22 день війни і Вінниця айтішна. Приймаємо компанії-переселенці
В умовах повномасштабної війни в Україні важлива не лише допомога ЗСУ, а й робота тилу — українського бізнесу. Саме на підприємців країни наразі покладена відповідальна місія — підтримка економіки держави.
Майже місяць тому, уранці 24 лютого Вінницька ІТ-Асоціація, як і інший український бізнес готується розпочати новий день та нову проектну гілку. Особисто я — авторка, що пише цей текст- намагаюсь ще до світанку гарно завити волосся та повторити тези, адже скоро мене чекатимуть у ефірі місцевого радіо з презентацією нового освітнього проекту для жінок в ІТ, а решта дня рясніє купою мітингів в google-календарі. Загалом, читаючі мене менержери зрозуміють...
Уже допиваючи каву я прогортую стрічку Фейсбук і натрапляю на допис одного з користувачів, який я пам’ятаю донині: «Сьогодні перший день восьмирічної війни, яка триває століттями. Росія оголосила війну». Дочитую. Оговтуюсь. Вибух.
Через пів години ми з колегами виходимо на екстренний дзвінок. Тепер вже йдеться не про розбудову спільноти, а про те, як не дати їй зникнути. ІТ-галузь є третьою за обсягом експортних доходів країни, що вкрай важливо при нестабільній воєнній економіці. Лише за минулий рік ІТ сплатило близько 13 млрд. грн податків, а, збігаючи наперед, за дослідженням IT Ukraine лише їхні учасники за десять днів війни допомогли армії України сумою в 700 млн. грн.
Отож, українські ІТ-компанії, вводять в дію BCP та починають евакуацію своїх спеціалістів із сім’ями з «гарячих точок». Лише за перший тиждень нам вдалось допомогти з релокацією до Вінниці 8 компаніям. Зараз їх майже вдвічі більше. Від великої кількості дзвінків та повідомлень телефон вимушено стоїть на зарядці. Київ, Харків, Одеса, Маріуполь....На піку суспільної спантеличеності частину жінок та дітей ми організовано відправили у Молдову.
Українська ІТ-галузь, безперечно, опинилась у скрутному становищі: національний бізнес завмер, а закордонні замовники стурбовані наявністю робочих умов для спеціалістів. Нещодавно DOU розповіли як компанії евакуйовували працівників з сім’ями у безпечні місця: хтось завчасно вивіз усі документи, хтось запускав «гарячу лінію» підтримки, комусь довелось створювати спецоперацію з порятунку офісного хамелеона. Їдуть подалі на Захід країни або у Європу.
Центральна Україна теж стала найближчим прихистком тисяч людей, хто вимушено покинув своє місто. Станом на початок тижня лише Вінниця вже прийняла близько 1500 внутрішньо переміщених осіб з «гарячих точок». За даними Вінницької міської ради, наразі опалення, холодна та гаряча вода, електроенергія є у всіх будинках, громадський транспорт працює в штатному режимі з 8.00 до 20.00, у гостей міста є соціальні пільги.
Територіально займаючи безпечну зону, Вінниця є
Під час війни ми радіємо. Радіємо і горді від того, що український бізнес так легко не знищити. Компанії діляться своїми офісними локаціями, під тимчасові поселення та офіси переобладнано школи, торгові центри, міські хаби. Запустився навіть навчальний процес. Тепер немає конкуренції, є спільна робота над результатом! Відверто кажучи, в мене навіть з’явилась хороша заздрість до налагодженості нетворкінгу, який раніше вибудовувався через зусилля.
Я не експертка в інших галузевих бізнесах, маю не 100500 років досвіду в ІТ, проте спільноту, за якою я спостерігаю разом з Вінницькою ІТ Асоціацією вже другий рік можливо лише похитнути, але ніяк не стерти.
Якщо Вашій компанії потрібна допомога з пошуком офісного приміщення, логістики по Вінниці, розселення працівників, вирішенню юридичних питань, звертатись можна на пошту [email protected] — Дарія Нишпорська (заступниця Голови Вінницької ІТ-Асоціації по роботі з партнерами)
Разом втримаємо економіку, щоб втримати Україну!
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМи паралельно на всеукраїнському рівні, спільно з нашими колегами, сьогодні надаємо офіційний запит від всієї ІТ індустрії персонально Президенту України.
Основні тези:
1) Мобілізації спеціалістів ІТ-індустрії, які задіяні в роботі над проектами та
виконанням зобов’язань ІТ-компаній за контрактами, в останню чергу;
2) Вдосконалення порядку бронювання ІТ-спеціалістів у кількості, яка
критично необхідна для збереження та розвитку ІТ-галузі в умовах війни;
3) Можливості виїзду за кордон ключових ІТ-спеціалістів за окремою
процедурою, в тому числі, під гарантії бізнесу.
Про результати, повідомимо в найближчий час.
Никто случайно не знает, в Виннице так же «активны» военкоматы, как и во Львове?
Из Харькова, сейчас в Виннице, такой активности пока не заметил. Сам жду, что в руководстве страны поймут, что восстановить экономику не менее важно для победы, чем убивать врагов, по крайней мере с расчетом на длительное противостояние.
Тілько хотів про це спитати. Наразі в Закарпатті але тут реально «кошмарят» тих хто з Київа. Дуже люблю то місто і часто буваю тут, але зара воно туже не привітне до «незакарпатьских» людей. При чому що всі мої знайомі хто пійшов з роботи до военкомату тупо сидять у усєбци чи десь на складі и нічого не роблять все десь 10 днів. А могли працювати та приносити гроші в країну.
також із тим зіткнувся;
дуже хочеться щоб після війни цих недобросовісних воєнкомів-зловмисників добряче отшмагали, бо вони порушили черги, які біли опубліковані — то був наказ президента чи міністра