Економіка війни і чому важливо повертатися до роботи

Привіт, я Роман Павлюк, VP Digital Strategy у компанії Intellias, і зараз я хочу звернутися до IT-спільноти і взагалі до всіх українців, як ми можемо підтримувати економіку України в часи війни

Що ми втрачаємо зараз

Війна це дорого. Дуже і дуже. Війна в Іраку 2003 року обійшлася американцям в $1,1 трлн. Я думаю, що Україна витрачає не менше $3-4 млрд в день.

Ми всі зловтішаємося, дивлячись, як російський рубль перетворюється в «двохсотого» у прямому значенні цього слова, разом із самою економікою РФ. Але будьте певні — те саме зараз відбувається з нашою економікою. На сьогодні ми маємо:

• практично повністю зупинену міжнародну логістику: аеропорти закриті, порти закриті, кордони прикриті;
  • основні логістичні склади в нас знаходилися під Києвом — там зараз все заблоковано, а значить, майже вся внутрішня торгівля, особливо онлайн, теж зупинилася;
  • Україна експортувала метал і зерно через порти, а вони заблоковані;
  • посівна кампанія, як і сільське господарство під тотальною загрозою: основною нашою «годувальницею» є південний регіон, де вирощують соняшник і пшеницю — основний наш експорт;
  • міжнародні компанії, які мають виробництво в Україні, скоріш за все будуть змушені згортати виробництво через логістичні складнощі та високі ризики, а значить, десятки тисяч людей лишаються без роботи;
  • більше мільйона людей покинули свої домівки, і з ними робочі місця, а значить, вони випали з економіки та перестали в неї вкладатися.

Я можу продовжувати цей список ще довго і довго. Але для чого, здавалося б вам, я це пишу? Щоб сіяти паніку?! Ні!

Як почати рятувати економіку прямо зараз

Я хочу, що ми тверезо оцінили, наскільки сьогодні цінними є кожна пара рук, які задіяні у будь-якому секторі економіки.

Тому прошу вас про наступне, хоч може, на перший погляд, це звучить незвично і навіть дико:

1. Перестаньте волонтерити лише заради того, аби волонтерити, жертвуючи робочим часом. Якщо у вас зараз є робоче місце, і там є робота — то це і є ваш основний рубіж оборони Батьківщини.
  2. Поважайте, ба навіть боготворіть, підприємців та бізнес, який пробує стабільно працювати в цих умовах: вони зараз хребет економіки.
  3. Подолайте у собі почуття провини вцілілого (це оте «чому я в теплі, якщо інші на передовій»): не можуть всі люди, особливо чоловіки, піти на фронт. Якщо так станеться, то вже за 48 годин армія почне здаватися ворогу через голод. Кожен має своє місце у цій війні і кожен має вести оборону на своєму рубежі.
  4. Продовжуйте обертати гроші: заплатіть рахунки, заплатіть податки, замовте випічку у вашої знайомої, як ви це робили до війни, зробіть манікюр, стрижку у барбершопі, купуйте продукти у тому ж магазинчику, як і раніше, заплатіть за квартиру, оплатіть заняття з терапевтом, з тренером йоги і так далі. Старайтеся тримати оборот коштів максимально можливим і це буде ваш вклад у боротьбу. І це нормально!
  5. Підприємці, при найменшій можливості, тримайте бізнес відкритим! Особливо у західних областях України, де загрози війни мінімальні. Це дуже критично зараз.
  6. Тим, хто виїхав за кордон: шукайте роботу і негайно приступайте до неї. Ваші пожертви на армію і перекази в Україну, навіть мінімальні, будуть дуже цінними для нас.
  7. Окремо звертаюся до ІТ-шників: зараз ви чи не єдиний робочий канал валюти в Україну. Та й вцілілий сектор економіки у цілому. Тому вже сам факт, що ви працюєте — це сильний вклад у перемогу. Маєте можливість евакуюватися за кордон — окей, зробіть це. Але не припиняйте роботу на наші українські компанії і не припиняйте сплачувати податки в Україні.
  8. Всіх, хто каже, що як це можна працювати/ торгувати/ робити манікюр/ ходити в спортзал/ пекти торт/ навчатися, коли в країні війна — посилайте услід за рускім карабльом.

Кожен раз, коли вам стане боляче і нахлине почуття провини «чому я не там», повторюйте: «Я працюю! Це моя боротьба! Це мій рубіж оборони моєї Батьківщини! Я не здам його і не здамся сам(-а), бо моя Україна — понад усе!»

Всім нам перемоги! Віримо в ЗСУ! Слава Україні!

Чи працюєте ви?

66%
4%
23%
6%
👍ПодобаєтьсяСподобалось57
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Було б добре додати якісь лайфхаки на тему того, як подолати залежність від новин і повернутися в роботу. У мене найбільша проблема з роботою саме із цим :(

Скажіть це військовим комісарам, що гребуть всіх без розбору, не запитуючи, працюєш ти чи ні

С первого дня в теробороне. Как станет потише, непременно, с удовольствием вернусь к своей работе

чудова стаття! Якраз сьогодні репостив в ФБ! Дякую

Було б добре якби держава все ж таки дозволила айтішникам «евакуюватись за кордон», хто підтримує мою думку, можливо створимо якесь звернення, щоб донести це до керівництва.

176 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Про правильність і точність викладеного у даному пості ніщо не скаже краще ніж те, що величезний шматок її запостив нардеп Гончаренко у своєму телеграм каналі без посилання на першоджерело)

Але загалом цікаво виглядає зараз, чоловік в будь-якому стані виїхати нікуди не може, а котів і собак випускають. Тобто у середньостатистичного чоловіка прав менше ніж у собаки))))) Де зараз феміністки?

справедливості заради адекватні феміністки говорять про то що від гендерної рівності та відсутності гендерних стереотипів виграють всі, в тому числі і чоловіки.

Можливо але в даній ситуації яку ми маємо, собака і кіт поки що виграють.

можна приклад таких феміністок? з цитатами. а то їх геть порвало коли їм запропонували стати на облік

Доречі всі жінки теж військовозобовязані, але чому їх випускають?

а вони будуть хоробро боротися з Польщі. з гендерною нерівністю і скляною стелею.
до речи — Вже! повний фб жіночок на кшталт «справжні чоловіки воюють, а от ви...»
на питання — де саме воює сама мадама, вона зливається

я одна з них, наприклад :)

яким чином ви особисто допомогли гендерній рівністі
— на блок постах/ передовій
— в евак.потягах на захід
— на кордоні

Наприклад, заходив в поїзд, не зважаючи на те, чи є за мною жінки. Таке підходить?)

А яка у вас позиція щодо гендерної рівності? Ви вважаєте, що за неї не потрібно боротися з жодного боку?

Також цікаво, як би ви запропонували боротися з переліченими гендерними нерівностями у воєнний час.

Кожна ваша сестра, дружина та мати, яка вас хоче бачити живим — зараз така фемінистка. Далеко шукати не треба, шановний.

А щодо обліку — авжеж, далеко не кожен чоловік радий бути віськово зобов’язаним, чого ж ви здивовані, що й жінки масово не радіють? Якась дивна логіка.

...Мужчин, решившихся отправиться на Запад в одиночестве, много часов ожидало одно и то же: подходит поезд, набивается женщинами, детьми и собаками — мужчины ждут следующего поезда. Но ко времени его прибытия количество детей снова восстанавливается, процедура повторяется.

kiev.vgorode.ua/...​rtazh-s-kievskoho-vokzala

Прав в нас однаково, просто в чоловіків 18 — 60 років є ще й певний обов’язок :D
А серйозно, то згідно male disposability гіпотези, суспільство більше в цілому співчуває, оберігає, підтримує, переживає за well-being жінок, ніж чоловіків, так що це нормальна ситуації, як і сприйняття її норми суспільством.

Тиждень тому польські феміністки організували мітинг з закликами підтримати Україну у цій війні.

Тут говорять, що рашка може спробувати заморозити конфлікт в поточному стані. Це буде найгірше для нас всіх, економіці песець. Затягнуть нас з собою в прірву

Перехід в оборону — створення блокпостів та організація підвозів на зайнятих територіях. Наразі їх наземна армія поки грає роль крипів з tower defense ігр і є доволі уразливою з такою тактикою.

Просто поставити блокпост поки зверху лупить байрактар ?))

Спробувати вона то може, але про це треба домовитися на перемовах, хто ж на такі умови погодиться
А без перемовин санкції знімати не почнуть.

Почитав в інтернеті статті, які кажуть про замороження. З точки зору перегрупування військ — має сенс. Але ж економіка страждає не тільки у нас, й навіть підтримка війни у замороженному стані буде жерти багато ресурсів + все ж інформація про втрати і ефект санкцій з часом становляться тільки помітнімішими.

Як на мене, пробувати можуть, але це таке ж божевілля, як і денацифікація і демілітаризація, і відведення Нато до кордонів 1997 року.

Втягути в прірву намагаються, але шось не дуже виходить

Допоки маю можливість — працюю, непрацював лише 25 лютого, оскільки був не в кондиції. Зате відпрацював цей день 8 березня.

Смотрите. Сейчас — информационный век. Самая мощная сила — это информация
Если мы, например поможем донести до нашего бизнеса информацию о вреде работы с 1С и у нас есть специалисты, которые готовы ее переписать, то можно ввести налог на использование нежелательных информационных систем и направить его напрямую специалистам.
Но только не в бюджет, не в МинЦифры и не в НИИ.
Только напрямую.

Колеги, хто має вільні гроші але западло все задонатити на армію — купуйте військові облігації під 10% річних!
youtu.be/wYpui8La8AU
Там на каналі є ще відео про облігації.

Це все добре і цікаво, але є одне але.
Нащо тобі гроші якщо ти їх не можеш витратити?
(розваги мінус, поїздки мінус, на армію та волонтерам ми і так донатимо, так, можемо більше)
Навіщо заробляти якщо не можеш відкласти у чомусь твердому що не обвалиться разом із рублем і гривнею?
Навіщо напрягатись працею якщо навіть якщо ти отримаєш гроші за цю працю — вони скоріше за все знеціняться внаслідок неминучого падіння економіки.

Саме тому вважаю що якщо є що жерти то краще волонтерити, інформаційну війну вести, мішки з піском вивантажувати, маскувальні сітки плести...

Гроші можна вкласти у військові облігації під 10% річних.
Тобі дохід, а державі підтримка й наближення перемоги. Якщо маєш вільні гроші — вкладай всі у військові облігації.

Наприклад можна весь дохід витрачати на волонтерство і допомогу іншим. Я такмі вирішив. Скілтки масксіток можна купити на місячний дохід ІТ-шника. Ти ж розумієш, що накоплення у багатьох, особливо не ІТ-шників, дуже швидко почнуть закінчуватись.

Чтобы поднимать свой бизнес например. Или давать деньги тем, кто может сделать это вместо тебя под процент и тд

Як мінімум, локальний бізнес починає оживати. І його необхідно підтримувати. Локальні заклади харчування, магазинчики і т.д. Там, де зараз немає активних бойових дій можливо дійсно допомагати локальному бізнесу. Тому витрачати гроші є завжди на щось.

У тебе нема друзів які втратили роботу і яким потрібні гроші?

таке питання виникає, бо немає уявлення про те, як економіка працює. заробляти кожному треба для того, щоб уповільнити економічну рецессію, щоб гроші працювали, щоб було за що їсти військовим та людям в евакуації. відповідальний громадянин в ідеалі повинен заробляти якомога більше та всі гроші витрачати в Україні на українськи товари переважно.

Чудова стаття! Більше того, нам всім вигідно показувати якийсь більш менш рівень продуктивності, а на питання замовників як у нас справи — не жалітись, а казати що тихо і спокійно. Інакше сюди просто перестануть давати проекти, а критично-важливих людей просто зарелокейтять!

А де в опитуванні пункт «не припиняв»?

Тут потрібен заклик відкрити коворкінги!
Багато людей(і я в тому числі) туляться по багато людей на маленькій площі без необхідних для роботи умов.
На минулому тижні всі коворкінги у Львові були закриті, на цьому завтикав перевірити але обовʼязково це зроблю.

бути із сімʼєю де є маленькі діти 27/7 та батьки-пенсіонери ще й на маленькій площі тижнями — це дуже серйозне випробування яке точно не сприяє роботі ІТ спеціаліста.

львівський коворкінг контора паше. хз, як ви перевіряли. вчора там був офіси порожні майже

Ви тіко скажіть, скікі там місць, щоб воєнком знав, скіки повісток брать з собою

откуда цифра 3-4 млрд дол в день?

Война это дорого. А еще война — это страшно. Особенно — война против зверей, для которых не существует ни законов ни моральных норм. И весь мир прекрасно это понимает.
Поэтому за экономику Украины не стоит волноваться — нам будут давать любые деньги, только что бы мы удержали врага и эта страшная война не пришла к ним. Как говорят евреи «если проблему можно решить за деньги — то это не проблема, а расходы».
Высоким технологиям или тем более R&D не место в горячей точке. Украинское ИТ закончилось. На ближайшие годы Украина — это Спарта, основной бизнес которой — это война. И одной из немногих профессий для мужчин — будет военная.
Не хочу думать об этом сейчас: но если ВСУ накрошили 12 000 вражин — то не обошлось и без потерь с нашей стороны :( С ужасом вспоминаю старую советскую сказку моего детства:

Эй, вставайте! — закричал он в последний раз. — И снаряды есть, да стрелки побиты. И винтовки есть, да бойцов мало. И помощь близка, да силы нету. Эй, вставайте, кто еще остался! Только бы нам ночь простоять да день продержаться.
Глянул Мальчиш-Кибальчиш на улицу: пустая улица. Не хлопают ставни, не скрипят ворота — некому вставать. И отцы ушли, и братья ушли — никого не осталось.
Украинское ИТ закончилось.

Чого б це воно закінчилося? Купа народу паше, як коні. Ніхто з замовників поки що не кинув проєкт «тому що з України».

Хз до чого тут вимирання айті і поголовне перепрофілювання у військових для чоловіків. І про роки теж перегинаєте — ресурсу в РФії стільки немає. Там час на тижні/кілька місяців пішов до повного краху.

На ближайшие годы

Война не сможет длится годы. Во-первых у рашки не хватит ресурсов, во-вторых в мире бахнет голод

Так ни каких годов не будет, к лету все закончится

И с айти все в порядке и хантят меня сегодня и вчера усиленно

моя компания вчера подписала новый, большой контракт и еще 3 на подходе! Эта ситуация не отвернула западных заказчиков от нас. Даже наоборот. Так что нечего нагонять негатив своей аналитикой.

Було б добре якби держава все ж таки дозволила айтішникам «евакуюватись за кордон», хто підтримує мою думку, можливо створимо якесь звернення, щоб донести це до керівництва.

для початку було би непогано якби айті не чіпали військомати — бо вже думаю у кожному чаті компаній пішли поодинокі історії як деяких вже забирають кудись на навчання

А як будуть визначати на кордоні?
Писати псевдокод для обходу дерева? :)

Та тут хочаб донести до керівництва тот бєспрєдєл. Встати на облік — ок, але шо потім на заході переселенців без досвіду та з вадами здоров’я мобілізують, що в соц мережах якийсь дикий хейт розпалюють. Взагалі на диверсію якусь все дуже схоже. Хай мозок включать, чи бодай якісь аргументи за такі дії приведуть.

Не вижу оснований делать какие-то исключения для ИТ, есть учителя, промышленники, врачи и другие сектора которые должны не больше и не меньше чем мы.
Армия должна быть профессиональной, иначе все страдают как сейчас.

есть учителя

Они тоже каждый месяц импортируют по 5-10 килобаксов из ЕС/США в экономику Украины?

а ваши 5% налогов из 10 килобаксов хватит хоть на один джавелин?

А их высасывание гривен для ЗП из бюджета на сколько джавелинов хватит?

а як щодо ПДВ, яке ти сплачуєш після кожної покупки?

Думаю большинство специалистов в данное время отдают куда больше чем 5% налогов. Но и учителя делают вещи ничуть не менее важные.

до чого тут податки, всю валютну суму, яка заходить на рахунки, щоб потім вивести, потрібно продати (конвертнути в гривню), тобто це прямі надходження валюти в країну. Ще раз не 5% (це прямі податки), а всі гроші що надходять

Не знаю як у вашій компанії, в нашій усі 100% зарплати одразу конвертуються у гривні, тобто іноземна валюта повністю поглинається українською економікою та укріплює її.
Щодо податків та ПДВ — це інше питання, але навіть сплатоспроможні громадяни які будуть користуватися усіми послугами та купляти товари ринку — вже гарна підтримка.

Доллари усі забирає держава

Я бы даже сказал, что айтишники как раз требуют эвакуации в последнюю очередь: если большинство айтишников могут продолжать педалить код из какого-нибудь Ужгорода, то переселенцы, которым работу найти не так легко, висят грузом на экономике и инфраструктуре..

ну попедальте код из ужгорода, где сейчас можно найти только место в комнате на 10 человек за 100 долларов в день))

IT це ж не каста якась. Багато людей працювали, а зараз на фронті. Та нас і так не чіпають, в переважній більшості.

айтішникам «евакуюватись за кордон»,

І де гарантії, що ці евакуйовані мужі будуть хоч копійку відсилати в Україну на допомогу захисникам?

а ви не розумієте хіба, що всі гроші через українські ФОПи заходять??

такого ніхто не дозволить бо це викличе розкол у суспільстві і ще більший негатив в сторону зажеавшегося айти.

я думаю не нужно делать исключение для айти, чтобы не было какой-то агрессии в сторону айтишинков. Формулировка похожей мысли должна быть что-то вроде: «Кто ведет свой бизнес с зарубежными компаниями и платит налоги в Украину для безопасности могут выехать. Продолжая платить налоги». Вопрос только как это провернуть технически.

И то до этих мыслей придут не сразу. Ну например если очень большая часть страны будет охвачена боевыми действиями и есть риск ценному для экономики человеку погибнуть. В то время когда он мог бы принести доход в казну страны.

Или же тупо могут закончиться деньги, продовольствие. Пока что до этого не дошло, пока что что-то есть. Но на одной гуманитарке можно не выехать.

Тем кто думает что эвакуации капитала в безопасное место это предательство, я скажу что во время войны необходимые заводы старались эвакуировали в тыл. Логично что под бомбежкой эти самые заводы перестанут работать и война может быть проиграна.
Так что да, тыл имеет важное значение, очень.

«Кто ведет свой бизнес с зарубежными компаниями и платит налоги в Украину для безопасности могут выехать. Продолжая платить налоги»

А вы живя в условной Польше собрались продолжать платить налоги в Украине?

Если человек планирует вернуться в Украину то да, он будет продолжать получать деньги на свой долларовый ФОП счет и также платить налоги. Иначе ему надо будет создавать какой-то другой счет в другой стране и платить налоги там, получается. Но тогда уже и жить там дальше. Вариантов много. Я сейчас имел ввиду вариант только временного переезда. Согласитесь кучковаться где-то во Львове мест всем не хватит. Страна у нас большая. Те, чьи дома разрушены, не скоро смогут в них вернуться. А кормить семью/детей нужно. Никто не знает как долго будет идти война. В переговорах наблюдаются качели. Я стараюсь мыслить конструктивно. Если что я пока никуда не переехал даже внутри страны, но всякое может быть.

Живу в Польше, плачу налоги и не только налоги в Украину. Если придется регистрироваться как предприниматель в Польше, то просто буду переводить в ЗСУ 10% от дохода до тех пор, пока смогу это делать. Это меньшее что каждый кто не поехал защищать Украину с оружием в руках, может сделать для своей страны

Я в блокадных Сумах, тут из города не выпускают.

Я б вообще выпускал бы всех кто хочет. Не все мотивированны воевать или волонтерить, и на передовой будут ничуть не лучше сдающихся в плен рус-срочников.

В Україні зараз дофіга місця де можна засісти і працювати собі спокійно

Наприклад? На західній — вже ні, є неілюзорний шанс поїхати в учєбку.

Вінниця, Кропивницький точніше їхні області, район Білої Церкви

Навіщо?
По-перше, люди перестануть витрачати тут і почнуть там, а це шкідливо для економіки.
По-друге, як написали нижче, якщо шукаєш спокійне місце для роботи, то 60% України є такими безпечними територіями, особливо села.
По-третє, є немаленька ймовірність, що частина не повернеться, а це теж буде дуже шкідливо для економіки.
Тому сидимо в купі й відновлюєм країну.

Ситуація складна і невесела. Замовник відмовляється співпрацювати з купую людей з компанії мотивуючи це тим що йде війна і тут все інфіковано вірусами, порізали всім доступи, кажуть виїзджайте за кордон і повернемо права. А виїхати неможливо. Жити за високими цінами на оренду досить важко. Не зрозумілі дії влади котрі стрялють собі в ногу і душать людей в середині країни.

Якщо подумати то певно, що відправляти ІТ-шників в стройбат або мотопіхоту це — забивати цвяхи мікроскопом. Може існують якісь військові спеціальності які є зараз затребувані і потребують ІТ навичок ?

Є, але їх дуже мало і на всіх бажаючих не хватить точно
p.s. в 2015 році завдяки тому, що я працював в ІТ, на розподільному пункті мене направили в ракетні війська вчитися роботі з ПЗРК :D

Чудова спроба наїхати на західняків. Там же всі зараз наживаються на біженцях.

Аренда на місяць 110к грн. Так, вони наживаються. Не всі, але є голосні екземпляри

%_%
Це реально таке гилять і таке реально беруть?

Перевір букінг, вистав час на тиждень або місяць. Буде одна дві пропозиції і лише з такими цінами. Мабуть беруть, якщо лише у це залишилось

Сьогодні буквально прилетіла пропозіція оренди будинка у Львові за 2300$ на місяць. Плюс застава, плюс ріелтору, загалом одразу треба заплатити 6900.

Про всіх отих, що ви кажете «наживляються» можна доповісти. Особисто не бачила жодного випадку. Ріелтори у Волинській чи Закарпатській області взагалі працюють безкоштовно, волонтери збирають списки, по всіх ІТ компаніях люди координуються і створюють списки хто має житло, щоб колег розселити. Не нагнітайте)

Шукав житло для знайомих через букінг. Списки тих, хто надає його безкоштовно це добре. Як я і казав не всі такі, лише там де я шукав. Підкажете, де знайти цей список та краще шукати знайомих житло, у львівській та закарпатський областях на пару днів або місяць? Можливо і не безкоштовно

Координаційний центр з пошуку житла на Львівщині +380 97 347 44 59

Але є декілька сайтів для пошуку житла волонтерських: прихисток — prykhystok.in.ua, є номери телефонів, де волонтери розселяють у прихистки, як от наприклад instagram.com/...​nter?utm_medium=copy_link. Є телеграм канал волонтерів — t.me/VolunteerCountry
Пишіть друзям чи знайомим з ІТ компаній, банально у лінкедін, може хтось підкаже. На жаль, наше вільне житло зайняте людьми з Києва. Щодо постійного житла біда, бо людей багато. Рекомендувала б дивитись на Волинський напрямок. instagram.com/...​osti?utm_medium=copy_link
www.instagram.com/...​paI/?utm_medium=copy_link

Не всі. Я свої квартири безоплатно дав знайомим/родичам.

Це був сарказм, в разі чого. Просто дивно, що в когось зараз повертається рука писати огульно про зажерливих «орендодавців західних областей», побачивши якісь оголошення незрозумілого походження. Тих, хто оплату не піднімав чи просто поселив біжеців — цих автор коментаря (і хто лайкнув цю провокацію) вирішив вважати неіснуючими істотами.

я не підняв ні на копійку. всі оплати йдуть одразу на повернись живим. отакий сраний західняк.

А за скількох ви сказали? В процентах — хоча б приблизно.

У Києві, не переставав працювати, навпаки робота допомогла не втрати глузд від подій перших днів війни. Судячи з відгуків керівництва, перформанс був на дуже високому рівні ці 2 тижня

Вы, вроде, писали, что ваша компания обеспечивала релокейт. Решили никуда не уезжать?

Так, з великою собакою важко кудись виїхати

Всі їбашать, просто на доу притон зрадойобів, сцикунів, уезжунек які всі ці роки молились що б в Україні було херово

А як тобі закордон вдалось виїхати?

С первого дня в теробороне. Как станет потише, непременно, с удовольствием вернусь к своей работе

Сейчас нахожусь в безопасном месте с семьей, но нет условий для работы :( Ищу жилье или работу в офисе во Львове.

Коворкінг Амстердам вже працює.

Ещё бы объяснить многим людям с популярными нынче настроениями о «зажравшемся» бизнесе, который поднял цены, что попытка «запретить» их повышение — только усугубит и без того тяжёлую ситуацию в экономике и ещё сильнее навредит бизнесу.

Скажіть це військовим комісарам, що гребуть всіх без розбору, не запитуючи, працюєш ти чи ні

де гребуть? бо народ не може попасти ні Тероборону ні в ЗСУ

на заході — львівська, закарпатська, франківська області точно
може десь і не беруть, а десь беруть навіть з хронічними захворюваннями обмежено придатних у першу чергу

У вас є факти таких дій? Чи десь почули? На скільки мені відомо бажаючих достатньо і без таких яких гребуть!

Да, все больше и больше информации появляется что забирают на подготовку без опыта и без офицерского звания. Не вижу смысла в группах с айти-специалистами обманывать что кого-то забрали, если так пишут то я думаю что это правда.

Ні де такої не бачив інформації, проте не виключаю, що це правда. Питання не кількості армії у підготовці та озброєнні. За 10 днів ти нікого не навчиш.

Просто у всех разные источники. Понятное дело что через неделю никого не будут на фронт отправлять, но если через месяц война будет продолжаться — что мешает отправить тех кто уже прошел подготовку? Конечно надеюсь что все закончится раньше, но трудно что-то предугадать сейчас

Все можливо, але велечезна кількість АТОшників, які ще не воюють ( говорю по Полтавській області). Друге, йде значна кількість добровольців. Третє, правильно розподілити озброєння. Четверте, мого товариша офіцера запасу взяли на штабну посаду, сказали так або йдеш сюди або йди на хєр. Тому у кожному регіоні ситуація різна.

думаю проблема більше актуальна серед переселенців на заході

Мінімальний курс молодого бійця — 3 місяці.

Є! двох хлопців з мого оточення забрали на навчання, один хлопець з Полтавщини, інший з Київщини, обоє мали роботу, один навіть на якомусь держ підприємстві працював. Мед-комісії не було. З одним мав контакт декілька днів тому він розповів що навчання тривало 1 день (як він сказав були в якійсь «учебке»), куди далі нічого не говорив (можливо кудить ще відправлять на навчання — ну мені б хотілось щоб так було), але сказав що дуже не вистачає забезпечення — видали каску і пляшку води. Обидва не служили, в одного навіть було написано у ВК що не придтний до служби.

Ну це вже безлад. Проте гадаю їх далі ніж на навчання не пошлють найближчим часом

Мукачево, забрали брата тиждень тому. Брали абсолютно всіх, хто прийшов.

Був там ще такий діалог

Жалоби по здоров’ю є? Є
Документи є? Немає
ГОДЄН

Краще на Закарпаття не соватися, якщо немає бажання йти в ЗСУ зараз.

Про Мукачево вже кілька знайомих казали, хто виїхав. Мабуть план за рахунок місцевих не можуть виконати, беруть усіх підряд(:.

ну я зараз на заході країни. підтверджую

У мене є. Сиджу в тро на казарменому положенні, спочатку взагалі направили в бойову частину.

У мене є факти.
Жив в готелі на західній Україні, недалеко від Мукачево (пощастило заброньювати в перший день війни).

8 березня прийшли воєнкоми і почали ходити по кімнатах, 5 чоловікам видали повістки, 4 поїхали зразу до воєнкомату, и наступного дня уже їхали в частину. Медична комісія поставила усім «придатен», нікого не слухали і не обстежували.

Мені пощастило, бо я поїхав по квіти дружині.

При тому коло їх військомату стоїть черга.

Франківська точно ні. У нас черги в воєнком та ТрО. Більшості кажуть чекати. Беруть тих хто був на контракті в ЗСУ.

Я б так не сказав. Є випадки.

Точно знаю про випадки, коли у Франківську призивали тих, хто мав би бути у 4 черзі і відправляли на навчання.

Я чув, що там в тро вже не беруть, бо забагато людей, а беруть в зсу одразу. І байдуже кого. Але особисто знайомих таких нема.

Я проживаю на Івано-Франківщині. Про тро правда. Біля місцевого воєнкомату в перші дні черги були. Тому, зробив висновок що кого попало не беруть. Поки що не чув щоб брали кого підряд, а тільки тих хто був на контракті в ЗСУ до цього.

уточнюю — беруть на навчання, а не на передову (принаймні так кажуть)

Но пока не ясно — что будет после обучения. Могут и на передовую отправить.

А який сенс з такого вояка на передовій? У нього ж досвіду немає, скоріш подалі від активних бойових дій.

більш за все цікаво що цей аспект ніде не висвітлюється, хоча таке вже частіше й частіше трапляється. Гребуть не дивлячись на відсутність війського досвіду, хоча наче офіційно мобілізують досвідченних. Дуже сподіваюсь що це фейк або виключення для особливо дєрзких, але щось в цьому починаю сумніватись.

тому що мобілізація тільки розпочалася минулого тижня

ну і певно не дуже партіотичний топік би був, але ж повинні бути якесь хочаб пояснення. бо як на мене такі дії дивні, безглузді і не законні, але якщо воно не так теж хотілось би отримати якісь роз’яснення

На сколько я слышал то не фейк. Все больше случаев когда забирают на подготовку без опыта и без офицерского звания. И да, это больше всего во Львовской и Закарпатской области распространено. Нигде об этом не говорят — потому что это явно не способствует оптимистиычным настроениям и не приближает победу.

Гребуть у московії
Мої друзі не можуть стати на облік у військомат та ТО! Черги довші ніж у совку за молоком!

ну добре, не гребуть, а забирають «на навчання»

Там працює рандом. У військоматах можуть навіть відмовляти, але тим часом розносять повістки рандомним людям. При чому навіть на блокпостах забирають зразу))

Нахожусь недалеко от Харькова, местный военкомат отправляет домой желающих с реальным военным опытом (служба в АТО).

Так уже говорили что и так хватает кому воевать

Важливо, щоб були вундервафлі потрібні.

достатньо просто почитати коментарі на фейсбук сторінках Садового чи голови Закарпатської ОДА — як приклад www.facebook.com/...​vyi/posts/526247055530069

я не очікував такого вкрай агресивного та упередженного ставлення до чоловіків переселенців з зон бойових дій, судячи з неадекватних коментарів мешканців західних регіонів — звичайні цивільні хлопці які лишилися житла не мають права тут жити та повинні без будь якого військового досвіду йти в ЗСУ або вертатися в нікуди та голіруч йти зупиняти танки

я зараз переїхав до в Львова з Харкова, плачу космічні кошти за аренду квартири (рівень Берліну та Амстердаму), роблю щедрі донати і фінансові і матеріальні, продовжую працювати заводячи валюту у нашу країну, витрачаю кошти в місцевих магазинах, але я не можу сказати що відчуваю себе тут у повній безпеці через ці приколи з військоматами та ставлення деяких місцевих

загалом нічого поганого в тому щоб стати на облік не має, але якщоб вони обмежувалися тільки цим і дотримувались черговості i неупередженості в хвилях мобілізації

Люди є люди, ніхто вас не виганяє. Слава Богу є кому воювати. І почувайтесь, будь ласка, в безпеці і не звертайте уваги. Ви вдома, бо ви в Україні. Люди можуть багато що говорити, але не все з того мудре)

Є хто в Хмельницькій області, як у вас з цим справи? Я офіцер запасу, приїхав з Києва, в Кам’янці-Подільському зареєструвався у військкоматі, там навіть спочатку спитали, чи не відмовляюсь я служити :) Поки сказали бути на зв’язку, нічого особливого.

Абсолютно ніякого досвіду чи навичок після безглуздої військової кафедри, на жаль, немає, тому теж не хочеться десь протирати штани замість того, щоб кілька тисяч доларів щотижня перераховувати армії. Якби я був впевнений, що приноситиму в армії співрозмірну користь, то з радістю пішов би служити. Але це зовсім непевне твердження.

Я в К-П зараз, тут перебір у військоматі, навіть у тероборону не беруть. Але у місті по різним оцінкам від 10 до 18 відсотків біженців тож знайти житло у аренду майже нереально?

Думаю, що нереально. Як і у всіх більш-менш великих містах на заході зараз. Втім, сам не намагався. Я живу в готелі. Та й то пощастило, що ще 24го заселився.

Я тоже приехал в Каменец из Киева, если нужна какая-то помощь — пишите...

чудова стаття! Якраз сьогодні репостив в ФБ! Дякую

Було б добре додати якісь лайфхаки на тему того, як подолати залежність від новин і повернутися в роботу. У мене найбільша проблема з роботою саме із цим :(

Усі рекомендують зменшити кількість інформаційних каналів, залишити лише ті де дані йдуть концентровано і є перевіреними, перевіряти їх декілька разів на день. Сам так зробив, можу тепер хочаб таски закривати нормально.

Можу поділитися лише своїм досвідом — по можливості знайти пів-години в день на спорт. Будете у формі і не матимете змогу читати новини. Якщо умови дозволяють спорт на вулиці — тим більше.

І ще трошки часу виділити на допомогу постраждалим, тоді часу на новини буде на годину менше ;)

Да, но формат один и тот же: горелая русня, мертвая русня, горелые танки, захваченные танки, разрушенные дома

Сначала отвезти семью в безопасное место.

Зайнятися вирішенням конкретних задач. Тоді нема часу на прокрастинацію.

Я от до ДОУ кілька днів не можу дорватися.

Юзаю помодоро подібний таймер. 1-2 ітерації працюю наступну читаю новини. Так, треба трохи сили волі але працює.

«DOU Live з психотерапевтом Едгаром Соболєвим. Говоримо про війну та її сприйняття»

👉 youtu.be/uDfL5H-TFkg

Спочатку повернутися в роботу, а не долати залежності, приходити в форму, а вже потім повертатися. Коли повернулися, відпустити, дозволити і простити себе, що тягне до новин. Не обмежувати наперекір і не звинувачувати себе. Відчуття вини і невдоволення собою гробить робочий процес не менше, чим прочитаних декілька новин. Через деякий час, коли працюєш, від новин починає підтошнювати, залежність пригасає.

Потім щоранку встановити рамки ненормального на поточний день. Щось, що субєктивно і лише для вас потребуватиме відчуття страху, нестабільності, «все пропало». Тому що вся країна — розмито і болить завжди. Не ядерна війна, а умовно ось це місто, цей рубіж, цей підрозділ, щось конкретне, якісь точки, по яких особисто вам стане зрозуміло, йде процес прийнятно чи погано. Якщо ці точки окупують чи знищать — значить можна все кидати, лягати на підлогу і говорити клієнтам «не сьогодні». Зазвичай, протягом і в кінці дня, виявляється, що і місто наше, і рубіж не здали, і підрозділ непогано себе відчуває. А якщо так — менше причин для переживання. Не з першого дня, але така штука працює. Заодно бачиш, що новини там, де вам важливо, не народжуються кожних 10 хвилин, і перевіряти їх можна не так часто.

Виходити гуляти, якщо є можливість. Після прогулянки не скролити новини, а зразу сідати за роботу. Протягнете до наступного гострого припадку з уколом новин значно довше, чим якщо просто сидіти в кріслі.

І ще раз — не звинувачувати себе і прийняти, що людина в таких умовах потребує певного допінгу, яким би неефективним, ненормальним, алогічним він не здавався б раціоналістам. Це не значить заохочувати себе ще глибше сідати на нього, але стає значно легше, контрольованіше і простіше, коли ви це визнаєте.

Хуяріть або таски з Джири або таски з волотерського чату :), усе інше собі заборонити, новини тільки за чаем перед сном. Працює безвідмовно (поки 😀)

Нужно понять что в этой информации нет никакого практического смысла, потом отписаться/замьютить тех кто постит. Через 2-3 дня перестанешь заходить даже на официальные каналы информации, потому что поймёшь что трезвая жизнь уже не выглядит так кошмарно, как жизнь в новостях

Підписатись на коментарі