Про мобілізацію. Відповідає юристка
Емілія Курило, юристка в Axon Partners, відповіла на питання про мобілізацію під час воєнного стану. Публікуємо відео і текстову версію.
Про хвилі мобілізації
— Які є хвилі мобілізації? Які терміни? За яких умов відбувається мобілізація наступної хвилі? (1:40)
Якщо коротко, то черг мобілізації не існує. Військкомат самостійно, в залежності від потреб Міноборони, ухвалює рішення, кого мобілізувати, а кого ні. У зв’язку з тим, що кожен з тих, хто впливає на рішення, керується лише однією метою — нашою перемогою, то логічно, що спочатку потрібно мобілізувати тих, хто має бойовий досвід, і тих, хто хоче воювати.
Черги ніде не прописані. Мені здається, це просто ЗМІ підхопили і рознесли інформацію з 2014 року, коли існувало 4 черги мобілізації.
Наскільки мені відомо, то кожному центру комплектування та соціальної підтримки (так званому військкомату) дається певний перелік спеціальностей, кількість людей, транспорту чи іншого для ЗСУ. Наприклад, в Хмельницькій області, де я перебуваю і працюю, ресурси заповнені.
Натомість, у Закарпатській області є проблема з людськими ресурсами. Я чула плітки, що там багато людей з іноземним паспортом, а іноземці не підпадають під мобілізацію. Вони можуть самі йти воювати, але мобілізувати їх неможливо.
Тому, коли вручають повістку людині, яка 30 років живе на території Закарпатської області, але вона показує угорський паспорт, то мобілізувати і вручити їй повістку неможливо. У зв’язку з цим в деяких областях існують проблеми з тим, що не вистачає людських ресурсів і мобілізують людей з умовних «інших» черг.
Про процедуру мобілізації
— Як має виглядати процедура мобілізації? (6:48)
Є «казкова процедура»: після оголошення указу Президента про загальну мобілізацію, всі законослухняні чоловіки від 18 до 60 років прийшли у військкомат звірити свої облікові дані. Це казкова реальність, якої не існує в Україні. Тому виникає питання: яким чином змотивувати людей прийти у військкомат для звірки облікових даних?
Коли війна почалась, то було не зрозуміло, скільки вона буде тривати і скільки ресурсів буде потрібно для перемоги. Для початку треба було розуміти, якими ресурсами Україна може керуватися. Для цього і існує перший етап звірки облікових даних: людина сама приходить з паспортом, кодом і військовим квитком (старші 27 років) або приписним (від 18 до 27 років).
Тож чоловіки у віці
З 28 і до 60 років чоловіки мають прийти з військовим квитком. Він може бути радянського зразка або нового. В такому випадку, «казковому», про цю людину вказують, що вона прийшла на мобілізацію, і якщо ця людина відноситься до першої хвилі і в ній є потреба, то її можуть мобілізувати, якщо немає, то не мобілізують.
Чому важливі облікові документи? Бо з ними особа не проходить медичну комісію. а не лише бізнес не був готовий до війни, але і військові комісаріати також. Ніхто не готувався до такого напливу людей, до того, що потрібно в той самий день мобілізувати і відправляти одразу на військові частини. Зараз військкомати зіштовхуються з певними проблемами — когось мобілізували тоді, коли не мали мобілізувати, а когось мобілізували без якогось документу і намагаються знайти його і так далі. Я розумію, що ці проблеми можуть підіймати певний негатив стосовно військових комісаріатів. Але це не стільки проблема військкоматів, як проблема того, що до війни ніхто не був готовий.
Зараз, коли наплив людей зменшився, військово-лікарські комісії проводяться. Сидить лікар, голова ВЛК, який зазвичай є терапевтом місцевої поліклініки, і запитує, чи є скарги на здоров’я. Якщо скарг немає — зазначають придатний, якщо є скарги, то відправляють людину в поліклініку до профільних лікарів. Людина заповнює спеціальну форму довідки, і в залежності від того, що це за хвороба, людину відносять або до обмежено придатних, або до непридатних зі зняттям з військового обліку.
Потрібно розуміти, що ВЛК не проводиться, як колись в школі, коли сиділи всі лікарі, офтальмолог, психіатр, уролог та інші. Сидить лише один лікар, бо йде війна. Це єдине пояснення, яке може бути.
— Чи можуть на кордоні вручати повістку? (1:03:55)
Можливо. Чи це законно? Суперечливе питання. Потрібно розуміти, що військовий комісар чи працівник військкомату не може бути скрізь і вручати всім повістки. Їх фізично не вистачає на всіх людей. Тому практикується передача повісток в ТрО, поліцію і т. д.
Єдиний нормальний варіант, що можна зробити зараз — прийти у військкомат. Оскаржити таке вручення важко. Уявіть, ви отримали повістку таким чином, пишете позовну заяву і подаєте її в суд. Поки суд буде її розглядати, вам вже 3 місяці як треба було бути у військовому комісаріаті і на вас вже склали протокол чи кримінальне впровадження за ухилення від виконання закону про мобілізацію. Тому можна прийти у військкомат, а потім займатись оскарженням.
— Як виглядає зняття з обліку? Як це підтверджується? (45:33)
Потрібно писати заяву. У військовому квитку ставлять штамп про те, що людина знята з військового обліку і у величезній документації військового комісаріату людину переміщають з однієї шафки в іншу шафку.
— Що робити людям, які не мають досвіду, не служили, не були на військовій кафедрі, не брали участь у бойових діях? (46:29)
В будь-якому випадку в людини є інший досвід. Людина вміє водити машину, програмувати абощо. Коли мій чоловік приходив ставати на військовий облік як переселенець, то йому казали, що максимум, на що він може розраховувати — це радіовійська, щось пов’язане з технікою і дронами.
Людині будуть шукати призначення через її цивільну спеціальність. Це якщо людину потрібно мобілізувати. А якщо не потрібно, то інформацію про неї вносять у вхідний журнал, вказують її цивільну спеціальність або те, що вона може робити, і вказують, що людина не служила. Зазвичай до таких людей черга доходить в кінці.
— Як потрапити у військо і бути на службі за спеціальністю? Як можна вплинути на визначення військово-облікової спеціальності? (49:11)
Якщо в людини є досвід, який може бути застосований зараз у війську, то її беруть «за призначенням». Є потреба в певній категорії людей. Якщо всі приходять розвідниками, а потрібні водії чи стрільці, то його простіше перевчити і дати йому можливість задовольнити потреби армії, а не чекати, коли виникне потреба в розвіднику.
Брат мого чоловіка був стрільцем, але зараз воює як снайпер. Це суміжні професії, але потребують різних навичок і не є однаковими. Але була потреба знайти снайпера, довелось перевчатись.
— Які терміни демобілізації? Скільки триває мобілізація? (55:45)
Демобілізація можлива за однієї умови: Указ Президента про демобілізацію. Це не вирішує комісаріат чи ВЧ, міністр оборони чи начальник генштабу. Це вирішує єдиний Верховний Головнокомандувач — Президент України. Коли буде указ про демобілізацію, причому там можуть бути певні категорії людей, яких буде демобілізовано, тільки тоді мобілізовану людину можуть демобілізувати.
Навіть коли мобілізовано незаконно (наприклад, були підстави для відстрочки чи особа непридатна), то нічого зробити не вийде: мобілізована людина може бути тільки демобілізована.
— Як оскаржувати, якщо є порушення процедури мобілізації? (1:06:44)
Намагатись вирішити це на місці. Якщо лікар не встановлює конкретну хворобу, яка дає право на визнання непридатної чи не визнає обмежено придатним, чи в комісаріаті не приймають документи, які надають право на відстрочку, то в будь-якому випадку треба йти до комісара, бо він головний. Документи приймають інші працівники, заступники тощо, які нижчі за званням. Але за все несе відповідальність комісар. Тому якщо хтось щось порушує і ці порушення реальні (а не те, що людину визнали придатною, а вона вважає себе обмежено придатною), треба йти до військового комісара.
Якщо військовий комісар закриває на порушення очі, то потрібно писати на місці скаргу та реєструвати її через вхідну документацію. Якщо вона зареєстрована, то від неї не спекатись. Якщо там якісь люди неадекватні і не хочуть реєструвати, то дзвонити в поліцію, якщо ті теж неадекватні, то дзвонити в ДБР.
Наскільки мені відомо, коли звертаються до військового комісара, то питання вирішується. Всім потрібно розуміти, що комісар несе персональну відповідальність і кожен з військових комісарів хоче отримати підвищення. Якщо в нього буде «зальот», то підвищення не буде, крім того, можна втратити премію.
Ви маєте знати, що ваші документи у вас забирати не можуть. Ні паспорт, ні військовий квиток. Коли ви даєте документи, то вам їх мають повернути. Залишити документи в себе і відправити вас додому — не можна.
Про військовий квиток
— Якщо у людини є приписне, але немає військового квитка, що людині робити? (15:22)
Якщо в людини нема військового квитка, але вона досягнула 27 років, то складається протокол про порушення правил військового обліку про адміністративні правопорушення. Після досягнення людиною військовозобов’язаного віку приписне недійсне. Воно діє лише до 27 років, для того, щоб людина була приписана до призовної дільниці для проходження строкової військової служби.
В іншому випадку, те, що людина не мала військового квитка — це проблема людини. Незнання закону не звільняє від відповідальності. Людина збирає перелік документів: картку медичного огляду, фотокартки, свідоцтво про шлюб, всі дипломи про освіту з додатками, довідку про склад сім’ї, паспорт, код. За цими документами видається військовий квиток. Але тільки після сплати штрафу.
Штраф варіюється: якщо хлопцеві виповнилось 28 років до березня 2014 року, то це частина 1 — штраф від 510 до 850 грн. Якщо людина порушила правила військового обліку після початку АТО, після 17 березня 2014 року, то діє частина 2 — штраф від 850 до 1700 грн.
Усі чоловіки у разі зміни сімейного стану, місця проживання, прізвища зобов’язані повідомляти військового комісара, до якого вони приписані.
— Скільки часу займає отримання військового квитка від моменту, коли ти прийшов у військкомат? (33:08)
Я би говорила про відлік часу з того моменту, коли є повний пакет документів. Зазвичай це займає тиждень, але все залежить від завантаженості конкретного військкомату. На практиці я не бачила, щоб військовий квиток видавали швидше, ніж за тиждень.
— Чи вказано в повістці, в який військкомат потрібно прийти? (42:09)
Це залежить від виду повістки. Якщо це повістка для звірки облікових даних, то там вказується, куди потрібно прийти — з адресою, номером кабінету, з конкретною датою і годиною.
Якщо це «бойова» повістка, то це означає, що з речами у військову частину. В бойовій повістці вказується адреса і номер військової частини.
— Чи нормальна практика повістки телефоном і чи слід їх розглядати як офіційне звернення військкомату про те, що треба прийти? (43:26)
Дві відповіді: як людини і як юриста.
Як людини — це є офіційне повідомлення. Потрібно розуміти кількість людей у військовому комісаріаті: скільки їх працює і їхні фізичні можливості. Якби до мене подзвонили, я б прийшла, але зараз скажуть, що я жінка, мене не мобілізують і мені легко говорити. Не беріть до уваги мій коментар, це просто моє людське бачення світу.
Якщо говорити як юрист, то я скажу, що військовий комісар не зможе довести в суді, що він мені дзвонив, а я не прийшла.
Як я говорила спочатку, для мене указ Президента, що всім чоловікам від 18 до 60 років з’явитись у військкомат, свідчить про те, що перед чоловіками існує обов’язок прийти у військкомат.
Про обмежену придатність у воєнний час та відтермінування від мобілізації
— Якщо людина обмежено придатна у воєнний час, але через свій військкомат не змогла отримати жодного підтверджуючого документу, що робити? (19:58)
Проходити заново ВЛК, бо те, що справи губляться, це норма. Це бюрократична машина, де кожен із документів потрібно зареєструвати в одному кабінеті, потім в іншому тощо. А потім зареєструвати його в журналі звернень, і зареєструвати і журналі журналу звернень. Тому в цьому круговороті документи губляться.
Було положення про перелік захворювань, за наявності яких присвоюється статус обмежено придатного, непридатного в мирний чи обмежено придатного у воєнний час. У зв’язку з тим, що змінилось це положення, деякі хвороби, які раніше давали можливість отримати статус непридатного, зараз цього статусу не дають. Людина може свято вірити, що у неї «білий квиток», а ВЛК скаже зовсім інше.
— Що означає обмежено придатний у воєнний час? (34:19)
У воєнний час існує дві категорії людей — придатні і непридатні. До непридатних відносяться тільки непридатні з виключенням з військового обліку, а до придатних — всі інші. Якщо людина обмежено придатна у воєнний час, вона вважається придатною. Відповідно до її захворювання її не будуть змушувати до певного виду роботи, але її можуть мобілізувати на рівні з придатною людиною.
Про відтермінування
— Хто має право на відстрочку від мобілізації в умовах воєнного стану? (24:34)
1. Непридатні особи, виключені з військового обліку.
Процедура складна. Зараз військкомати реорганізовані таким чином, що на місцях ніхто нічого не вирішує. Наприклад, існує Хмельницький районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, який поділений на декілька відділів. Ці відділи не можуть ухвалювати рішення про визнання людини непридатною. Всю теку вони передають до області, і там вирішують, чи є людина непридатною.
Спочатку людина проходить ВЛК в районі, там її рекомендують до визнання непридатною, потім її відправляють в область, де засідає ВЛК, яка на підставі цих рекомендацій може визнати людину непридатною. Можна собі уявити, який потік людей відправляється на цю одну ВЛК — це нереальне щось.
Якщо військкомати працюють на совість, а не для галочки, то цю людину помічають як непридатну, але без відтермінування. Її просто не чіпають. Ця людина може перетнути кордон на підставі довідки про наявність інвалідності чи інших документів, що підтверджує її стан (зазвичай, це інвалідність) і жити спокійним життям, але непридатність настільки нереально довести, що цього ніхто не робить.
Є інші умови, і вони легші для доведення.
2. Бронювання.
Це легший процес, ніж визнання непридатним, але не у випадку ІТ, бо бронювання застосовується до тих, хто працює за КЗпП. Наші ІТвці в загальному працюють з компаніями як ФОПи, яких бронювати набагато складніше, бо довести виняткову важливість конкретного ФОПа важче, ніж важливість працівника в межах якоїсь компанії, яка приносить великий дохід і податки в держбюджет.
Наскільки мені відомо, цей процес зараз рухається. Хтось говорить про Закарпатський ІТ-кластер, але насправді, це більше про заманювання людей зареєструватись і платити податки в Закарпатську область, ніж те, що буде справді працювати.
Бронювання в сфері ІТ не таке популярне, як в інших сферах. Наприклад, в «Укрзалізниці», агросфері, всіх видах транспорту від Мінінфраструктури це часто практикується.
3. Наявність на утриманні трьох і більше неповнолітніх дітей.
Як виявилось, в нас таких доволі багато. Людина приходить у військкомат з пакетом документів для того, щоб показати його як підставу для відстрочки.
У пакет документів входять паспорт, код, свідоцтва про народження всіх дітей, свідоцтво про шлюб, довідка про склад сім’ї, що людина проживає з цими дітьми. Якщо ці діти від попереднього шлюбу, то потрібна довідка про сплату аліментів, або довідка про відсутність заборгованості у сплаті аліментів. І на підставі заяви, яку пише людина, їй з часом дають відстрочку.
Я читала про те, що людина мала трьох неповнолітніх дітей, але її мобілізували. Якщо людина не показувала цих документів і не добивалась на місці свого права на відстрочку, то комісар самостійно не буде говорити про те, що в тебе є право на відстрочку, скористайся ним і принеси документи.
Про ухилення
— Які наслідки, якщо проігнорувати повістку? Що таке ухилення від військової служби та мобілізації? (35:27)
Усім пощастило, що не я є законодавцем і не я встановлюю відповідальність. Для мене ухилення від військової служби — це те, що людина не прийшла згідно з указом Президента у військкомат для звірки облікових даних. Саме оголошення указу свідчить про те, що всім військовозобов’язаним потрібно з’явитись у військкомат.
Наш законодавець не дуже регулював військове законодавство, бо, як і всі інші, не готувався до війни. Тому ухиленням буде бездіяльність людини, коли вручена повістка.
Наприклад, на блокпості людині вручили повістку, і при цьому в повістці вказується, коли потрібно прийти у військкомат. Якщо людина у зазначений час у військкомат не прийшла — це вважається ухиленням від військової служби. І тут найпростіше — складається протокол за порушення законодавства мобілізації і виписуються штрафи. Коли людині вручають «бойову» повістку і вона не приходить на збори, її можуть притягнути до кримінальної відповідальності.
Мені здається, що зараз кримінальна відповідальність буде не дуже поширена, оскільки йде війна.
В будь-якому випадку я раджу всім, хто буде вести бесіду з військовими комісаріатами, одразу говорити про свої підстави для відстрочки. Люди у військовому комісаріаті не мають екстрасенсорних здібностей і не вміють читати думки. Якщо в людини є право на відстрочку, то про це повинен знати не військовий комісаріат і говорити про це 10 разів, а людина, яка туди прийшла.
Немає людей, які всіх хочуть загнати у військовий комісаріат, я б навпаки зменшила кількість людей, які туди приходять, оскільки потрібно складати багато документів про них.
Важливо поводиться адекватно, бо через великий потік людей стресостійкість працівників військкомату на межі. Коли людина приходить і розказує, хто кому що зобов’язаний робити, то в таких випадках можна знайти підстави, щоб притягнути людину до кримінальної відповідальності.
Якщо ця людина не може прийти у військовий комісаріат з якоїсь причини, а повістка вже вручена, то потрібно просити про те, щоб дали повістку на інше число, і пояснити, що ви не ухилянт і у вас не виходить прийти в цей конкретний.
— Чи будуть правові наслідки після повернення чоловіків з-за кордону? (52:08)
Існує законопроєкт, за яким хочуть притягнути до відповідальності всіх чоловіків
— Чи можна виїхати за кордон студентам, щоб навчатись там? (1:11:36)
У студентів немає відстрочки. Це найважливіше, що потрібно зараз знати. Відстрочку мають тільки ті люди, в яких є підстави, зокрема — непридатність, бронювання, наявність трьох і більше дітей, виховання дитини з інвалідністю, виховання дитини, позбавленої батьківського піклування чи дитини-сироти, інвалідність особи, наявність дружини/чоловіка/батька/матері інвалідності
Студенти відносяться до підстав на відстрочку в частині 2, яка поширюється на особливий період, а зараз в нас не особливий період, а воєнний стан. Тому ці підстави не поширюються.
Контракт VS Мобілізація
— Порівняємо службу за контрактом і мобілізацію? (1:00:51)
Зараз контракти не укладають, хіба контракт з добровольцем. В інших випадках контракту немає. Можливо, якісь військкомати це практикують, але це не розповсюджене явище.
Зараз всіх мобілізують відповідно до мобілізації, це дає більше переваг. Бо коли буде оголошений указ про демобілізацію, ці люди зі спокійною совістю, завершивши всю документальну тяганину, будуть повертатись до цивільного життя. Натомість ті, хто уклав контракт, повинні нести військову службу, поки контракт не закінчиться. Крім того, контрактників під час воєнного стану не повернуть назад до цивільного життя. Вона буде воювати, не зважаючи на те, що це вважається порушення умов контракту.
Не скажу, що в чомусь є свої переваги чи мінуси, як перше, так і друге, це військова служба у воєнний час. Все залежить від того, що хоче людина. Якщо людина далі хоче бути військовим і після закінчення війни продовжувати військову службу, то контракт — це варіант. Якщо людина просто хоче викинути орків з території України, то мобілізація їй підійде. По грошовому забезпеченню все однаково. Ніхто не отримує більше чи менше. Все залежить від того, де людина несе військову службу і виконує свій обов’язок.
— Що робити, якщо людина хоче піти у військо, але її не беруть? (1:13:46)
Якщо в людини є велике бажання виконувати військовий обов’язок, то я можу порадити поїхати у Закарпатську область, і там вас візьмуть одразу ж. Просто є області, де є недобір, а є області, де перебір.
Найкращі коментарі пропустити