Одна з історій цієї війни, Або як з бутерброда почався благодійний фонд
Привіт! Мене звати Юрій Прядко, Chief of Staff в компанії Proxet. На своїй посаді займаюся питаннями бізнес-стратегії та проєктного менеджменту, тепер ще й ними ж — але у благодійному фонді. Це історія про те, як війна змінила життя кожного з нас. А для мене особисто — як шматок хліба з салом змінив моє. Але про все по черзі.
Початок трансформації
В перші дні війни я втілював план забезпечення безперервності бізнесу, який розробляв для своїх колег. Його мета була перетворити наш невеличкий чернівецький офіс в такий собі дім вдалині від дому для спеціалістів Proxet, які працюють в Україні. Закривав завдання з логістики, поселення, безпеки всіх, хто зголосився виїхати в Чернівці (адже більшість Proxetters живуть і працюють у Києві).
Паралельно займався різними тактичними задачами. На другий-третій день війни мав вивезти дружину співробітника до кордону і проконтролювати, аби це відбулося безпечно. Затор з автівок був 15 км, тож вирішили виїхати вранці одразу після закінчення комендантської години, щоб уникнути цієї черги. Їхали дикими стежками, через ліс, згодом кинули машину і ще пів години йшли пішки. На кордоні для пішоходів була невелика черга — все, як і запланували. Пересвідчився, що жінка перейшла кордон, і вже після цього зрозумів: скоро обід, виїхали ми рано вранці, і за день я ще нічого не їв.
Коли я йшов назад з кордону до машини, побачив на узбіччі пункт першої медичної допомоги та soup kitchen, — в прямому сенсі, варять суп та годують всіх. Я підійшов, мене одразу запросили до столу і запропонували шмат хліба з салом та солоний огірок. Я їв і плакав, ховаючи сльози за сонцезахисними окулярами, тому що на смак цей бутерброд був такий самий, як і на Майдані. Це був смак чогось набагато більшого, смак свободи, смак того, що ми непереможні як народ.

Я дістав з кишені готівку, що в мене була, і віддав, десь тисячу гривень. Спершу волонтери відмовлялися їх брати, та коли зрозуміли, що це більше, ніж потенційно коштує частування, що це внесок у подальшу діяльність, взяли і подякували. Ми розговорились з організатором, Майєю, я поцікавився, як у їхньому волонтерстві побудовані процеси, і після її розповіді зрозумів, що ніяк.
Це була ініціатива мешканців Таращанської ОТГ, які взяли свого лікаря для надання першої медичної допомоги, дістали з погребів сало, огірки (дуже класні солоні, до речі), хліб, взяли генератор і просто встали поблизу до кордону людей годувати. Я запитав про їхні плани, а вони одразу — а що взагалі можна? Адже всі ми з самого початку розуміємо, що війна закінчиться, а країну треба буде відбудовувати. Тож обмінялися телефонами та домовились систематизувати волонтерський процес, і почати думати, яким чином це організувати формально.
З волонтерів — у благодійники
Але є одне але. З першого дня війни всі державні реєстри заблоковані і неможливо зареєструвати нову громадську організацію, чи ТОВ, чи ФОП — під час війни нічого нового створити не можна. Звісно, ні волонтери, ні Майя, яка все це початково організовувала, ні я, нічого зареєстрованого не мали.
З положення вийшли креативно — знайшли на Буковині благодійний фонд, який не вів діяльності. Фонд був зареєстрований у
Ми з Майєю прийшли до Володимира і сказали: нам потрібен фонд, такі плани, такі задачі, запросили долучатися до нашої ініціативи. Отож, тепер маємо благодійний фонд, де Володимир — директор, я — голова відділення у Києві та Київській області (навіть попри те, що я зараз у Чернівцях), Майя — заступник голови з роботи з волонтерами. Це наш виконавчий комітет.
Гуманітарна допомога з-за кордонів
В першу чергу разом з місцевою ОДА запустили процес збору і транспортування гуманітарної допомоги, налагодили прямі контакти з міжнародними партнерами для отримання тої ж таки гуманітарки і евакуації людей. Багато гуманітарки приїздить з-за кордону, на стадіон «Олімпія» у Чернівцях, звідти розвозимо всією Україною.
Дуже гарну підтримку маємо від Італії. Але повинен сказати, що влада міста Бергамо трохи «образилася» на українців: до Рима їдуть, до Флоренції їдуть, до Венеції їдуть, а от до Бергамо не їдуть — а місто заможне, може й хоче напоїти, нагодувати, прихистити біженців. Дійшло до того, що місцева влада Бергамо відправила бус на кордон, щоб забрати до себе українців і на півроку надати їм житло. У нас є контакти в Німеччині з церквами, які займаються поселенням та лікуванням дітей з різними вадами розвитку. Багато чого робимо.
У нас зараз щоденно їздить бус на Бровари, — з Броварським ТрО прямий зв’язок, звідти вивозимо людей, туди спрямовуємо гуманітарку. Облаштували соціальне житло, головна база — те, що між собою називаємо «амбулаторія», в минулому клініка, а зараз фактично хостел.
Загальна місткість в області — до 2000 людей, яких ми можемо розселити, нагодувати, прихистити, допомогти вирішити, як бути далі. Запартнерилися з купою організацій, які займаються перевезеннями допомоги в усі гарячі точки. Безпосередньо в Києві партнеримося з ТрО Солом’янського району, їхньою медичною службою, що потребує постійно медикаменти.
Підтримка ЗСУ
Активно підтримуємо нашу Армію. На диджитал-потреби ЗСУ, як-от обробка відео, моніторинг інформації і загалом для задач, на які потрібні потужні машини, передали 4 «макбуки» від компанії Proxet, а також я віддав свій власний.
Наш фонд налагодив виробництво: пошиття підсумків, розгрузок для хлопців на фронті. Місцеві умільці виготовляють бронепластини, «воєнний сендвіч»: 5 металевих пластин + пластик між ними, які здатні зупинити кулю з «калаша».
Взагалі я особисто дуже скептично ставлюся до такого, бо вважаю, що виробництво броні — це виключно справа професіоналів, але Володимир вже їздив на полігон, там цей сендвіч відстрілювали, подивимось, які будуть результати.
В нашому фонді нещодавно з’явився проджект-менеджер, син маминої подруги (правда), який вийшов на мене з запитом: «мені треба щось робити для того, щоб не з’їхати з глузду». Він сам фінансист в агросекторі, його підприємство було під Черніговом. Зараз, називаючи це місто в Україні, не маєш нічого додатково пояснювати.
До Чернівців він приїхав з родиною, адже залишився без роботи. Пише технічне завдання на автоматизацію, на диджитал, на соцмережі, систематизує оргчарт, займається розкруткою нашого фандрайзингу, запустили PayPal.
Волонтерська команда і плани на «після Перемоги»
На цей час в нас близько 100 волонтерів, мені самому лише тільки нещодавно зробили посвідчення, бо все було не до того, за номером 95. Напрацьовані міжнародні і внутрішні зв’язки. Живемо без вихідних, в одні такі вихідні провели стратсесію з радою директорів фонду, затвердили місію, візії, цінності, напрямок, в якому взагалі будемо щось робити. Завдяки систематизації перейшли від режиму «хапай і вези гуманітарку кудись» до вибудовування ланцюгів регулярного постачання.
Маємо також стратегічний проєкт на післявоєнний час — відкрити на Буковині, у передгір’ї Карпат, реабілітаційний центр для людей похилого віку. Це моя особиста тема: в мене бабуся після того, як провела 3 тижні в ковідній реанімації, взагалі не могла ходити і навіть сидіти, стала повністю лежача. Мили її в ванній лише під киснем — це був єдиний варіант, щоб вона не втрачала свідомість.
В Ірпені ми знайшли чудовий реабілітаційний центр, де бабусю підняли на ноги. Не мені вам розказувати, що зараз в Ірпені, а другий такий центр був у Бучі. Його спеціалісти мають абсолютно унікальну експертизу: з допомоги людям з сенільними деменціями, після складних операцій, переломів, втрати кінцівок... Ми вже запартнерились з власниками реабілітаційного центру і шукаємо варіант для їхнього розміщення в цьому регіоні. Отож, це ще один з напрямків діяльності фонду.
Моя особиста позиція — під час війни маєш займатися тим, на що вчився. Робити свою роботу, і робити її добре. Зараз здається, що до цього року я лише вчився, робив помилки, набирався досвіду, прийшов час це використовувати. Тепер реально доросле життя. Є холодна впевненість в тому, що роблю те, що я вмію, як професіонал, інженер, керівник. Всі мають бути на своїх місцях, аби робити те, що вміють найкраще. Тоді перемога буде за нами. А після перемоги буде ще важче, коли ця зібраність і загальна згуртованість трохи відпустить, а треба буде відбудовувати Україну.
Інакше не має бути. Але точно знаю, я буду робити свою роботу добре.
Реквізити для підтримки фонду
Для всіх, хто хоче підтримати діяльність фонду «УКРАЇНСЬКИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ», ділимося реквізитами:
PayPal: vladimir.melnik.mm@gmail.com
Для переказів в UAH:
UA913077700000026009311138752,
в АТ А-Банк, МФО 307770, код ЄДРПОУ 14360080;
№ картки : 4323 4070 0465 8240.
Для переказів в USD
UA973077700000026008311138775
INTERMEDIARY BANK: THE BANK OF NEWYORK MELLON, NewYork; SWIFTcode: IRVTUS3N; INTERMEDIARY ACCOUNT: 8900319313;
CORRESPONDENT BANK: PCJSB PIVDENNYI, Ukraine; SWIFTcode: PIVDUA22; CORRESPONDENT ACCOUNT: UA273282090000016001010041124;
BANK BENEFICIARY: JSC «ACCENT-BANK», Ukraine; SWIFTcode: UKCBUAUK.
Для переказів в EUR
UA183077700000026007311138776
CORRESPONDENT BANK: JSС «BalticInternationalBank», Latvia; SWIFTcode: BLIBLV22; CORRESPONDENT ACCOUNT: LV70BLIB2001024752002;
BANK BENEFICIARY: JSC «ACCENT-BANK», Ukraine; SWIFTcode: UKCBUAUK.
Якщо бажаєте надіслати гуманітарну допомогу, можете зробити це за наступною адресою: Україна, Чернівці, вул. Університетська, 38, +38093 028 1954; +38099 652 2993.
Дякуємо!

Документ на підтвердження того, що фонд справжній
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів