Український менеджер персональних фінансів

Слава Україні!

Багато хто з нас користувався зручними менеджерами персональних фінансів. Зокрема я юзав zenmoney.ru, фічами якого були синхронізація з «Монобанком» і «Приватбанком» через API, розпізнавання sms від банків тощо.

Через поточні причини я не хочу більше користуватися цим сервісом, але іноземних аналогів із адекватно працюючою синхронізацією я поки що не знайшов.

А зробімо наш український менеджер фінансів і додамо всі функції, що потрібні українцям? Що думаєте?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дмитро, ми недавно робили огляд популярних українських мобільних застосунків
youtu.be/LiTovQ_2QHs

Любомире, а я сьогодні нарешті закінчив та опублікував огляд щодо тебе та Iplanʼу.
Я впевнений, що ти давно вже в курсі, однак, вважаю важливим, повідомити, що ти майже по показникам перегляду та вподобайок догнав Журжія Андрія разом з його Інжуром.

Я прям навіть здивований такій твоїй популярності, прям, всім Інвестиційним Альянсом нашим тримаємо за тебе кулачки, вірю, вийдеш в лідери по переглядам :)

www.youtube.com/watch?v=l3iKxgtN3ME

Найкращий менеджео фінансів, і тут у хіпстерів всторчить волосся, надуються щоки і покосяться брови, так от найкращий — це Excel-таблиця. Заносиш щодня трати по категоріям (їжа, смачне, транспорт, авто, подорожі, розваги, одяг, сім’я, лікування, комунальні, тощо). Можна оргагізувати підкатегорії: де комунальні діляться на світло, тепло, інтернет, мобільний, тощо.
Займає 5 хв на день за умови більшості покупок через картку.
Далі видно динаміку витрат по кожній категорії, дату і вартість конкретних покупок. Наприклад побачите, коли ставили пломбу або купили телевізор.
Сважете багато займає часу? Ну ці пять хвилин корисніші, ніб години ТікТоку.
Скажете CRM кращі? Але там немає категорії+підкатегорій.
Скажите, нащо треба витрачати час? Зламається зуб, побачите, що пройшло 200 днів і скажете стоматологу, щоб вставляв обратно бесплатно.

Google Sheets це те ж саме, але в хмарі.

Найкращий менеджео фінансів, і тут у хіпстерів всторчить волосся, надуються щоки і покосяться брови, так от найкращий — це Excel-таблиця

Ні, найкращий і найвсторчующий волосся — то github.com/ledger/ledger

дякую))
втім думаю Дмитро мав на увазі автоматизиваний сервіс безкоштовно або до 100 доларів на рік)

Для обліку витрат по категоріям декілька разів пробував різні додатки — марна трата часу. Але коли потрібно вести облік регулярних платежів, податків, взаєморозрахунків через різні платіжні інструменти ще й з конвертацією — без цього ніяк. Довго користувався home.finance поки вони закрилися( Але виявилось не біда — moneyhouse просто чудові без ніяких безглуздих синхронізацій!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

А хто створив і чому безкоштовний?

Дурниці. Береш ЗП, виплати, або інші надходження. Сортуєш це все по різним баночкам: на їжу, на квартиру, на розваги і тд. Все інше одразу в валюту на збереження чи інвестиції. Ось і все що потрібно. А трекати 18 гривень на маршрутку, і тд немає сенсу.

На тему усяких фінансових апплікух думав ще з року мабуть 2009, коли хоч почалися з’являтися гроші. З тих пір минуло вже 13 років, але навіщо все це щастя поки не зрозумів.

Що ви там трекаєте? Кількіть грошей на продукти щоб що, намагатись їсти менше?
Кількість заправок/витрат на машину щоб що, намагатись їздити менше?
Той факт, що раз в 5 років купили девайси в десктоп чи раз в 3 роки поміняли ноут/телефон щоб... що?

Десь може рік тому знайшов в райффайзені вкладку «статистика», яка досить немогано кидаєте оплати картками по категоріям і тотал витрат. Якоїсь користі не знайшов, бо графік якогось місяця може улетіти в гору або на дно через банально ремонт в квартирі чи через покупку продаж авто/нерухомості.

Користуюсь Monefy. Функціонал прімітивен, сінхронізацій з банками немає. Але як на мене це й плюс, просто кожну витрату туди заносити з годом на автоматі починаешь робити

Схоже теж москалі ((

Я 5+ років намагався користуватися різними менеджерами і зрозумів що це мазохізм якщо у вас більше 1-2 банків, більше 1-2 рахунків.

По-перше, синхронізація далеко не завжди можлива. Більшість банків срали на прогрес і не мають ніякого API. Це відповідь тим, хто кричить що крипта не потрібна. Ще й як потрібна, там гіки і технології, а не 50-літні менеджери які грають в гольф. Так що доведеться віддавати свій аккаунт щоб сервіс міг зіскрапити твої транзакції. І банки з цим борються, банять аккаунти. Да я знаю що ваш монобанк прогресианий і має API, але на один такий монобанк буде 10 відсталих банків з інтернет банкінгом із кінця 90-х, без мобільного застосунку, що вже про API говорити.

По-друге, там де вона можлива, вона крива і примітивна, в кращому випадку на категорії розіб’є і все, все-рівно все доведеться перепровіряти і руками правити.

По-третє, багато транзакцій доведеться в ручну вводити. І все для чого, щоб в кінці місяця получити дисабаланс в $136 і все перепровіряти?

Моя порада, сходьте з цього шляху поки не пізно, це марна трата часу і нервів.

Я 10+ років веду облік домашніх фінансів. Фактично вношу все вручну. Як жити не не знаючи скільки і на що ти витрачаєш гроші щомісячно, не мати під рукою інформації про те скільки де у тебе грошей — не розумію.

Повністю автоматично трекінг тут фактично не можливий, бо ніхто крім вас не розуміє логіки категорій витрат, які саме вам потрібні.

Жити без трекінгу абсолютно можливо)
Жив без трекінгу, потім зо три роки трекав, потім зрозумів що це дрочь яка не приносить жодної користі(або ж користь не співставна з затратами часу)
Інша справа якщо у вас багато джерел доходу, купа активів і таке інше.

Інша справа якщо у вас багато джерел доходу, купа активів і таке інше.

Тоді простіше і дешевше буде бухгалтера завести ніж самому паритись. Він ще й податки оптимізувати допоможе, в плюсі залишешся )

Скажімо так — завжди є варіант коли уже багато, але ще не достатньо)
Тим не менше — трекінг витрат з однієї ЗП це плацебо

Заробляти треба стільки, щоб не паритись про витрати.
Щоб знати скільки грошей на руках достатньо в банківські рахунки заглянути, не думаю що у вас там 10+ банків різних. А так я приблизно знаю.
Скільки активів на руках я також приблизно знаю. Точність тут не треба.

Трекінг потрібен лише в одному випадку — щоб податки вірно заплатити. Але тут доводиться покладатися на стейтменти брокерів і банків.

не думаю що у вас там 10+ банків різних

Ви здивуєтеся.

Заробляти треба стільки, щоб не паритись про витрати.

«Нет таких денег, чтоб нельзя было их потратить»

Прошу не розглядати це як накид на вентилятор, просто мій дуже особистий досвід. Одного разу в житті був дуже страшний період коли я знав ціни на бензин, продукти в новусі і тд... це був період коли моє життя добряче дало тріщину.
Якщо вам потрібно все занотовувати скільки і на що ви витратили то або у вас якась іпотека і ви зводите кінці з кінцями щоб не протягнути ноги або ви шопоголік який просирає все. У всіх інших випадках цей софт до сраки бантік

Дякую, що мені все пояснили.

Прошу не сприймайте мої слова як наїзд на когось ))
У кодного свій субьекттвний досвід.
Блін, писав як звичайний коментар, а виявилось що це відповідь на ваш, дуже перепрошую.

Та мені просто дивно читати ці агресивні випади в дусі «облік домашніх фінансів непотрібний, а якщо вам потрібний, то ви нищєброд». Якщо вам не вдалося налаштувати цей процес і отримувати від цього користь, то так це ваш «суб’єктивний досвід». Мій досвід повністю протилежний.

Мій досвід повністю протилежний.

Ну так поділіться досвідом:

1. Скільки у вас банківських рахунків і карток, скільки брокерських аккаунтів, скільки аккаунтів на криптобіржах, скільки крипто гаманців і скільки приблизно у вас крипто-транзакцій в рік. Тільки не треба спригувати в стилі «так я вам і розказав». Ви тут нічого секретного не розкажете, я ж не прошу суми називати.

2. Яким інструментом користуєтесь так щоб покривало банкінг, акції, крипту (включаючи DeFi та інші транзакції на смарт контрактах)

3. Скільки часу в день/тиждень у вас це займає

Проте погоджуся, що найбільша perceived value від трекінгу витрат буває в часи, коли з грошима туго. Коли грошей вистачає, то +20 чи +30 у вас тисяч (200 чи 300 або 2 чи 3 мільйони), або чи витратили ви на ресторани 200 баксів, чи 2000 в цьому місяці — це відчувається не так гостро.

Життєвий досвід каже що найкращий менеджер фінансів це твоя власна голова. Якщо ти не в змозі себе контролювати у своїх витратах то жодна апка тобі не допоможе.
По сей день не розумію нащо цей софт потрібен і хто ним користується?
Або скоріш хто цільова аудиторія для цього софта?
Так напевно буде більш корректно

Життєвий і професійний досвід каже, що фінанси — це не тільки доходи та витрати. Але, зрештою, кожен має власну точку зору.

Я запитував не про професійний софт а про оці самі «домашні фінанси». Було, стало і гарна річна діаграма )))
І ви не відповіли на питання, хто цільова аудиторія цих примарних домашніх фінансів? ))

А я зараз не розумію, як можна не користуватися подібними програмами.
Ок, якщо в тебе тільки зарплатня раз в місяць і ти її витрачаєш без якихось заощаджень, то вірогідно в цьому випадку не потрібно нічого запам’ятовувати.
Але при наявності декількох банківських рахунків\карт, депозитів, овдп, крипти, різної валюти в готівці, займів або кредитів, де це все відстежувати?

Ну якщо кредитів нахватався тоді так згоден, це досить критичні речі.

де це все відстежувати?

Ніде, немає такого софта щоб все да в одному місці. Блокнот, excel не рахується, задовбешся менеджити.

Тому для крипти одні сервіси (debank, koinly), для акцій інші (можна забити або покластися на брокера), для банківських рахунків треті (також можна забити або використовувати банківські дефолтні тулзовини).

Ніде, немає такого софта щоб все да в одному місці.

Є, вони і називаються «менеджери персональних фінансів».

Ну, приведіть кілька прикладів, да хоча б 1 приклад.

Власні фінанси — так.

Акції — можливо, но доведеться багато чого руками робити.

Крипта — точно ні. Навіть спеціалізовані сервіси для трекінгу крипти працюють дуже фігово, що вже про generic purpose «менеджери персональних фінансів» говорити. І це я про платні сервіси 200 баксів в рік говорю, а не якісь безкоштовні підробки. Нє, ну якщо ви як Маск купили один раз біткойни і тримаєте на гаманці то да, тут багато розуму менеджити особо не треба. Але якщо у вас купа гаманців в різноманітних блокчейнах, половина з яких навіть нейтівного тулінгу нормального немає, 3к транзакцій в рік 2/3 з яких це DeFi транзакції і різні мости із одного блокчейна в інший — успіхів.

Ніхто не користується Coinflow, це нова версія Handy Money.
Давно на гнома є ньому сиджу, а зараз задумався може пошукати щось нове, хоча все майже влаштовує.

я про них не чув. спробую.

А які функції мають бути в якісному менеджері фІнансів?

Український web менеджер особистих фінансів SweetBudget.
www.sweetbudget.app

1. Iнтеграція з Монобанком. Приватбанк також soon.
2. Безкоштовний (у майбутнйому пiдписка за чесний прайс).
3. Сучасний та зручний інтерфейс.
4. PWA support (можна додати на home screen телефону та користуватись як мобільним додатком).
5. Можливість впливати на продукт (відкритий чат з девелоперами — усі побажання додаються до публічного roadmap).

Уточнення: Cподiваємося, що «Приватбанк також soon».
Є невеличкі успіхи в діалозі з Приватом, але поки все складно.

зайшов, пікдлючив монобанк, і нічого не відублось... І як успіхи з приватбанк ?

Після підключення моно усi новi транзакції додаються на сторінку ’Витрати’ автоматично. Працює стабільно)

Приватбанк, на жаль, не планує відкривати api.

Це шикарний варіант, але все-таки хочеться синхронізації з банками через API (ну звик уже так...)

HomeMoney

Ніт. Я намагався дати йому другий шанс, оплатив преміум; але я не мазохіст :(

homemoney.ua український, має синхро з моно, приватом, укрсибом та іншими. Але є ложка дьогтю: також має синхро з роснявими тінькоф, сбєр, яндекс.дєньгі

Мені здається, що homemoney за 10 років існування майже не просунувся. Плюс останній реліз у магазинах застосунків був доволі давно.

ну працює справно, функціонал достатній, що там просуватись?

Ну насправді: якщо працює синхронізація, то апка заслуговує на увагу. А з моно синхронізується через API?

Сам собі відповім. HomeMoney не зручна, не юзер-френдлі. Синхронізація реалізована через д*пу. На жаль, я не можу змусити себе цим користуватися.

Це один раз налаштовується і забуваєш. Не знаю, щодо аналітики мені хоуммані сподобалась найбільше із всього, що я бачив.

пишуть #stopPutin і що припинили роботу на росії, то може і перестануть підтримувати росняві банки homemoney.ua/stopwar

але іноземних аналогів із адекватно працюючою синхронізацією я поки що не знайшов.

Спробуй AlzexFinance www.alzex.com — в нього самі круті фічі що я бачив (окрім синхронізації з банками)
Але він також кацапський як і zen (
Якщо його узяти за основу, та додати щось нове (наприклад decentralized с синхронізацією по bluetooth) — буде дуже круто та юзабельно

він також кацапський

ну то нащо писати? очевидно, що автор шукає не просто заміну зену, а щось не кацапське

Вибач
Я не додав, що ця аппка має багато фіч, та на неї варто глянути перед розробкою своєї ;-)

Готовий приєднатись до розробки, та писати спеку та реквайременти к фічам
Досвід обліку фінансів у родині — 9 років
Є кілька крутих ідей що можна зробити краще, ніж зроблено зараз

Якщо будете робити, то будь ласка privacy friendly. Без зайвого трекінгу, «добровільного» автоматичного відсилання усіх даних і т.д.

після війни однозначно зробимо — додай у TODO

Підписатись на коментарі