🇳🇱 Допоможіть розібратися, відкрив eenmanszaak у Нідерландах, що далі?

Відкрив eenmanszaak (еквівалент українського ФОП) у Нідерландах, громадянин України, клієнти в Європі та Америці — підкажіть, що мені потрібно знати про податки в Україні? За законом я начебто мушу заповнювати податкову в Україні. Дякую

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

автор, ти там як тимчасово захищений?
бо для тимчасовозахищених дуже суперечлива інфа чи можно працювати як ZZP
я ось цю лінку дивився, алє питання ще залишаються
www.kvk.nl/...​ugee-registration-at-kvk

Ukrainian entrepreneurs do not have to show their work permit when they register with KVK. They do need it to be allowed to work after they have registered

nalog.nl це пояснювали, якщо я нічого не плутаю — будь хто може зарєструватись в KVK, ніяких пермітів на це не потрібно. Алє щоб працювати потрібен — і не на всі види діяльності ці перміти будуть, наприклад по такій схемі працювати будівельником нема перміту.

ось за цим посиланням в Examples другий приклад, в ньому відповіді дуже схожі для типового IT кейсу коли один замовник
www.kvk.nl/...​n-do-you-have-a-business
і підсумок там — так, можна реєструвати KVK алє будуть питання, податкова може вирішити що ти не підприємець.
Треба дзвонити та питати, як тут пишуть, бо я взагалі не бачив прикладів кейсу коли замовник знаходиться за межами NL

Deciding whether or not you are an entrepreneur can be difficult. Does your situation resemble that of Yildiz? Then call to discuss your personal situation with the KVK Advice Team: 0800-2117.

В Нідерландах ФОП це ZZP. Тобто ти вже маєш kvk номер, крім цього ти маєш отримати свій vat номер, що буде означати який відсоток пдв ти маєш додати до вартості своєї послуги.
ІТ це 21% в основному.

Ці дані ти додаєш в інвойс і виставляєш своїм клієнтам. Якщо є клієнти з ЮК vat не додається.

Кожного кварталу сплачуєш VAT.
Це легко робити самому, в особистому кабінеті belastingdienst, в мережі є інструкція. Раз в рік намаєш буккіпера, послуга коштує в районі 120-150 евро за подачу річної декларації.

Податки базово.
35% на суму до 69тис евро/в рік
Все що вище 49,5%
Там ще різні повернення, в залежності від ситуації.

Податки базово.
35% на суму до 69тис евро/в рік
Все що вище 49,5%
Там ще різні повернення, в залежності від ситуації.

це податки FTE чи ZZP, щось не зрозумів?

це incomstenbelasting, не має значнення employee чи self-employed eemnmanszaak. Останній має податкові діскаунти

Тоді я не розумію переваг ZZP, якщо з ним сплачувати VAT + incomstenbelasting. При цьому як і у нас ФОПи ZZP відповідають власним майном, у разі чого. я вже мовчу про різні плюшки яки можуть отримувати FTE.

BTW (VAT) податкова повертає, крім того — є діскаунти податкові як і для BV (LTD), про відповідальність — все правда, для цього купується страховка яка закриває професіні ризики. Переваги — можливість дістанційної роботи без географічних обмежень, я не зміг знайти таких можливостей з фте — там звичайно є вимога працювати в країнах де компанія має офіс

Якщо мається на увазі ZZP, то податки платяться в Нідерландах, якщо Ви є податковим резидентом Нідерландів ( якщо Ви прописані там, то ви вже податковий резидент, або прожили там більше 6 місяців)
Якщо мається на увазі саме ФОП, то частину податків треба буде заплатити в Україні ( фоповські), а частину- в Нідерландах.
Краще використовувати ZZP у таких випадках

Це eenmanszzak (aka ZZP), не український ФОП якщо буди точним. Податковий резидент Нідерландів — працюю там більше 183 днів на рік, в Україні доходів немає. Плачу податки в Нідерландах, питання таке — я повинен подавати податкову декларацію в Україні? Там же є закон про уникнення подвійного оподаткування. Якщо б у мене були доходи і в Україні — я так розумію мені б було треба робити дві декларації в обох країнах — з урахуванням закона про уникнення подвійного оподаткування.

zakon.rada.gov.ua/laws/show/528_654

А коли в одній з країн немає доходів — що робити? З 2022 починається взаємний автоматичний обмін данними про доходи — я так розумію щоб імплементувати цій закон. Це значить що доходи в Нідерландах побачить податкова в Україні — і в них не буде моєї декларації, що тоді трапиться?

За законом я начебто мушу заповнювати податкову в Україні.

Зачем? Живёшь/работаешь в Голландии — платишь налоги на заработанное в Голландии тоже. С 1-го дня работы.

Если остались какие-то доходы в Украине — тогда лишь с них, платишь налоги в Украине.

Затем, что жить/работать в Голландии и платить налоги с дохода физлица в Украине — это нелегально.

Зачем регистрироваться предпринимателем в стране, если там не жить/работать?

вибачте, це була помилка — назвати голандський eenmaszaak ФОП-ом, я чогось вирішив що так простіше, а вийшло lost in translation

Це давня історія — з тих часів коли чисті доходи в Україні були нижче чим там. Наразі має сенс працювати в Україні, згоден. Думаю і про це.

Підписатись на коментарі