Прошу поради. Як організувати переїзд ФОП-а до Польщі без зміни роботи?

Поки чоловіків не випускають, щоб якось відволікатися від поганих думок, намагаюся планувати своє майбутнє.

Ситуація така: маю контракт з компанією країни ЄС, працюю через ФОП. Вони готові допомогти з переїздом в будь-яку країну, в принципі, у випадку переїзду до них мене оформлять як працівника і допоможуть з візою. Але до них я не хочу — доведеться ходити в офіс хоча б пару разів на тиждень, великі податки, нікого в тій країні не знаю.

Інша справа — Польща. У мене відчуття, що там моїх знайомих вже більше, ніж тут :) Але тут питання, як легально отримати можливість жити і працювати в Польщі, не шукаючи там роботу, а, маючи контракт з тою ж компанією, просто стати податковим резидентом. Поки уявляю 2 варіанти: Poland Business Harbour, з яким поки неясно, що буде після війни, і, можливо, оформлення робочої візи під компанію, але життя в іншій країні ЄС. Щодо цього варіанту не впевнений, наскільки це взагалі можливо і легально.

Буду вдячний за будь-яку інформацію.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чи є зараз така можливість? Переїхати до Польщі та працювати зі старим роботодавцем (в мене також прямий контракт, працюю через український ФОП). Захистом для українців користуватися не планую (навіть якщо його продовжать). Чи є легальна можливість приїхати до Польщі та почати там працювати?

Вiдкрити польський фоп (JDG), клieнт на нього будe грошi надсилати, податись на карту побуту (ВНЖ) по факту вiдкриття jdg.

Алe бeз захисту чи вiз, чeрeз 90 днiв (пiсля закiнчeння бeзвiзу) статус в Шeнгeнi досить хиткий i пeрeтина кордони країн нe радив би.

Простiшe захист отримати, або якщо є сумнiви на рахунок Польщi, то до закiнчeння днiв бeзвiзу подивитись iншi країни (почитати про лeгалiзацiю, податки для контракторiв i т.д.), вирiшити i там захист взяти.

А можна відкрити ФОП просто приїхавши за Шенгеном на 90 днів? Якщо не подаватися на карту побуту, то через 90 днів треба буде залишити Польщу до наступного заїзду на 90 днів?

Можна відкрити ФОП і потім подати документи на карту побиту (внж). Коли на карту подався, то легально знаходився в Польщі на час очікування, але закордон не можна до отримання карти (6-18 місяців в залежності від міста). Захист брати не обов’язково. Але щоб відкрити ФОП треба спочатку отримати pesel (податковий код), там можуть хотіти якісь документи про аренду житла, це я попереджаю які питання можуть виникнути.

Просто відкрити ФОП і ніяк не легалізовуватись можна, але до першої перевірки прикордонниками, бо в них будуть питання на яких підставах пані знаходиться в Шенген і який в неї статус.

Дякую. А за три місяці реально це провернути — відкрити ФОП та податися на ВНЖ? Я читала, що там (при подачі на карту) можуть схотіти показати прибутки ФОП, а для цього треба щоб пройшов час. Тобто, якщо хочеться працювати там та вільно їздити до України — варіант, тільки шукати роботодавця та відкривати робочу візу?

Тоже задавался этим вопросом. Для украинцев нет обязательного требования показывать годовой доход для получения ВНЖ по JDG, а доход за 1-2 месяца можно успеть получить, и (тут могу ошибаться) можно донести эти справки уже после обращения за картой.

таке питання: чи подавали ви український ІПН при реєстрації JDG&

Все просто. Через інкубатор і взагалі немає проблем. З польським ФОП навіть не думай. Там щоб отримати карту вип’ють крові декілька літрів. А через інкубатор одразу карту дають на 3 роки

Там щоб отримати карту вип’ють крові декілька літрів.

Эти страшилки сильно преувеличены. Инспектора ли как они там называются не в вакууме живут, и реалии айти рынка прекрасно себе представляют...

Інкубаторі — то це Г повне, не бачу жодних плюсів, одні мінуси.
Оформити можна JDG і платити 8.5-12% в залежності від наданих послуг.
Але ще є BlueCard — тут ще не знаю + та — в порівнянні с JDG.
Але крім цього є ще ZUS — туди теж платити.

Але з Вашою конторою прийдеться перепідписувати договір, так як у Вас повністю міняються Юридичні дані та Банківські.
Але у цьому є теж плюси — наприклад можно показати свої обороти та взяти людяний кредит під багато чого.

На додаток до dou.ua/...​rums/topic/37317/#2372551

ФОП на ремоуті. Перебуваю в Польщі (випустили бо троє дітей) вже 12 днів. Місцевий ідентифікаційний код отримав, картку в місцевому банку оформив. Але поки працюють українські банківські картки, нічого змінювати не збираюся (про всяк випадок також маю при собі готівку). Тут вищі податки і взагалі гемор їздити оформляти, тому — навіщо? А сплачувати українські податки з комунальними треба, це зараз майже єдине і основне чим можу допомогти Україні. Державу Польщу я, в свою чергу, підтримую тим що тут витрачаю зароблені гроші.

Upd: В сусідній темі дізнався, що у такий спосіб зможу продовжувати працювати в Польщі через український ФОП протягом 6 місяців, після чого я стаю податковим резидентом і маю доплачувати різницю податків в Польщі або ж відкривати аналог ФОП-а тут. Сподіваюся, що це божевілля закінчиться швидше.

Не зовсім. Є конвенція про уникнення подвійного оподаткування. Якщо податки сплачені в Україні, різницю доплачувати не треба

чи є у Вас більш детальна інформація щодо того як це відбувається формально або, можливо, володієте контактами тих, хто може розʼяснити це питання з практичної та правової точки зору? дякую!

Доречі тисячі людей в Польщі живуть по 5ть років і мають паралельно ФОП в Україні.

По-перше, в Польщі вже реальні проблеми з житлом. А якщо по суті, то допоможе прийнятий закон про українського воєнного мігранта: USTAWA z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Звичайно, є нюанси, але якщо взагалі, то
— усі, хто прибув до Польщі від 24 лютого 2022 року і хто був зареєстрований Прикордонною
службою Польщі, перебувають у Польщі ЛЕГАЛЬНО.
— час легальності перебування обмежена. Це 18 місяців.
— воєнні мігранти, що мають номер ПЕСЕЛЬ, можуть зареєструватися та провадити господарську діяльність як ФОП

Якщо є мета зберегти український ФОП та просто перебувати в Польщі, то, мабуть, реєструватися як польський ФОП не має потреби.

По-перше, в Польщі вже реальні проблеми з житлом. А якщо по суті, то допоможе прийнятий закон про українського воєнного мігранта

Мова не йде про переїзд прямо сьогодні, а коли почнуть випускати чоловіків. Тобто коли ситуація стабілізується і певна кількість людей повернеться додому. Так що з житлом, думаю, розібратися можна буде.
З іншого боку, тоді вже, скоріш за все, не діятиме закон про воєнних мігрантів. Тому цікавлюся «стандартними» механізмами переїзду.

Якщо є мета зберегти український ФОП та просто перебувати в Польщі, то, мабуть, реєструватися як польський ФОП не має потреби.

Это в Спецзаконе прописано? Сомневаюсь, что можно будет оставаться налоговым резидентом Украины, оформив пребывание на 18 месяцев в Польше. Уточню это на днях, так как в Польше, потом отпишусь.

Варто розглянути бізнес інкубатори (Moja Firma та інші)

Ага, нагуглив таку штуку, тільки поки не зрозумів, наскільки це легально, і чи захоче компанія контракт з мене перекидати на якусь «ліву» контору :) Але за це можна домовитися

Це абсолютно легально, ви будете платити податки (8.5 — 32% + 300-400 zł за послуги) + зможете отримати карти для себе і сім’ї.

ок, зрозумів, дякую

(8.5 — 32% + 300-400 zł за послуги)

А тут можете уточнити, від чого буде залежати 8.5, 32 чи щось посередині?)

Від типу договору (umowa o dzieło / zlecenia) та ніші (з передачей авторских прав чи ні). Для ІТ цілком реально платити 8.5% (50% від 17% PIT)

Будь-які питання є сенс направити безпосередньо до Moja Firma, Twoj Startup та інших інкубаторів. Там все пояснять.

Поки чоловіків не випускають
ок, зрозумІВ, дякую

я думав це синьйорита дружина пише спочатку

я працюю в Польщі через такий інкубатор і не все там так однозначно як здається на перший погляд
1. для роботи під 8,5% вам потрібно буде пердавати авторські права на код інкубатору, а це не зовсім «вяжеться» з NDA
2. Мед страхівку і соц-страх/пенсію вам потрібно буде платити самому окремо, звичайно по бажанню, але якщо планувати повноцінно жити в Польщі то це все потрібно.
3. Будь-які виплати на дітей, якщо є діти, вам не будуть нараховуватись (тут не на 100% впевнений бо так чітко тим не цікавився, але чув що ні)
4. також не 100% інфа — але я колись дивився інтервю одного ІТ-ка, який працює вже довго через інкубатор і має блу-карт в Польщі, так от він казав що навіть телефон в кредит не дали причому він пробував у кількох банках, тому про кредити на нерухомість думаю можна також забути
5. ліміт на 8,5% — 240к злотих в рік

1. Ви можете здавати код від будь якого старого проекту.
2. Можна зробити окрему умову злецення на 600 щоб платити з неї. Це буде не багато
3. Нараховуються 500+ без проблем
4. З кредитами не в курсі, не було потреби
5. Ліміт 120к на рік. Після 120 ставка вища

по п.5 загальний ліміт 240к (під 8,5%), тобто 120к без податку і 120к по 17%
далі так само тільки 32% від половини грошей
це точна інформація так як взнавав тиждень тому.
по п.1-4 — мабуть ти правий, як я сильно не вникав в нюанси бо мене жоден з них не цікавив особливо, так як стратап це тимчасовий для мене варіант.

Працюю з twój startup 1.5 роки. Все просто і без гемору. Мав свою фірму раніше. І це був ад.

на 100% згоден, дуже крута «фішка» в Європі і жаль, що тільки в Польщі є таке

Підписатись на коментарі