Ask me anything про життя у Варшаві
Привіт усім! Мене звати Яна, я живу в Польші
Коли я переїхала до Польші у мене було дуже багато питань, на які мені доводилось шукати відповіді у різніх місцях та часами то займовало багато часу. Зараз мені дуже хочеться бути корисною для нашого Dou ком‘юніті, для людей котрі через війну екстрено опинилася в Польші та вимушені швидко орієнтуватися з тим як тут жити.
Готова відповідати на усі ваші питання про життя у Варшаві, пошук роботи в Польші.
Одразу попереджаю, що відповідати секунда в секунду не сможу, але у вечорі буду намагатися відповідати усім. 🙂 Сподіваюся мої відповіді будуть вам корисні.
Корисні лінкі:
Блог мого чоловіка про життя в Польщі:
Якщо ви потребуєте допомоги с житлом:
veterdoit.com/... -ukrainy-korysni-resursy
Бескоштовна медична допомога для українців в Польші:
doctorsforukraine.net/ua
Приватні лікарі:
www.znanylekarz.pl
Сайт пошуку ІТ праці:
— justjoin.it
— nofluffjobs.com/pl
Онлайн Бухгалтер, Реферал на «Польский Таксер». Дуже рекомендую, хто пробує залишається.
www.infakt.pl/polecam/iana-makogon
Сайт пошуку житла:
www.otodom.pl
Слава Україні! 🇺🇦❤️ Слава ЗСУ!
Навіяно цим топиком.
104 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПідкажіть коворкінги чи спейси для віддаленої роботи у Варшаві
Привіт Анна, пропустила ваше питання. Думаю ви вже і самі знайшли)
Для мене кращій коворуінг чи воркспейс для віддаленої роботи це мій дом😅
Кожному своє.
Але мені здається один з найбільших коворкінгів, з нормальними умовами це WeWork
А чи є місце де можна купити якісне чоловіче взуття у Варшаві?
🤪 можна
А куди порекомендуєте?
А які критерії якості?
Geox Ecco timberland це я тільки про рівень якості, не обовʼязково саме ці бренди. Питання в тому що знайти поки не вдається.
Привіт, Краков дуже гарне місце, він маленькій. Мені він дуже схожий с Донецьком. Куди не поїдь на машині 15 хвилин, якщо живешь в центральном районі.
В Кракові дуже гарне старе місто, дуже багато гарних кофеїн.
До ковіда було дуже багато різних прикольних фестивалей «Стріт фуд», «кавові фести»....
В Варшаві може вони і є, але вона доволі велика і тут вони не відчуваються як якась подія.
В Кракові якщо живешь в центральному районі ІМХО можна жити без машини.
В Варшаві без машини буде дуже складно. Бо дистанції набагато більші за Краков.
Ще від Кракова доволі близько гори, 1година 20 хвилин і Ви вже в Закопане, ну а там вже і Словаччина близько.
Але до моря наприклад від Кракова дуже далеко.
Варшава вона велика, мені подобається що у кожному районі Варшави своє відчуття, своя атмосфера. Відчувається ніби ви в різних містах)))
Я полюбляю великі міста, я бачу тут більше можливостей для розвитку.
Ще Краков через його локацію в низині та через це нема продування місця. Через це також Краков дуже, дуже брудне місце. Я не про вулиці, вони супер чисті, я про повітря. Коли я переїхала до Кракова, я зрозуміла що таке астма в зимку. Астма якої в мене ніколи в житті не було. Враховуючи що я народилася у промисловому регіоні, і в Донецьку повітря як виявилось було чистіше за Краков.
Уряд Польші дуже занепокоєний 😅🤷🏻♀️ цією ситуацією, вони контролююсь якість повітря через спеціальні датчики, через заборону опалення печами. Навіть грилі на вуглі, дровах заборонені в місті. Бо по причині невідомій нікому деякі люди, дуже багато людей топили свої домівки сміттям дуже довгий час, десятиліттями напевно. І уряд ухвалив закон який забороняє опалення пічами, та план зміни всіх печей на інші види опалення. І по місту літали дорони в зимку, також був окремий орган який їздив та виписував гігантські штрафи за опалення сміттям. (Коли опалюють сміттям це видно, дим йде чорний, чорний над хатинкою) і ще була аплікуха в яку можна було робити фото, воно виявляло локацію фото та потім люди отримували штраф.
Ще така дуже велика проблема Кракова. Про яку я не знала коли їхала туди.
Також в Кракові в мене дуже часто були мігрені. Моя мама коли приїзжала до нас в неї боліла голова, може також від повітря.
Ще у донікі дуже часто були захварювання дихальних шляхів. Вона могла хворіти по пів року.було дуже складно лікувати дитину.
В Варшаві такої проблеми з повітрям я не відчуваю. Ми живемо в районі де багато приватних будинків.
Десь 3 роки тому. Так можливо зараз краще ситуація. Вони працюют над тим щоб було краще. Але потрібен час)
Якщо у вас є діти можу порекомендувати дуже гарний садочок приватний в Кракові, та педіатра)
Привіт, якось не зауважила питання. Сорі. Сподіваюся, воно вже не актуально🥲
Та не топив ніхто в Кракові сміттям 😅16-17 роком
В Кракові масово опалювали житло вугіллям, оскільки воно значно дешевше за газ і власне вугілля дає такий великий викид важких металів в атмосферу. Зараз ситуація набагато краще в порівнянні з
Eobuwie, офіційні сайти тих брендів які вам подобаються. Може, ще Zalando
дякую!
Всім привіт.
Які можете порекомендувати додатки для перекладу тексту на фото, з польського на англ? Бажано безкоштовні, або хоча б недорогі:)
Привіт, може я не зовсім зрозуміла питання.
Наприклад я роблю фото на телефоні, я не знаю якій у вас телефон, но в IPhone є можливість скопіювати текст та вставити в Гугл транслейт) це безкоштовно.
Також можна скачати аплікуху Гугл транслейт, та можна включати камеру і виділяти частину котру ви бажаєте перекласти)
Яно, дуже дякую за таку розгорнуту відповідь на моє запитання «яке лежало під носом» :D
Додаток Google translate спрацював досить добре для моєї задачі:)
:) звертайтеся ще )
Привіт, Яно,чи за 6 років прийшлось звертатись до лікаря/ або швидку викликати? цікава думка — де краще медицина? ось в статті в зрівнянні страхової медицини в Польщі та Україні 👉https://www.genetyka.com.ua/ru/blog/meditsina-polshi-i-ukraini/
який ваш досвід? поділіться думками🤓
Привіт, гарне питання.
так лікарі це така не проста річ. Є 2 різні страховки
— NFZ (державна)
— private (Medicover, Luxmed — це найбільші лікарні зазвичай компанії купують цю страховку для своїх процівників)
Вони дві дуже важливі. По NFZ можна отримати допомогу у лікарнях, якщо вона потрібна. Зараз реч іде про стаціонар. Лежати в лікарні це дуже дороге «задоволення». Бо один день у лікарні може буди дуже дорогим. Тому ця страховка дуже, дуже важлива. Вона покриває всі необхідні маніпуляції, дослідження, лікарські огляди, лікі в стаціонарі.
Наприклад я знаю кейс коли один пан забрав з України маму хвору онкологією та NFZ страховкою були покриті все видатки пов’язані з лікуванням мами.
Ще є така штука як SOR це острий дижур. Там тоже все покривається цією страховкою.
Якщо ви викликаєте державну швидку все покривається цією страховкою, ви нічого не платите.
Ще наприклад якщо у людини є якесь захворювання воно повинно буди диагнозувано та підтверджено в Польщі, наприклад астма, то при наявності NFZ
лік на астму виходить замість 160зл -> 6зл :)
Лік на епілепсію замість 80зл -> 4зл
Також можна по NFZ ходити до лікарів на огляд. Але часами профільні спеціалісти мають такі дикі черги, що ваша проблема може сама вирішитись за той час поки буде свободне місце у лікаря по NFZ.
Лікарі у стаціонарах дуже досвідчені та стаціонари маюсь все що потрібно бути в лікарнях, нічого не потрібно купувати додатково.
Ще якщо ми наприклад зовсім не розуміємо що робити, якась ситуація яка потребує допомоги завжди можна задзвонити до швидкої та запитати що робити.
Ще швидкі приїзжають тільки коли дійсно потрібна швидка. Якщо це не emergency кейс, то швидка пропоную звернутися в сор самостійно. Та вони дуже швидко їздять.
Приватна страховка, це Інна річ. Вона покриває лікарів, та маніпуляції(аналізи, узі, мрт, і то що можуть зробити в приватній клініці) які входять в ваш пакет страховки в приватній клініці. Наприклад зараз у мого чоловіка в медіковері дуже гарний пакет він покриває дуже гарну сумму на стоматологію.
Мені не завжди подобається лікарі в приватних клініках. Я зараз говорю за педіатрів, це на кого попадеш. Я не довіряю педіатрам. Бо вони завжди різні. І це дуже складно попасти до одного тогож педіатра коли це потрібно. Та були в нас декілька разів коли вони навредили моєй донці. І я не довіряю більше.
Також в мене є контакт нашого педіатра з України він з нами всі ці роки від народження донькі. Та після цих разів коли навредили донці педіатри з приватних клінік. Всі призначення перевіряє наш українській педіатр та говорить дає апрув чи ні.
То зараз педіатрами я використовую сервіс150-250 зл
www.znanylekarz.pl
Сортую за рейтингом лікарів та вибираю самого топового з більшою кількістю 5 відгуків.
Там є всі лікарі які існують.
Я там находила для себе гінеколога, фізіотерапевта, педіатра, інтерна, лора.
Там зазвичай вартість лікарів
Якщо щось забула питайте)
Дякую за таку розширену відповідь, ще один момент: як з прививками та тестами при пандемії ( для дітей та дорослих)- за чий кошт?
Тести за ваш кошт, якщо ваша ініціатива.
Коли раніше був карантин, то тести буди безоплати. Якщо позитивний то потім карантин, якщо негативний то вільний. Корона прививки вони покриваються державою.
Зараз корона є звиклою простудою тут. Бо більшість громадян привиті.
дякую😊
Вопросы стандартные:
1. Местная кухня?
2. Достопримечательности?
3. Доход/Расход на 1 человека?
4. Цены на продукты и их качество?
5. Сервис? В различных его формах.
Замало вхідних даних
1. різні варіанти залежить від ваших уподобань
2. Залежить від регіону, міста, уподобань.
3. Numbeo актуальний сайт. Я звіряла. Але заробітна плата там не для Іт спеціалістів указана, а просто середня. Для IT можна подивитися на сайті nofluffjob або на justjoinit
4. Такаж відповідь як і на 3 питання. Продукти мені подоьаються в Польші, молочка мені наприклад більше подобається ніж в Україні. В Польші дуже контролюють питання пов’язані з якістю продуктів. Часами є продукти котрі знімають з продажу бо там є якась сальмонела, чи щось інше. Та цим справам даюсь багато розголосу щоб люди не купували, та такі продукти знімають з продажу.
5. Питання мені незовсім зрозуміло. Який саме сервіс?) взагалі? Сервіс в Польші не на найвищому стандарті. Але свої улюблені місця можна знайти. 🤷🏻♀️
Так в названии темы указана Варшава, все пункты относятся к ней.
1. На счет кухни — польская.
2. Варшава
4. Молочка ок, а что на счет мяса, рыбы? Какие-нибудь полуфабрикаты. Может есть в их продукции что-то, что можно отдельно вынести и об этом рассказать.
5. Сервис, начиная от доставки пиццы, до обслуживания в кафе. Комфортность общественного транспорта тоже сервис.
Ви зараз в Варшаві?
Пока провожу по ней исследование.
1. Для мене польська кухня дуже жирна. Тому я не їм польську. Але знаю що багатьом людям подобається
2. Старе място,
— вілановський замок,
— ще мені подобається Константин-Езерна там є дуже класний парк,
— ще це озеро воно також біля Варшави goo.gl/maps/ysSHvLMrii9oFwrLA
4. Ну з цим взагалі нема проблем. Лідл, бедронка добрі магазини. Полуфабрікати є смачні, наприклад риба в керфорі є риба з шпинатом, риба з томатами, в духовку кинув та за 30 мін достав. Смачно и швидко. Ще є в бедронке якісь млинці, вареники, лазанья. Якщо швидко потрібно щось приготовити та не заморожуватиму можна купувати. Коли був корона вірус, ми купували в Жабке(мааз маленькій, але є всюди) там продаються різні ланчі приготовлені.
5. Ну с доставкой піци взагалі нема жодних проблем, Убер, просто в піцерії. В добрих місцях добре обслуговування. :)
До речі про транспорт в Польші дуже комфортний публічний транспорт, чисто, завжди по графіку.
Раніше в Кракові ми жили не далеко від центра, та досить часто їздили в центр на трамваї, дуже комфортно було с малою донькою. Та в центрі не потребувала шукати парковку)
В Варшаві ми живемо на Віланові, тут не просто без машини. Варшава велика в порівнянні з Краковом. Я не їздила ні разу в публічном транспорті. Мені більше подобаються каршерінгі якщо я не на машині.
Але наши батькі їздять на публічному транспорті, вони говорили що він комфортний. Так саме на віланові немає метро. А в інших частинах Варшави є метро. Но в ньому жоден з моїх знайомих не їздив. Воно не таке як в Київі. Не об‘єднує всі частини міста.
😂😂😂
Привіт, шукаю зараз квартиру і не всі власники погоджуються на мельдування в ній. Бачу, що в фб є оголошення про мельдунек -as-a-service. Чи ви стикалися з таким?
Планую залишитись поки що в Польщі, отримувати карту побиту, наскільки розумію, для цього в тому числі і мельдунек потрібен.
Взагалі то дивно, що не дають мельдуватись.
Мельдунок потрібен для різних речей пов’язаних с песелем, картою побута, якимись штрафами, речами наприклад пов’язаними с оплатою зуса(начебто), податку якщо ви працюєте на Б2Б. Якщо ви хочете щоб ваша дитина ходила до саду чи школи державної, так саме потрібен мельдунок.
Я в карті побуту не зазначала адресу, бо якщо буде зазначена адреса потрібно буде звертатись с заявою до ужонду про зміну місця проживання. Коли у мене буда перша карта я зазначила адресу, я проживала у Кракові, а потоки переїхала до Варшави та мені було потрібно виміняти карту. У новій карті я вирішила не зазначати адресу.
Ми живемо в Польші майже 6 років, винаймовали 3 квартири, ніколи не було це проблемою. Ми винаймовали через сайт otodom.
Може це індивідуальна речь та то залежить від власників квартири. Треба пошукати де це не буде проблемою.
Бо мельдунок, це не так як у нас прописка. Мельдунок треба робити кожен рок, та для того щоб замельдували треба принести договір, що ви дійсно винаймуєте та цей договір дійсний. Жодних прав на майно у нас немає. Ви тільки зареєстровані за цим адресом. І то все. Жодних ризиків для власника. Якщо договір Аренди припинено ваш обов’язок вимельдуватися з квартири як найшибче. Іначе може бути штраф.
Дякую за відповідь! Теж шукаю через otodom, з двох квартир, що більш-менш сподобалися, в одній овнеру було ок, в другій категоричне ні. Намагаюсь зрозуміти, наскільки це критично.
Хитрість в тому, що власники житла не платять податків, і не хочуть, щоб про це дізнались :)
Так, дійсно може бути:) я якось про це й забула.
Я подумала, що щось таке, там чувак такий собі був. Ну і в Україні, наприклад, ніхто б не дав квартирантам прописатись. Намагаюсь тепер з’ясувати, наскільки можливо облаштувавати життя і легалізуватись без мельдунку лише з песель Укр.
www.gov.pl/.../gov/obowiazek-meldunkowy
Може тут знайдете відповіді на офіц сайті польского уряду
А хіба зараз вимагають мельдунек для карти побиту? Начебто були зміни і вже не вимагають і дають карту без адреси. Для PESEL і школи також не потрібен. За півроку перебування не вимагали. Максимум питали адресу і все.
Гадаю що лінка яку я пошарила раніше дасть всі відповіді на це питання. Повинна дати
Вас не повинна цікавити думка орендодавця з приводу мельдунку. За наявності договору оренди вас замельдують, і власника нерухомості ніхто не питатиме, хоче він цього чи ні.
А без договору оренди (чи іншого документу, що підтверджує право на проживання в нерухомості, як то договір купівлі) вас не замельдують все одно.
Повинно бути зазначено в договорі що власник надає згоду на замкльдування. Не підписант, а саме власник квартири. Якщо підписує договір уповноважена власником особа, то обов’язково для замельдування повинна буди з собою довіреність від власника на особу яка підписала договір.
В Кракові та Варшаві з моєї практики в 5 випадках не реєстрували без зазначення в договорі окремим пунктом що власник не заперечує мельдування.
e-prawnik.pl/...ez-zgody-wlasciciela.html
W świetle przepisów powyższej ustawy i aktów wykonawczych, nie jest możliwe dokonanie zameldowania bez zgody właściciela zajmowanego lokalu lub innej osoby, której przysługuje prawo do lokalu.
Не знаю, звідки той prawnik бере інформацію.
Читаємо ось тут:
www.gov.pl/...-czasowy-dla-cudzoziemcow
W urzędzie > Co musisz przygotować
jeśli jesteś właścicielem lub masz inny tytuł prawny do mieszkania, w którym chcesz się zameldować — przynieś JEDEN z dokumentów, który to potwierdzi, na przykład:
* umowa cywilnoprawna, na przykład umowa najmu
Właściciel nie wyraża zgody na twój pobyt w jego lokalu, ale potwierdza, że przebywasz pod konkretnym adresem.
Jeśli nie podpisze odpowiedniego dokumentu, nadal możesz się zameldować. Wtedy jednak gmina przeprowadzi postępowanie administracyjne i dopiero po nim wyda decyzję administracyjną o zameldowaniu lub ci go odmówi.
Якщо українською, то сказано, що згода орендодавця непотрібна. В найгіршому випадку гміна проведе „розслідування” (що б це не означало) і прийме рішення про мельдунку.
З могу досвіду мельдунку в Кракові жодного разу ніхто не питав господаря його думку. В умові оренди також нічого про мельдунек не було сказано (ані за, ані проти).
Так, так теж можливо, добре що ви то знайшли.
Але розслідування(щоб воно не значило:)) то займає час (виходячи з того як побудовані процеси, це може бути довше за місяць), рішення може бути позитивне, а також можут відмовити після розслідування.
Можливо це людській фактор, хтось з інспекторів захоче зробити розслідування, а хтось замельдує та все.
Якщо цей пункт є в договорі то це справа 1 часу максимум. Сходили замельдувалися та все. Без ризику розслідування)
@Anna Але це може бути так само варіант. Якщо не хоче давати згоду власник квартири на земельдування.
У підсумку важливе те, що вам не мають права відмовити у мельдунку, якщо у вас є умова оренди.
З мого досвіду упертих клерків магічно виліковує згадка конкретної устави, її номеру та параграфу, відповідно до яких ви маєте рацію, а вони ні.
Спасибо за ваши ответы. В каком районе Варшавы вы бы посоветовали смотреть квартиру для семей? И как обстоит дело со школами, тяжело найти место?
Я би радила Wilanow, у мене донька маленька. На віланові дуже спокійно, та зелено. Це такий район для сімей з дітьми. Мені дуже подобається.
Коли шукали район для життя в Варшаві, розглядали Wilanow, Mokotow, Ursynow.
Mokotow досить комфортно, що більшість офісних будівель там та можна пішки ходити до праці. Але він не дуже зелений, як кам‘яні джунглі. То дає не зовсім добре враження.
Ursynow не поганий. Багато шкіл. Він теж вважається досить сімейним
Школи то залежить. Моя сестра з сином 9 років знайшла для сина 9років, школу дуже швидко. Вона замельдувалася(зареєструвалася) в ужонді, що вона проживає коло школи. Та школа близька до місця проживання повинна взяти дитину. Там був українській класс. А потем дітей після підготовки перевели до польського класу.
Можна знайти школу. В кожному районі є школа яка приналежить до района, може бути ще й не одна.
Пока нахожусь в Украине, жена и ребенок выехали в Польшу. Окончательного решения по переезду за бугор по окончанию войны ещё не приняли. Мучает дилемма, какой язык учить пока сижу дома, польский с нуля или же продолжать изучение английского, который учил лет 15 назад и был на уровне А2- В1.
В Польше только польский катируется. Но, если вы хотите работать в польском ИТ то сосредоточтесь лучше на английском.
Как жизнь закрутит без понятия, хотелось бы конечно продолжить в ИТ.
Зависит от того для чего вам язык.
Для жизни повседневной, конечно польский. Сад, школа, магазин, кафе, гос органы, больница государственная, скорая, полиция(в основном польский) Но польский можно выучить довольно быстро находясь в Польше. Можно взять курс польского языка. Польский очень подобен украинскому.
Но если для работы в ИТ то на мой взгляд английский. В Польше очень много компаний, которые ищут сотрудников для работы с иностранными клиентами, в больших компаниях в основном главный язык англ. хотя у меня был опыт работы в польской компании, я была единственным иностранцем, острильные поляки. Но мой клиент был Шведский , с клиентом(командой) работа была только на англ. просто вы можете выбирать зная англ.,
но мое знание разговорное польского для меня сыграло как преимущество(получив офер в польской компании). Но я не пользовалась им совсем.
Добрый вечер! Интересует следующий вопрос, есть ли возможность зарегистрировать компанию в Варшаве и открыть офис, но использовать офис просто как коворкинг спейс для айтишников с ФОП? Возможно сталкивались с подобным)
Добрый день, не сталкивалась с подобным) Думаю будет кстати консультация польского юриста в данном вопросе. ))) Есть еще блог programistanaswoim.pl/...tu-w-branzy-it-zrabialne возможно там поднимались подобные темы.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
ВАЖНО при аренде!
Один момент о котором должны знать при аренде квартиры. Если договор заключается у нотариуса, то это не простой договор аренды, а окказиональный договор.
Что это значит?
Конечно, вы можете загуглить. Но вкратце ->
Это значит, что большинство людей не являющихся юристами не читают договора, и думают если он подписан у нотариуса значит мои интересы как клиента тоже учтены. Но нет.
Это значит, что в случае если вы перестаёте платить, или иногда например шумите, или ещё что то делаете описанное в договоре, то вас могут выселить просто за один день иногда(часто) без объяснения какой либо причины. И в этом арендодателю поможет даже полиция. Для этого это договор заключается у нотариуса.
Так как по Польскому законодательству у вас должны быть родственники поляки или доверенные лица к которым вас можно выселить за один день. А подписывая у нотариуса бумаги вы даёте согласие на то, что бы вас выселили просто на улицу.
Я настоятельно советую внимательно читать договоры, потому что они все, все содержат пункты с которыми я уверенна вы можете не согласиться даже просто при прочтении, не говоря уже об изучении пунктов договоров.
Если кому то нужна консультация польского юриста, я могу посоветовать человека. Лучше заплатить юристу «300 зл» за ревью контракта чем остаться на улице с чемоданами, и не дай Бог с детьми, думая что вопрос же жильем уже решён. И при выселении не факт что деньги кауция, будут возвращены. То есть траты уже произошли.
Об этом нужно знать
Зауваження з моєї сторони — реєстрація у нотаріуса не має прямих наслідків на те, що написала Яна. Оказіональною умову робить сам текст умови — власне те, на що ви умовляєтесь (і там можуть бути й такі пункти які написала Яна. А можуть і не бути). Сама ж реєстрація у нотаріуса — досить опціональна (є обов’язковою лише для умов на дуже довгий період, якщо не помиляюсь від 3 років і більше).
Але рекомендація читати всі умови і розуміти на що ви погоджуєтесь — вона універсально корисна в будь-якому куточку світу.
Естественно. Нужно читать договор. Я об этом и пишу. Что не подписывать ничего до прочтения. И четкого понимания что подписываешь. :)
Благодарю за дополнение, Денис.
Вітаю! Чи виросли ціни на придбання нерухомісті після вторгнення?
Нет. Тендения скорее к снижению цен из-за резкого роста учетной ставки RPP, что сделало ипотеку значительно менее доступной.
Привет, Александр. До войны мы рассматривали покупку недвижимости. Но в этом году вроде бы подняли ипотечные ставки, и мы для себя решили, что на таких условиях брать ипотеку не хотим. Посмотрим как будет дальше.4-6 банков КП условиями по кредитам.
В Польше есть ипотечные консультанты (doradca) — это без оплаты, они делают для вас консультацию, с подсчетом кредитоспособностью в зависимости от вашего дохода, других кредитов, и кредитной истории, и подготавливают информацию от
Могу посоветовать одну пани. Можете мне написать в Линкед ин.
Всем привет! Как снять однокомнатную квартиру в Варшаве по адекватной цене, но на несколько месяцев, чтобы можно было продлевать каждый месяц без договора на 1 год? Спасибо
Антон, привет. Так как приехало больше всего людей в Варшаву и Кравов. Очень, очень сложно снять квартиру. Возможно — это airbnb на месяц. Мы сейчас тоже ищем квартиру для родителей 2х комнатную, при доступных 500 вариантах, реально доступно 5%от того что вы видите на otodom.
Это большая проблема сейчас. Возможно эту ситуацию можно для себя решить выехав в меньшие города или поехав в сторону моря. Так как там меньше людей, большинство задерживается в Варшаве, Кракове, Вроцлаве.
Но в Польше много классных других городов ведь для ИТ специалистов доступна удаленка. так же в маленьких городах очень хорошая инфраструктура.
Агенты пользуются своим положением сейчас и позволяют себе то чего ранее никогда не позволяли, не брать трубку, выбирать кому показывать, так же сверх наглость брать деньги за просмотры.
Привет Яна, судя по всему так и есть.. Отобрал несколько вариантов, написал владельцам, никто не отвечает.
Да, я знаю. Очень сложно сейчас найти квартиру. Это правда. Особенно в Варшаве. Возможно часть украинцев захочет поехать дальше в Европу, тогда этот арендный кризис прекратится.
Добрый день. Возможно вы знаете ,где можно в Варшаве найти музыкантов? Я хочу продолжить заниматься своим делом и в Польше, поэтому ищу своих коллег. Буду очень благодарна за ответ!
Добрый день, есть группы в фейсбуке
www.facebook.com/...86360851658386/?ref=share
Это общая группа по Польше. Когда будете создавать свой пост обязательно укажите город.
www.facebook.com/...80131989998157/?ref=share
Это по Варшаве.
Привіт.
Можливо, не зовсім по темі. Дружина із дітьми зараз у Варшаві. Продовжує працювати на українську компанію. Чи потрібно і як їй це оформити згідно польського законодавства?
Привет, Олександр. Все по теме, что относится к Польше)
Мы обсуждали в войс чате dou.ua/...elegram&utm_medium=social
Если вкратце, то 180 дней можно работать по украинскому фопу, а потом человек проживающий на территории Польши считается налоговым резидентом Польши.
Хотя может есть какие то спец положения в связи с войной. Они мне не известны.
Возможно они описаны " USTAWA
z dnia 12 marca 2022 r.
o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa " здесь:
sip.lex.pl/...LWE1NzctNzgyMjI5ZThiYzcx
Если нет, то нужно оформлять здесь jednoosobowa działalność gospodarcza. Либо договор в соответствии с польским законодательством. (Umowa o prace лучший вариант)
А можно сразу по приезду в Польшу форсировать (не ждать 183 дня) и переоформиться на польское ЧП или в бизнес инкубатор?
Ось ще знайшла dou.ua/...elegram&utm_medium=social
Добре написано про роботу, що робити якщо більше ніж 183 дні у Польщі.
Ну та все по класиці:60-ти років, мати все нижчеописане не в кредиті та бути вільним від будь-яких інших боргів:20-ти років5-ти років аби виїжджати на ній на дачу і просто на природу
Чи реально отримати Легальну роботу в Польщі в якості найманого ІТшника(контрактор, в штаті, не важливо) аби назбирати на ситу безбідну старість?
Що маю на увазі, в момент настання
— хоча б двушку в хорошому районі Варшави в будинку не старше
— дачу в Польщі чи іншій країні ЄС в екологічно чистій місцині, бажано аби там був ліс, водойма, гори(оберіть два з трьох)
— хороша машина не старше
— заощаджень в акціях, крипті, готівці, депозитах, облігаціях хоча б на 100тис.$
— двоє дітей здобули вищу освіту в не найгіршому вузі ЄС
Звучит как план. Реально, все в ваших руках)
А яка зараз середня ЗП типового сініор девелопера нетт, тобто після податків?
В Україні, до війни, ще місяць тому, це десь було 4,5 — 5,5к$, а у вас?
«В Україні до війни» вже можна не брати як приклад, бо так вже не буде
Це наразі невідомо.
Зависит от компании, примерно рамки 3700$ до 6900$ До вычета налога.
С января 2022 вступил в силу новый закон о налогообложении polski ład.
По этому по налогу сложно сказать так как он плавающий. Зависит от дохода и суммы дохода заработанной в год. Плюс ещё плюшки в виде налоговых скидок, если до 26 лет, если есть дети и т.д.
Если будете гуглить калькуляторы, смотрите что то вроде такого «polski ład kalkulator 2022» что бы примерно понимать какая сумма остаётся на руках.
Ізі! Все, що ви назвали якраз про Європу і підхід до життя, то ж в Польщі без проблем.
Уже есть постоянное разрешение на жительство?
Нет, у меня временный вид на жительство по воссоединению семьи. У дочки и мужа польские паспорта. Постоянный вид на жительство не есть нашей целью. :)
Это понятно.
Почём м2 в хороших новостроях?
Все очень зависит от районов. Городов.
Можно посмотреть цены на недвижимость на сайтах
www.otodom.pl
gratka.pl
www.gumtree.pl
Ну и m.olx.pl
Хороше поняття індивідуальне, але скажу так, варто розраховувати на мінімум $2500 за м2 в стані від забудовника (він тут відрізняється від того, що відають забудовники в Україні в кращу сторону).
Ну это ещё достаточно бюджетно. В Таллинне в хороших новостроях уже по 4к евро. Правда, тут сразу с отделкой идёт, но 240-250к за 60 квадратов как-то вгоняет в грусть.
В Польше тоже очень сильно сейчас цены взлетели. Удивительно, что существует огромное количество Поляков, которые без оплаты делятся своим жильем, но есть и другая категория. Риелторы, желающие наварить побольше.
В Варшаве в хороших тоже 4к :)
Здравствуйте! Где комфортнее климат, Краков или Варшава? Где теплее и суше?
Приветик, Ольга. в Кракове очень большая проблема со смогом. Так как Краков находится в низине, и город создан так что он не продумывается и весь смог оседает в городе.
Смог появляется из за того, что раньше использовали печи для отопления, и некоторые недобросовестные жители отапливали свои дома мусором. К сожалению.
Я из Донецка, в Донецке у меня никогда не было астмы. В Кракове она появилась. Но я знаю что в Кракове с этим борется на гос уровне, очень большие штрафы за то что палят печи, летают дроны по городу и это все нарушения фиксируют. Возможно за эти 2 года , что мы не живем в Кракове ситуация улучшилась.
На мой взгляд в Варшаве воздух лучше. Особенно в зелёных районах, типа Константин Езерна (там много сосен). Супер чистый воздух.
Сложно сказать где теплее.
Но чисто субъективно, в Кракове чаще идут дожди. 🤷🏻♀️☺️
спасибо, Яна ❤️ Мы переехали в Люблин, тут тоже смог( По сравнению с родной Херсонской областью дышится тяжелее... Посмотрим на варианты в Варшаве 🙏
Мне ещё нравится из морских городов Сапот и Гданьск. Там точно воздух поприятнее будет и значительно легче снять квартиру, чем в Варшаве или Кракове)
большое спасибо! хорошего дня ❤️
Удачи вам на новом месте. Пусть все сложится наилучшим образом для вашей семьи.
А в якому районі ви? Я у Любліні з кінця лютого і нічого такого не помічала зовсім.
Ми в районі Старе Броновіце, зараз виключили опалення в будинках навколо, то вже краще
Здравствуйте, Яна! Спасибо, что помогаете разобраться в новой жизни для нас :) Вопросы: 1. По вашим ощущениям, какой в Варшаве темп жизни по сравнению с Киевом и Краковом? 2. Удалось ли вам найти в Польше настоящих друзей? (если вы ставили себе такую цель). Как поляки ведут себя в плане межчеловеческих отношений ВНЕ работы? 3. Какие есть «негласные правила» в обществе и в контексте работы, о которых нужно знать новенькому понаеху? Еще раз спасибо!
Привет, Ирена. Мне приятно быть полезной)15-20 мин. если жить в центральных районах. Такой тихий и спокойный. Имея 2 машины, мы с мужем и ребёнком, частенько ездили на трамвае в центр. Общественный транспорт очень комфортен. Быстро, чисто.
1. Для меня Краков очень камерный. Такой тихий и спокойный, типа Львова. Далеко для Кракова это 20 минут в одну сторону. Считай уже выезд из Кракова. 😅 везде
Варшава, очень разная. Она делится на районы. Каждый район разный. Очень разный. Например жизнь на Виланове, абсолютно отличается от жизни на Макотове. Каждый район отвечает запросам человека. Центр Варшавы динамичный, похож на Киев. Но меньше пробок)
Классные развилки дорожные, если человеку нужно на другой конец города, он не будет ехать в центр, а поедет по объездной. И это минимизирует нагрузку в центре. Пробки конечно тоже бывают. Но они быстро рассасываются.
2. Мой муж очень хорошо говорит по польски, то есть когда мы приехали он уже знал на высоком уровне язык. Я вообще не знала. Но в бытовых ситуациях всегда просила говорить со мной на польском. У нас были и есть друзья в Кракове, наши соседи. У нас были очень дружные и отзывчивые соседи в Комплексе. Мы общаемся и сейчас. В Варшаве мы тоже нашли друзей в комплексе где живем. К некоторым мы ходим в гости. Это очень приятно. Нравится, что они очень стараются, понять если хотят)
Мне очень комфортно общаться с поляками. Но не со всеми. Есть не приятные. Но в большинстве, положительно.
3. Поляки любят говорить на польском. И им очень нравится когда люди в повседневной жизни говорят на их языке. Многие поляки, даже молодые не знают, или не хотят говорить на англ. ИТшники исключение. Поляки предпочитают имеешь дорогой дом, но ездят на дрыщпаках.
И ещё никогда не ходите на НГ в центр города, никогда. 😅
ну все, теперь не буду)))) ггг пс спасибо за ответ!)
Удачи вам на новом месте. Все сложится наилучшим образом 🇺🇦❤️
спасибо!