Чи дійсно EPAM, DataArt та Luxoft закривають офіси в росії?

Forbes опублікували матеріал, де з’ясували, чи справді відбувається вихід з російського ринку трьох глобальних сервісних компаній, які мають офіси як в Україні, так і в росії. Публікуємо вижимку статті від імені автора.

Нещодавно EPAM, DataArt та Luxoft — три глобальні сервісні компанії — повідомили про те, що виходять з російського ринку. Але чи справді це так? У EPAM та DataArt співробітники і справді підтвердили, що бізнес згортається та відбувається релокація з країни-агресора. З Luxoft не все так однозначно. Компанія знайшла своєрідний вихід з ситуації, як провести релокацію з мінімальними втратами як для російських клієнтів, так і для співробітників, які з ними працювали.

Один із підрозділів компанії в росії у грудні 2020 року викупив колишній співвласник Luxoft. А згодом створив нову ІТ-компанію, куди через рік, коли Luxoft вирішує покинути ринок, — переводять співробітників у яких залишаються ті ж проєкти та ноутбуки. Змінюється лиш керівництво.

Наразі, у Luxoft також передбачена на вибір релокація або перехід на бік клієнта. Але якщо проєкт був російським, то розробники мають змогу продовжити працювати на цих же проєктах, але в рамках компанії IT_One, власником якої є колишній співвласник Luxoft.

Про Luxoft у росії

За інформацією, датованою 2021 роком, офіси Luxoft розташовувалися в трьох містах росії: у москві, санкт-петербурзі та омську. Сумарно у компанії працювало 3000 співробітників, які займалися розробкою у таких напрямках: фінанси, автомотів та діджиталізація бізнесів. Своїх клієнтів компанія не афішує, але достеменно відомо, що клієнтами компанії були такі російські державні компанії: «Почта россии», Федеральна податкова служба, дочірня компанія «ростелекома» — «рт Лабс», банки ВТБ та «Сбербанк». За даними Spark-Interfax компанія заплатила $14,85 млн податків до російської казни.

Як відбувається перехід з Luxoft до IT_One

Тих російських співробітників, які не погодилися на релокейт, перенаправляють в компанію IT_One. «Запевняють, що люди продовжать працювати на тих самих проєктах, зміниться тільки керівництво», — розповів один із розробників Luxoft, що не захотів назвати ім’я, представникам Forbes.

Скільки розробників «перейшли» з Luxoft до IT_One? «Повної картини не знаю, але думаю, що мова йде про сотні співробітників. Релокуватися готові не всі, шукати нову роботу — теж», — каже співрозмовник Forbes.

Рішення щодо переходу співробітники приймають добровільно, але остаточну відповідь компанія очікувала до 20-х чисел березня. При переході в IT_One, співробітників Luxoft звільняють та підписують з ними новий трудовий договір, при цьому залишаючи робочі ноутбуки. Лише скидають налаштування та дають нові доступи на робочій техніці.

Forbes вдалося дізнатися, що як мінімум п’ять співробітників Luxoft змінили в LinkedIn місце роботи на IT_One, і це лише за березень.

Чи знаєте ви особисто українців, хто співпрацює з ІТ-компаніями росії?

10%
5%
82%
2%
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Схема з перейменуванням працює досить вдало, до прикладу AKVELON мімікрує у RAFT, усе обладнання та навіть мерч кажуть що все це тимчасово, бо, якщо зараз рашка скаже що СВО давно закінчилась і то громадянський конфлікт, всі побіжуть все повертати вЗад.... Отака вона, доля коли не хочеться санкцій, але жидівське коріння готове удавитись за кожен долар.

Щось якась невдала зрада.
Тобто, Україна-Люксофт і росія-Люксофт більше не має ніяких зв"язків. Більш того, не має більше ніякого люксофту в росії. В чому саме проблема? В тому що ці люди колись були знайомі?)
Доречі, якщо вже шукати зраду, то ЕРАМ просто перевозить своїх співробітників до Грузії.

А що тут не так?
Компанія Luxoft належить американській компанії DXC у 2019 році, про що писали на ДОУ ось тут: dou.ua/lenta/news/dxc-luxoft. Люди переходять до підрозділу компанії, що викупив колишній власник Люксофту у грудні 2020(тобто вікуповував вже у DXC). Виходить, що американська DXC виводить свій підрозділ Luxoft з росії, передаючи проекти і деяких свівробітнків своєму партнерові, що лишається в росії, та розриваючи з росією бізнес зв"язки. При цьому співробітники лишаються при на роботі. При цьому український Люксофт лишається з DXC і не буде мати нічого спільного з російськими проектами(сподіваюсь так і буде!). Як що є інші факти, що свідчать про те, що DXC продовжуватиме працювати з росією — самому цікаво про це дізнатися.

Шах мах
Лись блись
Та й по всьому

Треба звільнятись, вже про це думав

Працюю в Люксофті. Коли на 10 день вторгнення вони нарешті заявили про вихід з росії — дуже зрадів...
Як показує практика, багато компаній, які це заявляють — брешуть... Бо гроші є гроші, особливо для неукраїнських компаній, для яких війна дуже далеко.

А ви звільнитесь з компанії, яка так робить?

Соромно, але поки що не планую. Більшу частину заробленого зараз віддаю на донати армії та волонтерам.

Не нужно спешить с увольнением. Делайте как можно меньше и начинайте вредить, получая зарплату и помогая ВСУ.

))) це якась дивна порада. Від того, що я буду погано працювати — росія ніяк не може постраждати.
Та і не вмію я так до роботи своєї ставитися. Тож дякую, відмовлюся від

Делайте как можно меньше и начинайте вредить

, а це

получая зарплату и помогая ВСУ.

я ітак роблю, як писав вище.

У мене вся інфа тільки від автора цієї статті. Напевно, що ні, але думаю, що таке можна зробити тільки зі згоди Люксофта

переводять співробітників у яких залишаються ті ж проєкти та ноутбуки

Підписатись на коментарі