🇨🇦 Еміграція в Канаду для IT 2022. Порадьте

Доброго дня! Допоможіть хто із досвідом еміграції в Канаду як ІТ спеціаліст. ( web designer / developer )

Ситуація наступна — планую переїзд до Канади вже давно, незалежно від того яка буде нова програма презентована орієнтовно 17 числа (але зараз звісно чекаю на деталі як і всі).

Зараз знаходжуся тимчасово в Польщі. Працюю віддалено в шведській компанії, заробітна плата середня по Канаді наскільки я розумію. В Україні плачу податки як ФОП.

Наскільки реально не змінювати роботу перший час в Канаді а просто платити подохідний податок але вже там? Дохід з Upwork(знаю що до 30% буде). Та який час можна знаходитися в Канаді але ще сплачувати податки в Україні? (до прикладу в Польші до 183 днів наче, потім ти вже податковий агент цієї країни). В Канаді є щось схоже?

Ще питання: Які саме провінції є сенс розглядали найперше для ІТ якщо все ж таки розглядати пошук нової роботи?

Які основні сайти для пошуку роботи в IT? Ставки на Indeed/Linkedin? На сьогодні всі мої конракти це був тільки Upwork. Є фул тайм досвід в декілька років на ремоуті.

Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Yana Naidiuk, чи ви знайшли відповіді на свої запитання? Чи можете поділитися?

Так) наскільки я розумію з першого дня прибуття в Канаду ви сплачуєте податок там(подаєте податкову декларацію в кінці року) + в Україні якщо вирішую зберегти фоп, почитайте про запобігання подвійного оподаткування)

@Yana Naidiuk, з першого дня прибуття в Канаду ви сплачуєте податок там — ви маєте на увазi податок на доход, отриманий вiд канадського рабодотодавця, на новiй роботi в Канадi? К примiру людина продовжує працювати як український IT ФОП + влаштувалась на 2гу роботу в Канадi
C загальних правил, людина стає налоговим резидентом в країнi i повинна платити податок на весь доход (отриманий також за межами країни перебування) пiсля того, як вона проживе в країнi 183 днi. Налогову декларацiю за 2022 треба подати до 30 квiтня 2023. Якщо розглянути такий приклад: людина прожила в 2022 роцi менше 183 днiв. Прилетiла 30 грудня 2022 в Канаду, тобто 1 повний день прожила в Канадi. Подала податкову декларацiю в Канадi за весь її дохiд за 2022 рiк. Тодi людина повинна сплатити податок за доход, отриманий як український IT ФОП за 2022 тiльки українськiй податковiй. I канадськiй податковiй за доход за 1 день роботи на канад.роботодавцця. Така у Вас iнформацiя?

Хм, не зовсім. Не знаю як точно рахується якщо ситуація як ви описали вище (за день до закінчення податкового року) але от наприклад я приїхала в березні цього року, то по в кінці податкового року я муситиму сплатити податок із доходу і як укр ФОП в Канаді також за весь рік, не тільки ж за пів року після 183 днів?

Наскільки я знаю, 183 не застосовуються якщо ви отримали work permit. Маєте платити податки в Канаді з моменту його отримання, в тому числі з доходів в Україні з урахуванням сплачених податків в Україні. Платити податки з того що зароблено до приїзду в Канаду точно не треба :) Ви декларуєте дохід «до» але нічого не нараховується додатково.

Наскільки я знаю, 183 не застосовуються якщо ви отримали work permit

— поділіться будь ласка джерелом iнформацiї. В мене iнформацiя з сайту canada dot ca, що людина є податковим резидентом Канади, якщо по приїзду вона встановила significant зв’язки з Канадою, або якщо не встановила таких зв’язкiв, то прожила бiльше 183 днiв в Канадi у податковому роцi. Також податковий резидент (якщо визнали податковим резидентом Канади) Канади декларує доход, отриманий за рiк в усiх країнах i зi всьго цього свiтового доходу платить податок в Канадi (з цього витiкає що в тому числi отриманий до приїзду в Канаду). З Україною у Канади є угода, текст можна найти на сайтi canada dot ca , у пошуку ввести Treaty — E102414 У Article 4 пишуть, что людина буде резидентом або Украни, або Канади в залежностi з якою з цих 2 країн людина має бiльше зв’якiв у поддатковому роцi. Нерезиденти не платять в Канадi податок за доход, отриманий в Українi з якого сплачений податок в Українi. Це як я зрозумiв всю цю iнформацiю, можливо я щось неправильно зрозумiв. @Yevhenii N , поправте мене якщо у Вас iнша iнформацiя i Ви у нiй впевненi

Вибачте що одразу не відповів, пропустив сповіщення.
Заповнював податкову декларацію в Канаді цього року. Там є окремі поля для доходу за рік за межами Канади до приїзду в Канаду і поле для доходу за межами Канади після приїзду. Так от перша сума декларативна і не впливає на податок який треба сплатити, а друга сума вимагає додання окремої форми і відповідної сплати. Ще є поле скільки ви вже сплатили податку в іншій країні і це віднімається від того скільки треба сплатити в Канаді (тобто уникнення подвійного оподаткування). Ви можете бути одночасно податковим резидентом України (якщо ФОП відкритий) і Канади якщо є work permit чи інші підстави.
Стосовно 183 днів так, але прожити 183 дні без significant зв’язків з Канадою це скоріше виключення. По туристичній візі не впевнений що це можливо. А в інших випадках ви будете по work permit, study permit, чи permanent residence, що вже вас робить податковим резидентом Канади.
Посилань на джерела не маю, це мій досвід та інформація від бухгалтера.

Заповнити декларацію ще не значить що прийдеться платити податок. Чи вам бухгалтер сказав що конвенція так діє що потрібно? Бо маю знайомих яким бухгалтер сказав що канада не вимагає сплачувати податок з українських доходів саме через конвенцію

А Україні з канадського прибутку
Через клятий фоп

Хтось знає чи буде різнитись к-сть балів за диплом в цих 3х випадках при Express Entry — денна магістр будь якої інженерної спеціальності, денна магістр програміст, заочна магістр програміст після не програмістського бакалавра ?

Насколько я помню важен лишь сам университет, точнее его уровень аккредитации

А можна якось дізнатись без еваюлювання через WES скільки конкретно поточний диплом дасть балів ? На сайті самого університету просто пише шо магістр цієї спеціальності акредитований до певного року і номер сертифіката акредитації. Чи можна вважати що якшо є акредитація магістра то вона підпадає під Master’s Degree в EE ?

А можна якось дізнатись без еваюлювання через WES скільки конкретно поточний диплом дасть балів ? На сайті самого університету просто пише шо магістр цієї спеціальності акредитований до певного року і номер сертифіката акредитації. 

не знаю

Чи можна вважати що якшо є акредитація магістра то вона підпадає під Master’s Degree в EE ?

не в этом дело, если закончил национальный университет это один уровень, а если институт то совсем другой

А можна якось дізнатись без еваюлювання через WES скільки конкретно поточний диплом дасть балів ?

Нет.

Чи можна вважати що якшо є акредитація магістра то вона підпадає під Master’s Degree в EE ?

Нет. Мне, например, вторую вышку (не программерскую) скостили из магистра в бакалавра из-за нехватки часов.

У вас друга вишка програмера чи перша ? Чи взагалі вишки програмера не було ?

Двойная специальность, где программерская была первая.

Смотри свои кейсы тут:
www.canada.ca/...​-ranking-system/grid.html

Основное — это время учёбы, предметы и часы предметов, именно по ним идёт эвалюация. В теории разницы в баллах быть не должно, если всё честно и специальность не нарисована просто так.

І зразу, наскільки Канадське ІТ відрізняється від Європейського, де в більшості випадків ніхто не вджобує, достатня к-сть вихідних і т.д?

Та навіть в Україні все по різному в різних компаніях. Тут так само все по різному: від FAANG з американським стилем до банків з ентерпрайзим підходом з 9 до 6.

Піднімлю тему — наскільки критично знати французьку мову для роботи в ІТ в Монреалі? Який міінмальний дохід на пару повинен бути, щоб не бомжувати в бейзментах і не харчуватись прострочкою, але при тому не жирувати і т.д?

Загалом, чи Монреаль оптимальний вибір для наступних критеріїв — робота ІТ, погода з справжнім літом та не вбивчою зимою, наявність красивої природи поруч, можливість отримати PR (знаю, що тут без французької ніяк) та зручна логістика з Європою? Розглядали Калгарі, але там з ІТ позиціями так собі.

В Монреалі можна жити без французької. Але скоро все може змінитися(або ні):
vancouversun.com/...​15-4652-890a-80a761a5780a

На рахунок ПР — то гляньте офіційну статистику, наскільки довше в Квебеці отримувати ПР, потім гляньте на отаку новину:
globalnews.ca/...​l-immigration-bill-9/amp
Ну але я не іміграційний консультант, не знаю всіх тонкостей, тому сприймайте ту інформацію на свій розсуд :)

Мої знайомі в Монреалі або знають французьку і тоді їм тут дуже подобається, бо тут дійсно класний рівень вартості життя, або виїхали в Отаву чи Торонто, як тільки заробили рік досвіду )

На рахунок вартості життя, то це дуже індивідуально. Зазвичай пара може жити в Монреалі навіть на одну сіньйор ІТ зарплату. Отут є непогана статистика по середніх ринкових зарплатах(не ФААНГ) t.me/canada_it/116755

Посмотрел. 120 канадских в год это примерно 80 после налогов или 60 американских, что равно примерно 5к юсд в месяц на руки. Рассчет грубый, поэтому накинем 500 чтоб не было обидно. Итого 5500.
Хрень какая-то короче.
И с этой ЗП они еще надувают пузыри и выдвигают требования по баллам с учетом возраста и английского.
Упоротые какието

або виїхали в Отаву чи Торонто, як тільки заробили рік досвіду )

)))
Власне в нас такий же план — виїхати кудись щоб податись на ПР по ЕЕ і зразу ж повернутись.

Якщо так плануєте — то можете потім мати трохи проблем, бо вам треба довести офіцеру, що ви не збираєтесь повертатися в Квебек.

що ви не збираєтесь повертатися в Квебек.

Наскільки я розумію, це за умов, що ти подаєшся на ЕЕ з Квебеку, але вказуєш, що маєш намір залишити його.

Коли ти подаєшся з-за меж Квебеку, то проблем не мало бути, принаймі знаю кейси людей, які жили рік в Квебеку, а потім подавались на ЕЕ ( правда після отримання ПР не всі повертались).

Так, але то Квебек, у них свої закони, своя програма, та звісно французька. Тому офіцер і може питати, маєте чи ви зв`язок з іншими провінціями і чи не збераєтесь повертатися в Квебек.

але то Квебек

Так ЕЕ немає нічого спільного з Квебеком.

В провінції Квебек дуже високі податки на дохід, одни з найвищих в Канаді, більшість знайомих хто в айті через це виїхали звідти. Подивіться ще Онтаріо — Торонто, Ватерлу-Кітченер, Оттава.
Калгарі дуже варіант, якщо знайти гарний ремоут. Тільки треба вступати до гільдії інженерів APEGA, але то виглядає не важко.

Податки високі, але по-перше всілякі сервісі за наявності дітей коштують тобі значно дешевше ніж у Торонто та іншіх містцях, по-друге вартість житла, автострахування та інше значно дешевше.
Якщо порахувати тут для зарплатні скажімо 100 тис CAD:
turbotax.intuit.ca/...​income-tax-calculator.jsp
Quebec:
Total tax $31,795
After-tax income $68,205
Ontario:Total tax $27,084
After-tax income $72,916
Я бачимо не така вже велика різниця. Проте в Квебеку якщо вам не подобається паблік школа де ви мешкаєте, ви можете віддати дитину в приватну школу яка буде коштувати вам десь 5 тис на рік. В Онтаріо так не вийде, там приватна школа буде коштувати десь 15-25 тис. Дітсадочок буде 1000-1500 в Онтаріо проти 200 в Квебеку.
Я вже не кажу про вартість житла та автострахування, які в рази вищі в Онтаріо ніж в Квебеку.
Якось я порахував — для забезпечення того ж самого рівня життя в Торонто (у порівнянні з Монреалем) мені знадобилося би десь додатково тисяч 40 на рік net (+60-70 до зарплатні gross), проте зарплатня яку пропонували в Онтаріо була трошки вищою, але і близко не на стільки.

Підтверджую, так воно і є, тільки вартість садочків що в одній, шо в ішній провінції в вас застаріла)

Ну дитина зараз в школі, тому вже не треба, але десь років 5 тому було актуально. :)

Як це працює з податками, якщо працюєш по рімоуту — платиш податок тої провінції, де живеш чи податок провінції, де зареєстрована компанія, в якій працюєш?

„Your province or territory of residence is the province or territory where you lived or of which you were considered to be a factual resident on December 31, 2021.”
Де живете.

Все таки вибрали Монреаль і жодного дня не жаліли — різниця в податках з головою компенсується дешевим житлом і тд. Не говорячи за те, що Оттава і Кітченер-Ватерлу максимально нудні міста.

[залишаю коментар для тих, хто раптом вагається як вагались ми]

В Оттаві звісно мало чого робити ( в плані клубів і концертів), але я мені як домашній рослині ідеально — заторів майже немає, житло в рази дешевше Торонто, на ремоуті нормально дають, ЕЕ Онтаріо відбирає. А далі вже можна і в інші провінції. Переїхав я ще в середині 2021

В Оттаві звісно мало чого робити
але я мені як домашній рослині ідеально

Не спорю, все залежить від інтересів. Нам крім Монреалю варіантів особливо і немає, хіба Ванкувер і Торонто з натяжкою. Комусь навпаки — Монреаль Ванкувер Торонто жахливі міста.

Торонто от просто дуже не подобається. Скільки разів був завжди не подобалось місто. Музеї і розваги — так, а місто — не заходить. Ванкувер поки що нажаль не відвідав🥲

Если приехать по visitor visa, то получать деньги за работу в канадский банк нельзя, да и счёт никто не откроет. Но это серая зона и легальность под вопросом.

И как долго можно находится в такой вот условной серой зоне? Если я приеду по visitor visa, то через какое то время я буду резидентом этой страны и по идее должна буду платит все налоги там?

И как долго можно находится в такой вот условной серой зоне?

6 месяцев по обычной visitor visa, и до 3 лет по новой специальной программе:
www.canada.ca/…​ada/ukraine-measures.html

Если я приеду по visitor visa, то через какое то время я буду резидентом этой страны и по идее должна буду платит все налоги там?

Нет, visitor visa не даёт абсолютно никаких прав на получение резиденства. Сейчас для украинских граждан есть возможность получить open work permit по прибытию, но при получении open work permit весь доход с фриланса и т.п. становится foreign income, что включает серую зону. www.treaty-accord.gc.ca/…​e.aspx?lang=eng&id=102414 - Article 14, при подаче деклараций может вызвать проверку со стороны канадской налоговой CRA и требованием доплатить разницу, т.к. формулировка "If he has or had such a fixed base, the income may be taxed in the other State but only so much of it as is attributable to that fixed base" обычно означает, что условия прописаны где-то в канадских актах, а для этого нужна юридическая помощь на месте, но по соотношению расходы-доходы не стоит в это влезать вообще. В любом случае если в планах есть получение резиденства, но нужно работать на канадского работодателя по open work permit, получать от работодателя бенефиты и нарабатывать канадский стаж.

правильно ли я понимаю, что если я не получаю open work permit по прибытию, а продолжаю работать удалённо на укр фоп, то плачу я только укр. налоги все эти 3 года(хотя при этом работая незаконно получается)? мне же не нужно будет как визитору подавать декларацию в конце года? тогда и проверки вероятно не будет? Я конечно извиняюсь, возможно за тупые вопросы, просто я с этим впервые сталкиваюсь и многие юридические аспекты мне пока непонятны

Ну получается в любом месте где надо будет подать справку о доходах, ипотеки лизинги и тд тп, может аренда даже, не вкурсе по Канаде, у вас там будет 0 доходов

ну судя по всему придётся перебиваться чем то типа airbnb или жить у знакомых

но поповоду аренды я не вкурсе по Канаде, может можно наликом на лапу давать
Пускай Майк подскажет

Многие лендлорды будут проверять credit score, его у визитора просто не будет. Если будут сдавать люди, которые войдут в положение, то сдать могут, но оплата скорей всего будет кешем и создаст всем дополнительный геморрой, тут к этому не привыкли, но допустим как уступка — согласятся. Тут действуют стандартные договоры аренды, обычно от провинции, например, Онтарио — ezsoldhomes.ca/...​2020/02/OREA-Form-400.pdf . Нужно сразу оговаривать кто будет жить и кто будет платить, если будет групповой съём. Один человек с украинским ФОП и средней зарплатой в ИТ по Украине не потянет аренду в 1.5К-2К в месяц. И не стоит расчитывать что это будет доступно повсеместно, только в качестве исключения и пологаться на это не стоит. Многие лендлорды обжигались с ямайским съёмом (аналог а ля цыганский табор в доме) и будут очень подозрительно относится.

Ну я ж вот где то про тоже и думал

мне же не нужно будет как визитору подавать декларацию в конце года?

Да, визиторы не подают декларацию, т.к. не имеют право на получение SIN (Social Insurance Number — аналог украинского ІНН).

Я конечно извиняюсь, возможно за тупые вопросы, просто я с этим впервые сталкиваюсь и многие юридические аспекты мне пока непонятны

Здесь дело даже не столько в юридических аспектах, сколько в финансовых, если заболеть, то визит в walk-in клинику будет $50-$80, в аптеках без рецепта ничего тяжелее парацетомола, пластыря и леденцов Холс не купить. Простой антибиотик по рецепту может стоить легко $100. Эти все расходы в случае open work permit и наличия работы покрывает провинциальная страховка и расширенная медицинская от работодателя (80%-100%). Если визитору покупать replacement провинциальной страховки, то это может быть в районе $250-$400 в месяц. Я клоню к тому, что средние украинские зарплаты в украинском ИТ — это за гранью выживаемости в Канаде. Смысла тащить старую работу в Канаду околонулевой.

Вторая большая проблема — это оплата картой украинских банков. Во-первых, если карточка будет «expired», как её можно поменять? Во многих онлайн сервисах оплата картой украинских банков может не работать. При оффлайн покупках тут часто используется механизм резервации денег, например, прокат машин, гостиницы, etc. Могут быть проблемы с возвратом зарезервинных средств назад на счёт, некоторые украинские банки могут держать такой возврат 30-45 дней.

Украинские водительские права в Канаде работают 60 дней, после нужно получать местные. Местные получить без арендованного жилья можно, но это нелегально, т.к. тут водительские права — это аналог паспорта и прописки одновременно, они хоть и не требуют договора аренды, и записывают адрес со слов, но подача неправдивой информации — это offence и может быть эскалировано до депортации.

Несмотря на то, что Канада разрешает теперь пребывать до 3 лет по visitor visa, это всё же расчитано на членов extended family (родители, братья, сёстры, etc), что кто-то может их содержать.

Наскільки реально не змінювати роботу перший час в Канаді а просто платити подохідний податок але вже там? Дохід з Upwork(знаю що до 30% буде).

Если приехать по visitor visa, то получать деньги за работу в канадский банк нельзя, да и счёт никто не откроет. Но это серая зона и легальность под вопросом. Если по новой программе будет получен open work permit, то на этом всё, либо завязывать с работой, если придираться к букве закона, то это будет нелегально. Так же Open Work Permit не давал права быть incorporated — аналог ФОП, чтобы получать деньги из-за границы — врядли они что-то поменяют. Можно работать только контрактором на канадского работодателя. Опять же лучше так не делать, особенно ньюкамеру, и искать full time job с бенефитами в виде страховок для всей семьи, иначе зарплата контрактора может сильно просесть, если оплачивать страховки самому.

Второй момент — расходы, даже получая 4К через upwork, нужно будет затянуть пояса в Канаде, съём жилья без work permit скорее всего будет невозможен, мало кто из лендлордов согласится, к тому же встанет вопрос оплаты за жильё, тут это либо чек, либо e-mail money transfer, без канадского банка это невозможно. Остаются только гостиницы, а это удовольствие не из дешёвых.

Працюю віддалено в шведській компанії, заробітна плата середня по Канаді наскільки я розумію.

60K USD / 75K CAD в год?

Ще питання: Які саме провінції є сенс розглядали найперше для ІТ якщо все ж таки розглядати пошук нової роботи?

Ontario, Quebec, British Columbia. В других местах ИТ работа тоже есть, но выбор будет ограниченный.

случайно написала свой вопрос выше вашего комментария, а не под ним, посмотрите, пожалуйста.

Если по новой программе будет получен open work permit, то на этом всё, либо завязывать с работой, если придираться к букве закона, то это будет нелегально

Уточните пожалуйста, вы имеете ввиду что при получении open work permit все еще можно продолжать работу как контрактор на иностранную компанию? Сейчас у некоторых ЗП в Украине могут быть весьма высокими, что даже с уплатой налогов можно получать больше чем на местном рынке. Насколько это рабочий вариант на первое время(со временем очевидно захочется получать бенефиты от местных компаний)?

Уточните пожалуйста, вы имеете ввиду что при получении open work permit все еще можно продолжать работу как контрактор на иностранную компанию?

Скорей всего нельзя будет. Open Work Permit разрешает работать контрактором только на компанию, которая находится на территории Канады. Стать incorporated она не позволяет. Легальность данной работы нужно прорабатывать с юристами.

Сейчас у некоторых ЗП в Украине могут быть весьма высокими, что даже с уплатой налогов можно получать больше чем на местном рынке.

А зачем тогда Канада? В Европе для этого сейчас созданы более подходящие условия.

А зачем тогда Канада? В Европе для этого сейчас созданы более подходящие условия.

Я вижу в этом смысл как вариант на первое время. Когда тебе нужно найти жилье, оформлять документы, выбирать город и район в котором хочешь жить — то возможность иметь постоянный доход и выбирать новое место работы может быть очень кстати(у некоторых знакомых поиск занимал до полу года, так чтоб не хвататься за первую же возможность, а найти место где хочется работать).

Вот ответили, что без постоянного резиденства тоже есть легальная возможность так работать через созданную компанию в качестве Limited Partnership. Цена вопроса что-то около 500-1000 CAD за открытие и около 3500-5000 CAD в год за бухгалтерскую поддержку. В общем нужно гуглить компании в нужной провинции, которые помогают с оформлением и сопровождением таких Limited Partnership. Сказали, что есть ньюансы с тем, откуда приходят деньги, они должны быть из USA, EU, Canada + ещё некоторые страны разрешены. Дальшейшие детали через эти компании-прослойки.

Как пример, чтобы понять, чего ожидать в общих чертах:
www.ontariobusinesscentral.ca/...​d-partnership-in-ontario

Раджу подивитися запис прямого ефіру «Як переїхати в Канаду» на DOU YouTube: youtu.be/SepcirCwNlQ

А також почитати cтаттю «Канада для IT-шника. Aлгоритм и стоимость переезда»: dou.ua/...​nada-money-and-algorithm

Підписатись на коментарі