🇵🇱 Допомога у Польщі: пошук житла, корисні посилання

Велика кількість українських IT-фахівців через військову агресію росії були змушені евакуюватися до сусідньої Польщі, щоб продовжувати працювати у безпеці. Окрім того, деякі українські компанії вже відкривають у Польщі офіси для релокації працівниців та найму місцевих спеціалістів.

Наразі, у Польщу виїхали понад 1,8 млн українців, за даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців. А найбільші міста — Варшава та Краків — уже не здатні приймати біженців, проте менші міста Польщі запрошують українців. Польський уряд запроваджує величезну підтримку нашим громадянам у ці важкі часи.

Давайте збирати у цьому топіку усі корисні посилання для українців, які виїхали або планують виїхати у Польщу: як шукати житло, де вчити мову, що там з легалізацією перебування, про інтернет та інше.

Ми почнемо.

📌 Загальна інформація для біженців з України від Польської Адміністрації

📎 Урядовий портал Польщі для допомоги українцям

☝️ Права та обов’язки шукачів притулку у Польщі

🇺🇦 Український дім у Польщі (допомагає з житлом, транспортом, волонтерством)

🆘 Громадські організації, що надають допомогу українським біженцям

🙏 Допомога українцям

❓ Типові питання та відповіді на них для громадян України, які прибули до Польщі в умовах війни

🏘 Пошук житла

З волонтерами

Варто зазначити, що наразі у Польщі дуже багато волонтерів допомагають шукати житло. Однак, через велику кількість переселенців, цей процес може сильно затягнутися. Також, вони частіше пропонують підселятися до когось у квартири чи домівки, а не окрему оренду житла.

host4ukraine.com

www.shelter4ua.com/ua

uasos.org/ua

Для самостійного пошуку

Cайти:

www.gumtree.pl

www.olx.pl

www.otodom.pl

gratka.pl

Групи у FB:

Вроцлав

www.facebook.com/groups/277111145806430

www.facebook.com/...​s/PokojeNaWynajemWroclaw

Познань

www.facebook.com/groups/1409735869249950

Лодзь

www.facebook.com/groups/406501577114603

Бидгощ

www.facebook.com/groups/1535264413369985

Гданськ

www.facebook.com/groups/GdanskMieszkania

❤️‍🩹Психологічна допомога дітям, молоді та дорослим у Польщі

t.me/novapolshcha/1966

💊 Безкоштовні медичні онлайн-консультації для українців у Польщі

www.halodoctor.pl/dla-ukrainy

👶 Контакти бесплатних дитячих кімнат

t.me/novapolshcha/1983

🗣 Вивчення польської з нуля за 14 днів

kursy.kanapka.pl.ua/...​ses/maraton-p/#buy-no-reg

🌐 Безкоштовне підключення інтернету в помешканні для українців

www.upc.pl/pakiety/dla-ukrainy-ua

Доповнюйте список у коментарях! Допомагаймо одне одному.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доброго дня! Чи можуть волонтери допомогти з орендою житла в Ґданську?

Не лише про Польщу, але оскільки в Польщі присутні готелі Hilton, то підходить сюди:

hospitality-helps.org

Телеграм група Варшава для Українців t.me/uawarsaw

А ж така ж в Кракові?)

Подскажите, пожалуйста, по аренде жилья(Вроцлав): обычно, если снимать на долгосрочной основе, что требуется от квартирантов( документы) и как принято оплачивать: за 2 месяца вперёд или какой-то аванс? Спасибо

У Вро з житлом дуже велика проблема. Якщо щось є то не раніше травня. В мене просили тільки паспорт, але можуть попросити підтвердження платіжоспроможності. Також є кауція, щось на зразок застави. Ну і бувають варіанти через рієлтора з відповідною комісією. Зазвичай всі умови є в оголошенні. Наприклад www.olx.pl/...​.html#cf4e890f05;promoted

У Вроцаві немає проблем з орендою житла, просто прайс х2 відносно початку року, але пропозицій достатньо. Це звичайно якщо говорити про окрему квартиру, кімнати і дешеве житло справді все зайнято.
Умову хочуть тільки на рік підписувати і звичайно кауція, яка була зазвичай в розмір місяцної оренди, але так як тепер орендодавці зрозуміли що багато хто підписує контракти на рік а потім через місяць-два зїжджають, то тепер просять подвійну кауцію.
От і рахуйте собі, середньостатистична квартира у Вроцлаві коштує 1000дол-міс оренди + 2к кауція + ріелтор (тут як домовитесь але може бути і ще одна оренда). Тому 3-4к тільки щоб поселитись і комунальні тут часто платять наперед, а це ще + 200-300дол.
По документах якщо без дітей то нічого крім паспорта в більшості випадків і не попросять, бо легко виселити якщо не буде оплати. А якщо з дітьми то або спеціальний вид умови, де нотаріус завіряє що ви маєте інше житло у випадку виселення власником, або контракт на працю.

Антон, були проблеми з орендою. Це я кажу за березень- квітень, коли тільки у Вроцлав приїхало більш, ніж 100 тисяч українців.Це також кажуть і в агенстві нерухомості. Дійсно, прайс також дуже високий. І кауція, і агенству 100% оплата. Я шукала протягом місяця, багато моїх знайомих — десь також. Але, ось зараз трохи легше , тому що українці або повертатися додому стали, або ж їхати далі.

проблеми були бо власники квартир ще не знали який прайс встановити і чекали хто мав вільні квартири, і зараз є проблеми коли шукають по цінах січня 2022, але якщо бути готовим заплатити х2 (тобто від 4000zl за саму просту квартиру 40-50кв) — то пропозицій є достатньо.
Інше питання що навіть за такий високий прайс бажаючих взяти в оренду є достатньо і тому власники відмовляють сімям з дітьми, так як потім виселити важко якщо перестануть платити.
Але хто шукає — той завжди знаходить.

Тільки що в FB групі 🌼Здається простора кавалерка на Гагаріна 40( Muchobór Wielkiej ).
Ціна 1800 зл (квартира+ комунальні+ інтернет) + 1800 зл + 500 зл. каукці
4000 то мабуть занадто

ну я оріентовно написав, звичайно що хто шукає той знаходить. Я скою квартиру до війни за 2к зняв іто в мене 2bd (65кв.м) + приватне подвіря.
тепер дивився такі в районі 4к.
А можливо менші і простіші дешевші, я не особливо ринок вивчаю
просто пару разів в групі бачив що 1bd скидали оголошення що здають за 2800 і купа бажаючих була в коментах, і відразу подвідомлення було що здали менше як за годину.
Суть в тому, що пропозиції є — і не правда коли пишуть що нема де жити, просто прайс і умови інші чим привикли як було раніше

а тепер просто якщо порахувати що Польща за кожного біженця власнику квартири платить по 40zl на день.
Відповідно беремо 30днів * 2людей * 40zl = 2400zl може мати власник здавши двом біженцям, тому ціна в 1800 трошки дивна.
Можливо власник не хоче заморочуватись з тими довідками, або шукає тільки long-term, або це взагалі розвод щоб взяти аванс і зникнути (зараз такого багато в групах)
Але скоріш за все, що це оголошення ріелтора який заманює ціною а потім почне розказувати що цю вже здали але є за 3к така сама )))))

Зараз золотий час ріелторов). Я намагалася знайти напряму , але то пишіть, то дзвоніть після 18, то вже квартири нема, то так смердить в неї, бо жив поляк, що курив- і не можна деякий час жити тощо. Але знайшла завдяки ріелтору. Хоча він теж конкурс зробив. Кожні 15 хвилин- огляд квартири то українцями, то поляками. Дивний час був)

я навпаки, коли шукав квартиру то звернувся до кількох ріелтерів і побачив що вони толком нічого не допомагають, і просто писав напряму власникам через olx.pl ще з України.
десь на 4 лист мені відповіли і ми домовились по скайпу за оренду, підписали копію договору, я оплатив кауцію через swift переказ, а вже по приїзду підписали оригінал договору оренди.
Але це були довоєнні часи і тоді пропозицій було повно.

Кавалерка , якщо не помиляюсь, це ж 20 метрів? Чи трохи більш? Я знаю, що відмовляли знайомим, мов, якщо дитина буде- вже не можна буде їх змінити на когось іншого. В мене зараз вагітна знайома шукає квартиру, поки що ціни кусаються.

кавалерка це в нашому розумінні студіо (кухня спарена з кімнатою), але це може бути і адекватна площа навіть 40кв.
з дітьми відмовляють — бо власник не зможе виселити таку сімю навіть якщо вони не платитимуть за ореду. А сімю де всі повнолітні можна після недотримання будь-якого з пунктів договору без проблем виселити і тому ніхто з власників не хоче ризикувати.
Тому в Польщі є спеціальний вид договору оренди на такі випадки, який передбачав що винаймач квартири вписує в договір адресу на яку він може переїхати коли невиконуватиме умови договору, і відповідно власник тоді має право виселити таку сімю незважаючи чи є неповнолітні діти.
Але зараз в звязку з війною в Україні — цей договір для українців спростили і дозволили вписувати туди українські адреси, і відповідно польські власники квартир бояться, бо не знають як це працюватиме в такому випадку.

Кому потрібне тимчасове (безкоштовне) житло для сім’ї і хто для цього готовий приїхати в Куявсько-Поморське воєвудзтво, напишіть в приват.

Польську сім-картку можна отримати безкоштовно на будь-якій «укрпошті» пошті, тут же подати паспорт для реєстрації, інакше не працюватиме.

дякую, додала!

Для самостійного пошуку
Cайти:

Добавьте otodom.pl, gratka.pl — это гораздо более полезные ресурсы чем gumtree

Дякую, додала

Підписатись на коментарі