Які фічі вас би зацікавили на українському хабрі?
Український аналог хабра — це давня моя мрія, і не тільки моя. Бачив мабуть до десятка різних спроб створити такий проект, але усі вони не злетіли. Із того, що я знаю, codeguida.com мабуть має найбільше контенту і свіжі статті. Решта проектів або взагалі перестали існувати, або давно не оновлюються.
Впевнений, що причина того, що ці проекти не злетіли, криється у відсутності унікальних фішок. Не бачив я жодного «українського хабра», де було щось окрім стандартного переліку:
- реєстрація через соцмережі
- пости
- коментарі
- вподобайки
- теги
Впевнений, що і ДОУ не був би популярним, якщо б не мав однієї із самих унікальних і дуже затребуваних фішок — статистики по зарплатам айтішників. На мою думку, це той хребет, на якому вже сформувався і скелет, і наросло м’ясо. Колись на цю тему переписувались в коментарях із Сергієм Волошином , і він заперечував таке моє припущення аргументуючи це тим, що трафік відвідувань розділу «зарплати» набагато менший, в порівнянні із рештою трафіку на ДОУ. Але по-моєму, унікальна фішка не обов’язково повинна безперестану використовуватись, достатньо періодичного використання.
У мене теж була невдала спроба створити аналог хабра ще у 2015 році. Спочатку планував його зробити за місяця три-чотири. Стандартну вищезгадану функціональність я, звичайно ж, зробив за цей період, а от щодо фішок, то із цим у мене прогрес застопорився надовго. Несподівано проблематичною виявилась категорізація постів. Зараз в основному цю проблему вирішив...
Тепер хочу тут на ДОУ у вас розпитати: «Які фічі вас би зацікавили на українському хабрі?». На даний момент, заплановано наступні головні фічі (хребет):
- контент на двох мовах: українською та англійською, причому кожна мова буде на окремому субдомені; язик окупанта буде блокуватись;
- голосування не за пост в цілому, а за кожен тег під постом окремо;
- репутація по контекстам для тегів (наприклад, будуть такі контексти як «Мова програмування -> TypeScript» або «API -> Google Maps» і т.п.);
- ви не зможете змінювати репутацію користувачу, якщо він має вищу репутацію, ніж вона є у вас у певному контексті; наприклад, якщо в контексті «Мова програмування -> TypeScript» ви маєте репутацію 9 балів, а інший користувач має в цьому контексті 10 балів, то ви не зможете змінити репутацію даному користувачу;
- можливість публікуватись від імені офіційного ніка, псевдоніма, або анонімуса; репутацію від офіційного ніка та анонімуса можна буде демонструвати потенційному роботодавцю, якщо користувач захоче собі знайти роботу.
Це приблизно має наступний вигляд (кращу якість GIF можна глянути тут, є можливість ставити на паузу):
На скільки я розумію, російський хабр сам себе заблокував для відвідувачів з України. Це ще один аргумент для створення українського хабра.
FAQ для представників русского мира
Очевидно що тут на ДОУ дуже багато представників русского мира, яким ця ідея точно не сподобається. Спеціально для них у мене є питання (Q) і відповіді (A):
Q: Зачем делать узкоспециализированный ресурс на украинском языке?
A: Далеко не я один мрію про ресурс неотруєний представниками русского мира. Цей контингент приблизно такий самий бридкий і небажаний для багатьох, як і русские туристы на різних базах відпочинку.
Q: Зачем придумывать свой велосипед, лучше используйте dev.to, medium.com или аналоги.
A: Подумайте, що українські айтішники роблять тут на ДОУ. Хіба мало reddit.com? Більшість айтішників хоч і знає на певному рівні англійську, але не на стільки добре щоб вільно говорити на ті теми, що ми обговорюємо на ДОУ. Аналогічно із українським хабром.
Найкращі коментарі пропустити