Історія видалення моєї останньої статті для habr
Привіт, мене звати Олексій, я працюю в компанії Cisco, у вільний час займаюсь соціальними та волонтерськими проєктами. Я та компанія в тому числі підтримували та організовували безкоштовні курси по CCNA в рамках проєкту Veteranius (IT-освіта для ветеранів).
Нижче я поділюсь історією, яка в черговий раз покаже, що навіть російські ресурси про IT, чітко підпорядковуються російському законодавству, цензурують матеріали, беруть участь в інформаційній війні проти України. Відповідно, згідно з російським законодавством у нас зараз не війна, а «спецоперація», втрат у російської армії немає, за іншу інформацію передбачена кримінальна відповідальність. В історії я також описав як, не дивлячись на правила сайту, одні статті з інформацією яку можна віднести до політичної залишаються, інші — видаляються.
Безліч IT-компаній припиняють діяльність, закривають офіси та або обмежують користування своїми продуктами/ сервісами. Cisco також зупинила бізнес в росії та білорусі, підтримала Україну та співробітників компанії в Києві та Харкові.
Окрім цього підрозділи компанії Cisco Talos моніторять і аналізують ситуацію в кіберпросторі, активно обмінюються даними про атаки з відповідними органами. Talos також зібрав команди волонтерів, які відстежують загрози та стежать за критично важливими об’єктами та організаціями в Україні.
Спроба донести новину до IT-спільноти
Я вирішив на основі інформації про зупинення бізнесу написати новину для habr.
У Cisco є блог компанії, до цього я там розміщував пару статей (1, 2), тож у мене був певний рейтинг та карма (внутрішні параметри активності та корисності статей для верифікованих читачів).
Як результат була створена та опублікована новина, яка наразі вже не доступна, але є архів.
Після публікації з нотифікацій в електронній пошті я помітив, що рейтинг профілю почав падати, і набувати від’ємних значень, також з’явилася позначка що матеріал може викликати «суперечливі почуття».
Стаття також була доповнена посиланнями на українські офіційні або новинні ресурси. Посилання мати на меті роз’яснити, кому ще не очевидно, з чим саме пов’язано те, що безліч компаній закривають свій бізнес в росії.
Більшість посилань на ресурси були розміщені на картинці, а поруч також QR-код на сторінку, де зібрані відповідні посилання. Як показував досвід різних користувачів, які намагались розмістити посилання на офіційні українські джерела або джерела про війну з Україною, публікації з прямими посиланнями показуються недовго.
Об’єктивні новини та факти не цікавлять
Через приблизно годину стаття була видалена, останнє, що я встиг зафіксувати — стаття назбирала 1800+ переглядів та 4 коментарі. При цьому на habr існує багато статей, які так чи інакше описують проблеми або події, які спричинила війна росії проти України, але звичайно, автори намагаються слідувати в загальній канві офіційної позиції агресора та оминати факти та гострі, на їхню точку зору, слова (наприклад, «війна», «блокування» і тп):
- «Риски обесточивания Чернобыльской АЭС»
- «Спецоперация в интернете: что происходит и к чему готовиться»
- «Власти Украины ввели санкции против российских разработчиков ПО „Инда-софт“ и „ИСС-Софт“»
Які ж саме посилання так не сподобались і призвели до видалення статті? В матеріалі були наступні посилання:
- UkrainianWitness — телеграм канал про війну, від засновника фонду «Повернись живим» Віталія Дайнега;
- rf200_now — актуальна інформація про загиблих та полонених військових ЗС РФ в Україні;
- карта мира — карта вторгнення військ з відео/ фото;
- документ з особистими даними 120 000 військових РФ, що воюють в Україні від Центру оборонних стратегій; в документі я неодноразово знаходив дані військових злочинців, що потрапили в полон до українських військ, або дані про загиблих, тож можна вважати його джерелом, яке варто уваги. Список був опублікований Центром оборонних стратегій, на сайті Українська правда.
- пілоти злочинці — список військових злочинців авіадивізії ПКС ЗС РФ.
Висновок
Я думаю, багато хто спілкувався з айтівцями як з України, так і з інших країн, які дуже часто ховали своє відношення до різних подій за «я поза політикою».
Наразі, коли війна вже остаточно перестала приховуватись за анексіями та окупаційними військами псевдореспублік, багато технологічних міжнародних компаній почали закривати свої представництва або обмежувати свої послуги для користувачів з росії. На жаль, багатьом росіянам все ще не очевидний причиново-наслідковий зв’язок.
Російські платформи для розробників, які позиціонують себе як начебто нейтральні, також афільовані з російськими громадянами та чітко підтримують російську агресію, співпрацюють з російськими державними органами.
Хоча habr (Habr Blockchain Publishing LTD) зареєстрований на Кіпрі, його офіс розташований в Москві. Отже, я закликаю всіх розвивати та підтримувати контентом українські та англомовні ресурси, DOU.UA, DEV.TO, Medium blogs.
З habr вже все ясно.
❓ У вас були подібні історії на ІТ-ресурсах❓
Найкращі коментарі пропустити