«Я тут за своїм вибором»: Олександр Косован, засновник MacPaw, розповідає про життя та бізнес на тлі російського вторгнення

Засновник і генеральний директор MacPaw Олександр Косован розповів для Yahoo Finance Live про події під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також про наслідки санкцій і що ще можуть зробити компанії та уряди.

Він розповів, що лишається в Києві, а компанія була готова до війни. Зараз уся робота спрямована на те, щоб достукатись до російського народу і донести правду.

Публікуємо переклад.

— Олександре, велике спасибі за те, що ви знайшли час. Ви розробник програмного забезпечення. Ми розглянемо це незабаром. Як ви зараз поживаєте, ваша родина та члени вашої команди?

— Зараз я перебуваю в підвалі в своїй Tesla. Це виявилося дуже зручним місцем. Отже, моя родина за кордоном, і вони в безпеці. І це дуже добре, тому я можу залишатися тут і допомагати нашій армії, допомагати нашим людям боротися.

Я надзвичайно вдячний Джо Байдену за його ранні попередження про цю майбутню кризу. Ми використали цей час, щоб підготуватися. І, звичайно, ми не могли уявити, як це буде відбуватися в реальному житті. Але ми підготувалися дуже добре. Тож команда у відносно безпечній ситуації.

— Ви перебуваєте прямо в середині цієї війни, але ви також намагаєтеся керувати цією компанією. Як зараз виглядає ваш день?

— Ми підготували компанію до того, щоб вона могла працювати повністю автономно. Тому ми не вносимо багато змін в код чи продукти. Наша головна робота зараз — максимально проінформувати російський народ, щоб допомогти їм усвідомити жахливу правду і, можливо, вийти на вулиці, щоб зупинити Путіна. Бо без цього, я думаю, усьому світу буде дуже-дуже важко.

— Ви бачили санкції Заходу, які ввели проти Росії. Ви також бачили західні компанії та їхні реакції. Ви вважаєте, що цього достатньо? Ви думаєте, що можна зробити більше? Що ще можуть зробити підприємства та уряди?

— Безперечно, це сильно вдарить по російській економіці, і звичайні люди почнуть відчувати, що щось йде не так. І я сподіваюся, що вони побачать, що вони не в змозі купити всі ці речі, і щось клацне в їхній голові, щоб сказати, що Путіну слід піти.

— А що ви хочете сказати іноземцям?

— Безперечно, було б чудово ввести ППО. Але сьогодні ми вже чули, що НАТО не планує брати участь у цій війні і не допоможе нам прикрити небо. На жаль, це найслабше місце в нашій армії на даний момент, і всі ці руйнування, які вони бачать за останні кілька днів, викликані авіаударами, які бомбардують наші міста.

— Ви працюєте з програмами, які можна підключати до комп’ютерів Mac. Але що цікаво, так це те, що ви використовували платформу, яку має компанія в Twitter, щоб поділитися інформацією про те, що відбувається на місцях, як ваші співробітники почуваються зараз. Наскільки важлива технічна спільнота для того, що відбувається на війни 2022 року?

— Це добре, що зараз вся технічна спільнота об’єднана, щоб допомогти Україні. Тому технічна спільнота докладає так багато зусиль, щоб зруйнувати російські пропагандистські веб-сайти, деякі державні російські веб-сайти, щоб висвітлити події, як вони відбуваються в реальному житті. Тому ми намагаємося максимально використовувати наші технічні можливості, щоб пробити брандмауер російської правди.

— Таке враження, що тут розгортається низка воєн. Очевидно, збройна війна, а також війна з дезінформацією, яку багато технологічних компаній втрутилися, щоб спробувати приборкати. З огляду на це, ми бачили, як російські війська переслідують критичну інфраструктуру. Ми бачили той напад на АЕС вночі.

Як, наприклад, ви готуєтеся до можливого відключення Інтернету? І чи є якісь думки щодо перенесення операцій за межі країни в очікуванні потенційного відключення електроенергії, відключення Інтернету та інших критичних інфраструктур?

— Частина нашої команди вже за межами України. Тому вони працюють, щоб підтримувати наші продукти та стабільність наших послуг. Але я тут, і це не випадково. Я тут, щоб захистити свою країну. І я відчуваю, що це мій обов’язок. Я не військовий, стріляти не вмію. Але все ж я можу використовувати свій мозок і технології, щоб спробувати зупинити війну будь-яким можливим способом.

— Олександре, ви сказали, що ви там за власним бажанням. Якщо ситуація погіршиться, ви й надалі залишитесь там? І що дає вам сили?

— Українці — дуже творча нація. Ми використовували багато гумору, щоб підтримати наші маленькі, але сильні перемоги проти російських військових. І ми намагаємося щодня підбадьорювати та допомагати одне одному. І ми нарешті відчуваємо себе як величезна єдина нація. Тому ми справді єдині.

Люди по всій Україні намагаються привезти все, що потрібно, армії. Тож у ці часи, якщо у вас є якесь божевільне прохання, вважайте його виконаним.

Чим зараз займається ваша компанія?

11%
81%
0%
4%
4%
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі