Обговорюємо мобілізацію та військову службу. Питання — сюди

Якщо у вас є якісь невирішені питання щодо порядку проведення мобілізації, наявності воєнного білета чи інших документів, прав та обов’язків військовозобов’язаних під час воєнного стану — залишайте питання тут.

Плануємо DOU Live з юристкою, що відповість на ваші питання — 12 квітня, вівторок, о 19:00. Тож збираємо питання тут.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підкажіть будь ласка, якщо моя робота потребує постійних відряджень у іншу країну (відповідаю за бізнес у іншій країні, але знаходжусь в Україні), чи є можливість отримання дозволу на тимчасовий виїзд з країни (на 2-3 дні)? Чи в умовах воєнного часу чи неможливе? Працюю в ІТ, 53 роки, військовозобов’язаний, 2 дитини

Я переїхав до села в Львівській обл як ВПО, доглядаю брата дружини інваліда 1а групи, маю 2 дітей і проблеми зі здоров’ям згідно з яких повинні дати відстрочку, вже зробив тут аналізи. Нещодавно пішов в місцевий військомат «стати на облік», сказав що мені треба трохи часу оформити документи по догляду. Мої дані записали (про склад сім’ї, розмір взуття і таке інше) і дали повістку «на відправку» через тиждень. Медкоміссії не було, та пізніше я почитав в Інтернеті що в цьому військоматі її не практикують зазвичай.

За цей час я не зміг оформити соц допомогу по догляду (єдиний документ що прописан в законі для дієздатної особи що потребує догляду, який є родичем, але не 1го ступеню) тому що сердньомісячний дохід на члена родини перевищує прожитковий мінімум.

Можливо я можу переїхати і встати на облік в більш лояльному військоматі где існують справжні медкоміссії і отримати відстрочку? Просто так заходити спитали дозволу в мій військомат страшно що не відпустять і в той же день відправлять на навчання.

а медкомиссию вообще не предлагали? или попросили написать отказ от медкомиссии?
по идее без медкомиссии не могут отправлять, только если ты сам отказался.

Ні, взагалі мови про мед коміссію не було

это нарушение закона https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n887
без медкомиссии не имеют права отправлять, только если сам отказ написал.

вивіз дитину яка має інвалідність на підставі пенсійного посвідчення про інвалідність дитини (видане на матір дитини), є закінчена кафедра, якісь можуть бути претензії поки не прийняли законопроект 7265?

Доброго дня! Маю таке питання — моя мама — інвалід 2 групи, згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», стаття 23, я не маю підлягати мобілізації. В той же час, згідно закону виглядає так, що не потрібно ніяких додаткових документів, наприклад офіційного оформленого опікунства, сам факт інвалідності. Чи це так? І якщо вивозити маму за кордон на лікування, чи потрібно якість додакові документи крім пенсійного/довідки про інвалідність + свідоцтва про народження? Дякую

Багато є випадків мобілізації взагалі без ВЛК, зокрема в першій дні вторгнення. цікаво почути коментар юриста про цей момент, зокрема якщо так мобілізують людину, в якої є проблеми зі здоров’ям.

38 років, не служив, військового квитка не отримував. Є в наявності приписне свідоцтво. Чекати повістку? Чи йти до центру комплектації ? Що робити і які можуть бути наслідки? Дякую.

Чула від знайомих, що на передову відправляють, якщо ти даєш згоду. Проте, є і випадки, коли після 5-ти денного навчання відправляють на передову нічого не питаючи. Зокрема, мова про військовозобов’язаних без жодного військового досвіду. Це залежить тільки від рішення командуючого та людського фактору? Чи є указ, на який можна силатись, що без твоєї згоди на передову тебе не мають права відправляти?

Було б добре почути коментарі від військових, які відповідальні за мобілізацію, бо виглядає так, що закони не працюють — мобілізують усіх, кого змогли «впіймати». Не важливо — хворий чи здоровий, служив — не служив, 25 років чи 50. Має бути якась система — але виглядає, що її не існує.

Та да, судя по всему тупой рандом. На разных ресурсах за которыми слежу одни и те же истории. Кто-то зарегистрировался в военкомате и его вообще не вызвали. Сказали ждите звонка вот и ждет больше месяца. Кого-то отправили на подготовку и он уже месяц там. А кого-то отправили на фронт через 2 дня после подготовки.

А кого-то отправили на фронт через 2 дня после подготовки.

Те, кого лично знаю, никак не 2 дня.
От 10 дней и больше на подготовку.

зашибісь, це все міняє. прям як курси — стати програмістом за місяць. але тут на кону своє життя.

зашибісь, це все міняє.

Я розумію, що боїшся.
Я теж.
Колись це було ганьбою — волати про це, а тепер ок. 🙄

ВЛК максимально намагається видавати якомога менше довідок про непридатність. Що робити, якщо ВЛК визначила стан як «обмежено придатний» за однією графою, хоча є впевненість, що графа інша та має бути тимчасово непридатний. Як взагалі можна оскаржити рішення ВЛК?

Якщо людина є офіцером запасу з визначеною ВОС. Чи можуть у воєнний стан призвати за абсолютно іншою ВОС ( інша спеціалізація/рід військ)? Або перевчити за тиждень?

Військомати не мають медкомісій. Не видають довідки з відстрочками по здоров‘ю. Відмовляються видавати такі довідки. Навіть тим, хто 100% не придатний. Особисто був свідком

Як можна вплинути на визначення військово-облікової професії (враховуючи досвід, професію, сертифікацію в цивільному житті) та чи визначить це роль призовника у війську?

Троє неповнолітніх дітей, є документи про інвалідність однієї дитини (термін дії закінчився і не продовжено через епідемію ковід), закінчена військова кафедра, у війську не служив. Виїхав під час військового стану за кордон з сім’єю на підставі посвідчення багатодітної сім’ї.
Чи будуть правові наслідки після повернення з-за кордону?

Мало того що не прийняли, а ще й питання чи це розповсюджується на (1) багатодітних батьків і (2) батьків дітей з інвалідністю (ок, для «2» потрібно оновити документи, але це інша тема). Бо перед тим випустили за кордон саме тому що (1) не підлягають мобілізації.

Але тут ще (3) це закінчена військова кафедра. Потрібен юрист що спеціалізується саме на військовому праві.

а які документи треба оновлювати для (2)? (все, перечитав перший комент, розібрався)

які документи треба оновлювати для (2)

Наскільки мені відомо — «свіжий» медичний висновок та/або довідку про отримання соціальної допомоги на інвалідність дитини та/або посвідчення про інвалідність.
На жаль, правила такі що навіть якщо, не дай Боже, в дитини нема руки, то медичну комісію все одно потрібно проходити кожні декілька років (чи не відросла раптом рука, ага). Ну ок, з відсутньою рукою комісія повинна проходити відносно швидко, але скажімо з аутизмом це займе більше часу, бо якісь його прояви в дитини цілком можуть пройти з часом.

Принаймні в нашому документі (2) є вказаний термін дії і він вже закінчився.

зрозуміло, в мене подібна ситуація, дитина з інвалідністю, через кордон пропустили
як пояснював юрист, осіб які не підлягають призову згідно ст. 23 закону про мобілізацію — випускають якщо прикордонники бачать достатньо документально підтверджених підстав
проте зроблено якось нерозумно, замість того щоб в порядку перетину кордону внести посилання на ст. 23 прикордонна служба створює непублічні накази для прикордонної служби які регулюють ці виключення
і все ще може змінитись з новими законопроектами

Замовив платну консультацію у військового юриста і отримав відповідь:

(1) достатньо для виїзду за кордон і після повернення не буде правових наслідків; документи (2) у цьому випадку поновлювати необов’язково так як є (1)

Законопроект itd.rada.gov.ua/...​billInfo/Bills/Card/39391 у поточній редакції не стосується осіб із (1) або (2).

(3) в цьому контексті не має значення.

Додам, що перед тим як вирішив отримати платну консультацію, отримав практично ту ж відповідь безкоштовно на безкоштовних юридичних сайтах — при бажанні ґуґлити «юридична консультація безкоштовно онлайн».

Доброго дня. Переїхав із Харкова у Львів. Там став на облік, після чого був викликаний та мобілізований. Наскільки я розумію — такі як я будуть служити до кінця воєнного стану. Передиваю щоб командири не затягували демобілізацію — є відчуття що одразу відпускати ніхто не буде і спробують все затягувати. Чи ж можливість уберегтися від цього?

Друге питання — чи ж законні можливості отримати відпустку під час воєнного стану? Наскільки знаю є 10 днів, та знову ж таки — не факт що дадуть взяти. Дякую

Підписатись на коментарі