«Це божевілля» — Ілон Маск про напад рф на Україну. Основні тези з його інтерв’ю
Ілон Маск дав розгорнуте інтерв’ю виданню businessinsider.com, де обговорили війну в Україні, енергетичне майбутнє Європи та світу, а також загрози для Starlink. Видання dev.ua обрало найцікавіші тези.
🎙Думки з приводу нападу рф на Україну
Дивно бачити це в наш час. Я думав, що ми здебільшого вийшли за межі таких речей. Це турбує.
Моїм найкращим припущенням було те, що він намагатиметься захопити східну третину країни. Відверто кажучи, якщо просто прислухатися до риторики, то зрозуміло, що він переслідував принаймні ті частини України, де є значний відсоток російськомовних. Він робив це вже в Грузії.
🎙Як США допомогли Україні
Я думаю, що американський уряд зробив більше, ніж люди можуть уявити. Але це просто не дуже публічно. Але важливо зробити щось дійсно серйозне. Ми не можемо дозволити путіну захопити Україну. Це божевілля.
🎙Як Маск допоміг Україні в перші 48 годин
Ми дійсно думали, що Starlink може знадобитися, і ми вжили деяких превентивних дій, щоб забезпечити його швидке надання. Коли надійшов запит, ми діяли дуже швидко. Варто зазначити, що супутникове підключення до Інтернету України було виведено з мережі в результаті кібератаки в день вторгнення. Вишки стільникового зв’язку або підривають, або глушать. Росіяни знають, що існує велика оптоволоконна система. Цілком ймовірно, що вони розірвуть цю оптоволоконну лінію. Це залишило б Україну без доступу до мережі. Таким чином, Starlink може бути, безперечно, у деяких частинах України єдиним зв’язком.
🎙Чи є загроза спутникам Starlink?
Цікаво було подивитися на російську протисупутникову демонстрацію кілька місяців тому в контексті цього конфлікту. Тому що це викликало багато розбрату для супутникових операторів. Це було навіть небезпечно для космічної станції, де є російські космонавти. То чому вони це зробили? Це було повідомлення напередодні вторгнення в Україну. Якщо ви спробуєте знищити Starlink, це непросто, оскільки є 2000 супутників. Це означає багато проти супутникових ракет. Я сподіваюся, що нам не доведеться це випробовувати, але я думаю, що ми можемо запускати супутники швидше, ніж вони можуть запускати протисупутникові ракети.
У SpaceX ми проектуємо та виробляємо власні ракетні двигуни. Тож ми взагалі не володіли ніякими російськими компонентами.
🎙Про енергонезалежність Європи від рф
Дуже важливо, щоб Німеччина не закривала свої атомні електростанції. Я думаю, що це надзвичайно божевільно.
Треба не тільки не закривати атомні електростанції, але й відновлювати ті, які вже закрили. Вони найшвидше виробляють енергію. Закривати атомні електростанції зараз божевілля, особливо якщо ви перебуваєте в місці, де немає стихійних лих. Якщо ви перебуваєте десь, де відбуваються сильні землетруси або цунамі, це більший знак питання. Якщо немає ризику масового стихійного лиха, якого немає в Німеччині, то й атомні електростанції насправді не загрожують.
🎙Про альтернативні джерела електроенергії
Я думаю, що в довгостроковій перспективі більша частина енергії цивілізації буде надходити від сонця, а потім вам потрібно зберігати її за допомогою акумулятора, тому що, очевидно, сонце світить лише вдень, а іноді буває дуже хмарно. Тому потрібні сонячні батареї. Це буде основним довгостроковим способом живлення цивілізації. Але до цього моменту ми повинні підтримувати ядерну енергію. Я не можу підкреслити це достатньо. Це повне божевілля закривати їх.
🎙Про штучний інтелект
Маск: Щодо ШІ та робототехніки, звичайно, я дивлюся на речі з деяким трепетом. Тому що я точно не хочу мати нічого, що потенційно може бути шкідливим для людства. Але людиноподібні роботи трапляються. Подивіться на Boston Dynamics. Вони з кожним роком роблять кращі демонстрації. Швидкість розвитку ШІ дуже швидка.
Оптимус — це універсальний, свого роду дроїд-робітник. Початкова роль повинна бути в роботі, яка повторюється, нудна або небезпечна. По суті, робота, яку люди не хочуть робити.
🎙Про страхи, сподівання та любов
З якими екзистенційними загрозами стикається людство? Я витратив багато часу на розмови про народжуваність. Це може бути найбільшою загрозою для майбутнього людської цивілізації. А ще виникає занепокоєння, що зі штучним інтелектом щось піде не так. Я думаю, релігійний екстремізм — це ще одна проблема.
Я найбільше сподіваюся, що людство створить самодостатнє місто на Марсі.
Я думаю, що є ступені любові. Але, безперечно, для того, щоб бути повністю щасливим, я вважаю, що ви повинні бути щасливі на роботі і щасливі в коханні. Отже, я вважаю, що я середньої задоволеності.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів