Депутати хочуть повернути військовозобов’язаних чоловіків з-за кордону. Обговорюємо законопроект 7265

itd.rada.gov.ua/...​billInfo/Bills/Card/39391

Ну що ж, схоже тим хто виїхав до початку війни і не має ПМП у іншій країні, це не дуже допомогло.

Хто як зреагує на таку ініціативу?

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях

UPD
Арахамія заявивив, що «Слуга народу» не буде підтримувати даний законопроект:

t.me/David_Arakhamia/62

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ну я, мабуть, таки повернуся, але я тоді ворог цих людей до скону, особливо Веніславського (війна застала мене у відрядженні, яке, до речі, формально триває і формально мені просто достатньо підкріпити це паперами).
Та ситуація, коли «дух, що тіло рве до бою», вимагає повернутися, але ти слухаєш керівництво, колег, друзів, сім’ю і родину, само собою, і чуєш, що тобі краще бути тут і допомагати на місці, і бути потенційним прихистком для інших. І ти гасиш внутрішній поклик щедрими вливаннями на всіх рівнях.
І тут тебе прирівнюють до тих, хто банально втік і роблять злочинцем. І повернешся ти вже просто заради того, щоб не бути покараним, ЩОО?!

Але то я, а більшість просто заб’є повертатися. І навіть на проукраїнський мітинг виходити, коли вони для держави вже ухилянти.

Загальний дух проєкту відгонить кріпацтвом. Ти власність держави, твої плани і діяльність поза її межами ставляться в безпосередню залежність від її правового режиму. Якщо всередині країни це ще якось виправдано, то вимога повернення це нонсенс. Цікаво, чи інші ДЕМОКРАТИЧНІ країни коли-небудь мали таку практику? Щось дуже сумніваюся, збирати емігів силою це дуже по-сталінському.

многие люди живут больше 3 лет в Европе и считают свой дом другую страну, хотя и любят Украину и считают себя украинцами. И многие из них уехали не из-за войны, а из-за преступного коррумпированного беспредела силовых структур и политиков. Получается эти ж беспредельщики хотят посадить этих украинцев?

Неплохо так приравняли конечно украинцев, которые живут за границей, к депутатам и прочим служащим, которые выехали за рубеж. Выходит теперь все кто живет заграницей на ВНЖ/ПМЖ внезапно преступники, сколько таких? Миллион-другой? Как они себе вообще это представляют? Завтра все срываются со своих работа/ипотек/семей и возвращаться? У многих и возвращаться-то некуда, так как центр их жизненных интересов в другой стране. Неплохой план потерять еще миллион-другой населения.
Ну и санкции, конечно, очень интересные — никакой пощады экспатам, всем по пятерке минимум, это ж почти тоже самое — член Кабмина, который уехал из страны, и токарь или там программист, который в Финляндию жить переехал. Уже б сразу пожизненное давали, что б второй раз не уехали.

Давид Арахамія/David Arakhamia🇺🇦
Фракція політичної партії «Слуга Народу» не буде підтримувати ухвалення законодавчої норми про відповідальність чоловіків призовного віку, які виїхали з України та не повернулися у встановлений законом термін під час воєнного стану

Зокрема, мова йде про законопроект 7265

Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому. Сотні тисяч українців повернулися додому, щоб захищати свою краіну під час війни. Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші — в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни.

Пропонована норма жодним чином не вирішує тієї мети, яку насправді треба досягнути: покарати декілька десятків посадовців, чиновників та депутатів, які втекли з України під час війни. Будемо шукати інших способів покарання цих осіб. Стосовно решти людей ніяких санкцій не буде і бути не може. Ми зацікавлені у тому, щоб після завершення бойових дій, після нашої перемоги, всі наші громадяни повернулися в Україну, працювали над її відновленням і мали змогу жити звичним життям.
t.me/David_Arakhamia

[11.04.2022 9:34]
цей законопроект тупий і дурний, як його автори, очевидно.

«Невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях особою, яка згідно з законом підлягає призову на військову службу під час мобілізації»

особою, що підлягає мобілізації, визнає (визначає) громадянина виключно ВЛК.
тобто чоловік приходить у ТЦК (військкомат), проходить ВЛК (або не проходить, іде на додаткові дослідження, тощо) і тоді ясно, чи такий громадянин є особою, що підлягаю мобілізації.

саме у цих деталях сидить диявол — а саме кримінальна відповідальність, якою так люблять лякати воєнкоми.

[11.04.2022 9:36]
повторю ще раз — в Україні, за цим законопроектом, мають повернутися особи, що підлягають мобілізації. але вони стануть такими виключно після проходження ВЛК. отож цей законопроект буде діяти суто на другу частину визначених осіб — «іншої особи, яка відповідно до закону зобов’язана повернутись в Україну із-за кордону».

а це всі депутати, правоохоронці, судді, прокурори, інші чиновники і т.п.
проти цього вже є висновок Головного науково-експертного управління itd.rada.gov.ua/...​nfo/Bills/pubFile/1256701

з обговорення з юристом. на істину в останній інстанції не претендую.

[11.04.2022 9:38]
Я витратив достатньо часу, стараючись пояснити ситуацію із цим законопроектом. На майбутнє закликаю всіх не обговорювати проекти законів — це так само марно, як обговорювати плітки. Приймається в цілому 1 закон із 8 проектів, а може навіть із 10, тому обговорення нереалізованих ідей неграмотних депутатів — невдячне (і дуже часовитратне) заняття.

82 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Давид Арахамія/David Arakhamia🇺🇦
Фракція політичної партії «Слуга Народу» не буде підтримувати ухвалення законодавчої норми про відповідальність чоловіків призовного віку, які виїхали з України та не повернулися у встановлений законом термін під час воєнного стану

Зокрема, мова йде про законопроект 7265

Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому. Сотні тисяч українців повернулися додому, щоб захищати свою краіну під час війни. Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші — в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни.

Пропонована норма жодним чином не вирішує тієї мети, яку насправді треба досягнути: покарати декілька десятків посадовців, чиновників та депутатів, які втекли з України під час війни. Будемо шукати інших способів покарання цих осіб. Стосовно решти людей ніяких санкцій не буде і бути не може. Ми зацікавлені у тому, щоб після завершення бойових дій, після нашої перемоги, всі наші громадяни повернулися в Україну, працювали над її відновленням і мали змогу жити звичним життям.
t.me/David_Arakhamia

Более весомым сделает заявление Арахамии упоминание того что из 21 депутатов подавших этот законопроект только 1 из БПП, 1 из Голоса и еще несколько внефракционных, а все остальные — Слуги

Тобто ти вважаєш що серед всієї партії «слуга народу» нема зрадників? Вони точно є. Далеко не всі, але вистачає тих, хто хоче дистабілізувати ситуацію. Рятує те що їх менше і з ними боряться

Я имел ввиду более поверхностную вещь: зоконопроект подавался в первую очередь от Слуг, и главный из Слуг сказал что головосать за него не будут. Откуда можно предположить что ни одна фракция больше не заинтересована в его продвижении, разве что отдельные депутаты

Та там єдина фракція існує лише на папері. А може ще боротьба нанайських хлопчиків — хороший Арахамія не допустив...

Боже, что за паника и зрада. Хоть кто то почитал прикрепленный к закону анализ с рекомендацией выбросить его в топку??? Оказывается у проекта есть флоу и прилинкованы другие документы как в джире
itd.rada.gov.ua/...​nfo/Bills/pubFile/1256701

Боюсь что вы недооцениваете патриотические настроения в обществе.

Простите, но вы невнимательно прочитали этот висновок. Основная и первая его (висновка) цель это вывести из под действия будущего закона всех «более равных» — полицию, судей, депутатов и прокуроров (про них вообще отдельно вспомнили, я подозреваю что висновок делался по заказу прокуратуры).

Второй пункт не просто не предлагает его выбросить, а наоборот говорит что предложенный формат наказания «социально справедливый», прокурорам — увольнение, людям — 10 лет тюрьмы. Дальше там пишут что будут проблемы с наказанием людей зарубежом и видимо подразумевают что должен быть продуман новый механизм наказания.

И потом в конце пишут «вважаємо, що запровадження для всіх військовозобов’язаних кримінальної відповідальності ... потребує серйозного дослідження цього питання і на даному етапі від нього краще відмовитись.». — Тут вы сделали вывод что экспертам не нравится весь закон, но это не так. Им не нравится что он для «ВСЕХ», это ключевое слово. Поэтому там написан первый и главный пункт, о тех кто более других равен перед законом.

Т.е. по мнению авторов записки:
Оригинальный вариант закона 7265 — требует наказывать всех и от него надо отказаться.
Закон 7265 с предложенными изменениями от экспертов — является «социально справедливым», но будет иметь некоторые негативные факторы.

Добре, а хтось може пояснити як цей закон буде виконуватися? Наприклад, живу я такий за кордоном, а в Україні вводять воєнний стан ... що далі? До мене прийде місцевий поліцейський і попросить зібрати манатки й летіти до Києва? 🤔

Наприклад, живу я такий за кордоном, а в Україні вводять воєнний стан ... що далі? До мене прийде місцевий поліцейський і попросить зібрати манатки й летіти до Києва?

Самый простой способ на поверхности — при истечении срока действия загранпаспорта ты не сможешь его продлить в консульстве и даже если у тебя permanent residence или рабочая виза, то они все равно привязываются к украинскому загранпаспорту. Без паспорта ты не продлишь рабочую визу и permanent residence -> депортация.

податься на беженство в такой ситуации возможно?

Без паспорта разве что только по политическому преследованию. Хз, на сколько это реально.

почему «без» ? от точки потенциального принятия закона до конца дейтсвия паспорта есть куча времени

С рабочей визой понятно — это временный статус, а PR/GC непонятно зачем продлять ... получаешь паспорт другой страны и выбрасываешь украинский ...

PR/GC непонятно зачем продлять ... получаешь паспорт другой страны и выбрасываешь украинский ...

Да, стартует квест получить другое граждаство до expiration date паспорта. Пройти медкомиссию, сдать экзамены — многие не успевают. Например, канадские варианты пути:

1) Work Permit for 2 years, Work Permit for 2 years, PR for 5 years -> окно для получения гражданства около 3 лет после 2 лет по PR.
2) Приехать с PR (5 years) -> окно для получения гражданства 2 года после 3 лет по PR.

Если выйти за окно, нужно продлевать PR.

В Канаде, насколько я знаю, заканчивается только срок действия PR карты, сам PR не заканчивается, то есть теоретически можно просто не обновлять карту.

Да, с PR врядли депортируют, это я перегнул. По-моему просто до этого никто не доводил, чтобы знать ответ наверняка :) PR и SIN закрепляются, но если выйдет срок действия SIN в бумажном варианте и потребуется переполучить бумагу-подтверждение, она выдавалась на срок действия PR карты, без него работать нельзя, чтобы получить нужно PR+права, либо eCOPR+права+паспорт. Второй вариант отпадает, т.к. паспорт невалидный, в eCOPR указывается travel document expiration, первый вариант тоже, т.к. PR карта просрочена, новый без паспорта не получить. SIN нет, с работы уволят через какое-то время.

она выдавалась на срок действия PR карты

тут баг

Или никак.
2 минуты гугления: по чеклисту доков для натурализации и ответам лоеров — штатах при наличии GC паспорт не нужен, в т.ч. для натурализации, так что все будет зависеть от законов конкретной страны. Единственное для чего может пригодиться это поездки за границу.

А через 15 дней все кто не вернулся — уголовные преступники и их выдают из всех стран с которыми есть соотвествуюющее соглашение. Так что на будущее выбирайте не Европу и США, а какие-нибудь острова в Океании.

С экстрадицией не все так просто, США и сейчас не всех отдает, а это недоразумение для них вообще будет выглядеть как нарушение прав человека ...

Ага будто Польша и Чехия захотят миллионы заробитчан отдавать назад.

Вряд ли будут судить заочно всех, кто за границей — судить будут по возвращении.

Придется не возвращаться ...

За таким законом — не будуть. Він суперечить нормам права і принесе більше проблем державі, ніж своїм порушникам.

Только это не макдак, где ты заказ делаешь, а международное право там какое-то, в котором все немного сложней, ведь можно и за любую чушь уголовку придумать и потом всех экстрадировать, так что нет. В общем зраду/перемогу можно отложить, шансов на принятие этого бреда мало, хотя бы потому что под это подпадут те же детки чиновников и депутатов.

wiki:
Выдача может осуществляться лишь в отношении определенных преступлений — как правило, их список либо критерии их определения (тяжесть наказания и т. п.) устанавливается в договоре. Традиционно должно соблюдаться правило «двойной подсудности», то есть преступление, за совершение которого запрашивается выдача, должно признаваться таковым в законодательстве как запрашивающей, так и запрашиваемой стороны.

его не примут, все законы против свобод украинцев обычно плохо заканчиваются для тех, кто их принимает

Очень популистический проект, вполне могут сейчас принять.

Подогреют зраду про то что пока вы сидите в бомбоубежищах без денег и без работы, или вы или ваши близкие/друзья в окопах защищаете родину, другие сидят в своей Европке, попивают смузи и рассказывают про то как хорошо что вовремя свалили.

Этот закон никак не ущемляет тех, кто находится внутри страны и имеет влияние на политических процес, так что противников будет мало.

это какое-то очень мерзенькое отношение к людям, действительно считаешь что народ Украины в большинстве своем такой? я верю что наоборот

Ты считаешь что кто-то в Украине выйдет на протесты потмоу что приняли закон, который требует мне в 15-дневный срок вернуться в Украину? При достаточной информационной поддержке этого закона, разумеется. Я считаю, что никто не выйдет, потому что мои проблемы людям, которые так или иначе пострадали от войны, мало интересны.

протесты только после войны могут быть

Я считаю, что никто не выйдет

А если объявят, что за двух сданных поуехов получаешь освобождение от мобилизации, то тебя пол форума сдаст.

Та в кожного депутата купа родичів і знайомих за кордоном. Не варіант.

Ответы на все ваши вопросы в анализе перед первым чтением. Там сказано закон не целесообразен.
itd.rada.gov.ua/...​nfo/Bills/pubFile/1256701

Ну ... это будет не первый и не последний нецелесообразный закон ...

Там сказано закон не целесообразен.

Не совсем. Там сказано, что если уж сильно хочется, то тоже можно:

В той же час, у разі неврахування пропозиції щодо доцільності виключення
вказаних положень
, слід зауважити, що у законопроекті (ч. 3 нової ст. 101 Закону
України «Про правовий режим воєнного стану») для повернення особи із-за
кордону в разі введення воєнного стану встановлено строк у 15 днів. З метою
надання громадянам, які працюють за кордоном, можливості легально і
безконфліктно завершити свої справи (наприклад, звільнитись з роботи, подбати
про повернення сім’ї або її забезпечення в разі її залишення за кордоном)
пропонуємо збільшити термін повернення для цієї категорії
військовозобов’язаних до 30 днів.

Эта записка примерно того же уровня, что и законопроект. В ней откуда-то появилась какая-то "социальная справедливость"(у нашего общества точно есть ответ на вопрос что это вообще такое?), восстановлению которой он поможет, хотя даже в пояснительной записке к законопроекту, цели у закона абсолютно другие. И анализа поможем ли этот закон достичь вот тех целей, как раз нету, потому что он их достижению никак не поможет. Не исключаю, что его попробуют протолкнуть именно под соусом " восстановления социальной справедливости".

Ну я, мабуть, таки повернуся, але я тоді ворог цих людей до скону, особливо Веніславського (війна застала мене у відрядженні, яке, до речі, формально триває і формально мені просто достатньо підкріпити це паперами).
Та ситуація, коли «дух, що тіло рве до бою», вимагає повернутися, але ти слухаєш керівництво, колег, друзів, сім’ю і родину, само собою, і чуєш, що тобі краще бути тут і допомагати на місці, і бути потенційним прихистком для інших. І ти гасиш внутрішній поклик щедрими вливаннями на всіх рівнях.
І тут тебе прирівнюють до тих, хто банально втік і роблять злочинцем. І повернешся ти вже просто заради того, щоб не бути покараним, ЩОО?!

Але то я, а більшість просто заб’є повертатися. І навіть на проукраїнський мітинг виходити, коли вони для держави вже ухилянти.

Загальний дух проєкту відгонить кріпацтвом. Ти власність держави, твої плани і діяльність поза її межами ставляться в безпосередню залежність від її правового режиму. Якщо всередині країни це ще якось виправдано, то вимога повернення це нонсенс. Цікаво, чи інші ДЕМОКРАТИЧНІ країни коли-небудь мали таку практику? Щось дуже сумніваюся, збирати емігів силою це дуже по-сталінському.

Мне кажется, что тем кто такой бред составляет или что-то типа смены гимна пора в окопы, и хорошо бы зафорсить это в СМИ. Они сильно оторваны от реальности, пора бы их приземлить.

Розігнали зраду, а буде як з переробленим гімном. Або заблокують, або багато правок внесуть.

Ещё один повод не возвращаться)

15 днів не вистачить навіть щоб з роботи звільнитися, не кажучи про закриття іншою бюрократії. Ну і взагалі, це такий брєд, мільйонам людей призовного віку заборонили виїзд, але давайте повернемо ще тих хто живе роками за кордоном.

многие люди живут больше 3 лет в Европе и считают свой дом другую страну, хотя и любят Украину и считают себя украинцами. И многие из них уехали не из-за войны, а из-за преступного коррумпированного беспредела силовых структур и политиков. Получается эти ж беспредельщики хотят посадить этих украинцев?

А писать о чём тема — это как поворотник на бемеве включать?

Как «оставашка» — поддерживаю такую инициативу! Почему это я тут сижу в страхе — а кто-то хитрый работает себе спокойно в Европке? Вернуть всех «трактористов» обратно в Ад! И первыми тех, кто на Доу писал как они рады что свалили!
Вводится уголовная отвественность — и после войны Европа выдаст всех «преступников» обратно в Украину. Тем самым во-первых избавившись от беженцев, во-вторых помогая восстановить экономику Украины.
Поскольку угроза войны никуда не исчезнет пока Хуйло жив — украинские мужики будут невыездными по гроб жизни. Как говорится «Родину не выбирают».

Військовозабов’язані жінки у нас також.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Лучше не поднимать эту тему! Мой коммент про боевых феминисток удалили не моргнув глазом.
Помни главное — МУЖЧИНА ДОЛЖЕН !

Я ж не задля срачу написав, а скоріше для рощуміння, що з 1 жовнтя у нас всі, хто старше 18 і молодше 60 — військовозабов’язані, а це десятки мільйонів людей у нас, і мільйони по всьому світу. Їм тут навіть жити не буде де, якщо повернуться :)

один из самых значительных плюсов эмиграции — не нужно жить рядом с озлобленными и завистливыми людьми

Как «оставашка» — поддерживаю такую инициативу! Почему это я тут сижу в страхе — а кто-то хитрый работает себе спокойно в Европке? Вернуть всех «трактористов» обратно в Ад! И первыми тех, кто на Доу писал как они рады что свалили!
Вводится уголовная отвественность — и после войны Европа выдаст всех «преступников» обратно в Украину. Тем самым во-первых избавившись от беженцев, во-вторых помогая восстановить экономику Украины.

Украинские крабы настолько суровы, что пытаются затянуть обратно в ведро даже тех, кто уже вылез.

Ты правильно уловил суть закона. Война немного поменялась с «скоро победа!» в сторону «будем стоять до последнего украинца». Так что не честно если в Украине всех украницев убьют — а за рубежом хитрожопые уцелеют. Умирать — так умирать всем, по честному!

10 лет содержания людей за счет бюджета, которого и так у страны нет совсем.
А будучи в Европе сейчас ребята без военного опыта (от них в Украине пользы 0) работают под украинскими ФОПами или вообще на полном трудовом договоре и отчисляют налоги.
Что лучше: 10 лет содержать, призвать бесполезные массы или не мешать людям работать для оплаты налогов и потом привоза заработанного в Украину?

избавившись от беженцев

Зря вы думаете, что Европа будет выгонять украинских беженцев. Население Европы стареет и сокращается ... сначала они хотели решить эту проблему за счет беженцев со Среднего Востока, но оказалось, что им на ассимиляцию нужно несколько поколений и то не факт.
С украинскими беженцами все на много проще, потому что ассимилировать белого христианина из Украины в белой христианской Европе не так уж и сложно. Или вы думаете страны Европы просто так начали раздавать разрешения на работу?

Польша тут вообще помоиму превзошла все ожидания

[11.04.2022 9:34]
цей законопроект тупий і дурний, як його автори, очевидно.

«Невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях особою, яка згідно з законом підлягає призову на військову службу під час мобілізації»

особою, що підлягає мобілізації, визнає (визначає) громадянина виключно ВЛК.
тобто чоловік приходить у ТЦК (військкомат), проходить ВЛК (або не проходить, іде на додаткові дослідження, тощо) і тоді ясно, чи такий громадянин є особою, що підлягаю мобілізації.

саме у цих деталях сидить диявол — а саме кримінальна відповідальність, якою так люблять лякати воєнкоми.

[11.04.2022 9:36]
повторю ще раз — в Україні, за цим законопроектом, мають повернутися особи, що підлягають мобілізації. але вони стануть такими виключно після проходження ВЛК. отож цей законопроект буде діяти суто на другу частину визначених осіб — «іншої особи, яка відповідно до закону зобов’язана повернутись в Україну із-за кордону».

а це всі депутати, правоохоронці, судді, прокурори, інші чиновники і т.п.
проти цього вже є висновок Головного науково-експертного управління itd.rada.gov.ua/...​nfo/Bills/pubFile/1256701

з обговорення з юристом. на істину в останній інстанції не претендую.

[11.04.2022 9:38]
Я витратив достатньо часу, стараючись пояснити ситуацію із цим законопроектом. На майбутнє закликаю всіх не обговорювати проекти законів — це так само марно, як обговорювати плітки. Приймається в цілому 1 закон із 8 проектів, а може навіть із 10, тому обговорення нереалізованих ідей неграмотних депутатів — невдячне (і дуже часовитратне) заняття.

Про закон № 3553 також казали що його можуть не прийняти, але ж прийняли в повному обсязі. Це той закон по якому резервістів можуть призивати на службу будь-яку кількість раз та на будь-який термін. Теоретично тепер цілком законно призвати резервістів на 25 років, як дідипризивали. Резервісти ж не люди, це такі "гвинтікі"© яких можна зеленою рамкою обвести та відправити куди захоче їх контролер.

Що за абсолютний ідіотизм під час війни. От живе людина в Австралії, про Україну і думать забула. Місцева робота, будиночок в кредит, машина в кредит, трійко дітей не в кредит, і тут на тобі — лети через пів світу щоб що, «ви поки зсу не цікаві, з вашим досвідом (чи його відсутністю) сидіть сасайте бібу поки ви нам знадобитесь».

Щоб що, якщо залишиться живим то звалить на наступний день як випускатимуть і полетіти нарешті відмовлятись від токсичного паспорта?

З висновку (Науково-експертний висновок (Перше читання) (10.04.2022)):

Водночас, до уваги варто взяти й можливі віддалені негативні наслідки запропонованого проєктом рішення. Запровадження кримінальної відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях для всіх
військовозобов’язаних, які нині працюють за кордоном (а їх кількість
обчислюється мільйонами), стимулюватиме цих осіб отримати іноземне
громадянство, перевезти за кордон сім’ї і взагалі не повертатись більше в
Україну
. Також це рішення в перспективі може істотно вплинути на розмір
валютних переказів
, які надходять в Україну із-за кордону.

Я вас прошу, как будто в первый раз они принимают законы, противоречащие другим законам

Є таке, найсвіжіший приклад для мене то Дія City.

Мені оце сподобалося, враховуючи, що в переважній більшості країн Європи notice period три місяці:

В той же час, у разі неврахування пропозиції щодо доцільності виключення
вказаних положень, слід зауважити, що у законопроекті (ч. 3 нової ст. 101 Закону
України «Про правовий режим воєнного стану») для повернення особи із-за
кордону в разі введення воєнного стану встановлено строк у 15 днів. З метою
надання громадянам, які працюють за кордоном, можливості легально і
безконфліктно завершити свої справи (наприклад, звільнитись з роботи, подбати
про повернення сім’ї або її забезпечення в разі її залишення за кордоном)
пропонуємо збільшити термін повернення для цієї категорії
військовозобов’язаних до 30 днів.

За 30 дней закрыть могидж, кредиты, попасть в жесточайшую финансовую яму из-за нарушения контрактов, как и по кредитам, так и с работодателям, так и со съёмом жилья. Даже приезжая по рабочей визе через 3-4 месяца человек уже принимает такие решения, которые не позволяют ему встать и уехать без серьёзного ущерба для себя.

Если ты вернешься сюда воевать — то кредиты в другой стране тебя уже не должны волновать.

без серьёзного ущерба для себя

войны не бывает!

Ну да ... к примеру, мортгадж, кредит, жена, двое детей ... а я такой «да ну это все на хуй» и поеду воевать, и пусть потом забирают недвижимость, машину, а жена с детьми живет на улице ... ибо не хуй, правильно?

Неплохо так приравняли конечно украинцев, которые живут за границей, к депутатам и прочим служащим, которые выехали за рубеж. Выходит теперь все кто живет заграницей на ВНЖ/ПМЖ внезапно преступники, сколько таких? Миллион-другой? Как они себе вообще это представляют? Завтра все срываются со своих работа/ипотек/семей и возвращаться? У многих и возвращаться-то некуда, так как центр их жизненных интересов в другой стране. Неплохой план потерять еще миллион-другой населения.
Ну и санкции, конечно, очень интересные — никакой пощады экспатам, всем по пятерке минимум, это ж почти тоже самое — член Кабмина, который уехал из страны, и токарь или там программист, который в Финляндию жить переехал. Уже б сразу пожизненное давали, что б второй раз не уехали.

Тут скоріше розрахунок на тих, хто виїхав не так давно і має тут нерухомість або родичів, і буде змушений повернутися, або мати ризик бути у розшуку через криминальне провадження.

ВНЖ/ПМЖ, которые корректно снялись с воинского учета при выезде, не являются военнообязанными

Цікаво, чи після війни це взагалі буде можливо

На ПМЖ до війни можна було «виїхати» без особистої присутності в Україні, ціна була десь 1к умовних. Гадаю, що нічого не зміниться.

1. При ВНЖ это уж точно мало кто делает, потому что в военкоматах зачастую очень агрессивно на это реагируют и могут вполне попробовать отправить на сборы, вместо снятия с учета. Личный опыт.
2. Не хочется копаться сейчас, но разве они не остаются военнообязанными? Просто их учет должен вестись посольством(да, порядка такого учета нет, поэтому не ведется само собой), в текущей формулировке закона, они тоже попадают получается.

На пятерку я бы не рассчитывал:

«Саме тому покарання для осіб, визнаних винними у вчиненні кримінальних правопорушень в період воєнного стану, суд призначатиме з урахуванням цієї обтяжувальної обставини, тобто вид і розмір призначеного покарання буде наближеним до максимальної межі, передбаченої Кримінальним Кодексом України.» ©

Десяточка онли. Такие дела.

Взагалі, це цікавий закон. Не думаю, що його використають проти ай-ті «еліти», але засудити когось, на зразок Мураєва та, накінець, націонализувати їх активи тут — на основі закону це буде можливо.

Ви взагалі бачили санкції за цією статтею? Яка конфіскація чи націоналізація? Там лише позбавлення волі, це не майновий злочин.

Це ж тільки проект закону.

Не думаю, що його використають

Вибіркове застосування закону — ще той рак.

«Тщательно разберемся и накажем кого попало.» ©

.

Там отдельный пункт про текущий раунд и нужно вернутся за 15 дней со дня вступления в силу этого закона. Соответственно никакого вопроса об обратной силе тут нет.

4) статтю 28 доповнити пунктом 2-2 такого змісту:
«2-2. Під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від
24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», особи,
зазначені у статті 101, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше, ніж через
пʼятнадцять днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін
до Кримінального кодексу України та Закону України „Про правовий режим
воєнного стану“ щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог
закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або
в окремих її місцевостях».

Я ее читав, але в сиатті 101 там всі військовозабов’язані, включно з жінками?

Підписатись на коментарі