Як студенту виїхати за кордон під час війни
1. Знайти программу для навчання. Перше що спадає на думку, напевно, магістратура, але вам не нададуть дозвіл на виїзд оскільки навчання починаєтся з 1 вересня. Нащастя, зараз є багато університетів що запрошують навчатися чи стажуватися(включаючи тих, хто брав академвідпустку або закінчив бакалаврат нещодавно і не вступив в магістратуру). Представникам технічних спеціальностей(математика, фізика, програмування) можу порадити группу в телеграммі яку веде мій друг t.me/math_sem або сайт scienceforukraine.eu
2. Як показує практика, для більшості(якщо не всіх) бюрократія в військоматі набагато важча за знаходження місця куди вас візьмуть. Мені напочатку поставили не всі печатки, у друга загубили приписне і сказали що загубив він. З цим нічого не поробиш, тут кому як пощастить. Спершу, якщо ви внутрішньо переміщенна особо вам треба взяти справку що підтверджує це в цнапі(пасспорт і витяг потрібні для цього). Паралельно з цим ви маєте зробити нотаріальний переклад запрошення на вашу мову. Мій університет прислав запрошення і французською, і українською, але у військоматі сказали що потрібен саме нотаріальний переклад, щоб печатка була. Звучить як дурня, але то будуть ваші проблеми, а не проблеми військомата. У запрошенні має бути підтвердження того, що ви маєте виїхати найближчим часом, а не восени. Таким чином, маючи по 2 копії запрошення с перекладом(1 знадобиться на кордоні), та 1 копію паспорта з витягом ну і, звичайно, підтвердження того що ви маєте право на відстрочку як студент(підтвердження що ви навчаєтесь зараз або щось схоже) ви йдете у військомат. Якщо ви внутрішньо переміщенна особа то просите поставити на облік(показавши документ з цнапа), і просите зробити вам документи для виїзду за кордон. Вам повинні дати документ про відтсрочку, і на вашому приписному/білому квитку/тимчасовому посвідченні мають поставити відповідний штамп і написати що ви можете виїхати. Мені не поставили штамп і я втратив тиждень часу тож пильнуйте за цим
3. Із цими документами(відстрочка, запрошення та приписне з печаткою) на кордоні не має бути проблем, але у вас можуть попросити копію запрошення, саме тому їх краще(треба) зробити 2
UPD Дозвіл на виїзд за кордон зараз може бути не лише на приписному а й у вигляді окремої довідки. Суворого регламенту нема тому важко сказати що краще і з чим вас більш охоче пропустять
P.S. Якщо є питання то краще писати мені через телеграм @ChtotoSlabovato або лінкедині
Важливо!!!!!!!!
ldn.org.ua/...-umovakh-voiennoho-stanu
За цим посиланням є укази на які варто посилатися
32 коментарі
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.