Поділіться досвідом отримання зарплати на Wise чи Revolut

Хтось пробував отримувати зарплату (переказ) від іноземної компанії в EUR/USD через SWIFT/SEPA/ACH на Wise/Revolut з українською реєстрацією?

— Чи запитує Wise/Revolut якісь документи (контракти) з компанією від якої іде переказ, або довідку з податкової?

— Чи потрібен саме business аккаунт Wise/Revolut чи можна використовувати звичайний особистий аккаунт?

— Чи не було проблем з заморожуванням рахунку/переказу?

— Чи є це так само легально/не легально як і з Payoneer?

Дякую

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному18
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Раніше жив закордоном і мав револют на закордонну адресу. Зараз проживаю в Україні. Рахунок надалі є відкритим. Ось нещодавно була вимога вказати податкове резидентсво — я взазав українське. Чи буде проблемою те, що в мене вказана стара закордонна адреса але українське податкове резиденство? Мій аккаунт не блокнуть?

Можуть попросити надати докази адреси і заблокувати

Це неповʼязані речі, місце проживання і податкове резиденство.

Хоч і не по зовсім по темі, але про Wise. Був щасливим клієнтом з 2021 р., але щойно дізнався, що Wise запровадив санкції проти п’яти областей України, «приєднаних» до рашки (наскільки розумію, сюди потрапляють навіть міста Запоріжжя і Херсон). Переказ із власного рахунка в українському банку спочатку блокуються, потім Wise просить надати додаткову інформацію про адресу відправника, втім навіть після підтвердження адреси в Європі переказ відміняють і наче відправляють назад (хоча поки що в український банк гроші не повернулися, і Wise не надав жодного підтвердження повернення грошей). Мабуть, це через те, що в українському банку моя адреса Маріуполь, але ж український банк і не вимагає це змінювати на адресу ВПО. А якщо завтра путін «приєднає» Німеччину до себе, Wise заблокує акаунти всім німцям?! Тотальне невігластво з боку Wise, не користуйтеся цим сервісом.

Така ж сама ситуація, 11 липня були два перекази з карт ПриватБанку на Wise (адреса в ПриватБанку — м. Херсон), вони два тижня перевіряли їх, потім 28 липня зробили refund. З тих пір десь ті гроші гуляють. А ні Wise, а ні ПриватБанк знайти їх не можуть... Надали якісь скриншоти з Visa Resolve Online в якості підтвердження повернення, на який просто видно що є якісь відкриті кейси, а що був refund того не видно. ПриватБанк запитав ARN-коди повернень, які Wise тиждень вимучував з себе (перед тим казав, що не мають вони такого). По цим кодам ПриватБанк все одно нічого не знайшов. В ПриватБанку порадили почекати 30 днів (хз чи календарних чи робочих). Коротше, мутно це все...

При тому такі ж самі перекази робив неодноразово в попередніх місяцях...

Сумно(( Але мій переказ повернувся в український банк, це зайняло тиждень.

Вчора і мені повернули, але трохи нервових клітин втратив поки спілкувався з ними...

Хоч і не по зовсім по темі, але про Wise. Був щасливим клієнтом з 2021 р., але щойно дізнався, що Wise запровадив санкції проти п’яти областей України, «приєднаних» до рашки (наскільки розумію, сюди потрапляють навіть міста Запоріжжя і Херсон). Переказ із власного рахунка в українському банку спочатку блокуються, потім Wise просить надати додаткову інформацію про адресу відправника, втім навіть після підтвердження адреси в Європі переказ відміняють і наче відправляють назад (хоча поки що в український банк гроші не повернулися, і Wise не надав жодного підтвердження повернення грошей). Мабуть, це через те, що в українському банку моя адреса Маріуполь, але ж український банк і не вимагає це змінювати на адресу ВПО. А якщо завтра путін «приєднає» Німеччину до себе, Wise заблокує акаунти всім німцям?! Тотальне невігластво з боку Wise, не користуйтеся цим сервісом.

Підкажіть будь ласка, чи можливо зробити цю карту revolut , щоб на неї приходила зп? Зараз у франції, і потрібно відкрити банківський рахунок для зарплати. Чи можна для цього використати revolut?

Зараз у франції
банківський рахунок для зарплати
Чи можна для цього використати revolut?

Дане питання необхідно уточнювати у Вашого роботодавця.

Якщо необхідно розібратись детальніше з питанням (плюси, мінуси, враховуючи:
Ваше резидентство, детальніше — dou.ua/forums/topic/40256 та
обмін інформацією по рахункам, детальніше — dou.ua/forums/topic/31853),
звертайтесь, допоможемо Вам.

підкажіть, щоб мені нарахували оплату від фірми через WISE, фірмі потрібен витяг про прописку і паспортні дані? бо щось як на мене, забагато інфо хочуть

Вітаю. А ви платіж отримуватимете як фізична особа чи як ФОП?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Всім привіт. Підкажіть будь ласка, рік тому заводив гроші на свій звичайний обліковий запис (не бізнес обліковий запис) WISE через p2p. Наразі надійшло повідомлення про надання довідки про походження коштів. Чи можу я надати довідку про обіг по своєму ФОП? Хто з цим стикався?

Потрібно скинути їм податкову декларацію за минулий рік (береться за пару хв з кабінету податкової), і хоча би кілька інвойсів. Після цього підтверджують, і можна користуватись далі. Інші доки пробував надавати (контракт, виписка з рахунку фоп), то було недостатньо.

Потрібні саме інвойси? А якщо їх немає? Українські банки зараз не вимагають інвойси і контракти. Дивно що недостатньо виписки з рахунку ФОП...

Можна спробувати і виписку+декларація. Ревювають в межах 2 тижнів, в разі чого попросять уточнення. Вже не пригадаю, які документи підходять, але інвойси і податкова влаштували і вайз і револют.

Все-таки заблокували, не давши змоги підвантажити декларацію. Це напевно через те, що на початку поспішив і скинув довідку з пенсійного фонду, сподіваючись, що зможу ще підвантажити. Але хоч дали вивести на реквізити українського банку.

Вони вроде би ініціюють перевірку якщо сума грошей переходить якусь межу. 12к чи 20к, не памятаю. В вас шось таке було? чи взагалі не повязано?

і українські банки вибірково вимагають саме інвойси тому раджу їх мати на такий випадок

Так, навіть якщо банк не вимагає інвойси ви повинні мати на випадок перевірки податкової. Це ваша первинна документація ФОП яка підтверджує отриманий дохід.

В Україні обовязковими раніше завжди були акти і контракти, а не інвойси.

в більшості компаній інвойс є і актом.

Якщо ви надаєте послуги іноземним Замовникам то інвойсу буде достатньо, ЗЕД договір не є обов’язковим dp.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/487597.html

але інвойси такі мають бути вірно складені

Я в революті надіслав тільки інвойси, цього було достатньо щоб пройти перевірку.

а у тебе немає проблем з роволютом ? Він же питає про TAX ID і здається що там украінський не можна вже вказувати

Artem, скільки зазвичай є часу на те, щоб надати інвойси? Який таймлайн у перевірки? (хоча б приблизно)

так а ви в Швейцарії? ви чий податковий резидент України чи Швейцарії?

где огромные налоги

Зазвичай в Швейцарію тікають від великих податків а не навпаки.

Социальную помощь,которую они нам платили

Залежить від кантону і їх рішення, це не загальношвейцарське правило.

Предоставляет ли приложение данные в налоговую?

Це ви маєте надати в податкову список усіх рахунків які ви маєте поза межами Швейцарії і потенційним штрафом за приховування інформації

Смогут ли они увидеть поступления на счет?

Ви їх надасте за їх запитом якщо потрапите на перевірку.

Переводы максимум 15к $?

Чому? Звідки ця сума?

В некоторых странах ЕС,если находишься за границей больше 182 дней,то тоже не платишь.

Між Швейцарією і багатьма країнами ЕС є договори про подвійне оподаткування і вони всі різні. Часто на доходи (особливо з оренди чи дивідендів) отримані в країні ви платите податки в тій самій країні де їх отримали. І іноді (у випадку дивідендів) можна оформити податкове повернення через форму DA-1

Важно чтоб именно в Швейцарии мои доходы не видели,а для WISE могу и загрузить справку о доходах.

Ви самі в податковій декларації вказуєте рахунку і гроші на них. Так само як і доходи. Приховування інформації може привести до негативних наслідків.

Наприклад EAR
www.bcv.ch/...​are-tous-mes-comptes.html

L’EAR concerne toute personne résidant dans un pays et détenant des avoirs dans un autre pays, pour autant que ces deux pays aient signé un accord d’échange automatique de renseignements entre eux. La Suisse a actuellement signé de tels accords avec une quarantaine de pays, notamment ceux faisant partie de l’Union européenne, et cette liste est amenée à évoluer.

TL;DR; про рахунки в 40 країнах (в тч в усіх країнах ЄС) Швейцарія при бажанні може легко дізнатися при перевірці. України в списку немає (www.sif.admin.ch/...​formationsaustausch1.html )

Всім привіт!
Отримував переказ, прийшов на протязі 6х годин на карту Моно з моменту відправлення, але залежно від банку до 3х днів може йти.
Для того щоб кошти могли переказати потрібно просто відправити необхідні реквізити і все.
Система досить проста.
Само собою краще попередньо зареєструватися на Wise щоб отримувати сповіщення про відправку коштів та бачити більше інформації.

Тобто можна отак просто дати реквізити ФОП рахунку в доларах і система Wise плюс Монобанк заведуть кошти на ФОП рахунок? Задача така щоб кошти зайшли на правильний рахунок і не було проблем з податковою.

так, працюємо з вайс з виплатими фопам, правда постійно піднімається комісія

Підскажіть, знаходжусь в Польші, але не можу підтвердити ніяк адресу, як ви підтверджували?

всім привіт, трохи не по темі, але може хтось знає. працюю з клієнтом з UK, домовились про оплату на мій ФОП рахунок (у мене є тільки доларовий в моно). Тиждень тому клієнт попросив виставити інвойс у gbp і оплатив його через revolut, але гроші досі не прийшли. У мене є сумніви щодо можливості такої операції, так як оплата була здійснена у фунтах, а мій рахунок у доларах (при тому в моно не можна відкрити фоп рахунок у фунтах). у підтримці мені сказали, що гроші по ідеї мають повернутися назад, бо ця операція неможлива. при тому інші клієнти з uk вже платили мені за такою ж схемою і все було ок. у кого був такий досвід?

Вітаю, чи не підкажете часом, як вирішили цю проблему? Зараз потрапив в аналогічну ситуацію, що не можу отримати фунти через інвойс на рахунок моно

Вітаю !)
Я маю клієнтів з Британії. Я виставляю рахунок через систему swift, мій рахунок у евро. Клієнт може фунти надіслати у вигляді евро, тобто перевести їх в іншу валюту, банк по факту сам переводить фунти у євро. Можете ще пробувати виставити рахунок через систему Sepa, відсоток у цьому випадку буде менший.
Відкрийте у моно додатково рахунок у євро, якщо маєте тільки в доларах

Привіт спільното. Хтось має контакт у Wise або може підказати що ще можна зробити.

Я мав аккаунт у Wise куди накопичував гроші.
Гроші на рахунок Wise закидав через p2p з Binance (купував USDT за гривні, а USDT переводив у USD на Wise).
Але коли сума досягнула приблизно 20К USD, цей аккаунт заблокували з боку Wise у лютому 2023
Звісно ніяких пояснень я не отримав, лише лінки на загальні правила.

За правилами Wise можна заповнити форму апеляції і ці гроші Wise має повернути на рахунок який як указав.
Я заповнив реквізити платіжної системи Payoneer, але коли ця сума прийшла від Wise, сервіс Payoneer її відхилив.
Wise спробували ще раз зробити транзакцію, але Payoneer також не прийняв ці гроші.

Я написав вже 3 запити на [email protected] з поясненням проблеми та надав їм нові реквізити мого банку для SWIFT переказу. Але вже пройшло майже 2 міс і немає жодної реакції від Wise (хоча вони обіцяють відповідати в 30 денний термін).

Потрібна допомога бо сума досить велика, але не можу знайти хоча б якісь контакти що вирішити цю проблему

Спробуйте зателефонувати. Залогіньтесь з десктопу і спробуйте перейти по цьому посиланню. Там буде Call Us wise.com/...​y&optionId=something-else

Але вони працюють з понеділка по пятницю з 8 до 16 00 по Лондону.

У когомь є ідеї, що робити у зв’язку з новим законом від Налогової, що всі доходи, отримані на Вайз, будуть рахуватись як доходи на фіз.особу, і оподатковуватись повинні як 18%?

ну нічого посуті не змінилося. це і так було понятно що на вайз заводити ФОП гроші офіційно неможна. Тому якщо ти хочешь декларувати гроші на вайз в Україні — платиш 18% якщо не хочешь декларувати то...

мене змушує компанія декларувати, а в Україні отримувати в доларах не можна.

тобто не Конституція Україні, а компанія змушує Вас декларувати?
«Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом».

Хіба це новий закон? Я бачив якусь статтю про це на сайті Запорізької ДПС.
Ну що робити далі, то зрозуміло, буду показувати 0 і відповідно не сплачувати єдиний податок, а от що робити з тим, якщо це «роз’яснення» стосується вже минулого періоду — от тут питання.

«Успехов» с такой Вашей позицией, особенно после вступления в силу в Украине Закона — «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки».

«Закон імплементує в українське законодавство положення ряду міжнародних договорів та стандартів:
— Багатосторонньої угоди CRS (багатостороння угода компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки) (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA CRS);
— Багатосторонньої угода CbC (багатостороння угода компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн) (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country-by-Country Reports);
— Угод QCAA, що укладені між компетентними органами України та іноземної юрисдикції, які є сторонами чинного міжнародного договору, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, яка передбачає автоматичний обмін звітами у розрізі країн міжнародної групи компаній між Україною і такою іноземною юрисдикцією, (Qualifying Competent Authority Agreement);
— загального стандарту звітності CRS (загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки) (Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information (CRS);
— Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень Закону США „Про податкові вимоги до іноземних рахунків“ (FATCA)».

Штош
Прийдеться взагалі закривати ФОП і ставати податковим резидентом в іншій країні

налоговое резидентство устанавливают не только по стране регистрации ФОПа, но и по «центру жизненных интересов»

То є так. І поки що я укр ФОП в очікуванні на отримання digital nomad візи, але ДПС такими листами хоче стріляти собі в ногу (бо це не тільки мій випадок), щоб я таки відмовився від сплати податків до України, і відкривав ФОП в іншій країні

я думаю (исключительно мысли — без достаточных доказательств), что это не просто желание налоговой Украины, а договоренности с другими государствами которые хотят чтобы ФОП который уехал из Украины — платил налоги в той стране в которой он осуществляет свою деятельность

Не вважається податковою інформацією, яка може бути використана контролюючим органом для визначення суми податкових зобов’язань платника податків, інформація, отримана контролюючим органом від іноземних компетентних органів відповідно до Багатосторонньої угоди CRS та яка стосується фінансового рахунку або рахунків громадянина України, відкритих у фінансових установах іноземних юрисдикцій, якщо сукупний залишок або вартість усіх фінансових рахунків, власником яких є одна особа — громадянин України, не перевищує еквівалент 250 тисяч доларів США станом на 31 грудня календарного року, який припадає на період дії воєнного стану в Україні

спасибо, кэп. и?

Если меньше 250к на счетах, можно не переживать до конца военного положения.

поділіться будь-ласка, посиланням на дану інформацію, вприйнятому законі 8131 від 17.10.2022 — такого тексту немає
2) для цілей пункту D Розділу ІІІ Загального стандарту звітності CRS перевірка існуючих рахунків фізичних осіб має бути завершена:
до 31 грудня 2023 року — для рахунків з високою вартістю (як цей термін визначено у розділі VIII Загального стандарту звітності CRS),
до 31 грудня 2024 року — для рахунків з низькою вартістю (як цей термін визначено у розділі VIII Загального стандарту звітності CRS);

податкова закони не видає, а тим листом малограмотних співробітників вони можуть підтертися.
закони дозволяють платити 5% з доходів на вайз.

підкажіть яким Законом це передбачено? Остання інформація від податкової була що вони підтвреджуть що доходи отримані на вайз вважаються доходами фіз особи, та оподатковуються за ставками 18% ПДФО, 1,5% військовий збір

не розумію на що ви посилаєтесь, адже ви говорити що закони дозволяють платити 5%, але ви надіслали посилання не на закони, а на статті

просто там в коментарях йшло аналогічне обговорення з вказанням пукнтів законів і я не мав часу деталізувати вчора.
---
з ПКУ:
292.1. Доходом платника єдиного податку є:
1) для фізичної особи — підприємця — дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті.
із Закону Про валютні операції — zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19#n124
Стаття 2. Принципи валютного регулювання
1. Валютне регулювання в Україні ґрунтується на таких принципах:
1) свобода здійснення валютних операцій, що передбачає:
право фізичних та юридичних осіб — резидентів укладати угоди з резидентами та (або) нерезидентами та виконувати зобов’язання, пов’язані з цими угодами, у національній валюті чи в іноземній валюті, у тому числі відкривати рахунки у фінансових установах інших країн;
Стаття 3. Валютне законодавство — всі пункти і особливо п.5
---
тобто стара постанова НБУ (підзаконний акт) суперечить цьому закону і відповідно він має пріоритет.

важливо відкрити рахунок у іноземній валюті саме на ФОП (наприклад, Монобанк дає таку можливість). Тоді кошти, які надходять на рахунки ФОП у валюті оподатковуються за ставкою 5% (знову ж таки, ФОП має бути на 3-й групі спрощеної системи оподаткування), якщо це 1-2 форма, тоді заборонено приймати валютні платежі, бо єдиною платіжною грошовою одиницею в Україні є гривня. І всі розрахунки в Україні (в даному випадку між фізичними особами з ФОП (на 1-2 групі), або ФОП з ФОП на 3-й групі — тільки у гривнях.

Якщо ж приймати кошти на рахунок, відкритий у WISE (або інших фінансових установах не в Україні), тоді це кошти фізичної особи і мають оподатковуватись як доходи фізичної особи з джерелом їх походження із-за кордону — 18% ПДФО та 1,5% ВЗ

За оновленою інформацією податкової щоб оподатковувати кошти отримані з WISE чи інших платформ як ФОП за ставкою 5% такі кошти , отримані на рахунок у системі WISE (чи інших) в подальшому обов’язково повинні перераховуватися на підприємницький рахунок ФОП відкритий у банківській установі України у повному обсязі.
Податкова також у своїх роз’ясненнях зазначає, що якщо кошти залишаються на кінець звітного податкового періоду на рахунках, відкритих у системах WISE, тобто не зараховуються на ФОП рахунок в Україні, або зараховуються на особистий рахунок в Україні, то такі кошти оподатковуються за правилами для фіз.осіб, що означає, що оподаткуєте такі кошти вже не за ставкою 5 % єдиного податку, а за ставкою 18* ПДФО та 1,5 ВЗ.

Друзі, іноді доводиться виводити гроші с wise на гривнэву картку... Користуюсь зв’язкою (wise $ -> binance P2P USDT -> картка ПБ грн.), підсумковий куср якої на 2.5%-3% поступаеться налічному курсом в обмінниках (вважаю це коммісією зв’язки).
Підкажіть чи є більш вигідний спосіб?

А нащо екстра степ у вигляді binance? Що не так з Wise->ФОП?

Вище помилка, малося на увазі Wise->Валютний рахунок фізособи.

wise € => mono € => cash @1%
wise $ => Binance USDT p2p => p2p cash +/- 0.5% в обе стороны, откуда 2-3%?

Добрий день) можете будь ласка поділитись як відправити кошти на Binance. Можливо маєте якусь статтю

Добрый день, введите в youtube\google слова binance p2p, найдёте кучу видеоинструкций. Там всё просто, выбираете заявку, и в случае покупки — переводите деньги, нажимаете кнопку что перевели, ждёте пока контрагент подтвердит получение. В случае продажи, просто ждёте пока контрагент отправит деньги и подтвердит что отправил (нажмёт кнопку), после этого проверяете счёт, если всё ок, подтверждаете получение

Главное выбирайте контрагентов с большим количеством сделок, хотя бы несколько сотен, и с высоким рейтингом, ну и отзывы сначала стоит почитать, бывают и неадекваты с высоким рейтингом

Панове, Wise почав платити проценти за зберігання там коштів.

We’re giving you cashback for any EUR, GBP or USD balances you held with us in December 2022. The annualised cashback rate has been calculated as 0.65% for EUR, 1.25% for GBP and 1.50% for USD you held.

Чи є якісь обмеження на пересилання собі частину коштів на рахунки в різних валютах в межах Wise, наприклад раз на місяць? Таким тасуванням можна заробити на коливаннх курсу.

Вибачаюсь що не по темі. Але чому немає ні одного поста про колосальний спад кількості вакансій на DOU та інших сайтах. Осінню по тому ж фронтенду було в середньому 360-400 вакансій, а зараз 156..... Це повний колапс якийсь, воно налагодиться чи це слідство від блекаутів яке не скоро поправиться?

Так e аналiтика. Спойлер — як до вiйни вже не буде, але буде краще (колись)

Доброго дня. Перечитала усі коментарі. Ситуація — Revolut запитує зараз повну звітність про всі зарахування. Достатньо рахунку чи краще і договір? Це регулярна акивність (зтикаюсь вперше за 7 місяців) чи зараз почались перевірки? Працюю фрилансером. Є проєкти на супроводі. Краще вказувати як зарплатню чи фріланс? Я вірно розумію, що це, в першу чергу, для внутрішнього контролю безпеки?
Дякую.

Доброго дня!

Краще вказувати як зарплатню чи фріланс?

Необхідно вказувати як є насправді, враховуючи те, що вони можуть запросити у вас документальне підтвердження відповідної сплати податків з цього доходу (це також стандартний банківський запит).
Заздалегідь рекомендую проаналізувати Ваш особистий кейс на визначення резидентства, тут є короткий та чіткий алгоритм визначення по всім юрисдикціям — dou.ua/forums/topic/40256.
Якщо буде необхідна допомога, звертайтесь.

Якщо отримана сума на карту дійшла вже до 20тыс, в карті Револют вказана польська адреса (бо укр.адресу Револют не приймає) але проживаю в Україні і в Польщу не виїзжала та не реєструвалась там як біженець). Схоже що суми отримані на карту Револют (з польскою адресою реєстрації) підпадають під оподаткування Польщі, бо банк запитує підтверждення походження грошей і мабуть для податкової також бо загальна сумма якийсь ліміт мабуть вже перешла.
Можливо помиляюсь. Якщо можете, прокоментуйте, будь-ласка

Доброго дня!

Схоже що суми отримані на карту Револют (з польскою адресою реєстрації) підпадають під оподаткування Польщі

Ні, тільки наявність рахунку в фінансових установах, банках іноземної юрисдикції не зобов’язує к сплаті податків в цій юрисдикції.

бо банк запитує підтверждення походження грошей і мабуть для податкової також бо загальна сумма якийсь ліміт мабуть вже перешла.

Це стандартна процедура фінансового моніторингу, у кожній фінустанові вони можуть відрізнятись по пороговим сумам, від яких запитують підтверджуючі документи (у Револют — це 20 тисяч).
Також, скоріш за все, вони запитують документи, щоб ідентифікувати країну вашого резидентства для подальшого відправлення даних по вашому рахунку у відповідну країну.
В даній темі про це докладно — dou.ua/forums/topic/31853

а хіба податки це вже не справи української податкової??

а хіба податки це вже не справи української податкової??

Так, це справа податкової, АЛЕ банки також мають право запитувати документи, які підтверджують сплату податків з відповідних надходжень у цьому банку. Це викладено у Додатку 1 «Належна перевірка клієнтів» ПОСТАНОВИ від 19 травня 2020 року N 65 «Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу» — zakon.rada.gov.ua/...​aws/show/v0065500-20#Text.

яке відношення має закон України до європейського банку?

Даний приклад нашого законодавства з цього питання, в іноземних банківських установах цього принципу дотримуються ще на порядок суворіше.
По конкретній банківській установі ви можете запитати у їх менеджера норматив, згідно якого вони дотримуються правил фінансового моніторингу.

Підкажіть будь ласка. Отримувала кошти на revolut. проживаю в Україні та не виїжджала.зареєстрована з адресою в Чехії. Зараз револют запитує вказати налогового резидента. Питання чи буде від нашої налогової зніматись 20% на яку суму, що лишилась на карті? Чи з всіх доходів на револют? та чи можна ці кошти закинути на свій фоп з свого revolut? Чи як правильно зробити щоб не було оподаткування 20%
Поки не вказала резидента не можу вивести на власну карту, пише помилка🙈

Доброго дня!
По-перше, Вам потрібно в будь-якому випадку вказати Ваше резидентство.

Питання чи буде від нашої налогової зніматись 20% на яку суму, що лишилась на карті? Чи з всіх доходів на револют?

По-друге, що стосується податків — багато нюансів, необхідно кожен випадок розглядати окремо.
Для розуміння загальної ситуації, рекомендую переглянути тему — «Заходи щодо плану BEPS у світі та в Україні» — dou.ua/forums/topic/31853, для розбору Вашої індивідуальної ситуації — звернутись за ідивідуальною консультацією — t.me/NataliiaLozko .

вообще всегда налоги были делами налогоплательщика, а налоговая просто следит чтобы Вы нормально со своими делами справлялись

Напевно, що дійшли до еквіваленту 20к євро і вище нещодавно. Надавайте договір з компанією, який покриє суму і період, який вони хочуть. Якщо все чисто, то підтвердження прийде за день
Не забувайте писати коментарі по кожному документу.
Якщо не пройдете перевірку, то вам аккаунт заблокують і дадуть 60 днів вивести гроші

Дякую. Якого типу інформацію краще додати у коментарях, якщо в цілому всі коментарі є у рахунках?
Чи було у вас блокування аккаунту і куди в такому разі вони дають вивести гроші?

Пишіть, що ви біженець з України, банківська система ризикована, тому використовуєте їх сервіс
Мене не блокували, без проблем підтвердив дохід
Якщо блокують, то для вас доступними залишаються Swift/sepa, але лише на вихід

Ви використовуєте звичайний Revolut чи Revolut Business для отримання оплати?

Добрий день! чи вирішилось ваше питання з револют?

Вчера с wise у меня сделали транзакцию на покупку используя карту. Эту карту я нигде не размещал и никому не передавал. Денег на счету не было, поэтому транзакция не прошла. Вопрос к безопасности данных wise. По транзакции так ничего и не ответили. Я бы не получал на этот сервис ничего.

если это правда, то это повод подать на аудит PCI DSS , кто знает что они накодили, там очень мало кто должен иметь доступ к зашифрованым данным (но одного двух клиентов мало, чтобы создавать подобное).

Вообще 2FA всех спасёт, если не было 2FA пройдено то отменить транзакцию легче

Доброго дня , як зробити інвойс у революції банку ?

Была в Европе — деньги (до 3к) с физ.лица (юр тоже есть, доки в порядке) вайз отлично переводились по свифт на укр.карту в евро в Привате. Приехала в Украину — евро вобще не переводятся: делаешь свифт, вроде деньги уходят, но потом трансфер кенселится. То же самое сделала по доллару: пока вроде ушло, но не пришло: трансфер в прогрессе висит, жду.. У кого-то что-то подобное было а последнее время? Помогите советом, также написала в техподдержку вайз.

Поменяйте банк, приват ввел ограничения на получение свифт с вайза и революта, так как очень много этим злоупотребляют для арбитража

Дякую за відповідь, у пріват можно було знімати без комісії, на моно треба платити комісію за обнал. Може зможете порекомендувати банк, дякую!

Якщо гроші вже відправили з револют, на приват ще не прийшли.
Як можна повернути? Дякую

Сьогодні стикнувся з наступною ситуацією. З картки Wise було списано 1 USD. Продавець ’Generator.com’. Я цієї транзакції не робив, карткою взагалі ніколи не користувався, нікуди ні в Apple Pay, ні в Google Pay її не додавав. Написав в сапорт, чекаю відповіді. Решту грошей терміново вивів в ПриватБанк.

Гроші вже відразу повернули. Але картку заблокували і видалили і нову вже створити не можна) Як так вийшло з цією транзакцією не зрозуміло — є питання до надійності Wise...

За переказ EURO->EURO на приватбанк по IBAN реквізитам Wise бере 3.83 EURO фіксовано незалежно від суми. Гроші приходять миттєво, тобто ідуть не по SWIFT хоча ми вводимо SWIFT реквізити. Приватбанк з вхідної суми знімає 0.5% якщо це карта для виплат.

Привет! У меня все работало так же (типа отправляла по Свифту будучи заграницей, а уходило-приходило мгновенно), но а последние два дня евро вобще не уходят, доллар трансфер висит несколько дней уже, у вас работает?

19.09.2022 все працювало. Останні 2 дні не пробував.

Було обмеження вхідних wise 180к грн на місяць, 21 вересня ввели ліміт 70к, пишуть тимчасово, можливо з наступного місяця піднімуть. Хтось знає банки де немає лімітів але можна отримати, власне, готівку без особливих проблем?

Так, в Вайз написали що банк ввів обмеження на отримання. Хоча дзвонила у пріват обмежень говорять що нема..

переводь по SEPA, з мене на моно не зняло ні копійки, а ось по SWIFT — зняло 25 евро за банки посередники.
p.s. на приваті з вайзу транзакція була, зняло тілько 4 євро? бо думаю батькам також на приват скинути

Але потім зняти кеш з моно 1%. В приваті 19.09.2022 було так, як я написав в тому коментарі. Але недавно змінилися тарифи привата і були введені додаткові обмеження для Wise тому як зараз не підкажу.

а які обмеження? щось не чув? можна деталі??

dou.ua/...​rums/topic/38002/#2489421
Тарифы привата перепроверьте на сайте привата.

Якось фродстери почали користуватися моєю карткою моно і я повідомив про транзакцію яку я не робив в підтримку. Мені одразу ж заблокували картку хоча я не просив. Сказали що доведеться іти отримувати нову.
Схоже стандартна поведінка при фроді для банків.

Ви отримали відповидь що це було за списання в мене сталось таке саме ??

Ні, не отримав, але я зарепортив цю транзакцію як таку, що я не робив і мені гроші відразу повернули. Картку нажаль заблокували і видалили і нову створити не можна. Є підозра що це списання було через неактивність картки довгий період, а Generator.com це система, що генерує картки — але я точно не знаю.

В мене відбулось таке ж списання ви розібрались як це сталось ?

Спробував на вихідних провести конвертацію євро в злоті через Wise (так вигідніше, ніж просто в польському банку конвертнути, бо у Wise конвертація відбувається по міжбанківському курсові), зробив переказ для цієї операції. Сьогодні в банку отримав скасування операції з приміткою «Операцію неможливо провести через застосовані фінансові санкції». Поки не зрозумів, це санкції польського банку чи Wise, але кейс цікавий.

Ви з польського банку робили переказ на Wise в EURO через SEPA?

Так, з Pekao на Wise, по Iban. Та у Wise є функція для конвертації валюти — при відправці коштів вибрати відправку коштів зі свого банківського рахунку. От я вибрав відправку зі свого єврового рахунку на свій рахунок зі злотими. Обидва в одному і тому ж банку. Для цього Wise надає реквізити, куди відправити і з яким коментарем, щоб вони автоматично провели таку конвертацію.

Підозрюю, що це може бути на стороні банку, хоча від них ніяких повідомлень не було.

Відправив на револют поки.

Попробуй walutomat для обмена валют в Польше.
Курсы норм, за последние пол года ни одного вопроса или проблемы не было.

Добрий день. Вайс просить підтвердження доходу. Відкрив зелену карту, закинув 270 доларів, а вивести не можу. Зробив довідку про доходи їм не підходить. Хтось може допомогти?

Вайс просить підтвердження доходу.

Добрий день! Вам необхідно їм надати первинні документи (інвойс чи Договір), по яким була проведена ця оплата послуг.

Добрый день. В ветке несколько раз поднимался вопрос о том, стоит ли заводить с wise businesses на счет ФОПа всю сумму или только 5%. Но у меня Wise вообще выдает ошибку при попытке ввести IBAN ФОПа в любой валюте ( приват/моно). Кто-то реально выводил деньги на счет ФОПа из Wise или это теория?

Wise прекратил открытие business счетов для тех кто проживает в Украине (ответ от поддержки dou.ua/...​rums/topic/38002/#2474899).

Тут часть людей использует personal аккаунт для получения платежей, но спросив поддержку я получил несколько размытый ответ:

Q: Then, would it be ok to receive payments for software development consultancy as individual entrepreneur on my PERSONAL Wise account?

A: You can use your personal Wise account to receive money.
However, please bear in mind, you can’t use your personal Wise account for business payments. You can read about this in our Acceptable Use Policy under Section 1.4(e).

Section 1.4 гласит:

1.4 You may only use your Wise Account Number to receive funds into your Wise Account for the following purposes:
a. receiving your own salary and/or wages;
b. receiving payouts from e-commerce and freelancer platforms;
c. receiving payments from family, friends or other people you know for personal purposes;
d. receiving payments from your clients and other third parties for the purpose of business payments.
e.You may not use your personal Wise account to receive business payments.

Я не понимаю считается ли получение денег как фоп “receive business payments” и как пункт (e) взаимодействует с пунктом (d)

Спросил поддержку, но ответа ещё не получил.

Кто-то разбирался детально в этом вопросе? Не хочется что бы заблокировали аккаунт при получение крупного платежа.

Получил ответ:

You cannot use your personal account for receiving business payments. Working as a sole proprietor is considered a business, so if you want to receive payments for this, you would need to open a business account with us to be able to receive those payments.

You can receive to your personal account money from family and friends, but not for work you have done as a sole proprietor.

Не хочется что бы заблокировали аккаунт при получение крупного платежа.

Є знайомий, який регулярно отримує платежі на суми до 10к баксів за раз на персональний акаунт. Проблем поки не було. Тому все повинно бути ок. До того ж, навіть в персонального акаунту ліміти аж до 1 млн баксів за переказ і до 5 млн в рік — сумарно:
wise.com/...​unts-into-my-wise-account

Інша справа, що це дійсно не зовсім легально (бо бізнес діяльність), тому якщо вони вирішать докопатися — навряд доведеш, що маєш право на отримання цих коштів. Треба мати цей ризик на увазі. Проте думаю, що ймовірність, що платіж пройде — як мінімум 90%.

Є ще пункт d. котрий «receiving payments from your clients and other third parties for the purpose of business payments.», можливо це означає що дозволено отримувати кошти від клієнтів, але якщо виступати не як ФОП.

Є знайомий, який регулярно отримує платежі на суми до 10к баксів за раз на персональний акаунт. Проблем поки не було.

А ви не знаєте, його колись просили надати інвойс чи контракт? І чи було там вказано що він ФОП?

тому якщо вони вирішать докопатися — навряд доведеш, що маєш право на отримання цих коштів.

Сподіваюсь вони докопуються до зачислення грошей і зможуть розвернути платіж =)

А ви не знаєте, його колись просили надати інвойс чи контракт? І чи було там вказано що він ФОП?

Ні, не просили. Він взагалі працює повністю в чорну — заодно з того ж рахунку робить перекази різним рандомним чувакам через Binance P2P, щоб потім вивести бакси через крипту, і ні разу до нього претензій не було. Здається, вайз не дуже цікавиться рухом коштів по рахунку.

Підтримую. Головне щоб замовник прикріплював інвойс і проблем не буде.

Доброго дня
1 — wise/revolut можуть запитати документи. Неодноразово були випадки коли кошти wise затримував та незараховував на рахунок до з’ясування їх походження (потрібен інвойс як мінімум)
2 — чи бізнес чи просто фіз особи, дуже довга відповідь, можете звернутись в телеграм в особисті щоб отримати консультацію. Але як вже писали раніше, такі кошти коли отримуєте це рахується як дохід фіз особи (ПДФО 18% та 1,5% військового збору). І мабуть як дохід фіз особи то краще, ніж якщо такий дохід визнають забороненим для спрощеної системи та оподаткують як для Загальної Системи (18%, 1,5% та 22%)
3 — із замороженням рахунку не зіштовхувалась
4 — це звісно легально як дохід отриманий фіз особою чи ФОП на загальній системі
як ФОП на спрощеній — тут дуже багато нюансів та ризиків.

t.me/julia_lisakovska_bip Юлія Лісаковська

Подзвоніть на гарячу лінію податкової, щоб переконатися: отримувати легально на ФОП такий дохід неможливо і отже в будь який момент вам можуть нарахувати НДФЛ за останні три роки плюс штрафи. Хоча зараз війна і податкової не до вас напевно.

У кого-то сейчас получить открыть бизнес-счет?
У меня упорно прилетает 403 ошибка и дальше все.
Тикет открыл, пока прислали бред про удаление браузера.

Та же ошибка, посмотрев в консоль увидел {"code":"invalid.country"} что уже напрягло.

Поддержка ответила:

We had to temporarily suspend the option to open new Currency accounts in Ukraine.

These new rules only apply to you if your Wise account address is in Ukraine. We are not making these changes based on your nationality or the issuing country of your ID.

We made this decision in order to offer our existing customers the fast, cheap and reliable service they expect from us.

If your personal or business address has changed, and is no longer in Ukraine, upload a proof of address document with the new address.

If you’ve relocated to a region where we can provide the Currency account, you will be able to open one after we’ve updated your address.

Currently, we don’t have an estimated timeframe to provide, but we will notify you as soon as we resume the option to open new Currency accounts in Ukraine.

TLDR: Новые бизнес счета открывать нельзя, когда будет можно не знаем.

в общем, закручивают гайки. Интересно, что они будут делать с теми, кто успел получить бизнес счёт.

Може хтось знає, як з валютного ФОПа вигідно завести кошти на Wise?

немає такого спсобу взагалі. Тільки продаж у гривню по курсу нбу, потім переказ на карту вайз у валюті (літім 30к грн на людину)

Тільки продаж у гривню по курсу нбу, потім переказ на карту вайз у валюті (літім 30к грн на людину)

Да, вчора грався після закриття ФОП. Лежало там 3200€, довелося через купу своїх карток заганяти на в моєму випадку Revolut. Найвигідніше через Приват, але через ліміт довелося використати Приват свій і родича, А-Банк і Моно, з іншими банками відправити на картку Revolut не вийшло (пробував ще ПУМБ, Izibank і Sportbank — в Izibank взагалі дичина, в них ліміт в 29999 грн навіть на відправку на іншу власну гривневу карту). На комісіях втратив десь 100€, вийшло 3100€ отримати зрештою на Revolut.

а як ви грн. відправили? Revolut приймає так? Наприклад Wise не приймає такі платежі. Якщо ви відправляли з валютної карти, то які банки дають змогу провести такі платежі через p2p?

Revolut прийняв. У А-Банку і Приваті під час відправки на номер карти Революту була можливість вибрати валюту відправки, я вибрав євро. У моно, здається, не можна було, прийшло в злотих (у мене вказана польська адреса в Революті), сконвертував вже всередині Революту. Ну от власне це 3 банки, які я використав. З ПУМБом, Ізібанком і Спортбанком не спрацювало. Ізібанк взагалі молодці, більше 29999 грн не дали потім скинути на мою ж гривневу карту в іншому банку.

Вайз припинив можливість створення віртуальної картки для користувачів з України...

Це не заважає робити вам операції у Вайзі. Можна відкрити просто рахунок любої валюти за декілька кліків. В більшості кейсів, віртуальні картки не потрібні.

і куди потім ці гроші в різних валютах? переказом по wise майже ні чого не оплатишь тут і зараз, як картою.

Валютний переказ з Wise на звичайний рахунок у звичайному банку, наприклад.

якщо є цей рахунок в країні в який ти знаходишся, цимес був в тому що вільно використовувати карту з різними валютами. але це було не довго.

Картка це був єдиний спосіб як поповнити Вайз з України.

у мене були інші потреби, приймати гроші на вайс та використовувати їх за кордоном в валюті.

У кого то была проблема с оплатой Wise business? Мне вернули оплату(я оплачивала с со счёта Revolut) и я не понимаю какая причина, нигде не указано. Написала в поддержку, они отправили сообщение, что занимаются моим вопросом, но ответа так и нет уже недели 2.

Така сама проблема, оплачував товариш польською карткою

У кого то была проблема с оплатой Wise business?

Треба відкрити особистий аккаунт в WISE, на нього завести кошти, а з особистого WISE оплатити бізнес — аккаунт WISE.

а як завести на особистий Wise

Через Binance P2P. А рахунок бінансу, в свою чергу, теж можна поповнити через P2P з популярних українських банків.

Чи хтось оплачував через Google pay Wise карткою останнім часом?

Я вчора при спробі поповнити мобільний (Український оператор) отримав:
Your card was declined at Portmone Ltd*.
Online payments are switched off. You can switch them back on in the app.

Насправді Online payments are switched on, but.....
Невже Портмоне не приймає Wise?

Постійно сплачую Wise-картою через GPay у Європі

Так, але мій кейс — то не оплата через GPay у магазині (Ви ж це маєте на увазі?), а поповнення рахунку онлайн.

Там напевно інше щось «на боці» Wise.
Ну це не критично, просто місяць тому я поповнив таким чином рахунок мобільного оператора, а от тепер Wise робить decline.

Я також сплачую нею за онлайн-послуги, не тільки в оффлайн-магазинах. Може це конкретно портмоне.

А яка різниця між Wise & Wise Business для нас? Бо і там і тим є реквізити ж?

яка різниця між Wise & Wise Business для нас?

Якщо розглядати з боку юридичного обгрунтування, то така ж, як і в українському банку — особистий рахунок та підприємницький рахунок. А взагалі у бізнес рахунку в WISE більше можливостей.

так і не зрозумів чи можна отримувати кошти на вайз бізнес і платити 5%. Деєкі бухгалтери говорять що можна, деякі юристи пишуть що не можна. Податокова говорить що незнає що таке вайз)

це наче й не заборонено, але ніяк і не врегульовано, тож кожна королева папірців у районній податковій буде трактувати це на свій розсуд

Так і Payoneer не є банком. Така собі платіжна система, яка певною мірою контролюється тобою

Щоб мінімізувати ризики, ми рекомендуємо отримані кошти із Wise (відкривати на Wise ми радимо саме бізнес акаунт) перераховувати на ФОП-рахунок в українському банку із подальшим обміном валюти на гривню, та сплачувати з доходу відповідний податок і включати дохід в податкову декларацію.

якщо всеодно заводити на валютний ФОП-рахунок та міняти по заниженому курсу від НБУ, то який взагалі сенс від посередництва wise/revolut/etc ?

Який плюс в бізнес рахунку? Він коштує 45 фунтів...
З Вайзу на ФОП валютний рахунок точно спрацює?
В їхньому блозі читав що на гривневий ФОП рахунок вони відправити не можуть.

Панове, а чи намагався хтось отримати консультацію в податковій? Офіційне роз’яснення, що от є така ситуація — у мене є клієнт закордоном, який хоче надсилати оплату на мій рахунок на Wise, як правильно оподаткувати ці кошти?

В моїй районній податковій про таке не чули навіть. Сказали що оподатковується фоп надходження. Сказали що напряму на картку ніззя, але вони карткові рахунки не перевіряють.

А ФОП рахунки вони перевіряють? Завжди думав що так, але не знав напевно.
Та й ще там якісь мараторії були на перевірки...

Доступ до рахнків у них є, а чи зараз перевіряють, то не питав. Вони як побачили дохід за 2021 рік айтішника, мені аж не по собі стало

Доступ до рахнків у них є,

Немає. Був на цю тему докладний розгляд — dou.ua/forums/topic/34736

А ФОП рахунки вони перевіряють?

Прямого доступу к транзакціям на рахунку в них немає. Є тільки дані — в яких банках і які рахунки відкриті.

в кабінеті платника податків в розділі «облікові данні» є «Данні по банковським рахункам». Там перелік ракунків про які знає податкова.

Ну це ж не напряму на картку. Як я розумію — в тебе будуть реквізити рахунку (на який будуть приходити гроші від замовника). І з цими реквізитами піти в податкову, що ось, в мене є рахунок в іноземному банку,туди прийшли гроші, як я маю зарлатити податок з них? Чи можна, як хтось нижче писав, перекинути на український валютний фоп рахунок лише те що треба на податки з цієї суми і прожиття.

Після того як вони мені сказали, що ти там(за кордоном) не зможеш відкрити рахунок тому що ти тут, а вони(банки) там, я їм більше питань не ставив.

Сказали що напряму на картку ніззя

В WISE окремі реквізити по рахунку та картці.

Скоріш всього, навіть якщо подати на індивідуальну податкову консультація (а зараз в умовах війни відповідь можна чекати незрозуміло скільки) — ніякої достойної відповіді ви не дочекаєтесь. Вони можуть «відправити» вас до НБУ аби той визначив статут WISE в Україні.

Такой вопрос, в данный момент рассматриваю варианты открыть валютную карту ФОП в монобанке или же создание Wise бизнес счета.
Если по монобанку более менее все понятно, не устраивают только ограничения по категории оплаты, то по Wise бизнес аккаунту не понятно, будут ли вопрос у налоговой и можно ли расплачиваться на прямую с данного счета картой/электронной картой

Валютная карта і счет не помогут :(
Чтоб вивести деньги с валютного ФОП на валютную карту все равно производится продажа и покупка валюты. В результате, на обмене теряешь ~12-20%, что капец, как больно (

Вариант с wise personal -> p2p usdt -> обменник уже не работает?
Опечатался в имени при регистрации wise business. Не совпадает с паспортом и контрактом. Что-то 3 дня уже не отвечают, а т.к. аккаунт верифицирован, то сам не могу отредактировать и наконец-то проверить описанную выше цепочку

я же писала про default-ную схему ФОП->карта, про танцы с бубнами «wise personal -> p2p usdt -> обменник» отдельная тема.
Интересно можно ли работать с укр.ФОП имея счет Wize Business. Типо подавая отчеты по выпискам с него.

Вот мне интересно, с чего тут все превозносят wise business ка что-то то такое что должно ублажить нашу налоговую? Это же то же самое плюс какой-то доп функционал, чисто для удобства. Ну как amazon premium. Что одно что другое это будет счет на физ лицо в не совсем банке.

Думаю для нашої податкової не важливо wise business чи wise personal. Але у самого wise до вас можуть виникнути претензії якщо ви будете отримувати на wise personal доходи по контракту підприємця/фрілансера.

Притензии могут возникнуть если политика wise запрещает это делать. А она не запрещает (я не нашел во всяком случае).

запрещает, читайте внимательнее.
Деньги за бизнес не могут приходить на персональный аккаунт

Дозволяє отримувати зарплатню, та виплати від е-комерції або фріланс бірж на персональний аккаунт. Тож, теоретично, якщо ви отримуєте виплату від компанії яка зареєстрована в Україні, в гривні, то Вайз претензій не матиме. Я не в курсі як наше законодавство регулює е-комерцію та фріланс біржі.

Але для ФОП все ж таки потрібен бізнес аккаунт. Виводити можна свіфтом на валютний ФОП рахунок укр. банку. Я так розумію що податки рахувати треба з дати заходу валюти в укр. банк.

то одно что другое это будет счет на физ лицо в не совсем банке

Ніт, при подачі виписки по рахунку для перевірки для податкової матиме значення, зареєстрований рахунок на «Іванов Іван Іванович» чи «ФОП Іванов Іван Іванович». Та й в кожному платежі за IBAN вказується імʼя, і в особистому та бізнес рахунках ці імена теж різняться. В особистому в мене це «Artem Kalachian», в бізнес — «ФОП Калачян Артем Акопович»

Wise дают кириллицу в названии счета?

Блин, где ж вы раньше были)), а я типо по паспорту загран сделала бизнес экк, хотя в новом договоре с работодателем в скобках к названию ФОП отписала латинские имя и фамилию по загран паспорту..
Наверное, буду писать в саппорт и менять

Навіщо вам кирилиця? Краще англійською ‘Private Entrepreneur Ivan Ivanov’ але обов’язково з приставкою ‘Private Entrepreneur’. Іноземному клієнту потрібно тоді буде отримувача теж кирилицею писати — це зайві проблеми.

А как вы по пасспорту сделали бизнес аккаунт? Там же просит документы с регистрацией бизнеса из налоговой?

Рабочий контракт и ЧП документы, но назвать можно биз экк как сам хочешь.

В моно можна: із валютного рахунку фоп витягнути карту та прикріпити її до гугл пей, а в іншій країні через NFT в банкоматі зняти

Хтось має такий досвід? Які відсотки за зня ття? Та це якось треба оформлювати?типу як бізнес поїздка? Та чи є обмеження на суму зняття в день?

В США нигде не снимешь с моно+gpay. Банкоматы, которые принимают NFC только у WellsFargo, Chase и BoFA. Они принимают gpay только с их картами: chase-chase, WF-WF, BoFA — BoFA. Другие банки не принимают. Можно расчитываться в магазинах, если терминалы принимают gpay. Получить кеш, как с дебитки при оплате товара в магазне — тоже не разрешает, пишет что p2p транзакция, а p2p не разрешены по долларовой карте ФОП у моно. В общем кеш с долларовой карты моно через gpay — никак, хотя моно и пишет, что можно. Обращения в саппорт не помогли. Сори что не на украинском.

Подскажите, чем отличается бизнес аккаунт Wise от обычного? Что это дает?

Возможность получать деньги от компаний не боясь, что тебе заблокируют счёт за нарушение условий договора

Там еще разные условия хранения денег. На business можно больше без %.

3000евро на personal і 30000евро на business. Все що вище мінус 0.9% річних.

А в доларах теж мінусують?

В чем конкретно разница? Какие условия договора отличаются для бизнес и персонального, что может привести к блокировке?

С персонального эккаунта перевела 5к евро, мне выставили комиссию ежемесячную в 0.74 евро на каждую 1к. А как тогда с бизнес экк вообще переводить больше, чем лимит в 3к ..?!

1. Прийняти той факт що нічого в цьому світі не безкоштовно. Просто часто за це платить хтось інший (зазвичай ті хто беруть мікрокредити або конвертують валюти). Interest rate був негативним, тож просто зберігаючи гроші фінансова установа їх втрачає. Тому і комісія. Зазвичай банки це обходять кредитуванням цими грошима.
2. Ситуація змінюється через кризу і інфляцію dou.ua/...​campaign=25072022#2437139

Спасибо! На самом деле платить нужно за все, и я это понимаю. Хочу разобраться, как это работает: если я 2к+2к переводила трансфером через персональный счёт с бизнес экк на укр карту. Тобишь деньги не лежали на перс экк.

Тут розписано скільки і коли знімається. Є період за який не знімається — до 3 днів. А потім 0.9% при зберіганні цілий рік і тільки те що перевищує 3000 євро.
Тобто при зберіганні 4000 євро цілий рік комісія 9 євро.

wise.com/...​крупных-сумм-на-eur-счете

Спасибо вам за разъяснение, просто я не хранила, в течении часа перечислила двумя трансферами 2к, потом ещё раз 2к через персон экк. Поэтому удивилась..

Всім в кого немає реквізитів для swift USD: написав в саппорт, скинули в листі всі реквізити (правда в адмінці так і не з’явилися), відповіли за декілька годин.

написав в саппорт, скинули в листі всі реквізити

Або ні, як пощастить. Мені та от ще одном доучанину не пощастило )

Тоже не дали ибан, предложили получать так как есть

IBAN і SWIFT для USD це різні речі. IBAN використовується в банках ЄС. Оскільки Wise відкриває рахунок USD в американському банку, то IBAN там не буде ні в локальних ACH реквізитах, ні в SWIFT реквізитах.

Я просив для бизнес ака, може в цьому ще діло...

Пытаюсь разобраться с тем, как получать доход на Revolut и платить налоги в Украине. Будут ли проблемы с налоговой, с револютом или при использовании средств в другой стране, если доход мне будет приходить на Revolut USD счёт, после чего я буду декларировать в Украине доход на день поступления на этот счёт и после чего платить налог со средств, которые у меня остались на укр. ФОП счёте? Недавно приходило письмо, что Revolut Payments объединяется с Revolut Bank, насколько я понимаю, Revolut является банком и его можно использовать для ВЭД дохода в рамках укр. законодательства.

Можна на рахунок Revolut Business. Проте не впевнений, що цей рахунок реально відкрити навіть біженцям. У Wise (вже відкрив і отримував кошти) і Paysera (зараз намагаюся відкрити) точно можна.

да в том и дело, что беженцам не откроют. А в чём проблема может быть, если на персональный завести?

А в чём проблема может быть, если на персональный завести?

В тому, що не можна отримувати підприємницький дохід на рахунок просто фізособи. Тоді треба платити податок 18% плюс військовий збір.

А якщо з особистої карти відправити на фоп? Так взагалі можна? Самому собі відправити. Зрозуміло потім втратиш на курсі але не буде питань платити 18%

кстати по поводу Wise, они как то ограничивают по странам использование средств на своём счёте? Например, если расплатиться реальной или виртуальной картой где нибудь в Канаде, то они не заблочат акк?

Не перевіряв, але не бачу причин їм там робити. На відміну від Revolut, вони в заблокуванні карток останнім часом помічені не були.

Не заблочат. В США платил нормально виртуальной картой wise, выпущенной в Украине.

А вот реальную карту Wise в США мне сделать отказались.

С виртуальной карты Wise нельзя снимать деньги в банкоматах, даже если банкоматы поддерживают Google Pay, так как у виртуальной карты Wise в принципе нет PIN.

а переводить на счёт США пробовали?

Не пробовал. На польский переводил — всё ок. Персональный счёт Wise, не бизнес.

Мне отказали в карте, а как же снимать за рубежом деньги, у остальных банков не будут вопросы если перечислять с вайза на любую Европ.карту?

Карточку в телефон засунь и пользуй банкоматы которые телефон могут принять вместо пластика, в Европах такие есть.

Как уже туи писали: «С виртуальной карты Wise нельзя снимать деньги в банкоматах, даже если банкоматы поддерживают Google Pay, так как у виртуальной карты Wise в принципе нет PIN.»

Та брешуть, все там работает, но не везде

You can also withdraw cash from most ATMs — except the countries specified above for US and non-US cards respectively. If you don’t know of any ATM near you, just use the Mastercard ATM locator or Visa ATM locator to find one.

wise.com/...​re-can-i-use-my-wise-card

Это если есть физическая карта, и её реквизиты добавлены в кошелёк — тогда можно. Но если PIN нет, то банкомат просто дальше не пропускает процесс. А только с виртуальной картой PIN не дают.

А у віртуальної валютної картки monobank яку з 23.06.2022 можна підвязати до валютного рахунку ФОП є PIN? Monobank пише що можна знімати готівку в банкоматах з NFC.

В США не можна. Банки США не приймають gpay+$mono

Подскажите, как потом обналичить с business->personal acc? В карте мне отказали, но пластик нужен для некоторых операций.

З Personal можна кинути на будь-яку карту, в принципі

Спасибо, главное, чтобы у банка в Европе, куда кину не было с этим проблем. Хотя вайз подтвердил, если будет факт.адрес проживания не в Украине без резиденции, то они типа дадут физ карту. Т.е. им важно, что я налогоплательщик в Украине, но физ карту могу получить в другой стране. Но вопрос — как можно сделать прописку без резиденции.. и будут ли потом проблемы после 183 дней.

Также вопрос, нужно погасить кредитную карту в Привате, в гривне из Вайз не отправляет по свифту. Получалось ли у вас кидать деньги на украинскую карту с вайза и как?

Відправляв євро на віртуальну карту в приваті, конвертував у гривні вже в самому приваті, там зараз адекватний курс для цього.

Кидал с Wise евро на валютную евро карту моно. Думаю, с неё уже перевести на гривневую карту не проблема

Надеюсь, не будучи в Украине можно открыть Европу в привате или моно...

Если не ошибаюсь, то в приложении моно делается виртуальная карта, потом уже к ней можно физическую заказать, но и без физической можно пользоваться виртаульной, то есть переводы, гугл пэй и прочее.

А кто получал физическую карту Wise? Например, иметь на всякий случай, если основная банковская потеряется

Сергію, напишіть мені будь ласка, я маю схожий кейс. Я у Польщі і хочу отримувати кошти на карту wise. Маю декілька питань. [email protected]

а регистрировались как украинский или польский бизнес?

Хтось знає, як можна вивести гроші з револют? Бо блочить(

куда у вас не получается вывести?

не рекомендую пользоваться Revolut. они каким-то образом «потеряли» мои 1500 евро при переводе и «не могут найти». когда гуглил — оказалось что я далеко не первый. с вайзом проблем не было, продолжаю пользоваться

Ауч. Выглядит ужасно. Чем же тогда пользоваться

Чи є у вас апдейт по вашим грошам? Знайшлись вони чи ні?

не-а. револют клянется что послал деньги, но банк не получал. идти в полицию лень

Аналогичный кейс был в WISE. Деньги застряли «где-то там» (у банка корреспондента). Через 1,5 месяца после отправки наконец согласились сделать отзыв платежа. Пугали, что это долго и ждать до 2 месяцев, сказал отзывать, деньги вернулись через неделю. Они не любят делать отзыв SWIFT платежа, т.к. это услуга платная и платят они из своего кармана.

Вопрос к тем, кто переводит из Wise на ФОП счёт, кого вы указываете заказчиком в инвойсе? По сути в платеже же будет наверное светиться, что вы со своего счёта на свой счёт пересылаете? Т.е данные о переводи не будут никак совпадать с данными в контракте, может ли это вызвать вопрос в налоговой?

реального заказчика указывай
максимум попросят указать платежную систему

ну а когда налоговая сравнит инвойс и платёж, вопросов не будет? думаю могут быть

А коли ви востаннє показували інвойси податковій? 🙂

придётся показать, когда фоп захочу закрыть:)

закрыл вчера ФОП, никаких инвойсов показывать не нужно было

Выписку из банка не просили? Никакой проверки не было и закрыли за один день?

Так точно. Закрыл счета в моно, зашёл в Дия бизнес и закрыл ФОП за 1 день

Податкова може до вас звернутися з перевіркою через деякий час після закриття ФОП в реєстратора. Або ж ви самі можете ініціювати таку перевірку, це ваше право, а не обов’язок.
Якщо все ж податківці вирішать вас перевірити — тоді і потрібно буде надавати для них первинні докумети, банківську виписку і так далі.

Надаємо послуги бухгалтерського супроводу ІТ підприємців :) в наше обслуговування також входить підготовка первинних документів , тому сміливо звертайтеся: t.me/viktoria_chushenko_bip Вікторія

відправляю замовнику інвойс з реквізитами на вайзі, а при переказі з вайсу на фоп рахунок вказується окремо замовник/customer окремо payer — transferwise

Любомиру, а як щодо «Payer Bank Information» в такому випадку (при переказі Wise=>ФОП)? Він залишається як і в інвойсі для замовника чи тут потрібно вже якісь реквізити самого Wise вказувати?
Та й взагалі, якщо не складно, не могли б залити готовий інвойс з замазаними особистими даними звісно?!

Честно кажучі, ніколи не розумів як бути з ціми реквізитами... по великому рахунку я ж не знаю як буде платити клієнт на той же Wise (якщо платіжною карткою наприклад то взагалі не зрозуміло).

Дуже дякую!

Я планирую платить с физ карты привета, ранее платила , когда заканчивались все деньги на юр счете

А в какой валюте у вас удалось перевести из вайза на укр. счёт? Мне пишет вайз, что это невозможно

Все одно так і не зрозумів, чи можливо отримувати ЗП на Revolut або Wise і платити 5 відсотків без переказу всієї суми на ФОП рахунок? Хто що скаже?

Дякую.
виходить що всі хто отримує та отримував поповнення через Wise роблять це незаконно?

Тільки в статті не врахована одна «маленька» дрібниця — Реквізити рахунків надаються через банки-партнери WISE, наприклад, деталі локальних USD рахунків — через EVOLVE — www.getevolved.com, Нью-Йорк.
SWIFT код та номери маршрутизації також відносяться до конкретних банків.

Вибачте за невеликий офтоп. Через PayPal зараз можна в доларах отримати? Простіше кажучи як зараз із отриманням через PayPal?

PayPal — це електронні кошти

Схема «wise — binance — usdt — p2p бакс кэш» еще рабочая? И сколько на комиссиях сгорает, хотя это лучше чем 20% нбу

Тільки є свіженька новина, приват і моно почали блочити і ввід, і вивід, якщо, згідно їхніх даних, операція пов"язана з криптобіржами. Стверджують, що заразування з українських бірж не блочать (принаймні поки що). Але Бінанс точно впав в немилість. Новини про це гугляться за пару сек

А ще, он у коментах описані випадки, що вайз також любить блочити рахунки, якщо знаходить операції, пов"язані з криптою. Такіділа...

Причем тут банки, заказчик теоретически скидывает зарплату на wise, а оттуда возможно в кэш через крипту, минуя нбу и прочие привады, шмоно и т.д.

В такому випадку схема цілком зрозуміла аж до моменту виводу в кеш. Яким способом пропонуєте знімати кеш, особливо валютний, без банківських установ і їх карток типу привадів, шмоно ітп?
Варіанти:
1. юсдт продані по норм курсу за гривні, гривні виводяться на картку через п2п — банку не подобається відправник, бо він асоційований з біржами
2. з юсдт виходимо в юсд з виводом на картку фізособи через п2п — знову ж таки див п.1. хіба що для пп 1 і 2 використовувати купу «прокладок» ризикуючи попрощатись з кровно заробленими. це я вже мовчу, що жоден із способів не передбачає адекватний механізм сплати податків.
3. вивід на карту банана чи іншої не укр.фін установи чи платіжної системи — яким макаром вивести в кеш? розрахунки такою карткою чи зняття готівки будуть конвертувати по курсу нбу, а не ринковому.
4. ваш варіант

Я так розумію що навіть p2p вже прикрили?

Вчора ще працювало. А як ти прикриєш p2p якщо там люди тобі скидають? Ну, не всі обмінники таке роблять, але є такі.

Ще сьогодні р2р з Бінанса на Приват / Моно (грн) та Wise (usd) норм пройшло (за останній хз — була тестова сума маленька, то ж не факт, що за «справжні гроші» не заблочат).

в любом обменнике страны тебе обменяют usdt на кеш. Зачем вообще банки в этой схеме?

на Бінансі можна вести торгівлю через p2p — не знаю банка який таке заборонить. Тиждень тому так робив: за приват гривні купляв USDT, їх продавав за USD Wise. Можна назад в країну завести долари, але налогова може спитати

Wise. По яким реквізитам можна отримати оплату зі Штатів в USD на персональній аккаунт в USD — inside the US або outside the US?
Також цікавить якщо вносити дані для Бізнес акаунту в Wise, чи відправляє Wise дані податковій про рахунки та транзакції по ФОПу? З осені 23го можливо буде, а зараз як працює на практиці?

Наскільки мені пояснив мій бухгалтер, вайз ніякими даними з податковою поки не ділиться. Більше того, якщо ви хочете сплатити податок зі 100% доходу, але на рахунок ФОП в укр.банку завести не всю суму доходу, а лише суму податків, то у податкової виникне питання про невідповідність суми надходження і суми податків. Коротше кажучи, завести лише 5% для сплати податків формально не можна. На український рахунок ФОП має поступити вся сума доходу.

От і виходить, що мати рахунки за кордоном не заборонено, але для того, щоб залишатись в правовому полі і легально сплачувати податки, весь дохід треба заводити на укр.рахунок ФОП. А потім, відповідно, продавати з нього валюту по курсу НБУ. Ось така фігня, малята

Можна сказати що «дохід готівковий».
Вірніше — можна було раніше, тепер там РРО і оце все.

Податки не обов’язково платити з ФОП рахунку.

Якщо хочеться заплатити податок, то вайз не підходить. то не банківська установа.

Ну тут з якого боку подивитися.

ст. 2 Закону № 2473 «Про валюту і валютні операції» надає можливість відкривати рахунки у фінансових установах за кордоном: zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19#n64

ст. 1. Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» дає наступне визначення поняття фінансова установа: «Юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов’язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом, та внесена до відповідного реєстру в установленому законом порядку»: zakon.rada.gov.ua/laws/show/2664-14#Text

Wise Payments Limited має дозвіл Управління з фінансового регулювання Великої Британії згідно з Правилами обігу електронних грошових засобів від 2011 р. (реєстраційний номер 900507) на ведення
операцій з електронними грішми: register.fca.org.uk/s/search?q=900507&type=Companies

Если к примеру будет открыт счёт бизнес аккаунта в вайз, и туда будет приходить доход по ВЭД, с которых будет платится налог 5%.

Можно ли потом с вайза отправлять свифт куда либо, как в Украину так и на брокерские счета вне Украины?
Так как вроде из Украины сфивт запрещены(но данный счёт вне Украины, но при этом с него будут платится налоги, как с украинского фопа)

Подивіться це відео, де розглянуто що з більшою, а що з меншою ймовірністю викличе питання в податкової youtu.be/KvrSvbLdYhU

Дякую, я його дивився, но однозначною відповіді не отрмав.
Ніби загроничний рахунок це ок для громадянина України, але ісходячи с обстановки всім банкам заборяненно опрацьовувати свифт перекази, але вайз не укр банк.
Виходить ніби намагаемось обходити закон.

Нажаль у нас все законодавство таке.
Фінансові установи не зареєстровані в Україні не зобов’язані слідувати цьому наскільки я розумію.

Я ж вірно розумію, доки Wise не обмінюється податковою інформацією з іншими країнами, у нас проблем не буде?

то продакт інженер в Вайз може сказати, чи буде Вайз автоматично ділитися інформацією по CRS або ні?

Я можу проконсультувати як працює аквайринг банківських карт

Чисто технічно чи по закону України? Чисто технічно можна з Wise переводити куди завгодно бо Wise нічого не блокує навідміну від наших Українських банків, які просто не пропустять ваш SWIFT за кордон. По закону України відповісти на 100% вірно на даний момент не можливо. Такий закон. Думки розходяться — хтось каже, що потрібно обов’язково гроші з Wise завести на рахунок ФОП в Україні і заплатити податок по даті приходу на український рахунок. Хтось каже, що в Україну заводити не обов’язково і податок платити по даті заходу на Wise. Особисто я більше схиляюсь до другого варіанту — ось стаття i.factor.ua/...​ssue-30/article-45725.amp

ну логично что если фоп желает оставлять прибыль за рубежом, то ему не нужен счет фопа для терпил
это чисто изобретение наших схемщиков
я же налоги могу платить не с оборота, а из собственных сбережений, никого это не должно касаться

Можно ли потом с вайза отправлять свифт куда либо, как в Украину так и на брокерские счета вне Украины?

Так, тільки з особистого акаунту WISE, а не з бізнес акаунту.

які комісії будуть якщо з бізнес-аккаунту кошти на особистий аккаунт переказувати?

Всередині Wise? Без комісії наче.

$3.49 з доларового бізнес вайз на персональний вайз

Ситуація з обліковою ставкою від центробанку змінюється через високу інфляцію. Так що можна очікувати змін в умовах зберігання також. Звісно буде якийсь лаг оскільки змінити такі речі щвидко надзвичайно важко

Здравствуйте, я перевела более 3к евро с бизнес на персонал экк в вайз, а затем их отправила в Украину, т.е. деньги уже не на счету в вайз, после чего мне пришел Алерт о том, что я буду выплачивать теперь 0.9 проц комиссии каждый месяц..не совсем поняла, вы разобрались в этом вопросе, за что, и что не так сделала?

You’ve gone over your 3,000 EUR free allowance.
We charge an annual fee of 0.9% on any EUR you hold above this amount.
We’ll wait 3 days before we start charging the fee — this means we’ll start charging you on July 22.

0.9% это в год, но считают каждый день по кусочкам наверное. Первых 3 дня после того как вы превысили лимит они не считают этот процент (т.е. дают вам время куда-то дальше перевести деньги). Начинают считать с 4-го дня.

Деньги лежали ровно 5 минут перед тем как уйти по Свифту в Украину..

то було попередження, реально нарахування почалось би з 4 дня

Я не Наталья, но отвечу , нет комиссии если со своего биз на свой персонал.

А чому тільки з особистого аккаунта? Чому не можна з wise business наприклад на interactive brokers?

Доброго дня!

А чому тільки з особистого аккаунта?

Витрати з ФОП рахунку не раджу зовсім робити.
Тому що, при цьому в багатьох випадках ви отримаєте додаткові податкові зобов’язання. Якщо перерахування на закордонні рахунки, то подробиці про це докладно описані в цієй темі — dou.ua/forums/topic/33603.

А фізичну карту Wise отримати можна?
І взагалі не поняв коли створив digital card wise то яка там валюта тому що не пише...

( і по якій причині Wise може заблочити рахунок. Знайомого рахунок заблочили коли він ввів та вивів 1000 фунтів )

Карта працює одразу в багатьох валютах. Залежить від того які валюти є у вас на рахунках Wise. При оплаті Wise перевіряє чи є у вас та валюта в якій ви платите. Якщо ні, то списує в іншій валюті (в залежності від того який курс на момент оплати).

За сам факт використання 1000 фунтів наврядчи заблокують. Важливо чи порушував він правила користування (чи він їх читав?). Як от, наприклад, криптою займався. Ще можуть бути проблеми якщо він пов’язаний із підсанкційними регіонами, персонами.
А взагалі, як і у банків є купа регуляцій яким Wise має слідувати в різних юрисдикціях, включаючи, які операції вважати підозрілими.
В Україні регулятор ввів обмеження на перекази до 5000грн без ідентифікації особи щоб боротися з різними злочинами. І цьому підкоряються і банки і нова пошта і інші.
Так само кожна країна має свої правила що можна а що ні.

1. а фізичну карту в Україні не отримати зараз як я розумію тому що не бачив переліку країн Україну.
2. І в теорії якщо просто перерахунки ідуть з фріланс бірж то проблем бути не має? (суми досить великі)

Фізичну картку поки не доставляють.
По другому питанню не можу відповісти — тут важливі правила держав і самого Wise щодо визначення ризиковості операцій.
Окремо варто зазначити що якщо питають довести походження коштів чи надати документи про місце проживання чи паспорт, то це стандартні процедури для фінустанов, це не означає щось погане

Ну схема ж роботи такая як і у Payoneer ?

Не користувався Payoneer. Тому просто пропускав повз вуха коли читав/дивився це питання 🙈

Як от, наприклад, криптою займався.

Можна детальніше що ви маєте наувазі під «займався криптою»?)

Может быть изучали вопрос — Wise и Revolut — похожие банки? Создала револют уже просто.

Wise и Revolut — похожие банки? Создала револют уже просто.

Різниця тільки у статусах: WISE — платіжна система — небанківська фін.установа, REVOLUT — мобільний банк.
В обох варіантах відкриваються банківські рахунки.

получается тогда лучше создать Revolit биз экк, чтобы туда зп перечислять?

А фізичну карту Wise отримати можна?

Звісно можна.

Знайомого рахунок заблочили коли він ввів та вивів 1000 фунтів

Яку причину йому вказали?

для украинцев пишет, что карты не выдают.

Отримав карту Wise у Польщі. Можливо мається на увазі що в Україні не видають

Бизнес экк? Может где то есть фактич. адрес в настройках

ні, аккаунт звичайний. Коли замовляв карту, вказав польску адресу і все

В Україну карти не доставляють. Але можна отримати віртуальну карту і користуватися нею в Інтернеті та через ApplePay/GooglePay.

Якщо у вас немає SWIFT реквізитів для USD (to get transfers from outside the USA) в Wise personal то напишіть в Help Center і вам їх активують. На жаль я чекав відповідь довго 7-8 робочих днів поки перший раз відповіли на Email і потім ще 3-4 дні поки відповідна команда в Wise мені їх активувала. В листі в help я вказував лінк wise.com/...​i-get-usd-account-details що для України це дозволено.

Можете перевірити сайт/застосунок ще раз або написати в підтримку. Певний час пройшов і щось могло і змінитися.

дивно. В мене є SWIFT на обох personal та business. Додатково не питав і одразу були.

тю. От же я археолог.

Wise взагалі відповідає на emails в help center чи потрібно дзвонити? Вже тиждень немає відповіді.

Тiльки поштою. Менi перший раз вiдповiдали десь 10 днiв, причому таке враження, що вони працюють с Пн-Пт. Пiсля отримання Email, ви зможете вести якби такий чат, вiдповiдаючи на лист пiдтримки. При цьому чекав приблизно добу, вiдповiдi менi давали рiзнi люди.

Не знаю, що у вас за питання, я писал типу «Ну коли нарештi??». Все це не мало нiякого сенсу, по великому рахунку. Також ралжу писати чемно, не агресувати.

Я я вот каким вопросом задался, если допустить что в 2023-м все-таки начнется обмен информацией по счетам между укр. налоговой и (any EU country), то вопрос, как укр. налоговая получит информацию по счетам Wise, если Wise это не банк. Ведь предполагается обмен банковской инфой. Это к вопросу о том, что некоторые тут пишут, что мол укр. налоговая узнает про счета на Wise и прийдется налоги заплатить.
я вижу тут два варианта:
1. укр. налоговая признает Wise и прочие как банковские структуры, и тогда соттветственно ФОП имеет полное право юзать счет Wise как иностранный счет ФОП и соттветственно платить 5% с поступлений.
2. все остается как сейчас, Wise — не банк, соотвественно Wise никак не будет участвовать в обмене банковской информацией, соответственно просто получаем оплату на Wise, и тратим, без всяких выводов на укр. ФОП.

Хз.

как укр. налоговая получит информацию по счетам Wise, если Wise это не банк.

А как в КС с этим?
Там wise облагается налогами?

да, это хороший вопрос, не захочет ли ЕС взять налоги с такого счета.
даже не знаю, как они это считают.
но по идее это ведь лишь счет, место возникновения прибыли-то в Украине, а не в месте открытия счета.

А если европейский заказчик мне будет переводить деньги на Wise, могу я просто расплачиваться картой напрямую картой wise в Европе не ганяя эти деньги через Украину?
Регестрировать ФОП при этом есть необходимость?
Для европейского заказчика, или для меня, при этом есть какие-то риски?

Ну, європейському замовнику можливо, треба буде якось обґрунтовувати переказ коштів компанією фізособі. З нашого боку податкова поки вроді нічого не скаже, але невдовзі планується впровадити міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях. Тоді можуть і виникнути запитання.

інвойсу для переказу грошей достатньо.

ЕС, опечатался я :(
P.s. мне Швейцарец знакомый рассказал, что PayPal у них не облагается никак.
Может и Wise так же (?)
Ну, если только он не соврал

Автоматичний обмін буде лише з EU країнами, чи також з USA?

Автоматичний обмін буде лише з EU країнами, чи також з USA?

USA поки що не приєдналася до плану BEPS. :)

Но Wise это ведь обёртка над банком, даже если Wise признают как банковскую структуру произвести обмен данными по счётам невозможно, так как в банке которым пользуется сам Wise нет счёта на ваше имя. Там есть огромный супер счёт, который уже разделяется между клиентами Wise.

Це не зовсім вірно. Бувають окремі а бувають і такі рахунки як ви описуєте. Все залежить від того чи є змога створювати персональні рахунки — через банк партнера або напряму з центробанком певної країни

Небанковские финансовые учреждения также участвуют в обмене налоговой информацией.
Передаются сведения, полученные от финансовых учреждений, страховых, брокерских и прочих организаций, которые связаны с хранением, страхованием и использованием средств юридических и физических лиц.

Доброго дня!

чим підкріплена інформація про «використання» коштів

Дана інформація підкреплена практикою.

Получается сейчас можно переводить деньга на Wise, расплачиватся картой, и ФОП в Украине никак не регестрировать?
Если иностранный клиент переводит деньги мне на Wise, но ФОП у меня не открыт, для клиента или для меня это чем черевато?

Доброго дня!

Если иностранный клиент переводит деньги мне на Wise, но ФОП у меня не открыт, для клиента или для меня это чем черевато?

В даній статті є розгорнута відповідь на Ваше питання — dou.ua/forums/topic/31853

Если ты будешь платить вайз картой, то это тоже самое что заводить деньги в страну. Курс по вайз карте (при наличии доларов на ней) при оплате в грн будет конвертироваться по курсу ~29.09 грн\бакс, что даже немного ниже чем НБУ. Потому как вариант нужно перекидывать долары на личную доларовую карту в укр и платиь ей. В таком случаэ курс будет рыночным.
Так же наличные долары можно снять на кассе банка.

а разве при таком сценарии не возникает обязательство заплатить 18+1.5% ?

Краще дивитися перелік країн де ви змогли б працювати та нормально жити і платити податки. І в такій країні обирати банк та рахунок. Адже вигадувати за рахунок чого завтра вирішать покрити дефіцит бюджету то марна справа

. І в такій країні обирати банк та рахунок.

Это невозможного сделать без личного присутствия и часто без вмж/пмж, а в текущей ситуации с запрещённым выездом со страны не вариант

Другой вопрос, что признают Wise карту и поступления ваши как для физлица, и нужно будет платить 20 проц от полученной суммы за год.

Добрий день, підкажіть по Wise:
1. На персональному акаунті в USD реквізитах не надається IBAN, чи буде IBAN на бізнес акаунті?
2. Чи хочаб близько валідною з точки зору податкової є схема отримання USD на бізнес акаунт Wise, декларування їх по ФОП 3 группи на дату отримання, з подальшим SWIFT переказом на НЕ фопівський (персональний) USD рахунок в Українському банку?

На персональному акаунті в USD реквізитах не надається IBAN

Рахунок у евро, IBAN є.
Можливо у США просто не використовується, тому і нема?

USA и Canada не используют IBAN, так что для счета в USD его и не будет. только для EUR/GBP. это можно увидеть, если открыть в Wise счет в EUR к примеру.

Revolut навідміну від Wise дає лише IBAN реквізити і для EUR і для USD в литовському банку. Для USD вказано, що лише для міжнародних (не місцевих SEPA) переказів, тобто SWIFT (причому немає банка кореспондента).

SEPA не працює з USD. Рахунок USD від Revolut в Литовському банку і, відповідно, американці не зможуть переказати через ACH або задешево зі свого банку — доведеться використати Swift.
Wise надає рахунок в US, тобто і ACH і просто переказ з місцевих банків буде працювати. Ну і Swift також.

Як вам зроблять SWIFT в USD на Wise? Для USD Wise надає лише ACH реквізити і додають, що можливі лише місцеві (всередині США) перекази. Це на Wise personal. На Wise business не дивився.

У мене поряд з Inside the US є кнопка Outside the US де є реквізити для Swift. Персональний акаунт

Вон-то є, але там Sorry, you can’t get account details to receive international USD payments yet.

Напиши в суппорт. За пару днів зроблять доступ

Сказали, що нізя

Your Wise USD account details are only for receiving local USD deposits. Your account can’t receive international SWIFT deposits right now.
We’re working on making international receiving possible in the near future. Once this change has happened, we will let all of our customers know.

Мова про персональний, у Wise Business, звичайно, це є

+

The help centre page you’re referring has not been updated. Due to regulations, we only provide Evolve USD account details which are only for receiving local USD deposits.

Your account can’t receive international SWIFT deposits right now. If there’s any update we’ll let you know via email.

Для України не можна отримати Swift реквізити в USD на Wise.

wise.com/...​иты-счета-для-usd-баланса

Хм, по лінку ж
Countries that can receive USD from both inside and outside the US
.....
Tuvalu
Uganda
Ukraine
United Kingdom
Uruguay
......

там написано, що переказ повинен бути тільки з США

Depending on your address/country, you can get USD account details that enable you:
1. receive USD from inside and outside the US
2. receive USD only from inside the US

Але ж Україна в списку «both»
Countries that can receive USD from both inside and outside the US

Тобто до 1го пункту відноситься (?)

Countries that can receive USD only from inside the US — ці до 2го пункту.

Дійсно у них різна інформація на різних мовах в документації. На англ. пише, що можна)))

Схоже це технічна проблема і українці в цілому можуть отримувати swift. Але ця фіча не працює для деяких користувачів на поточний момент

напиши в супорт. відкриють доступ доя outside us за декілька днів

Написал в саппорт, ответили, что доступ открыт, но iban не дадут. Типа шлите по тому, что дали

Дополнительно к этому вопросу — с Wise можно будет перевести деньги на обычную гривневую карту в Приват (родителям на жизнь), получается евро или доллары зайдут все равно по курсу НБУ?

получается евро или доллары зайдут все равно по курсу НБУ?

Имеено так. Курс НБУ
+ на «гривневый» это будет Swift.
Небыстро и возможно с дополнительной комиссией.

По swift не піде, буде переведено з локального банку в Україні. UPD: Актуально для рахунків у приваті

По swift не піде, буде переведено з локального банку в Україні

Я мав на увазі переказ «Wise to Приватбанк».
Там же iban отримувача вказується, а не номер картки(?)
Про локальний банк в УА не зрозумів

Можна вказувати номер картки а можна IBAN. Якщо переказ в валюті то переказати на картку не можна.
Якщо на IBAN в гривні, то, здається працює для всіх банків в Україні.
Якщо в долларі або євро, то в приват буде йти не через swift а в інші банки через swift. Хоча в обох випадках буде питати інформацію як на swift

то в приват буде йти не через swift

Просто допитливість.
А як то Приват зробив, що не swift?

Так, по курсу НБУ чи близькому до нього. Раніше можна було перерахувати валюту на рахунки привату, можливо і зараз можна.

Добрый вечер всем, я создал бизнес аккаунт в Wise, но там нужно оплатить 45 GBP для открытия счета, а с любой гривневой украинской карты оплата не проходит — «запрещено НБУ». Это как-то можно обойти? Открыть карту в USD и закинуть на нее наличными нужную сумму долларов (около 60), чтобы оплатить? Кто-то создавал бизнес-аккаунт Wise в последние пару месяцев после введения ограничений НБУ?

Як вирішилось Ваше питання? Думаю також заводити свій фоп в бізнес аккаунт Wise. Бачив люди робили так, заводили аккаунт на який отримували валюту, і з цього рахунку переводили лише 5% податку в Україну

открыл персональный аккаунт и удалось закинуть на него немного денег, чтобы в свою очередь оплатить 45GBP за открытие счетов в Wise бизнес. в общем на сейчас все работает. счета в USD/EUR/GBP открыты.

А для USD на Wise business є і SWIFT (IBAN) реквізити чи лише ACH так само як на Wise personal?

ibb.co/vjyCN5h
ibb.co/9VfWYjC
вот так выглядит
на personal акке все так же

Если находишься в европ.стране, но получаешь в долларах — на прием за создать EUR or USD account in Wise?

тоже думаю о таком, у вас получилось?

Подскажите, а как вы указывали свой ФОП кириллицей или латиницей, чтобы идентифицировать себя перед налоговой?

Для вас мабуть вже неактуально, але можливо комусь іншому допоможе. Оплатив відкриття бізнес-акаунту Wise карткою USD або EUR Monobank. Кошти на рахунок у Monobank можна завести SEPA-переказом з ЄС (наприклад, якщо є друзі/знайомі із рахунком у ЄС). SEPA-реквізити можна знайти у додатку Monobank.

Кошти на рахунок у Monobank можна завести SEPA-переказом з ЄС

Чому «з ЄС»?
Хіба з Wise — SEPA — Monobank-EUR не зайде?

Написав як спрацювало саме в мене. Не виключаю що можна і так як ви написали, тут вже не підкажу.

подскажите, а как планируете платить в Украину 5 проц. того, что пришло на wise?

А для чого платити в Україну 5% з того що прийшло на Wise?

Бо від того, що гроші зайшли на Wise, ти не перестаєш бути податковим резидентом.

Ну так треба почати з того що податковим резидентам України ніяких рахунків в Wise використовувати для підприємницької діяльності не дозволено. А для чого заводити в Україну гроші з того що тобі і так заборонено?

податковим резидентам України ніяких рахунків в Wise використовувати для підприємницької діяльності не дозволено

Чого б це?

zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19#n64

Стаття 2

право фізичних та юридичних осіб — резидентів укладати угоди з резидентами та (або) нерезидентами та виконувати зобов’язання, пов’язані з цими угодами, у національній валюті чи в іноземній валюті, у тому числі відкривати рахунки у фінансових установах інших країн

Стаття 4, пункт 3

Резиденти з урахуванням обмежень, визначених цим Законом та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.

Ну, і просто включити логіку — як би взагалі Wise міг офіційно запуститися для України, в тому числі з бізнес-рахунками, якби це прямо суперечило закону.

Тоді ніхто в здоровому глузді не заводив би на фоп рахунки взагалі нічого.
Ситуація нагадує про кількість анекдотів в юристів на тему «є закон і є підзаконні акти».
Бо закон це добре але в підзаконних актах є дуже цікаві увертюри на тему «Грошові кошти від нерезидента за операціями резидента з експорту товарів (послуг) підлягають зарахуванню на рахунок резидента в банку в Україні.»
Тобто, підсумовуючи: закон прямо дозволяє (віднедавна, до речі) відкривати такі рахунки і використовувати їх, але Національний банк України, в своїй мудрості, забороняє використання таких рахунків для ЗЕД.

Таке право надається Національному банку України законом номер № 2473, ст. 13, п. 2

Постанова НБУ № 67 від 14.05.2019, перераховуючи операції, які не підглядають валютному нагляду, в пункті 1.5 згадує «послуги, роботи, права інтелектуальної власності та (або) інші немайнові права, що експортуються»: zakon.rada.gov.ua/...​aws/show/v0067500-19#Text

Згідно з пунктом 22 Постанови НБУ № 5, граничні строки розрахунків за операціями з експорту в 365 днів не поширюються на операцію з експорту, сума, якої є меншою за 400 тис грн.: zakon.rada.gov.ua/...​aws/show/v0005500-19#Text

Тож якщо одна ЗП менше 400к по курсу, причин переживати не повинно бути.

Т.е. получается, я открываю бизнес счёт Wise/Revolute, заключаю со своей компанией договор, компания отсылает мне деньги на мой счёт в долларах, я пользуюсь этими деньгами, если нужно вывожу их на карту физ лица в Европе? А пять процентов от полученной суммы я каким-то образом перечисляю с Wise на укр приват юр лица...
Подправьте пож ребят, кому не жалко?!

пять процентов от полученной суммы я каким-то образом перечисляю с Wise на укр приват юр лица...

Лучше не надо, ещё проблем получишь. (Хотя поговаривают что финмонмторинг приходит от крупных сум типо 90к в месяц регулярно)

если нужно вывожу их на карту физ лица в Европе

Можно через крипту делать обнал
Сперва wise-usdt
Потом usdt-cash usd
Комиссия получается около 2% конечная

Лучше не надо? А как платить эти 5 процентов? Заключаю контракт с дочкой в США украинской конторы, они за жабры берут мол платить надо, а как перечислить с Wise?

Они требуют от тебя налоговые отчёты?
Как вариант, заводить баксы, часть которая на жизнь, на укр долларовый ФОП,с них платить налоги и продавать с 20% налогом.
Или заводить как доход физ лица и платить 19.5%
Я из этого всего предпочёл в крипту и нал с 2% конечного налога.

2 или 5 проц — это ок(2 из-за воен положения).
Я не понимаю с криптой ничего, поэтому маюсь, буду переводить деньги на Вайз, и некоторую сумму перечислять на ФОП украинский. По ходу, думаю что со вторым будут проблемы.

С криптой особо думать не надо. Есть такая штука USDT — что-то вроде криптодоллара. Покупаешь их с того же вайза через п2п (бинанс например) и через живые обменники конвертируешь в живой бакс почти 1 к 1

2 проц — это потому что военный стан — ок.
С криптой не работала — надо давно почитать.
Вопрос остаётся, как же блин завести на ФОП , чтобы ко мне никто не пришел.

Приблизно так, але це лише теорія 🙂 Направив запит в свою податкову, поки відповіді не отримав.

спасибо за ответ, добрый человек

Единственный вариант, чтобы Вам перевели деньги внутри Вайза, оплатить с валютной карты все равно не выйдет.

Я з єврової картки платив. Якщо у вас є валюна картка будь якого банку можете оплатити так. Якщо немає то є варіант відкрити картку, купити валюту в банку|обміннику і покласти на картку, оплатити відкриття бізнес рахунку

Для тех кто остался. После заморозки курса и очень больших потерь(10-15% не считая налогов) на обмене продать по 29,25 купить 35,2 было решено получать на Wise, оттуда USDT(На бинансе сейчас 34.2) или обнал через менял. Вы им USDT, Они Вам наличку за 1% от суммы. В таком случае у Вас нет проблем с Приватом/моно/налоговой и прочей дрочью.

Добрый день, а какой алгоритм получения средств на wise? Можно переслать скажем с ФОП счета на вайс, или изначально работодатель должен оплатить на wise?

Wise надає IBAN або реквізити для USD, AUD, etc. IBAN це IBAN — просто рахунок. Будь хто одне переказувати гроші на нього в тому регіоні для якого рахунок актуальний.

Wise надає IBAN або реквізити для USD, AUD, etc.

У випадку Wise саме «або», вірно?
Бо у мене окрім основного Евро (де є реквізити) є ще рахунок у іншій валюті, і реквізитів його просто нема.
Та такі правила?

це залежить від ринку. Наприклад Сполучені Штати мають свою систему ідентифікації рахунків, так само як і Великобританія.

Бо у мене окрім основного Евро (де є реквізити) є ще рахунок у іншій валюті, і реквізитів його просто нема.

Тут залежить від пари параметрівЖ
— для деяких валют Wise не надаж деталі рахунку (для цього потрібно або отримати ліцензію і необхідні закони в країні для можливості створювати рахунки напряму не будучи банком або домовитися з локальним банком щоб ті надавали рахунки для користувачів Wise). Гроші так само беспечно лежать в Wise (оскільки Wise не надає кредити, то ризику дефолту немає як у традиційних банків), але немає можливості отримати гроші на цей рахунок просто роздаючи іншим людям свої банківські реквізити
— для деяких валют можна отримати реквізитит але ця функція платна (оплата одноразова) оскільки відкриття і обслуговування цих індивідуальних реквізитів коштує гроші. Наприклад для AUD. У цьому випадку ви можете отримати ці реквізити.

Тобто роботодавцю надати прям IBAN рахунку wise?
ФОП для цього, якщо можна напряму донатити в ЗСУ, для чого потрібен?
Якщо не реєструвати ФОП, а отримувати кошти напряму через Wise, в мене або в роботодавця (ЄС) якісь можуть бути проблеми?

Якщо не реєструвати ФОП

У даному випадку держрегулятори ідентифікують отримані кошти, як дохід фізособи.

Зважайте що правила користування Wise не дозволяє виконувати операції з криптою. За це легко можуть заблокувати рахунок

P2P это просто перевод. Вы переводите деньги человеку. Он вам скидывает крипту. связи с криптой нет

Я думаю що це вирахувати все ж можна. Принаймні деякі випадки. Од ризик все д є

Не зовсім так: You can’t send money to a cryptocurrency platform.

You can receive money to your Wise account from a platform that deals with cryptocurrencies — as long as the platform is regulated and/or supervised in the EU or UK.

Поясніть будь ласка як ви використовуєте рахунок Wise: вам приходять гроші на USD рахунок ФОП в Україні, а потім ви з нього переказуєте на Wise? А далі вже по p2p в USDT.. Вірно?

Ще питания.
Wise visa додав у Google pay.
На смартфоні у Gpay app картка є.
У наприклад у My Kyivstar app, там де опції поповнення телефону, їх нема.
WTF?
Українські картки є там.

Щойно стикнувся з таким.
Є ВИШ у Европі, та є робота в них для професора з України (як freelancer).
З ВИШу попросили надати рахунок у Евро, ну куди буде оплату проведено, якщо все ОК і контракт заключимо.
Спитали їх (представника ВИШу) чи підійде Wise?
Відповіли, що Wise не можна.
Я ХЗ чому чесно.
Там же згідно IBAN-префіксу Бельгійський рахунок (?).
У чому проблема — got no clue

Це може бути IBAN discrimination www.dnb.nl/...​-and-iban-discrimination
Взагалі це може бути навіть незаконно.
Але в Європі немає органу який би суворо слідкував і карав за це

Можливо можна було б їм натякнути що це IBAN descrimination і спитати чи це законно 🫣

IBAN descrimination

Так вони ж не бачили який саме там iban :)

Ну так це теж проблема бо вони не дозволяють його в той час як всі IBAN повинні бути рівні.
Це як завод забороняє отримувати зарплату на рахунок якщо банк не приват.

бо вони не дозволяють його в той час як всі IBAN повинні бути рівні.

У двнному випадку написали, що Wise не підходить їм.
Без пояснень — просто констатація факту.

Про IBAN (і що він там Бельгійський /а насправді може і не у всіх він Бельгійський, див. P.S./) — то вже я, як «думка вголос» дописав.

p.s. Пробував картку Wise прив"язати до PayPal, так для верифікації чомусь 0 GBP знімати пробує, при тому, що GBP рахунка нема в мене :-)
То взагалі незрозумло

He can let them know this is illegal under EU law and please ask them to reconsider, especially since the EU is cracking down on offenders of this rule. Ofc, since it’s his employer it’s a delicate one. Complaints can be submitted here: www.acceptmyiban.org
He can let them know

Ну це не моя справа.
Я лиш пробував допомогти людині.
Бодатись з ймовірним роботодавцем на цьому етапі то таке собі... :-)

p.s. Пробував картку Wise прив"язати до PayPal, так для верифікації чомусь 0 GBP знімати пробує, при тому, що GBP рахунка нема в мене :-)
То взагалі незрозумло

Думаю може бути кілька причин,включаючи:
— картка дісталася вам випущена в UK, тож PayPal і намагається зняти в класичній валюті для цієї країни. Справа в тому що неможливо дізнатися до яких валют у вас привʼязана картка
— ви в PayPal заонборджені під UK юр особою (юр особа PayPal а не ваша).

У чому проблема — got no clue

"Wise isn’t a bank. We’re an e-money institution" — может в этом?

Возможно.
Любопытно, eсли б просто предоставили им IBAN от Wise, не упоминая Wise , тоже бы носом крутили? :)

Могли б. Ось у Франції наприклад банки часто не приймають IBAN інших країн ЄС. Чому? А чому б ні! Поки що серйозного покарання немає. Як тільки почнуть платити штрафи за кожен кейс такий, то перестануть це робити. А поки можна тільки привертати увагу регуляторів що це проти правил ЄС і що by design ЄС був створений для вільного руху робочої сили і фінансів.

Ось у Франції наприклад банки часто не приймають IBAN інших країн ЄС

Что значит «банки не принимают IBAN»? Не разрешают трансграничные платежи?

Кажуть що IBAN не з Франції і вони такі не підтримують. Навіть якщо це IBAN банківський, просто з Німеччини або Нідерландів.

Це досить сумнівний аргумент. Яка вам різниця куди перевести гроші якщо ідентифікатор такий самий — IBAN, спосіб переказу такий самий — SEPA.

Яка вам різниця куди перевести гроші

Разница таки есть, и большая — глядя на тайтл я почти уверен что вам приходиось проходить инструктаж на тему AML/KYC, например... Причин может быть масса — от локальных регуляторных ограничений (а почему Airbnb был вынужден отключить пионер как платежный метод во Франции? а почему у Революта сложности с получением тру банковской лицухи в юкей? а почему в Украине нельзя получать зарплату «палкой»?) до политики конкретной организации — мелкие частные компании гибче, большие и/или с гос. долей как правило более консервативные...

Update.
Той ВИШ і IBAN з префіксом UA не захотів.

Ост це зрозуміло. Вони певно будуть переказувати через банк, а отже можуть переказати тільки на рахунки приєднані до SEPA. Українські рахунку не приєднані до європейського Інтерьанку. Тоже вони просто не змогли б переказати гроші на IBAN що починається з UA

Тоже вони просто не змогли б переказати гроші на IBAN що починається з UA

Теж так подумав, хоча SWIFT же теж рулить (припускаю, що заморочуватись не бажали).
Просто якщо в них буде фрілансер з Індії, чи США, то.... мабудь його пошлють :-)

Для свіфта треба додаткові реквізити, одного IBAN не достатньо. Не знаю як виглядав процес заповнення реквізитів, але можливо там все ж був спосіб ввести Свіфт а вони просто не підтримують не європейські IBAN.

Для свіфта треба додаткові реквізити, одного IBAN не достатньо

Так всі ті реквізити у П24 є, і в Моно теж.

Вiдкрив персональний акаунт, робили верифiкацiю 10 днiв. Зробив переказ на картку Приватбанку (багато разiв переказував з Payoneer на цю картку), три тижня вже переказують. Пiдтримка каже, що перевiрка може йти до 10 робочих днiв, але iнодi може бути трохи бiльше. Тобто, може йти необмежений строк.

Хочу помилятись, але ситуацiя схожа на таку, що переказ мiж Wise-акаунтами робиться доволi швидко (майже миттево), але коли справа йде про реальний вивiд коштiв на банкiвськи рахунки, то Wise каже типо «Та нi, ми так не домовлялись. Що це за дурницi, дивiться на циферки на мобiлцi, та радiйте, а користуватись коштами зась».

давно користуюсь, на приват залітає миттєво.

З Payoneer на Приват переказ був у межах пiв-години. Але кому зараз легко. Мабуть, карма в мене погана.

перевож у с вайз на долларовую карту укр банка. Перевод занимает примерно 10-20 секунд.

У меня сейчас такая же ситуация, но это ничего не значит. В любой момент может начаться проверка, блокировка счета.

Закинь на ФОП 3й группы без НДС под 2% налогов.. чего придумывать эти хороводы. Инвойс даже не спросят в банке(хотя могут и спросить). Просто на счет по IBAN + будет комиссия свифта, зависит от отправителя на нем или на вас.

И менять валюту по 29.25? Так себе решение....

а откуда вы хотите снять валюту, которой нет =) ?

валюта є. Банки видають тільки з валютних карт їх але не продают....

Подскажите, имея Revolut счёт зарегистрированный в Германии, можно ли без проблем ездить по миру и делать оплаты с этой карты? или могут заблочить аккаунт? на Revolut пересылаю средства из укр. счетов после оплаты налогов.

Револют офційно тільки для україньських біженців в ЄС.
Заблочити можуть за порушення користувацької угоди, нелегальні операції і т.д.
Просто так ніхто не блочить.

Наприклад всі, хто з України відкрив для себе Revolut взяли на себе ризик, бо там немаэ украънського податкового резиденства в принципі

Є. Є можливість обрати Ukraine в Tax Residence.

Мені не дає її зберегти. У вас вийшло?

Так, без проблем. Ще в березні реєструвався і вибрав Україну як податковий резидент.

Мене заблочили xD Причину не пояснили. Точніше вона бредова, бо неправдива. Видали, що я отримую бонуси за поповнення рахунку карткою в іншій установі. Звісно ж бонусів я ніде не отримував. Спроби дізнатися більше, чи пояснити — отримую класичне «нам дуже шкода, ми співчуваемо, розуміємо вашу біль», і тому подібний бул щіт auto suggests

Ну ви ж не кажете що саме отримували. Розкажіть що за транзакції були — може хтось і підскаже

І ще одне — у випадку блокування рахунку часто компанія не має права вам пояснювати причину. Це може бути розціненим як злочин. Зазвичай це відбувається коли ваші дії розцінені як ті що можуть бути незаконними. Включно з випадком коли так вважає machine learning.
Нажаль це обернена сторона зручності і дешевизни сервісу — розбирати абсолютно всі кейси немає стільки персоналу і часу. Якщо це організувати то револют просто перетвориться на ще один класичний банк

мабуть перекидав валюту з привату на картку вайз по курсу менше ніж готівковий курс в країні. от це під їх розумінням і був бонус.

Маю досвід лише з Wise.

— Чи запитує Wise/Revolut якісь документи (контракти) з компанією від якої іде переказ, або довідку з податкової?

Ні. Wise запитує лише звичайні документи вашої персони та ФОП при реєстрації акаунта, нічого незвичного.

— Чи потрібен саме business аккаунт Wise/Revolut чи можна використовувати звичайний особистий аккаунт?

Існує правило — якщо аккаунт використовується «для заробляння грошей», то необхідно створювати бізнес аккаунт. Та наскільки мені відомо, ні Wise, ні податкові це ніяк не перевіряють. Але я не бачу сенсу ризикувати і порушувати правила.

— Чи не було проблем з заморожуванням рахунку/переказу?

Ні

— Чи є це так само легально/не легально як і з Payoneer?

Абсолютно легально, якщо сплачуєте податки. Ви як ФОП маєте право відкривати рахунки за межами України і не звітувати про це. Я власне так і працюю (легально), сплачуючи 5% як ФОП, за наступним шляхом: Замовник -> Бізнес акаунт Wise (EUR) -> ФОП рахунок Монобанк (EUR). Базу для податку треба рахувати на етапі отримання коштів на Wise — 5% від суми в грн. по курсу НБУ в день отримання.
Також деякі відповіді можете знайти в коментарях до топіку dou.ua/forums/topic/37206

объясните пожалуйста, зачем в вашем случае прослойка в виде перечисления средств на Wise? в чём проблема заказчику перечислять сразу на ФОП счёт монобанка?

Проблемы нет, все верно. Вы спокойно можете получить прямой перевод на счет ФОП. Вам не нужна прослойка, если она Вам не нужна :)

а в каком случае нужна?)

SWIFT може мати більшу комісію ніж SEPA/ACH за рахунок витрат на «банк-кореспондент».
Можливо також замовнику не зручно відправляти через SWIFT і він хоче відправляти EUR по SEPA або USD по ACH.

зато swift надежный как топор. Комиссию пережить можно.

В SWIFT платежи теряются, потом их долго и нудно искать, часто за собственные средства. swift-im.com — целая служба по расследованиям создана. Может, относительно других систем SWIFT надежней, но до топора далеко

Наприклад, не всі гроші виводити в Україну, а частину залишати за кордоном.

Wise / ФОП счёт монобанка

IMHO
2 Wise = SEPA
2 ФОП счёт монобанка = SWIFT
Разница в скорости.

можуть ввести обов"язковий продаж валюти по офіційному курсу, тоді є смисл маринувати валюту на wise до кращих часів

Ну как вы уже знаете теперь зачем нужна прослойка ?)

підскажіть будь-ласка.я вперше буду робити такий переказ,який банківський реквізит я маю вказати для його здійснення ? Як правильно це прописати в нвойсі ? У мене Альфа, і вони завжди при заходженні валюти запитують інвойс.

Я ще не тестував і не робив цього, але наскільки я розумію:

Якщо Альфа підтримує SEPA, то ви можете легко перевести EUR з Wise на Альфа по SEPA. Монобанк між іншим підтримує SEPA (вже і для фіз. осіб і для ФОП якщо я не помиляюсь). Комісія 0.28 EUR незалежно від суми.

З приводу SWIFT не знаю — не бачу можливості вказати банк кореспондент в WISE.
Revolut наче може робити SWIFT. Тому можливо зпочатку можна кинути на Revolut по SEPA, а потім SWIFT з Revolut.

Також можна перевести з Wise на гривнєву картку. Там є обмеження за одну транзакцію. Є комісія. Невигідний курс конвертації (офіційний, не чорного ринку, а на сьогоднішій день вони дуже різні).

З приводу інвойса не знаю. Ви просто переказуєте між своїми рахунками, тому інвойс не має бути потрібним. Можливо підійде інвойс з реквізитами Wise, оскільки замовник вам відправляв на Wise.

Також можна перевести з Wise на гривнєву картку.

Це ж буде теж SWIFT.
Принаймні WISE при спробі попереджає про це.
Та і будь яка спроба WISE —> IBAN (UA*****) == SWIFT
Банк-корреспондент можливо вказується на другому етапі, я не тестив.
А може і не потрібен Банк-корреспондент для WISE (?)

Ні, на гривневий IBAN має переказувати не по Swift

Спробуйте у Wise при переказі вказати Український IBAN.
Wise сповіщає про те, що буде Swift

Так є таке. Проте не завжди іде через Свіфт. На ціну не впливає але не повинно бути ніяких комісій банків посередників (бо немає посередників) і повинні прийти майже миттєво. Так працює з приватом.

Нит.
Ибан это как айпи адрес, а свифт это как тисипиайпи.
Вобщем все международные платежи идут через свифт и без него никак.

Вобщем все международные платежи идут через свифт и без него никак.

Кроме тех, что по SEPA идут (?)

Не, ну там еще у орков пара платежных систем имеется, да и у китайцев чего-то было, да много чего есть, но давай не придираться к словам и останочимсяина том, что основная система это свифт и вайз работает поверх нее.

Ну я лишь о том, что:
— Указываешь в Wise —> Send, IBAN, начинающийся с UA и получаешь Warning «To send ..to this account? we need to use the SWIFT network. It`s slower? so transfer might take a day or two longer. Also note that intermediary banks....»

— Указываешь в Wise —> Send, IBAN, начинающийся не с UA (если конкретней, то например в Монобанке он GB), то о SWIFT network нет упоминания, как и о intermediary bank

Стало быть во втором случае не SWIFT (?)
Но утверждать не стану, ибо не пробовал/тестил

p.s. плюс там же есть tab «Outside Europe», где тот же Warning о SWIFT-е
Итого опять таки предположение, что внутри ЕС используется какая-то другая система.

Как я понимаю, в случае с платежами внутри Европы или внутри Америки они могут юзать какой-то местный банк и перевод денег, грубо говоря, там сведется к переводу между счетами в одном банке.
В случае же перевода денег куда-то в Украину (как в случае выше) они вынужденны будут использовать свифт, о чем и предупреждают.
Они пытаются обойтись без свифта, там где можно, но иногда бещ него никак и тогда они его активно юзают.

Вибачте, це у вас персональний акаунт чи бізнес? А надсилаєте на який банк? Якщо приват то на рахунок ФОП чи персональний?

Персональный.
Щодо надсилання ще не тестив.

не завжди іде через Свіфт. На ціну не впливає але не повинно бути ніяких комісій банків посередників (бо немає посередників) і повинні прийти майже миттєво. Так працює з приватом для персональних рахунків у гривні і валюті. Хоча все одно запитує деталі свіфту.

і повинні прийти майже миттєво. Так працює з приватом для персональних рахунків у гривні

Так тут лише тест напевно доведе.
Якщо на UA****** прийшло за декілька хвилин, то це не Свіфт.

Без нього прекрасно працює SEPA яка є його альтернативою.
Також локальні інтеграції з банками. На цьому побудований бізнес Wise — інтегруватися з банками по всьому світу щоб надати дешеві і швидкі платежі.
При цьому можуть запитувати деталі Swift для ідентифікації банку і країни, але надсилати через локальну інтеграцію. Так працює і для України, але підтримуються тільки персональні рахунки в валюті в приваті і всі банки в Україні в гривні.

у мене не EUR. а USD (переказ має бути на Wise зі Штатів).SEPA відпадає. Валюту хочу закинути на ФОП рах-к в Україні,спокійно сплатити податки і т.п. Моя проблема- не знаю,чи можливо це зробити SWIFTом,поскільки мій замовник готовий закинути лише на WISE,а далі завести в Україну -це вже маю зробити я. Тобто, я маю від свого імені з WISE зробити переказ на ФОП рах-к укр., я виступаю відправником.При заходженні Альфа практично завжди вимагає док-ти . Хтось подібну операцію останнім часом робив ? За любу слушну пораду дякую))

Якщо я отримаю гроші на бізнес-екаунт wise, задекларую це як дохід ФОП в Україні, а потім переведу валюту з рахунку wise на свій валютний рахунок фізичної особи в українському банку, це цілком легально?

это было бы слишком просто и удобно.

В мене просте питання, яке саме порушення ви тут бачите?
Рахунок в Wise — мій? Мій.
Прибуток на цьому рахунку я декларую? Так.
Я можу перераховувати гроші зі свого закордонного ФОП рахунку на свій же рахунок фізичної особи? Так, в мене є таке право.
Різниця тільки в тому, закордонний чи український рахунок ФОП, але я не знайшов в ПК або нормативах НБУ якихось заперечень чи заборон на цю тему.
Якщо вони є, я їх пропустив і буду дуже вдячний, якщо їх покажете.

я не вижу нарушений. но вот наша налоговая, сами понимаете... они ж спецом тексты по дебильному пишут, чтобы невозможно было однозначно трактовать. вроде как и можно ФОП иметь счета за границей, но как это должно быть оформлено, чтобы заграничный счет именно считался как счет ФОП, а не как счет физлица, однозначно неясно.

Так, ці аргументи мають вагу. :(

А чому не на дату потрапляння на ФОП рах. Моно(зг. чинного закон-ва)? Це я за базу 5%. Зараз курс НБУ «заморожений», а як відпустять?Якщо не відразу переженете на свій укр.ФОП
рах-к, то база може різнитися для обкладання, з наступними наслідками...Wise- це ж як транзитний рах-к в даній ситуації. Податкова його не бачить( з ваших слів не треба повідомляти її),а перевіряти нарахування буде по заходженню на укр. рах. ФОПа

Не моя справа, але

А чому не на дату потрапляння на ФОП рах.

Логічно припустити, що рахунок у Wise теж Ваш.
Тобто «Wise —> Monobank» = «Лариса перерахувала Ларисі».
А переказ між власними рахунками то не є дохід (?)
Отже Ви отримали дохід тоді, коли гроші надійшли на Ваш Wise
Проте, це думки вголос...
Може все зовсім і не так....

А наскiльки я розумiю, на даний момент неможливо перевести грошi до wise/revolute/paypal з украiнськоi карти?

Так і є, навіть, якщо карта валютна

Та наче ж з 10 травня

Щойно новина «прилетіла», немовби не забороняв НБУ 🤔

www.rbc.ua/...​azresheny-1652786763.html

Щойно з доларової карти монобанку закинув 75$ для перевірки на Wise Personal по номеру картки. Працює.

Яка комісія за p2p? Ви це робили в самому додатку Моно?

В мене вийшло 1$ комісії на цій сумі, з самого додатку Моно, так.

Wise Personal по номеру картки

Кидав заради тесту 10 Евро.
Комісія 1 Евро.
То ж там або всюди 1, або таки є відсоток, але мінімум $-1-Евро

Переказ з валютної картки монобанк на картку закордонного банку 1% але не менше 1$/1€. Це є в тарифах.
www.monobank.ua/rates?lang=uk

Спасибо за ваше сообщение, очень долго копаю.
— Сейчас создаю Wise бизнес счёт, указываю на нем свой ФОП кириллицей? Не будет ли Wise блочить мою ЗП, рискую остаться тут без денег. Как можно потом тратить с Wise бизнес карты ?
— Перезаключаю контракт с Америк конторой и мне будут выплачивать на Wise в долларах, счёт в Wise открывать в евро или в долларах (трачу в евро, но получаю в дол.)
— Как загонять в ФОП на привате в гривне в Украину. Т.е. предположим деньги в Евро, считаю по курсу получения зп налог, отсылаю в евро по курсу НБУ на день получения зп?
— Как можно оплатить гривневый кредит по карте в Украине в Привате?
Буду очень благодарна за ответы, спасибо!

Віталію, а який сенс виводити з WISE на рахунок ФОП, ви ж таким чином не можете обміняти валюту по іншому ніж НБУ курс? А ви вже питали в свого податкового інспектора — яке прийняте рішення стосовно того, що, Wise — не банківська установа, а розрахунки мають здійснюватися в безготівковій формі тількі з банківських рахунків?

Можете, будь ласка, crfpfnb як зараз справи з цим лайфаком? І що ви вказуєте при переводі з свого

Wise (EUR) -> ФОП рахунок Монобанк (EUR)

просто переказ на свій рахунок?

Чи запитує Wise/Revolut якісь документи (контракти) з компанією від якої іде переказ, або довідку з податкової

Ні, тільки при реєстрації в системі

Чи потрібен саме business аккаунт Wise/Revolut чи можна використовувати звичайний особистий аккаунт?

Ні не потрібен, тому що ні Revolut ні Wise не консолідовані із укр. законодавством. Тобто в рамках чинного усе має іти через рахунок ФОПа.

Чи не було проблем з заморожуванням рахунку/переказу?

Тестував із Америки не було проблем, на Wise.

Чи є це так само легально/не легально як і з Payoneer?

Так само як із Payonner і легально і не легально. Тому що Payonner, Wise, Revulut, PayPal це усе одне й теж просто різні бренди.

Тому що Payonner, Wise, Revulut, PayPal це усе одне й теж просто різні бренди.

Еммм... Harley Davidson, Tesla, BMW це усе одне й теж просто різні бренди? :)

Так само як із Payonner і легально і не легально.

Чому це нелегально?

Тому що ФОП можете отримувати сплату лише в грошовій формі, а усі Payoneer, Revolut, Wise не є зареєстрованими в НБУ платіжними системами. Отже, ви отримуєте сплату у якійсь віртуальній формі, що заборонено

Ні, Ви дуже помиляєтесь.

Тому що ФОП можете отримувати сплату лише в грошовій формі

Гроші, які прийшли на рахунок Wise та гроші, які прийшли з рахунку Wise на рахунок укр. банку — хіба це не грошова форма???

а усі Payoneer, Revolut, Wise не є зареєстрованими в НБУ платіжними системами. Отже, ви отримуєте сплату у якійсь віртуальній формі, що заборонено

Wise реєструє звичайний банківський рахунок (наприклад для USD це Evolve Bank and Trust). НБУ та закони України не забороняють ФОПам мати рахунок закордоном, а також не забороняють перераховувати кошти між власними рахунками. Податок від підприємницької діяльності для ФОП 3 групи розраховується лише 1 раз — на дату отримання доходу.

Ні, Ви дуже помиляєтесь.

Дуже аргументовано

гроші, які прийшли з рахунку Wise на рахунок укр. банку — хіба це не грошова форма???

Грошова. Але оскільки Wise не є зареєстрованою платіжною системою, то гроші ви отримали від юр особи Wise, а не зі свого рахунку у Wise, і не від того, хто перерахував їх за ваші послуги на Wise, отже надайте інвойси/контракти з Wise.

НБУ та закони України не забороняють ФОПам мати рахунок закордоном,

Так, але Wise не створю ніякого банківскьоого рахунку для ФОП Vitalii Kushnirov.

Грошова. Але оскільки Wise не є зареєстрованою платіжною системою, то гроші ви отримали від юр особи Wise, а не зі свого рахунку у Wise, і не від того, хто перерахував їх за ваші послуги на Wise, отже надайте інвойси/контракти з Wise.

Тобто всі інші закордонні банки якось зареєстровані у нашому НБУ? Чи в НБУ є чітка ознака, хто є закордонним банком, а хто не є?

Тобто якщо компанія-замовник має рахунок у Wise та з нього переводить на ФОП рахунок контрактору в Україну, то потрубен контракт/інвойс з wise?

Банки != платіжна система. Останні регулюються окремим законом.

Тобто якщо компанія-замовник має рахунок у Wise та з нього переводить на ФОП рахунок контрактору в Україну, то потрубен контракт/інвойс з wise?

Чи в цій, чи в іншій темі писали, що у випадку Wise Business у вас є саме персональний банківський рахунок з вашим прізвищем як холдером, а не просто аккаунт на сайті. Тож якщо вам сплачують на Wise Business, то має бути трохи легше, бо мати закордонні банківськи рахунки ок, і тоді контракт/інвойс з wise як з замовником ваших послуг не потрібні.

що у випадку Wise Business у вас є саме персональний банківський рахунок з вашим прізвищем як холдером

А у випадку Wise personal не так само?

Ні,

просто аккаунт на сайті

Якщо зайти свої реквизити, то там одержувач Wise

Якщо зайти свої реквизити, то там одержувач Wise

Хм.
Не бачу.
Там (your account details to share) 4 поля:
Account holder — my name
BIC
IBAN
Wise’s address

Оце так, двічі сів в калюжу )) Дивився реквизити на поповення, замість account details )

Чи в НБУ є чітка ознака, хто є закордонним банком, а хто не є?

Мабуть що префікс у IBAN та BIC і є тима ознаками?

НБУ та закони України не забороняють ФОПам мати рахунок закордоном

Разве в законе о ВЭД не прописано, что вся оплата должна осуществляться на счет, открытый в украинском банке?

UPD: Тут прочитал, что это возможно i.factor.ua/...​sue-30/article-45725.html

Обгрунтуйте будь ласка точку зору з лінками на законодавство

Ні не потрібен, тому що ні Revolut ні Wise не консолідовані із укр. законодавством. Тобто в рамках чинного усе має іти через рахунок ФОПа.

А как это будет выглядеть, если учитывать доход на момент зачисления денег на Wise/Payoneer/Revolut, а при выводе не счет ФОП никакой доход не учитывать? В моем понимании налоговая будет сравнивать даты и суммы зачисления на ФОП и будет выписывать штрафы, потому что операции прихода не были задекларированы.

UPD: Тут прочитал, что это возможно i.factor.ua/...​sue-30/article-45725.html

Ваша ссилка застаріла (2019 рік) в деяких поясненнях неактуальна. А так відносно податкової і моменту визначення бази оподаткування згідна

1. ФОП отримує оподатковуваний дохід не напряму від покупців/клієнтів, а через посередника у вигляді Wise, Payoneer, і фактично дохід ФОП в момент отримання оплати від покупця/клієнта на електронний гаманець не контролюється ні НБУ, ні ДПС
В даному разі ФОП отримує дохід у вигляді записів в електронному гаманці іноземної платіжної системи, не зареєстрованої в Україні.

2. Коли ФОП вирішує вивести електронні гроші з системи Wise,Payoneer та їх аналогами на свій поточний рахунок, він може довільно регулювати кількість виведеної валюти та дату такого виведення, фактично впливаючи на суму єдиного податку (5%) або ПДФО це для фізичних осіб (18+1,5%), які він буде сплачувати у певному звітному періоді.

3. Для ФОП-«єдинників» є ризик того, що податківці не визнають оплати покупців/клієнтів на гаманець Wise,Payoneer та їх аналоги оплатами в грошовій формі. Адже на валютний рахунок ФОП заходить не оплата від покупців/клієнтів, а грошові кошти в обмін на електронні гроші в гаманці Wise, Payoneer та їх аналогами, який належить самому ФОП.

І навіть якщо показати що ви кошти вивели одразу день в день, як вони вам зайшли на електронний гаманець, то все одно в єдинника буде ризик на суттєве порушення — а саме використання не грошової форми розрахунків, бо оплата пройшла через формування електронних грошей емітент яких в Україні не зареєстрований, що і буде порушенням. п. 291,6 ПК України.

Відповідно до п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

По суті усе зводиться до того як податкова розцінить віртуальний рахунок у Wise/Payoneer/Revolut

Якщо як іноземний банківський рахунок тоді як ФОПа чи фіз. особи???
Якщо ФОПа то 5%
А якщо як фіз особа??? 18+15%

Якщо як електронний гаманець тоді 2 варіанти:
негрошові розрахунки і п. 291.6 ПКУ привіт загальна система та 41.5% заднім числом
як грошові розрахунки, по ідеї все Ок.

Далі витяжка із консультації яку ви скидали, я просто буду виділяти тези які суперечать одна одній, це самі податківці написали, не я)))
uteka.ua/...​eklarirovaniya-doxoda-flp

2 тези які прямо суперечать одна одній це взагалі Агонь
1. Виходячи із зазначеного, чинним законодавством не заборонено фізичним особам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.
2.Водночас кошти за операціями суб’єктів господарювання — резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України.

Тобто відкривати можна в інвалюті, але підлягають зарахуванню у банках Укараїни
Розумієте парадокс ситуації???

І Епогей із цієї ж консультації на Uteca.
постановою НБУ від 02.01.2019 N 5 (далі — Положення N 5), розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках.

Розумієте фраза «виключно через рахунки в банках» вертає до питання:
А що таке Wise/Payoneer/Revolut???

І пішли на нове коло)))))

Не має свіжої юридичної практики у судах, а ту що знаходив датовану 16-м чи 18-м роком повязана із Payonner, не на користь ФОПа.

Тоді виходить що у нас на разі є три опції:
— платити підвищений податок 41.5% з умовного wise-у
— платити поточні 5% як фоп отримуючи гривню яка вже знецінилася на 22% (тобто податок вже 27%)
— звалити до чорта в сірі схеми та платити (здається) 2% за обнал.
Якщо не помиляюся, в держави вже був період конверт-центрів (я не застав), виглядає досить циклічно.

Хех, обнал то ризикова схема, половину айтішників прокинуть і вони лишаться без грошей. Потім повернуться до 41.5%

Хіба що зовсім дурних. По факту готівка потрібна для нерухомості та авто, а його купляти у країні яка потенційно буде через 5/10 років у черговій війні то таке собі. А для всього іншого можлива оплата з тої ж картки вайзу напряму.

Ну не знаю, як у вас, але на СТО, де я обслуговуюсь, тільки готівка. Няня — готівка. Садок — готівка. Бабусі допомогти — готівка. На ярмарку сходити — готівка. Оренда парковки — готівка. І т.д. Багато що все ще за готівку

До війни за місяць готівкою міг розрахуватися декілька разів за місяць. Зараз звісно більше, проте все ще меньше ніж у вас. Можливо тому що дітей нема, а родичі ще досить молоді і ок з картками.

оплата з карти wise все одно буде по курсу 29.25 :)

Да, верно. Потому будешь экономить чтоб сгорело поменьше. Главное сохранить ту вторую часть которую не потратил.
Ну или в USDT, а потом куда-то в грн по адекватному курсу

Чому не з Wise на валютний картковий рахунок фізичної особи в Україні -> зняття валюти (0.5-1%) -> продаж в обмінниках?

В момент попадания валюты на твой физ счёт может прийти налоговая. Во всяком случае без доп консультации с налоговиками такое лучше не делатьб

Потому что доход физ. лица по ставке 18+1.5%.

WiseBusiness? ;-)

Вже більше двох років отримую кошти від роботодавця на Wise personal. Без проблем виводиться на EUR карту монобанк. Комісія орієнтовно 0.60 EUR (тарифікається як внутрішній SEPA переказ). Та й віртуальна карта від Wise без проблем працює в Україні чз Google pay.
Ніяких документів, окрім стандартної процедури KYC ( ID or Passport) не просили за увесь період.

При зарахуванні доходів на карту фізособи законодавство передбачає добровільне декларування та сплату (недобровільну) 18%+1,5% податків

Уточню що декларування теж НЕ добровільне.

якщо протягом звітного року особа отримувала доходи, утримання податків з яких не є функцією податкового агента, обов’язок подання податкової декларації та сплати податків з таких доходів переходить до фізичної особи.  

Також звертаю увагу на запуск автоматичного обміну

Щодо кожного «підзвітного рахунку» збирається і передається наступна інформація.

Щодо фізичної особи: подробиці про власника рахунку (повне ім’я, адреса проживання, юрисдикція податкової резидентності, податковий номер, дата і місце народження), номер і валюта рахунку, надходження за звітний період і залишок на рахунку на кінець звітного періоду, детальна інформація про фінансову установу, в якій відкрито рахунок.

Щодо юридичної особи: назва компанії, адреса податкової резидентності, податковий номер, а також фінансова інформація (номер і валюта рахунку, поточний баланс, отримана виручка від комерційної діяльності, детальна інформація про фінансову установу, в якій відкрито рахунок), дані про контролюючу особу компанії (повне ім’я, адреса проживання, юрисдикція податкової резидентності, податковий номер, дата і місце народження), а також його рахунок, якщо більше 50% доходу компанії становить пасивний дохід.

За повідомленням Глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей Організації економічного співробітництва та розвитку від 30 серпня 2021 року Україна офіційно заявила про свій намір впровадити міжнародний Стандарт автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях (далі — CRS Стандарт) у 2023 році.

Цей потужний новий інструмент, що використовується вже більш ніж у 100 юрисдикціях, допоможе Україні отримувати додаткові податкові надходження шляхом виявлення випадків ухилення від сплати податків та сприятиме підвищенню рівня дотримання податкового законодавства.

«Я рада вітати Україну щодо висловлення наміру приєднатись до CRS Стандарту. Глобальний форум буде відстежувати прогрес країни у виконанні своїх зобов’язань (здійснення перших обмінів інформацією) у вересні 2023 року. Наш Секретаріат продовжуватиме надавати допомогу Україні у впровадженні Стандарту та у вирішенні будь — яких питань, які можуть виникнути», — зазначила голова Глобального форуму Марія Хосе Гарде.

За даними ОЕСР, у 2019 році 100 податкових адміністрацій здійснили обмін інформацією про 84 млн фінансових рахунків, на яких знаходились активи на суму близько 10 трлн євро. З кожним роком міжнародна мережа автоматичного обміну розширюється — у 2020 році обмін здійснило 105 країн, а у 2021 році ще 4 країни здійснять свій перший обмін. Україна планує здійснити перші обміни інформацією у вересні 2023 року за звітний 2022 рік.

Про обмін податковою інформацією нерезидентів дуже докладно тут розписано — dou.ua/forums/topic/31853

звучит страшней чем на самом деле. Никто это не проверяет.

спасибо вам! скажите, а зачем нужна моно-карта с евро, как я понимаю с вайза можно все оплачивать, хотя может быть можно нужен для кеша?

ну дивись, схема наступна:
— отримую євро на wise бізнес-рахунок
— перекидаю на особистий рахунок wise без комісії
— кидаю на єврову карту моно, комісія 28 центів
— знімаю в касі валюту
— продаю в обміннику через дорогу

з 1000 євро тисяч 6 грн виграється.

Платити можа і напряму з wise, але курс буде НБУ-шний приблизно, якщо оплата з конвертацією в гривню. Якщо людина в Європі, такої проблеми нема, звісно.

Насправді може і не потрібен, роблю для вірності, все одно без комісії відбувається ця операція і моментальна.

Ви евро в касі моно теж знімаєте без комісії?

А яка там може бути комісія?

Чого — як і всі, з комісією, 0.9%. Але це все одно вигідніше :)
Математика ж проста: перевели 2000€ з вайзу на моно — на це пішло 2000.28€
Зняли кеш — 2000€*9.991=1982€
1982€*37=73334грн я отримую так

2000.28€, отримані на рахунок ФОП і сконвертовані по курсу:
2000.28€*31.1=62209грн

тобто прослойки ФОП в першому варiантi нема? а як же фiн. монiторiнг?

В якому плані «прослойки ФОП»? Якщо переказ на рахунок ФОП в українському банку, то нема, але задекларувати отримання доходу можна все одно.

Мова йде, шо Ви робите напряму без посередника у вигляді фоп-рахунку. Тобто з wise одразу на валютну картку моно. Це не буде вважатися порушенням, бо НБУ зобов’язує продати валютну виручку в грн обов’язково, а далі робити з нею все, що хочеш? З валютного ФОП-рахунку лише через грн можна вивести — для чого банки і придумали 1 і той самий курс на покупку і продажу для обходу цього рішення

А якщо мені розрахуватися з закордонним субпідрядником треба буде, мені теж треба продати валюту, за гривні заново її купити і провести розрахунок?

Ну як думають наші установи, то я хз. Думаю, що тоді повинно бути хоч якесь підтвердження, що ці гроші були виведені з ціллю розрахунку. Тобто вивів 100 баксів і за ці 100 баксів відчитався. А не вивів 500, а відчитався за 100

Мене турбує саме — чи не буде це порушенням валютного законодавства. Так то можна і через карту монобанку за кордоном зняти готівку і внести її на інший рахунок. Але при перевірці чи при закритті ФОПа не виникнуть питання в стилі «куди ділась валюта з ФОП-рахунку, якщо вона не пройшла через гривнений» і якщо не було якихось бізнес-розрахунків.

Я тут зможу тільки гіпотези висувати, але ФОПи на спрощеній системі 3 групи звітують про свої доходи, а не видатки. Інакше така штука як карта «Ключ до рахунку» Приватбанку не могла би існувати. Тож яким чином при закритті ФОПу це захочуть все перевірити, я щось уявити собі не можу. Хоча ФОП я не закривав, звісно.

Наскільки розумію, при закритті ФОП подає звіт відносно руху по своїм рахункам за останні 3, здається, роки. Тож якщо з’ясується, що в податкової є якісь претензії, в крайньому разі можна буде 3 роки поздавати нульові декларації 🙂
Але також, наскільки я розумію, вимога завести гроші в Україну впродовж 365 днів IT-ФОПів в цілому не стосується, тому тут теж не знаю, як вони до цього можуть причепитися.

Нульові декларації не звільняють від сплати ЄСВ

По ідеї,
«З 1 січня 2021 року самозайняті особи (ФОП, фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерського господарства), які перебувать на загальній системі оподаткування, зможуть не сплачувати за себе ЄСВ в разі відсутності прибутку (прибутку)»
Тож можна перейти на загальну систему оподаткування.

яким ще субпідрядником? тільки на критичний імпорт можна купити

Отож, це було питання на подумати у відповідь на твердження, що 100% валюти на рахунку ФОП треба продавати.

Підкажіть, як ви замовляєте отримання валюти в моно? В них також, як в приваті, можна замовити готівку для отримання в касі?
І щодо ФОП: як можна сплатити податки з рахунку ФОП, якщо гроші туди не заходили? Дякую.

если будете снимать в а-банке, то заказывать валюту не нужно, если в универсалбанке, то нужно заказывать, так мне в саппорте моно сказали.

в А-банке тоже надо заказывать..

І щодо ФОП: як можна сплатити податки з рахунку ФОП, якщо гроші туди не заходили?

Сплатити податки ФОП ви можете з будь-якого рахунку чи в будь-якій касі банку. Важливо при цьому ретельно проконтролювати всі реквізити та внесення своїх особистих даних, щоб ваша сплата була ідентифікована.

Знайомий на ФОП каже, що податки потрібно сплачувати з рахунку ФОП.
І я розумію, що, наприклад, можна сплатити ЄСВ. Як бути з 5% (2%)? Прибуток не надходив на рахунок ФОП.

Вам уже ответили, что знакомый не в теме. Платить можно с любого счета — главное правильно реквизиты заполнить.

Я нахожусь в Европе, т.е. получается:
— получаю на Wise бизнес счёт*
— перекину на физ Wise
— перекину на физ Европ.банка карту (для уверенности)
— сниму с физ европ. банка карты
ФОП
— перекину 5 проц с Wise бизнес счета на Приват бизнес счет, чтобы оплатить 5 проц. по курсу даты захода валюты в *. Но тут, есть ли механизм для зачисления гривны по нормальному курсу?

И ещё вопрос, открываю бизнес счёт, запрашивают много доков, но вытяг он на украинском — мне его самой переводить, или нотариально, какой у ва с опыт?

Платити податки необов’язково з рахунку ФОП. Я взагалі не пам’ятаю, щоб я це колись саме так робив.

Я всі доки у Wise надавав українською.

дякую вам, я також подала. Так, думаю, що буду на фіз карту привату відправляти гроші для оплати податків

забудь про 5% податку в цій схемі, просто подавай нульові декларації поки що.

не смогу, обслуживаюсь в своей компании, с которой перезаключаю договор в США.

тоді продовжуй приймати платежі в укр банк. все інше поза правовим полем єдиного податку

Це вже як Вам зручніше :). У Wise дійсно є можливість додати гривневий рахунок, конвертувати євро або долар в гривні, і здійснювати оплату віртуальною картою через Google Pay/Apple Pay. (ну або просто здійснювати оплату в євро за допомогою автоматичної конвертації).
Але якщо потрібно виводити кеш, то краще все таки спочатку відправити на EUR карту монобанка по реквізитах SEPA, ну або через TransferGO на карту будь-якого іншого місцевого банку.
Також з гривневого рахунку Wise можна відправляти напряму на українські картки, але це трохи занудний процес, бо часто окрім номера карти вимагають ввести багато інших даних (ім’я, прізвище отримувача, адресу і т.д), ну і там часто «кінські» комісії за переказ наскільки я пам’ятаю.

Але якщо потрібно виводити кеш, то краще все таки спочатку відправити на EUR карту монобанка по реквізитах SEPA

Якщо людина не в Києві чи ще парі міст, де зараз працюють відділення Універсал банку, то на карту Моно заради кешу я би зараз не виводив. Учора обʼїздив усі відділення А-Банку в Черкасах, щоб зняти нещасних 1500€. Тому що А-Банк не дозволяє зараз замовити валюту, тільки в живій черзі можна висмикнути. А у відділеннях не тримають більше 500€ на день, ну, або не дають більше 500€ людині в руки, якщо це не зняття депозиту, а просто з картки.

Ну, а крім А-Банку і, власне, Універсал банку, ніхто, здається, валютний кеш з карти Моно віддавати не буде.

Краще на карту Привату. Після оцього забігу по місту відкрив віртуальну карту в Приваті, закинув туди з Wise 1000€ свіфтом. Комісія за переказ вийшла трохи більше 3 євро, замість 28 центів у Моно, зате можна спокійно замовити кеш на потрібну дату, прийти і спокійно його зняти. І зняття коштів з карти для виплат, хоч і валютної, наскільки я зрозумів, відбувається без комісії, тож воно один на один по комісіях і вийде.

При відправці SWIFT з Wise на Приват в EURO потрібно в Wise вводити дані банку кореспондента?

Ні, по iban все підтягується автоматично

зняття без комісії, а зарахування 0.5%
в ПУМБ без комісій взагалі

З ПУМБом не пробував, але з ним така ж проблема, що відділень менше, ніж в Привату. В меншому масштабі, ніж з Моно, звичайно 🙂 Проте якщо людина в невеликому місті осіла зараз, це вже проблема. В Черкаській області відділення ПУМБу є лише в Черкасах та в Умані, наскільки мені відомо.
Ну, і я працював в ПУМБі, мені трохи жалко з них кеш витрясати 😁

є ще ощад без комісій. але там приколи з лімітами, може доведеться ходити як на роботу, знімати по 500уо в день )
тому дійсно, краще на приват і по 3к знімати

Интересно будут ли проблемы, если просто с Wise потом перевести на любой другой европ банк, чтобы снимать кеш. И не переводить ничего в Украину, кроме 5 проц (и помощи армии). Т.к. wise не даёт украинцам пластик.

Будет автоматический обмен с Украиной и о всех ваших зарубежных счетах будут знать налоговики Украины

Може буде, а може й не буде, хто зна. А можно ще спробувати зняти з wise карти кеш

Да, будет. Более того, сколько приходит на Вайз будет сообщаться в налоговую, чтобы было понятно какой налог платить.

вайз не банк, а платежная система, и ничего он сообщать никому не будет.
Речь о европейских банках исключительно

Добрый день подскажите сделала персональный аккаунт в вайсе, добавила документы их подтвердили, добавила карты моно в приложении, но не понимаю где высвечивается виртуальная карта? пишется что в Украине они недоступны....Как открыть там виртуальную карту? нужно ли платить что бы не открыть? Буду благодарна за помощь

нет больше виртуальных, их перестали выпускать в прошлом году. открытые ранее карты работают пока

Протягом року отримував на Wise. Ніяких питань від представників банку не було. Зареєстрований з українськими документами. Лише отримував гроші на рахунок ФОП.

отримував на Wise

та

Лише отримував гроші на рахунок ФОП

то якось не зрозуміло.

Так правильно: «Роботодавець платив на Wise, після чого я виводив на гроші на рахунок ФОП»?

Ви маєте на увазі, що лише використовували Wise for business? Чи маєте на увазі, що з Wise personal переводили на рахунок ФОП в Україні?

А що не так зі SWIFTом? 0.5% за переказ на любий український рахунок.

~$30 ведь, за каждую операцию, вне зависимости от суммы

15% потери на курсе — перебор.
По сути это узаконненый налог — субсидирующий критический импорт.
По их рассказам налог 2%. А на самом деле 17%.

15 було в квітні. Вже біля 22% (29.3 НБУ, 36.3 в обмінці). Але це логічний крок від влади для стимулювання витрат в гривні

UEO пишет, что вероятно на следующей неделе или раньше, НБУ перейдет на следующий фиксированный курс 32.5.

Можливо, але я думаю це лише посуне готівковий курс. Я для себе вибрав стратегію купувати все, чого раніше не купував. І собі радість і економіці

Revolut ж неможливо відкрити тим хто знаходиться в Україні. Що мається на увазі ’з українською реєстрацією’?

Revolut можна відкрити просто вказавши довільну адресу ЕС (наприклад готель). Але на свій страх і ризик якщо якось перевірять. Під українською реєстрацію я маю на увазі резиденство, яке вказується під час реєстрації в Wise (біженець у випадку Revolut). Чи більш строгий контроль, якщо резиденство Україна?

Підписатись на коментарі