«Айтішники за перші 10 днів надали понад $24 млн». Як уладнати протиріччя між обороною та економікою — інтерв’ю з виконавчим директором асоціації IT Ukraine

Видання Forbes опублікувало інтерв’ю із Костянтином Васюком, виконавчим директором Асоціації IT Ukraine про те, як ​​IT-індустрія залежить від кадрів та приносить понад $6 млрд експортної виручки. Публікуємо найголовніше.

В галузі IT задіяно понад 300 000 спеціалістів, з них 75% — чоловіки із медіанним віком у 28 років, свідчить аналітика DOU. У грудні 2021 року медіанна зарплата українського айтішника становила $2500, а загалом країна отримала $6,8 млрд експортної виручки від сектора.

11 березня Міністерство цифрової трансформації опублікувало лист, де зазначалася пропозиція уточнення процесу призову до лав ЗСУ представників українського IT. Михайло Федоров, голова Мінцифри, висловив думку, що варто розуміти і зважати на важливість IT для економіки країни, але і розробити механізм, який би перешкоджав ухилу від служби.

Про лист Міністерства цифрової трансформації простими словами

Лист Мінцифри говорить про дуже важливу річ: IT — єдина експортна галузь України, що працює на повну. А приносити сюди гроші — свого роду наше мобілізаційне завдання.

Уже 2% спеціалістів із галузі доєдналося до лав ЗСУ, що може означати лиш одне — айтішники не відмовляються йти на фронт. У ЗСУ наразі немає нестачі у людях. Поки йде призов із першої та другої черги оперативного резерву. Тобто кличуть людей із бойовим досвідом та підготовкою.

Петиції щодо послаблення виїзду за кордон для чоловіків в умовах воєнного стану

Власюк розповів, що петиції не варто обговорювати як дієвий метод впливу на уряд. Такий формат і в мирний час не дуже працював, а за умов кризи та потоку нагальних питань, на нього зовсім не варто розраховувати.

Чому уряд має прислухатися до пропозиції Мінцифри?

Насамперед, представники українського IT ведуть активну боротьбу у лавах кібервійськ, перераховують значні суми коштів на потреби армії (лише за перші 10 днів надали понад $24 млн), постачають дрони, рації, техніку, підтримують волонтерів і переселенців — такий внесок дуже суттєвий. Минулого року IT-індустрія лише напряму принесла понад 23 млрд грн податків. Костянтин Васюк розраховує, що за результатами цього вдастся видати десь 80% (близько 20 млрд грн.). До того ж, працюючий айтішник приносить гроші у економіку, забезпечує свою родину та знімає навантаження із структур соціальної підтримки, бо він її зовсім не потребує.

Настрій клієнтів і чи готові вони співпрацювати з Україною в таких умовах

За даними опитування асоціації IT Ukraine, 92% компаній впровадили та виконали BCP — Business Continuity Plans, тобто план із продовження роботи у екстремальних ситуаціях. Також Васюк зазначає, що клієнти сприйняли це дуже позитивно, до того ж це дозволило значно зменшити ризики, перевезти декого за кордон. Поки ситуація не критична, але нові контракти компаніям укладати важко, оскільки клієнти хочуть гарантій щодо строків виконання, захисту персоналу та даних. Але уже укладені домовленості ніхто не розриває.

Як думаєте, уряд дійсно прислухається до Мінцифри і змінить процес призову ІТ-спеціалістів до лав ЗСУ?

26%
36%
38%
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А потом один из них выкладывает расположение наших частей и уничтожается ТРЦ за $300 млн
dou.ua/…​rums/topic/37262/#2371191

300 000 спеціалістів
$24 млн

то есть по $80, и это при том что:

У грудні 2021 року медіанна зарплата українського айтішника становила $2500
(лише за перші 10 днів надали понад $24 млн)

какие айтишники и куда надалы?
я так понимаю, речь может идти только о средствах, пожертвованных компаниями участниками этой ассоциации, которые посчитали нужным это обнародовать
ну потому что откуда этот говорящий жбан может знать сколько и куда задонатил денег я или кто другой

Айтішники за перші 10 днів надали понад $24 млн

Ок, а наступні 10-20-10*x буде стільки ж ? ;)
Скільки нових ІТ-ків було найнято\звільнено з 24.02-20.04.2022 ? Чомусь є підозра, що досить багато ІТ-ків залишились без роботи за останні 3-4 тиждні (наприклад, судячи з історій з чудо-Епамом, коли люди позвільнялись, а контора тупо «заморозила офери» до кінця війни )

Айтішники за перші 10 днів надали понад $24 млн
В галузі IT задіяно понад 300 000 спеціалістів

т.е. в среднем каждый специалист раскошелился на 200 баксов? Я думаю у среднего айтишника телефон сильно дороже.

медіанна зарплата українського айтішника становила $2500

т.е. в среднем, в месяц айтишник платит 125$ налогов.
Я конечно все понимаю, но что-то мне кажется что почтальон в УкрПочте платит больше налогов чем средний айтишник.

Собственно а в чем же мотивация айтишников не брать в армию?

Чим менше податків стягується, тим ефективніше працює економіка.

В США платить налоги это святая обязанность каждого гражданина. Только там они следят за тем куда идут их налоги. Но я бы не сказал что в США есть проблемы с экономикой.

Хто буде створювати додану вартість? За який рахунок? Хто буде платити зарплати?

Это тут куда? Государство предоставляет услуги. То что вам гопники возле метро не пробили голову и не забрали вашу з/п это благодаря тому что Полиция кошмарит гопников, делает она это за ваши налоги.
Есть проблема с не самым эффективным распределением налогов, но вы никогда не сможете себе сделать частный суд, частную полицию и частную армию.

і декілька відсотків а не 40-60 як зараз.

Опять эти цифры, я не являюсь твоим читателем, я не понимаю как эти цифры выходят у 5% ФОПа, с аргументом «я это 100 раз писал» можешь пойти к российскому военному кораблю.

Для того, аби побачити, звідки ці цифри, загугліть хочаб «ціна держави». Краще — пройдіть якийсь базовий курс по тому, як в цілому працює економіка на державному рівні.
Якщо коротко, ~50% — це цифра не лише «явного» податку в розмірі 5% + ЄСВ, а також те, що ми сплачуємо просто витрачаючи гроші у вигляді ПДВ на товари і послуги, військовий збір і т.д.

Я розумію про що ви кажете, дійсно айтішник окрім єдиного податку і ЕСВ опосередковано сплачує і інші податки та збори коли витрачає гроші. В той же час це не 50%. 50% ціна держави це якраз для умовного бюджетника, який сплачує 32% з ЗП а потім ще платить всі ті самі ПДВ як і айтішник. Треба визнати що ми насправді скажімо так даємо державі менше ніж можемо. Принайні офіційно, бо зараз дійсно айтівці вагомо підтримують волонтерський рух фінансово.

Т.е. если 5-ти процентный ФОП платит 50 процентов налогов, т.е. +45% дополнительных налогов, то наемный сотрудник, который платит около 40% в конечном итоге платит 85% налогов? Я бы все-таки хотел увидеть обоснование, а не "иди учи экономику, все очевидно".

Т.е. если 5-ти процентный ФОП платит 50 процентов налогов, т.е. +45% дополнительных налогов,

IMHO это Wishful thinking

Мои наколенные подсчеты.

1) Наемный сотрудник с небольшой, но вполне средней зарплатой в 15 000грн
2) ИТ ФОП с медианной, как тут говорят $2500

1) 15 000*19.5/100 = 2925 (это то, что удерживается с его зарплаты)
1.1) Еще 30% (вроде, ибо точно не помню, а гуглить лень) за него платит работодатель. 15 000*30/100 = 4500

2) $2500*30 = 75 000
75 000*5/100 = 3750
И ЕСВ добавим 6500 грн × 22% = 1430
Итого: 5 180грн

Ну.... как-то так получилось

Аргумент про «непрямые налоги» а-ля акциз, ПДВ, за бензин и так далее я бы никак не учитывал.
Потому, что это платят буквально все, даже безработные на пособии.

Підписатись на коментарі