На початку війни ми вперше стримували донорів крові, бо запасів було вдосталь. Як працює зараз «ДонорUA»
Привіт усім, мене звати Олександр, я CEO компанії DevRain і співзасновник «ДонорUA», автоматизованої системи рекрутингу та управління донорами крові.
Протягом останніх кількох років я багато розповідав про використання технологій в соціальній сфері. Також ми були одними з перших, хто приєднався до програми Microsoft for Nonprofit, що дає безкоштовні ліцензії та Azure для неприбуткових організацій. Попри те, що ми приєднали близько 50 нонпрофітів до цієї програми, черг не стояло.
Колись на одному зі стартап-конкурсів, де нас запросили на фінальну частину, нашу ідею про створення окремої версії ДонорUA для воєнних цілей не підтримали. Інвестицій не було. А державні органи вперто ігнорували проєкт.
Донорство крові є однією зі стратегічно важливих сфер. Ми, розуміючи місію, яку обрали, попри всі фінансові негаразди, не кидали проєкт і продовжували його розвивати.
І буду відвертим: не так я бачив наш «зірковий час».
ІТ-рішення для донорства крові
У перший день війни я вийшов у магазин за продуктами і ліками (як не дивно, це був плановий похід). Вже почали з’являтись черги, тому довелось трохи прогулятись.
В цей момент мені прийшло повідомлення, що сайт ДонорUA не працює. Хм, цього бути не могло — подумав я. Хіба що у нас величезний наплив людей... Відкривши Google Analytics я на секунду заціпенів, тому що трафік дійсно був аномальний. Якщо говорити про позаплановий downtime, то це були єдині 10 хвилин, коли наш сайт не працював.
Оскільки єдиний реєстр донорів так і не був створений, система ДонорUA виявилась найбільш наближеною до того, що можна назвати «системним рішенням» в цій сфері. З медійної точки зору ми програвали іншим фондам та організаціям, однак ми будувати ІТ-рішення та налаштовували бізнес-процеси, а не знімали сторіс в інстаграмі.
Аномальний попит
З першого дня війни ми отримали аномальний як для нашого проєкту трафік — він перевищував звичайний у
Оскільки ми вже були в хмарі, то ніяких проблем у нас не було, все працювало добре, наскільки може працювати соціальний проєкт, який розвивався 6 років без суттєвих інвестицій.
Перший тиждень ми доналаштовували різні технічні штучки, щоб сайт працював ще стабільніше і був більш захищеним. Зі зрозумілих причин, я не буду описувати те, чим саме ми займались. Але ви всі технічні люди, думаю, і так здогадаєтесь.
Нашим координаторам пощастило менше. Щодоби вони отримували тисячі повідомлень та дзвінків. Ми намагались відповісти кожному.
Через кілька днів ми випустили новину, що стратегічний запас був сформований і зараз важливо не допустити скупчення людей, черги і проблем з логістикою.
За перший тиждень війни ми отримали трьохрічну кількість реєстрацій на платформі.
Фейки
Фейки — це реально проблема. В перші дні почала ходити новина, що не вистачає крові 4-. Текст був той самий, а змінювалась тільки назва міста. Люди істерично постили це в чатах, каналах, звинувачуючи нас в тому, що ми приховуємо реальну ситуації. Був випадок, коли о 2 годині ночі з одного міста в інший виїхала машина з кількома людьми, щоб здати кров. Добре, що ми змогли заспокоїти людей і розвернути машину назад.
Інша проблема — це коли кум/сват/брат ТОЧНО знає, що якоїсь групи крові не вистачає, і тому треба кидати все і бігти в центр. Ситуація стає ще гіршою, коли це роблять самі працівники лікарні, які ТОЧНО знають, що є проблема. У такі моменти люди відключають залишки здорового глузду і починають істерити та звинувачувати в усіх смертних гріхах нас.
На жаль, ще не всі готові відмовитись від своєї гордині і почати співпрацювати. Однак ті центри, які погодились нормально співпрацювати з платформою, забезпечені на 100% донорами і не мають ніяких проблем.
Ще раз зауважу, це дійсно правда, що вперше на нашій пам’яті є така ситуація, коли крові достатньо і ми просимо людей НЕ йти в центри крові. Там, де потрібно поповнити запаси, ми точково працюємо з донорами.
Державні органи просять реєструватись на нашому сайті як донор резерву і йти здавати кров, коли вас викличуть.
Не кров’ю єдиною
Ми також допомагаємо забезпечити центри крові розхідниками, водою, допомагаємо з логістикою. Ми не є благодійним фондом і результат нашої роботи не вимірюється коробками, одиницями чи штуками. Це проблема, оскільки класичне волонтерство заточене на матеріальні речі, а не на створення ефективного процесу, особливо в такій специфічній ніші, як наша.
Зараз можу сказати, що ДонорUA відпрацював чітко, злагоджено і ефективно.
Ми не кричали на кожному кроці про те, щоб нам донатили кошти, розуміючи, що наших ресурсів вистачить на певний час, і ваші кошти однозначно будуть потрібніші іншим. Але це не означає, що кошти взагалі не потрібні. Як і трафік, витрати можуть раптово зрости у кілька разів.
Зараз ми працюємо над краудфандингом (в першу чергу, на закордонну аудиторію), оскільки є багато речей, які потрібно вдосконалити і доопрацювати. Якщо ви знаєте фонди чи інвесторів, які підтримують проєкти з соціальним впливом (social impact) — буду вдячний за контакти та інтро.
Якщо ж у вас є бажання підтримати ДонорUA прямо зараз, то ви це можете зробити будь-яким зручним способом.
Також можна підтримати міжнародні ініціативи наших «кровних» партнерів: Міжнародна благодійна організація Глобальний фонд крові (Global Blood Fund) ініціювала запуск ресурсу Rehome Ukraine для пошуку житла біженцям з України в усьому світі. На сайті можуть долучатись і ті, хто готовий надати притулок, і ті, хто може підтримати фінансово.
Замість висновків і порад
Підсумовуючи:
- не ведіться на фейки, не істеріть, реєструйтесь у нас на сайті і чекайте повідомлень;
- підписуйтесь на тг-канал, де публікуємо оновлення (інші посилання є на сайті).
І, звісно, вірте та допомагайте ЗСУ.
P.S. Хочу вірити, що після перемоги питання нестачі донорської крові в країні ми вирішимо раз і назавжди.
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів