переїхали заздалегідь і почали перевозити своїх працівників до того, як росія атакувала 24 лютого. Серед таких були Wix, AppsFlyer, Fiverr, Cimpress та Ciklum. Ієн Мартін написав 17 лютого у статті Forbes «Технологічні компанії Сполучених Штатів та Ізраїлю евакуюють український персонал з ймовірної передової». Це лише декілька прикладів:

«Загроза подальшого військового конфлікту з Росією спонукала компанію Cimpress зі списку Nasdaq запропонувати евакуацію її 500 українських працівників з країни або з метою безпеки переїхати далі на захід України. Ізраїльський конструктор сайтів Wix запропонував його 1 000 місцевих працівників та їхнім родинам тимчасово евакуюватися до Туреччини, в той час, як деякі інші IT-компанії, наприклад, аутсорсингові гіганти Ciklum і AppsFlyer зі штаб-квартирою у Сан-Франциско, мають плани перевести український персонал у безпечні зони. (...)

Ізраїльський маркетплейс Fiverr зі списка New York Stock Exchange стверджує, що планував евакуювати київський персонал і підтримував тих, хто залишився в Україні.»

Починаючи з четверга, 24 лютого, Україна перетворилася на воєнну зону. Багато компаній швидко відповіли на вторгнення. Деякі перевели місячні бонуси наперед та зобов’язалися виплачувати повну компенсацію будь-кому з працівників, хто долучається до збройних сил України на період служби.

Наприклад, стартап Lemon.io зробив усе з наведеного вище, а також надав безпечне житло на західній Україні. Як пише «The Information»:

«Lemon.io надіслав працівникам компенсацію наперед за 2 місяці та подвоїв розробникам частоту виплат. На додаток до пропозиції релокейту тим працівникам, хто зробив такий запит, компанія запровадила нову політику, яка гарантує, що будь-який співробітник, який долучиться до Збройних сил України для боротьби з росією — за контрактом або власним бажанням — отримуватиме повну винагороду у воєнний період, а ті розробники, хто застряг в атакованих регіонах, збережуть робочі місця та отримуватимуть повну компенсацію.

Lemon.io також надав безпечний будинок у Львові — місті, розташованому на Західній Україні, де працівники зможуть отримати допомогу та знайти житло у випадку, якщо у країні буде відключено інтернет і зв’язок.»

Такі компанії як Snap, Lyft, Cloudflare, Grammarly, відділ Amazon Ring, додаток для спільних поїздок Bolt, маркетплейс для пошуку проєктів Fiverr налічують різну кількість українських працівників або підрядників у сфері розробки ПЗ, від десятків до сотень. Як я дізнався, безпека працівників є пріоритетом для всіх цих компаній, що підтверджується джерелами у Fast Company.

Нова інформація про заборону чоловікам покидати Україну з’явилася 25 лютого. Українцям віком 18-60 років не дозволяється виїжджати з країни, з виключенням для окремих категорій. Оскільки більшість IT-працівників є чоловіками, евакуація або релокейт цих людей стали неможливі.. Деякі компанії допомагають родинам з переїздами і в таких випадках та намагаються надати підтримку тим, хто залишається на місці.

Не всі українці хочуть покинути Україну: деякі повертаються додому. У перший день війни приблизно 30,000 людей перетнули кордон з Польщі до України. Дехто з них повернувся, щоб забрати свої родини, у той час, як інші вчинили так, щоб боротися за свою батьківщину, як це зробив цей ветеран української війни. Декілька польських IT-компаній запроваджують для працівників необмежені вихідні дні без поважної причини, навіть якщо вони й не розголошують цей факт.

Підтримка для білоруського персоналу також є необхідною. Оскільки Білорусь долучається до активного ведення війни в Україні, зростає страх, що чоловіки будуть змушені приєднатися до армії.

IT-компанії в Білорусі планують евакуювати працівників, які хотіли б переїхати до таких країн як Грузія або Польща. Усі працівники, з якими я розмовляв, повідомили, що вони побоюються можливої військової мобілізації та примусового призову і планували виїхати потягами або літаками до будь-якої країни, куди вони зможуть дістатися.

Технологічні компанії впроваджують власні санкції проти Росії

Деякі технологічні компанії почали накладати власні заборони, не чекаючи державних санкцій, одразу після нападу на Україну. Ось деякі найбільші:

• Facebook заборонив російським державним медіа розміщувати рекламу або монетизувати контент. Компанія пішла на такий крок після того, як росія почала обмежувати Facebook у відповідь на запровадження фактчекінгу для України.
  • Google заборонив російським державним медіа розміщувати рекламу та монетизацію на кількох російських YouTube-каналах.
  • Apple Pay припинив роботу росії.
  • Intel та AMD призупинили продаж процесорів до росії.
  • Twitch та Onlyfans заблокували можливість виводити гроші на російські карти або до російських банків.
  • Скейлапи масово приєдналися. MesssageBird — голландський скейлап і конкурент Twilio — закрив API-доступ російським клієнтам.
  • Стартапи. Omnisend — платформа автоматизацій для email та SMS маркетингу — припинила обслуговування в росії та білорусі. Литовський фінтех Paysera та лондонська компанія з переказу платежів TrasnferGo призупинили перекази до та з Росії.
  • Невеликі технологічні компанії долучилися навіть активніше. Постачальники Atlassian такі як Rozdoum, CollabSoft, Softlist та eazyBI зупинили обслуговування російських клієнтів. Польська компанія PartsBox, яка надає програмне забезпечення для управління інвентарем, зупинила підписки російських клієнтів.
  • Також приєдналися і майнінг-пули криптовалют. Наприклад, Flexpool — п’ятий за величиною у світі майнінг-пул Ethereum, зупинив сервіс у росії.

Чи є блокування російських клієнтів найкращим рішенням у цьому випадку? Звісно, дуже спокусливо піти шляхом санкцій, які накладають різні країні. Проте чи матимуть такі дії той ефект, на які сподіваються компанії, а саме — допоможуть швидше зупинити конфлікт?

Інформація від російського друга з галузі технологій:

Я бачу, що деякі люди у моїй стрічці прибирають свої додатки з російських магазинів. Хочу поширити наступну точку зору мого друга з росії:

У мене немає відповіді щодо того, який підхід вірний. Все ж, чому б замість накладання санкцій на російських клієнтів не допомогти біженцям та вдатися до гуманітарних зусиль? Наприклад, розробник ігор CD Projekt Red пожертвував 1 мільйон злотих ($240 000) для гуманітарної допомоги.

Безпрецедентним є той факт, що так багато технологічних компаній настільки швидко зайняли геополітичні позиції — через 3 дні після початку російської агресії. Темп, з яким технологічні компанії оголошують «санкції» щодо росії також визначають наскільки швидко росія зазнала повної ізоляції від світу, їх єдиним союзником лишається білорусь. 25 лютого навіть Казахстан, один з найближчих союзників росії, відмовив у заклику доєднатися до наступу на Україну.

Навіть Ілон Маск вдався до, здавалось би, неможливого вчинку. Після того, як Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, написав у Твіттері Ілону Маску з проханням надати станції Starlink. Десять годин потому запит був виконаний.

Міжнародні технологічні компанії з великим представництвом у Росії в напрузі

Усього лише за три дні стан Європи та Штатів змінився з розгубленого на об’єднаний проти росії. У раніше немислимому обсязі російські банки почали відключати від міжнародної платіжної системи Swift. Також була накладена серія санкцій на росію, наприклад, заборона банківських депозитів більше ніж у 100 000 євро російськими громадянами.

Я перевірив, що кілька компаній, популярних на міжнародному ринку і з великим представництвом в росії — у деяких випадках, вони мають там головні офіси — зараз у стані паніки, оскільки вони бояться, що санкції вдарять по них особливо сильно. Організовують екстрені наради щодо опцій переведення офісів або їх частин з росії, можливість переміщення штаб-квартир та інші способи пом’якшення санкцій.

Мої джерела відкрито попросили не оголошувати назви. Це відомі технологічні компанії, про які можна сказати, що це історії успішних стартапів, які було засновано в росії. Однак переважна більшість їх бізнесу наразі знаходиться поза межами країни-агресора — в Європі, Сполучених Штатах та по всьому світу.

Можливості прискореної міграції для українців, білорусів та росіян до Європи

Компанії з представництвами та працівниками в Україні, білорусі або ж росії зараз розмірковують над наданням пропозицій своєму персоналу переїхати до інших європейських офісів — якщо компанії їх мають.

Компанії, розташовані в Україні, очевидно мають мало шансів, оскільки тут йде повномасштабна війна. В той самий час білорусь та росія видаються нестабільними місцями для роботи, і я очікую, що більше компаній з працівниками галузі технологій у цих країнах щонайменше почнуть відкривати офіси в Європі та відправляти туди охочих співробітників. На тлі війни багато хто має погодитися.

Кілька європейських країн послабили правила в’їзду для українців. Більшість країн, що межують із Західною Україною, приймають українців часто навіть без паспорта. Польща є основною точкою в’їзду та пропустила більш як 124 000 українців у перші 3 дні війни. ООН оцінює, що від 1 до 3 млн українців можуть приєднатися у Польщі до нинішньої української діаспори, яка вже сягає приблизно 2 млн.

Ірландія та Португалія скасували попередні візові вимоги до українців, таким чином відкриваючи кордон для біженців. Ще до кінця невідомо, яким чином працюватиме процес міграції у цих країнах: однак я сподіваюся, що сусідні країни нададуть на це дозвіл, і до них приєднаються інші країни.

Перегляньте це джерело для українських біженців і тих, хто їх підтримує для ознайомлення з загальними відомостями та інформацією щодо надання притулку.

Компанії розпочали ініціативи для забезпечення робочими візами тих біженців, які працюють у галузі технологій. У Нідерландах засновник необанку Bunq, Алі Нікнам, оголосив ініціативу допомоги в міграції до Нідерландів, на основі візи високої кваліфікації. Ці правила досить суворі, оскільки вони не дозволяють надавати статус високої кваліфікації мігрантам, коли вони знаходяться в ЄС. Тому за нинішнім планом людям допомагатимуть дістатися до Грузії і звідти податися на цей тип візи. Користь від такого підходу полягає в тому, що люди мають право працювати з першого ж дня і можуть облаштовувати нормальне життя на противагу до проходження більшої кількості раундів, якщо прибувати до країни на основі пошуку притулку.

Науковці також вдаються до ініціатив з надання допомоги. Бельгійський доцент започаткував ініціативу допомоги з 6-місячним перебуванням.

Чи будемо ми очевидцями «великої міграції українських талантів» до Європи? Навіть якщо припустити, що війна скоро закінчиться, Україна продовжить жити в тіні майбутнього конфлікту з росією, яка буде підготовлена ще краще. І якщо війна пошириться, то у багатьох країн не буде ніякого іншого виходу, окрім як евакуюватися з України.

Очевидно, що ми станемо свідками великої імміграції українців до інших європейських країн. Оскільки ті люди, хто працюють в сфері технологій, зазвичай претендують на отримання віз високої кваліфікації в деяких європейських країнах, багато хто з досвідчених працівників матиме великий вибір можливостей переїзду всередині Європи. Додайте до цього випадку спрощені візові вимоги, які європейські країни мають надати українцям, і очевидно, що ми побачимо «технологічний відтік мізків» з України до всієї Європи.

Дотепер українці мали родини, низькі податки для IT-сектору і відносну стабільність, крім територій сходу України. Тепер стабільності більше немає, а низькі податки навряд чи компенсують поточну загрозу війни багатьом людям.

Проте це не перший раз, коли українці у великій кількості мігрують до інших європейських країн. Так, Польща, країна з населенням у 38 млн людей, налічує 2 мільйони українців, які там проживають. Більшість з них переїхали після російсько-української війни у 2014 році.

Чи стане Росія свідком пришвидшеного «російського технологічного відтоку мізків»?

Існує велика кількість компаній з офісами в росії, які б хотіли поїхати з країни, в якій усі російські ЗМІ змушені називати найбільшу в Європі війну з часів Другої світової війни «спеціальною військовою операцією» і де затримують десятки тисяч тих, хто протестує проти війни.

Проте на час написання статті найбільш ймовірною причиною, що може змусити російських IT-професіоналів отримувати компенсацію в USD/EUR або розглядати переїзд за кордон — це можливий обвал рубля, що слідує за фінансовими санкціями та відсторонення російських банків від глобальних платіжних систем. Я розмовляв з московським розробником, який розповів, що російська валюта сильно втратила у вартості за минулі кілька днів після закриття ринків.

В інтересах Європи та ЄС надати умов для легкої міграції висококваліфікованих працівників та навіть біженців з Росії. Ці дії також допоможуть Європі отримати затребуваних розробників посеред найспекотнішого ринку найму. Такий хід також завдасть шкоди Росії, оскільки вона втратить технологічних експертів, яких важко замістити.

Однак ми вже бачимо і протилежні речі. Згідно з інформацією від засновника Nomadlist Пітера Левелза, яка ще офіційно не підтверджена, Португалія забороняє видачу віз усім російським громадянам. Мене не здивує такий розвиток подій, враховуючи санкції, і я очікую, що більшість, якщо не всі члени ЄС, доєднаються до них.

І все ж таки, Європа повинна зробити якраз протилежне: зробити дуже легким переїзд до Європи для висококваліфікованих російських працівників, оскільки для них є очевидним технологічний напрямок.

На момент написання статті Іспанія та Дубай є двома найрозумнішими альтернативами для отримання візи громадянами росії. Ми будемо спостерігати, чи залишиться Іспанія доступною для росіян, чи вона повторить шлях Португалії і зачинить двері для висококваліфікованих російських техпрацівників.

Я очікую, що відбудеться «великий російський технологічний відтік», але він пошириться на глобальні напрямки. Ті, хто працює в галузі технологій в росії є одними з найпрацездатніших людей і тими, хто має певні заощадження. Багато з них тікатимуть, поки ще можуть. ЄС, як місце призначення, поки що недоступний, але можуть розглядатися інші напрямки.

Я спілкуюся з кількома розробниками програмного забезпечення в росії, чиї міжнародні компанії рішуче підтримують переїзд до інших офісів — нехай ці офіси знаходяться в США, на Близькому Сході, в Азії чи навіть у Європі.

Як допомогти у цій трагічній ситуації

Щоб допомогти тим, хто в Україні:

• Допоможіть біженцям, якщо ви перебуваєте в Європі. За оцінками ООН, з України виїдуть до 5 мільйонів людей: усі, хто виїхав за короткий термін, майже без заощаджень і з невеликою кількістю базових речей. Можна надавати притулок для проживання, допомогу в купівлі продуктів і предметів першої необхідності, надавати медичні товари, допомогу з транспортуванням, здачу крові та пожертвування грошей на благодійні організації для вищезазначених заходів.
  • Твій голос. Висловлюйте підтримку України та засуджуйте російську агресію в соціальних мережах або на вуличних акціях протесту. Кожен голос має значення.
  • Пожертвуйте. Надішліть гроші українській армії. Більшість моїх друзів-українців вважають, що це найкраща підтримка, яку вони можуть використати негайно. Пожертвувати можна за допомогою банківського переказу або за допомогою криптовалюти. Є офіційні банківські рахунки, навіть криптовалютний.
  • Поширюйте. Розширюйте ініціативи, які допомагають людям в Україні чи то постачанням, чи то виїздом.
  • Шукайте офіційні джерела на підтвердження даних, перш ніж ділитися суперечливими статтями, і перевіряйте інформацію, що надходить з надійних джерел. Шириться багато неправдивої інформації, особливо в соціальних мережах.
  • Закликайте свій уряд діяти. Якщо ваш уряд ще не вживав достатньо рішучих дій, зверніться до своїх депутатів і закликайте ввести економічні санкції та допомогати Україні.
  • Якщо у вас є колеги в Україні: сподіваюся, ваша компанія вже докладає зусиль для підтримки чи евакуації співробітників та їхніх сімей. Їхня безпека понад усе.
  • Якщо у вас є колеги з України: зрозумійте, що всі вони, ймовірно, переживають найважчий період свого життя, і робота може бути останнім, про що вони думають, з усією навколишньою невизначеністю. Дайте їм більше простору. Якщо ви займаєте керівну посаду, з’ясуйте і зрозумійте, що допоможе їм найкраще, і використовуйте свій авторитет, щоб це забезпечити.
  • Якщо у вас є колеги з білорусі чи росії: знайте, що більшості з цих людей буде дуже важко, навіть якщо їхнє життя не постраждало — або, принаймні, не постраждало поки що. Однак вони, безсумнівно, будуть налякані перспективами у майбутньому і, можливо, їм доведеться підготуватися до гіршого сценарію.
  • Для жителів росії: вони стикаються з повною невизначеністю через міжнародні санкції та загрозою зникнення їхніх заощаджень. Для жителів білорусі: чоловіки, імовірно, побоюються, що будуть призвані в армію або що на них також поширяться міжнародні санкції. Для російських громадян: швидше за все, вони потраплять під санкції, деталі яких вони не знають, навіть якщо вони тривалий час не проживали в росії. У майбутньому можуть виникнути проблеми з візою.

Ось корисний тред у Twitter про те, як ви можете зареєструватися для допомогти — це не тільки для студентів і докторантів, а для всіх.

• Якщо ваші колеги зі східної та центральної Європи, особливо, з країн, що є сусідами України або росії (Фінляндія, Польща, Румунія, Молдова, Словаччина або Угорщина) — знайте, що більшість з них будуть переживати за те, чи пошириться війна на них, яким чином і який матиме вплив на них. Найбільш імовірно, що вони будуть зосереджені на новинах і менш сконцентровані на робочих процесах. Про це розповів мені один польський керівник з розробки на другий день війни:

ЦИТАТА"Мені лячно, і я відчуваю, що ситуація така ж погана і для Європи. Вона значно гірша за COVID. Це найгірша геополітична подія за моє життя."

Через кілька перших днів війни та ж сама людина розповіла, наскільки краще вони морально почуваються після прибуття біженців, і ця людина разом з друзями і колегами допомагають їм. Деякі розробники пропонують використовувати їхні бюджети та вільні дні для допомоги біженцям замість витрат на командні події, а компанії їх підтримують.

Якщо ви маєте колег у Європі — знайте, що багато з них будуть схвильовані та невпевнені у майбутньому. Ці новини будуть для них особистими, а країни оголошуватимуть заходи підтримки України. Люди можуть мати друзів в Україні, росії або білорусі, за яких вони хвилюються. Будьте добрими до них.

Якщо ви не знайомі з геополітичною історією України, росії та що призвело до цього конфлікту, я наполегливо рекомендую переглянути відео професора Джона Дж. Міршеймера з університету Чикаго.

Дякую Яцеку за перевірку цієї статті.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Європа повинна зробити якраз протилежне: зробити дуже легким переїзд до Європи для висококваліфікованих російських працівників

Це звичайно внутрішня справа Угорщини наскільки швидко її громадяни прагнуть забути події жовтня-листопада 1956 року. А що буде з такою порівняно невеликою країною як Угорщина у випадку реалізації Вашого м-м-м нерозумного плану, я проілюструю цитатою з Довлатова ... до речі, написаною ще задовго до путінізації росії: «Как!? Мы здесь уже два года, а они до сих пор не говорят по-русски!?». Це якщо вам досі не зрозуміло що сталось на Сході України.
По-друге, допомоги потребують жертви агресії, а не ті, хто своїм «потрєблядством» привели до утвердження фашизму. Як і Німеччина після 2ї світової, вони повинні пройти ще довгий шлях розуміння чому і звідки в цивілізованому світі взялись ці всеохоплюючи санкції. На жаль, з їхнім періодом полудохода — це не тижні і не місяці :(

країна продовжить жити в тіні майбутнього конфлікту з росією

Мені здається, що коли війна закінчиться, то такої тіні не буде, бо Україна війде в ЄС, і продовжить посилювати армію.
А Росії треба буде час, щоб загоїти економічні рани і відновити армію
+ Путін не безсмертний, і навіть якщо політика після Путіна залишится тою самою, то мине ще якийсь час, доки наступник підкорить всю вертикаль влади собі так само, як Путін. Що дає нам ще більше часу на інтеграцію в Європу і посилення.

Тому мені здається, що після цієї війни, якщо у Росії і залишиться така сама політика як і зараз, то принаймі у наступний раз вони полізуть не в Україну, яка чине спротив і якій допомагає пів світу, а у якусь слабкішу країну, Росія велика, сусідів у неї вистачає.

Тому я гадаю, що звісно може бути деякий застій у галузі одразу після війни, але в перспективі 5 років після війни як наша галузь, так і вся країна, суттєво розвинеться, за рахунок інвестицій, і відтоку спеціалістів з Росії і Білорусі

Головне, щоб не вийшло так, що понабирають росіян, бо всі тікають, а українців не захочуть брати, щоб не було конфліктів всередені колективу, а команда вже майже сформована з росіян.. Але, якщо дійсно цінний спеціаліст — неважливо якої він буде національності. )
Сподіваємось, що все буде ОКей! Віримо, що все налагодиться!:)

— пане Тарас, що по ІТ?
— ІТ пизда.
— Дякую.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

питання економіки, IT та й багато чого зараз вирішуються на полі бою. На яких умовах закінчиться війна так і станется зі всім останнім, від цього буде залежать як швидко просідання IT відновиться. Чим більш програшна позиція буде в Україні тим більш прискориться відтік/зменшення IT сектору. Якщо позиції будуть виграшні, деокупують значну частину території — тоді Україну почнуть сприймати як другий Ізраїль, країну стійку до зовнішньої агресії, і бізнес буде нормально сюди заходить (особливо якщо уряд зелебобіків зможе запропонувати якісь пільги для бізнесу, а не їбануте шапіто як раніше).

Всі тут пишуть про Ізраіль, але там війна інша, міста не руйнуються до фундаменту

Киев тоже до фундамента не разрушен и врядли может быть разрушен. А айти это большей частью Киев, Львов. Если есть уверенность что в Киеве, Львове ситуация стабильная то для западного заказчика все остальное имеет куда меньшее значение.

Поствоенное положение укро-ИТ зависит от того, чем закончатся военные действия. Если оккупацией очередной части страны (как то, юга Украины) — остатки крупных контор переберутся, как минимум в зап. Украину, а скорее всего в Польшу. Т.к. дальнейшая оккупация укро-територий рашкой в ближайшие годы, будет неизбежна.

Если же укро-воюющим удастся выдворить рашко-оккупантов хотя бы к довоенным границам — для Украины станет возможно многое. Включая даже членство в НАТО (лишь после которого, в Украину пойдёт реальный баблос).

і що дасть втуп в НАТО (яке сказало «ні вступу»), крім продовження напруженості з РФ та ймовірності нового вторгнення?

Без вступления в НАТО — придётся отращивать собственную нехилую армию + вооружать НАТОвским оружием. За свой счёт.

Но даже при этом, без вступления в НАТО — реальный баблос не зайдёт, т.к. рискованно.

тільки нас там не чекають, про що вже відкритим текстом

Надо убеждать. Скажем, что принятие Украины в НАТО (того, что останется после нынешней войны) — это единственная возможность остановить орду от оккупации оставшегося (с ещё большей волной беженцев) + последующим нападением орды на страны Балтии.

Нынешнее же руководство — 3 года рассказывало, что «НАТО это раскалывающий страну вопрос», «по НАТО нужно проводить всенародный референдум» и тому подобную чушь.

А что говорит теперь? «По НАТО, я к этому вопросу давно охладел после того, как мы поняли, что НАТО не принимает Украину.»

есть ещё подозрение что НАТО уже не торт, там полно трусливых тупых пидарасов от рядового состава до генералов, все ссутся русской армии и третьей мировой. почитываю тут американских военных экспертов, солдат — это п****ц. вначале говорили что Украина падет через 96 часов, в середине марта были уверены что русские полюбому захватят Киев до конца апреля.
В НАТО только вооружение хорошее есть, в остальном — тупые, трусливые гандоны. с такими в союзе быть слегка зашкварно и очень не надежно, они скорее исключат из НАТО, чем будут защищать союзника в случае нападения, все с той же отговоркой на все случаи — «мы не хотим спровоцировать третью мировую»

есть ещё подозрение что НАТО уже не торт, там полно трусливых тупых пидарасов от рядового состава до генералов, все ссутся русской армии и третьей мировой

То, что НАТО не хочет воевать с рашкой за Украину (не являющуюся членом НАТО) — не означает, что не станут воевать за Балтию или там Польшу (членов НАТО).

И то, с каким рвением и упорством гэбня настаиваeт на отказе Украины от НАТО — как бы, намекает.

Неясно лишь, почему зе-чиновнички с тем же упорством не шлют гэбню нахер, требуя от союзников немедленного принятия Украины в НАТО?
Ведь известно: что гэбне хорошо — то Украине смерть.

в Америке ходит шутка «что НАТО сделает, если Россия нападет на Литву? — исключит Литву из НАТО». В каждой шутке доля шутки...

Даже если гипотетически представить что нападают на Польшу — по-любому НАТО будет тормозить, будет охранять линию разграничения но не в коем случае не трогать оккупированную территорию, потом им нужно переговоры, расследования. Будет тянуть время и проигрывать...

НАТО лучше конечно чем ничего, но надеяться на долбоебов — очень не надежно...
Посмотри на этих дегенератов: в Франции лидирует про-путинская Ле Пэн, чиновники Германии скуплены россией, в США хватает долбоебов трампистов, которые сейчас топят за россию во всю (трампист и русский ватник — это два брата дегенерата), с другой стороны спектра в США хватает коми-мрази в стиле «нам надо решать внутренние проблемы, это важнее чем разбираться кто на кого напал где-то за океаном, и вообще русские и украинцы всегда были вместе, это один народ — резберутся как-то без нас».
Даже будучи членом НАТО с такими дегенератами в случае чего там все так гладко не будет, будут предательства и саботаж. Единственный большой плюс если получить доступ к ихним военным технологиям.
Вообщем не спорю что в НАТО было бы неплохо, но не надо надеяться что это надежные гарантии. Вон если б не россия, НАТО уже б почти развалилось бы.

Даже если гипотетически представить что нападают на Польшу — по-любому НАТО будет тормозить,

это лишь одна из точек зрения, а не «по-любому»

ок, не «по-любому» а весьма вероятно, так лучше?

Навіщо НАТО, якщо видно, що достатньо воєнного союзу з UK (плюс може Польща)

напевно буде дуже складно (нереально) зробити такий союз з країнами які вже в НАТО, бо у випадку конфлікту це посуті буде транзитивне втягування НАТО. Британія та США як великі гравці можуть таке проштовхнуть (але навіщо їм це), а от Польщі просто так не дадуть вступити в воєнний альянс поза НАТО (ну або доведется виходить з НАТО, а це для них не варіант).

с другой стороны спектра в США хватает коми-мрази в стиле "нам надо решать внутренние проблемы, это важнее чем разбираться кто на кого напал где-то за океаном,

это почёму они мрази? То что нам должен весь мир это уже национальная идея?

ну если семью беззащитного соседа убивает психопат, а ты, имея оружие и физ подготовку, говоришь «мне важнее мою собачку выгулять, а то вдруг она обосрется пока я буду спасать жизнь людям, поэтому ничего делать не буду, я ж соседям ничего не должен» то вот такой человек — мразь. вполне очевидно и однозначно.

Даже если на минуту забыть про мораль, то они все равно мрази, мрази потому как из-за своей тупости выступают за то, что нанесет огромный ущерб своей же стране — позволить России и Китаю безпределить, отжимать територии и ресурсы, убивать и грабить по всему миру — это ударит по самих штатах в долгосрочной перспективе, вполне даже очень быстро (представь чем бы все кончилось для Америке если б они сказали пусть Гитлер делает что хочет, нам насрать на евреев, на Австро-Венгрию, Польщу и т.д. и просто бы ничего не делали пару десятков лет).
Ну ещё они мрази потому как хотят «все отнять и поделить». Проблема тут в том, что это не работает, ни в теории ни на практике, не решает проблемы, а только создает их.

Там другая логика. Из-за нашей коррупции и правового беспредела в Украину почти не шли инвестиции. А раз в территорию не закопаны сотни миллиардов долларов западных корпораций, то на кой Западу ее защищать? Да, они дадут оружия, дадут денег, наложат санкции, примут беженцев. Но зачем им рисковать своими жизнями? Ради заводов и шахт Ахметки, Коломойши?
Вот ты наверняка поможешь тушить дом соседу, водички там поднесешь. И на восстановление денег дашь. Но вряд-ли сам полезешь в огонь, рискуя жизнью ради чужого имущества.
Но совсем другое дело, если это ваш общий дом — на одной половине живет сосед, а на другой ты. Тут уж выхода нет. Полезешь в огонь по любому, а то сгорит и твоя половина.

если россия заберет Украину, то очевидным следующим этапом будет кошмарить Европу, поддерживать Китай и создавать проблемы как только может. Территории Украины существенно усилят Россию, которая вполне агресивна по отношению к США, не по заявлениям, а по действиям. какие нахер тут миллионы, можешь ещё поискать миллионы в афгане.

Насчет аналогии с соседом: если будет очевидно что если сосед съедет, то там поселятся наркоманы и прочий сброд, то ты бля будешь серйозно помогать соседу. И аналогию тут не в том чтоб в огонь лезть, а в том чтоб дать соседу свой дорогой огнетушитель, инструменты и т.п. даже если есть высокий риск, не получить это все обратно. В случае с Украиной никто солдат (лезть в огонь) не просит, просят серьёзное вооружение.

Ок, почему тогда Швецию и Финляндию готовы принять в НАТО без вопросов (говорят уже этим летом), а Украину — нет? И на возможный гнев Путина им пофиг.
Если дело не в деньгах корпораций, то в чем тогда?

На території цих країн зараз немає тимчасово окупованих територій і не ведуться бойові дії. Отже прийняття їх до НАТО не призведе до одночасного початку війни з рашкою. Ну й можливо розраховують що у раісі немає потужностей на війну по кількох фронтах.

Приймуть їх до НАТО, а РФ прийме Сувалки до РФ.

«гнев» за Финляндию и тем более за Швецию намного меньший. В понимании Путина Украины не существует, для него это его личная российская земля, а Финляндия все же для него не «исконно русские земли», то есть это вообще ни в какое сравнение с вступлением Финляндии в НАТО не идет. Риск эскалации совсем другой.

Если дело не в деньгах корпораций, то в чем тогда?

В основном, в баблосе. В Швецию/Финляндию его зашло много (в т.ч. благодаря тому, что Швеция/Финляндия уже давным-давно в ЕС).

Гэбeшные хотелки тут вообще роли не играют. Завтра глав-гэбисту моча в голову ударит и он вспомнит, что Финляндия — тoже исконно-рашанзкая територия (пробыла в составе рашки более 100 лет). Но на это всем будет плевать.

ну если семью беззащитного соседа убивает психопат, а ты, имея оружие и физ подготовку, говоришь «мне важнее мою собачку выгулять, а то вдруг она обосрется пока я буду спасать жизнь людям, поэтому ничего делать не буду, я ж соседям ничего не должен» то вот такой человек — мразь. вполне очевидно и однозначно.

Они помогают санкциями и оружием.

У психопата есть возможность рушить соседние квартиры. Потому, непосредственно трогать психопата неохота — пока он не крушит квартиры участников анти-психопатского собрания жильцов.

чувак, ты потерял нить разговора, речь идет о том что они (леваки) вообще НИЧЕМ не хотят помогать ни оружием ни санкциями. И это один из векторов критики Байдена.

Даже если гипотетически представить что нападают на Польшу — по-любому НАТО будет тормозить, будет охранять линию разграничения но не в коем случае не трогать оккупированную территорию, потом им нужно переговоры, расследования. Будет тянуть время и проигрывать...

Напасть на Польшу или там Балтию — означает разработать/утвердить план, подтащить силы, напасть...

Думаю, западные разведки узнают обо всём этом, ещё на плане разработки/утверждения плана. И предложат гэбне от плана отказаться — таким образом, что придётся-таки отказаться.

Цікаво, чи кількість вакансій на ДОУ проб’є ковідний мінімум квітня 2020 року

Зрадойоби в треді, айті просів на 40% і блаблабла )

Тенденція щодо «все пропало» вирує в коментарях. Є пропозиції щодо того як виправити цей негативний стан речей з міграцією? Скажімо, при наявності справді технократичної влади і дійсної реалізації реформ.

Я наскільки бачу, всепропалісти це погляд на життя, а не щось залежне тільки від влади. Як і до війни, хтось буде бачити в Україні мінуси, а хтось можливості.

Поки не схоже що багато проектів виходить з України. Релокують — так, але не виходять з України. Тобто після війни хто захоче той повернеться, + тут знову будуть активно наймати людей, бо податків досі мало, і людей з бажанням зайти в айті стане тільки більше.
Плюс, є ймовірність що заходити проектів до наших агресивних 2х сусідів буде меньше, і вони перейдуть до України

рекомендую переглянути відео професора Джона Дж. Міршеймера

редакції наполегливо рекомендую видалити ссилку на міршеймера, або вказати дісклеймер що це російська говоряща голова в штатах яка пропихує все по кремлівських методичках

Європа повинна зробити якраз протилежне: зробити дуже легким переїзд до Європи для висококваліфікованих російських працівників

Це звичайно внутрішня справа Угорщини наскільки швидко її громадяни прагнуть забути події жовтня-листопада 1956 року. А що буде з такою порівняно невеликою країною як Угорщина у випадку реалізації Вашого м-м-м нерозумного плану, я проілюструю цитатою з Довлатова ... до речі, написаною ще задовго до путінізації росії: «Как!? Мы здесь уже два года, а они до сих пор не говорят по-русски!?». Це якщо вам досі не зрозуміло що сталось на Сході України.
По-друге, допомоги потребують жертви агресії, а не ті, хто своїм «потрєблядством» привели до утвердження фашизму. Як і Німеччина після 2ї світової, вони повинні пройти ще довгий шлях розуміння чому і звідки в цивілізованому світі взялись ці всеохоплюючи санкції. На жаль, з їхнім періодом полудохода — це не тижні і не місяці :(

— пане Тарас, що по ІТ?
— ІТ пизда.
— Дякую.

60% спеціалістів вже повернулися до роботи хоча б частково. Результати опитування DOU
dou.ua/forums/topic/36936

60% в яких є інтернет, електрика, і клієнти, тобто ІТ просів на 40%

Графік відвідуваності ДОУ форуму:
i.imgur.com/LbRqukq.png (за березень там екстраполяція)

Німці вже відмовляються від розробників з України, ось вам і ЄС,
Переїхати в ЄС нема можливості бо мобілізація 18..60.
У РФ ІТ працівників звільнили від мобілізації.

Думаю, що ІТ підупаде в Україні сильно.

з.і.
Як там Дно-сіті?

Это тренд? Ведь всегда отказывали многим и раньше

Може тренд, може не тренд, але ризики високі

з.і.
на Джині за останній тиждень: 1 просмотр профиля, нет предложений.

Думаю, що ІТ підупаде в Україні сильно.

Скоріш за все так:
— «лідери ринка» будуть більше наймати закордоном, або додвати релокейт як вимогу.
— хтось з тих, хто ввагався, та цінував 5%, спакують валізи.

Цікаво що тебе зараз хвилює дія сіті

Це ти за всю Німеччину зараз сказав?

так автомотиву там гайки просто от і все, а не тому що вони від девів просто відмовляются

ніякі не гайки в ЄС, цвіте та пахне

Я не розумію тут через одного якісь боти с дять чи що.
У мене родичі працювали на заводі фольксвагена
Вже гайки йому
А ти ту басні несеш що це айтішніки просто в Україні такі
www.wsj.com/...​sues-OMeXyXL5w4F5J6bNcg9G

я не про скручування проводків на Бортнетце, а про розробку ПЗ

Тобто фабрику закрили а программістив повинні наймать писати ПО ?)))

Так, програмісти створюють те, що вийде на ринок чере 2..5 років (або не вийде)

дядя ну тобто головний завод закрили але це нічого, не наймають программістів вони тому що рашка напала на Україну: ну зрозуміло ))

хлопчику, R&D ніхто не згортатиме, працюватимуть на перспективу

Жизнь весит на нитке — а думает о прибытке.

Було б добре мати змогу поставити 👎 для статті, яка не сподобалась.

І карму знизити, так? Залиш цей анонізм хабру.

Я написав про можливість поставити статті, яка не сподобалась 👎.
Я не згадував ані рейтинг, ані профіль користувача в цілому.

Будь ласка, не додумуйте того, чого немає.

Домовились писати негативні відгуки, щоб не перетворюватись на хабр із їх накрутками.

Головне, щоб не вийшло так, що понабирають росіян, бо всі тікають, а українців не захочуть брати, щоб не було конфліктів всередені колективу, а команда вже майже сформована з росіян.. Але, якщо дійсно цінний спеціаліст — неважливо якої він буде національності. )
Сподіваємось, що все буде ОКей! Віримо, що все налагодиться!:)

а ще росіяним біль охоче давали біженців
бо ми ж союзники, куди бігти

Чекаємо на нову хвилю русифікації Європи. Європейці самі їх привезуть, легалізують, влаштують... а москалі потім ще будуть ходити на мітинги за зняття санкцій з росії, і нести свій руский мір в маси.

Не переймайся — в них англійська здебільшого хÿйова і софтскіли погані, тобто багато відсіється ще на інтерв’ю з рекрутером. В кого нормальна англійська — ті боти вже серуть в соцмережах.

Головне щоб не набирали російський менеджмент. Спеціалістів можна, а от керівництво — не підпускати на постріл калаша.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Як гадаєте на фоні всього цього п****ца (по іншому сказати не можу, вибачайте) джуну фронтенд якось знайти роботу (стажування) можна буде найближчі пів року?

Якщо робити свої проєкти то так, для сайтів, які мають тільки HTML + CSS + JS вже є багато безкоштовних хостингів www.netlify.com , vercel.com , render.com

Важливо робити свої проєкти та писати про них

Так кажеш, ніби ти турбуєся про їхні домівки. Тому жаліти й не треба. Експлуатувати — так.

Наша армія дома росіян бомбардує?

ви нормальна людина, у вас нормальна реакція.
шкода що русні все зійде з рук. ось побачите що через декілька років вони будуть себе комфортно почувати у світі.
на заході в більшості тупі тепличні їбантяї: виросли, живуть в більш-менш гуманному суспільстві і тупо, щиро не розуміють як можна бути фашистським покидьком, тому вони це протиріччя закривають «поясненням» що це тільки путін винуватий, а всі росіяни хороші просто їх обдурила пропаганда.

напевно через років 5 і в Україні будуть до них нормально ставитись, бо в нас купа бовдурів, біомаси, які не тільки голосують за коміка у воюючій країні але ще у 2016му казали, що «там такі ж люди як ми, то тільки путін поганий».

Короче наразі масово будуть вивозити з росії і білорусі. Коли кордони відкриються для українців — скажуть у нас немає можливості/віз/вільних місць і тд... nice!

головне їх до нас не впускати. А так хай будують «русскій мір» десь в Німеччині.

та вони там вже норм будують. І в Німеччині, і по всьому світові :(

нажаль ні. он повно кацапні налізло в фейсбук, гугл, тепер банять українців за найменшу дрібницю, а вата і боти вільно сруть пропагандою, «hate speach» і їх не чіпають. так що ні, ні яких релокейтів для цієї мерзоти.

Почитайте профільні ТГ-чати. «Сейчас нахожусь в Польше. Две недели назад спокойно мог говорить в магазине и в транспорте, никто не обращал внимания. Сейчас ловлю хмурые взгляды. Коллеги ничего не говорят, контакты ограничились до митингов. На перекур не зовут :( товарищу не продлили контракт наема жилья. Вот такая ситуация. Рассматриваем возможность переезда в Германию»

Страшно руський Ванька ? ніхто вас не любить. І це тільки початок. Пропонуємо вертатися за Буг, а не в Німеччину.
І ще, тепер ABW слідить за всіма телефонами +7.... Не ляпни лишнього, а то депортують.

Ні, автору повідомлення на профільному ТГ чату.

країна продовжить жити в тіні майбутнього конфлікту з росією

Мені здається, що коли війна закінчиться, то такої тіні не буде, бо Україна війде в ЄС, і продовжить посилювати армію.
+ Путін не безсмертний, і навіть якщо політика після Путіна залишится тою самою, то мине ще якийсь час, доки наступник підкорить всю вертикаль влади собі так само, як Путін. Що дає нам ще більше часу на інтеграцію в Європу і посилення.

Тому мені здається, що після цієї війни, якщо у Росії і залишиться така сама політика як і зараз, то принаймі у наступний раз вони полізуть не в Україну, яка чине спротив і якій допомагає пів світу, а у якусь слабкішу країну, Росія велика, сусідів у неї вистачає.

Тому я гадаю, що звісно може бути деякий застій у галузі одразу після війни, але в перспективі 5 років після війни як наша галузь, так і вся країна, суттєво розвинеться, за рахунок інвестицій, і відтоку спеціалістів з Росії і Білорусі

Скоріш за все, наступник буде із високопосадовців і вже матиме свою міцну вертикаль, яка замістить нинішню.
При такому рівні пропаганди і авторитаризму очікувати чесних виборів не варто.

А чому i нiхто не прогнозує ситуацiю з замороженим конфлiктом? Раша просто закрiпиться на захоплених територiях на роки, i нiкуди не пiде, поки буде пiдтягувати нову зброю, як зробили у днр / лнр. Про який ЄС або взагалi розвиток тодi може буди мова.

де вона візьме зброю? де людей воювати візьме ? плюс не зможе вона сильно закріпитись

Раша просто закрiпиться на захоплених територiях на роки

Если уровень санкционного давления на орков (и уровень военной помощи Украине) не будет снижаться, то это мало возможный сценарий — они не потянут этого ни логистически, ни ресурсно.

Если уровень санкционного давления на орков (и уровень военной помощи Украине) не будет снижаться, то это мало возможный сценарий — они не потянут этого ни логистически, ни ресурсно.

На данный момент, чем больше санкции, тем больше цена нефти и газа. Месяц назад ЕС платил раше 200 млн евро в день, сейчас платит 600-800 млн в день! Путину насрать на трудности хомячков, которые не смогут в маке поесть, потому что ему лично бабло сейчас валит просто немыслимое, и рекордное в истории. И никто этот канал в ближайшие 5-6 лет не перекроет, так как ЕС не может отказаться от российского газа и нефти.

Поэтому я бы пока всем этим санкциям не радовался, так как от них выиграл только путин, столько бабла в казну он никогда еще не приносил. ЕС и США проиграли: во первых потери из-за закрытия предприятий в раше, а во вторых цены на всё пошли вверх и довольно сильно.

Тут еще многие радовались, что в раше будут миллионы безработных, но надо понимать, что западные концерны хоть и закрывают временно филиалы и заводы, но зарплаты работникам продолжают платить! То есть, потери еще большие, чем просто от закрытия.

Эта война для путлера — бизнес проект и пока цены на энергоресурсы будут расти, весьма удачный.

Месяц назад ЕС платил раше 200 млн евро в день, сейчас платит 600-800 млн в день!

Откуда дровишки? Большинство того что рашка продает в европу продается по контрактам, поэтому улетевшие в космос спотовые цены (или фьючерсы) не означают автоматически что рашка стала получать больше кеша.

Откуда дровишки?

pbs.twimg.com/...​media/FM7MSCrXsAISisY.jpg
Это только за газ, без нефти.

Здесь очень хорошая статья на тему, что будет в ЕС без российского газа
www.bruegel.org/...​ssly-without-russian-gas
Выводы там неутешительные, выживут только Германия и более западные страны, за счет LNG терминалов. Восточная Европа и, тем более Украина, останутся без газа, так как в ЕС на данный момент нет достаточной инфраструктуры для транспортировки газа с запада на восток.

Ок. Про рост платежей за газ принимается, был неправ. Но эти дополнительные пол ярда не перекрывают даже прямых затрат на войнушку, не говоря уже об отложенном эффекте остальных санкций. Так что если это и бизнес-план, то примерно такой же гениальный, как пилить завод по производству полупроводников на металлолом и продавать как чермет на вес.

Касательно статьи брейгеля... Во-первых выводы ты слегка перекрутил, ну то такое. Важнее то, что эта статья, как и любая аналитическая модель, имеет свой скоуп — в данном случае это грубо говоря «что будет с нами (ЕС), если...». То есть вот исходные данные, все что за пределами скоупа считается несущественным для целей анализа. Но в реальном мире на той стороне трубы есть вторая сторона, и поэтому есть и встречный вопрос «а что будет с бензоколонкой при тех же вводных». Совершенно очевидно, что ее экономика будет нести колоссальный урон одновременно со всеми описанными в статье процессами в ЕС, и хватит ли бункерной крысе силового ресурса если одновременно взбрыкнет уже самое ближайшее окружение, региональные ылитки и тэ дэ? Ни один брейгель не знает (в истории не было прецедентов такого масштаба емнип), но скорее нет чем да учитывая их логистические проблемы внутри страны и разрушительный эффект санкций (в том числе технологических ограничений). Пока толстый сохнет — тощий сдохнет...

Так что не ссы, все будет окей, Карфаген будет разрушен. А то что европка дорого заплатит за это — отлично (нет, я не розовый эльф и понимаю что залезут и в мой карман тоже; да уже лезут). Столько лет заигрывали с хуйлятником закрывая глаза на их беспредел «где-то там» ради выгодных гешефтов и теплых должностей — ну вот, а теперь пришла платежка.

Совершенно очевидно, что ее экономика будет нести колоссальный урон одновременно со всеми описанными в статье процессами в ЕС

Совершенно верно, через месяц, два они будут одни огороды копать

Совершенно очевидно, что ее экономика будет нести колоссальный урон одновременно со всеми описанными в статье процессами в ЕС
Совершенно верно, через месяц, два они будут одни огороды копать

Как видим по ситуации, путину насрать на хомячков, а хомячки и довольны. Огороды, так огороды, говно жрать, так говно. Все, кто мог что-то сказать, уже уехали или уезжают сейчас. Но таких, от силы, мильон, а остальные 140 мильонов искренне любят фюрера, у которого в голове одна геополитика и на неё ему бабла переводят с головой.

не хватит на геополитику бабла, не будет кем геполитичить, надо технологии развивать оружие, просто призывникам мивину покупать да калашы со вторички можно конечно, но этого явно не достаточно. Сейчас не достаточно кадры у них ниже плинтуса, техника в принципе тоже
Но мы видим какая армия получилась у рашки даже так сказать при не плохом уровне бабле.
А так потери в бюджете колоссальные одной нефтью и газом который поднялся в два три раза не получится, особенно если сейчас не получается.
Ему надо ж еще откаты платить что бы Чечню держать и кучу других территорий надо платить за внутреннюю безопасность

да, если говно с привкусом «величия», то поедания говна русского патриота не смутит, им это привычно.

Можно уже новую версию поговорки вводит, вместо «напугал ежа голой задницей», сейчас актуально «напугал ватника жизнью в говне»

Підписатись на коментарі