The Guardian: «300 000 хакерів-добровольців об’єдналися з усього світу для боротьби з росією»

Видання The Guardian опублікувало матеріал, в якому розповіло історії хакерів-добровольців, що об’єдналися для боротьби з росією та путіним. Публікуємо скорочений переклад від імені автора.

🧑‍💻 Калі навчився цифровим технологіям, граючи з телефоном свого діда. Тепер швейцарський підліток намагається паралізувати сайти російського уряду та білоруської залізниці.

Калі — та багато інших, хто долучився до цієї статті — відмовилися назвати своє справжнє ім’я, оскільки деякі дії, які вони здійснюють є незаконними. Всього до чату Telegram під назвою «ІТ-армія України» долучилось 300 000 людей. Учасники отримують завдання, покликані призупинити назавжди або тимчасово цифрове поле російського уряду.

Усіх хакерів-добровольців скерував приєднатися до чату Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр України та міністр цифрової трансформації. 31-річний Федоров використовує свій профіль у Twitter, щоб закликати керівників найбільших світових технологічних компаній розірвати зв’язки з росією. 26 лютого він опублікував посилання на групу Telegram, яку створило Мінцифри. «Нам потрібні цифрові таланти», — сказав він. «Завдання будуть для кожного».

Хоча його рідна країна довгий час дотримується політики військового нейтралітету, Калі як тільки-но побачив твіт Федорова, почав діяти. «Я хочу допомогти і використати свої знання та навички, щоб допомогти Україні», — говорить він у Telegram.

👩‍💻 Двадцятирічна Керолайн з нью-йоркського столичного району, повідомила лиш нещодавно батькам, що вступила в ІТ-армію. «Вони починають хвилюватися», — каже вона.

З жахом спостерігаючи, як відео в Twitter та Instagram розкривають, що відбувається з цивільними українцями, Керолайн відчула, що змушена діяти, коли побачила твіт Федорова. Вона бачила, наскільки руйнівним було поширення дезінформації під час президентської кампанії Дональда Трампа. «Вибори 2016 року відкрили очі на неприємні наслідки цих речей і на те, як вони дійсно впливають на деякі наші стосунки в реальному світі».

Вона щодня годинами ділиться інформацією в чаті Telegram, щоб допомогти підписникам. «Я не можу цього пояснити», — каже вона. «Це щось настільки надихаюче. Я визнаю, що я ні в якому разі не є особливою в тому, що я роблю. Я збираю всю цю інформацію, щоб спробувати зруйнувати ці кампанії дезінформації».

🧑‍💻 Енріке — тридцятирічний литовський ІТ-експерт. Він вважав, що приєднання до групи Telegram — це «правильна річ». «Ми боїмося, що ми будемо наступними».

«Я сподіваюся, що світ зможе настільки тиснути на росіян, що вони захочуть переоцінити своє виховання, зрозуміти, що люди просять їх допомогти, подивитися на те, що відбувається насправді, і, можливо, вони так піднімуться», — каже він.

Енріке надихнула хоробрість українського народу. Це включає тих, хто вийшов на вулиці, щоб захищати свою країну, і тих, хто сів за клавіатуру. В Україні 290 000 людей працюють в ІТ і є світовим технічним бюро аутсорсингу. У той час як багато з них кинули повсякденну роботу, щоб доєднатися до армії, інші вступили в армію ІТ.

👨‍💻 До лав клавіатурної армії доєднався і Сем, який працює у глобальній рекламно-технологічній компанії. Він використовує свій досвід, щоб розсилати росіянам те, що він називає «контрпропагандою» через рекламні платформи.

Українська рекламна індустрія розіслала, за словами Сема, «агресивні» відео, на яких зображені полонені російські солдати, вони намагаються переконати своїх матерів у реальності війни в Україні. Інші підкреслюють вплив санкцій на Росію та силу української армії. «Вони спонукатимуть усіх діяти», — каже Сем.

Близько 100 спеціалістів з реклами з 50 агенцій розробляють та поширюють рекламу, щоб спробувати підвищити обізнаність у росії та білорусі про те, що робить агресор, ухиляючись від заборон на рекламу та закриття платформ.

🧑‍💻🇺🇦 Український інженер-програміст Алекс каже, що група Telegram в основному використовується для DDoS-атак. «Я хотів би, щоб було більше можливостей для допомоги ІТ-частини війни». Він не хоче відрізати Росію від Інтернету, а швидше знайти спосіб показати росіянам, що в Україні дійсно війна.

Однак деякі експерти з кібербезпеки стурбовані. «Існує певна небезпека у наявності цієї армії добровольців», — каже Алан Вудворд, професор кібербезпеки в Університеті Суррея. Він стурбований відсутністю відповідальності у того, хто керує планом бою та загальною стратегією. «У кращому випадку, те, що вони роблять, — це втручання», — каже він. «Це може бути неприємністю для росіян, але атаки, які ми бачили досі, насправді не вплинули на боєздатність росіян».

Вудворд каже, що армія з 300 000 хакерів неодмінно включатиме деякі погані насіння. «Ці добровольці можуть почати атакувати цілі, які насправді не ті, які прагнув паралізувати український уряд», — каже він. «Ціль може бути випадковою. Наприклад, навіть, лікарнею. Я не думаю, що хтось цього хоче».

Існує також ризик того, що такий відкритий заклик може бути легко використаний росіянами для створення негативних заголовків. «Ніколи не знаєш, хто входить до групи волонтерів», — каже він. «Вони не тільки могли зробити щось небажане в ім’я України, але й могли зробити щось, що безпосередньо грає на руку росіянам».

А давайте зробимо перекличку, хто чим займається для боротьби з агресором

59%
0%
41%
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі