Які фічі вас би зацікавили на українському хабрі?

Український аналог хабра — це давня моя мрія, і не тільки моя. Бачив мабуть до десятка різних спроб створити такий проект, але усі вони не злетіли. Із того, що я знаю, codeguida.com мабуть має найбільше контенту і свіжі статті. Решта проектів або взагалі перестали існувати, або давно не оновлюються.

Впевнений, що причина того, що ці проекти не злетіли, криється у відсутності унікальних фішок. Не бачив я жодного «українського хабра», де було щось окрім стандартного переліку:

• реєстрація через соцмережі
  • пости
  • коментарі
  • вподобайки
  • теги

Впевнений, що і ДОУ не був би популярним, якщо б не мав однієї із самих унікальних і дуже затребуваних фішок — статистики по зарплатам айтішників. На мою думку, це той хребет, на якому вже сформувався і скелет, і наросло м’ясо. Колись на цю тему переписувались в коментарях із Сергієм Волошином , і він заперечував таке моє припущення аргументуючи це тим, що трафік відвідувань розділу «зарплати» набагато менший, в порівнянні із рештою трафіку на ДОУ. Але по-моєму, унікальна фішка не обов’язково повинна безперестану використовуватись, достатньо періодичного використання.

У мене теж була невдала спроба створити аналог хабра ще у 2015 році. Спочатку планував його зробити за місяця три-чотири. Стандартну вищезгадану функціональність я, звичайно ж, зробив за цей період, а от щодо фішок, то із цим у мене прогрес застопорився надовго. Несподівано проблематичною виявилась категорізація постів. Зараз в основному цю проблему вирішив...

Тепер хочу тут на ДОУ у вас розпитати: «Які фічі вас би зацікавили на українському хабрі?». На даний момент, заплановано наступні головні фічі (хребет):

• контент на двох мовах: українською та англійською, причому кожна мова буде на окремому субдомені; язик окупанта буде блокуватись;
  • голосування не за пост в цілому, а за кожен тег під постом окремо;
  • репутація по контекстам для тегів (наприклад, будуть такі контексти як «Мова програмування -> TypeScript» або «API -> Google Maps» і т.п.);
  • ви не зможете змінювати репутацію користувачу, якщо він має вищу репутацію, ніж вона є у вас у певному контексті; наприклад, якщо в контексті «Мова програмування -> TypeScript» ви маєте репутацію 9 балів, а інший користувач має в цьому контексті 10 балів, то ви не зможете змінити репутацію даному користувачу;
  • можливість публікуватись від імені офіційного ніка, псевдоніма, або анонімуса; репутацію від офіційного ніка та анонімуса можна буде демонструвати потенційному роботодавцю, якщо користувач захоче собі знайти роботу.

Це приблизно має наступний вигляд (кращу якість GIF можна глянути тут, є можливість ставити на паузу):

На скільки я розумію, російський хабр сам себе заблокував для відвідувачів з України. Це ще один аргумент для створення українського хабра.

FAQ для представників русского мира

Очевидно що тут на ДОУ дуже багато представників русского мира, яким ця ідея точно не сподобається. Спеціально для них у мене є питання (Q) і відповіді (A):

Q: Зачем делать узкоспециализированный ресурс на украинском языке?

A: Далеко не я один мрію про ресурс неотруєний представниками русского мира. Цей контингент приблизно такий самий бридкий і небажаний для багатьох, як і русские туристы на різних базах відпочинку.

Q: Зачем придумывать свой велосипед, лучше используйте dev.to, medium.com или аналоги.

A: Подумайте, що українські айтішники роблять тут на ДОУ. Хіба мало reddit.com? Більшість айтішників хоч і знає на певному рівні англійську, але не на стільки добре щоб вільно говорити на ті теми, що ми обговорюємо на ДОУ. Аналогічно із українським хабром.

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я на Хабрі був з 2011, кліпав статті сотнями, був в топі авторів як по рейтингу, так і по кармі (і на першому місці тримався тривалий час).
Так от я вам розкажу, що зробило Хабр свого часу топом і що його ж згубило. Це були харизматичні божевільні одинаки, схиблені на якійсь темі. Схиблені настільки, що виливали свій чистий потік свідомості назовні — і от спостерігати його було цікаво. Бумбурум з його девайсами і ремонтами. Зелений Кіт з його космосом. Креосан з його дикими електричними витворами. Розробник старої гри «Поле чудес», якого чомусь поплавило на розробці детектора радіації для айфона. Зальотні хакери, що випадково клали на лопатки РЖД. Та навіть над виходцями з Яндексу, які на повному серйозі вірили, що то прямо справжня ІТ-компанія світового рівня і втирали всім про їх місцеві велосипеди — і то було цікаво спостерігати, вони були комічні в своєму божевіллі.

А далі сталося те, що мало статися. Всі ці люди виросли (як по віку, так і по характеру) — комусь захотілося грошей, комусь спокійного життя, комусь кар’єри. І це все виявилося несумісно с Хабром. Бо кому там цікаво як ти в якомусь нудного легасі на джаві прикрутив якесь нове логування в якесь нове місце? Та нікому. Але за це добре платять, тому люди цим займаються. Але на Хабр про це не напишеш. Та й навіть ті, хто вирішив монетизувати саме креативний контент, виявили, що Хабр для того не найкращий майданчик — свої зовнішні проєкти давали можливість заробити більше.

Так почався вихід з Хабру прикольних божевільних і вхід корпоративних блогів, де копірайтери на зарплаті по наперед затвредженому на квартал графіку пишуть корпоративні новини і переклади англійських статей.

Отака сумна історія.

як на мене, то пункт номер один — якісний контент, все решта вторинне. непогано би, щоб тематика була чуть ширшою за ІТ: я хабр в основному через научпоп читав (в період розділення воно все було на гіктаймс) і не я один такий. звідси, якщо так подумати, то непогано би мати там підключений MathJax, щоб писати формули в синтаксисі LaTeX (на хабрі працює лише в тексті статті, але не коментах); можливість вставляти якісь JS демонстрації (там в дуже обмеженому виді, наприклад habr.com/ru/post/544282/) ще можна як на www.reddit.com/r/EverythingScience обзавестись flair для користувачів (тут описано що це таке www.reddit.com/r/science/wiki/flair).

Я прийшов на хабр в 2007 році, ще зовсім юним дитям. І дуже добре бачив, як його реформували люди, які мислили фічами. Створювали якісь підресурси з певною тематикою, куди ніхто не хотів писати (причина нижче), виганяли і банили котиків, які набирали рейтингу більше чим круті технічні статті (якийсь чувак рисував класні стікери котів і викладав їх на хабрі), кроїли його під технічні рамки, фічі, специфікації, класифікації, аж поки не досягли свого — люди звідти масово пішли. Вони не зрозуміли основного, не зрозуміли, чому котики були важливі, і ніяк не применшували технічних статтей, навпаки, допомагали їм, приводили аудиторію. Хабр зараз — просто рерайтна пустиня, холодна і безжиттєва, порівняно з 2010 роком.

Для соціального ресурсу фічі другорядні. Теги, голосування за них чи за пости — другорядні. Люди приходять не за ними, фічі лише добавляють чи мінусують комфорт, не більше.

Перше, найголовніше — люди. Соціум. Люди приходять до людей. Сидять вечорами і спорять з людьми. Роблять ресурс улюбленим через людей. Люди важливіші за все, за контент в тому числі. Тому вам доведеться подолати найскладнішу дилему курки чи яйця — людям не захочеться вкладатися там, де мало людей (ось тут причина провалу підресурсів хабру), їм хочеться говорити на великій публіці, а публіки немає, тому що люди не прийшли, так як їм хочеться людей, і знову по колу.

Потім вже йде контент, обговорення, голосування, теги і тому подібне. Але навіть контент роблять для людей, обговорюють з людьми, отримують соціальні бонуси від людей.

причина того, що ці проекти не злетіли

Єдина причина, чому вони не злетіли — в людей не було причини там оставатися, не було бачення соціального капіталу, соціуму, визнання, впізнаваності, винагороди.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Реєстрація в новому домені інг
Хабр.інг

Повна назва хабарінг

Можливо запізно щось писати, але все ж. Кілька разів гугл видава саме devzone.org.ua в пошуку на певні теми. Знаходив непогані переклади статтей.
З плюсів — так, переклади топових статтей з англійської на українську я вважаю затребуване. І саме на цьому грунті можна рости.
Що не сподобалось — загромадження. Ну тобто мені зручніше повернутись назад в гугл, ніж шукати щось на сайті. Потрібна не кількість стеттей, а якість. Щоб вони не дублювались, а доповнювались. Власне тому і популярні особисті блоги програмістів — тому що контент якісний та не повторюється.
Щодо аналогу Хабру — сам хабр вже давно не торт.
Власне і доу перетворився на бульварну пресу. Читаю цікаві статті, але от не пригадую жодної, яку б перечитав ще раз.

Власне толкового якісного технічного сайту і немає. Все тоне в хламі. Власне і devzone, на жаль, більше нагадує базар... На жаль.

Для мене стало відкриттям, що навіть англомовні ресурси відстійні, якщо їх використовувати у якості блогів для технічних постів. Що medium.com, що dev.to, що hashnode.com і т.п. — усі вони мають серйозні недоліки в плані відбору якісного контенту. Якщо не розкрутиш свої пости через соцмережі (типу reddit), матимеш всього пару десятків переглядів. Поки що не бачив справді цікаві платформи, де можна було б читати вибрані (з хорошою якістю) пости.

Статистика каже, що на згаданих вище сайтах тусуються мільйони користувачів, але якось вони так блукають, що майже не перетинаються між собою в коментарях.

Нарешті додав favicon на mblog.dev =)

Описав як я підключав AWS SES щоб на сайті запрацювала пошта mblog.dev/post/2

На mblog.dev запрацювала пошта (сповіщення про нові коментарі, про опублікований пост після модерації і т.д.). Хвалю команду розробників, яка займалась AWS SES. Завдяки TypeScript SDK @aws-sdk/client-ses iнтегруватись було елементарно. Мене, як і усіх нових клієнтів, спочатку помістили у Sandbox, але вивели звідти менш, ніж за 24 години.

На mblog.dev додав можливість заходити через Github. Оце я розумію — рівень! Залогінення найпростіше було впровадити саме через Github. Часто хвалю їх, молодці по більшості фіч, які я бачу у них. Ще не погано було б мати офіційний JavaScript SDK для OAuth, за це мабуть покритикую їх трохи.

Поважаю розробку чогось власного, але чи простіше та швидше буде взяти якийсь опен сорс типу forem.dev і кастомізувати його під себе?

Точно не простіше, бо мені ще треба додатково вивчати їхній API, дотримуватись тих обмежень, які вони накладають і т.д. Як правило, такі фреймворки чи CMS заточені під широке застосування, а це вже нам говорить що за їх допомогою приблизно так само зручно щось робити, як і публікувати пости вузької технічної спеціальності, наприклад, у Facebook. Там же теж можна що завгодно писати, чому люди не обмежуються виключно Facebook?

Згоден, але розробка свого продукту на сучасному стеку займе багато часу, який би ви могли пустити на розвиток платформи вже зараз

розробка свого продукту на сучасному стеку займе багато часу

Ви про те, що простіше створити пост в умовному вордпресі, ніж мені створити роути на форнтенті та бекенді? У короткій перспективі, це справді має дуже незначну перевагу. Але таки люди не просто хочуть платформу, де можна написати текст, на сьогоднішній день цього ресурсу кругом удосталь. Люди хочуть хорошої функціональності.

З іншого боку, працюють і старі методи, коли сайт розвивається завдяки професійним журналістам. Якщо у власника вистачає грошей на професійних журналістів, то їм і вордпрес може підійти. Наприклад, ain.ua працює саме на вордпресі, і непогано себе почуває.

На mblog.dev додав можливість заходити через LinkedIn.

Такої жесті як із логіном через LinkedIn я давно не бачив! Підозрюю що його писав якийсь аутист або якийсь еквівалент в психологічному розвитку. Як думаєте, що отримує ось цей запит:

GET https://api.linkedin.com/v2/clientAwareMemberHandles?q=members&projection=(elements*(primary,type,handle~))

Ще одна жесть від Linkedin. Виявляється вони зробили JavaScript SDK deprecated разом із першою версією API, і схоже що нову версію JavaScript SDK вони не збираються робити. Тупо забили мабуть на більшість девелоперів...

Our JavaScript and Mobile Software Development Kits (SDKs) will stop working. Developers will need to migrate to using OAuth 2.0 directly from their apps.

Погоджуюсь LinkedIn OAuth 2.0 це біль. Можуть навіть видалити App без попередження.

Ви не в курсі, вони таки не надають JavaScript SDK для своєї другої версії API?

Це ви кажете за бекенд. А що у вас на фронті? Popup відкривається, чи редірект URI використовуєте?

Свого часу Хабр був можливо одним із основних джерел звідки дізнавався про релізи нових тулів, фреймворків. Можу погодитись с комментарем що успіх тоді був як раз за рахунок того що то було місце збору всіх гіків рунету. Тоді запостити щось на Хабр — було дуже круто)
А далі вони почали сегментувати контент і я забив. Поступово Твіттер і англомовні ресурси повністю замінили Хабр.

По суті зараз ДОУ частково є тим самим Хабром.

По суті зараз ДОУ частково є тим самим Хабром.

Як каже приказка: «на безриб’ї і рак риба». Можливо це злегка образить когось на ДОУ, але це правда. Мені дуже дивно бачити що адміністрація намагається розвивати технічні пости при тому, що не робить першочергове — зручний редактор постів. Це та базова потреба, без якої тех. спеціалісти відчувають що їх недолюблюють. Ви аж у далекому 2008 році створювали топік. А зараз спробуйте там щось технічне написати. Код розпливається... навіть прив’ю немає.

І ладно б якщо б такі дрібнички були перші місяці після відкриття сайту, а це ж вже давним-давно так.

Згоден, що із цим можна миритись якщо немає української альтернативи, а якщо є? З іншого боку, публікуватись на порожньому ресурсі — соромно, теж це розумію. Тут треба вольове рішення — розвивати український технічний ресурс, який спеціально заточений під це, а на сьогоднішній день це: codeguida.com, devzone.org.ua, mblog.dev... підкажіть ще когось, якщо знаєте їх серед живих.

На mblog.dev додав „Sign in with Google” (залогінення через Google).

От же ж, забув вивести із тестового режиму. Зараз вже виправив.

Перше, найголовніше — люди. Соціум. Люди приходять до людей. Сидять вечорами і спорять з людьми. Роблять ресурс улюбленим через людей. Люди важливіші за все, за контент в тому числі.

100% ибо люди это главное.

Тому вам доведеться подолати найскладнішу дилему курки чи яйця — людям не захочеться вкладатися там, де мало людей (ось тут причина провалу підресурсів хабру), їм хочеться говорити на великій публіці, а публіки немає, тому що люди не прийшли, так як їм хочеться людей, і знову по колу.

Круг разрывается содержанием. Для того надо самому иметь достойный уровень. И соответствующую команду. Тогда дело пойдет. Только идиоты начинают создают технопарки с территории, а бизнес-центры со строительства стен. Есть еще идиоты которые делят по языкам и национальностям. Это отдельная категория. Начинай с авторитетной и интересной команды. А еще есть вариант серьезного проекта.

Есть еще идиоты которые делят по языкам и национальностям.

Одна й та сама поведінка може бути одночасно адекватною і неадекватною, і усе може залежати від контексту. А контекст в українців сьогодні такий самий, який мабуть був і 100 років тому: нам прямо необхідно ненавидіти окупанта і усе що з ним пов’язане, включаючи його язик, бо це таки адекватна реакція людей, коли їх мільйонами знищують голодом, мільйонами відправлять до таборів, розстрілюють і т.д. Свій язик окупант використовував і використовує як троянського коня. Якраз тільки ідіоти можуть ігнорувати контекст, в якому вони живуть, зневажати мову країни, в якій вони живуть, і вдавати із себе пацефістів.

Стосовно того, що люди є самою головною цінністю в соцмережах, то це таки очевидно. Для цього я намагаюсь створити цікаву функціональність, оригінальну репутацію, ну і наповнювати спочатку буду сам сайт, але пізніше сподіваюсь на ефект сарафанного радіо, на пошукові машини.

Ну, такой форум я точно посещать не буду.

Ти так говориш, наче це щось погане. Чувак, це ж якраз фіча, а не баг. Люди, які на сьогоднішній день продовжують плисти за течією русского мира, є антицінністю на цьому сайті і будуть блокуватись, навіть якщо вони захочуть там щось ляпнути, як ти оце зробив у попередньому коментарі.

Ти так говориш, наче це щось погане.

Дискриминировать по языку, возрасту, национальности это и есть такая мерзость что характерна для ваты и фашистов. Очень характеризует не далекого и не умного человека. Могу только повторить что на таком форуме лично мне делать нечего.

Ти точно так говориш, як і інші представники русского мира — путін, лавров, кисельов чи скабєєва і т.д. Усі вони роблять вигляд обіжених, а реакцію на них більшості людей з цивілізованого світу називають русофобією, «недружествинными шагами» і т.д. Прикинулись дурачками, наче їх ненавидять на порожньому місці, і начебто вони не роблять дії, які робили, до речі, згадані тобою фашисти під час Другої Світової Війни.

Набор шампов патентованного шароварника.

Ну шо? Вже можна потрохи підтягуватись mblog.dev

Це ще не реліз, але вже шось поклацати можна. Покищо вхід тільки через Facebook.

Як буде GitHub чи GitLab то зареєструюсь.

А де mblog.dev/humans.txt ?

Інтеграція із Linkedin, Github, Google точно буде. А хіба Gitlab теж дає можливість залогінитись використовуючи їхні сервіси? Не чув раніше. Якщо є, то буде інтеграція із ними теж.

GitLab дає, а яка мова на бекенді?

Не Go =). Node.js, весь код написано на TypeScript.

А де mblog.dev/humans.txt ?

Хоча за це нічого не чув, але підозрюю що це якийсь аналог robots.txt. В такому разі це поки що третєрядне. Завершу із базовими фічами, перейду до наповнення сайту, а там вже і до robots.txt та до можливості отримувати статичні сторінки для веб павуків.

Ага, прочитав за humans.txt. Ну створював сайт виключно я сам. Прицінювався до різних вендорів VPS, піднімав OS, MySQL, веб сервак, email сервак, закривався фаєрволом, ставив утиліти і т.д. включно із деплоєм.

До речі, не проти буду, якщо хтось спробує хакнути чи DDoSнути... тільки для того, щоб підказати мені вразливі місця сервака. Буду вдячний.

Прикрився Cloudflare не знаю на скільки надійний безкоштовний тариф. Вхідні листи теж через Cloudflare, а для вихідних спробую інтегруватись із AWS SES.

i.imgur.com/2mlfgie.png
Лічильник переглядів накручується звичайним оновленням сторінки

А це погано? =) На ДОУ не так? Хоча, з іншого боку, там таки є фільтр щоб він не змінювався коли сайт сканують веб-павуки:

const isBot = /bot|crawler|spider|crawling/i.test(headers['user-agent'] as string) ? 1 : 0

Ви мабуть якимось ab підкрутили його, так?

Не знаю, погано чи ні, але накручується легко :)

З браузера скопіював запит для curl і запустив в циклі.

Головне щоб так легко репутація не накручувалась, а кількість переглядів — то ясно що можна підкрутити.

Он хтось намагається зареєструватись обійшовши галочку «Погоджуюсь із Умовами надання послуг та Політикою конфіденційності» — оце я розумію вже рівень =).

До речі, за який час цю тисячу разів сайт відпрацював?

Прогнав ще раз на 1000 запитів, це один потік

real 1m49.367s
user 0m23.616s
sys 0m10.654s

Що воно таке «real, user, sys»?

Це означає, що за секунду обробляється приблизно 9 запитів, а один запит — за 111 ms. Не погано, якщо врахувати, що сервак знаходиться поза межами України, прикритий Cloudflare, та ще й такі запити включають звернення до бази даних.

Додав прев’ю майбутнього сайта у текст топіка.

Сайт зробити не проблема. Але хто його наповнюватиме?
Потрібні цікаві унiкальнi для цього сайту технічні статті.
На жаль, із цим не густо. На ДОУ я вже давно не бачив, щоб хтось, крім мене, писав статті з Java-тематики.
Ще одна проблема — менталітет коментаторів. Дуже багато обговорень перетворюється на срач і відверте хамство.
А так, якщо такий ресурс буде створено, намагатимуся писати щось нове для нього.

Але хто його наповнюватиме?

На початковому етапі — я. Писатиму про те, чим займатимусь в ІТ. Наприклад, скоро нарешті почну освоювати HTML/CSS верстку на вищому рівні, ніж просте використання CSS Bootstrap...

А так, якщо такий ресурс буде створено, намагатимуся писати щось нове для нього.

Дякую. Такі люди нам (українській спільноті айтішників) потрібні. Зі свого боку намагатимусь прислухатись до побажань користувачів стосовно впровадження бажаної функціональності. Поки що в цьому плані є лише базові фічі, але то тільки старт.

Писатиму про те, чим займатимусь в ІТ. Наприклад, скоро нарешті почну освоювати HTML/CSS верстку на вищому рівні, ніж просте використання CSS Bootstrap...

кому это может быть интересно?

Ви сумніваєтесь що є люди, які займаються чимось аналогічним? Чи ви впевнені, що такі люди не мають бажання почитати щось на цю тему, позадавати питання і т.д.?

Не сомневаюсь что есть, но на хабре много есть статей намного выше уровнем и на разные темы кто их будет писать у вас ?

на хабре много есть статей намного выше уровнем

Щоб таке говорити, необхідно порівнювати мій рівень постів спочатку. Ви їх бачили десь щоб таке писати?

кто их будет писать у вас ?

Ви надто переймаєтесь цим. У вас є московський хабр розвивайте його.

Щоб таке говорити, необхідно порівнювати мій рівень постів спочатку. Ви їх бачили десь щоб таке писати?

Я вижу тему
"Ви надто переймаєтесь цим. У вас є московський хабр розвивайте його.
Вы просто обречены на успех с таким подходом )

Ви очевидно представник русского мира, якого бісить будь-яка ініціатива розвитку чогось українського. Такі люди на моєму сайті не будуть потрібні, нехай розвивають свій хабр, ебаное.іт і т.д.

Я представитель еврейского мира ) а вы токсичный и агрессивный человек с предупреждениями...

Бацила русского мира інфікує і українців, і євреїв, і казахів... якщо ви раніше не були в курсі.

Казахи евреи и украинцы понимают друг друга как раз благодаря тому что знают русский язык, язык сам по себе не признак политических убеждений или мировоззрения и какого либо там «мира»

А якщо вони всі розмовляють англійською мовою, то одразу починають ворогувати?

Зразу відчувається рівень інтелекту у представників русского мира. Дякую за запитання, ви в чергове це продемонстрували.

Отличный способ оценить уровень интеллекта. Вашего )

Ще одна проблема — менталітет коментаторів. Дуже багато обговорень перетворюється на срач і відверте хамство.

Почнуть писати, навішо?! Є ж stackoverflow.

У вас такий рівень володіння англійською, що ви легко можете сформулювати своє питання? В такому разі вам навіть і ДОУ не потрібен. А навіщо? Є ж редіт там, медіум, девту і т.д.

це був #sarcasm.

Я особисто за технічні статті на доу. І так я сиджу на Medium та Stackoverflow.

це був #sarcasm.

А, ну тоді вибачте, не розгледів. Стосовно stackoverflow, то я, звичайно ж, його теж використовую, ще й репутацію там маю вже 19К, але ще один ресурс не завадить, тим більше українською мовою.

Стосовно технічних статтей на ДОУ, то ви явно не маєте досвіду написання таких статтей у їхньому редакторі. Якщо дуже коротко — це жесть, особливо для вставки коду.

stackoverflow більше для питань та вирішення проблем. Я не пригадую, щоб там були технічні статті. Це більше щодо medium

Хабр це по суті адаптація DZone до російськомовного сегменту інтернет. Його найбільша перевага — це власне россійська мова. Нею володіє приблизно 300 мільйонів людей, тобто якщо тема цікава 1% то це десь 3 мільйони читачів, і можна заробляти з реклами, далеко не тільки з Білорусі та федерації. В Україні такий сайт цікавий дуже малій кількості людей. Скажімо якщо все буде дуже і дуже добре, статті будуть набирати по 10 000 просмотрів, рекламою зацікавиться 1% — це лише 100 клієнтів, можливо з далеко не найкращою середньою суммою по чеку. Крім того українці нажаль не найбільш платоспроможна аудиторія, чому і стріляє тема з вакансіями на роботу — бо за розміщення тих вакансій платять по суті іноземці, прямо чи через посередників. А більшості технічних статей не набрати і половини таких просмотрів, ще їх треба вміти писати так щоб було цікаво у науч-поп стилі тобто присвячувати цьому багато часу. Таким чином такий проект просто може триматись лише на ентузіазмі, жерти час і гроші засновників. Натомість прибутку або взагалі не буде, або він буде смішним. Нажаль довго так не протриматись, бо усім треба їсти і пити, будь якій мотивації є край. Я створював схожий сайт чимось схожий на суміш хабра з стековерілоу ще в 2004, і він жив десь два роки. Коли ітузіазм скінчився — сайт теж скінчився. Навіть не схотів шукати гроші на хостинг, просто закрив проект. Мораль будь який проект має бути прибутковим, як я вважаю україно мовний науч-поп має не дуже багато шансів стати таким, на теперішній час.

Реклами по типу «хочеш чи не хочеш, а ми тобі її покажемо» точно не буде. Монетизація можливо буде стосовно пошуку кандидатів на вакансії, ну ще є несформована ідея платних послуг з різними важкими для CPU функціями, типу трекінг прочитаних статтей, пошук з додатковими фільтрами і т.п.

Так DOU уже анонсировали вакансии — теперь точно не взлетит

Конкуренція між сайтами для пошуку роботи — це добре для користувачів.

Для того, щоб до вас прийшли роботодавці з вакансіями (і відповідно з грошима) — ваш сайт має знати велика кількість фахівців.

Из моего опыта создания indepth.dev с нуля до 1млн просмотров в месяц, вот этот комментарий Володимира Корнійчука, описывает то, что является ключевым в начале:

Так от я вам розкажу, що зробило Хабр свого часу топом і що його ж згубило. Це були харизматичні божевільні одинаки, схиблені на якійсь темі. Схиблені настільки, що виливали свій чистий потік свідомості назовні — і от спостерігати його було цікаво.

В моем случае такими гиками выступал я и еще пару моих друзей, с которыми получилось познакомится на международных конференциях. Потом получилось привлечь остальных. Как только Google «признает» авторитет ресурса, основной трафик будет идти из поисковика. Что интересно, за все время существования ресурса всего лишь один автор был из Украины, хотя количество людей, которые заходят из Украины немаленький.

К сожалению большое успешное community у меня так и не получилось построить. Примерно 2 года просуществовало сообщество авторов в slackе, но постепенно по мере того как самые авторитетные и опытные ребята двигались дальше, канал стал практически неактивным.

Eсли будет интересно почитать, я описал свою историю здесь — indepth.dev/...​k-and-dreams-can-lead-you

Что интересно, за все время существования ресурса всего лишь один автор был из Украины, хотя количество людей, которые заходят из Украины немаленький.

А про цей сайт багато людей в Україні знають? На ДОУ ви його презентували?

P.S. Жесть який він повільний, по 7-10 секунд переходи між сторінками — це неприпустимо багато (ну якщо вас зараз не DDoS’ять). Що за фреймворки використовуєте, якщо не секрет?

Жесть який він повільний, по 7-10 секунд переходи між сторінками — це неприпустимо багато

как я сказал, 90% трафика напрямую из Google, там SSR страницы закешированные на Cloudflare, которые грузятся очень быстро (<1s), например вот по этому запросу перейди на сайт в поисковой выдаче www.google.com/...​qABAcABAQ&sclient=gws-wiz

Касательно того, что медленные переходы через основную страницу, это да, проблема, но совсем не критическая. Если ты хочешь сделать успешный проект, часто прийдется идти на компромис в техническом плане, и много всего будет далеко не идеально. Для моей аудитории такой контент, как у меня на сайте, они больше нигде не найдут, поэтому особо никто не жалуется на скорость. И вообще я уже больше 2х лет не занимался технической стороной проекта, совсем нет времени.

Що за фреймворки використовуєте, якщо не секрет

Был Gatsby, сейчас Nextjs. Было интересно попробовать гибридные фреймворки, но из моего такие фреймворки пытаются решить слишком большое количество задач и соотвественно получаются очень накрученные. Больше не хочу гибридных фреймворков. Хочу перейти на Lit (вебкомпоненты) или Qwik, когда он зарелизится, и отдельно бекэнд на node.js.

А про цей сайт багато людей в Україні знають? На ДОУ ви його презентували

Нет, не презентовал. Тут очень специфическая аудитория :). Люди и так заходят. За Апрель порядка 3000 уникальных посещений и 25к просмотров из Украины, то есть про сайт знают. Я иногда просматриваю технические статьи, которые размещаются на DOU, ничего особо интересного я пока здесь не видел, к сожалению. Хорошие и полезные статьи писать очень тяжело.

Если ты хочешь сделать успешный проект, часто прийдется идти на компромис в техническом плане,

Это явно не тот случай, это надо приложить много усилий чтобы блог был таким тяжёлым

Было интересно попробовать гибридные фреймворки

Оно может и интересно но вышло хуже чем хорошо настроенный ВордПресс с плагинами, я не то что просто вот хочу обосрать чей-то труд я просто не понимаю зачем это делать? Зачем все так переусложнять? Как так получается что тормозит блог ?

Раньше он так не тормозил кстати. Вообще фиг с ней с долго загрузкой. Проект действительно хороший. Но хотелось бы конечно, чтобы сверху был какой-то прогресс бар с загрузкой, а то иногда непонятно происходит ли вообще что-то, когда на ссылку нажал или нет.

Сложно сейчас сказать, я не смотрел код уже 2 года, проект на поддержке у других людей, и мне сейчас выгодней вкладывать деньги в другие проекты и активности, чем улучшать техническую часть сайта. Например, оплачивать работу хороших авторов. Но я планирую в этом году значительные изменения в технической части проекта, так что сайт будет быстрым опять :). Но как я сказал выше, большая часть читателей получает страницы очень быстро из поиска.

Відсутність його і його фіч.

А інтеграція в міжнародні платформи і створення «ліги авторів» для створення якісного контенту на міжнародних платформах

Як на мене, потрібно два різних ресурса, один технічний, такий-собі мікс зі стековерфлоу і технічних статей як на ДОУ чи тому ж хабрі.

Інший на поговорити, тобто те, чим ДОУ зараз є.

потрібно два різних ресурса, один технічний, такий-собі мікс зі стековерфлоу і технічних статей як на ДОУ

Це вже є на devzone.org.ua/qna

Інший на поговорити, тобто те, чим ДОУ зараз є.

Обов’язково. Питання лише в тому чи потрібно робити фільтр відвідувачів (наприклад, щоб автор міг забороняти участь окремих користувачів).

Це вже є на devzone.org.ua/qna

Ну просто копіпаста стековерфлоу українською це не зовсім те.
Насправді мені досить важко сформувати вимоги прямо зараз до ресурсу, який маю на увазі.

Стековерфлоу чудовий тим, що ти можеш знайти там конкретну практичну відповідь на конкретне технічне запитання і на це витрачаються хвилини часу, але це часто не дає розуміння причин чому так, просто скопіпастив рядок коду і все.
В той же час проблема статей і книг в тому, що на це йде багато часу, книга чи стаття може бути на схожу чи паралельну тему, а не на те, що треба саме тобі, а також приклади з кодом в статтях і книгах іноді банально не робочі або вимагають додаткових танців з бібліотеками та інфраструктурою, які звичайно ж не описані.
Я б дуже хотів ресурс, на якому можна було так само швидко шукати практичні відповіді і при бажанні мати змогу отримати ще теоретичне підґрунтя чому відповідь саме така, а не інакша.
Ідеально, якби там була ще можливість запустити відразу код.

Якийсь такий лінкер між стековерфлоу, документацією, статтями, профільними відосами на ютубі, опенсорсом та можливо книгами.

Потрібен якісний та сучасний контент (з фільтрами на теми — на які можна підписатися), зручний редактор тексту з можливістю публікувати приклади коду, мінімум «спонсорських постів від компаній» (бо вони зазвичай незмістовні), програми заохочення авторів, допомога з написанням статей для новачків (редагування).
В ідеалі — побудова «теплого» нетоксичного комьюніті спеціалістів. Але то мрії)

З іншого боку — чим це буде краще DOU? Або якогось спеціального ресурсу ДОУ — для технічного контенту?

З іншого боку — чим це буде краще DOU?

Мабуть ви й не намагались писати технічні статті на ДОУ, так же? Вставити код у теперішньому редакторі — це жесть, він явно для цього не призначений. Ледве випросили щоб зробили вподобайки під постами, але вони ні на що не впливають.

Або якогось спеціального ресурсу ДОУ — для технічного контенту?

Думаєте, що таке є у планах ДОУ?

Не знаю, чи є у планах зробити окремий, технічній ДОУ. Постає питання — навіщо?

Тут й так є технічні статті.Але вони непопулярні. Найпопулярніші зазвичай — холівари про релокейт чи зарплати. Чи якісь зашквари компаній.
Не думаю, що зробити нормальний редактор статей + щось на кшталт рейтингу + інші косметичні речі буде дуже складно. Тим паче аудиторія тут вже є.

А десь можна отримати якусь підписку, щоб знати, коли проект запуститься?

Я обов’язково створю тут на ДОУ відповідну тему. Швидше за все мій сайт буде крутитись на mblog.dev, тому ще можна періодично перевіряти цей домен (зараз він не прив’язаний до хоста).

спершу, я раджу не використовувати термін ’український хабр’. придумайте робочу назву та опис завдання ресурсу. щодо ’хабр’ - я лише пам’ятаю що там були невдалі переклади з англомовних ресурсів.

Забув додати ще одну дуже важливу фічу в опис:

Ви не зможете змінювати репутацію користувачу, якщо він має вищу репутацію, ніж вона є у вас у певному контексті. Наприклад, якщо в контексті «Мова програмування -> TypeScript» ви маєте репутацію 9 балів, а інший користувач має в цьому контексті 10 балів, то ви не зможе змінити репутацію даному користувачу.

На доу можно читать вечно три вечные темы
1 — эмигросрачи уезжаешек и оставунь
2 — как кожаев пабедит/пабиждает всех гопников
3 — и создание украинского хабра

Дьюдс, хабр вмер давно навіть в росаудіторії

Бложики типу хабра не злетять, зара рулить відіо й інтерактив, це і треба робити. Може якось поєднувати з текстами. Але формат хабра — тупик, нмсд

Глянь ютуб канал NetworkChuck чи подібні, хабр це минуле чи в кращому разі нішеве. А тягатися за якістю контенту з девту чи медіум куди пишуть мільйони — анріал

. А тягатися за якістю контенту з девту чи медіум куди пишуть миллионы — анріал

Это сарказм? Милионы мух да ) качество контента ниже плинтуса там мне сложно представить кто и зачем это читает

При чом тут, я без заднього зла. Ти дарма шкиришся є купа класного нового контенту кожен день. А ти виходить з десятком бобіків напишеш краще, цікаво, ніж класні статті на медіум чи девту?

Контент привабить, та ж ґайда класно виглядає, але в контент такий вкладатись треба, ґайда наприклад це не рівень який зробить якийсь вільний ентузіаст надурняк Це професійно зроблені статті. Це рівень бізнес, а не любителів. Заплатиш за таке щоб статті мали 1к переглядів і нуль коментів? Вперед, без мене

Я просто раджу дивитись реалістично, на ентузіазмі довго не прокатиш

Єдине тут тішить що ґайда краще ніж хабр в рази, але і хабр має ту ж проблему — воно вмирає без інтерактиву. Треба якісно новий формат, з відіо наприклад чи бозна чим, я не креативщік, але точно не формат хабра

Я просто раджу дивитись реалістично, на ентузіазмі довго не прокатиш

так я не собираюсь ничего писать просто 98% контента медиума и девту реальный шлак написаный студентами индусами

Ну та але за рахунок масовки і якісного контенту там налітає багато. А думаєш на хабрі по іншому і на умовному укрхабрі буде якась революція в цьому плані? Наївно так думати, я про це й кажу. Тому й кажу що серед тексту має бути активний контент який генеритиме трафік. Це має бути інший формат щоб воно злетіло, от і все, скільки ще разів повторити

А думаєш на хабрі по іншому і на умовному укрхабрі буде якась революція в цьому плані?

Нет я так не думаю ты путаешь меня с топикстартером. Укрхабр не нужен ( слишком маленькая аудитория)

Аудіторії в 40 млнній країні буде вдосталь, це не проблема
Ідея здрава і годна, просто не хабр і не виключно бложикі, бо доу як не крути має свою ауру більше сайта індустрії загалом і п’ятничного розслабона, ніж технаправленості

Аудіторії в 40 млнній країні буде вдосталь, це не проблема

Проблема и большая, целевая аудитория маленькая среди нее ещё меньше людей способных и желающих создавать контент, те же кто хотят и так его создают на существующих площадках с большой аудиторией

Все дуже просто. Наймаєте команду штатних троляк, які 24 години на добу сперечаються один з одним про все що завгодно, крім серйозних тем (бо вони цікаві лише експертам). Поступово в ці суперечки будуть втягуватися випадкові відвідувачі вашого сайту. А оскільки срачик це форма суперництва та самоствердження — щось схоже на спорт, тільки диванний, то азарт прикує їх до вашого сайту і зробить постійними відвідувачами.
Я б сказав хто використовує цю методику, але боюсь мене забанять назавжди ;)

Я на Хабрі був з 2011, кліпав статті сотнями, був в топі авторів як по рейтингу, так і по кармі (і на першому місці тримався тривалий час).
Так от я вам розкажу, що зробило Хабр свого часу топом і що його ж згубило. Це були харизматичні божевільні одинаки, схиблені на якійсь темі. Схиблені настільки, що виливали свій чистий потік свідомості назовні — і от спостерігати його було цікаво. Бумбурум з його девайсами і ремонтами. Зелений Кіт з його космосом. Креосан з його дикими електричними витворами. Розробник старої гри «Поле чудес», якого чомусь поплавило на розробці детектора радіації для айфона. Зальотні хакери, що випадково клали на лопатки РЖД. Та навіть над виходцями з Яндексу, які на повному серйозі вірили, що то прямо справжня ІТ-компанія світового рівня і втирали всім про їх місцеві велосипеди — і то було цікаво спостерігати, вони були комічні в своєму божевіллі.

А далі сталося те, що мало статися. Всі ці люди виросли (як по віку, так і по характеру) — комусь захотілося грошей, комусь спокійного життя, комусь кар’єри. І це все виявилося несумісно с Хабром. Бо кому там цікаво як ти в якомусь нудного легасі на джаві прикрутив якесь нове логування в якесь нове місце? Та нікому. Але за це добре платять, тому люди цим займаються. Але на Хабр про це не напишеш. Та й навіть ті, хто вирішив монетизувати саме креативний контент, виявили, що Хабр для того не найкращий майданчик — свої зовнішні проєкти давали можливість заробити більше.

Так почався вихід з Хабру прикольних божевільних і вхід корпоративних блогів, де копірайтери на зарплаті по наперед затвредженому на квартал графіку пишуть корпоративні новини і переклади англійських статей.

Отака сумна історія.

Як думаєте, є шанс що український хабр таки буде популярним? Чи знайдуться добровольці, які захочуть його розвивати?

Ну, я б шукав тих самих шалених. Серед молоді. Можливо, з якоюсь грантовою підтримкою. Можливо, вже не в форматі тексту, а щось з елементами ютюбу чи (прости господи) тіктоку. Звучить дивно, але новий формат і має бути дивним. Ви не відкриєте новий Хабр в 2022 році, бо це не 2007-ий.

Як то кажуть іди до шаленої мети і тебе підтримають однодумці!

Більша концентрація на технічних статтях та новинах на відміну від Dou, у якого як на мій погляд більше акцент на кар’єрі, компаніях, менеджмену та юридичних новинах (дія сіті, податки та усе це)

Я би сконцентрувався більше на контенті а не на фічі, так как як це буде найбільша проблема у прусуванні.

На доу акцент на вопросе «куда валить?», там на статье про алгоритмы на фортране как то жиденько, зато только стоит создать тему, «Реллокейт на марс», то там сразу миллиард комментов, и все готовы менять свой украинский паспорт на марсианский.

Щось схоже я і мав на увазі але не так грубо

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

-

Як на мене фішка хабра це коментарі. навіть під поганою статтею (що є наприклад тупим перекладом офіційного гайду) збирається спільнота, що цікавиться цією тематикою. Тому з коментарів можна довідатись про альтернативи программі зі статті, порівняння цих альтернативи від різних користувачів, недокументовані функції (як люди їх знайшли???). Такий собі клуб по інтересах в коментарях.
А недоліки як на мене — це система карми замість нормального модерування.

Вибачайте, а ви не хочете для початку сформуляювати задачу?
А вже потім питатися які для неї треба фічі?

Зробити укр хабр щоби що?
Зроблю припущеня, що не просто заради того щоб замінити сам хабр.
А мабуть — хочете закрити геп із тим фактом, що саме для української IT спільноти майже нема місць із обговореннями саме технічної складової.
(Статті, гайди, мануали і все таке)

Якщо так, то як вже писали — content is king.
А якщо точніше — community is king.
Нема цікавого контенту, нема цікавих обговорень — так можна і в помийку скатитися.

А якщо точніше — community is king.

Насправді у мене є досить багато й інших фіч, які я не описав в топіку, але є у планах впровадження на цьому ресурсі. Наприклад, виявлення окремих соціальних груп та їхніх лідерів виходячи із того, хто і кому плюсує. Потім, враховуючи хто і в якій групі, рекомендувати членам групи зайти в те, чи інше обговорення. Щоправда, трохи віддалена перспектива впровадження такої фічі, бо починати треба із чогось простішого, враховуючи етап розвитку сайта.

А для кого і для чого ви хочете зробити цей сайт?
Для мене той же хабр був аналогом ранкової газети — зараз би вже читати не почав, але звичка залишилась. В останній час (до 24 лютого — після цього не слідкував) — це переклади англомовних статей від компаній, що бажають бути на слуху. І якісь краплі іншого контенту. Це може підтримати ресурс, який вже відомий, але я досить скептично ставлюсь до того, що з 0 сайт можна зробити цим популярним.
Я бачу, що ви хочете знайти якусь срібну кулю вигадуючі фічі. Але який мені сенс заходити на сайт з рейтингом під кожним тегом, якщо статтів по цим тегам буде обмаль? Де ви візьмете стільки контенту, щоб я зміг знайти щось цікаве заходячи раз на день/тиждень?
Для обговорення якихось суто українських тенденцій вже є доу. Для статей — англомовні ресурси. Новини — ain. І я не розумію яку нішу хочете закрити ви і як.
У підсумку я за те щоб з’явився український сайт з технічними статтями, але я не розумію як ви зможете генерувати стільки контенту без вкладання купи грошей, щоб було цікаво туди заходити досить часто і як там з’явиться аудіторія, щоб було хоч якесь обговорення.
І до речі — а що ви думаєте про розважальний ресурс на кшталт пікабу? Контент генерувато порівняно легко, реддіт все ж таки глобальний, тому у нього інша ніша і аудиторія може бути більша і з гіршим знанням англійської.

Але який мені сенс заходити на сайт з рейтингом під кожним тегом, якщо статтів по цим тегам буде обмаль? Де ви візьмете стільки контенту, щоб я зміг знайти щось цікаве заходячи раз на день/тиждень?
...
я за те щоб з’явився український сайт з технічними статтями, але я не розумію як ви зможете генерувати стільки контенту без вкладання купи грошей, щоб було цікаво туди заходити досить часто і як там з’явиться аудіторія, щоб було хоч якесь обговорення.

Людей із такою точкою зору — більшість, і це нормально, хоча це позиція пасивних людей. В такому разі на початковому етапі сайт буде наповнюватись пасіонаріями, а пасивні читачі прийдуть на усе готове пізніше. Ще раз хочу сказати, що хоча в цьому моєму коментарі є натяк-критика і заохочення бути активним, але я все-таки не засуджую адекватну пасивність.

І до речі — а що ви думаєте про розважальний ресурс на кшталт пікабу?

Якось було заходив на пікабу, бо не раз за нього чув, але ніколи не користувався ним, тому і не знаю які там унікальні фішки є.

А навіщо вкладатися на початковому етапі в сайт комусь крім його творця? Статтю написати важко, майже ніхто її не прочитає і сайт скоріш за все швидко помре. Чому б у такому випадку для доу щось не написати? Тут теж є технічні статті.
А щоб генерувати достатньо контента — цих «пасіонаріїв» треба багато.
Але все ж таки основне питання — для кого і для чого цей сайт? Усе інше залежить від цього. Бо зараз хабр — це сайт для піару рашистських компаній, який живе за рахунок минулої популярності. І коли ТЗ стоїть, як зробити аналог з фішечками, то це виглядає незрозуміло.

Я років 20 тому на хабрі хотів зареєструватися. Треба було твір писати який читав робот. Будь ласка без оцього ананізму

Я прийшов на хабр в 2007 році, ще зовсім юним дитям. І дуже добре бачив, як його реформували люди, які мислили фічами. Створювали якісь підресурси з певною тематикою, куди ніхто не хотів писати (причина нижче), виганяли і банили котиків, які набирали рейтингу більше чим круті технічні статті (якийсь чувак рисував класні стікери котів і викладав їх на хабрі), кроїли його під технічні рамки, фічі, специфікації, класифікації, аж поки не досягли свого — люди звідти масово пішли. Вони не зрозуміли основного, не зрозуміли, чому котики були важливі, і ніяк не применшували технічних статтей, навпаки, допомагали їм, приводили аудиторію. Хабр зараз — просто рерайтна пустиня, холодна і безжиттєва, порівняно з 2010 роком.

Для соціального ресурсу фічі другорядні. Теги, голосування за них чи за пости — другорядні. Люди приходять не за ними, фічі лише добавляють чи мінусують комфорт, не більше.

Перше, найголовніше — люди. Соціум. Люди приходять до людей. Сидять вечорами і спорять з людьми. Роблять ресурс улюбленим через людей. Люди важливіші за все, за контент в тому числі. Тому вам доведеться подолати найскладнішу дилему курки чи яйця — людям не захочеться вкладатися там, де мало людей (ось тут причина провалу підресурсів хабру), їм хочеться говорити на великій публіці, а публіки немає, тому що люди не прийшли, так як їм хочеться людей, і знову по колу.

Потім вже йде контент, обговорення, голосування, теги і тому подібне. Але навіть контент роблять для людей, обговорюють з людьми, отримують соціальні бонуси від людей.

причина того, що ці проекти не злетіли

Єдина причина, чому вони не злетіли — в людей не було причини там оставатися, не було бачення соціального капіталу, соціуму, визнання, впізнаваності, винагороди.

фічі лише добавляють чи мінусують комфорт, не більше.

Хм, всього-на-всього — комфорт. Кому це треба?!

Перше, найголовніше — люди. Соціум.

Із цим згоден повністю, але це мабуть таки заперечує вашу цитату про неважливість фіч.

комфорт. Кому це треба?!

всім. ))
якщо воно невдобне, то користуватися їм можна тільки з під палки

Комфорт третьорядний. Перші люди, другий контент. Hackernews неймовірно убогий, там крім дерева коментарів немає нічого, але дерево коментарів вміли робити ще на початку нульових. Але там є люди, і є контент.

Убогість не заперечує що там є своя фішка. Взяти той же твітер. Здавалось би що там такого, але ж таки зручно (в певному сенсі, хоча незручно — в іншому).

На первом месте — контент и удобство эксплуатации сервиса. Без них не будет никакой аудитории.
Хотя можно сделать только один удобный движок, с помощью которого аудитория тоже создавать контент.

Сайт без контенту але з людьми — чат. Цілком може бути багатолюдним та приємним для відвідування.
Сайт без людей, але з контентом — напевне є, але ніхто не знає, тому що він же без людей.

В крайніх випадках, де ми протиставляємо контент людям, хоча цього не треба робити, сайт без контенту може успішно існувати, а сайт без людей — ні.

Согласен. Поэтому разработчик с самого начала должен иметь представление, для КОГО он делает сервис, ЧТО на нем будет представлено и КАК будет осуществляться взаимодействие между первым и вторым.

У топикстартера отсутствует такое понимание. :( Поэтому большинство уверено в провале по целому ряду причин. Будет жаль потерянного времени, которое можно было конвертировать в гору денег.

все сказав. Соціум — основна фішка будь якого «хабру».

автору поста — вже є ДОУ, якщо енергії через край, то допоможіть ідеями і ресурсами в «технічний відділ», хай розвивається.

Чому ж, можна робити інші ресурси, ДОУ не забирає на себе весь можливий час. Але дивитися на створення нового ресурсу через призму технічних фіч — значить його закопати ще до народження. Чому людина повинна прийти туди, чому повинна остатися, чому повинна голосувати за пости, навіщо їй тратити на це час, навіщо їй тратити час на створення контенту? Люди не юніти, яких обвів і кинув на нову територію, вони себелюбні егоїстичні створіння з обмеженим часом.

Люди не юніти, яких обвів і кинув на нову територію, вони себелюбні егоїстичні створіння з обмеженим часом.

Згоден, але на хабрі десь до сотні постів публікується щодня. Тобто із десятків мільйонів користувачів хабра є до сотні людей, яким є що сказати, вони активні і тягнуться до соціуму. Дуже часто приходиться нагадувати, але ж часто коментатори в цій темі забувають, що зразу не було дуже багато статтей і на тому самому хабрі.

що зразу не було дуже багато статтей і на тому самому хабрі

Бо той період — то період розквіту ресурсів: пк і інтернет суттєво дешевшають і стають масовими як телевізор і холодильник, а конкурентних ресурсів ще дуже мало (ще й без англійської багато працювало). У 2022 такий підхід наврядчи спрацює.

На Хабрі раніше могло бути 5 статтей на день, куди приходили вечором посидіти люди. Відкривали браузер, і з теплим очікуванням йшли на хабр, потусити. Сто постів сьогодні, в яких по 1 коменту — просто стагнація. ДОУ, на якому я читаю три статті в день, значно більш соціальний, чим Хабр сьогодні.

Я не намагаюся сказати, що ваша задумка погана, не виступаю з позиції критика, який хоче доказати, чому від неї варто відмовитися. Ні. Навпаки, я був би радий такому ресурсу. Але ваш акцент на фічі опускає з виду найважливіше — соціум, і чому люди прийдуть формувати цей соціум.

Сколько лет хабр собирал свою аудиторию? Вы готовы столь ждать? Зачем? Возможно есть другие пути?

Чому ж, можна робити інші ресурси, ДОУ не забирає на себе весь можливий час

лол

Осень верно отмечено про дилемму курицы и яйца. Аудитории нужен контент, а контенту нужна аудитория.

Чтобы привлечь посетителей, им нужно предложить очевидную, полезную для них функцию.

Абсолютно не згоден. Якщо люди приходитимуть до людей, то це буде чергова комунікатива помийка, а не портал з корисною інформацією. Я свого часу заходив на Хабр через щотижневі дайджести по фронтенду, статті про космос і інше цікаве чтиво, а не на перегляд срачів в коментарях.

А писали їх для чого? Не для карми, не для відчуття власної важливості, поширень, і щоб бути частиною спільноти?

Судя по развитию послдених лет у Хабра самого идёт стагнация. Я думаю сама идея немного тухнет — сейчас развиваются специализтрованные сообщества по узким темам.
А для нас есть ДОУ — можно сюда писать статьи по темема, благо широкое сообщество уже есть.

специализтрованные сообщества по узким темам

gamedev.dou.ua ? :)

На Хабре тоже был период когда они «искусствено» делили ресурс на под-сайты, а потом сливали обратно. Думаю, это всё зависит от аудитории. Не имеет смысла ее расчленять, когда она сформирована на одном ресурсе.

На скільки я знаю, таке розділення було продиктовано їхнім бажанням уникнути юридичних наслідків. Технічної необхідності в цьому не було.

Очень невнятные были попытки дробления, наверное, никто так и не понял для чего точно. Как я понял, пытались разделить на научно-популрный Мегамозг и более айтишно-гиковый «основной» Хабр.

Найбільш убоге рішення хабру, яке поклало початок його стагнації. Людей вигонили з великої кімнати, де всі весело тусувалися, в нову і тиху. Ніхто не хотів туди вкладатися, всіма силами йшли назад, там їх знову вигонили, на підресурсах замість 100к переглядів стаття давала 5к, люди забивали, ображалися, втомлювалися і йшли.

Основна проблема — контент, фічі можна додавати за потреби.
Я теж робив подібний вебсайт devzone.org.ua але відвідувачів там дуже мало, тому що контенту не так багато, відповідно і бажаючих писати статті майже немає.

Якщо придумаєте як винагороджувати авторів за контент, тоді у вас буде контент, а за контентом вже прийдуть відвідувачі.

Основна проблема — контент, фічі можна додавати за потреби.

Покажіть мені «український хабр» із фічами, і вже тоді можна буде говорити про неважливість цих фіч. Поки що я бачу лише плюс/мінус стандартний набір можливостей, які самі по собі не можуть привабити користувачів.

Чи може ваш сайт має якісь суттєві нестандартні фічі?

UPD: Ага, вже побачив про фічі тут dou.ua/forums/topic/30912

Якщо задача це створити «український хабр», то статті та аудиторія це ключові елементи.

Ось ви написали статтю на DOU, хоча тут навіть немає нормального js редактора при створенні статей, в коментарях треба вручну писати html теги, але з цим можна змиритися тому що для вас головне щоб вашу статтю побачило якомога більше людей. А тут багато відвідувачів тому що постійно є щось нове що можна почитати та обговорити.

Тому, на мою думку, головне що треба вирішити як наповнювати сайт цікавим і корисним контентом на першому етапі поки не сформується необхідна аудиторія.

ДОУ не починав із того, що тут було постійно щось нове, це він виріс до такого рівня. Все таки я переконаний, що на початковому етапі повинна бути фішка, типу «зарплати айтішників». А далі, звичайно ж, вже можна придумати що відвідувачам буде цікаво ще почитати. З іншого боку, якщо є гроші для оплати професійним журналістам, як це мабуть є на ain.ua, то можна з контенту починати.

ДОУ не починав із того, що тут було постійно щось нове, це він виріс до такого рівня

Бо він суттєво раніше почав)
Був період коли всі почали робити свої «унікальні» соц мережі «з фішками». І де вони всі?
Хочете зробити щось нове і потужне? — створюйте команду і шукайте бюджети.

Вы намеренно пытаетесь строить узкоспециализированный сервис с кучей непонятных ограничений и мечтаете найти какую-то таинственный «фичу». Не взлетит.

Попробуйте сделать что-то ПОЛЕЗНОЕ для обычного пользователя, желательно не ограниченного территорией Украины и тем более языком. Заработайте кучу денег, потом строите свой замок из слоновой кости.

Могу подкинуть идеи по первой части. ;)

Все таки я переконаний, що на початковому етапі повинна бути фішка, типу «зарплати айтішників».

Зопили анонимное обсуждение оферов как на блайнде.

www.teamblind.com/...​-L4-offer-review-bgThipC6

До речі, в редакторі початково краще завантажувати Markdown версію, а не HTML.

Ваш сайт мабуть самий кращий із тих, що я бачив серед «українських хабрів». Видно що ви старались, ну і шарите в тому, що робите. На чому бекенд та фронтенд написано, якщо не секрет?

Бекенд на PHP, Laravel. Адмінка з усім необхідним — Laravel Voyager
Фронтенда як такого немає, трохи чистого JavaScript з необхідними бібліотеками (axios і тому подібні)

На вашому сайті був великий період простою (біля 9 місяців) і зараз у вас з’явилось пару статтей. Думаєте і далі розвивати свій сайт? Не з’явилось бажання написати на mblog.dev? Чи маєте критику в цьому плані?

Мені не дуже подобається писати статті, більше цікавить писати код і розвивати якийсь свій проєкт, тому і займаюся своїми вебсайтами.

Я на деякий час закинув цей проєкт, але зараз знову з’явилось бажання щось по ньому поробити.

В мене ще є англомовна версія цього проєкту TechPlanet яким я більше займаюся. Там, правда, в основному спамери пишуть рекламні статті, але все одно вже набралося близько 170К статей, є трафік. Треба вже треба думати про якусь оптимізацію, масштабування. Це вже цікавіше, а за одно всі оновлення і на DevZone виливаю.

але все одно вже набралося близько 170К статей, є трафік

Ух, ти! Нічого собі, клас! Цікаво:
1. за який період цілих 170К набігло?
2. скільки всього авторів?
3. скільки постійних читачів?
4. Шаред хостинг, чи вже переїхали до хмарного провайдера?
5. Скільки запитів за секунду у пікові години?

1. Більшість статей за останні 3 місяці, але це все рекламні статті.
2. зареєструвалося вже 24К користувачів
3. не думаю що багато, основний трафік з google на окремі статті які потрапляють в пошук
4. vds, був з самого початку
5. статистика за кількістю запитів на секунду в мене ніде не ведеться, по Google Analytics максимум було 8.5K переглядів на годину.

зареєструвалося вже 24К користувачів

Цікаво скільки із них боти. Я передумав дозволяти на своєму сайті заходити через пошту й пароль саме щоб ускладнити реєстрацію ботів.

як на мене, то пункт номер один — якісний контент, все решта вторинне. непогано би, щоб тематика була чуть ширшою за ІТ: я хабр в основному через научпоп читав (в період розділення воно все було на гіктаймс) і не я один такий. звідси, якщо так подумати, то непогано би мати там підключений MathJax, щоб писати формули в синтаксисі LaTeX (на хабрі працює лише в тексті статті, але не коментах); можливість вставляти якісь JS демонстрації (там в дуже обмеженому виді, наприклад habr.com/ru/post/544282/) ще можна як на www.reddit.com/r/EverythingScience обзавестись flair для користувачів (тут описано що це таке www.reddit.com/r/science/wiki/flair).

пункт номер один — якісний контент, все решта вторинне.

Перевірено codeguida.com, контента вистачає, але користувачів немає (по крайній мірі — коментарі майже відсутні).

щоб тематика була чуть ширшою за ІТ... научпоп

Навколо-айтешне та науково-популярне — це справді одні із самих популярних тем. Я спеціально проводив дослідження хабра:
— 44% технічне в ІТ
— 23% навколо-айтішне
— 9% навчання та кар’єра в ІТ
— 10% ІТ-залізо, роботи, ґаджети
— 3% науково-популярне
— 11% інше

Перевірено codeguida.com, контента вистачає

Я зайшов бачучи це речення ще раз... і знайшов кнопку «Показати всі» (навіщо вона окремо?)
Далі отримуємо сторінку, на якій
1. 8 статей на сторінку, але кожна стаття показана квадратиком без подробиць (для порівняння: хабр — декілька рядків до cutʼа). Чому 8, якщо квадратиками? Тут менше 50 не можна.
2. Є кнопка «показати ще», але вона не відкриває нову сторінку, а продовжує поточну. Якщо хочеться все робити в одній сторінці (дивне бажання, але модне), чому не автоматична підгрузка?
Хто там робив йому UX — не знаю, але за дизайн «двійка». Це вже здатне відлякати половину потенційних користувачів.

«Контента вистачає»? Дивимось:
1) Середня щільність статей — ледь більше ніж 1 на місяць (найранніша з перших 8 — за жовтень 2021).
2) Майже всі що промотав присвячені вебу (2 з 24 — Пітон без уточнення, але в тому контексті це теж 90% веб).
Це не «вистачає», це НОЛЬ контенту.
Порівняйте з Reddit, HackerNews, хабром. 50-100 на добу це норма і навіть мало, могло бути ще більше.
«Так ви слона не продасте» ©

Поки не знайдете як зробити щільний потік контенту (1 щось нове на добу — мінімум щоб помітили! 10 на добу — щоб підтримувати життя! 20-50 — для якось самопідтримки. статтю рахуємо за 1, коментар за 1/10...1/20), говорити просто ні про що. Хоч тушкою хоч опудалом, але розігнатись і зробити потік і підтримати його хоч півроку. Далі піде вже само.

До того ресурсу дуже багато критики і у мене теж. Свого часу я про це говорив адміну, але він цю критику сприймав як прискіпування до нього. Причому я критикував його аргументовано, по пунктам...

Стосовно того, що недостатньо контенту, то якщо врахувати невелику кількість дописувачів, то вони таки досить непогано стараються. Не згоден із вами, що така кількість повинна зупиняти користувачів використовувати цей ресурс. Потрібно проявляти ініціативу, намагатись допомогти їм, можна щось опублікувати... але це в теорії. Практика показує що там ігноруються навіть той мізер авторів що є. Було якось і я намагався пару постів опублікувати... забув яка там розв’язка була, чи то помилка на сервері, чи то занадто довго чекав до публікації, щось таке.

Стосовно того, що недостатньо контенту, то якщо врахувати невелику кількість дописувачів, то вони таки досить непогано стараються.

А я кажу, все це відмазки. Мало дописувачів — хай вони багато пишуть. По барабану, 1000 по одній статті чи 1 з 1000 статтями. Забезплатно чи по 100$ за статтю (так, скоріше платно, бо писати статті — це праця). Але — зробити потік. Полегшити коментування до межі. Спонукати до участі і обговорення. Дозволити флейміти максимально в межах дозволеного.
Або — так і помрете як 100500 інших аналогічних спроб.

Практика показує що там ігноруються навіть той мізер авторів що є.

Бо їм не платили, так? І сподівань на комерційний успіх не було.

Ой не перебʼєте ви DOU...

я так поверхнево глянув, мені статті на codeguida.com більше нагадують tutorials. а щоб активно коментували, в статті повинна бути якась нова думка, з якою можна погодитись або ні.

Практика показує що там ігноруються навіть той мізер авторів що є.

І це теж в копилку порад. Щонайменше половина статей і перших постів має метою почати дискусію.

Перевірено codeguida.com

Я про це й ресурс дізнався з вашого коментаря.
Зайшов, подивився, закрив. А ще він чомусь нагадав студентські дипломні роботи)

контента вистачає, але користувачів немає

ну такой себе контент... полистал минутку и закрыл сайт. какой контент — такой и отклик от посетителей.

на хабре порой очень интересно было почитать действительно годные статьи на самые разные научные темы (космос, химия и тд, даже про ковид и вакцины). а приводить в пример сайт, где сотня однотипных статей на веб-девелопмент (тем более контент такой же, как на каждом углу в сети), ну такое, не конкурент вообще.

З точки зору пасивного спостерігача може воно і так, там контенту справді мало і він в основному про веб. Але коли ми говоримо про «український хабр», де контент може створювати кожен користувач, то в український айтішників повинен спрацьовувати той самий психологічний механізм, який дозволив російським айтішникам розвивати хабр. На хабрі ж не з перших місяців почали публікуватись, наприклад, відомі компанії. Так же? Згоден що на хабрі контент створюють не тільки російські айтішники, але з тієї статистики що я пам’ятаю, то від російських айтішників там десь 70-80% контенту, якщо не помиляюсь.

P.S. До речі, раніше (але вже після 2015 року) codeguida у своїх правилах писали, що не брезгують приймати статті язиком окупанта, хоча здається що таких постів ніхто не писав їм, не знаю чи змінилось щось у них після 24.02.2022.

Соціальна складова — обговорення, рейтинги і т.д. не цікавить взагалі.

Дайте вгадаю, вам років 14-16?

Можливо ви мали на увазі тільки себе, але якщо ви рекомендуєте не звертати увагу на «соціальну складову», як ви написали, то вибачте, але це дурниці.

Ну добре, якщо ви мали на увазі тільки себе, тоді — вибачте. Стосовно аргументації важливості соціальної складової, то вона на стільки очевидна, що не бачу сенсу це додатково аргументувати.

Софт скил монстер)
Сразу перешёл на личности, ну хоть не забанил)))

1. Скоротити або виключити в принципі розділення на статті (пости) і коментарі. У всіх сайтів типу хабр/dou/rsdn/etc. обговорення важливіше за самі статті — воно створює більш цікавий контент, ніж статті. Інколи навіть просте коротке питання може викликати серйозне і цікаве обговорення, в рази корисніше, ніж пророблена стаття. Без зручного обговорення читати будуть в 1000 разів менше; стаття в типовому місці це лише затравка. (Це те, що погано розуміють на хабрі, доу і в аналогічних місцях.) Створити максимум зручности для обговорення.

Легке написання коментарів; посилання на них; швидке завантаження; можливість плоского показу з переходом по ієрархії щоб не втрачати жодного коментаря; попередній перегляд в фінальному вигляді; картинки/фотки, «багате» форматування (в розумних межах); редагування коментарів (краще за все — періодами); підписка поштою і inboxʼом на сайті.

З технічною точки зору для клієнта, кращий движок що поки бачив — на rsdn (у межах десктопу/лаптопу; для мобілок треба щось інше). В ньому як раз нема «статей», є перший пост у темі і відповіді на нього. Зрозуміло, ніхто не завадить зробити цей перший пост великим і проробленим — але це не повинне бути вимогою.

2. Класифікація тегами і потоками, або підфорумами.

3. Проста надійна реєстрація.

4. Власний список вибраного з власними помітками і пошуком за ними.

5. Може бути якийсь персональний рейтинг, але треба дуже виважено робити, щоб не повторити недоліки хабровської «карми».

PS: Заборону російської вважаю недоречною (і сам в таке місце не піду), або знаходьте ресурси і модеруйте за змістом, або нафіг.

1. Це ви мабуть про типовий форум говорите, але із кращою деревоподібною структурою коментарів. Чесно кажучи не бачу мінусів у тому, що окремий пост відділений від коментарів.
2. Так, теги зручна річ, але у мене вони ще й будуть у контексті (див. опис у топіку). До речі, слово і поняття «потоки» я придумав у себе на сайті ще до того, як вони так само почали називатись на хабрі. Так що буде і потік.
3. Ясна річ. Для початку хочу зробити реєстрацію тільки через соцмережі. Хоча вже реалізовано реєстрацію через пошту, але думаю додатковий фільтр від ботів/спаму мені не завадить.
4. Вибране точно буде.
5. Система репутації — це буде одна із самих головних фішок на сайті. Нагадаю, вона буде зароблятись у розрізі конкретних навичок, а не у загальному за якість постів.

PS: Заборону російської вважаю недоречною (і сам в таке місце не піду), або знаходьте ресурси і модеруйте за змістом, або нафіг.

Язик окупанта точно не терпітиму на сайті. Із ним пов’язано набагато більше проблем, ніж переваг. Тим більше — не буду догождати людям, які принципово ігнорують ресурс, на якому контент буде двома мовами (українською та англійською).

100% покриття тестами і бек на НестЖС

Ну тут хоть бы ДОУ допилить наконец, а то даже без хабра и тем более пикабу вряд ли удастся найти форум у которого форматирование комментов в 2022 осуществляется набором голых html тегов в textarea. В IDE меньше html пишешь с автокомплитом, чем тут когда ссылку хочешь вставить без 3-х километровых кряказяблей. Уж о ленивом рендеринге комментов в тяжелых темах грешно и мечтать.

Взагалі весь сайт доу якось зроблено трохи «на відвали», якщо ви колись колись в девконсолі відкривали.

Що ще раз доводить — «неважливо наскільки гарний твій код, якщо він вирішує задачу на достатньому рівні»

Вам треба контент та спільнота.
Для прикладу: був і є сайт itc.ua з новинами зі сфери ІТ та дотичними до них. Потім, через незгоду з новими власниками — команда створила сайт mezha.media — практично те саме, але виключно українською. І в них вийшло, бо спільнота підтримала і прийшла до них.

На скільки я знаю, на mezha.media зразу почали працювати професійні журналісти, в яких вже була своя аудиторія. Так же? Їм простіше привести на новий ресурс спільноту.

Я намагаюсь робити ставку на фічах, бо я програміст, у якого ще немає своєї аудиторії.

А что Вы называете «фичами»? Что является «фичами» в отношении Вашего «хабра»?

Ви ж уже питали про це. Не читали відповідь?

Мені здається, що в такому випадку треба починати збирати команду. Не впевнений, що одному вийде зробити новий ресурс.

Хоча не знаю історії розвитку ДОУ, але думаю Макс мав такий же старт як і я... хоча, українська ніша ще не була зайнятою в цьому плані.

Найважче буде знайти людей які там почнуть писати. Хабр вже 16 років існує.

Конкурент доу це прекрасне айті і я вже не впевнений, де публіка адекватніша. Існування ще одного конкурента було б файним.

Ні, хабр відрізняється ось цим, чого і близько немає на ДОУ.

Ви створювали пости на ДОУ дуже давно, мабуть тоді ще не було графічного редактора. Для технічних постів цей редактор дуже незручний.

У вас посилання зпаплюжене. Якщо переходити на нього, наприклад, з «Recent comments», веде на них же.

Якщо переходити на нього, наприклад, з «Recent comments», веде на них же.

Ну не знаю, я спочатку перейшов на ваш коментар через клік зеленого квадратика із числом останніх коментарів, а потім успішно перейшов по тому лінку, який я залишив.

Firefox.
Якщо відкрити через dou.ua/forums/comments то він вказує на dou.ua/forums/comments/#2388405.
А все тому що економите на сірниках (не наводите повний URL).

Я спеціально роблю такий лінк щоб не відкривалась нова вкладка. У Chrome у мене відкривається все як задумано.

UPD: А, ви мали на увазі останні коментарі із профілю користувача, а не із конкретної теми. Ясно.

Я спеціально роблю такий лінк щоб не відкривалась нова вкладка.

У мене з повним URL не відкривається нова, виникає в тій же.

У Chrome у мене відкривається все як задумано.

Співчуваю :)

У мене з повним URL не відкривається нова, виникає в тій же.

Щойно перевірив на Firefox (Ubuntu 20.04) так само працює — повний URL відкриває у новій вкладці.

Ні не доу нема нічого цікавого технічного все балачки «за життя»

Не погоджусь що взагалі немає, але погоджусь що не кожен день, і навіть не кожен тиждень.

аналог хабра можливо зайшов би на доу — навіть рерайти контенту. просто тому що аудиторія вже зібрана.
+голосовалки/підписки ітд — і основна мета ресурсу досягнута — все по темі, в одному місці, зі своїми фішками — зручно

а так — вважаю що кожній країні потрібно створювати свої аналоги всіх популярних закордонних ресурсів. на перспективу

не можу знайти аналог отвєтимайлру в Україні, створіть будь-ласка

Зачем хабр? Хабр это рекламная площадка, и чистилище где обитают деды-прогроммысты которые сажают клубнику. Если на пикабу сидят 30 летние лбы, с интеллектом 6-летнего ребёнка, то на хабре эти лбы лет на 10-20 старше.

Простите, я не понял — это хорошо или плохо?

Для кого как, но мне такое не нрав.

та хабр то застаріла ідея, це вже не працює так добре як колись

це вже не працює так добре як колись

Як думаєте чому?

Як би тобі сказати... в світі IT України як огородженого простору не існує. Він глобальний апріорі. Тому замість витрачати час та гроші на відверто безглузду ідею, зроби щось глобальне. Або приєднайся до існуючого.

Те саме із хабром. Безглуздо його банити. Звідти треба брати все, що тобі корисне. Але нічого не віддавати взамін на платформу, правила якої тобі не подобаються. А якщо є навички інформаційної війни, можеш навіть виводити звідти аудиторію в реальний світ.

Якщо ж приєднуватися до іншої платформи — спочатку подивись, а чи влаштовують тебе правила та їхнє виконання. Наприклад, на Reddit досить велика влада надається адмінам, але що до банів — карають усіх тупо по жалобах тролів. То напівтоталітарний ресурс. Зараз там виють росіяни, що їх і не відключили, але гонять ссяним ганчір′ям щойно ті намагаються проштовхувати тематику. Але я впевнений, те саме станеться із українцями, наприклад якщо деякі відверто упороті почнуть проштовхувати тематику гітлера — а знищать в результаті цілі гілки, що розвивалися роками.

А касательно языка — извини, даже на DOU русский был, есть, и останется. Хотя бы по той причине, что России он не принадлежит. Это язык общения, в том числе международного. И Путина он точно переживёт. Вы ж не спрыгиваете с английского только потому, что на нём разговаривает маразматик Байден — который допустил войну? Одно его слово — и Украина была бы в НАТО ещё в 2008. Тем не менее, всё случилось как случилось.

Но английский — это сила, объединяющая весь мир. Это понимают даже китайцы.

Хотя бы по той причине, что России он не принадлежит. Это язык общения, в том числе международного.

Розкажіть це рашистському попу кірілу, бо він не знає що «русский язык — это язык общения» і що не потрібно вшивати у, здавалось би, суто релігійну тему ідеї русского мира. Це саме стосується ще купи російськомовних ресурсів, куди прямо таки вшиваються ці цінності, із відповідним трактуванням історії і т.д. Навіть русскоязычная вікіпедія — і та суттєво відрізняється від україномовної вікіпедії в цьому плані.

Так що не треба лукавити оцим «русский язык — это всего лишь язык общения». Глупо заперечувати, що росія — це самий великий генератор російськомовного контенту, куди вкладаються свої цінності, своя історія, і т.д. А якщо люди це споживають, значить хочеш-не-хочеш, а вони схиляються до вкладених цінностей у цей контент.

Вибач, а ти сам пробував споживати «контент» попа кіріла? А ти спробуй, просто щоб зрозуміти, що розумні люди не те що цього не сприймуть, а навіть можуть відсіювати людей, яким так заходить. Тобто, усе це мракобісся насправді руйнує росію зсередини.

Рекомендація ж відмовитися від інформації, доступної російською мовою, нагадує намагання мера Дніпра повторити тактику ІГІЛ: він вимагав зняти супутникові тарілки. Нібито вони приманюють авіацію та артилерію. Потім вже визнав, що це щоб не дивилися російські канали.

Тому, хочеш сунути голову в пісок — роби це сам. Хочеш стимулювати до цього інших... краще йди в релігію, там простіше паства. Але втирати оцю маячню айтішниками, які знають три мови щонайменше — ну, можеш спробувати. Тільки за власні кошти. Чи можеш фонд Сороса погрантососити, але тоді доведеться працювати по всьому спектру повістки, без права на ініціативу.

Вибач, а ти сам пробував споживати «контент» попа кіріла? А ти спробуй, просто щоб зрозуміти, що розумні люди не те що цього не сприймуть, а навіть можуть відсіювати людей, яким так заходить.

На жаль, «не всё так однозначно» (tm)
Я кілька років працював з колегою, якого ну пару-тройку разів заносило в режим «жиди нас всіх продали», але якось зупиняли і він на роботі не грузив постійно цим. А зараз він адмін одного з найголовніших фейкометів і значиться на «Миротворці». Як в ньому уживаються високий розум в технологіях і печерний примитив черносоцтва ОЗГ «РПЦ» — не знаю, але якось уживається. І це не один такий, просто найблизькіший приклад.

Але тотальну фільтрацію за мовою я не підтримую навіть при такому. Якщо Третяку ліньки наводити нормальну модерацію — то це значить що в нього там взагалі не буде нормального керування, і йти туди не треба.

і йти туди не треба

Відсутність представників русского мира, до яких належить відсотків 80-90 російськомовних, а також відсутність людей, які толерантні до русского мира — це буде прямо одна із головних фішок цього ресурсу. Сподіваюсь решта російськомовних (10-20%) знайдуть у собі бажання розвивати такий ресурс і перейдуть на українську мову.

Тут уже всі зрозуміли вашу позицію, і я давно писав це не вам.

Та я як би теж не зовсім вам пишу, просто реагую на вашу критику і думку про «не треба туди і йти», пояснюю іншим користувачам свою позицію.

Відсутність представників русского мира, до яких належить відсотків 80-90 російськомовних

думаю десь близько 105% якщо точніше, мало взяв)

Ось на чому в мене ґрунтується оцінка. Голосуючи за ригів, російськомовні українці заслужено зараховуються до русского мира. Чим більший відсоток російськомовних, тим більше голосували за януковича.

Віктор Янукович у третьому турі отримав більше половини голосів в саме тих областях України, де розповсюджена російська мова: Донецька (93 %), Луганська (92 %), Дніпропетровська (63 %), Харківська (68 %), АР Крим (81 %), Одеська (68 %), Запорізька (70 %), Миколаївська (70 %), Херсонська (52 %). Всього в цих областях він отримав 81 % всіх своїх голосів.

Итого 9 самых населенных областей. Пресловутая «недоросия». И тут возникает дилемма: отдать их врагу, потому что редко пользуются украинским языком, или всё таки пытаться интегрировать?...

Не лукавте, ніякої дилеми немає. Є ліниві і, часто, безсовісні російськомовні люди, які на усі доводи говорити українською, зі згадкою голодоморів, розстрілів, гулагів і т.д. відповідають дуже просто: «А мне так удобно, не указывайте мне!». Ви натякаєте на тому що така позиція заслуговує на повагу? По-моєму, точно — ні.

Російськомовні українці — це не окремий етнос, який потребує поважного ставлення до їхньої мови. Це у абсолютній більшості українці насильно перегнані на язик окупанта на протязі сотень років.

Той же лінк показує що, наприклад, в Одеській та Дніпропетровській області етнічними росіянами себе вважають 11% та 16%, і якщо це порівняти із відсотком російськомовних — 85% та 72% — вимальовується ясна картина того, про що я написав у попередньому абзаці.

Саме тому я вважаю ті цифри суцільною брехнею. :) Є лише один справжній покажчик — використання мови. Для цього достатньо встановити на сайт перемикач «укр/рус».

Як я і казав, на будь-які аргументи, якими б вони не були серйозними та очевидними, представники русского мира відповідають стандартною для манкуртів фразою: «А мне так удобно, не указывайте мне!».

Свого часу сепари з ОРДЛО говорили «услыште Донбас», і після цього вони зривали українські флаги, закликали «Путін, вводи войска» і т.д. Їм абсолютно плювати на історію, яка говорить що від голодомору 1933 року однією із найбільш постраждалих була територія Донбасу, що це робила саме росія, і що виправдання росії, що начебто на росії був голод теж, не витримує мінімальної критики, бо голод «у них» був на Кубані, де проживало на той момент 70% українців. Цим сепарам також плювати, що вони бачать такі очевидні речі, як вживання української мови в Донецьку переважно досить старими людьми, а молодше покоління якраз говорить язиком окупанта. Вони не хочуть це бачити і продовжують вірити що навпаки вони «возвращаются к первоистокам», хоча Київ старіший за Москву...

Звичайно ж така позиція російськомовних українців не заслуговує на повагу.

В Киеве куча русскоязычных, за яныка никогда не голосовавшея. Или голосовавшея, какраз именно потому, что боялись, что будут заставлять по Украински говорить, итд.

Так, є таке. У наведеному лінку за це якраз і згадується як виключення із правил.

Цілком підтримую. Якщо хтось з ідейних причин обрав працювати на російське військо — це свідомий вибір. І навряд чи це через мову, скоріше через гроші та віру. Хтось у сатану віріть, хтось у рпц, хтось у вєлікую расію. Але мови це не стосується аж ніяк.

Наприклад, в Україні є такі, хто у вчення Гітлера вірить. Їх мало, але вони є, так само як вони є і на росії. Але ж це явно не через мову, німецької вони не вивчили, української як не дивно також — більшість з них російськомовні (колись мав можливість з ними детально поспілкуватися вживу, задовго до війни).

Тому ставлячи невелику групу злочинців по один бік барикад з цілими народами — недалекі «борцуни» насправді грають на їхню користь. Злочинцям тільки того і треба, що скоювати злочини, прикриваючись чужими спинами. І звісно ж монополію на ЗМІ.

Забанивши їх для нас — більшість провайдерів зробили їм неоціненну послугу, даючи монополію для військової пропаганди. Гебельсівщина працює виключно якщо нічого іншого просто нема. Якщо ж відкриті інші джерела — то картковий будиночок сиплеться. Особливо це стосується деморалізації поповнення військ, їхні хлопці не хочуть воювати, коли бачать, за що, та як їхні життя нічого не варті, гарматним м′ясом. Але це змінюється, коли їм щодня розповідають що вони найсильніша армія світу, без можливості бачити реальність на власні очі.

Спільний простір припиняє війни. Але розвиває торгівельні відносини (так, вони будуть, усьому свій час). Наразі задача — знищити військовий ресурс, насамперед давши побачити — ХТО НАСПРАВДІ отримує зиск від війни, а хто — залишиться знедоленими інвалідами та піде в розборку на органи.

Воювати треба проти злочинності, не даючи їй жодного шансу прикритися ілюзією суспільного інтересу. Зокрема, на основі мови. Тому я особисто проти навіть примусу до мови тут, в Україні. Усі, хто користується мовою ефективно, роблять це добровільно. А примус працює навапки, генеруючи сміттєвий контент та зневагу.

А що до «українського хабру» — то звісно ж безнадійно. Краще б дивився на глобальні переспективи, і робив щось англійською. Хоча не виключено, що там би був і україномовний контент. Але перш ніж щось робити з нуля, завжди треба дивитися, а що вже зроблено, і що вже намагалися робити, але зафейлили, та чому.

Я кілька років працював з колегою

Шигорин? Писали что его заносило куда поболее чем пару раз

Угу, он.
Ну я про случаи в пределах работы. Вне её считать как-то было облом.

Ах да, забыл сказать: важны не фичи «a habr», а путь которым «the habr» дошел до своего успеха. «Я могу отчитаться за каждый заработанный мною миллион, кроме первого» ©

Можна чуть детальніше про це? Власники хабра робили якісь маніпуляції на початковому етапі розвитку? Які саме? Інвайти для обмеженого кола користувачів? Це типу приваблює через свою «избранность»?

Інвайти для обмеженого кола користувачів? Це типу приваблює через свою «избранность»?

Кстати это тоже.

Можна чуть детальніше про це? Власники хабра робили якісь маніпуляції на початковому етапі розвитку?

Лурку к сожалению выпилили, инфы не осталось :(

Лурку к сожалению выпилили, инфы не осталось :(

lurklurk.com/Хабр

SITUATION: THERE ARE 14 FAILED UKRAINIAN HABRS

Мне кажется, было бы логичнее если что-то похожее и делать, то может сразу на DOU: здесь уже есть узнаваемость и SEO репутация домена, а также возможность писать статьи и как минимум существующие статьи

Только чтобы не оказалось очередным вторичным переводным гетто для тех, кто так и не удосужился выучить английский наконец

У ДОУ есть правда один минус: он не под вашим контролем :)

Ну это как раз поправимо, был бы достойный контент, а договориться можно. И шаги к этому уже были сделаны.
Смотри: если форум, он для всех. Есть лента — она для избранных. Каков результат? Лента утратила читателей и те же представители бизнеса пошли на форум. Притом редакция откровенно разрешает самый тошнотворный спам, включая маркетолхуские комменты. Иные так вообще там прописались (Nix, это про вас).

Сейчас вот добавили на форум темы, где можно писать «только разрешённым экаунтам». Но повторюсь, добавили на форум, не в ленту, с целью банальнейшего отравления того, что работает. Как будто эти грабли не пройдены, как будто заранее не известен результат. Вместо того чтобы открыть отдельный сегмент ДоуПолитика и там хоть инвайты продавайте, хоть за рубли.

Так что ДОУ осталось только кармодрочерство добавить — и всё, фейл. ДОУ по сути ляжет под ДияСити при таком раскладе.

На деле в карме есть рациональное зерно. Но в карму надо уметь, это сложно, это требует регулирования и легализации цензуры по сути. Фактически, требуется знать механизмы демократии, как это работает там, где работает. Потому что есть миллион вариантов сделать неправильно, и каждая ошибка будет стоить практически необратимой потери аудитории.

Вот в чём загвоздка: ядро демократии — это институционализация конфликта. То есть разрешение конфликтовать. А как догадываешься, конфликты очень даже могут слить карму. Потому что все хорошие идеи рождаются в противовес устоям, лучшее враг хорошего, мы помним. В результате неправильно организованный механизм кармы будет фактически вырожден даже не в политику, а в клановую структуру бесприкословного подчинения, по принципу секты. Да, да, то самое, что пытаются строить компании вроде ЕПАМ, и что им удаётся в Беларуси, в России. Почему и говорю, что в случае Украины — ДОУ ляжет под ДияСити, проект сговора ЕПАМа и СофтСёрва (которые разумеется подгадят друг другу, условия сговора никто не исполнит).

Лента утратила читателей и те же представители бизнеса пошли на форум.

Я такого за лентой не заметил, читается вроде всё. Но мне непонятен сам смысл тут такого разделения. Что в одно что в другое может написать каждый, но проверять будут по-разному. Зачем вообще такое разделение? Поток должен быть общий, а разделять имеет смысл только тегированием.
А ещё есть (были?) блоги. Тоже нафига отдельно? Написал себе пост — автор и так виден.

Вот в чём загвоздка: ядро демократии — это институционализация конфликта. То есть разрешение конфликтовать.

Это очень ценное замечание. Без иронии. Тут оно поможет определению, как быть в случае конфликта, который таки выливается во взаимовлияние на рейтинг/карму.
К сожалению, я не вижу общих принципов по этому поводу. Недавно Шипилов писал про войны модерации и бана в FB, где сложнейшие механизмы учитывают, насколько какому голосу за минус можно верить (в двух словах, чем больше у них взаимодействие, тем меньше будет значить голос), но это всё равно финально потребует ручного управления. Я весь механизм рейтинга/кармы строил бы, но только так, чтобы он помогал техническими средствами успевать людям управлять. Дальше всё равно задача урезать спамеров/буянов, но не остановить вообще дискуссии — они полезны.

Почему и говорю, что в случае Украины — ДОУ ляжет под ДияСити, проект сговора ЕПАМа и СофтСёрва (которые разумеется подгадят друг другу, условия сговора никто не исполнит).

Тут я не вижу связи. Разве что ты считаешь, что состояние крупнейшего рекламодателя превратится когда-нибудь в «ну давайте мы станем вместе владеть 70% DOU... Максу, так уж и быть, оставим 30%». Но тут слишком много факторов, и мы не знаем коммерческую сторону DOU. Может, их вообще чешуйчатые лунопухи финансируют :)

Зачем такие сложности? Они просто уничтожат карму всем несогласным и накрутят себе. Бесплатно.

От таких действий со стороны владельцев ресурса не защититься, это так (разве что заметить, устроить порицание и тогда есть шансы на откат этих действий). Но я говорил про другое — когда не владельцы, но некоторая влиятельная группа пользователей начинает творить свои порядки при попустительстве или импотентности администрации (как мы видим в Facebook). Вот если администрация в принципе заинтересована в качественном управлении (и не перетягивает админ. методами на себя одеяло не больше чем на несколько процентов) — можно разрабатывать технические методы.

1. Что именно Вы называете «хабром»? Опишите основные функции. Чем отличается от обычного «форума» или соцсети?

2. Делать узкоспециализированный сервис — это глупая идея сама по себе. Мало пользователей — дохлый сайт, никакой финансовой отдачи. Разве что Вы располагаете хорошо обеспеченной замкнутой аудиторией, заинтересованной в повышенной приватности и готовой платить за нее.

Намного интереснее национальная сеть, где есть всё нужное для пользователя, включая возможность создания закрытых групп. 8) И конечно возможность подключения новых модулей.

Не взлетит — рекламодателей не будет

Что именно не взлетит? О рекламе нужно думать ДО разработки продукта. 😎

До речі, реклами типу «хочеш чи не хочеш, а ми тобі її покажемо» на сайті не буде взагалі. Монетизація ще до кінця не продумана, але мабуть вона буде стосуватись пошуку роботи.

Лучше подумать загодя

Для того, чтобы было над чем думать, нужен реальный опыт. У Макса он есть, а топикстартеру где найти такое?

Воспользоваться универсальным подходом:
1. Потратить много времени чтоб получить искомое
2. Потратить много денег чтоб получить искомое
3. Хакнуть систему и получить желаемое без затрат

3 — как хакнуть миллионы людей?
1 — другие не стоят на месте.
2 — означает по сути перекупить dou.
Ну и куды бечь? :)

Правильные вопросы содержат половину ответа. Это были правильные.

1. Головною фішкою хабра є карма юзера, рейтинг статті, та відносно зручні коментарі. Як не крути, а це багатьом подобається. Хоча є і збочення у вигляді кармадрочерства, але ж не усі цим займаються постійно... після підліткового віку =).

2. Вузька спеціалізація — це те, що залишається нам після мегапопулярних соцмереж, де можна писати практично про все.

По суті так Хабр і виродився із ком’юніті спеціалістів у пасовище «лідерів ринку», які тупо постять чужий контент.

Карма, рейтинг публикации и удобство комментирования — это функции обычного социального сервиса.
Делаете современный движок «форума» и вешаете на него любой контент. Можете ещё добавить персонифицированную ленту статей, чат, избранное и т.п.

это функции обычного социального сервиса

Хіба? Я знаю не так багато із таких (редіт, стековерфлоу, хабр), щоб ці фічі можна було звичайними.

Можете ещё добавить персонифицированную ленту статей, чат, избранное и т.п.

Персоналізована стрічка постів і вибране вже заплановано. Чат поки що не бачу особливої потреби, коли є всякі скайпи.

Может лучше на ДОУ карму прикрутить?

Ну це не так просто зробити, як може показатись на перший погляд.

Кэп говорит, что проще прикрутить карму к существующему популярному форуму, чем пилить новый форум с кармой и набирать туда посетителей.

Не знаю який там кеп вам каже, але це точно не є очевидним, бо ми не знаємо який порядок чи безлад існує на бекенді ДОУ, на скільки легко там щось буде спроектувати і змінити.

У мене майже усе зараз працює (окрім інтеграції із соцмережами), залишились лише проблеми із фронтом, бо я хоча і шарю на Angular, але у версткі маю хіба що мінімально-базові знання.

Прикрутить-то можно. Конечно, всем интереснее влезть со своими идеями чинить то, что работает. Чем самим сделать то, что будет работать.

В чужой монастырь с военным кораблём не ходят. А куда ходят —

Medium набагато краще за хабр. Я вважаю що українці повинні інтегруватися у світову спільноту, а це medium тa arXiv.

Medium набагато краще за хабр.

Medium — лайно за paywallʼом.

Вот это ты пошутил... индусский шлак на медиум читать опасно для мозга ( качество технических текстов)

Це ви говорите як читач, чи як автор постів на медіум?

На хабре последние лет 5-10 только перевод англоязычных текстов, оригинального контента там уже почти нет. Какой смысл копировать мертвый ресурс?

Ні, не копіювати, а робити схожий аналог зі своїми фішками.

Безусловно — нужен.
Я вам даже дам кучу изначально украинского контента. Например — напишите про законы о крипте в виде инфографики, чтоб каждый понимал что и как, с практикой — вот тут жмем, тут выдаем на биржу, тут платим налог, тут заводим на счет.

Перевод англоязычной текстовой массы — нафиг ненужен, лучше читать в первоисточнике. В общем — вперед. Дело безусловно нужное.

Например — напишите про законы о крипте в виде инфографики, чтоб каждый понимал что и как, с практикой — вот тут жмем, тут выдаем на биржу, тут платим налог, тут заводим на счет.

Це буде схоже на рекламу. Думаєте не закидають помідорами за такий контент?

Ладно — технические требования на гостендеры, но понятным айтишнику языком?

Перевод англоязычной текстовой массы — нафиг ненужен, лучше читать в первоисточнике.

Даже при высоком уровне английского сканировать текст на родном языке в разы быстрее — и это очень существенно.
Ещё на хабре таки достаточно неплохие фильтраторы-и-репостеры (на мой взгляд, чтобы держаться в курсе обстановки в отрасли, большинство тех статей, что попадают в /feed, и не менее трети, что в /all, заслуживают для этого нескольких минут на чтение).

Даже при высоком уровне английского сканировать текст на родном языке в разы быстрее — и это очень существенно.

Не быстрее (и уж точно не в разы) когда уровень действительно высокий

Вот именно, что этого высокого уровня ещё достичь надо.

Чтобы уровня достичь, надо постоянно практиковаться читать\писать\итд на англ, а не потреблять переводы.

Чтобы уровня достичь, надо постоянно практиковаться

Спасибо, кэп. Держите нас в курсе всех очевидностей, независимо от их связи с обсуждаемой темой.

КОНТЕНТ!!! КОН-ТЕ-Н-Т!!! К-О-Н-Т-Е-Н-Т!!!

Ни одна из альтернатив не взлетела потому что там не было КОНТЕНТА!!! Потому что программисты думают фичами-фишками, потому фишки-фичи программисты делать умеют, а вот КОНТЕНТ — нет.

Даже бложик на вордпрессе будет популярным если там будет КОНТЕНТ!!!

Ви мабуть не заходили на codeguida.com На цьому сайті контенту немало. Саме девіз «контент — це наше все» у них був при створенні, але він явно не виправдався. Зараз на ДОУ вже з’являється контент від редакторів за гроші, але до цього ще потрібно дійти.

Ви мабуть не заходили на codeguida.com На цьому сайті контенту немало.

Зайшов. Нема стрічки і незрозуміло де її шукати. Вийшов. До побачення, так би мовити.

Піду хабра читати, там хоча б традиційні підходи працюють.

Ага, і я про те ж (це не мій сайт, між іншим).

Зайшов. Побачив. Більше не піду. Може їм карми не вистачило?

На цьому сайті контенту немало

Не нашел ничего что было бы интересно (может плохо искал )

Программисты умеют делать никому не нужные фишки. Но не могут придумать действительно полезные функции.

Надо научиться разделять своё и чужое. Задача программиста — создать работающий каркас. Задача дизайнера — организовать систему навигации и коммуникации. Задача автора — написать интересный и понятный текст.

Q: Зачем делать узкоспециализированный ресурс на украинском языке?
A: Далеко не я один мрію про ресурс неотруєний представниками русского мира. Цей контингент приблизно такий самий бридкий і небажаний для багатьох, як і русские туристы на різних базах відпочинку.

Хабр — это сборище неосиляторов английского языка, для которых существует только один язык, ибо имперские замашки не позволяли учить другие. Я иногда поражаюсь тому как слепо всё копируют у них. И эти люди говорят об избавлении от комплекса неполноценности. Никогда на хабре не был и уверен, что абсолютно ничего не потерял в своей жизни.

Тоді навіщо український контент?
За вашою логікою його ж будуть читати лише неосілятори англійської ))))

Тоді навіщо український контент?
за вашою логікою його ж будуть читати лише неосілятори англійської ))))

В ИТ сфере не нужен украинский контент, как и любой другой неанглоязычный, в любой другой не хай-тек сфере — пожалуйста — это для массового потребления и он должен быть.

до 24.02 я б подумав що Кожаев у Mike віджав акаунт ))

В ИТ сфере не нужен украинский контент, как и любой другой неанглоязычный

Еммм оце ви ляпнули шановний. І смішно і сумно

Еммм оце ви ляпнули шановний. І смішно і сумно

Грустно — это когда ты в профиле пишешь, что неосилятор:

English: I can read technical documentation or other SPECs. Write short bug report by several sentences. Unfortunately my speaking English very poor and suitable only for booking hotels :-(

і це єдине до чого ти зміг причепитись?
о це вже дуже сумно
мій рівень дозволяє читати англомовний контент, що постійно приходится робити (з розмовним прям біда да)
дуже сумно коли такі як ти вважають що україномовного контенту не повинно бути
а по темі питання ти так нічого і не зміг відповісти

і це єдине до чого ти зміг причепитись?

Это наглядно показывает почему ты топишь за.

дуже сумно коли такі як ти вважають що україномовного контенту не повинно бути

Я не считаю, что украинского контента не должно быть. Я считаю, что никакого контента, кроме англоязычного не должно быть в ИТ сфере.

а по темі питання ти так нічого і не зміг відповісти

А что я могу ответить на конструктив типа «Еммм оце ви ляпнули шановний. І смішно і сумно»

Это наглядно показывает почему ты топишь за.

Я не топлю сліпо «ЗА» я про те що як не крути, а повинен бути україномовний контент в IT сфері.
Нижче я писав відповідь на інший тред стосовно того що переклад технічних книжок це мертва ідея бо все застаріває дуже швидко.
Але не бачу абсолютно нічого поганого в перекладах технічних статей бо там проміжок між публікацією оригіналу і перекладу дуже мінімальний.
І так це НЕ відміняє потреби читати і на мові оригіналу.
Просто ти чомусь береш на себе право вирішувати за інших

Але не бачу абсолютно нічого поганого в перекладах технічних статей бо там проміжок між публікацією оригіналу і перекладу дуже мінімальний.

Контент сам себя не напишет. Я уже был с той стороны и знаю что там и чем это закончится.

Вот тебе пример — 1998 год, я перевёл огромное количество документации по аудиоконтроллерам от ESS Technology для программеров, мои переводы цитировали, например тут (поиск по фамилии):
groups.google.com/...​J4FQNcKoLM/m/a2TMME901nUJ

Переводами технической документации я занимался с 1993 по-моему. Через пару лет я решил, что хватит маяться фигнёй, кому надо — переведут сами, как это сделал я. А кто не сможет ... ну c’est la vie, не всем быть космонафтами.

Просто ти чомусь береш на себе право вирішувати за інших

Как будто моё мнение остановит кого-то от глупостей.

ну прям знімаю шляпу.
стільки сил покласти на цю справу це вражає.
одному займатись цим на постійній основі безоплатно не сама вдячна робота.

Вот тебе пример — 1998 год, я перевёл огромное количество документации по аудиоконтроллерам от ESS Technology для программеров, мои переводы цитировали, например тут (поиск по фамилии):

А это второй прикол — никому не нужна ваша глубокая гиковская аналитика какой-то штуки для 3.5 человек. Больше всего траффика будут собирать статьи уровня «как объявить целочисленную переменную в очередном языке»

Больше всего траффика будут собирать статьи уровня «как объявить целочисленную переменную в очередном языке»

Ну что ты, это же тема для спец олимпиады по информатике.

никому не нужна ваша глубокая гиковская аналитика какой-то штуки для 3.5 человек

На тот момент контроллеры от ESS стояли в большинстве компьютеров, у которых был хоть какой-то звук.

мои переводы цитировали, например тут (поиск по фамилии):

Не нашёл ни в одном варианте написания, который мог предположить...

pasteboard.co/MszcxJoRPc5p.jpg или ты про сами переводы? Сами переводы можут у кого-то на фреках пооставались, у меня точно не остались :)

Я про данный тред на гуглоньюсе. Но итого вопрос закрылся.

Контент ничего никому не должен. Он либо есть, либо его нет. Его либо много, либо мало.
Якщо «мовні патріоти» хочуть більше україномовного контенту, то вони зобов’язані створювати його, писати та перекладати цікаві тексти та відео.

Зачем переводить и тратить силы на дубликацию если продуктивнее созидать Новый уникальный контент?

Вы перевираете то что говорит Майк.
Он имеет ввиду что мировому АйТи не нужен укр контент. А не что укр контента не должно быть. Есть небольшая разница)

Это как если бы вы сделали стул, а вам сказали что мировому потребителю он не нужен. Делайте дальше, никто не запрещает.

Абсолютно не згоден. Я вільно читаю англійською, але коли стоїть вибір між українською і англійською, виберу українську, тут навіть немає про що думати.

А я выберу язык на котором написана оригинальная статья, если его понимаю.

Це твій вибір, а ти розписуєшся за всіх.

Я вільно читаю англійською, але коли стоїть вибір між українською і англійською, виберу українську, тут навіть немає про що думати.

Только зачем? Если стоит именно такой выбор, то скорее всего на английском оригинал, а по-украински перевод. Но перевод же по определению вторичен и есть риск кальки/клюквы(*) и испорченного телефона. Так зачем?

(*) Я когда ещё открывал хабр, узнавал переводные статьи не по подписи, а по кривой речи, в которой переводчик просто дублировал структуру и построение английской речи, и получался заметно неестественный русский. Я не знаю как это лучше объяснить, но помню что читать было неприятно, и я сразу открывал оригинал интересующей статьи просто.

Боюсь с украинским будет ещё сложнее, потому что на очень хорошем уровне его знает не так много людей, и я стараюсь избегать плохой украинский, чтобы не откладывалось в памяти неправильное

Боюсь с украинским будет ещё сложнее, потому что на очень хорошем уровне его знает не так много людей

Однозначно таке буде, але щоб це виправляти і буде створюватись репутація... можливо буде навіть репутація перекладача.

Бо так простіше. Простіше читати по діагоналі, швидкість читання вища. Не сподобається переклад — гляну оригінал. До іншого, якщо хтось переклав матеріал, то чомусь він був перекладений, що вже виділяє його серед решти.
Я писав не тільки про статті. У мене вдома є кілька технічний книжок перекладених українською. В оригіналі я б їх не купував саме через перелічені вище причини.

Так ты никогда не узнаешь, нравится ли перевод или нет, до тех пор, пока не сравнишь с оригиналом. А какой смысл 2 раза читать одну и ту же статью

А какой смысл 2 раза читать одну и ту же статью

Сто́ящая статья читается много раз. А если вы не хотите даже 2 раза читать статью, значит, вы ничему не научитесь.

Возможность быстрого скана пусть кривого, но перевода, чтобы понять, вообще тема интересна или нет, и только после этой фильтрации углубления в оригинал — бесценна для экономии личного времени.

В ИТ сфере не нужен украинский контент, как и любой другой неанглоязычный

Именно так. Невладение английским в ИТ — это признак профессиональной неполноценности.

С другой стороны, ИТ-контент на украинском писaл бы лишь затем, чтобы его не поняли рашанзы. Хотя, они и на английском не поймут...

Невладение английским в ИТ — это признак профессиональной неполноценности.

Що ви робите на російсько/україно мовному ДОУ? Ви неповноцінний непрофесіонал?

Я пишу для ватанов, на понятном им языке. Чтобы полыхали пуканы.

Тo, о чём я пишу — украиноязычные и так знают.

Ну от щоб не читати таких злосних русскоязычных тролів як ви, і буде створено окремий ресурс. Це хороша фіча однозначно.

Если на нём будет запрещено писать на рашанзком — я тоже буду писать на украинском.

А вообще, хорошо бы забанить кирилический шрифт, в целом.

Если на нём будет запрещено писать на рашанзком — я тоже буду писать на украинском.

За це плюсую.

С другой стороны, ИТ-контент на украинском писaл бы лишь затем, чтобы его не поняли рашанзы. Хотя, они и на английском не поймут...

О, додали цей текст. Це вже інша справа.

У Майка существуют только осиляторы и неасиляторы английского. Промежуточных вариантов не существует.

А промежуточных вариантов как бы и нет. Либо неосилятор и пасешь задних всю жизнь, либо осилятор и идёшь в ногу с остальным миром. Кстати, положительная тенденция — среди беженцев очень много людей знают английский на приличном уровне. Даже 10 лет назад такого не было.

Максималізьм він же наче буяє в підлітковомі віці, а потім критичне мислення і оце ось фсьо

Так вот критическое мышление и говорит, что не неанглоязычный технический контент не нужен. Это просто повышение энтропии вселенной вместо того, чтобы инвестировать в себя.

Ой я тебя прошу. Есть куча народа с уровнем бегиннер в этом нашем айти, особенно студентоты. Вот им как раз интересно будет.

Есть куча народа с уровнем бегиннер в этом нашем айти, особенно студентоты. Вот им как раз интересно будет.

Если интересно, то выучат английский. Потому что пока будут ждать перевода книжки или статьи какого-нибудь фреймворка, он уже два раза умрёт. Это, кстати, одна из фишек далёкой страны, над квалификацией программистов которой так любят смеятся местная публика. На собеседовании спрашиваешь, а почему знание Qt 3.x? А потому что книга была по нему.

Если интересно, то выучат английский

Ахахахаха, такая-то клиенто-ориентированность!

Ахахахаха, такая-то клиенто-ориентированность!

Т.е. это такой хитрый ход — взращивание неанглопонимающих молодых айтишников, чтобы за миску риса работали на внутреннего заказчика? Ход мыслей интересный.

Лол, сначала «Если интересно, то выучат английский», а теперь им уже нужен пастух который будет кого-то там выращивать.

Мне кажется зря вы так, он же в целом правильно говорит. Правда же что работают на плохих заказчиков и/или получают мало те фрилансеры, кто не знает английского, и застрял на внутреннем пост-советском рынке

Ви праві, але де їм розвиватись? Напрямок розвитку для айтішників — хороший рівень англійської — адекватна ціль. Але щоб дійти до неї можна і на локальному ресурсі потренуватись. До речі, не факт що локальний ресурс буде гіршим.

Есть два вида специалистов:
1. Создают свой собственный бизнес, имеют либо находят оригинальные идеи.
2. Работают по найму, выполняют чужие требования, не всегда понимая их в полной мере.
Чтобы работать на иностранного подрядчика, нужно владеть английским.
Чтобы создавать собственные проекты, нужно уметь программировать и иметь перспективные идеи.

А от за переклад книжок тут мушу абсолютно погодитись.
Якщо це книги не по фундаментальним заннням (алгоритми і структури данних і тд) то не треба витрачати папір бо дійсно поки до друку дійде все поміняється.
А от в перекладі статей які відображають сьогодення в технологіях нічого поганого не бачу.

А от в перекладі статей які відображають сьогодення в технологіях нічого поганого не бачу.

И кто их будет делать регулярно? Оно даже не рекламе по показам не отобъется.

як показує життя таких людей вистачає
і ясна річ прям ВСІ статті ніхто не перекладе

як показує життя таких людей вистачає

Для переводов нужна терминология, свой словарь и т.п. Колхозные переводы нанесут больше вреда. Ну и на долго таких людей не хватит. Каждый должен пройти через свои грабли, увы.

Ой-ой! Українська ж мова села, про високі технології такою грубою мовою неможливо писати! Треба словники, треба термінологія, інакше біда і ай-яй-яй!

У кого что болит, вот как с такими людьми беседу поддерживать? Колхозный перевод — это либо использование новояза, который не в ходу, либо какие-то кальки. До сих пор перевод application не могут стандартизировать. Вот нахрена в каждой статье видеть перевод в форме отсебятины?

Усталену термінологію можна використовувати по відношенню до таких фундаментальних речей як математика, фізика і т.д. А у айтішників на стільки багато з’являється чогось нового, що про якусь усталеність можна говорити хіба що у дуже великій аудиторії, наприклад серед англомовних людей. Тому отсебятина — це нормальний процес, якщо не існує усталених і більш точних термінів.

Візьмемо, наприклад, таке слово як «додаток» (application). От воно начебто і усталене, але автори такого перекладу довго не думали. Насправді у цьому контексті більш відповідне слово — застосунок. Так, погоджуюсь що це слово ріже вухо, але вже не так, як ще років 5 назад...

Візьмемо, наприклад, таке слово як «додаток» (application). От воно начебто і усталене, але автори такого перекладу довго не думали. Насправді у цьому контексті більш відповідне слово — застосунок. Так, погоджуюсь що це слово ріже вухо, але вже не так, як ще років 5 назад...

А есть ещё source code и ещё 100500 других слов...

Мишко, не будь таким противним, не вдавай із себе Майка =). Справді є така проблема, але її виправляти можна, було б бажання. Вам це не потрібно, це очевидно, але на щастя є багато людей, хто готовий розвивати українську термінологію.

Мишко, не будь таким противним, не вдавай із себе Майка =).

Это какая-то школа софт-скиллов в которой учат сразу нападать на имя оппонента, если ответить нечего?

Справді є така проблема, але її виправляти можна, було б бажання.

Т.е. за 31 год желания не было, а тут оно вдруг появилось?

Вам це не потрібно, це очевидно, але на щастя є багато людей, хто готовий розвивати українську термінологію.

И что уже сделано, стандартизировано?

Та ну, перестаньте, то безневинний жарт про ваше ім’я. Чи ви комплексуєте аж на стільки сильно, що український варіант імені — Мишко — це вже образа для вас?

Т.е. за 31 год желания не было, а тут оно вдруг появилось?

На жаль, 31 рік переважно ми знаходимось у тіні русского мира. Але це не означає що ми не намагаємось цю гидоту викорінити із нашого простору...

Та ну, перестаньте, то безневинний жарт про ваше ім’я. Чи ви комплексуєте аж на стільки сильно, що український варіант імені — Мишко — це вже образа для вас?

Ты уже четвёртый или пятый, который опускается до этих шуток за последний месяц. Может это конечно норма в UA и я отвык, но хочется думать, что не норма.

опускается до этих шуток

А, тобто для тебе це таки образа? Ну ок, знатиму на стільки у тебе сильні комплекси національної неповноцінності.

Это культура (вернее её отсутствие), иметь открытую Европу последние 8 лет, работать на аустаффе с зарубежными коллегами и всё равно разрешать себе в спорах в открытую прицепится к имени собеседника вместо аргументов — это совковое дно.

Так это русский мир виноват, что украинские спецы не хотят ничего делать самостоятельно? Отличная отмазка! 😁

Ти вже визначся, чи треба тобі словник, чи ні, бо в сусідній темі ти мене переконував, що слово зі словника — русизм, бо ти так сказав.

Т.е. ты предлагаешь где-то найти словарь ИТ терминов от 1920 года? Но увы таких нет.

И кто их будет делать регулярно?

есть уникальный контент на русском там , и часто комментарии ценнее статьи, англоязычный контент размазан по разным ресурсам и надо его искать в тонах кала написаных инудсами

плюс в коментах куча кейсів хто як використовував і на які граблі наступив.
і так подібна інфа іноді цінніша за саму статтю

а почему знание Qt 3.x

Как минимум человек умеет читать, для большинства задач, этого хватает, а ещё если он «письменний», то это вообще повезло. Я встречал студентов факультета радиофизики, которые не знают законы Киргофа и Ома. Всего две вещи которые было нужно запомнить из курса ТЕМК, а магистры не могут сформулировать закон Ома, смысла продолжать собеседование не было.

Кстати, положительная тенденция — среди беженцев очень много людей знают английский на приличном уровне

Ой боюсь совсем нет. Мне уже несколько датчан с удивлением сами говорили что ukrainians are not very skilled with languages и это правда.

Причем мало что не знают, ещё и возмущаются: когда форму нужно заполнить латиницей (потому что в кириллицу датчане не умеют и правильно делают), одни украинцы путают латиницу с латынью, другие говорят «а что это я должна по-ихнему уметь писать»

Нет солнце, это конечно же они должны под тебя плясать. Все вокруг тебе должны.

Ой боюсь совсем нет. Мне уже несколько датчан с удивлением сами говорили что ukrainians are not very skilled with languages и это правда.

Ну может, конечно, это моя ошибка выжившего и в Канаду не пытаются уехать те, кто не говорит совсем :) Может быть и такое.

Украинцы слабы в английском в среднем это факт да, сколько знаю приезжих украинцев в Латвию все старались увильнуть от работы где много надо английского

як раз навпаки, дуже багато людей які лізуть на Канадщину абсолютно не знають англійської і не мають достатньо коштів на проживання.
на що ці люди розраховують важко зрозуміти (по мотивамии телеграм чату польського візового центру Канади)

среди беженцев очень много людей знают английский на приличном уровне.

Только европейцы не знают английский, потому что абсолютному большинству он не упёрся.

сборище неосиляторов английского языка

Переводы — это же отличный источник КОНТЕНТА!!! Именно это стоит скопировать у хабра

І в чому сенс? На хабрі переклади тільки тому, що там пасуться ті, хто не може в англійську. Мені здається більш доречні були б дайджести (були певний час на DOU) або агрегатор на кшталт Hacker News (новина або власний контент + обговорення).

І в чому сенс?

В том, что есть проблема курицы и яйца — без контента не будет посетителей, а без посетителей контента будет мало (своими средствами только). Как только пойдет траффик то можно пробовать что-то новое

агрегатор на кшталт Hacker News

Контент где, контент кто??

В случае с дайджестом, контент (а точнее УТП) это подборка вроде here’s what you need to know, экономящая время

Контент где, контент кто??

Контент пишуть контент-райтери за гроші. Якщо нема чим платити, можна платити кармою, результат відомий.

Якщо нема чим платити

то нечего и начинать

до речі дайджести це класна річ

Там же не только технические темы, но и около-технические, новостные, политические (обсуждение всяких блокировок, законов). Это все хочется обсуждать в контексте региона, с жителями этого региона. Да и технические темы иногда хочется на родном языке почитать, и обсудить с коллегами своего вида, с которыми ты пересекаешься переходя с работы на работу, а не виртуальными где-то там за океаном.

Так что русскоязычное/украиноязычное подобие хабра должно быть. Только не хабр, они похерили ресурс со своими дебильными рейтингами и кармами.

Это все хочется обсуждать в контексте региона, с жителями этого региона.

Для этого есть ДОУ, убоднее форума чем на ДОУ я до сих пор ни у кого не видел. Даже темы на 4К+ сообщений — в них и то можно отвечать и даже читать.

Да и технические темы иногда хочется на родном языке почитать, и обсудить с коллегами своего вида, с которыми ты пересекаешься переходя с работы на работу, а не виртуальными где-то там за океаном.

ДОУ?

убоднее форума чем на ДОУ я до сих пор ни у кого не видел

Шутка удалась.

Для этого есть ДОУ, убоднее форума чем на ДОУ я до сих пор ни у кого не видел. Даже темы на 4К+ сообщений — в них и то можно отвечать и даже читать.

*cough*reddit*cough*

*cough*reddit*cough*

Не-не-не, такой же вторичный продукт, даже хуже.
Для участия на серьёзные технические темы критична возможность инкрементально читать все комментарии в обсуждении, потому что даже на глубоком уровне вложения может оказаться что-то очень важное. Из близких по подходу/тематике, легко это реализуется только на RSDN (включить плоский режим), iXBT (но там комьюнити на порядки токсичнее даже RSDNовского). На DOU и хабре можно подписаться почтой и надеяться, что её доставят вовремя. На Reddit нет и этого. Он и не рассчитывался, вообще-то — это всегда было место больше для показа котиков, а серьёзные обсуждения там сбоку припёка как-то выживают.

Я иногда поражаюсь тому как слепо всё копируют у них

Насправді я використав термін «хабр» тільки через те, що всі айтішники знають що це таке і не потрібно додатково описувати про що я кажу. Що стосується копіювання, то думаю хабр сам скопіював багато що у інших, ну і, звичайно ж, свого додав. Я не збираюсь робити копію хабра.

Насправді я використав термін «хабр» тільки через те, що всі айтішники знають що це таке і не потрібно додатково описувати про що я кажу.

У меня стойкое впечатление, что это мерзкая помойка, как и rsdn. И я знаю хабр только с этой стороны. Поэтому когда говорят, что хотят сделать украинский хабр — я читаю и воспринимаю это как желание создать новую помойку.

Понятно, ты Пастернака не читал, но уже осудил.

А я туда регулярно захожу (хотя с начала войны, конечно, в R/O). Просто читая ленту, вылавливая статьи по заголовкам и читая по паре минут на каждую — можно видеть широкий спектр того, чем живёт отрасль в целом и какие идут тенденции. В рамках концепции T-shaping это поддержание знания в пределах горизонтальной планки того самого T.
Возможно, тебе с твоей спецификой специализации это такое не нужно.
Разумеется, он не единственный такой, но я вижу, что мне плотность полезной информации на нём в пару раз выше, чем, например, на HackerNews или реддите. Да, это они таки сумели.

В марте, однако, там плотность интересных мне статей упала раз в 5. Вернётся ли, не знаю — но я периодически проверяю.

Понятно, ты Пастернака не читал, но уже осудил.

Понятное дело, что был период когда был в R/O и читал, но потом перестал читать и ... ничего не изменилось.

Разумеется, он не единственный такой, но я вижу, что мне плотность полезной информации на нём в пару раз выше, чем, например, на HackerNews или реддите. Да, это они таки сумели.

Если новости open source, да и вообще около софтовое, то заходит:
www.phoronix.com/scan.php?page=home

Я иногда поражаюсь их сканеру (но скорее всего это живые люди). Они реально треккерят сотни тысяч PR в гитхабе. Вот эта новость у них появилась раньше на сайте, чем я доложил шефу :) www.phoronix.com/...​&px=Blackberry-QNX-Vulkan

Жесть, скільки у них реклами, яка обходить навіть AdBlock. Я на такі сайти не заходжу хоча б через це.

То треба зробити власний дієвий Adblock. 😎

А с чего ж им жить тогда? У меня премиум подписка — она совсем недорогая, рекламы там нет.

мне кажется одна из «фишек» хабра — это корпоративные блоги.

Это потому что там многие продуктовые компании имели свои полноценные офисы, а не купленные филиалы.

Так, є таке, але на новому ресурсі вони навряд чи захочуть публікуватись. То далека перспектива.

Это не фишка, это вырождение. Механизм кармы привёл к тому, что корпорации просто подмяли хабр под себя. А также копипастеры контента сомнительной ценности для ушастого молодняка.

Підписатись на коментарі