Релокація у Прагу. Чехія поступово стає IT-хабом Європи
Всім привіт! Мене звати Ліза. Я Senior Power Platform Developer в норвезькій компанії LogiqApps AS. Восени 2021 року переїхала до Чехії.
Ми разом з нашою HR-менеджеркою Мариною Горнєєвою вирішили описати мій процес переїзду в Чехію. Які документи потрібні, ціна оренди квартири, туризм та інші особливості життя в Чехії.
Розмовляли ми про це ще до війни, але всі деталі релокації залишаються актуальними і, сподіваюся, корисними для читачів. Останній пункт статті був дописаний вже в теперішніх реаліях.
Сама я з Києва. Закінчила КПІ ім. Сікорського, «Інститут прикладного системного аналізу». Працювала в компаніях Smart Business та EPAM. З травня 2021 року працюю в норвезькій компанії LogiqApps віддалено.
Процес переїзду
Взагалі, ми ніколи не розглядали цю країну для переїзду. Але чоловік отримав офер (він також розробник) від продуктової компанії і ми вирішили переїхати. Він сам не подавався — йому написали.
А це я
Психологічно переїжджати страшно не було, бо я знала, що зможу часто літати в Україну до родичів. Також я завжди хотіла спробувати пожити в іншій країні.
Для переїзду я оформлювала сімейну візу. З релокацією допомагала компанія Petyovský & Partners, послугами якої вже користувався чоловік.
Крім копії паспорта, довідки про несудимість, потрібно було підготувати довідку про доходи чоловіка, що він достатньо заробляє, щоб забезпечити нас двох; підтвердження, що є де жити; страховка.
Страховку потрібно робити тоді, коли вже підтвердили, що візу точно видадуть. З моменту передачі документів до посольства до дня, коли віддали паспорт із візою, минуло 3 або 4 тижні.
Крім сімейної візи, існують робоча та підприємницька візи. Якщо ти хочеш бути ФОПом у Чехії, тобі потрібна підприємницька віза. Але її не видадуть в посольстві в Україні, необхідно вже знаходитися на території Чехії.
Ті, хто реєструються підприємцями, повинні також зареєструватися як платники соціального страхування — плата від 2 тис. крон на місяць.
Детальніше про соціальний податок особи підприємця: перший календарний рік підприємницької діяльності сума щомісяного податку становить приблизно 2800 крон, кожен рік сума змінєються. Це мінімальний податок, далі в наступному році рахується прибуток. Якщо прибуток вище певної суми — необхідно доплатити різницю (до кінця квітня).
Мінімальний місячний депозит тоді розраховується як 29,2 відсотка бази нарахування, тобто (дохід після вирахування витрат) * 0.5 * 0.292 = Х.
Наступний рік необхідно кожен місяць платити цю суму з 1го по останній день місяця.
Тут www.kdpcr.cz/seznam-danovych-poradcu можна знайти бухгалтера, який допоможе з підрахунком податків та заповнить необхідні формуляри. Вартість послуги зазвичай починається від 700 крон.
За громадян Чехії та іноземців з посвідкою на проживання соціальне страхування платять їхні роботодавці.
Набережна Влтави з лебедями
Оренда житла
Тариф на квартиру залежить від району та стану квартири. У нас двокімнатна квартира, ми платимо 15 500 крон на місяць ≈ це 20 770 грн (курс 1 чеська крона — 1,34 гривні).
На околиці орендувати квартиру трохи дешевше. Або за цю ціну там можна орендувати більшу квартиру.
Орендуючи, ми платили за перший і останній місяць плюс заставу — суму оренди. Якщо з тваринами — подвійна застава. Якщо користуватися послугами ріелтора — то зазвичай необхідно заплатити ще повну суму оренди.
Наш орендодавець з радістю нас прийняв, допоміг облаштуватися та розповів: «Люблю здавати квартири українцям. Коли вони виїжджають, все чистенько, прибрано. А росіянам скільки не здавав — такий жах! Щось із собою позабирають, поламають. Шумно поводяться, а коли робиш зауваження — погрожують».
У деяких чеських квартирах (у тому числі й у нашій) є особливість: перше, що бачиш, як заходиш у квартиру — кухня, немає коридорчика. Так раніше було модно робити, щоб коли гості заходили, вони відразу бачили багато накритий стіл.
Є кілька сайтів, які за 30 крон на місяць показують адреси і телефони орендодавців. До речі, якщо знаходиш квартиру через ці сайти, комісію ріелтору платити не потрібно.
Сайти для пошуку квартири:
Оренда робочого місця
Щодо робочого місця: раніше орендувала місце в коворкінгу «Work launge». Там є кухні, холодильники, вода. Існують різні типи місць: open space без прив’язки до столу, open space з прив’язкою до столу та окремий кабінет.
Наразі знайшла інший коворкінг — Spaces, там менше людей і не так шумно, як у Work launge.
Вартість коворкінгів на місяць стартує від 4 000 чеських крон за hot desk. Свій стіл в опенспейсі можна орендувати, починаючи від 6 000 — 7 000 крон (з НДС) на місяць — тобто ~9 000грн на місяць.
Бізнес-район «Карлін»
Сексизм
Помітила в Чехії певний сексизм. Підключалася до чеської юзер-групи, і там одна з учасниць каже: «Я ж дівчина, тому я розповім вам про налаштування дизайну».
На курсах чеської мови викладач (українець, який вже 20 років живе у Чехії) питав назви комп’ютерної техніки у хлопців. А дівчатам сказав: «Дівчатка, запам’ятовуйте назви приборів, працюватимете офіціантками, вам буде корисно».
Проте, коли спілкувалася з чехами в офісі або в кафе — то подібних речей не помічала. Загалом вони привітні та відкриті.
Страхування, медицина
Тут надають медичні послуги по страховці. Страховка має бути у всіх. Вона може бути приватна та державна. Якщо ти маєш державну страховку, треба сплачувати щомісячний податок. Якщо ти найманий працівник, то за тебе його платить компанія. Мені компанія чоловіка купила приватну страховку і платити податок у такому випадку не потрібно.
У мене поки що не було необхідності користуватися медициною. Я лише робила ПЛР-тести. Але я повинна була сама за все платити. Після оплати заповнювала форму, відправляла на електронну пошту страхової, і десь через
Моя страховка коштує 23 000 крон на рік. Страхова сума — 2 млн крон, окремо ще стоматологія та амбулаторне лікування. Також є чіткий ліміт для лікування коронавірусу.
Транспорт
Транспорт шикарний. Все приходить по хвилинах, як написано у додатку або у розкладі на зупинці. Автобуси можуть спізнюватися лише на
В Чехії можна пересуватися автобусом, поїздом або орендувати машину. В автобусах та поїздах є wi-fi та розетки. Проїзний на рік коштує 3 650 крон, один квиток — 30 крон на 30 хв. Якщо немає проїзного, можна розплатитися за допомогою смс або у додатку. Також квитки можна купувати у касах, автоматах. Але не на всіх зупинках є автомати. В деяких трамваях є можливість заплатити карткою.
Є класні місцеві додатки Pubtran і PID Lítačka, які доможуть побудувати маршрут, як краще доїхати до потрібного пункту призначення. Скільки чекати транспорт і навіть у який вагон краще зайти. В них також можна купувати квитки.
За
Підйом на гору Снєжку
Замок Пругоніце
Враження від Праги
Я приїхала восени — було дуже гарно. Замків настільки багато, що кожні вихідні можна відвідувати новий замок. Центр міста дуже подобається.
«Танцюючий дім», Прага
Заповідник «Чеський рай»
Незручно, що у вихідні багато чого не працює. Не працюють деякі спортивні комплекси. А у будні вони працюють до 7 вечора, тож не завжди є можливість піти туди після роботи.
Для занять спортом можна придбати картку мультиспорт. Її можна використовувати у межах однієї країни. З нею можна відвідувати одну секцію на день безкоштовно. Також до абонемента входять ковзани, підйомники. Коштує вона 30 євро на місяць.
Гірськолижний курорт «Шпіндлерув Млин», готель біля підйомників
«Шпіндлерув Млин», центр
Їжа у Чехії
Не вся чеська їжа мені подобається. На мою думку, вона занадто жирна.
Ми любимо замовляти українську їжу у ресторані «The Borsch».
theborsch.choiceqr.com/uk -тут можна подивитися меню.
Є борщ, млинці, голубці, деруни, котлета київська, картопелька з грибами. Все, як ми любимо :)
Коли приносять доставку, кухарі кладуть туди цукерки Roshen.
Ціни в ресторані і на замовлення однакові. Доставка через додаток «Dáme jídlo» коштувала 39 — 49 крон, в залежності від часу доби.
За продуктами часто ходимо в магазин Tesco біля дому. Ціни можна подивитися на тому ж сайті тут www.damejidlo.cz/...v2t/tesco-expres-konevova.
Для прикладу, молоко 1л 25 крон, черрі томати 250г 41 крона, сосиски 200г 73 крони.
В чеських продуктових магазинах важко знайти сметану, вони частіше вживають звичайний білий йогурт.
Алкоголь дорожчий, ніж в Україні.
Щодо походів в кафе та ресторани — вигідно брати обіднє меню. Якщо відвідувати заклади біля офісних центрів, то вартість обідньої пропозиції починається від 150 крон без напоїв. Порції майже всюди великі.
Пробували ходити в Running Sushi www.sumosushi.cz/running-sushi — 440 крон на людину і їсиш скільки влізе. В закладі навколо конвеєрної стрічки із сушами (холодильника) стоять столи, за яки ти сідаєш і береш будь-які страви, які хочеш. Як для рибного кафе, то вартість по чеським міркам нормальна.
Є ще інший заклад з вегетаріанською їжею — Vegan Life. Там можна брати страви на вагу, гарна опція, якщо не хочеш багато їсти.
Також часто ходимо їсти до фудкорту у ТЦ Флора. Там є аналог Vegan Life, чеська їжа, індійська, корейська, МакДоналдс, Суші, Салатерія і тд. Треба бути готовим, що їжа різна в одному й тому самому закладі в Україні і в Чехії. Часто замінюють деякі інгрідієнти, і смак вже не такий.
Кафе в «Шпіндлерув Млин»
Чеська мова
До переїзду я вивчала чеську мову вже пів року. Зараз я її розумію, але говорю повільно. Вона мені знадобилася для оформлення документів в податковій. Там говорили тільки чеською.
Відчуваю, що могла б усе життя прожити у Чехії. Тут комфортна інфраструктура, надійні банки, безпечно. Але є певна незручність у тому, що мало які літаки літають до сусідніх країн, всі переважно їздять автомобілями, тому що все досить близько.
Також круто, що діти тут можуть їхати вчитися до будь-якої країни ЄС. І не такі високі податки, як у тій же Німеччині.
Школа на «Карліні»
IT
Можна влаштуватися у місцеві IT-компанії, головне — знати англійську. Адже тут багато міжнародних проєктів.
Також сюди заходять компанії-гіганти. Amazon та Microsoft розвивають тут свої офіси та розширюють проєктні команди. Деякі компанії переносять розробку цілих продуктів зі Штатів до Чехії. Тому Чехія поступово стає IT-хабом Європи.
Війна в Україні
З початком повномасштабного нападу рашистів на Україну — в Чехії відкрили пункти прийому ліків та речей для відправлення в Україну через Словаччину та Польщу. Кожен день машини вивозили декілька тонн гуманітарної допомоги.
Ми з друзями купляли ліки в аптеках. Пізніше стали потрібні шини для фіксування, різні прилади для реанімації, балони з киснем. Їх було важко знайти в магазинах, тому ми надсилали гроші українським лікарям в Чехії, а вони вже закупляли необхідне. Також я допомагала сортувати ліки, одяг, спальники, намети, дитячі речі і таке інше.
Зараз волонтери продовжують допомагати біженцям, які приїхали в Чехію. Але чеська влада оголосила, що держава вже не може приймати нових людей. Тому допомагають з транспортом, щоб жінки та діти могли їхати далі в інші країни ЄС.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів