💳 У якому банку краще відкрити картку в Польщі?

Через масштабне вторгнення росії на територію України багато IT-фахівців виїхали за кордон, заради безпеки себе та своїх сімей. Велика їх кількість — у Польщу. Аби не загубитися та допомагати одне-одному, ми створили телеграм-канал DOU Polska.

У чаті каналу бачимо, що наразі актуальне питання про банки. Давайте зберемо рекомендації у цьому топіку, щоб не відшукувати це потім у переписці.

❓ У якому банку краще відкривати картку, які документи для цього потрібні, як швидко все робиться? Діліться досвідом у коментарях!

Окремо звертаємося до української IT-діаспори, яка давно у Польщі — ви вже тут краще знаєте все, тож, будь ласка, не шкодуйте ділитися знаннями з новоприбулими.

Дякуємо!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Всім привіт) Якщо працювати через бізнес інкубатор в Польщі, в якому банку краще відкрити рахунок в USD щоб отримувати ЗП від інкубатору?

Хіба вибір банка тут має якесь особливе значення?
В любоу який є поруч, та в якому погодяться відкрити рахунок. Бо мабуть і досі далеко не всі банки відкривають рахунки негромодянам.

Я маю в PKO, комісія 2.5$ за usd транзакцію.
Можна отримувати в злотих і міняти в апці на $ (спред ±1%, сьогодні курс 4.60/4.64)

Така ситуація:маю злоті на руках,але не маю польської карточки. Як ці гроші переслати в Україну дітям?

Без карток важко. Думаю щось на кшталт Western Union допоможе.

открыть карточку, переслать злотые

прям всё как в анекдоте про то как программист кипятит чайник в котором уже есть вода

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Може хтось, будь ласка, підказати, чи потрібні якісь підтвердження походження грошей, якщо покласти на рахунок долари, наприклад в PKO? І якщо так, то які підтверджуючі документи їм підходять?

Залежить від суми. Якщо умовно це більше 10к — банк може спитати. Раніше питали, принаймі в інших банках і це майже загально-европейська планка (загально-ЄСівська).

А в якому банку можна зробити платіж на інший польський рахунок без відкриття рахунку в банку?

Такой платеж можно сделать в любом отделении Poczta Polska.

Для статистики — в Міленіум банку без конта ніяк, в Silesia все вдалось. З 125 злотих, 5 злотих комісія.

Користкуюсь PKO, все класно, крім того, що не можна юзати в гугл пей безконтактні. Nfc оплата є в додатку, приходиться перемикати

PKO бо через них можна логуватись в урядові портали

Лише після того як занесеш у банк песеля

Через множество банков можно логинится на гос.порталы, это не уникальная услуга ПКО

Їх тільки 5-6, набагато менше ніж банків, знайомих мені paribas, mbank немає.
ssobp.zus.pl/pue?language=pl

ХЗ чому там такий короткий список. В мене рахунки (є або були) в ПКО, ИНГ та Гетін. Останнього в списку немає, але саме він мені постійно присилає анонси про профіль зауфани
www.getinbank.pl/...​ktroniczna/profil-zaufany

Profil zaufany видається разом із песелєм, треба лише галочку у формі поставити, про згоду на передачу персональних даних.

-

Розкажіть будь ласка про оплату у Польші послуг (продукти, бензін, інші магазіни) за допомогою карт українських банків (з гривневих рахунків). Чи можна, чи вигідно, які переваги або недоліки.

Це вигідніше за все. Бо український банк виставляє курс, якого не існує на ринку. Це курс приблизно 7 uah за 1Zl, коли в обмінниках 1Zl коштує 7.50uah.

Це вигідно, додаткових комісій немає.
Коли оплачуєш карткою, зазвичай появлчється вибір на терміналі, PLN — червона кнопка, USD — зелена. За USD додаткліа комісія ~10%, за злотий немає

А у Польщі немає такого що роботодавець обирає тобі банк, як в Україні, ісходячи зі своїх зручностей ? Якщо ні, і сам обираєш, то є добре). Wise пише що можна отримувати на нього зарплатню). Сам поглядаю на ті банки що є у переліку p2p на Binance. Ще цікавлять безкоштовні, або дешеві валютні рахунки для збережень з України.

Зараз майже всі банки роблять перший рік для українців безплатний.
Я відкривав у злотих і usd у PKO, на usd виводив через з Interactive Brokers.
Все гуд, комісія менше 0.1%
Ще поповняв готівкою, без комісії що в злотих що в баксах.

Ви якось під’єднали українську валютну картку до PKO валютного рахунку під 0.1% ? Чи просто продали щось на Interactive Brokers ?

Ви якось під’єднали українську валютну картку до PKO валютного рахунку під 0.1% ?

Таке нереально.

Чи просто продали щось на Interactive Brokers ?

Тримав частину кешом на всяк випадок

Не только сам выбираешь, но и можешь сам на ходу сменить один банк на другой.

Спасибо! Круто. Чем больше узнаю про Польшу тем меньше пугает сокращение зп и аренда квартиры, после переезда.

меньше пугает сокращение зп

З чого ти взяв що ЗП стане менша?)
Для всіх хто пише код і працює через аналог ФОПа, діє знижка 50% на податки.
Тобто замість 19% буде 9.5%

У мене буде умова о праце. А там 32%.

с банками так везде, не только в польше

да. спасибо. слышал что много где человек сначала выбирает себе банк, а потом работодатель туда платит. интересно было в Польше ли точно так же.

Просто цікаво, а де це в Україні галєра обирає банк за розробника?
Пам’ятаю як один з лідерів ринку нав’язливо рекомендував послуги конкретного банку, але такі хотєлки можна просто ігнорувати, зі зміною розрахункового рахунку теж ніколи не виникало проблем.

топові галери, окрім епама, просто кажуть що їм так зручно, а тобі за це буде платинова картка. дивишся, дійсно не погані умови. платинова картка зайвою не буде. а сам собі юзешь що подобається. моно, наприклад.

Просто цікаво, а де це в Україні галєра обирає банк за розробника

Більшість галер на 200+ людей рекомендує певний банк то там в неї спеціальні умови. Якщо компанія веде твого ФОПа то банк завжди рекомендований.
А людей які свмі ведуть свого ФОПа в рази менше.

Чи є в Польщі хороші аналоги преміальних карт? В Україні є платинум карти Авалю, Моно та інших банків, які дають багато цікавих бонусів, включно з фаст треком та бізнес лаунжем в аеропортах. Чи є щось схоже тут?

Премиальные карты в Польше, как и похоже вообще в Европе — они именно премиальные, а не карты для чуваков которым не жалко бабла на доп.услуги. Есть небольшие подвижки, например в Pekao где-то перед ковидом карта класса Gold стала доступна простым смертным.

Но в общем случае или премиальных карт нет вообще, или они доступны клиентам которые имеют средств в банке где-то от 200 тысяч или поступления не менее 10 тысяч ежемесячно. И за это всё дадут дебетовую карту платинум, а кредитная это отдельная история. Карты же класса Elite/Infinite это уже от миллиона злотых в банке или 50 тысяч поступлений. Не предендую на абсолютную истину, это результаты моих поисков в разны польских и нескольких английских банках.

Ага. Мої швейцарці дуже перлися з моєї приватівської карти Black. Особливо абсурдно виглядала невідповідність форми і змісту коли на початку війни на певний час закрили кредитний ліміт і не проходили оплати по цій суперелітній типу картці :-)

З іншого боку карти такого класу мають вищий interchange і банк на них гарно заробляє з ваших витрат

А удалённо ( по видеосвязи например) открыть счёт на данный момент ни в каком польском банке невозможно ?

Wise / Revolution підтримують верифікацію по фоткам документів. Нікуди йти не треба

Так але ж на них не можна зберігати отримані кошти? Revolut всі послуги платні і обмеження по готівці, в wise для зняття готівки потрібно карту фізичну для України вона недоступна

Знаю тільки про Wise. Кошти зберігати можна. Модна отримати віртуальну картку миттєво і платити нею через ApplePay, GooglePay і на сайтах. Дійсно фізичну картку в Україну замовити не вийде. Але це потрібно тільки якщо знімати гроші в банкоматі.
🤔Я бачив що на деяких банкоматах зображено що вони також працюють безконтактно. Ніколи не користувався ними, але цікаво чи підтримують вони ApplePay

цікаво чи підтримують вони ApplePay

теж за це подумав... Може хтось пробував?

finance.ua/...​s/beskontaktnie-bankomati
Сходе альфа підтримує. Щодо інших не зрозуміло оскільки майже рік з публікації статті пройшов.

А зачем нужна польская карта?

Наприклад, якщо хочеться щось замовити з доставкою через польський OLX, українська картка не підходить. Також якщо претендувати на соціальні виплати в Польщі, то зарахують лише на польський банківський рахунок.

Я сегодня открыла в Bank Pekao, всё заняло около 30 минут. Из документов: загранпаспорт, ИНН. Брала и внутренний- не попросили. На счет адреса проживания, если пока неясно,что с постоянным жильём и живете на временном, для получения карты можно прийти в отделение банка.

Чи хтось в курсі, чи можливо з монобанку переводити на PKO BP, чи можливо на карту іншого банку та яка комісія

все переводы грн-> любая валюта запрещены НБУ

А є якісь варіанти перевести з рахунку ФОП Україна на рахунок у Польщі?

Уже нет, можно переводить.

переказ коштів на рахунки фізичних осіб за кордоном з використанням реквізитів платіжних карток платника та отримувача (P2P-перекази);

Но Моно берёт комиссию которая выше комиссии Wise если пополнять счёт с Монокарты через приложение Wise.

К примеру вчера при попытке пополнить счёт на 700 гривен через Wise+GooglePay показал комиссию 23 гривны, а Монобанк для перевода на карту Wise показал комиссию 30 гривен.

Перерахував з Монокарти на карту Wise суму(до 10 000 грн),то кошти так і не надійшли.Пройшло вже 5 днів,зі сторони Моно транзакція успішна але гроші не надходять,написав в службу підтримки wise-сказали що вхідні платежі вони не відслідковувати,що робити-не знаю,можливо в когось траплялись схожа ситуація?

Ну, тут надо писать в первую очередь поддержку Моно — они должны гарантировать отправку платежа или сказать почему он не прошёл.

Понятно что сейчас в поддержке уже куча остолопов через которых надо пробиваться. Нуштош.

Відкрив віртуальну картку в злотих в Revolut. З УкрСиббанку (картка ФОП від Luxoft) переводи до 1500 злотих на день успішно робив (здається там обмеження в районі 10к грн. на день).
А з революту вже далі на картку будь якого банку можна.
З монобанку лише один платіж (перший) вдалось щробити на револют. Всі інші відхиляє (виглядає типу прикрили лазєйку).
А в цілому можна знімати в банкоматі гроші в злотих (сам з моно і з укрсибу знімав кілька разів).
Ще з перевіреного — є кантори, що дозволяють купувати валюту, розраховуючись карткою (монобанком розраховувався без проблем), але їх не багато)) я в своєму районі Кракова обдзвонив до 10 канторів і лише два приймають розрахунки карткою.

Я сам користуюсь карткою монобанка от і думаю потрібна мені картка в злотих і які переваги матиму.

а в банкоматах каких банков выгодно снимать злоты с карты моно? без доп комиссий

Моно вже відкрив назад після змін від НБУ. Спробуйте ще раз

ING банк опубликовал подробное руководство на украинском языке по открытию и использованию счета в банке для беженцев из Украины:
www.ing.pl/…​-dla-obywateli-ukrainy-ua

Santander bank Polska. Є підтримка Українців.
Як був не резидентом жодних проблем.
Блокують рахунки тільки як є питання по податках від податкового органу і це не банки блокують а податкова.

Wise. Не треба нікуди ходити, не треба стояти в черзі. Все онлайн.
Ось wise.com/...​dlya-bizhenciv-z-ukrayiny пояснення що доступно біженцям, які документи потрібні.
Доповнення зроблені після публікації цього пояснення:
— можна отримати віртуальну картку навіть не маючи ніякої адреси. Доступно і тим хто в Україні залишився теж.
— начебто тепер приймаються в внутрішні паспорти старого зразка

Мета компанії:
— постійно знижувати ціни за рахунок автоматизації і збільшення обсягів грошей які обробляються. За оцінками компанія вже займає 2.5% всіх персональних переказів між країнами у світі
— завжди бути чесними, не приховувати ніякі комісії.
— зробити платежі максимально швидкими і зручними. При цьому слідуючи всім регуляціям Європи, Америки, Азії для фінансових сервісів.

Компанія не надає кредити, тож їй не потрібне гарантування вкладів — всі гроші користувачів в повному обсязі на рахунках компанії в банках по всьому світу.

Анна,
Ось статус по банкам Польщі
youtu.be/GV8ignadlZU

також зверніть увагу на Wise та/або Revolut, зручніше і дешевше ніж традиційні банки

что открывать зависит от целей, как по мне лучше несколько счетов иметь и диверсифицировать операции, в одном месте деньги держать небезопасно, так как нерезидентам бывают блокировки-заморозки

лучше открыть счет в необанке (потому что там в считанные часы можно открыть счет и удобнее в ежедневных расчетах, у меня знакомые пользуются genome eu) и иметь счет в местном польском банке для хранения денег, депозитов-кредитов и тд более «весомых» операций в денежном эквиваленте

Хто буде відкривати рахунок в банку Millenium, використайте промокодо 28063672 «lubie to polecam», отримаете щось безкоштовно квитки в кінотеатр чи ще щось.

У нас в ING — нравится. Но у меня вид на жительство.

PKO Bank Polski — легко открыть счёт в злотых/евро, нужен только загран, удобное приложение IKO, внимательные сотрудники. Закрывать все счета также просто.

Банк Pekao вимагає лише паспорт. Карта за тиждень. Додаток англійською та українською є

користувався ING, BNP Paribas, Pekao SA, mBank, Santander.
Всюди лажають, але імхо найкращий Santander, хоч і не найдешевший

Мені відкрили в Paribas по закордонному паспорту і ІНН. За 2-3 години. Картку так взагалі дали через 30 хв. Весь інший час вони займалися активацією.
Але мені потрібно було терміново: оплатити штраф за парковку. Вирішували питання майже всім офісом(4ри консультанти з 5ти) і всі дзвонили іншим колегам щоб взнати як зробити то швидше і без Песелю. До того ж через тиждень мені ще прийшли 40 злотих бонусу за відкриття рахунку — як я зрозумів це теж заслуга консультантів.
Оплата поки що 0. Але, можливо, то у всіх банках так.
Спілкувалися польською.

так, BNP Paribas непоганий, там навіть до війни можна було відкрити рахунок для НЕ резидента, достатньо було тільки паспорта. Але все ж таки, імхо, по кількості фіч для мене найкращий Сантандер. Одна з фіч — Профіль Зауфани, без додаткового підтвердження особистості

оплатити штраф за парковку

Ділюся лайфхаком: поки що можна звернутися в місцеве управління що відповідає за паркування з українським паспортом і отримати посвідчення з яким паркування безкоштовне (десь прочитав, сам ще не скористався, бо паркуюся на платних дуже рідко).

Сегодня открывали в Bank Pocztowy. Нам помогала соцработница. Нужен был и загран, и укр прописка, и укр ИНН, и PESEL. Поляки очень заботливые, но они еще сами разбираются в новых правилах. Наш менеджер сегодня звонил кому-то и узнавал, что и как делать, потому что система не пропускала заявку. Все получилось по итогу. Карточка придет через неделю, PIN к ней — позже, отдельным письмом (это нормальная практика в Польше).

Не рекомендую брати Revolut як основний банк, бо багато онлайн оплат в Польщі проводять тільки через польських провайдерів — це або Blik код або напряму через онлайн банкінг банку, а не першого не другого Revolut не має.
Як основний рекомендую Millennium або ING.
P.S. жив 5 років в Польщі знаю що кажу.

з того що мені казали коллеги — Millennium зкурвився. Можливо хоть тут підтвердить це

Уже купу часу там обслуговусь і все ок. Можна детальніше що неподобається?

Якщо у вас ще немає pesel, то зараз є можливість відкрити рахунок без песелю тільки з паспортом у банку PKO.

Paribas банк, потрібен був лише паспорт і ідентифікаційний код, картку робили 5 робочих днів

Там само — тільки отримав картку instant неіменну через 20 хвилин.

Дуже гарна стаття стосовно банківських рахунків www.totalmoney.pl/...​e=вам-потрібна-інформація

дякую за посилання! Дуже корисно, і можна порівняти

Відкрили карту в PKO Bank Polski, розмовляли з нами польською, але більше-менш зрозуміли один одного. Для оформлення потрібен був лише закордонний паспорт. Карта була готова через 14 днів. До того можна було скачати аплікацію, класти гроші (злоті, євро, долари) на рахунок і розплачуватись ними по реквізитам. Здається можна було і в магазинах з телефону, але я цією функцією не користувалась, тому точно не знаю.

коли чекаєте на картку, якщо на рахунку є гроші, можна розраховуватися чере систему Blik в інеті та на самокасах.

Я получил карту только на основе заграна в Bank Polski

Треба розуміти, що не кожен банк хоче давати картку українцям. Багато хто хоче хоча б два саме польські документи (зазвичай песель і щось ще, наприклад карта побиту). Santander дає змогу отримати карту при наявності тільки закордонногу паспорту.

Так було до вторгнення. Зараз вже всі банки безкоштовно відкривають рахунки за звичайними закордонними паспортами.
Нещодавно відкривав так рахунок в Millenium Bank.

Крім цього вже 8 років маю рахунок в PKO Bank Polski, нарікань не маю.

А нам тиждень назад Міленіум відмовив 🥲 дивно))

мені теж. Не тільки Міленіум, але ще МБанк, ГетИн.

Вчора відкрила в Міленіумі рахунок на злоті і валюту, потрібен був лише паспорт.

Песель так. Все решта по паспорту. Як я відкривав то не мав песеля. І карточки не проблема.

Підписатись на коментарі