Як я створив додаток, що перетворює iPhone на прилад нічного бачення
Вітаю! Мене звуть Віктор, я Lead Software Engineer у GlobalLogic. Одне з моїх захоплень — фотографія. Ще до війни я мріяв написати мобільний додаток для нічної зйомки. Свого часу я проводив дослідження щодо зниження цифрових шумів зображення шляхом усереднення знімків.
Коли почалася війна, вона внесла корективи в наше звичне життя та змістила пріоритети. Так, у мене з’явилася мета написати додаток, що зможе замінити пристрій нічного бачення, наскільки це дозволяє оптична система телефону. Це історія про появу додатку Green Night.
Про продовження ідеї можете почитати тут
Пару слів про мрію
Я не професіонал у фотографії, але дуже люблю цю справу, якщо бажаєте, можете підписатись на мій Instagram, та подивитись мої роботи. Мені цікаво все, що знаходиться на стику технологій програмування, фотографії та комп’ютерної графіки.
У жовтні 2021 року моє захоплення набуло практичного обрису — я почав експериментувати зі статистикою: робив по 4096 знімків одного і того ж об’єкта, обʼєднував їх і вивчав результати зменшення шумів. З книжок про статистику я дізнався, що якщо пристрій не може виміряти точно з першого разу, можна вимірювати багато разів, а результати усереднити.
Це поширена практика не тільки у оптиці. Наприклад, так заміряли орбіти космічних тіл у середньовіччі, а деякі експерти навіть пропонують перераховувати голоси на виборах кілька разів та усереднювати результати.
Я мріяв написати якісну програму для нічної зйомки і зовсім не планував створювати альтернативу приладу нічного бачення. Мені хотілося робити якісні нічні фотографії шляхом усереднення шумів.
Через деякий час я дізнався, що розробники Apple мене випередили — на нових iPhone була реалізована технологія, коли за допомогою довгих захватів та усереднень виходив непоганий знімок на неосвітленій вулиці. Чесно кажучи, я трохи засмутився, але не зупинився. Я продовжив вивчати Swift і купив собі новий iPhone, щоб протестувати його можливості.
Пошуки «саме того» додатка
24 лютого розпочалася війна. Усі мої пріоритети різко змістилися, а мрії було поставлено на паузу. Мені хотілося бути корисним для країни. Спочатку я хотів написати програму для побудови mash-мереж. Це топологія комп’ютерної мережі, в якій кожен вузол передає дані мережею і виступає в ролі комутатора.
Я бачив, що в Маріуполі, Ірпені та багатьох інших українських містах немає зв’язку. Мені хотілося зробити так, щоб телефони виступали ретрансмітерами, об’єднувалися в мережі й повідомлення передавалося від телефона до телефона, поки не знайде такий, який підключений до інтернету.
Для таких завдань бажано використовувати модуль GSM, оскільки він дозволяє передавати сигнал на
Додаток, який несподівано набув поширення
Я продовжував думати над тим, який корисний додаток можна було б створити, і тут мій знайомий купив тепловізор для свого брата, який задіяний у бойових діях поблизу Миколаєва. Раптово згадав свої старі мрії про нічні зйомки та усереднення фотографій.
Я проаналізував програми для нічного бачення, які вже були на App Store, і за пару днів створив Green Night. За ніч я написав програму з нуля, ще кілька днів тестував технологію та покращував параметри. Це зайняло у мене не дуже багато часу, оскільки я вже був на стику технологій і добре розумів специфіку.
Раніше я вже викладав програми у App Store. Це був платний калькулятор, який завантажили лише мої родичі та друзі. Тому цього разу я вважав, що Green Night матиме приблизно такий самий успіх — його звантажать лише мої мама, бабуся та пара знайомих. Але я не врахував, що через війну люди швидше розповсюджують новини. Станом на 7 квітня мій додаток завантажили понад 16 тисяч користувачів. Наразі він посідає 4 місце у категорії навігації.
Звичайно, Green Night — це не професійний військовий інструмент, але він може бути корисним уночі. Наприклад, через світломаскування у темний час доби не можна включати ліхтарик або освітлення. Щоб не порушувати цього правила, можна оглянути околиці через Green Night, адже додаток підтримує
Також додаток може бути корисним на блокпостах і в територіальній обороні. При цьому аплікація не доступна для Росії та інших сателітів цієї країни — Білорусі, Казахстану тощо.
Технічні особливості додатка
Green Night — це програма для нічного використання, яка змінює налаштування експозиції та чутливість матриці. Програма працює за принципом посилення сигналу, якщо його немає — посилювати нічого. Тобто, Green Night працює на темній вулиці, але не зможе працювати в абсолютно темній кімнаті.
Телефон — це пристрій, до якого за великого бажання можна підключитися віддалено. Тому сьогодні важливо дбати про безпеку мобільного пристрою та додатків, які використовуються. Усі програми, які викладаються в App Store, проходять велику кількість перевірок, у тому числі перевірку на безпеку та категорію контенту. Після чого програма отримує мітки. Моя програма отримала від App Store знак валідації:
Ця валідація підтверджує те, що програма не веде збір даних і не видає зовнішні ресурси дані користувача. Це робить його максимально безпечним.
Плани на майбутнє
Надалі я продовжу покращувати свою програму, але поки не буду розголошувати, як саме. Я вже залив кілька оновлень Green Night, у яких допрацював програму.
Зараз програма не йде в сплячий режим і використовує весь екран телефону, також вдалося підвищити якість картинки. Користувачі першої версії найбільше скаржилися на режим сну — програма гасила екран телефону буквально за 10 секунд. Відгуки для мене є дуже важливими, оскільки вони допомагають виявити вектор подальшого розвитку.
Своїм додатком я не тільки хотів допомогти українцям роздивлятись нічні вулиці, але і надихнути інших IT-фахівців створювати нові технології для нашої оборонки. Пробуйте, експериментуйте, фантазуйте, і хтось з Вас точно реалізує продукти, які переведуть нашу країну на перші позиції у світі.
❗️ Пишіть у коментарях свої відгуки, а також нові ідеї продуктів для оборонки ❗️
38 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів