Растолкуйте закон о 100% возмещении банковских вкладов

Зеленский подписал закон о 100% гарантировании банковских вкладов.

Ключевые моменты закона:

• На время военного положения (+3 месяца после) — 100% возмещение банковских вкладов, если банк обанкротится
  • По окончанию этого периода — сумма возмещения будет 600 000 грн (до введения закона было 200 000 грн)
  • Ощадбанк становится одним из банков-гарантов возмещения

Новость хорошая, но я почитал закон и нифига не понял.

Кто может перевести с юридического на человеческий? Это возмещение распространяется только на депозиты? Или на деньги, которые просто лежат на карте тоже? А на деньги, которые лежат на расчетном счете ФОП? В любых валютах это работает? Если это работает только с депозитами, то нужно срочно открывать депозит, выходит?

Короче, кто понимает как это работает — растолкуйте, пожалуйста.

UPD: Вот, подсказали полезную ссылку по теме — FAQ от фонда гарантирования вкладов.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я еще помню дельтабанку — банк подыхал, 3 месяца уже ничего не выдавали, потом 6 месяцев временная администрация готовила выплаты, и валюту выплатили.э по курсу доллара 21 на момент ввода ВА, когда на рынке он стал 24-25.
Так и сейчас, для выплат могут взять межбанк 29.5, когда в реале уже гораздо выше

Було 200к стало 600к на депозити.
Тут пишуть що на ФОП гроші теж діє, я не вірю. Бо це Фонд гарантування ВКЛАДІВ.
Тому є смисл або в кеш або в депозит.

Upd. Таки діє і на ФОП рахунок

Вклад — це кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку.
www.fg.gov.ua/...​itoram/poshireni-pitannya

Тобто рахунок це також вклад.

Головне правило не тримати гроші в одному місці) тим більше в банку держави де йде війна

Ну наразi все одно нікуди їх не виведеш :(

Цікавилась декілька років назад, на ФОП/бізнес рахунки фонд гарантованих вкладів не розповсюджується. Можливо зараз щось помінялось.

Тобто, виходить, треба негайно знiмати грошi з ФОП-рахунку, та переводити на звичайну картку?
Чи навiть депозит вiдкривати?

Це змінилося вже багато років тому

Поширюється і на валютні вклади, але відшкодування виключно в гривні по курсу.

На жаль, мав такий досвід: І на гроші, що лежать на карті також. Щоб комусь повертали валюту — не бачив, скорше за все це буде гривня по курсу. Тобі скажуть в який держбанк йти і там дадуть чумадан готівки. Чумадан в комплект не входить, тому краще взяти якийсь кульок.
Про фопи на щастя, не знаю.
УПД:
Тут пишуть, що поширюється і на фопів: www.piraeusbank.ua/ua/dgf_guarantees.html

Тим не менш, я б і у мирний час більше 400к на одному рахунку не тримав би, так як можно попасти під фінмоніторинг і довго доводити що не верблюд.

Так 400к грн, то ж всього лише бiля 15к$.
Якщо, наприклад, треба назбирати на однушку в столицi, то це що ж, 10 рахункiв вiдкривати? :)

Підписатись на коментарі