«Культурна карта» Ерін Меєр — найбільш рекомендована книга для ІТ-менеджерів
В попередньому, довоєнному житті, в березні ми планували випустити на ДОУ Рейтинг книг. В листопаді 2021 року ми зібрали більше 1400 анкет від ІТ-спеціалістів з рекомендаціями щодо книг, які варто прочитати — як професійну літературу, так і книги для загального розвитку.
Рейтинг зі зрозумілих причин затримується, хоча я сподіваюся, що ми його все ж незабаром випустимо. Війна колись закінчиться, і нам треба бути не лише сильними і сміливими, але і розумними, щоб відбудувати нашу країну. І хороші, розумні книжки нам стануть в нагоді.
А поки матеріалу з рейтингом нема, невеликий спойлер з результатами.
Побачивши, що «Культурна карта» Ерін Меєр стала найбільш рекомендованою книгою з менеджменту та управління командами в ІТ, я засумнівалася в результатах. І полізла у файл з відповідями, щоб все перевірити. Перевірила двічі, але помилки не було — 80% ІТ-спеціалістів, які читали цю книгу, рекомендують її до прочитання іншими. Це дуже-дуже високий результат, на рівні класичних творів типу «5 вад у роботі компанди», книг Роберта Мартіна, Джефрі Ріхтера чи Скота Меєрса. Але книга Меєр зовсім не є класикою — вона вийшла в 2014 році, а її український переклад — у 2020. Її читали тільки 8% тих, хто оцінював книги з менеджменту в нашому опитуванні.
Як книга з назвою «Культурна карта» могла стати найрекомендованішою книгою з менеджменту для ІТ-спеціалістів, трохи не влазило в мою голову, тому вибору не було — треба було її почитати. На щастя, Наш Формат книгу випустив як у паперовому, так і в електронному варіанті (аудіоверсії, на жаль, зараз нема).
З перших розділів стало зрозуміло, чому книга отримала стільки рекомендацій. Я особисто тепер теж її рекомендую усім людям, особливо тим, які працюють в міжнародних командах.
Фактично, ця книга — це гарно гарно структурований мануал щодо особливостей ділової (та і особистої) взаємодії з людьми, які виросли в інших культурах, і через це мають інші уявлення про організацію роботи, хід проектів, очікування від колег та керівників. Адже те, що для нас і людей з нашої країни є звичним, очевидним і само собою зрозумілим, може бути далеко не таким для тих, хто виріс в іншій культурі. І це стосується не лише далеких та екзотичних культур, а і тих, які, на перший погляд, близькі і зрозумілі. Навіть в Європі, сусідні країни можуть дуже відрізнятися в поглядах на певні робочі питання!
Зважаючи, що ІТ це глобальний бізнес, і величезна частка українських ІТ-спеціалістів працюють з іноземцями, цю книгу можна рекомендувати не лише менеджерам та лідам, а буквально кожному. Навіть тим, хто працює тільки на внутрішній ринок, теж може бути корисно.
Книга написана легко і цікаво. Окрема подяка видавцю та перекладачці Ользі Дубчак за хорошу якість перекладу — жодного разу в мене не виникло відчуття, що зміст перекрутили, неточно переклали чи незрозуміло сформулювали.
Велика частина книги — це ілюстрації тез авторки на конкретних прикладах, що робить книгу живою та цікавою. Мені цей стиль викладу нагадував лонгріди в соціальних мережах — такі собі байки — що буває, коли не розумієш культурного бекграунду свого іноземного колеги.
Окремий бонус від прочитання — краще розуміння себе і українських культурних патернів і звичок, які ми сприймаємо як само собою зрозумілі, але які далеко не універсальні, і можуть неправильно сприйматися людьми з інших країн. Хоча Україна в книзі не аналізується (але є більшість країн Європи, США, великі азійські та латиноамериканські країни), читач з України досить легко може порівняти нашу країну з тими, які детально розглянуті в книзі. Я майже вголос сміялася, згадуючи свої листи типу «We’ll try really hard to fulfil what you are asking for», бо мені здавалося страшенно неввічливим написати прямо «Sorry, we cannot do that». Виявляється, в деяких країнах така прямота сприймається нормально. Але не у всіх :)
Отже, книгу дуже-дуже рекомендую до прочитання. Це точно краще, ніж читати стрічку новин по три рази годину — наша психіка теж хоче трохи відпочити та відволіктися. Та й Нашому Формату буде приємно отримати деяку фінансову підтримку. Читаймо!
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів